Sisco intro


Een nieuwe serie waarmee in 2010 is begonnen. Hoofdpersoon is de Franse geheime dienst agent Sisco.

De schrijver van de serie is Benec. Dit is het pseudoniem van scenarist en stripdebutant Benoît Chaumont. Over deze schrijver is nog niet zo heel bekend, wel dat hij de Prix Raymond Leblanc (een stripwedstrijd voor aanstormende talenten) heeft gewonnen. Verder is bekend dat informatica het eigenlijke vakgebied is van Chaumont. Zijn eerste strip was een avontuur van de Smurfen. Aan het schrijven van strips had hij nooit gedacht, totdat een vriend hem hierop attendeerde.

Thomas Legrain is de tekenaar van de strip. Hij werd geboren in 1981 in België. Legrain is de achterneef van niemand minder dan Jije. Hij behaalde zijn diploma in de geschiedenis en criminologie. Hij had altijd een passie voor tekenen en het was in 2006 dat hij werd benaderd door Jean-Claude en Anges Bartoll ter illustratie van de komische serie 'Mortelle Rivièra' (Glenat) en 'L'Agence'(Casterman).

1 Schiet alleen op bevel

Sisco - Schiet alleen op bevel! (Ne Tirez que sur ordre)

Agent Sisco-Castiglioni of Sisco krijgt wat lijkt op een routine opdracht toegewezen. Saint-Servain, dé adviseur van de Franse president moet in het gareel worden gebracht. Sisco krijgt van zijn chef carte blanc om het doel te verwezenlijken. Saint-Servain heeft een afspraak met de journaliste Lea Dalmont. Sisco door Legrain Sisco wil dat hij deze afspraak afzegt. Maar Saint-Servain houdt voet bij stuk. Hij is opgeroepen door onderzoeksrechter Laporte en is van plan schoon schip te maken. Dan weet Sisco genoeg. Hij vermoord Saint-Servain en richt alles zo in dat het lijkt op zelfmoord. Maar er is wel een probleempje. Net op het moment dat hij Saint-Servain doodde, was de glazenwasser buiten bezig. Met zijn gsm heeft deze glazenwasser de liquidatie vastgelegd. En dus moet Sisco verder optreden, maar het lukt de glazenwasser om te ontkomen. Dan zijn de rapen natuurlijk gaar. De dienst waar Sisco voor werkt zal alles in het werk gaan stellen om de getuige te pakken te krijgen en voorgoed het zwijgen op te leggen.
Samen met zijn collega Legoff gaat Sisco aan de slag om de flater ongedaan te maken. Maar de problemen lijken alleen maar toe te nemen. De galzenwasser zoekt contact met de redactie van de Franse krant Figaro. Hij vroeg om de journaliste Lea Dalmont te spreken te krijgen. De geheime dienst luistert echter het telefoontje af en zo wordt Sisco geïnformeerd over het nieuwe probleem. De dienst zal er alles aan moeten doen om de ontmoeting tussen de journaliste en de glazenwasser te verijdelen. Maar eenvoudig blijkt dit niet te zijn. Langzaam maar zeker krijgt Sisco het gevoel dat de zaak uit zijn handen glipt. Hij zal alle zeilen bij moeten zetten om de zaak recht te zetten en zijn eigen dienst of beter een haatdragende collega in toom te houden.

Het album 'Schiet alleen op bevel!' (Ne Tirez que sur ordre) is het eerste deel van deze nieuwe reeks. Opmerkelijk dat de hoofdpersoon (Sisco) er niet vies van is om vuile handen te maken. Dit gegeven is op zich een uitgangspunt dat je niet altijd hebt bij series die zich afspelen in de wereld van de geheime diensten. Meestal is de hoofdfiguur toch de rechtschapene binnen de organisatie. Maar Sisco heeft er geen moeite mee om de adviseur te liquideren. Wel moet de serie zich nog ontwikkelen, over het personage van Sisco kom je nog niet zoveel aan de weet. Wel vind ik het album een veelbelovende start van de serie, met een sterk scenario van Benec. Spanning, actie en intrige. De elementen van een goede thriller wat mij betreft. Het tekenwerk is verzorgd en de sfeer van de Franse hoofdstad vindt je echt terug in het werk van Legrain. Benieuwd naar het vervolg.

2 Snoer haar de mond

Sisco - Snoer haar de mond! (Faites-la taire!)

