Sam Bass

Sam Bass

Sam Bass werd geboren op 21 juli 1851 in Mitchell, Indiana, en stierf op 21 juli 1878 in Round Rock in Texas. Hij werd geboren op een boerderij als zoon van Daniel en Elizabeth (Sheeks) Bass. Nog voor zijn 13de was hij al een wees. De volgende 5 jaar woonde hij bij een oom.
In 1869 ging Sam Bass zijn eigen weg en verbleef een jaar in Rosedale, Mississippi. Hier werkte hij een jaar in Charles' Mill. Hier leerde hij ook schieten en kaartspelen en maakte hij in 1870 kennis met Scott Mayes, een transportarbeider die onderweg was naar Denton in Texas.
Sam Bass wilde al langer naar Texas om daar te gaan werken als cowboy. Nadat beide mannen aankwamen in Denton vond Sam Bass werk bij sheriff W.F. "Dad" Eagan. Later zou Eagan veel moeite doen om de outlaw Bass te grijpen.


Sheriff Eagan had Bass niet ingehuurd als hulp-sheriff, maar als boerenknecht. Met dit werk was Sam Bass uiteraard bekend. In die tijd werkte Sam Bass ook als transportarbeider. De kennis die hij in die tijd opdeed, ging hij later gebruiken voor zijn criminele activiteiten. Sam Bass In Denton leerde Bass veel mannen kennen die later deel zouden uitmaken van de bende. Maar zover was het nog niet. Van zijn spaargeld kocht Bass een merrie, bekend als 'Denton Mare'. Dit racepaard was snel en al gauw verdiende Sam Bass genoeg geld om zijn baan bij sheriff Eagan op te zeggen. Hij ging zich volledig richten paardenraces, gokken en het runnen van een saloon.

In december 1875 leerde hij Joel Collins in San Antonio. Samen met Collins besloot Bass een kudde vee naar een in het noorden gelegen markt te brengen. Uiteindelijk kwamen ze in Nebraska waar ze de kudde verkochten. Met het verdiende geld gingen de mannen vervolgens goud zoeken in the Black Hills. Dit avontuur was minder succesvol en beide mannen verloren al hun geld. Om hun verliezen goed te maken, gingen ze postkoetsen beroven. Samen met Jack Davis en een man met de naam Nixon overvielen ze 7 postkoetsen in 2 maanden tijd. De bende, die inmiddels de bijnaam "Black Hills Bandits" had gekregen, kreeg al snel genoeg van de magere opbrengsten van de postkoetsen. Zij gingen hun aandacht verleggen naar een meer lucratieve criminaliteit, namelijk het overvallen van treinen.

Hun eerste treinoverval vond plaats op Big Spring Station in Nebraska op 18 september 1877. Ze drongen het kantoor van de stations manager binnen om de aankomende trein een stopsignaal te geven. Hierna gingen ze aan boord. In de eerste safe troffen zij slechts $450 aan, waarna ze de stations manager mishandelden. Maar de tweede safe kon door niemand worden geopend. Hierop opende ze een aantal kratten waarin zij voor $60.000 aan goud aantroffen.

Na de overval gingen de bendeleden uit elkaar in groepjes van twee. Joe Collins werd, samen met een ander bendelid een week later doodgeschoten. James Berry werd gepakt en Nixon verdween, naar men aanneemt, naar Canada. Sam Bass en Jack Davis vluchten naar het zuiden. Op enig moment kwamen ze een groep soldaten en detectives tegen die op zoek waren naar de treinrovers. Sam Bass en Jack Davis konden de groep overtuigen dat ook zij op zoek waren naar de bandieten, hopend op de beloning wanneer ze hen zouden vangen. Later gingen Sam Bass en Jack Davis weer hun eigen weg en keerden terug naar Denton. Eenmaal terug verklaarde Sam Bass zijn nieuwe rijkdom door te vertellen dat hij goud had gevonden in de Black Hills.

Al in februari 1878 begon Sam Bass weer treinen te beroven. Over het motief hiervoor bestaan een aantal versies. Geldgebrek kon het namelijk niet zijn. Hij had een paar maanden eerder $10.000 verkregen door de treinroof. Gelet op de prijzen in die tijd kon hij dit nooit hebben opgemaakt. Veel mensen houden het er dan ook op dat hij treinen gingen beroven omdat hij hier schik in had.
Wat de reden ook was, de bende van Sam Bass overviel de Texas Central train in Allen Station op 22 februari 1878. Deze overval leverde $1.300 op en op 8 maart overvielen zij nogmaals de Texas Central, dit keer in Hutchins. Op 4 april volgde de Texas and Pacific Railroad waarna deze nogmaals werd beroofd op 10 april.
Alleen de eerste overval leverde iets op. De manier waarop de overvallen werden uitgevoerd was nogal amateuristisch, waarbij volgens sommige ooggetuigen de overvallers dronken waren. Zo zagen zij een grote hoeveelheid geld over het hoofd omdat deze in allerijl was verstopt.

