Rani intro
De lotgevallen van Jolanne de Valcourt zijn het onderwerp van de serie 'Rani'. De serie is gesitueerd in Frankrijk in de 18de eeuw. De schrijvers zijn zeker geen onbekenden, namelijk Jean van Hamme en Alcante. Het tekenwerk wordt verzorgd door Francis Vallès.
Jean van Hamme is geboren op 16 januari 1939 in Brussel. Hij studeert economie, maar behaald ook graden in de rechten en in de journalistiek. Vanaf 1976 gaat Jean van Hamme zich volledig richtten op het schrijversvak. Met de serie XIII behaald hij een gigantisch succes.

Alcante is het pseudoniem van Didier Swysen. Hij is geboren in 1970 in België.Hij studeerde economie aan de Katholieke Universiteit van Leuven. De serie Jason Brice is eveneens van zijn hand.

Francis Vallès is de tekenaar van de reeks. Geboren op 11 december 1959 in Frankrijk, studeerde hij eerst geschiedenis en geografie voordat hij naar kunstacademie ging in Saint-Étienne. In 1983 begon hij met het tekenen van strips. Hij tekende onder meer 'Tosca' en 'De meesters van de gerst'. Deze laatste serie is naar een scenario van Jean van Hamme.1 Bastaard

Rani - Bastaard (Bâtarde)

Frankrijk 1743. Lodewijk de vijftiende, bijgenaamd Le bien aimé (de Welbeminde), regeert het land. Frankrijk is een grootmacht. Het land raakt betrokken bij de Oostenrijkse successieoorlog. Met Spanje en Pruisen vindt het land de Engelsen, de Nederlanders, de Hannoveranen en de Oostenrijkers tegenover zich. Ondertussen spoed een ruiter zich door het landschap. Een mysterieuze ontmoeting voor Jolanne uit Rani, tekening van Vallès Zijn bestemming is het kasteel van markies Charles de Valcourt. De ruiter is kwestie is de zoon des huizes, Philippe de Valcourt. Maar al vanaf het begin van zijn bezoek merkt Philippe dat zijn vader niets van hem wil weten. Zijn vader verwijt hem geld over de balk te smijten en deelt hem mee dat er een nieuw testament is. Een testament waarin zijn vader het kasteel en de bijgebouwen nalaat aan Jolanne de Valcourt, de halfzus van Philippe. Hierdoor ontsteekt Philippe in woede en vermoord diezelfde nacht zijn vader.
Ondertussen verblijft Jolanne in een klooster, samen met Laure de Marsac, met wie ze een verhouding heeft. Maar Laure is ook de aanstaande bruid van haar broer Philippe en de dochter van de grootste schuldeiser van haar broer, Isabelle de Marsac. Nadat het nieuws van de dood van Charles de Valcourt het klooster bereikt, gaan beide vrouwen terug naar huis. Om de zaken nog iets gecompliceerder te maken heeft Philippe ook een verhouding en wel met Isabelle. Eenmaal terug begint de machtsstrijd. Philippe doet er alles aan om het nieuwe testament te laten verdwijnen en krijgt wat hulp van het lot. Jolanne heeft zich opgehouden in de buurt van mysterieuze man, die als spion wordt gezien. Ze wordt veroordeeld tot de dood.

Het eerste deel van de serie 'Rani' betekent een bundeling van de talenten van Jean van Hamme en Alcante. Nu al is bekend dat het eerste deel Bastaard (Bâtarde) gevolgd zal worden door nog zeven delen. Het verhaal leest als een sneltrein en heeft van alles in zich. Verraad, moord, liefde en hartstocht. De schrijvers hebben zich verdiept in het genre en hebben een interessant verhaal uit de hoge hoed getoverd. Jolanne is een ongebonden, eigenzinnig en vrijgevochten vrouw die zich geen barrières laat opwerpen. Haar broer Philippe is een onbetrouwbare schurk van het ergste soort. Niets zal zijn ambitie in de weg staan, zelfs moord is hem niet te dol. De naïeve Laure hangt tussen hen in. Hoewel ze het bed heeft gedeeld met Jolanne, beoogt ze nog steeds de vrouw van Philippe te worden en zo status te verwerven. En dan is er de mysterieuze bezoeker die Jolanne weet te raken. Het tekenwerk is zeer goed, gedetailleerd en verzorgt. Het oogt als een kostuumdrama uit Hollywood. Nu is het wachten op het tweede deel.