Het hoofd van de DGSPPR (afdeling van de Franse dienst die belast is met de bescherming van de president) Dupré krijgt de mantel uitgeveegd door zijn hoogste baas. De Franse president is verre van tevreden over de verrichtingen van de speciale agenten. Naar zijn mening hebben ze flater op flater gestapeld. Sisco en Verrat vechten het uit, tekening van Legrain Niet echt een fijn moment voor Dupré. Het is meer geluk dan wijsheid, aldus de president, dat de media de aandacht heeft verloren voor de dood van Saint-Servan. De president is goed ingelicht. Zo weet hij dat er een journaliste is die op dit moment onvindbaar is en mogelijk beschikt over een opname van de liquidatie. De president maakt duidelijk dat hij resultaten wil. Zonder het te zeggen snapt Dupré heel goed dat de president hem verantwoordelijk houdt voor eventueel falen. Nadat hij het kantoor van de president heeft verlaten spreekt Dupré een van zijn medewerkers aan. Het is duidelijk dat het deze agent, Verrat, is geweest die de president heeft geïnformeerd. Iets waar Dupré niet van gediend is. Ondertussen is het Lea Dalmont duidelijk dat ze in de problemen zit. Ze probeert dan ook zo anoniem mogelijk door de Franse hoofdstad te bewegen. Maar toch maakt ze een kolossale fout. Ze gebruikt haar bankpas om geld op te nemen bij een automaat. En alle banktransacties worden gemonitord door de DGSPPR. Er gaat een melding af en Sisco wordt op de hoogte gebracht van de locatie van de journaliste. Ze bevindt zich in het winkelcentrum La défense. Samen met Legoff en een aantal andere agenten haast Sisco naar het winkelcentrum. In eerste instantie lijkt het onbegonnen werk. Er lopen honderden mensen rond in het winkelcentrum. Maar dan hebben de agenten een gelukje. De dienst hackt ook in het beveiligingssysteem van de metro. En dankzij een speciaal herkenningsprogramma is Lea Dalmont gezien. Dus haast Sisco zich naar het platform waar de jonge vrouw zich bevindt. Maar ze geeft zich niet zomaar over. Het lukt haar van het platform weg te komen maar ze heeft Sisco niet afgeschud. Dan loopt ze een ruimte in waar Sisco haar inhaalt. Een paar minuten daarvoor is een drugsdealer met een verslaafde vrouw dezelfde ruimte ingelopen. Dit blijkt voor Sisco van groot belang te zijn. Want zodra Legoff zijn collega en Dalmont heeft ingehaald krijgt hij opdracht om hen allebei te doden. Alleen het plotselinge verschijnen van de dealer en de vrouw voorkomt een directe dood voor Sisco en de journaliste. In de verwarring lukt het Sisco en Dalmont om te ontkomen. En Legoff zorgt ervoor dat er geen levende getuigen overblijven. Het is wel duidelijk dat Sisco nu behoorlijk in de problemen zit. Zijn eigen organisatie is er blijkbaar op uit om hem te doden. En dus gaat de agent hulp zoeken van de paar mensen die hij denkt te kunnen vertrouwen. Een dodelijk strijd wacht in de Franse hoofdstad.

Met het verschijnen van het album 'Snoer haar de mond!' (Faites-la taire!) wordt het tweeluik afgesloten. Het eerste avontuur van Sisco is er een geworden vol met actie, achtervolgingen, schietpartijen en intriges. De agent van de DGSPPR verwordt van jager tot de gejaagde. Van de achtervolger tot de achtervolgde. Op het hoogste politieke niveau worden de opdrachten gegeven voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Zoals ik bij het eerste deel al opmerkte vind ik het opvallend dat de hoofdpersoon weinig tot geen scrupules lijkt te kennen. De ene dode na de andere valt maar het lijkt hem weinig te doen. Ook heeft hij geen enkele moeite mee om zelf geweld te gebruiken om zijn doel te bereiken. De twee albums zijn onderhoudend en bevatten genoeg spanning. Goed begin van een nieuwe reeks.

