Rik Ringers, tekening van Tibet


Vanaf 1955 verschenen er korte verhalen in het stripblad Kuifje (Tintin). Het waren verhalen waarin allerlei raadsels naar voren kwamen. Uiteindelijk leidde dit in 1961 tot het vervolgverhaal 'Wie is de kameleon'. Hoofdpersoon was de Rik Ringers (zijn Franse naam is Rik Hochet). Deze reporter ontstond uit de samenwerking tussen André-Paul Duchâteau en Tibet.

André-Paul Duchâteau werd geboren op 08 mei 1925 in Doornik. Deze ereburger van de stad Brussel schrijft de scenario's voor Rik Ringers. Zijn eerste werk waren een aantal boeken, maar in 1948 begon hij scenario's te schrijven voor tijdschriften als Bravo en Robbedoes (Spirou). In 1951 begon zijn jarenlange samenwerking met Tibet. Hun eerste verhalen werden uitgegeven in Kuifje en Ons Volkske. Naast Rik Ringers werkt hij ook mee aan Chick Bill. In de jaren 60 maakte hij onder meer Yalek, Alain Chevallier, De brokkenmakers en TNT met Christian Denayer. Zijn veelzijdigheid komt ook in de jaren 70 sterk naar voren. Hij werkte onder meer samen met Jean Van Hamme, Eddy Paape (Luc Oriënt), Vance (Bruce J. Hawker) en Risinski (Hans). Tot op de dag van vandaag schrijft Duchâteau scenario's waarbij hij altijd een sterke voorkeur voor detective verhalen aan de dag legt.

Tibet werd op 29 oktober 1931 in Marseille geboren als Gilbert Gascard. Van zijn hand was het tekenwerk van de serie Rik Ringers. Hij woonde sinds zijn 4e jaar in België. Zijn loopbaan als tekenaar begon hij in de Disney-Studio's in Brussel waar hij André-Paul Duchâteau leerde kennen. Vanaf 1951 werkte hij in de studio van het jeugdblad Kuifje. De eerste echte grote serie van zijn hand was Chick Bill dat vanaf 1953 in Kuifje werd gepubliceerd en waarvan het eerste album een jaar later op de markt kwam. Samen met Duchâteau verzorgde hij vanaf 1955 ook raadselverhalen en korte episodes voor het blad Kuifje. Hieruit werd uiteindelijk Rik Ringers geboren. Op 02 januari 2010 overleed Gilbert Gascard, beter bekend als Tibet, op 78 jarige leeftijd.

Vanaf het moment dat Rik Ringers in Kuifje verscheen is deze serie altijd populair gebleven. Het werd al snel een van de steunpilaren van het jeugdblad. Stripblad PEP met Rik Ringers uit 1971 Maar ook in Nederland konden we genieten van de avonturen van deze reporter. In het, inmiddels legendarische stripblad PEP verschenen zijn avonturen. Hiernaast is een exemplaar uit 1971 waar op dat moment het avontuur 'De dubbelganger' in verscheen. Dit brengt mij meteen op een ander punt, namelijk dat de avonturen van Rik Ringers in de PEP soms andere titels hadden dan het uiteindelijke album. In de reeks bestaat namelijk geen album met alleen de titel 'De dubbelganger'. Ook het verhaal dat in PEP de naam droeg van 'De kidnapper' heeft een andere titel gekregen dan het album.
Nu beleeft Rik Ringers zijn avonturen niet alleen. Er is altijd een vaste groep van personages die deel uitmaken van lotgevallen van de onderzoekende verslaggever. De meest bekende is natuurlijk commissaris Baardemakers (zijn Franse naam is Sigismond Bourdon). Deze politiecommissaris was gebaseerd op Maigret en op inspecteur Bourdel. Deze laatste was een personage uit de Franse tv serie Cinq dernières minutes.
Een tweede terugkerend personage is die van politie inspecteur Kempers (Ledru in de Franse serie). Deze medewerker van commissaris Baardemakers verschijnt ook al vanaf het eerste deel ten tonele. Andere repeterende karaters zijn die van Nadine (de vriendin van Rik Ringers en het nichtje van Baardemakers), Bob Dalberg (in de Franse versie Bob Drumont - collega journalist en vriend van Rik) en de vader van Rik Ringers, Richard (Richard Hochet).
Vanaf 1963 tot en met 2010 zijn in totaal 78 albums verschenen. Het kenmerk van de verhalen is dat er altijd een raadsel lijkt te bestaan waarvoor niemand een directe verklaring heeft. Maar dankzij het werk van Rik Ringers en zijn vrienden worden de daders ontmaskerd en in de kraag gevat. Een tweede kenmerk is de manier waarop het plot is samengesteld. Dit gebeurt altijd op een vakkundige, traditionele manier wat de herkenbaarheid vergroot zonder dat de kwaliteit hier onder leidt. Het is niet voor niets dat deze serie al jaren lang een grote schare trouwe fans heeft.

1 De ontvoering

Rik Ringers - De ontvoering (Traquenard au Havre)

In dit eerste album zijn twee verhalen terug te vinden. Ieder verhaal beslaat zo'n 30 pagina's. Het zijn de eerste avonturen van Rik Ringers die in een album terecht kwamen.

Wie is de Kameleon?
Op een zomeravond stopt er een sportieve auto aan de stoeprand in een Parijse wijk. De reporter Rik Ringers heeft zijn vriend commissaris Baardemakers naar huis gebracht. De twee nemen afscheid en de politieman begint de weg over te steken onderweg naar zijn woning. Niemand heeft acht geslagen op een stilstaande auto. De bestuurder ziet de commissaris oversteken en trekt hard op. De wagen raakt Baardemans, die hierdoor ten val komt, nog net en zeilt dan met hoge snelheid de hoek om. Rik Ringers heeft alles zien gebeuren en snelt naar zijn vriend toe die wonderwel ongedeerd is gebleven. En Rik heeft het kenteken van de auto onthouden, 26X76. De twee vrienden lopen de trap op naar de woning van Baardemakers. Maar al op de overloop ziet Rik dat het licht in de woning aan is. De deur is geopend en het blijkt dat de huissleutel niet meer in het bezit is van de commissaris. De woning is overhoop gehaald en de kluis is geopend. Uit de kluis is een geheim dossier verdwenen en Baardemakers ziet de toekomst somber in. Dan valt het oog van Baardemakers op een fles drank. Rik Ringers in 1955, tekening van Tibet De inbreker heeft zeker in de inkt gezeten met zijn handen voordat hij de fles beetpakte, want er staat een duidelijke vingerafdruk op. En sterker nog, Baardemakers herkent de afdruk. Het is die van Otto Nader, een safekraker die de commissaris drie jaar geleden gevat heeft. Maar Nader blijkt een waterdicht alibi te hebben wanneer ze hem die avond opzoeken. De volgende dag moet Baardemakers op het matje komen bij zijn baas en hij krijgt 24 uur om het dossier terug te vinden. Dit heeft wel enig leedvermaak tot gevolg van een medewerker van de commissaris namelijk inspecteur Kempers. Eenmaal terug in de woning krijgt Baardemakers een tip over een diefstal en samen met Rik gaat hij op pad. Maar de inbreker ziet kans te vluchten. Ook nu lijkt het erop dat de dader snel gevonden is. Het zou Jo-de-Bumper moeten zijn. Maar ook hij heeft een utstekend alibi. Beide vrienden verbazen zich over de zaak maar dan is het gestolen dossier ineens terecht. In het dossier zit een briefje met de naam van de echte tegenstander. Het is iemand die zich de Kameleon noemt. Het is voor Rik Ringers duidelijk dat het iemand uit de omgeving van Baardemakers moet zijn. Maar wie?

De ontvoering
Rik Ringers is naar de havenstad Le Havre. Hij wil een reportage gaan doen. Hij rijdt nog maar koud de havenstad in of hij heeft al bijna een ongeluk. Met grote snelheid schiet er een auto voor zijn wagen voorbij. Maar dit is nog niet alles want een tweede auto komt ook met grote vaart aangereden. En beide wagens klappen op elkaar. Nu wordt het Rik toch al te dol. Ontstemt stapt hij uit zijn wagen en spreekt de andere chauffeur aan op diens gedrag. Maar het gesprek ontvouwt zich op een heel andere manier dan de reporter had verwacht. De bestuurder van de tweede auto is Paul Deruyter, een reder in deze Franse havenstad. Het blijkt dat zijn dochtertje is ontvoerd door personen die in de eerste auto zaten. Nadat duidelijk is wat er aan de hand is gaat Rik met de scheepsexploitant mee naar diens huis. De vrouw van Deruyter is ernstig ziek, zij wordt verpleegd in een kliniek voor hartpatiënten. Onder geen beding mag zij te weten komen wat er aan de hand is. Dan gaat de telefoon en krijgt de scheepseigenaar te horen dat hij 200.000 dollar moet betalen om zijn kind terug te zien. Het is een bedrag dat Paul niet heeft, maar diens zwager Trenkman spring bij. Beide hebben aandelen in de scheepvaartmaatschappij en Paul zal de zijne verkopen om de lening aan zijn zwager terug te betalen. Rik Ringers zal het op zich nemen het losgeld af te leveren. Maar zijn vriend Baardemakers mag niets vermoeden want inmenging van de politie kan fatale gevolgen hebben. Zo begint Rik Ringers aan een gevaarlijk avontuur om het meisje te bevrijden en als het even kan de daders in de kraag te grijpen.