2 Bandiet

Rani - Bandiet (Brigande)

Nadat Philippe de Valcourt zijn vader heeft vermoord betaald hij officier Laroche om het testament van de vermoorde markies te vinden en te vernietigen. Zo blijft de erfenis aan hem toevallen en niet aan zijn halfzus Jolanne. Jolanne en Gabriel uit Rani, tekening van Vallès Wanneer zij terugkeert naar het kasteel van haar vader blijkt dat Philippe haar wil uithuwelijken aan een oude baron. Iets waar Jolanne zich heftig tegen verzet, hierin gesteund door Isabelle de Marsac, de moeder van Laure. Maar dit is nog niet alles. Wanneer Jolanne een ritje door het bos maakt wordt zij aangevallen door Philippe die haar probeert te verkrachten. Het lukt haar om te ontkomen maar bijna verongelukt zij. Alleen de aanwezigheid van de Engelsman Craig Walker behoudt Jolanne voor de dood. Walker is een Britse spion. Hij ontmoet Philippe in het geheim. Omdat Philippe geldproblemen heeft is hij bereid om het strijdplan van de Fransen aan de Engelsen te verkopen. Verraad wat door Isabelle wordt ontdekt. Zij probeert Philippe met dit feit te chanteren. Hij moet met haar trouwen en niet met haar dochter, zeker omdat Isabelle en Phillipe al minnaars zijn. Een worsteling volgt waarbij Isabelle per ongeluk gedood wordt. Het lukt Philippe om Laure het zwijgen op te leggen. Jolanne op haar beurt ontmoet Walker nogmaals maar ditmaal zijn er Franse troepen in de buurt. De Engelsman weet te ontsnappen maar Jolanne wordt beschuldigd en veroordeeld voor verraad. Laroche brengt haar over naar Parijs waar zij onthoofd zal worden.
Samen met een andere gevangene zit Jolanne in een kooi. Het regent en de avond begint te vallen. Laroche regelt een slaapgelegenheid voor zichzelf en zijn mannen. De gevangenen kunnen in de kou en de regen de volgende dag afwachten. Wel probeert hij Jolanne zijn bed in te praten maar de jonge vrouw overmeestert Laroche en vlucht. Tijdens de rit had zij Walker op zijn paard gezien en de jonge Engelsman is nog steeds in de buurt. Samen vluchten ze en brengen de nacht gezamenlijk door. Maar de volgende ochtend worden zij gevonden door Laroche en zijn mannen. Tijdens de vlucht verongelukt Walker. Hij valt van grote hoogte in een rivier en wordt niet meer gezien. Jolanne wordt weer opgesloten en het transport vervolgt zijn weg. Maar dan worden Laroche en zijn mannen aangevallen. Het blijken leden te zijn van de bende waar de lotgenoot van Jolanne de leider van is. Hij heet Gabriel en wordt ook wel de zwarte engel genoemd, omdat hij een halfbloed is. De bende die de overval uitvoerd wordt geleid door een vrouw met rood haar, Marja. Zij is de minnares van Gabriel en ziet in Jolanne een bedreiging voor haar relatie. En dit had zij goed ingeschat want Gabriel valt voor de jonge vrouw. Een heftige strijd om de genegenheid van de bendeleider begint. Een strijd die vergaande gevolgen zal gaan hebben. Niet alleen voor Jolanne maar ook voor Gabriel. De bendeleider staat de jonge vrouw bij wanneer zij een poging wil doen om het testament van haar vader te bemachtigen. Iets waar zij niet in slaagt. Ondertussen heeft Marja stappen gezet om wraak te nemen.

Het tweede deel van deze serie, 'Bandiet' (Brigande), verscheen in januari 2011. Het verhaal gaat met grote vaart verder. Liefde, verraad en actie wisselen elkaar met grote snelheid af. Het verhaal leest bijzonder aangenaam en het tekenwerk is verzorgd. Een prima deel van deze goede serie met een dappere jonge Franse vrouw in de hoofdrol. Op naar het derde deel.