3 Gin fizz

Sisco - Gin fizz

Na zijn laatste opdracht, die nogal wat gevolgen had, moet Sisco zich melden bij zijn chef Dupré. Echt blij met de gebeurtenissen is Dupré niet. Maar aan de andere kant is Sisco een goede en bovenal betrouwbare arbeidskracht voor de DGSPPR. En hij heeft zowaar al een nieuwe opdracht voor Sisco. Maar wanneer deze ziet om wie het gaat is hij niet echt opgetogen. De persoon die hij krijgt toegewezen is Julie, de nogal onhandelbare dochter van de president. Sisco achtervolgt een insluiper, tekening van Legrain Ze staat binnen DGSPPR kringen bekend als een wandelende ramp voor de betrokken agenten. Hoewel Sisco nog probeert onder de opdracht uit te komen, staat Dupré op zijn strepen. Sisco maakt nu dus deel uit van de beveiliging van de dochter van de Franse president. Wat later uit hij zijn frustratie over de opdracht tegen Manon. Zijn vriendin raakte gewond tijdens het laatste avontuur (zie het vorige album). Geërriteerd verlaat hij de flat op weg naar zijn nieuwe opdracht. En die avond blijkt Julie alles te zijn wat Sisco over haar gehoord had. Opstandig tegen haar beveiliger, een losbol en dus enigszins onhandelbaar. Maar zij maakt het direct wel duidelijk dat ze zeker van plan is haar eigen ding te doen, dochter van de president of niet. Sisco zal zijn handen nog vol hebben aan Gin Fizz, zoals haar codenaam is voor de Franse beveiliging. Keer op keer probeert Julie de regels aan haar laars te lappen. Ze gaat er vandoor zodra ze ook maar even de gelegenheid krijgt. En Sisco moet haar weer terugbrengen onder de veilige vleugels van de beveiliging. Het duurt dan ook niet lang voordat Sisco zijn beklag doet bij Dupré. Maar die wil van niets horen. Gin Fizz is en blijft de opdracht voor de Franse geheim agent. Nu wil het toeval dat de president net een wetsontwerp heeft ingediend om politie en justitie meer bevoegdheden te geven in de strijd tegen drugs. Op zichzelf niets verbazingwekkends. Maar wanneer het voor Sisco duidelijk wordt dat Julie drugs gebruikt is het duidelijk dat dit een politieke tijdbom is. Het probleem wordt nog groter wanneer Julie in het ziekenhuis belandt na weer een snuifsessie. Maar dit is niet het enige dat er aan de hand is. De dochter van de president heeft ook een verhouding met een naaste medewerker van de president. Een man met een drugsverleden. Dan is er nog een probleem. Met de cocaïne die Julie gebruikt heeft blijkt te zijn gerommeld. Een poging tot moord?

Met het verschijnen van het album Gin Fizz worden de avonturen van Sisco voortgezet. Het is de opening van een nieuw avontuur wat meerdere albums zal beslaan. Was Sisco in het vorige avontuur nog degene op wie gejaagd werd, nu is hijzelf weer de jager. De dochter van de president blijkt zo haar eigen opvattingen te hebben over het verloop van dingen en vormt hiermee in het verhaal een goede tegenpool voor het personage van Sisco. Prima start van het tweede avontuur.

4 Whisky-Coke

Sisco - Whisky-Coke

Agent Vincent Sisco-Castiglioni van de Franse geheime dienst heeft een moeilijk geval aan de hand. Hij is toegewezen aan de bescherming van de dochter van de president, Julie. Deze eigenzinnige jongedame heeft de codenaam Gin-Fizz gekregen (en niet zonder reden). Sisco ondervraagt een drugsdealer, tekening van Legrain Ze is volkomen onhandelbaar en wat nog vervelender is, ze gebruikt drugs. Dit kan haar vader natuurlijk niet gebruiken, zeker niet omdat hij strenge anti-drugswetgeving wil invoeren. Daarnaast heeft ze een verhouding met de politieke adviseur van haar vader, Haussy. Maar de situatie wordt vervelend wanneer Julie vergiftigde cocaïne gebruikt en in het ziekenhuis terecht komt. Eerst wordt de pers verteld dat ze de ziekte van Pfeiffer heeft, maar een vrouw tipt de media dat de presidentsdochter drugs heeft gebruikt. Om geen verdere problemen te hebben is Julie, met haar beschermgroep, naar Antibes gestuurd. Ze verblijft in een, door de Franse geheime dienst, beheerde villa. Maar toch wordt er een aanslag gepleegd die Sisco kan voorkomen. Het is duidelijk dat de dienst een mol heeft. Sisco haalt Julie weg en brengt haar naar een veilige plek.
De locatie mag niet van de Franse geheime dienst zijn. Op Corsica bezit zijn familie een huis en daar brengt hij Julie dan ook naar toe. Samen met zijn collega Mahrane wil Sisco hier de veiligheid van de presidentsdochter garanderen. De agent verbreekt tijdelijk het contact en zorgt ervoor dat Julie niet beschikt over haar GSM. Jammer genoeg ziet ze toch kans om een e-mail te versturen. En dit bericht zorgt ervoor dat de locatie niet langer geheim is. Haussy werkt samen met de vrouw die het overduidelijk op Julie heeft gemunt. Het tweetal maakt gebruik van de diensten van twee mannen die een militair verleden hebben. Ondertussen probeert Sisco het spoor van de vergiftigde drugs te vinden. Hij benadert een aantal getrouwen binnen de dienst, waaronder zijn baas Dupré. En zo komt hij op het spoor van de man die de drugs geleverd heeft. De drugsdealer en zijn handlangers denken met een gewone politieagent van doen te hebben. Iemand die ze met intimidatie en geweld wel aan kunnen. Maar Sisco is alles behalve een gewone agent. Iets wat de criminelen dan ook snel op een pijnlijke manier leren. En de geheim agent heeft zo zijn eigen manieren om de dealer ervan te overtuigen dat het toch wel beter is om de naam te noemen van de persoon aan wie hij de drugs heeft verkocht. Natuurlijk was dit niet aan Julie. Het is iemand uit haar omgeving, iemand die ze denkt te kunnen vertrouwen. Maar het is iemand met een diepe haat tegen de jonge vrouw. Sisco heeft er geen idee van dat de verblijfplaats van Julie bekend is geworden door de dommigheid van de presidentsdochter. Haar mail bericht heeft haar vijanden op haar spoor gebracht en deze bereiden dan ook een aanval voor. Zal Sisco in staat zijn om het ergste te voorkomen en te achterhalen wie er achter de aanvallen zit?