Dit album uit 1963 met de titel 'De ontvoering' (Traquenard au Havre) betekende het begin van de succesvolle Rik Ringers serie. De titel is die van de Nederlandse uitgave want het album bevatte twee verhalen en de Franse titel verwijst naar het tweede avontuur. In het eerste verhaal 'Wie is de Kameleon?' (Signé caméléon) krijgen Rik en Baardemakers te maken met een persoon die er op uit is om de commissaris ten gronde te richtten. In het tweede verhaal 'De ontvoering' (Traquenard au Havre) moet Rik een gevaarlijke ontvoeringszaak tot een goed einde zien te brengen. Kenmerk van beide verhalen is dat de daders vaak tot einde toe onbekend blijven maar wel uit de kring der intimi komen.
Beide verhalen werden voor het eerste gepubliceerd in Kuifje (Tintin) in 1955. Dat beide verhalen, die in dit eerste album werden gecombineerd, tot het eerste werk aan de serie behoren blijkt wel uit de manier waarop Rik Ringers is getekend. Hij lijkt nog niet echt op de reporter zoals we die later hebben leren kennen. De verhalen hebben ook duidelijk de sfeer uit de jaren 50, maar dit is geenszins storend. Sterker nog, ik vind dat het een bepaalde charme aan dit album verleend. Het was immers mogelijk geweest om de strip opnieuw te tekenen voor de uitgave in de jaren 60, iets wat gelukkig niet gedaan is. Wat ook opvalt, is dat de verhalen al direct datgene hebben wat het tot Rik Ringers verhalen maakt. Een schijnbaar onoplosbaar raadsel dat uiteindelijk door de reporter wordt teruggebracht tot de eenvoud die het uiteindelijk blijkt te zijn. Een mooi begin van een uitstekende serie.

2 Het raadsel van Porquerolles

Rik Ringers - Het raadsel van Porquerolles (Mystère à Porquerolles)

Het is een gewone ochtend op de redactiezaal van een grote krant in de Franse hoofdstad. Iedereen is druk bezig met de aankomende editie van de krant. Een van de mensen die aan het werk is, is geen onbekende. Ook Rik Ringers is druk bezig met zijn kopij wanneer een andere medewerker van de krant aan zijn bureau verschijnt. De grote baas van de krant wil dat Rik even bij hem langs loopt. En dus trekt de reporter zijn jasje aan en vervoegt hij zich bij het kantoor van zijn werkgever. Rik is nog maar net het kantoor binnengestapt of zijn baas begint meteen te vertellen wat hem dwars zit. Hij maakt zich zorgen over Bob Drumond, een van de andere reporters van de krant. Bob was naar een badplaatsje aan de middellandse zee gestuurd. De bedoeling was dat hij een stukje zou schrijven over de vakantiesfeer, de vissers en dergelijke. Nu verwachtte de baas dat hij die ochtend het vervolg van het artikel van Bob zou ontvangen. Maar er zat niets bij de post en dus is er gebeld naar het hotel waar Bob verblijft. Maar men vertelde dat Bob al twee dagen niet meer in het hotel was geweest en niemand wist waar de reporter gebleven was. Natuurlijk maakt de baas van Bob en Rik zich nu zorgen en hij wil dan ook dat Rik naar de badplaats gaat om uit te zoeken wat er aan de hand is. Misschien heeft Bob wel een ernstig ongeluk gehad. Rik Ringers en een gewonde Baptistin, tekening van Tibet En dus pakt Rik Ringers zijn koffer en gaat hij onderweg naar de badplaats. Na een korte reis komt hij aan op de bestemming en gaat direct naar hotel De la Marne, waar Bob Drumond een kamer heeft. Maar merkwaardig genoeg ziet men daar Rik aan voor een bedrieger, want er is al een reporter met die naam in het hotel geweest. Al snel blijkt dat Rik de waarheid spreekt en dat de kamer van Bob doorzocht is. Rik heeft een kort gesprek met Balthazar, de eigenaar van het hotel, maar daar wordt hij niets wijzer van. Ook maakt hij kennis met Bertrand Bieshaven. Deze man woont samen met zijn broer Antoine in Porquerolles. Bertrand heeft wel eens met Bob schaak gespeeld. Dit zou misschien wel wat informatie kunnen opleveren meent Rik, maar eerst gaat hij op zoek naar iemand anders. Voordat hij naar Porquerolles ging had Rik een tussenstop en in een lokale winkel zag hij een ketting met een haaientand liggen. Rik herkende het meteen, het was de ketting van Bob Drumond. Van de winkelier had Rik gehoord dat de ketting was gevonden door een oude visser uit Porquerolles. De man heet Baptistin en het is deze oude visser die Rik als eerste opzoekt. Maar wanneer de man Rik wil vertellen waar hij de ketting gevonden heeft krijgt de oude visser een zware bal tegen zijn hoofd aan. Niemand heeft gezien wie de bal gegooid heeft. Wanneer de man weer bijkomt, wil hij niet langer met Rik praten. Stukje bij beetje krijgt Rik steeds meer informatie en alles wijst in de richting van de gebroeders Biesheuvel. Ook commissaris Baardemakers komt aan in Porquerolles. Maar dan blijkt ook Rik Ringers verdwenen te zijn. Volgens sommigen is de verslaggever dood. Wat is er aan de hand in deze anders zo rustige badplaats?

Het album 'Het raadsel van Porquerolles' (Mystère à Porquerolles) uit 1964 is het tweede verhaal in de Rik Ringers serie. Dat het personage van Rik Ringers een verandering heeft ondergaan sinds het eerste album is zeer duidelijk. Hij lijkt inmiddels al op de Rik Ringers waar iedereen mee vertrouwd is geworden. Het verhaal zelf zit uitstekend in elkaar. Rik komt aan in een zuid Franse badplaats om de verdwijning van een collega te onderzoeken. En gedurende het hele verhaal blijft het onduidelijk wat er is gebeurd en wie de dader is. Pas op het einde van het verhaal wordt alles duidelijk. André-Paul Duchâteau heeft met dit verhaal een prima scenario afgeleverd met een aantal goede plotwisselingen waardoor je dan weer eens aan de een denkt, maar wat verder in het verhaal ligt een ander voor hand als dader. De Rik Ringers serie ging na een onderbreking van een paar jaar zeer sterk verder. Gelukkig maar.

3 Rik Ringers in een doolhof

Rik Ringers - Rik Ringers in een doolhof (Défi à Ric Hochet)

