René Goscinny

René Goscinny

René Goscinny werd op 14 augustus 1926 geboren in Parijs, Frankrijk. Wanneer hij 2 jaar oud is emigreren zijn ouders naar Argentinië. Zijn vader overleed in december 1943. Door het uitbreken van de tweede wereldoorlog, kan hij niet naar Frankrijk terugkeren. Eind 1945 gaat Goscinny naar de Verenigde Staten waar een oom van hem woont. In 1946 keerde hij terug naar Frankrijk om zijn militaire dienstplicht te vervullen bij het 141e bataljon van de Alpenjagers. Hij werd bevorderd tot korporaal en werd de illustrator van zijn regiment.Voor het leger maakte hij illustraties en posters. In 1947 illustreerde hij een boek, en vervolgens keerde hij terug naar New York. Eind 1948 gaat hij werken voor een tekenstudio in New York, waar hij tekenaars als Harvey Kurtzman en Will Elder leert kennen. Beide mannen zouden later beroemd worden met het blad Mad. In 1949 ontmoette hij er ook de tekenaar Maurice De Bevere (Morris). In 1955 komt Goscinny terug naar Europa. In eerste instantie verblijft Goscinny in Brussel, waar hij werk vindt via het tekenbureau World Press. De door Goscinny getekende strip wordt in de International Press geplaatst. Op de parijse dependance van dit persbureau maakt hij kennis met Albert Uderzo. Beide mannen beginnen samen te werken. In eerste instantie met een strip als Oumpah-Pah, dat in het tijdschrift Tintin verscheen tussen 1958 en 1962. Ondertussen richtte Goscinny samen met Charlier, Uderzo en Hubinon stripblad Pilote op. Zij kwamen hiertoe na een geschil over de intellectuele eigendomsrechtenrechten van de door hen gecreëerde personages. Vanaf 1959 begon hun strip Asterix te verschijnen in stripblad Pilote. Intussen was Goscinny in 1955 ook verhalen gaan schrijven voor de strip Lucky Luke die werd getekend door Morris. De samenwerking met zowel Morris als Uderzo zou duren tot de dood van Goscinny in 1977.

Over het ontstaan van Asterix vertelden Goscinny en Uderzo eens in een interview dat Asterix was bijna nooit gemaakt. Het eerste idee dat beide mannen hadden was een modernisering van de Roman de Renart. Tot ze er achter kwamen dat iemand anders dit idee al had toegepast. Dus zochten ze iets anders, dat werd Asterix. Het leek hun leuk om iets te doen met Galliërs en Romeinen, twee antagonistische groepen. Over hun samenwerking werd opgemerkt dat deze fantastisch was, Goscinny voelde zich goed bij de ontwerpen van Uderzo en deze laatste voelde de scenario's van Goscinny feilloos aan.

Als redacteur (vanaf 1959) en later hoofdredacteur (van 1963 tot 1974) van Pilote maakte Goscinny dit blad tot een stripblad voor volwassenen met stripverhalen die vernieuwender waren dan tot dan toe gebruikelijk in stripbladen voor kinderen. Hij schreef onder het pseudoniem Agostini een serie kinderboeken, Le Petit Nicolas (1956-1964), geïllustreerd door Jean-Jacques Sempé.
René Goscinny overleed op 51-jarige leeftijd aan een hartaanval tijdens een inspanningstest in een ziekenhuis in Parijs.

Geraadpleegde bronnen:

nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Goscinny

zilverendolfijn.nl/

lambiek.net/artists/u/uderzo.htm/

www.goscinny.net