Met 'Whisky-Coke' wordt dit tweeluik besloten. Ook ditmaal is het een actieverhaal dat met grote snelheid wordt verteld, een verhaal ook dat blijft boeien en je aandacht vasthoudt. In dit verhaal is ook een glimp te zien van het privè-leven van Sisco. Het huis op Corsica, zijn zus Stella. Wellicht dat in de komende delen we wat meer aan de weet komen over deze opmerkelijke geheim agent.

5 Kalasjnikov diplomatie

Sisco - Sisco - Kalasjnikov-diplomatie (Kalachnikov diplomatie)

In Kosovo, Prizren volgt patrouille KFOR FR 32 de Albanese-Kosovaarse grens. De Franse militairen hebben tot nu toe een saaie dag meegemaakt. De manschappen vervelen zich maar daar gaat verandering in komen op het moment dat zij zicht krijgen op een groepje mannen dat bezig is om spullen vanuit een boot in auto's te leggen. De adjudant die de leiding heeft over de patrouille onderneemt actie en roept de mannen toe om stil te blijven staan. Maar dat is wel het laatste wat ze van plan zijn. Een fel vuurgevecht volgt wat door de Fransen in hun voordeel wordt beslecht. De criminelen hebben geprobeerd om hun sporen uit te wissen door granaten in de bestelbusjes te gooien. In een van deze busjes zat een ontvoerde vrouw. Het nieuws bereikt natuurlijk Parijs waar de Franse president de Albanese ambassadeur bij zich roept en duidelijk maakt dat de situatie onacceptabel is. Sisco achtervolgt een insluiper, tekening van Legrain Volgende week spreekt de Franse president de veiligheidsraad van de VN toe. Hij zal vragen om een militair ingrijpen onder leiding van de VN op het grondgebied van Albanië zodat er een veiligheidszone zal komen. De inhoud van het gesprek bereikt zeer snel Albanië waar de kabinetschef het nieuws vertelt aan Arben Marku, de man van wie de gesmokkelde wapens waren en de leider van de lokale maffia. Marku besluit tot actie en stuurt zijn naaste vertrouweling Vokshi alvast naar New York om maatregelen te nemen die niet alleen de Fransen tot andere gedachten moet brengen, maar ook de Amerikaanse leverancier van de wapens, Westford, een toontje lager moeten doen zingen. Nu wordt de Franse president op zijn reis naar Amerika natuurlijk beschermd door zijn eigen veiligheidsdienst. Sisco, die net zijn relatie met Manon heeft zien stranden, gaat samen met Gassier vooruit naar New York om de beveiliging te coördineren met de Amerikaanse Secret Service. De agenten Collin Smith en Kate Wellington zijn hun tegenhangers. Vanuit de VN worden ze opgevangen door Carrie, maar er is nog een verrassing. Want bij de Franse delegatie in New York werkt Stella Bocca-Negra, de zus van Sisco. Dan slaan de Albanese criminelen toe en het zou nog wel een rustig tripje worden voor Sisco. Maar van zijn familie moeten ze afblijven.

Met 'Kalasjnikov-diplomatie' (Kalachnikov diplomatie) worden de avonturen van Vincent Sisco voortgezet. En gelukkig maar. Het nieuwe avontuur is weer een tweeluik waarbij de Franse agent ditmaal in New York verzeild raakt. Opnieuw spannend en actueel getint is ook het vijfde deel uit deze reeks zeer de moeite waard. Goed verhaal en uitstekende tekeningen, prima thriller. Wat kan je als lezer meer wensen?

6 Onderhandelingen in 9mm

Sisco - Onderhandelingen in 9mm (Négociations en 9mm)