Op een namiddag rijdt een gele Porsche het terrein van een luchtvaartclub in een voorstad van Parijs op. De inzittenden kennen we maar al te goed. Het zijn Rik Ringers en commissaris Baardemans. De reden dat de twee vrienden zich op de luchtvaartclub bevinden is dat de journalist een nieuwe hobby heeft. En Rik is vastbesloten de politieman vandaag zijn luchtdoop te geven. Hoewel hij ermee ingestemd heeft, is de commissaris er toch niet helemaal gerust op. Een ritje in de nieuwe Porsche van Rik vindt hij eigenlijk al opwindend genoeg. Maar Rik laat zich niet van zijn plan afbrengen. Terwijl ze naar het vliegtuig toelopen groet Rik een man die ook met een vliegtuig bezig is. Het is een ander lid van de club, Remy Valloire een industrieel gespecialiseerd in de constructie van vliegtuigmotoren. Hoewel Rik hem niet goed kent gaan de leden van de vliegclub amicaal met elkaar om. En dan bereiken ze het toestel dat Rik zal gaan vliegen. Het is een Jodel D11, een tweezits sportvliegtuig gebouwd door de Société Avions Jodel uit Frankrijk. Eenmaal in de lucht lijkt alles vlotjes te gaan verlopen. Maar dan ziet Baardemakers een toestel in duikvlucht recht op hen afkomen. Rik kan door een knappe actie het toestel net ontwijken. De piloot van het andere toestel kan de zijne net voor de grond rechttrekken maar komt in contact met een haag en slaat over de kop. Rik landt direct in de buurt. Hij heeft het toestel herkend. Het die van Remy Valloire, normaal toch een goed piloot. Bex Turner en Rik Ringers, tekening van Tibet Met de hulp van de commissaris lukt het Rik om de industrieel op tijd uit het brandende toestel te halen. Valloire is ervan overtuig dat zijn vliegtuig gesaboteerd was. Eenmaal terug op de club vraagt hij Rik om hem naar huis te rijden. Valloire wil alleen zijn met de journalist, want Valloire wil hem verder in vertrouwen nemen. De industrieel zegt al een aantal telefonische bedreigingen te hebben gehad. En een anoniem briefje onder de ruitenwisser van zijn auto lijkt dit te bevestigen. Eenmaal bij de woning van Remy zijn daar ook aanwezig Huug, de zoon van Remy, en John Dallas. Samen met Dalles en Patrick Lemaitre, de neef van Remy, vormt hij de directie van het bedrijf Sapex. Omdat er vreemde zaken gebeuren vraagt Remy of Rik komend weekend wil komen logeren. Dallas en Lemaitre zijn er dan ook. Remy wil niet dat de politie erbij betrokken wordt. Maar omdat het briefje dat op de auto zat verdwenen is neemt Rik toch commissaris Baardemakers in vertrouwen. En die komt met onverwachte informatie. Valloire blijkt niet de echte naam van Remy te zijn. In werkelijkheid heet hij Ravin, een man die 20 jaar geleden tot 2 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens oplichterij. Wat is er aan de hand? Wanneer het er dan ook nog op begint te lijken dat Remy de enige is die de aanvallen meemaakt, wordt Rik toch wel wat wantrouwig. Zou Valloire een spel spelen? Maar welk dan? Na een nieuwe aanval doorzoeken ze de grond die bij de villa hoort en nu wordt Rik aangevallen door een onbekende man. Door een sjaal is hij onherkenbaar. Rik zet nog wel de achtervolging in maar de aanvaller ontkomt. Dallas vindt dat er een echte detective bij moet komen en hij stelt Bex Turner voor, een in Amerika bekende P.I. Daar gaat iedereen mee akkoord. Omdat Remy ervan overtuigd is dat de dader dichtbij moet zijn nodigt hij iedereen uit voor een boottocht met zijn jacht. Maar dan verdwijnt Lemaitre en de bewijzen lijken zich tegen Remy op te stapelen. Iedereen lijkt overtuigd van zijn schuld. Alleen Rik en Huug geloven in zijn onschuld. Maar wat nu als je daar geen bewijzen voor kunt vinden?

Mocht je nog nooit iets van Rik Ringers hebben gelezen, dan is dit verhaal een echte aanrader. Ook in 'Rik Ringers in een doolhof' (Défi à Ric Hochet) toont Duchâteau weer aan een begenadigde verhalenverteller te zijn. Het verhaal stamt uit 1965 maar heeft niets aan spanning of kracht ingeboet. Wat een plezier om dit soort vertellingen te lezen. Het duurt echt lang voordat je een idee krijgt van de echte dader. Duchâteau en Tibet hebben een zeer goede thillerserie opgebouwd.

4 De schaduw van kameleon

Rik Ringers - De schaduw van kameleon (L'ombre de Caméléon)

In de buurt waar Rik Ringers woont, prijst men zich gelukkig met de aanwezigheid van de journalist. Hij heeft immers samen met de politie al talloze zaken opgelost. De verbazing is dan ook heel erg groot wanneer men Rik weer ziet met de politie. Maar ditmaal loopt de succesvolle reporter tussen twee agenten in en heeft hij handboeien om. Rik Ringers wordt in een politiebusje gestopt die vervolgens met grote haast vertrekt. Maar wanneer zijn buren een blik in de politiebus hadden kunnen werpen, hadden zij kunnen zien dat de arrestatie van Rik helemaal niet echt is. Op zijn verzoek is hij als een misdadiger afgevoerd. Het hoort allemaal bij de nieuwe reportage die Rik wil maken. Om zijn ervaringen compleet te maken heeft commissaris Baardemaakers toestemming gekregen om Rik in de gevangenis te laten opsluiten. In de gevangenis, dat op een eiland ligt, weet alleen de directeur wie Rik is en waarom hij in de gevangenis is. Voor de gevangenen en de bewakers is hij gewoon een van de vele misdadigers die opgesloten wordt voor zijn vergrijpen. Vooraf heeft men wel gekeken wie er allemaal in de gevangenis zit, want Rik Ringers is er verantwoordelijk voor dat een grote groep misdadigers opgesloten zit. Maar er zijn geen bekenden van de verslaggever in de gevangenis en dus kan het spel beginnen. In het begin lijkt alles wel goed te gaan. Rik Ringers, die zichzelf Rocky noemt, wordt opgesloten bij Roberto Gomez en Fred Breton, allebei veroordeeld tot 15 jaar voor gewapende inbraken. Inspecteur Kempers en Rik Ringers in overleg, tekening van Tibet Maar het plan van Rik wordt al gauw veranderd want het blijkt dat Gomez en Breton samen met twee andere gevangenen bezig zijn om een uitbraak voor te bereiden. Eerst proberen ze Rik uit de weg te ruimen maar wanneer dit niet lukt, nemen ze hem in vertrouwen. Dit is echter niet het grote probleem. Een van de vier gevangenen weet wel wie Rik Ringers is. Doordat hij onder zijn eigen naam in de gevangenis zit, heeft iedereen over hem heen gekeken. Maar het is de Kameleon (zie het eerste album van de Rik Ringers serie). Hiermee is de identiteit van Rik bekend en voeren de vier hem met zich mee. Een helikopter haalt de vier gevangenen van het eiland en tijdens de vlucht wordt Rik, geboeid en al, het water in geduwd. Ternauwernood overleeft hij dit avontuur. Maar nu is de eerste prioriteit om de Kameleon weer te vangen. Bovendien is hun tegenstander van plan om met de drie anderen een aantal berovingen uit te voeren. En net als de vorige keer daagt hij de politie uit. Rik Ringers moet samen met commissaris Baardemakers en inspecteur Kempers alle zeilen bij gaan zetten om deze misdadiger (en oud-politieman) weer in de kraag te vatten. Een bijzonder gevaarlijke onderneming.

In 'De schaduw van kameleon' (L'ombre de Caméléon) krijgen Rik Ringers en commissaris Baardemakers te maken met een oude tegenstander. Ook in dit vierde deel uit de reeks slagen Duchâteau en Tibet er weer in om een zeer spannend verhaal neer te leggen. En hoewel het er eerst naar uitziet dat het duidelijk is wie de tegenstander is, zitten er ook nu verrassingen in het scenario verwerkt. Niets is wat het lijkt te zijn. Dat dit een kenmerk is van de Rik Ringers verhalen wordt ook in dit deel uit 1967 weer zeer duidelijk. En het is ook de kracht van de reeks. Doordat je nooit gelijk weet (of kan raden) hoe het hele verhaal echt in elkaar steekt, behouden de vertellingen hun kracht. Tijdloos goed de Rik Ringers verhalen.

5 Valstrik voor Rik Ringers

Rik Ringers - Valstrik voor Rik Ringers (Piège pour Ric Hochet)

