Youri Jigounov

Youri Jigounov werd op 22 oktober 1967 geboren in Moskou. Hij las op 5-jarige leeftijd het stripblad Kuifje, blijkbaar was dit in de toenmalige Sovjet-Unie te krijgen, en raakte op deze manier verslingerd aan stripverhalen.
Na de middelbare school volgde hij de lessen aan de Academie voor de Burgerluchtvaart in Moskou. Daarna vervulde hij twee jaar lang zijn militaire dienstplicht. In 1989 zette hij zijn eerste stappen als striptekenaar. Hij vond werk bij een stripstudio in Moskou. Omdat de mogelijkheden ook onder perestrojka beperkt waren, reisde hij uiteindelijk in 1994 naar België. Hier melde hij zich bij de redactie van het stripblad Kuifje in Brussel. Daar ontmoette hij Yves Sente, Editoriaal Direkteur van Lombard.
Jigounov kwam niet met lege handen. Hij had een volledige strip bij zich die al bijna gereed was om te worden uitgegeven. Het gebrekkige Frans werd door scenarioschrijver Pascal Renard gecorrigeerd.
Samen met Pascal Renard begon hij aan de serie Alfa. Na het vroege overlijden van Pascal Renard, zette hij de reeks voort in samenwerking met Mythic. Samen met Yves Sente nam hij de reeks XIII over.

Youri Jigounov

Geraadpleegde bronnen:

www.stripverhalen.net/

lambiek.net/