Spiderman
Spider-Man, alias Peter Benjamin Parker, is een superheld uit de gelijknamige comicserie van Marvel Comics. In 1962 zocht de redacteur en schrijver Stan Lee naar een actieheld die het succes van stripreeksen als de Fantastic Four kon gaan evenaren.
Later vertelde Lee dat het idee voor Spiderman ontstond door de toename van de vraag naar comics en door het verlangen om een personage te creëren waarmee tieners zich konden identificeren.
In zijn autobiografie duidde hij de niet-menselijke bovennatuurlijke misdaadbestrijder 'The Spider' aan als een inspiratiebron. Ook vertelde hij bij veel gelegenheden dat hij het idee verder kreeg doordat hij naar een vlieg zat te kijken die tegen een muur opklom. In zijn autobiografie vermeldde hij wel dat hij dit verhaal zo vaak had verteld, dat hij niet meer zeker wist of dit nu wel echt waar was.

Om Spiderman gepubliceerd te krijgen moest Lee nog wel Martin Goodman overtuigen. Uiteindelijk liet Goodman zich overtuigen. Lee mocht één verhaal van de actie held Spiderman uitbrengen. Dit zou gaan gebeuren in een reeks die op het punt stond te worden opgeheven, namelijk Amazing Fantasy.

Nadat Lee toestemming had gekregen om zijn idee voor de Spiderman en het concept van de doorsnee tiener te proberen, benaderde hij tekenaar Jack Kirby. Deze vertelde Lee over een karakter waar hij in de jaren 50 aan had gewerkt samen met Joe Simon, maar dat nooit was uitgegeven. Dit personage was een weeskind dat leefde bij een ouder echtpaar. De jongen vindt een magische ring, wardoor hij superkrachten krijgt. Lee en Kirby gingen met het idee aan de slag. Afgesproken werd dat Kirby een aantal pagina's zou tekenen waarbij Steve Ditko de inkleuring zou verzorgen. Het eindresultaat was niet wat Lee voor ogen stond. Hij vond het personage veel te heldhaftig. Na nog wat werk ontstond een karakter waar Lee zich in kon vinden.
Later ontstond er wel onenigheid over wie nu precies Spiderman had verzonnen. Stan Lee en Steve Ditko staan bekend als de scheppers van Spider-Man. Maar Jack Kirby en Joe Simon beweren eveneens het karakter te hebben bedacht.

Spidey in Amazing fantasy In augustus 1962 was het dan zover. Het eerste avontuur van Spiderman werd uitgegeven in de reeks Amazing Fantasy (nummer 15). In dit eerste verhaal werd Spiderman geïntroduceerd en werd zijn ontstaan verteld. Op een dag, tijdens een schoolexcursie naar een laboratorium, werd Peter gebeten door een radioactief bestraald spinnetje. Al gauw had hij door dat de spinnenbeet een uniek effect op hem had.

Deze actieheld was zoals geen enkele andere. Hij was meer geïnteresseerd in geld verdienen dan de wereld redden! De lezers konden zich gemakkelijk identificeren met Peter Parker en zijn puberproblemen. Hij werd neergezet als een nerd, was niet populair op school, hij droeg een bril. Hij had geen geld, woonde bij zijn oom en tante en wanneer hij Spiderman werd hij beschouwd als een crimineel.

Een paar maanden na het verschijnen van het eerste verhaal, bekeek uitgever Martin Goodman de verkoopcijfers voor het nummer. Het bleek één van de best verkochte Marvel uitgaven te zijn geweest. Het gevolg laat zich raden. Goodman wilde een eigen serie hebben voor Spidey.


The Amazing Spider-Man nr 1 Dit begon met uitgave nummer 1 van 'The Amazing Spider-Man'. De strip verscheen in maart 1963. Deze serie zou de best verkopende reeks van Marvel Comics worden. Het personage van Peter Parker en zijn alter ego Spiderman werd al snel een cultheld.
Het karakter was volgens het bekende blad Esquire in 1965 op de Amerikaanse High Schools net zo populair als Bob Dylan en Che Guevara.


Het verhaal in het eerste deel van The Amazing Spider-man gaat verder waar het introductie verhaal ophield. Peter Parker was Spiderman geworden en zijn tegenzin om te handelen had geleid tot de dood van zijn oom Ben.
Omdat zijn tante May het nu moeilijk zou hebben om de rekeningen te betalen, bied Peter aan om te gaan werken. Iets wat zijn tante weigert. Gekleed als Spiderman heeft hij wel de man gepakt die zijn oom heeft gedood en heeft de inbreker aan de politie overgedragen. Om aan geld te komen gaat Peter als Spiderman in showbusiness en gaat hij optreden.
Spiderman wordt al snel populair onder de jeugd. Maar niet iedereen is even blij met hem. De uitgever van de krant Daily Bugle, J. Jonah Jameson, vindt Spidey een slechte invloed voor de jeugd en wil hem vogelvrij verklaard hebben. Al vanaf het begin is JJJ een onderdeel van het Spiderman verhaal.