Het is een regenachtige avond op het Franse platteland. In de herberg "De drie sleutels" brandt het licht en binnen wordt met spanning gewacht op de aanstaande televisie-uitzending. Het is hier dat commissaris Baardemakers zijn vakantie doorbrengt in het gezelschap van zijn zus Els en haar twee kinderen. Het nichtje van Baardemakers, Nadine, en zijn neefje Chris zitten ook al klaar voor het toestel. Want er volgt een interview op de televisie met een bekende van hun oom. Rik Ringers ondergaat een vragenuurtje op de buis voordat ook hij zich bij de commissaris zal voegen. Gelukkig maakt de interviewer het Rik niet al te lastig en al snel is het einde van het gesprek daar. Direct na de uitzending stapt Rik in zijn auto en begint aan de rit naar het vakantieadres. Het duurt ongeveer een uurtje maar dan nadert de journalist de eerste huizen van het dorp. Wanneer hij echter een kruispunt nadert ziet hij in het licht van zijn koplampen iemand in de regen oversteken. Gelukkig rijdt Rik Ringers niet te hard en begint hij direct te remmen. Maar de auto van de reporter is niet het enige voertuig wat het kruispunt nadert. Met hoge snelheid schiet een zwarte auto uit de andere straat en rijdt de overstekende jongen aan. Maar in plaats van te stoppen geeft de bestuurder van de zwarte auto vol gas en gaat er vandoor. Direct komen er mensen toelopen om naar de jongen te kijken. Rik Ringers en Nadine trotseren het gevaar, tekening van Tibet De jongen is bewusteloos en wordt direct naar het ziekenhuis gebracht. Ondertussen wacht men in de herberg met spanning op de aankomst van Rik. De schrik is dan ook groot wanneer zij te horen krijgen dat de jongen die is aangereden Chris is. Hij was alvast naar het dorp gelopen om Rik de weg te wijzen. Natuurlijk gaan commissaris Baardemakers en Nadine onmiddellijk naar het ziekenhuis waar zij Rik treffen. Ook de lokale politieagent komt polshoogte nemen. Maar er is niet veel om mee te werken en de schuldige te pakken. Niemand heeft een kenteken genoteerd en de agent weet alleen dat het om een zwarte auto gaat. Uiteraard gaan Rik Ringers en commissaris Baardemakers zich met de zaak bemoeien. Getuigen worden gehoord maar veel levert dit niet op. Ook Chris, die de volgende dag bijkomt, kan zich niet veel herinneren. De zaak lijkt hopeloos vast te zitten. Maar toch komt er een kleine doorbraak. Doordat een kleine jongen het ongeluk gezien heeft komen Rik en Nadine achter het type auto. En van dit soort auto's zijn er niet veel in de streek. Het kan dan ook niet ingewikkeld zijn om de doorrijder te achterhalen. En inderdaad lijkt dit redelijk eenvoudig te verlopen. Maar is het allemaal wel zo simpel? Ergens klopt er iets niet en er blijkt veel meer aan de hand te zijn dan dat iedereen vooraf kon vermoeden.

In het avontuur 'Valstrik voor Rik Ringers' (Piège pour Ric Hochet) uit 1967 maken we voor het eerst kennis met het nichtje van de commissaris. Nadine zal een van de vaste karakters worden in de reeks. Al vanaf het begin geeft zij blijk van een groot doorzettingsvermogen en is ze zeker niet bang uitgevallen. Een prima toevoeging aan de groep karakters die de strip over Rik Ringers bevolken. Naast de dappere Rik en de ervaren politieman Baardemakers, brengt het karakter van Nadine een vleugje vrouwelijkheid in de serie en ze is een meisje met pit. Ook nu is het verhaal weer zeer goed. Wat lijkt op het doorrijden na een ongeval (op zich al erg genoeg) wordt uiteindelijk een veel gevaarlijker zaak. Hoewel je ditmaal wel redelijk snel op de hoogte bent van de identiteit van de echte dader, blijft het verhaal boeiend van begin tot eind. Rik Ringers lijkt niet te stoppen.

6 Gangsters op de France

Rik Ringers - Gangsters op de France (Rapt sur le France)

Op een mooie avond in mei is Rik Ringers op bezoek bij zijn goede vriend commissaris Baardemakers. De politieman zit te dromen over de vakantie die er aan zit te komen. Het allerliefste was hij op een cruise gegaan met het luxeschip France. Maar zoals Rik terecht opmerkt zal dit het nodige moeten kosten. Wellicht dat zijn goede vriend een iets goedkoper alternatief kan overwegen. De reporter oppert Italië, maar Baardemakers heeft het niet op de Italiaanse keuken. Dus dat wordt niets. Plots gaat de telefoon en nadat de commissaris het gesprek heeft gevoerd hoeft hij zich niet meer druk te maken over zijn vakantiebestemming. Want het verlof is ingetrokken. De plicht roept in de vorm van de directeur van de politie. Enigszins chagrijnig meldt Baardemakers zich bij zijn directe chef. Want hij had zich nogal op de vakantie verheugd en die valt nu in het water. Nou ja, niet helemaal want hij gaat samen met Rik Ringers een tijdje het water op. Professor Herman, die een nieuw soort brandstof heeft uitgevonden, vertrekt naar Amerika waar hij een wetenschappelijk congres zal bijwonen. Hij gaat scheep naar New York, want de professor durft niet te vliegen. En hij reist met het cruiseschip France. En dat de professor bescherming nodig zal hebben blijkt al gauw. Nog terwijl het gesprek gaande is, rinkelt de telefoon op het bureau van de directeur. Het is de professor die wordt lastig gevallen door twee mannen die weinig goeds in de zin hebben. Rik Ringers schuwt het gevecht niet, tekening van Tibet Professor Herman heeft zich opgesloten in zijn laboratorium. Commissaris Baardemakers en Rik Ringers reageren onmiddellijk. Direct begeven zij zich naar het adres van de professor. En zodra de twee mannen buiten het laboratorium de sirene van de politieauto horen gaan ze er vandoor. De mannen zitten nog maar net in hun eigen wagen wanneer de politie voorbijkomt. En een van de twee boeven herkent direct Rik Ringers. Hoewel hun poging om de professor te ontvoeren is mislukt, richt de aandacht zich nu volledig op de reporter. Blijkbaar heeft een van de mannen in het verleden met Rik van doen gehad en heeft hij nog een rekening met de journalist te vereffenen. Nadat de commissaris die avond na een maaltijd het appartement van Rik verlaat kijkt hij verstrooid omhoog en ziet tot zijn schrik de schaduw van een man met een wapen. Gelukkig voor Rik ziet hij het wapen ook tijdig en kan nog net duiken voordat het schot gelost wordt. De mannen willen Rik Ringers uit de weg ruimen! En hoewel Rik nu politiebescherming krijgt, blijft het niet bij de ene poging. Maar de reis van de professor gaat gewoon door. En dus schepen een gewaarschuwde Rik Ringers en commissaris Baardemakers zich met de geleerde in aan boord van het cruiseschip France. Jammer genoeg zijn zij niet de enige. Ook de criminelen, die inmiddels met zijn vieren zijn, komen aan boord van het schip. De reis naar Amerika is niet zonder gevaar.

In het in 1968 verschenen verhaal 'Gangsters op de France' (Rapt sur le France) krijgen Rik Ringers en commissaris Baardemakers te maken met een oude vijand. Het grootste deel van het avontuur beleven zij aan boord van het in 1961 voltooide cruiseschip France. Dit luxeschip werd gebouwd bij Chantiers de l'Atlantique in Saint-Nazaire en was tot het in de vaart komen van de Queen Mary 2 het langste passagiersschip ter wereld. Rik en de commissaris dienen in feite als bodyguards voor professor Herman. Hoewel ook Rik zelf een doelwit schijnt te zijn. En hoewel je vrij snel weet wie de vier mannen zijn die het op het gezelschap gemunt hebben, blijft de reden waarom ook Rik een doelwit is lange tijd verborgen. Tibet heeft met zijn werk een mooi tijdsbeeld geschilderd van het schip. Wederom een goed verhaal waarbij de komische noot zeker niet vergeten is.

7 Dreiging op het witte scherm

Rik Ringers - Dreiging op het witte scherm (Suspense à la télévision)

Commissaris Baardemakers en Rik Ringers zijn onderweg naar huis. Zij hebben enkele dagen doorgebracht in België. De commissaris voor een onderzoek en Rik voor een reportage. Ongeduldig kijkt Baardemakers om zich heen op een perron van het station in Brussel. Want waar blijft Rik nu toch? Dadelijk missen ze de trein nog denkt de politieman. Maar dan ziet hij in de verte de reporter aankomen. En terwijl hij zich gereedmaakt om in te stappen hoort Baardemakers twee jongeren praten. Het tweetal zien een bekende staan. Is de roem van de politieagent nu al zo groot geworden? Maar neen, wat blijkt? Op het perron staat ook de populaire zanger Lionel. Het is de zanger die door de twee jongeren wordt herkend en wiens handtekening gezocht wordt. Nu is er ook een man op het perron die niet al te gecharmeerd is van Lionel. Nadat Rik zich bij de commissaris heeft gevoegd legt de reporter uit dat de chagrijnige man Johnny Largo is. Hij is ook een populaire zanger maar de opkomst van Lionel heeft hem naar het tweede plan verdreven. Dat het ons bekende tweetal toch ook zo hun fans hebben blijkt wel wanneer ook Rik niet aan een handtekeningsessie ontkomt. Uiteindelijk vertrekt de trein en lijkt een rustig tochtje in het verschiet te liggen. Maar niets is minder waar want een verklede man valt de zanger Lionel aan. De man richt een vulpen op de zanger die plots een scherpe pijn in zijn schouder voelt. Nadine ziet hoe Rik Ringers de achtervolging inzet, tekening van Tibet Gealarmeerd door de pijnkreet komen Rik en de commissaris polshoogte nemen. Direct begint Rik de trein te doorzoeken. Waar is de man met het masker gebleven? En het komt tot een confrontatie die bijna fataal afloopt voor de journalist. Maar het geluk is aan zijn zijde. Wanneer Rik herstelt is maken ze een praatje met Lionel. De zanger blijkt al eerder bedreigd te zijn. Lionel vraagt Rik dan ook om in de buurt te blijven zolang de dreiging aanwezig is. Natuurlijk stemt Rik hierin toe. Maar er gebeurt nog meer tijdens de treinreis. Want er wordt een tweede man bewusteloos aangetroffen. Het is een oude bekende van Rik en de commissaris. Jo-de-bumper ligt buiten bewustzijn in de trein (zie ook het album 'Het teken van de Kameleon'). Jo bezweert er niets mee van doen te hebben en tegenwoordig een eerlijk man te zijn. Nadat de trein op de bestemming is aangekomen vergezelt Rik Lionel naar zijn huis. Maar ook hier tracht de onbekende toe te slaan. Alleen een snelle reactie van Rik voorkomt erger. Nasporingen leveren geen resultaat op en dus gaat Rik mee naar de studio waar een televisieprogramma zal worden opgenomen. En hier loopt hij Nadine tegen het lijf (zie het album 'Valstrik voor Rik Ringers'). De nicht van de commissaris werkt in de studio. Hoewel Lionel omringd wordt door vele mensen die voor hem moeten zorgen lukt het de gemaskerde man om de zanger te bereiken en een nieuwe bedreiging neer te leggen. De onbekende stelt het jongere broertje van de zanger in zijn macht te hebben en alleen voor een geldbedrag hem te willen laten gaan. De dreiging is nu wel heel dichtbij gekomen voor Lionel. Kan Rik Ringers hem verlossen van het gevaar?

