William van Cutsem (Vance)

De tekenaar William van Cutsem is bij het lezerspubliek beter bekend onder het pseudoniem Vance. Hij werd geboren op 8 september 1935 in Anderlecht. In het begin van zijn carrière was Vance een reclametekenaar. Hij debuteerde in de wereld van de strips in 1962, toen hij illustraties maakte voor het stripblad 'Kuifje'. Al snel maakte hij korte verhalen gebaseerd op historische gebeurtenissen. In 1963 volgde het eerste lange verhaal, 'De eerste reis van Luitenant Howard Flynn'. Al snel kreeg Vance de mogelijkheid om meer strips te tekenen. Zo was hij de persoon die 'Ringo' op het papier liet ontstaan en tekende hij in 1967 voor het eerst Bruno Brazil. Het scenario van deze laatste serie was van Greg (Louis Albert).
Een jaar later begon Vance aan een ander inmiddels overbekende strip namelijk 'Bob Morane'. Andere bekende strips van zijn hand zijn 'Ramiro' en natuurlijk zijn bijdrage aan de reeks 'Marshall Blueberry'.
Op een gegeven moment ontving Vance van Jean van Hamme een scenario voor de strip XIII.
Wie in de stripwereld toen nog niet met zijn werk bekend was, werd dit vanaf dat moment wel. De reeks over de man zonder geheugen en verleden (althans dit wordt stukje bij beetje ontvouwt), was en is een gigantisch succes.

William van Cutsem (Vance)

Geraadpleegde bronnen:

www.zilverendolfijn.nl/

www.stripverhalen.net

nl.wikipedia.org