3 Slavin

Rani - Slavin (Esclave) Jolanne alias Jeanne Dubois uit Rani, tekening van Vallès

Om zich te wreken op Gabriel en vooral Jolanne heeft Marja, de ex-geliefde van Gabriel, de schuilplaats van de bende verraden aan Laroche. Nadat zij terugkeren van het bezoek aan het kasteel van Philippe wacht Laroche hen op. Jolanne wordt, in afwachting van haar executie, in een kerker opgesloten met andere vrouwen die tegen wie verdenkingen zijn. Terwijl zij daar verblijft, overlijdt een van de vrouwen. Deze prostituee luisterde naar de naam Jeanne Dubois.
Het uiterlijk van deze Jeanne lijkt op dat van Jolanne en dus ruilt de jonge vrouw haar kleding met die van de overledene. Ook haar zegelring schuift ze aan de hand van de dode. Hierdoor zijn de bewakers ervan overtuigd dat Jolanne de Valcourt dood is. Voortaan heet ze Jeanne. Als zodanig wordt ze ook veroordeeld voor tippelen en gebrandmerkt. Hierna wordt ze,samen met andere veroordeelde vrouwen, naar de koloniën gestuurd om daar een Franse kolonist als echtgenote en slavin te dienen. Na een lange tocht komt het schip aan bij de handelspost Mahé in zuidwest India. De vrouwen worden als koopwaar tentoongesteld. Het bieden begint. Dit onder het toeziende oog van een pater. En een jonge dokter die deze praktijken veroordeelt. Een aantal vrouwen wordt gekocht door een zekere mevrouw Rosé, de bordeelhoudster van de handelspost. Wanneer het de beurt is aan Jolanne krijgt mevrouw Rosé van een onbekende een briefje toegestopt. Hierna koopt zij Jeanne voor een recordbedrag. In het bordeel maakt zij al snel kennis met de andere prostituee's. Met twee van hen kan ze het goed vinden. De blonde Françoise en de enigszins mysterieuze Indra. Het regime in het bordeel is hardvochtig voor de meisjes, alsof hun lot al niet erg genoeg is. In de avonden komen de mannen van de handelspost hun lusten botvieren en overdag bekijken ze de jonge vrouwen met minachting. Rosé kan haar tirannie handhaven door de hulp van een mannelijke slaaf die niet kan praten, een man genaamd Atlas. Vanaf het begin is de positie van Jeanne een bijzondere. Ze heeft maar één klant, de man die opdracht gaf om haar te kopen. Een klant die een masker draagt en alleen haar rug wil strelen. Hoewel de positie van Jeanne beter is dan die van de anderen, besluit ze al snel dat ze niet lang als medewerkster van het bordeel in de handelspost wil verblijven. Iets moet veranderen. En met de hulp van Indra neemt ze het heft in handen.

Het derde deel van de serie Rani draagt als titel 'Slavin' (Esclave) en verscheen in 2012. In dit derde deel krijgt het leven van de hoofdrolspeelster een totaal andere wending. Ook begint ze meer initiatief te nemen in het verhaal. Hiervoor was Jolanne (of Jeanne) een meer afwachtend personage die meeging met de gebeurtenissen in het verhaal. Nu is haar karakter meer vormend voor de gebeurtenissen. Van Hamme en Alcante tonen ook de moraal van het Frankrijk van om en na bij 1743. Een die nogal twijfelachtig is, maar niet veel zal verschillen van die in andere Europese landen in die tijd. Het tekenwerk van Vallès is verzorgd en geeft mooie plaatjes. Het scenario is goed opgebouwd en mede door de beelden leest het verhaal zeer aangenaam. Het advies is dan ook om Jolanne in haar geschiedenis te blijven volgen want tot nu toe is het een reeks die zeer aangenaam verpoosd.