In 1968 verscheen het verhaal 'Dreiging op het witte scherm' (Suspense à la télévision). Het verhaal is natuurlijk weer dik in orde. Dit is de tweede maal dat Nadine opduikt, zij het dat haar inbreng minder groot is dan bij het eerste optreden. Veel actie en het langzaam ontrafelen van het geheim van de identiteit van de afperser is de lijn van het scenario. Maar er zit ook humor in het verhaal verwerkt. Zoals de naam van de schrijver van een nummer gezongen door Lionel, A.P. Ducastel. Ook de rol van Jo zorgt voor een komische inbreng. Maar de terugkeer van deze ex-inbreker brengt ook een nieuw gegeven in de serie. Rik Ringers ziet er geen probleem in om samen met Jo in te breken om zo te trachten de waarheid te achterhalen. Iets wat de reporter tot dan nog niet had gedaan. Het is voor het eerst dat Rik Ringers een beetje buiten de wet stapt, voor het goede einddoel dat wel natuurlijk.

8 Oog in oog met de Slang

Rik Ringers - Oog in oog met de Slang (Face au Serpent)

Er heerst een grote spanning op het politiebureau. De politie was gebeld door de directeur van het bedrijf U.S.A. Oil Cy. Hij had een chantagebrief ontvangen. Binnen 48 uur moest hij 2000 aandelen van de maatschappij aan toonder overhandigen. Of anders zou er een ontploffing plaats hebben. Nu was de directeur niet van een kleintje vervaard en zeker niet van plan zich te laten chanteren. Dus schakelde hij de politie in. Maar de criminelen hadden ondanks alle voorzorgen toch kans gezien om explosieven binnen het bedrijf te doen afgaan. Een grote brand, chaos en een grote schade waren het gevolg. Commissaris Baardemakers is woedend. Ook Rik Ringers bevindt zich op het bureau. Natuurlijk moet de journalist gelijk denken aan gelijke gevallen in Liverpool en Lyon. Drie zaken in drie maanden tijd en dit zijn alleen de gemelde gevallen. Het is duidelijk dat ze te maken hebben met een goed georganiseerde internationale bende. Rik besluit alle informatie van de drie gevallen mee te nemen om het nogmaals door te spitten. Ergens moet toch een aanwijzing te vinden zijn meent hij. Wat de reporter echter niet merkt is dat hij gevolgd wordt wanneer hij naar zijn woning in Parijs rijdt. En nog minder beseft hij dat er zich op het dak tegenover zijn huis zich een man bevindt. En deze man heeft een pijl en boog bij zich. Rik heeft zich nog maar net over het eerste gedeelte van het dossier gebogen wanneer een pijl via het open raam op zijn bureau belandt. Rik Ringers laat zich verrassen, tekening van Tibet Van de schutter geen spoor meer, maar aan de pijl zit een briefje bevestigd. Het briefje bevat een verzoek of Rik Ringers het vliegtuig naar Amsterdam wil nemen. De schrijver van de brief verzekert Rik dat het geen valstrik is en heeft vliegtuigtickets bij het schrijven gevoegd. Mocht Rik besluiten te gaan dan is er een kamer voor hem gereserveerd in het American Hotel maar de politie mag in geen geval op de hoogte worden gesteld. Hoewel het best een valstrik zou kunnen zijn, besluit de verslaggever toch op de vraag in te gaan. En zo belandt Rik Ringers in Amsterdam. Wanneer hij in het hotel is vindt hij een tweede verzoek. Of hij naar kamer 88 wil komen. Rik neemt de lift en merkt dat er twee mannen instappen die hij ook in het vliegtuig had gezien. Snel overmeestert hij het tweetal en eist dat ze hem naar kamer 88 brengen. Eenmaal binnen lijkt alles een misverstand. Binnen treft hij namelijk Max Maier, directeur van een scheepvaartmaatschappij, en zijn beide compagnons Schepdael en Van der Gras. Ook zij zijn het slachtoffer van de chantage en vragen Rik om zijn hulp. De directeuren zullen het gevraagde betalen, maar zij willen ook dat de criminelen in de kraag worden gevat. En dus begint Rik Ringers aan een gevaarlijk avontuur waarin hij de degens kruist met de georganiseerde misdaad. En dit terwijl commissaris Baardemakers geen weet heeft van zijn plannen.

Een opmerkelijk avontuur is het verhaal 'Oog in oog met de Slang' (Face au Serpent) zeker. Een gedrogeerde Rik Ringers pleegt een aanslag en het scheelt niet veel of hij doodt zijn vriend commissaris Baardemakers. De reporter bindt nu de strijd aan met de georganiseerde misdaad en behaalt een gedeeltelijke overwinning. Wat erg leuk is dat Rik Ringers zich naar Amsterdam begeeft. Natuurlijk is het stadsbeeld inmiddels flink gewijzigd, het album dateert immers uit 1969, maar toch. André-Paul Duchâteau houdt de spanning er flink in en hij heeft voor een goed einde gekozen. De mysterieuze dokter ontkomt en het is duidelijk dat met het ontmaskeren van deze criminelen de georganiseerde misdaad slechts een kleine deuk is toegebracht. Zoals hij in het scenario wordt opgemerkt, een ander zal zijn plaats innemen. Ook opvallend is natuurlijk dat Rik Ringers ditmaal vrijwel volledig alleen opereert. Hoewel hij wel vaker het verzoek krijgt om de politie niet te betrekken laat hij Baardemakers ditmaal in het duister tasten. De vele actiescènes zijn door Tibet prima weergegeven en zijn weergave van Amsterdam doet recht aan de stad in die tijd. Een avontuur om van te genieten.

9 Alias Rik Ringers

Rik Ringers - Alias Rik Ringers (Alias Ric Hochet)