In de tijd van deze overvallen bestond de Bass-bende uit Frank Jackson, Seaborn Barnes, Thomas Spotswood, Arkansas Johnson, Henry Underwood, Sam Pipes en Albert Herndon. Na de laatste overvallen waren de inwoners van noord Texas het zat. De gouveneur besloot dat het tijd werd dat de Texas Rangers zich ermee gingen bemoeien.

Gedurende de eerste 4 maanden dat de Texas Rangers jacht maakten op de bende, begon de legende over Sam Bass vorm te krijgen. De bende ontkwam keer op keer tijdens lange achtervolgingen. De bende van Sam Bass dook plotseling ergens op om even snel weer te verdwijnen. De reden dat de bende zo lang uit handen van de wet kon blijven kan worden toegeschreven aan het terrein en de onbekwaamheid van hun achtervolgers. In een wanhoopsoffensief om de bende te pakken te krijgen, begonnen de Texas rangers overal invallen te doen. Op elke plek waarvan ze maar dachten dat een bendelid was vielen ze binnen. Dit leidde uiteindelijk tot de aanhouding van Jim Murphy. Hij werd in staat van beschuldiging gesteld in verband met het overvallen van de post. Omdat hij immuniteit wilde hebben en nog een fikse beloning, besloot Murphy om de bende van Sam Bass te verraden. Hij zou terug gaan naar de bende en de Rangers naar Sam Bass toeleiden. Hiermee was de val gezet in Round Rock.

Al snel troffen de Rangers de bende en openden het vuur. Sam Bass werd twee maal geraakt, een maal in zijn holster en de tweede keer raakten ze zijn geweer. Niet toevallig werd de bende verrast terijl ze waren ondergedoken in het huis van Jim Murphy. In juni vond de volgende confrontatie plaats. Maar nu werd Arkansas Johnson gedood en verdween Henry Underwood. Hierop besloot de bende naar het zuiden te trekken.

Op enig moment lukte het Jim Murphy om zich af te scheiden van de rest van de bende. Hij stuurde een bericht naar Majoor Jones van de Rangers waarin hij mededeelde dat de bende onderweg was naar Round Rock. Jones stuurde twee mannen op weg om uit te kijken naar de bende en vertrok zelf naar Round Rock met hulp-sheriff Morris Moore. Sam Bass, Frank Jackson, Seaborn Barnes en Jim Murphy kwamen op zondagavond 14 juli aan in Round Rock. Op maandag gingen zij de stad verkennen en lieten zich scheren bij de barbier. Het lukte Murphy de anderen ervan te overtuigen dat het wijzer was om pas zaterdag 20 juli de bank te overvallen.

Op 19 juli 1878 was de bende de lokatie aan het bekijken waar de overval moest plaats vinden. Op het moment dat zij wat tabak kochten werden ze aangesproken door hulp-sheriff A.W. Grimes. Op dat moment had nog niemand de bende herkend. Over de reden waarom de hulp-sheriff hen aansprak bestaan een aantal theorieën. Het had in ieder geval te doen met het dragen van hun wapens in de stad. Grimes sprak Sam Bass aan en werd onmiddelijk doodgeschoten door de bendeleden. Grimes heeft nooit de tijd gehad om zijn wapen te trekken. In zijn lichaam waren 6 kogelgaten.
Gealarmeerd kwamen diverse mensen aangelopen, waaronder hulp-sheriff Morris Moore. Hij opende het vuur en raakte Bass in de hand. Moore werd zelf in de borst geraakt. Nu verschenen overal Rangers en de bende trok zich terug naar de steeg waar hun paarden stonden. Een Ranger genaamd George Herold schoot met een geweer op de vluchtende bende. Het is waarschijnlijk dat hij de man was die uiteindelijk Sam Bass dodelijk raakte. Op hetzelfde moment werd Seaborn Barnes door Ranger Dick Ware door het hoofd geschoten. Het bleef een beetje een mysterie wie uiteindelijk Sam Bass doodschoot. Sam Bass werd nog wel levend maar dodelijk gewond aangetroffen. Hij verklaarde dat Frank Jackson door was gereden. Op zondag 21 juli 1878 om 3.58 uur overleed Sam Bass.
In de strips is deel 39 uit de Lasso ministrips aan hem gewijd.


Geraadpleegde bronnen:

en.wikipedia.org/wiki/Sam_Bass

www.roundrocktexas.gov/

www.frontiertimes.com/

www.doncollier.com/