Het begon allemaal nog zo positief voor Sisco. De hereniging met zijn zus Stella, het nachtelijk avontuurtje met Kate Wellington en een opdracht die niet al te problematisch leek. Maar nadat de terroristen de Franse ambassadeur bij de VN en haar assistent hebben ontvoerd, ziet de wereld er ineens heel anders uit. Zeker voor Sisco, want de assistent van de ambassadeur is zijn eigen zus Stella. Dan komt de melding dat één van de ontvoerde vrouwen is gevonden in de rivier. In het mortuarium constateert Sisco dat het niet Stella is die door de terroristen is vermoord. Sisco wint een weddeschap, tekening van Legrain De dood van de Franse ambassadeur is natuurlijk direct voorpagina nieuws. Maar ook de wapenleverancier Westford is niet erg ingenomen met de gang van zaken. Want de Albanese terroristen hebben een busje van zijn bedrijf gebruikt om de ontvoering uit te voeren. Natuurlijk leidt dit tot vragen, zeker van de Franse geheime dienst. Westford gebruikt direct zijn politieke invloed in Washington om het onderzoek te saboteren. Maar één van de Franse agenten is nogal gemotiveerd en zeker niet van plan om zich met een kluitje het riet in te laten sturen. De terroristen zitten echter niet stil en zoeken contact met Sisco. Ze weten dat Stella zijn zus is en zetten hem onder druk. Hij moet verhinderen dat de Franse president zijn toespraak kan gaan houden. Maar dit is niet iets wat Sisco echt overweegt, Hij zoekt liever de aanval op de ontvoerders van zijn zus. Ook Westford onderneemt actie en hij stuurt zijn vertrouwensman naar New York. Hij heeft een naam van een van de terroristen. In New York begint hij zijn zoektocht. Dankzij het winnen van een weddenschap is ook Sisco inmiddels bekend met de aanwezigheid van de man in New York en ook hij gaat op zoek. Maar de Franse geheim agent is net iets sneller. Nu laat de man zich natuurlijk niet zomaar pakken en een wilde achtervolging door de straten (en over de daken) van de wereldstad is het gevolg. Maar Sisico geeft niet zo snel op en krijgt de man te pakken. Jammer genoeg is hij niet al te subtiel en trekt hij de aandacht van de NYPD. Met getrokken wapen stappen de New Yorkse dienders de flat binnen waar Sisco zijn mannetje te pakken heeft gekregen. Het gevolg is dat de Fransman kennis maakt met de cel van een politiebureau. Kate Wellington komt hem uit zijn vervelende situatie bevrijden maar ze heeft ook opdracht gekregen om hem te begeleiden naar het vliegveld. Sisco moet terug naar Frankrijk. Dit laat hij niet gebeuren en wanneer ze even niet oplet, schiet hij de straten van New York op. Hij gaat op zoek naar zijn zus. Zodra Kate hem inhaalt vertelt Sisco haar de waarheid. De twee agenten zetten de zoektocht nu gezamenlijk voort. Maar zullen ze op tijd komen?

Met 'Onderhandelingen in 9mm' (Négociations en 9mm) wordt deze cyclus van Sisco niet afgesloten. Het verhaal zal in een volgend deel worden vervolgd. Opnieuw een sterke actiethriller van Benec en Legrain. Al in de vorige delen werd de hoofdpersoon neergezet als een agent die het niet zo nauw neemt met de regels. Ditmaal echter brengt zijn handelswijze hem behoorlijk in de problemen. Benec is er wel in geslaagd om het verhaal niet zo standaard te maken. Sisco probeert het leven van zijn zus te redden en het einde is er een die je niet vaak aantreft in dit genre. Ook het tekenwerk van Legrain is dik in orde. De actiegedeeltes werken uitstekend en nergens wijken de personages af. In iedere setting is hij constant. Eigenlijk was het al eerder duidelijk, maar Sisco zal een blijvertje worden. De Franse agent heeft duidelijk zijn eigen plaats verworven.

7 De wet van Murphy

Sisco - Sisco - De wet van Murphy (La loi de Murphy)