Commissaris Baardemakers heeft een bericht ontvangen van professor Herman (zie het album 'Gangsters op de France'). Samen met Rik Ringers is hij naar het adres gegaan wat de geleerde hem heeft opgegeven. Maar tot hun grote verbazing staan ze niet in een woning of een laboratorium. Op het opgegeven adres is een speelgoedwinkel gevestigd. Wat is dit nu? Maar de commissaris heeft zich toch echt niet vergist. De professor had nog wel gezegd dat zijn naam niet genoemd mocht worden en dat de commissaris moest vragen of hij even mocht bellen. Dat laatste doen ze dan maar en worden naar een plek achter in de winkel gestuurd. Het tweetal gaat een kamer binnen en zodra de commissaris de hoorn van de telefoon oppakt hoort hij de stem van professor Herman. Het blijkt dat Rik en zijn goede vriend in een gecamoufleerde lift zijn gestapt die hen snel naar de bovenste etage brengt. Hier treffen ze de professor. Ook maken ze kennis met Walter Simar van de veiligheidsdienst en met architect Lobet. Zodra iedereen elkaar kent vertelt de professor waar hij mee bezig is. Hij doet onderzoek naar de laser op verzoek van de regering. Eerst wilde men hem naar een speciaal centrum voor onderzoek halen maar daar wilde de professor niets van horen. Hij werkt liever alleen. En omdat hij Rik en de commissaris al kent heeft hij gevraagd of zij voor zijn veiligheid wilde zorg dragen. En dat is nu dus de taak van onze twee vrienden. Rik Ringers en zijn vader proberen te ontsnappen, tekening van Tibet Omdat dit werkje nog wel enige tijd gaat duren besluit Rik naar de krant te gaan waar hij werkt om te vertellen dat hij een tijdje afwezig is. Tijdens de autorit valt het de journalist op dat hij gevolgd wordt. En dan begint een kat-en-muis spel in het verkeer van Parijs. Rik slaagt er in om de rollen om te draaien en volgt nu zijn achtervolger. Maar deze persoon is slim genoeg om de verslaggever af te schudden. Had dit nu met de bewaking van de professor te maken? Of is er een andere reden dat iemand in Rik geïnteresseerd is? Het duurt niet lang voordat hier duidelijkheid in komt. Want zodra het gezelschap het nieuwe laboratorium onder de winkel aan het bekijken is, wordt er op de bovenetage ingebroken. Rik komt net op tijd om de inbreker te zien vertrekken en zet direct de achtervolging in. De tegenstanders van Rik en de commissaris zijn niet mals. Het is een organisatie die geleidt wordt door een man die zich Diamant laat noemen. En deze organisatie heeft iemand geronseld die veel van Rik Ringers lijkt af te weten. Deze man, die Robijn wordt genoemd, is gedwongen om voor de misdaadorganisatie te werken. Maar hij dringt er op aan dat niemand Rik Ringers mag aanpakken. Dat is iets wat hij zelf wil doen. Ondertussen levert het onderzoek van Rik en de commissaris merkwaardige aanwijzingen op.

Het verhaal 'Alias Rik Ringers' (Alias Ric Hochet) dateert uit 1969 en geeft bijzondere informatie over het personage van Rik Ringers. Rik Ringers is in een weeshuis opgegroeid en heeft geen herinnering aan zijn vader of moeder. Maar nu maakt hij kennis met zijn vader Richard. Eens was zijn vader een bekende inbreker die in Engeland woonde. De moeder van Rik is gestorven toen hij nog klein was. Omdat zijn vader niet voor hem kon zorgen heeft hij Rik naar een kostschool gebracht. Een misdaadorganisatie dwingt Richard nu om voor hen te werken, want de vader van Rik wordt nog steeds gezocht. En dus moeten vader en zoon op zoek naar een oplossing.

10 De 5 onzichtbaren

Rik Ringers - De 5 onzichtbaren (Les 5 revenants)

Het is een drukke dag geweest op de redactie van de krant. Rik Ringers is net bezig om het laatste stukje af te schrijven zodat hij en Nadine uit kunnen gaan. Maar dan verschijnt er een stevig gebouwde man in de deuropening van de redactieafdeling en hij eist Rik Ringers te spreken te krijgen. De man maakt op een lompe manier duidelijk dat zijn baas, een zekere Markies, hem wil spreken. En wel nu, direct. Maar Nadine en Rik zijn niet van plan om zomaar op commando met de man mee te gaan. Wanneer de man handtastelijk wordt neemt Rik hem in een judogreep en werpt hem de gang op. Maar nog geen seconde later staat de man alweer in de deuropening. Of toch niet? Het blijken twee mannen te zijn, tweelingbroers met de namen Jaap en Fred. Nu is Jaap wel tactvoller dan broer en hij vertelt dat de Markies graag zou zien dat Rik Ringers 5 geesten voor hem opspoort. De wagen staat voor. Toch wel nieuwsgierig geworden besluiten Rik en Nadine met de twee broers mee te gaan. Na een korte rit komen ze aan bij een groot buitenverblijf. Rik wordt naar de Markies gebracht die zich direct verontschuldigt voor het gedrag van de twee broers. De Markies zegt vele sporters naar de top te hebben geholpen en dit nog steeds doet. Als bewijs ontmoet de journalist de vijfkamper Albarran die volgens de Markies zeker een gouden medaille gaat winnen op de volgende Olympische Spelen. Maar dit is niet de reden dat hij de reporter wilde spreken. Nadine en Rik Ringers hebben een vasthoudende bezoeker, tekening van Tibet De Markies geeft Rik de foto's van 5 oud topsporters die van de aardbodem lijken te zijn verdwenen. Onder deze voormalige protegees wil de Markies een groot bedrag verdelen. Het heeft de vijf niet meegezeten. Geïnteresseerd neemt Rik Ringers de opdracht aan. Nadat hij Nadine heeft verteld wat het verzoek van de Markies inhoudt wil ze direct mee van de partij zijn. En dus gaan de twee op zoek naar de eerste man. Hij heet Barral en Nadine weet zeker dat zij hem eerder gezien heeft. Hij werkt tegenwoordig als assistent van de goochelaar Bruno en deze treedt op in de stad. Nu wilde de twee toch al uitgaan en dus besluiten ze de voorstelling van Bruno te bezoeken en zo contact te leggen met Barral. Het lijkt allemaal redelijk onschuldig en duidelijk. Maar dan nemen de zaken direct een vreemde wending en het lijkt wel alsof iemand het op de 5 oud sporters heeft gemunt. Wat is er werkelijk aan de hand? En is de Markies wel zo vrijgevig al hij zegt te zijn? Rik Ringers, commissaris Baardemakers, Nadine en Kempers beginnen aan een opmerkelijke zaak.

Met 'De 5 onzichtbaren' (Les 5 revenants) uit 1970 hebben Duchâteau en Tibet weer een zeer leuk verhaal het licht doen zien. Zoals inmiddels wel gebruikelijk is in de Rik Ringers serie is ook nu niet direct vanaf het begin duidelijk wat er echt aan de hand is. En dat is dan ook een sterk punt van de serie. In dit deel treedt Nadine veel meer op de voorgrond. Ook de vriendschap tussen haar en Rik Ringers begint de eerste contouren te vertonen. Het slot van dit verhaal is echt verrassend en valt in de categorie kleine gerechtigheid. Sterke aflevering uit een prima reeks.

11 Spoken in de nacht

Rik Ringers - Spoken in de nacht (Les spectres de la nuit)

Rik Ringers heeft een verrassing voor commissaris Baardemakers en Nadine. Hij heeft namelijk een brief, een boek en een foto ontvangen. De spullen zijn hem toegestuurd door de man die het boek geschreven heeft. Deze schrijver, Léonard Z. Swift, vertelt in zijn brief dat er in de plaats Malemort geheimzinnige zaken gebeuren. En de komende tijd zullen er meer vreemde dingen gaan gebeuren. Of Rik zo snel mogelijk naar het dorpje in de Pyreneeën wil komen. Nadine reageert direct opgetogen. Ze zegt dol te zijn op griezelverhalen. Maar haar oom ziet het heel anders. Volgens de politieman is de schrijver stapelgek of hij probeert een grap uit te halen met Rik. Maar de journalist heeft Swift al een antwoord gestuurd. Hij zal met twee vrienden afreizen naar Malemort. Ondanks dat de commissaris nog wat mort, gaat hij toch akkoord met het voorstel. En, zo zegt Rik, is het niets dan kunnen ze mooi de wintersport beoefenen. En zo staat het drietal in het besneeuwde landschap van de Pyreneeën, vlakbij het dorpje. Daar aangekomen vraagt Rik aan een bewoners waar Swift woont. De man antwoord dat de vreemdeling waarschijnlijk Joseph Dupont bedoeld en maakt gelijk een beweging met zijn hand waaruit duidelijk is dat hij meent dat de schrijver ze niet allemaal op een rijtje heeft. Toevallig komt net de knecht van Swift op de fiets voorbij. Ze moeten deze Bastien maar volgen. Heeft Swift zijn verstand verloren uit de strip Rik Ringers, tekening van Tibet En zo komen ze aan bij het afgelegen huis van Swift. De schrijver, die ten einde raad lijkt, is blij met hun aankomst. Swift vertelt dat de spoken die in het verleden ook angst hebben gezaaid weer actief zijn geworden. En ze hebben het op de schrijver voorzien. Tijdens het avondeten vertelt hij over de vreemde voorvallen. Vooral de afdrukken in de sneeuw die hij zag ontstaan terwijl er niemand liep maken indruk. Wanneer het gezelschap die avond naar bed gaat, ze logeren bij Swift in huis, is de stemming toch enigszins bedremmeld. Vooral Nadine houdt zich groot maar inwendig voelt zij toch angst. En dan is er een gil in het donkere huis. Nadine blijkt een gezicht zonder trekken voor het raam te hebben gezien. De volgende ochtend wordt de lokale notaris gewond in de sneeuw gevonden. En bij iedere gebeurtenis is er wel een voorwerp waar een kruis op staat. En zo stapelen de onverklaarbare gebeurtenissen zich op. Wat is er aan de hand? Spookt het echt in Malemort? Of is er toch een meer aardse verklaring? Kunnen Rik Ringers, commissaris Baardemakers en Nadine licht in de duisternis brengen?