4 Meesteres

Rani - Meesteres (Maîtresse)

Er is veel gebeurt in het leven van Jolanne de Valcourt. Haar halfbroer Philippe heeft haar ten onrechte laten beschuldigen van moord en verraad. Het was de bedoeling om haar in Parijs te executeren. Maar in het gezelschap van bandietenleider Gabriel slaagt ze er in te ontsnappen. Niet veel later wordt het tweetal weer opgepakt door commissaris Laroche, een medeplichtige van haar halfbroer. Een vijand uit het verleden uit Rani, tekening van Vallès Er was een Engelsman die haar onschuld kon aantonen, Craig Walker, maar Laroche heeft hem gedood. In de kerkers slaagt Jolanne er in om van identiteit te ruilen met een dode prostituee. Nu gaat ze door het leven als Jeanne Dubois. Wel wordt ze voor straf naar een kolonie in Zuidwest-India gestuurd. Hier lukt het haar om de leiding van een bordeel in handen te krijgen en wordt ze de minnares van gouverneur Charles de Lallieu. Voor het overige deelt ze haar leven met de mysterieuze Indra. Die avond kijkt Jeanne Dubois zorgelijk, iets wat Indra opvalt. Er is eerder een ring bezorgd, een ring die toebehoorde aan Jolanne de Valcourt. Er is dus iemand in Mahé die haar echte identiteit kent. Maar wie?
Ook zijn ze veel geld verschuldigd aan de investeerders die ze zover hebben gekregen om geld in het bordeel te stoppen. Maar de overpeinzingen moeten wachten want een klant misdraagt zich bij een van de meisjes. Omdat hij blijft volharden in zijn gedrag wordt de man het bordeel uitgegooid. Jolanne heeft er weer een vijand bij. Er is echter ook ander nieuws. Admiraal Bertrand de la Bourdonnais maakt met zijn soldaten een tussenstop op Mahé voor hij Madras op de Britten gaat proberen te veroveren. Er zijn ook gevangenen naar de kolonie gestuurd. En een van die gevangenen is Gabriel. Jolanne waagt een poging bij de admiraal. Deze speelt echter een spelletje met haar en maakt alleen gebruik van haar lichaam onder het voorwendsel haar te helpen. Maar al snel blijkt dat hij niets zal doen om Gabriel vrij te krijgen. Nadat ze de dokter van de kolonie heeft bezocht omdat een van de meisjes ziek is geworden keert ze terug naar haar huis. Maar hier wacht haar een zeer onaangename verrassing. In een kamer staat Laroche op haar te wachten. En hij weet natuurlijk de echte identiteit van de bordeelhoudster. Voor geld is hij wel bereidt zijn mond te houden. Het bedrag mag minder zijn als Jolanne ook in natura wil betalen. Natuurlijk wil ze daar niets van weten maar Laroche eist een groot bedrag dat hij wekelijks wil ontvangen. De problemen stapelen zich op voor Jolanne. Ze kan niet iedere week een groot bedrag afstaan en ze is nog geen stap verder met het vrij krijgen van Gabriel en de situatie wordt al snel veel slechter.

In 2013 verscheen het vierde deel uit de serie Rani onder de titel 'Meesteres' (Maîtresse). Dit deel volgt de verhaalopbouw van de eerdere delen. Het album is dan ook niet verrassend, maar biedt genoeg amusementswaarde. Als lezer volg je Jolanne de Valcourt, die niet snel bij de pakken neer zit maar oplossingen zoekt voor de problemen die op haar pad komen. Na dit deel gaat het verhaal een andere wending krijgen doordat Jolanne de Valcourt de Franse kolonie verlaat om haar geluk ergens anders te proberen. Dit is ook wel nodig voor de spanning in het verhaal. Want hoewel het verhaal wel vermaakt en de hoofdpersoon geslaagd is, is het verschijnen van Gabriel iets te toevallig, Frankrijk had nog wel wat andere kolonién waar een gevangene naar toe gestuurd kon worden. Het opduiken van Laroche is wat dat betreft minder een probleem. Al met al een verhaal dat verpoost.