Het is een kleine bijeenkomst in New York. Op de begraafplaats waar Stella Bocca-Negra, de zus van Sisco, wordt begraven is slechts een handje vol mensen aanwezig. Maar er zijn een aantal mensen, die heel goed opletten wat er gebeurt. Zo wordt gezien dat Vincent Sisco-Castiglioni wordt benaderd door een agent van de CIA. Sisco krijgt een aanbod. Hij hoeft niet terug naar de Riker gevangenis. Maar dan moet hij als freelancer in Europa gaan werken. Voor de CIA uiteraard. En hoewel de gevangenis Sisco niet erg bevalt, slaat hij het aanbod af. Ook Kate Wellington is naar de uitvaart gekomen. Het is een afscheid want ze is overgeplaatst naar Seattle. Terug in de gevangenis, waar Sisco toe is veroordeeld omdat hij de moordenaar van zijn zus in koele bloede heeft neergeschoten, krijgt de ex-agent te maken met andere Albanezen. Een kort, maar heftig gevecht, is het gevolg. Sisco moet naar de isoleercel. Terwijl Sisco in de gevangenis zit, draait de wereld natuurlijk gewoon door. Ook het terroristische deel daarvan. In Karachi gaat een autobom af, alleen is het gekozen doelwit niet het slachtoffer geworden. Twee dagen later zit het eigenlijke doelwit, ingenieur Qureshi, op het ministerie van defensie in Islamabad. Zijn specialiteit zijn nucleaire reactoren voor onderzeeërs, iets wat Pakistan tot het grootste belang rekent. Zoals al het plan was, zal Qureshi naar Frankrijk vertrekken. De Franse regering garandeert zijn veiligheid in Parijs. Over veiligheid gesproken, ook in de Franse hoofdstad is dit het onderwerp van gesprek. Om precies te zijn is Sisco het gespreksonderwerp. Sisco zit weer in de nesten, tekening van Legrain Het hoofd van de Franse veiligheidsdienst DGSPPR, Dupré, heeft een lang onderhoud met de Franse president. Deze laatste zou Sisco het liefste voor altijd opsluiten. De Corsicaan heeft hem immers voor schut gezet bij de Amerikanen. Maar Dupré wijst er op dat de CIA zal proberen om hem in te lijven. Sisco kent immers de nodige geheimen. En dat is iets wat de Franse president zich natuurlijk ook realiseert. Sisco kent vele geheimen, ook over het Franse staatshoofd. Het is nogal zinloos om Sisco opdracht te geven zijn mond te houden. Om te beginnen zullen de Amerikanen nooit toestaan dat de Franse geheime dienst contact zal leggen met hun agent. Daarom geeft de president aan Dupré de vrije hand om Sisco naar Frankrijk terug te halen. Ondertussen vertrekt Qureshi naar Frankrijk. Maar er zijn wat landen die niet gelukkig zijn met deze regeling en er een bedreiging in zien voor hun veiligheid. En dus smeden ze plannen. Plannen waar Sisco, tegen wil en dank, een rol in gaat spelen.

Met 'De wet van Murphy' (La loi de Murphy) keert Sisco weer terug in het bikveld. Benec is er in geslaagd om een uitstekend script te maken voor dit vervolg waarin de belevenissen van Sisco centraal staan. Hij heeft wel iets van Blueberry over zich. Net als de luitenant uit het Amerikaanse leger lijkt hij problemen als het ware aan te trekken. Ook al is het helemaal zijn bedoeling niet om bij situaties betrokken te raken, de situaties vinden hem wel. De titel is prima gekozen want alles wat ook maar mis kan gaan, gaat mis voor de Franse geheim agent. Zoals gezegd prima scenario met uitstekend tekenwerk van Legrain. Sisco is een geweldige actieserie aan het worden.

8 Realpolitik

Sisco - Realpolitik

Nadat hij in New York de moordenaar van zijn zus heeft gedood komt Sisco terecht in de gevangenis op Riker eiland. Natuurlijk wordt de Franse agent benaderd door de CIA om geheimen door te geven. In Frankrijk beseft men dit ook en regelt men de vrijlating van Sisco, hij wordt naar Parijs teruggehaald. Er zijn echter al weer nieuwe problemen die zijn pad zullen kruisen. Pakistan stuurt ingenieur Qureshi naar Frankrijk, deze man heeft verstand van nucleaire reactors zoals ze worden gebruikt in onderzeeërs. Nu zijn er landen in die regio die de ingenieur maar al te graag zouden willen doden. Een eerste aanslag mislukt daarom gaat men een nieuwe strategie gebruiken. Debby Strangler en Duquesne uit de comic Sisco, tekening van Legrain Er moet een zondebok komen en daarvoor heeft men Sisco op het oog. Binnen de Franse geheime dienst is ook niet alles koek en ei. Duquesne, een ambitieuze streber Franse geheime dienst is jaloers op Dupré, de baas van Sisco. Bovendien heeft hij een verhouding met ene Debby die als agent voor een ander land werkt. En ze is nogal geïnteresseerd in Sisco. Gevolg is dat Sisco twee moorden in de schoenen geschoven krijgt. De moord op de ingenieur en op een andere Franse agent. Na zijn arrestatie lukt het hen echter om te ontsnappen en gaat de Corsicaan op zoek naar antwoorden en naar bewijzen van zijn onschuld. Ook Dupré vertrouwt het zaakje niet. Hij weet dat Duquesne met iemand rotzooit. Eerst denkt hij natuurlijk aan de Indiërs, tussen beide landen is al lang sprake van vijandigheid. Dupré wendt zijn contacten aan bij de Franse dienst die zich met buitenlandse spionnen bezighoudt. Maar er wordt hem verzekerd dat India niet achter de aanslag zit. Een van de bewijzen tegen Sisco waren telefoongesprekken van de agent met Rajatl van de Indiase geheime dienst. Daarom stuurt hij Paul, een computerexpert, naar de provider waar de telefoontjes geregistreerd werden. En deze Paul ontdekt dat er geknoeid is met de data. Sisco heeft nooit gebeld met Rajatl. De provider is gehackt en de data is aangepast om de schuld bij Sisco neer te kunnen leggen. De Corsicaan is ondertussen ondergedoken bij een bevriende collega. Hij wil gaan uitzoeken wie hem er heeft ingeluisd. Werkt Duquesne bewust mee of wordt hij gebruikt? Om dat uit te zoeken moet Sisco toegang hebben tot de computer van Duquesne. Maar ja, zolang hij op zijn kantoor zit gaat dat natuurlijk niet lukken. Daarom lokt hij de agent weg met een vals telefoontje. En Duquesne trapt er in. Met zijn team denkt hij onderweg te zijn naar de plek waar Sisco zich bevindt. Maar deze maakt van de gelegenheid gebruik om het kantoor binnen te dringen. Met de hulp van de computernerd Paul lukt het Sisco om in de bestanden van Duquesne te komen. En daar treft hij een mail aan van ene "D" die informatie over Sisco geeft. Jammer genoeg weet hij nu nog niet wie "D" is maar daar is wel achter te komen. Net wanneer Sisco genoeg weet komt Duquesne met zijn mannen weer het kantoor binnen, ze hebben ontdekt dat ze zijn beet genomen. De problemen lijken zich voor Sisco op te stapelen maar er is een lichtpuntje.