Het album 'Spoken in de nacht' (Les spectres de la nuit) uit 1971 is een heerlijk griezelverhaal. Des te verder het avontuur vordert des te meer vraag je jezelf af wat er aan de hand is en hoe Duchâteau en Tibet er in zullen slagen alles ditmaal te verklaren. De situatie wordt op een gegeven moment zo penibel dat zelfs de altijd onverstoorbare Rik Ringers enigszins in paniek raakt. Natuurlijk komen de verklaringen uiteindelijk wel, dat is Duchâteau wel toevertrouwd. Een uitstekend opgebouwd verhaal met spanning tot het einde toe!

12 De gezellen van de Duivel

Rik Ringers - De gezellen van de Duivel (Les compagnons du diable)

Rik Ringers is te gast bij een uitzending van het live televisieprogramma "raadsels van vroeger en nu". In het programma is zojuist een reconstructie getoond van het proces Lefeber en ook Rik heeft dit aanschouwd. De presentator vraagt Rik naar zijn mening over het proces. Omdat de journalist wordt gezien als een specialist op misdaadgebied en hij hierom ook bekendheid geniet kunnen kijkers in het tweede deel van de show naar de studio bellen en Rik vragen stellen. Het eerste gesprek verloopt fijn genoeg maar de tweede beller moet beslist een grappenmaker zijn. De man voorspeld dat Rik in de nabije toekomst een zaak zal hebben die zal mislukken. Daarna stelt hij zich voor als de duivel. Natuurlijk neemt de verslaggever de man niet serieus en laat hem dit ook in bedekte termen weten. Maar de beller is vasthoudend. Hij daagt Rik uit om op zondag om drie uur 's middags in de Godstraat te zijn. Bij nummer zeventien, voegt de beller toe. De onderzoeker in Rik gaat akkoord met het voorstel. Het restant van de uitzending verloopt volgens een normaal stramien en nadat de show is afgerond gaat Rik bij commissaris Baardemakers en Nadine langs. Natuurlijk vormt het duivelgedoe direct het onderwerp van gesprek. Baardemakers is al nagegaan dat de Godstraat inderdaad bestaat. Het tweetal besluit de volgende dag maar eens polshoogte te gaan nemen. Er is niets bijzonders waar te nemen en de mannen gaan voorlopig over tot de orde van de dag. Rik Ringers in de greep van de duivel, tekening van Tibet Het hele voorval ontglipt Rik eigenlijk, hij denkt de rest van de week niet meer aan het gebeuren. Maar op zaterdag is er een pakket voor Rik op de krant gearriveerd. Wie de afzender is, is onbekend. Toch wel gespannen maakt hij het pakje open en er springt een klein duiveltje uit met een briefje waarop wordt verwezen naar de zondag. En dus is de volgende dag, net voor drie uur, Rik Ringers aanwezig in de Godstraat bij het bewuste huisnummer. Hij is in gezelschap van de commissaris en zijn nicht. Eerst lijkt er niets te gebeuren wanneer het bewuste uur daar is, maar dan stort het gebouw met nummer zeventien met een enorm geraas ineen. Al snel is de straat met een verstikkende rook gevuld. De drie getuigen van het gebeuren kunnen hun ogen niet geloven. Nadat deskundigen een eerste onderzoek hebben gedaan blijkt dat er geen sprake is geweest van een bom of iets degelijks. De conclusie is veel verontrustender. Het pand is van op afstand verwoest en dat kan alleen met een laserstraal bereikt worden. En dus besluiten Rik Ringers en de commissaris naar de enige man die hen hier meer over kan vertellen, hun oude bekende professor Herman. Wanneer Rik hem de gebeurtenissen vertelt en hieraan toevoegt dat er een laserstraal gebruikt is, bezweert de professor bij hoog en laag dat dit niet kan. Alleen hij weet hoe je zo'n laserstraal kan maken en zijn gedachten heeft hij nooit aan het papier toevertrouwd. Wat Rik suggereert is onmogelijk meent de geleerde. Maar hier blijft het niet bij. Want wanneer de politieman en de journalist weer op straat lopen spelt een hippie een zender op de jas van Baardemakers. En de man die zich de duivel noemt zegt dat er voor hem geen geheimen zijn. Het is de opmaat tot een opmerkelijk avontuur.

Opnieuw lijkt Rik Ringers de strijd aan te gaan met hogere machten. Hij krijgt te maken met een organisatie die geleidt wordt door een man die zichzelf de duivel noemt. En het lijkt inderdaad wel alsof hij in staat is de gedachten van mensen te lezen en hen zo geheimen te ontfrutselen. Nu komt al snel een persoon in het verhaal die als voorstelling heeft het lezen van gedachten, maar eigenlijk voel je direct aan dat dit niet de oplossing zal zijn. Zoals altijd zorgen Duchâteau en Tibet ervoor dat het antwoord niet direct te raden is. Het avontuur 'De gezellen van de Duivel' (Les compagnons du diable) vormt hierop geen uitzondering. Gewoon lezen en genieten is het devies.

13 Nachtmerrie voor Rik Ringers

Rik Ringers - Nachtmerrie voor Rik Ringers (Cauchemar pour Ric Hochet)

Op een mooie middag stapt Rik Ringers het kantoor van commissaris Baardemakers binnen. Zijn vriend is in het gezelschap van inspecteur Kempers. Vol trots wijst de commissaris naar de nieuwe safe die in het kantoor is geplaatst. Voordat Baardemakers wil uitleggen wat de bedoeling is wil hij nog even wachten op de komst van twee andere politiemannen. Al snel voegen de inspecteurs Boder en Ketel zich bij hen. Dan vertelt de commissaris wat de bedoeling is van de bijeenkomst. Het bureau werkt al een tijdje samen met de binnenlandse veiligheidsdienst. Ze hebben opdracht codeberichten van geheime diensten uit vreemde landen te onderscheppen en te ontcijferen. En daarom is de zwaarbeveiligde safe in het kantoor geplaatst. De commissaris heeft weer een ultrageheim bericht in code doorgekregen. Hij wil de genodigden laten zien hoe veilig de brandkast wel niet is. Met een speciale kaart in combinatie met een sleutel opent de commissaris de safe om een vervolgens een kreet van verbazing te slaken. Het document wat hij in de brandkast had gelegd is verdwenen! Baardemakers concludeert direct dat de persoon die het bericht weggenomen heeft zich nu in de kamer moet bevinden. Een van hen is een verrader! De drie politiemannen kunnen verklaren waar ze geweest zijn, dat weten ze immers van elkaar. Alleen waar Rik geweest is weten ze niet. Maar Rik weet nog dat Bob Drumont van de krant hem gebeld heeft toen hij thuis was. Daarom kan Rik het nooit gedaan hebben. Maar Kempers meent beslist te weten dat hij Rik die middag het kantoor van de commissaris heeft zien binnengaan. De inspecteur oppert de mogelijkheid dat het de vader van Rik kan zijn geweest, iets wat de journalist pertinent uitsluit. Rik Ringers op de vlucht, tekening van Tibet Dan schiet de commissaris te binnen dat de safe een beveiliging heeft die een foto maakt van iedereen die de kluis opent. Snel duikt Baardemakers de brandkast weer in. En inderdaad is er een foto van de persoon die de kluis als laatste geopend heeft. En Rik staat op de foto! De journalist begrijpt er niets van. De situatie wordt nog vreemder wanneer Bob arriveert en ontkent met Rik over de telefoon gesproken te hebben. Hoewel met tegenzin blijft de commissaris nu geen andere mogelijkheid meer open dan het huis van Rik te laten doorzoeken. En zijn goede vriend mag voorlopig de stad niet verlaten. Kempers neemt het huis van Rik voor zijn rekening maar treft er niets aan. Hoewel Rik zich vrij mag bewegen geeft de commissaris aan Boder en Ketel de opdracht om de reporter te volgen. Wanneer Rik even later weer over straat loopt volgen de twee politiemannen op enige afstand. Plots gaat Rik er echter vandoor. Zou hij dan toch de schuldige zijn? Niets is gelukkig minder waar. Rik heeft helemaal niets uit de kluis gehaald. Hij werkt samen met commissaris Baardemakers. Zijn vriend heeft ontdekt dat een van de andere politiemannen de geheime informatie doorgeeft. Er is een verrader in hun midden. Maar wie? Vandaar het plan van de twee vrienden. Een plan dat lelijk fout dreigt te lopen wanneer Rik Ringers en commissaris Baardemakers in handen vallen van een spionagenetwerk. En de spionnen hebben overal aanwijzingen achtergelaten waardoor iedereen denkt dat Rik de echte schuldige is die bovendien de commissaris vermoord zou hebben. De journalist en politieman hebben zich in een hachelijk avontuur gestort.