Het zal zijn opgevallen dat de serie van onze favoriete muurkruiper geschreven werd als Spider-Man en niet zoals wij gewend zijn Spiderman. Toen de reeks werd bedacht heeft Stan Lee met opzet een liggend streepje tussen de woorden Spider en Man gezet. Hij vond de naam anders teveel lijken op die van een andere superheld, namelijk Superman.
In Nederland zijn we gewend om de naam aan elkaar te schrijven. Toen de Nederlandse uitgaven begonnen werd zijn naam nog vertaald als Spinneman. In de jaren 80 werd dit veranderd in Spiderman, vandaar.

Gwen Stacy uit Spiderman Naast zijn tante May, zijn er een aantal karakters die hebben bijgedragen aan de serie. Zo was er de eerste love interest voor Peter Parker. Dit was zijn schoolvriendin Gwen Stacy. Zij wordt later in de serie gedood door The Green Goblin.
Verder is er nog Mary Jane Watson (of MJ) die later Peters beste vriend werd en uiteindelijk zelfs zou trouwen met hem. Hoewel dit in een later verloop van de serie, geloof ik, weer veranderd is.
Maar er zijn nog wel meer dames in de strip terecht gekomen die de aandacht van Spidey opeisen, zo kan je denken aan Kat, die zichzelf een blok aan zijn been vond omdat ze geen superkrachten had. Door hiernaar opzoek te gaan hoopte ze meer bij hem te passen.
Van de vijanden van Spiderman die vaak terugkeren in de serie kan naast de Green Goblin, Doctor Octopus worden genoemd.

Spiderman in Hip Comics In Nederland werd Spiderman (eerst als Spinneman) vanaf 1966 uitgegeven bij Hip Comics. In 1969 werd dit Hip Classics. Vanaf 1970 werd de titel reeks Spinneman Classics. In 1972 werd de serie weer anders genoemd, toen werd het de Wonderbaarlijke Spinneman. Niet alleen onze held had een Nederlandse naam, dit gold ook voor zijn vijanden. Zo werd The Green Goblin in de jaren 70 de Groene Kabouter genoemd. Deze serie met de betiteling Spinneman heeft gelopen tot en met 1977.

In 1979 werd de fakkel overgenomen door Juniorpers. Zij begonnen de serie weer uit te geven. Maar nu als de Spectaculaire Spiderman. Halverwege de jaren '80 zijn hier de series Peter Parker, De Spektakulaire Spiderman en Web van Spiderman bijgekomen. De series werden door Juniorpers uitgegeven tot en met maart 2007, toen nam Z-Press het over.
Zeker de laatste jaren is er sprake van een weer toenemende mate van populariteit voor Spiderman. Dit komt voor een groot deel natuurlijk door de uitstekende speelfilms die over hem gemaakt zijn. Maar eigenlijk is Spiderman al vanaf het moment dat hij verzonnen werd, populair geweest en gebleven.

Marvel 583 Spiderman en president Obama
Hiervoor had ik het al over dat de serie over Spiderman eigenlijk niet alleen over de superheld in kwestie gaat. Dat is ook een kenmerkend verschil met de andere superheld reeksen die er bestaan. Mogelijk zijn andere series later ook meer aandacht gaan schenken aan het alter-ego. Maar bij de Spiderman reeks is dit vanaf het begin de bedoeling geweest. Ook de lotgevallen van het alter-ego van Spidey, Peter Parker en zijn wel en wee en liefdes en zijn verdriet, maken een wezenlijk onderdeel uit van het concept.
Dit is dan ook de kracht van de serie. Ook bij andere reeksen over superhelden worden de verhalen beter en vaak wat menselijker wanneer ook de belevenissen van het alter-ego hun plaats krijgen. Ook in de Batman serie bijvoorbeeld is dit concept bijvoorbeeld een aantal malen toegepast.


Recentelijk verscheen er wel een heel bijzondere Spiderman, die ik toch wel graag wilde hebben. Onze muurkruiper heeft nu echt "friends in high places". Spidey gaat zich bemoeien met de veiligheid van president Obama. Het verhaal is duidelijk geschreven voor de actualiteit, maar bijzonder grappig is deze vondst wel.

Geraadpleegde bronnen:

en.wikipedia.org/wiki/Spiderman

nl.wikipedia.org/wiki/Spiderman

The Comic Book van Paul Sassienie (Ebury Press Limited, London, 1994)

Comics, Comix and Graphic Novels van Robin Sabin (Phaidon Press Limited, London, 1996)

www.spiderfan.org/