In 'Realpolitik' wordt het verhaal dat 'Kalasjnikov-diplomatie' begon beëindigd. En als lezer wordt je zeker niet teleurgesteld in het afsluitende deel. Zoals verwacht mocht worden zit er veel actie in het verhaal. Dit is echter niet het enige. Het slot is prima opgebouwd en weldoordacht. En Sisco maakt geen onderscheid tussen de seksen als hij besluit terug te slaan. Met dit achtste deel leveren Benec en Legrain weer een prima actiethriller af die van begin tot eind boeiend en onderhoudend is. Gelukkig zijn ze alweer bezig met een nieuw deel.

9 Gold Black

Sisco - Sisco - Gold Black

Er zijn een aantal jaren voorbij gegaan sinds de tijd dat Sisco werkte voor de Franse geheime dienst. Hoewel Dupré nog wel zijn best voor hem heeft gedaan, moest Sisco na de laatste affaire de organisatie verlaten. Nu werkt hij voor een particuliere beveiligingsdienst. Ditmaal is hij in Nieuw-Caledonië, de archipel die in de Stille Oceaan ligt, oostelijk van Australië en ten noorden van Nieuw-Zeeland. De man die hij moet beschermen is een big shot van een groot en belangrijk beursgenoteerd bedrijf. Nu is de man heel ingenomen met de bescherming van Sisco, maar deze avond heeft hij zijn bodygeurd liever op wat meer afstand. Er is een dame in het spel en dus... Sisco stemt in en heeft die avond dus min of meer vrij af. Aan de bar in het hotel komt hij zowaar een oud-collega tegen. Maar zin om wat herinneringen op te halen heeft Sisco niet. Nu gaan er twee gebeurtenissen voorvallen die een directe invloed gaan hebben op Sisco. Het eerste betreft een operatie van de Franse geheime dienst in Nieuw-Zeeland. Twee agenten hebben opdracht om een aanslag te plegen op een magazijn van een bedrijf dat gespecialiseerd is in olie-exploratie. De reden? Een Frans bedrijf moet de opdracht krijgen en wanneer deze concurrent is uitgeschakeld is die kans vele malen beter. De tweede gebeurtenis is op een plek op een andere plek op de aarde. In Soedan zijn hulporganisaties aan het werk. Plots wordt een kamp van en UNHCR overvallen. Al Shadaab, een islamitische groepering die de hele hoorn van Afrika onveilig maakt, dringt het kamp binnen. Er vallen slachtoffers en er worden ook mensen ontvoerd. Onder hen mensen die voor de NGO 'Sudan Child Care' werken. Een van hen is Manon Jouvert, de ex-vriendin van Sisco. De voormalig geheim agent verneemt het nieuws via de televisie. Maar er is wel een kans dat hij Manon kan helpen. Net voor hij het nieuws hoorde had Dupré contact met hem gezocht. De operatie in Nieuw-Zeeland is helemaal verkeerd gelopen. Een bewaker heeft de agenten verrast en één van hen is gewond geraakt. Omdat Sisco ter plekke is wil Dupré graag dat Sisco de boel opruimt. Eerst heeft hij de vraag afgewezen maar het nieuws over Manon doet hem van mening veranderen. Goed, hij wil Dupré helpen maar dan verwacht Sisco hulp van de Franse geheime dienst bij het redden van Manon. De deal wordt gesloten en zo betreedt Sisco weer de schimmige wereld van de geheime diensten. Met een opdracht die zeker niet gemakkelijk is om te klaren.