Een uitstekend verhaal! Een en al spanning en intrige. De problemen voor Rik Ringers lijken met de pagina die je omslaat toe te nemen. Met 'Nachtmerrie voor Rik Ringers' (Cauchemar pour Ric Hochet) hebben Duchâteau en Tibet een heel sterk album afgeleverd. Eerst wordt je getrakteerd op de mogelijkheid dat de journalist geheime documenten steelt. Maar gaandeweg wordt duidelijk welk spel Rik en de commissaris echt spelen. Een spel waarmee ook gemakkelijk een goed avontuur had kunnen ontstaan. Maar Duchâteau voegt er weer een extra dimensie aan toe wanneer beide in handen vallen van de spionnen en de situatie voor Rik Ringers behoorlijk hopeloos dreigt te worden. Zelfs zijn trouwste vrienden twijfelen. Een album om van te smullen.

14 Duel met de Beul

Rik Ringers - Duel met de beul (Ric Hochet contre le Bourreau)

Rick Ringers en commissaris Baardemakers bevinden zich in het buitenland. Zij zijn op jacht naar de Corsicaanse overvaller Angel. Hij heeft zijn toevlucht gezocht tot dit land wat veel trekken heeft van een politiestaat. De politie van dit land staat de beide Fransen ter zijde in de jacht. Een jacht die nu tot een einde lijkt te komen, want Angel heeft zich verschanst in een oud gebouw dat volledig omsingeld is. Schoten vallen over en weer. De politieman die de leiding heeft, Schültz, is van plan vlammenwerpers te laten aanrukken om zo de misdadiger tot overgave te dwingen. Maar Rik Ringers protesteert. Hij wil een laatste poging wagen om Angel levend, en het liefst ongeschonden, in handen te krijgen. Schültz staat de poging toe, maar die dreigt uit te draaien op een mislukking. Angel krijgt de reporter op de korrel en dreigt de trekker over te halen. Alleen de aanwezigheid van scherpschutters voorkomt voor Rik erger. De gewonde Angel wordt afgevoerd en het uitleveringsproces kan gaan beginnen. Omdat ze nu hun mannetje hebben wil de commissaris niets liever dan het land, waar hij zich helemaal niet op zijn gemak voelt, te verlaten. Rik besluit nog een paar dagen te blijven en neemt op het perron afscheid van zijn vriend. De volgende dag begint Rik met een bezoek aan de stad waar zijn hotel is. Nu komt hij er wel heel sterk achter dat de politie in dit land de mensen heel streng onder controle houdt. Het gevoel wat de commissaris al had begint nu ook Rik te bekruipen. Na een korte ontmoeting met Schültz wandelt de verslaggever nog even door de stad. Wat hij niet beseft is dat het avontuur nog lang niet voorbij is. Is Witek een verrader uit de strip Rik Ringers, tekening van Tibet Buiten de stad wordt een vreemd schouwspel opgevoerd. Een man lijkt te worden geraakt door een auto, maar het is allemaal in scène gezet. Een oefening voor de echte actie van die middag. Inmiddels is Rik met zijn auto onderweg naar de grens en komt bij het punt waar eerder de oefening plaatsvond. Uit het niets verschijnt er een man op de weg die door de auto van Rik geraakt wordt. Gelukkig zijn de reflexen van de verslaggever opperbest en remt hij tijdig. De man heeft blijkbaar niets opgelopen, maar angstig is hij wel. Hij vraagt of Rik hem mee wil nemen. De man zegt achtervolgt te worden, iets wat waar lijkt te zijn want er verschijnen koplampen in het donker. Niet veel later wordt er op de auto van Rik geschoten, die er snel vandoor gaat met zijn passagier. Met veel moeite lukt het hen om hun achtervolgers van zich af te schudden. De man zegt dat hij gezocht wordt de geheime dienst van zijn land. Zijn naam is Witek en hij wil niet langer voor die geheime dienst werken. Nadat Rik ervoor gezorgd heeft dat het zendertje in de kleding van Witek achterblijft, lukt het hen ook nog om ongeschonden de grens over te komen. Op naar Parijs waar de dochter van Witek woont. Maar in een kantoor in de stad waar Rik eerder verbleef worden de ontwikkelingen met tevredenheid gadegeslagen. Alles verloopt volgens plan. Maar welk plan is dit?

Wat een prima verhaal is 'Duel met de beul' (Ric Hochet contre le Bourreau). Spanning, actie en intrige. Het zit allemaal in dit Rik Ringers avontuur verwerkt. Wat is de tegenstander van Rik nu echt van plan? Is Witek niet te vertrouwen? Op ingenieuze wijze wordt het verhaal verteld en je hebt pas op het einde van het verhaal door wat er nu echt aan de hand is. Maar ook in de spionagewereld staat Rik Ringers gelukkig zijn mannetje. Tijdloos goed!

15 Het monster van Zwartlo

Rik Ringers - Het monster van Zwartlo (Le monstre de Noireville)

Commissaris Baardemakers is in Zwartlo, een vergeten dorpje in de bergen. In het dorp gebeurt eigenlijk nooit iets bijzonders. Het leven kabbelt voort. Maar recent is er wel iets gebeurt. Een maand eerder werd Pierre Klaven, een toerist van 28 jaar die in Zuid-Afrika woonde maar van Belgische afkomst was, vermoord. Hij werd dood gevonden aan de voet van een oude toren die deel uitmaakt van een ruïne. Opa Griber, een oude zwerver, vond Klaven. Het leek wel of de man zich letterlijk was doodgeschrokken. En nu is de commissaris in het dorp om het geval te onderzoeken. In het kleine café probeert de politieman die avond nog wat inlichtingen in te winnen maar het is vergeefse moeite. De dorpelingen zwijgen als het graf. Nu is de politieman niet de enige buitenstaander in het dorp. Er is ook een jongere man gearriveerd die in een gele Porsche rijdt. Volgens de dorpelingen kennen ze elkaar niet want wanneer ze elkaar op straat tegenkomen lopen ze glad langs elkaar heen. Maar natuurlijk kent commissaris Baardemakers de man wel. Het is Rik Ringers die op verzoek van zijn vriend ook naar het dorp is gekomen. En die avond hebben ze afgesproken in de buurt van de toren waar Klaven werd gevonden. Rik staat al een tijdje te wachten wanneer hij het gevoel krijgt dat hij bespiedt wordt. Nieuwsgierig gaat de verslaggever op onderzoek uit en wordt onverhoeds aangevallen. Rik weert zich wel maar een vuist uit het duister verrast hem toch. Rik Ringers vindt de oplossing, tekening van Tibet Hij volgt zijn aanvaller door het donkere bos en komt uit bij de toren. Hier scheelt het maar weinig of Rik Ringers had de plaats niet meer levend verlaten. Gelukkig beschikt de journalist over uitstekende reflexen. Niet veel later arriveert de commisaris en de twee vrienden verlaten de plaats van de aanval. In het bos worden ze echter opgewacht door een man met een geweer. Gelukkig is dit loos alarm want het is de graaf die in de buurt woont. De twee vrienden gaan met de graaf mee naar zijn huis en maken hier kennis met de zeer charmante Diana, het nichtje van de graaf. Op verzoek van Rik leidt Diana hem morgen rond door het dorp. Het gerucht van een monster doet al de ronde. Niet dat iedereen hieraan gelooft, zeker pastoor Remy niet. Het onderzoek vordert maar langzaam en dat zal toch sneller moeten, want de volgende keer dat het volle maan is wordt er weer een toerist vermoord. Is er dan echt sprake van bovenaardse krachten of speelt iemand een spelletje met commissaris Baardemakers en Rik Ringers?

Bijgeloof in bovennatuurlijke verschijnselen bij volle maan speelt een belangrijke rol is dit avontuur van Rik Ringers uit 1972. Hij en de commissaris krijgen te maken met allerlei aanwijzingen dat iemand voor weerwolf speelt. En deze persoon vermoordt toeristen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Zoals altijd is ook in het album 'Het monster van Zwartlo' (Le monstre de Noireville) het scenario weer dik in orde en staat het garant voor veel leesplezier. Ook het tekenwerk van Tibet is weer goed verzorgd, hij brengt de scènes heel sfeervol tot leven. Vooral het deel in het bos bij de toren vind ik goed uitgevoerd. Zoals altijd veel leesplezier.