5 Wilde

Rani - Wilde (Sauvage)

Het leven zit Jolanne de Valcourt niet mee. Tijdens de oorlog met de Engelsen in 1743 wordt ze door haar halfbroer ervan beticht geheimen van Frankrijk te hebben verkocht aan de Britten en dat ze een moord begaan heeft. Alleen de Engelse spion Craig Walker, op wie Jolanne verliefd is, weet de waarheid. Maar de Engelsman wordt vermoord door commissaris Laroche, een handlanger van Philippe, de broer van Jolanne. Een onverwachte ontmoeting uit de comic Rani, tekening van Vallès Ondanks dat ze wordt veroordeeld lukt het haar om te ontsnappen door de identiteit aan te nemen van een dode prostituee, Jeanne Dubois. Ze wordt wel als veroordeelde prostituee naar de Franse kolonie Mahé in zuidwest-India gestuurd. Met de hulp van Indra, een knappe Indiase, slaagt Jolanne er in om de leiding van een bordeel in handen te krijgen. Dan duikt echter commissaris Laroche op in de kolonie en Jolanne moet weer vluchten voor haar verleden. Samen met Indra probeert ze eerst nog een vriend Gabriel uit de gevangenis te bevrijden. Daarna wil het drietal vluchten naar de Portugese kolonie Goa. Maar commissaris Laroche heeft dit alles doorzien en tijdens de vlucht worden Indra en Gabriel gedood. Jolanne kan nog net ontsnappen aan boord van een sloep. Op zee komt ze echter in een storm terecht en het bootje wordt kapot geslagen. Jolanne spoelt aan op een strand waar ze wordt gevonden door de jonge visser Chandi. Helaas heeft Jolanne haar geheugen verloren en weet ze niet meer wie ze is.
Omdat ze toch een naam moet hebben noemt Chandi haar Oema, wat bloem betekent, naar de tatoeage die ze op haar lichaam kreeg nadat ze veroordeeld was. Nadat het tweetal langs het strand heeft gezworven keren ze tegen de avond terug in het dorp van Chandi. Daar heerst opwinding want de maharadja van Chandrapur komt er aan. Zodra de maharadja en zijn gevolg het dorp binnenkomt, knielen de dorpelingen. Alleen Jolanne blijft rechtop staan en kijkt verbijsterd naar het schouwspel. Dit wordt als een belediging opgevat en twee mannen van de maharadja willen haar vastpakken. Maar Jolanne heeft het een en ander geleerd over vechten en is de mannen volledig de baas. Daarna gaat ze er snel vandoor. Enkele uren later vindt Chandi haar bij de zee. De jonge visser is verliefd op haar en wil met haar meegaan. Maar Jolanne weet dat dit zeer onverstandig zou zijn en gaat alleen verder. Een aantal dagen trekt ze alleen door de wildernis. Maar dan heeft ze op een avond een merkwaardige ontmoeting. In een oude tempel komt ze op een avond een kluizenaar tegen. Deze man vertelt haar dat ze onder bescherming staat van Kali, godin van de dood en echtgenote van Shiva. De volgende dag kan ze de tempel niet meer terugvinden en trekt verder. Enkele uren later komt ze drie westerse mannen tegen die zich aan har willen vergrijpen. Maar opnieuw is Jolanne haar aanvallers te snel af. Het lukt haar een paard te bemachtigen en zo bereikt ze uiteindelijk de Franse kolonie in Pondicherry. Eenmaal door de poort van de stad verliest ze het bewustzijn. Wanneer ze weer bijkomt, ligt ze in een bed en bevindt ze zich in het paleis van de Franse gouverneur Dupleix. Zijn echtgenote Jeanne zit naast haar bed. Ze doet haar verhaal en mag de tijd nemen om tot haarzelf te komen. Er wacht Jolanne echter een grote verrassing. Want er is ook een Engelse gevangene in het paleis. En dit is niemand anders dan de doodgewaande Craig Walker.

Met het album 'Wilde' (Sauvage ) is de reeks aanbeland bij het vijfde deel. De snelheid is een beetje uit het verhaal door het geheugenverlies van Jolanne. Maar het verhaal vermaakt zeer zeker. Een prettig tussendoortje, dat zeker. Natuurlijk zitten er wel wat toevalligheden in het scenario. Dat Walker aan de andere kant van de wereld net op de juiste plek opduikt waar onze heldin zich ook bevindt is wel een sterk staaltje. Maar aan de andere kant zitten er ook weer elementen in die in latere afleveringen zullen worden uitgespeeld, zoals de verzekering van de kluizenaar en de passie van de maharadja. Dus genoeg redenen om uit te zien naar het volgende deel. Zeker ook vanwege het tekenwerk van Francis Vallès.