Met 'Gold Black' keert Sisco, voormalig agent van de Franse geheime dienst, terug voor nieuwe avonturen. Ditmaal is hij een buitenstaander maar dat houdt onze vriend niet tegen. Het scenario leest lekker weg en is door Benec is de hedendaagse actualiteit geplaatst. Nu lijkt de aanslag van de Franse dienst misschien wat vergezocht maar het zou mij niet verbazen wanneer geheime diensten ook voor dit soort activiteiten worden ingezet. In het verhaal wordt niet voor niets verwezen naar de Rainbow Warrior. Dit was het Nederlandse vlaggenschip van de milieuorganisatie Greenpeace, dat in de haven van Auckland, Nieuw-Zeeland door de Franse geheime dienst tot zinken werd gebracht. De bedroevende situatie in Sudan is dagelijks op in de media te volgen en het opnieuw in het verhaal brengen van de ex-vriendin van Sisco (zie onder meer het deel Whisky-Coke) is verhaallijn die zeker interessant kan worden. Al met al een prima aflevering, dus welkom terug Sisco!

10 Maori Blues

Sisco - Maori Blues

Drie jaar na de gebeurtenissen in Amerika werkt Sisco voor een private beveiliger. Zijn leventje is er een stuk rustiger op geworden. Maar twee zaken brengen Sisco weer midden in de actie. De eerste is een sabotage actie van de Franse geheime dienst. Om een Frans oliebedrijf de overhand te laten krijgen bij een contract in Nieuw-Zeeland is een van de agenten gewond geraakt, waardoor ze niet eenvoudig het land kan verlaten. De oude baas van Sisco, Dupré, doet een beroep op hem. De tweede gebeurtenis vond plaats in Soedan. Al Shabaab, een terroristische groep, valt een kamp aan van een NGO. Een aantal vrouwen worden meegenomen waaronder Manon Jouvert. Sisco is nu bereid de klus te klaren, op voorwaarde dat Dupré hem helpt met Manon. De twee Franse agenten terughalen zal lastig zijn. En als uiterste, lukt het niet dan moet Sisco ze het zwijgen opleggen. Nu heeft de aanslag in Nieuw-Zeeland ook gevolgen. Het Amerikaanse oliebedrijf van wie het materiaal is vernietigd schakelt de CIA in. Aangekomen in Nieuw-Zeeland ontmoet Sisco de bemiddelaar van de Fransen, Elena Nemcova. Deze dame is iets te enthousiast naar de mening van Sisco, hij werkt liever alleen. Het lukt Sisco om in contact te komen met de twee Franse agenten maar het is al snel helder dat het de gewonde agent ongemerkt het land uit te krijgen bijna onmogelijk is. Bovendien bemoeit Elena zich toch met de zaak en denkt een slimme oplossing te hebben. Terwijl Sisco een arts naar het tweetal probeert te brengen, sluit Elena een deal met de Nieuw-Zeelandse minister. Ze onthult de locatie van de agenten. Wanneer Sisco terugkeert zijn de speciale politiediensten al ter plaatse. Nu heeft hij geen keus meer. Met twee kogels doet Sisco met zijn wapen wat hij liever had vermeden. Niet dat hij ze doodt maar hij zorgt er zo voor dat beiden naar een ziekenhuis moeten worden gebracht. In Parijs is niet iedereen even gelukkig met de oplossing. De vertegenwoordiger van het oliebedrijf had de twee liever dood gezien. Dupré wijst hem er fijntjes op dat het Elena moet zijn geweest die de politie in Nieuw-Zeeland moet hebben getipt. Tot die conclusie is Sisco ook al gekomen en gaat verhaal halen bij Elena. Nu is hij niet de enige die de blondine met een bezoekje vereerd. Ook de man van de CIA komt Elena opzoeken. Sisco weet het zo te spelen dat de Amerikaan denkt dat zijn medebezoeker voor de Russen werkt. Beide willen de opgepakte agent van de Fransen in handen krijgen. Ze sluiten daarom een deal, ze werken samen. Zal het Sisco lukken om het dubbelspel tot een goed einde te brengen? De toekomst van Manon Jouvert hangt af van een goede afloop.

Met 'Maori Blues' wordt weer een nieuw, spannend en sterk deel toegevoegd aan de serie. Vincent Sisco beweegt zich door de schimmige wereld van de inlichtingendiensten, zijn ervaring is hierbij van grote waarde. Het scenario van Benec is zeer onderhoudend, een punt dat ik goed vind is dat het Sisco ook regelmatig tegen zit. Hij is zeker niet de onfeilbare held, een gegeven dat de hele serie al goed wordt gebruikt. De verhaallijn verveelt nergens en is voorzien van voldoende wendingen om de aandacht vast te houden.
Het tekenwerk van Legrain is wederom van hoog niveau. Zijn stijl, realistisch en met snelheid in het tekenwerk, bevalt mij heel erg goed. Een stijl die ik persoonlijk erg kan waarderen. Uitkijken dus naar het volgende deel waarin Sisco gaat proberen om Manon uit haar penibele situatie te bevrijden.