Maurice de Bevere (Morris)

Maurice de Bevere (Morris)

Maurice De Bevere werd op 1 december 1923 te Kortrijk in België geboren. De jonge Maurice gaat in Leuven rechten studeren. Daar leerde hij onder meer Franquin, Paape en Peyo kennen. Deze laatste drie hielden zich bezig met het maken van tekenfilms. Ook Maurice de Bevere ging zich hiermee bezighouden. Naast de tekenfilms maakte hij onder meer ook een aantal voorpagina's voor Le Moustique en cartoons voor Dupuis. Maurice de Bevere bediende zich van het pseudoniem Morris. Dit pseudoniem vindt zijn oorsprong in het letterlijk uitspreken van zijn voornaam. Halverwege de jaren 40 komt hij in contact met Jijé, die dan al veel strips tekent en een stripblad uitgeeft. Voor dit stripblad mocht hij een humoristische cowboy strip gaan tekenen, dit werd het begin van Lucky Luke.
In de eerste strips ziet Lucky Luke er nog niet uit zoals wij hem tegenwoordig kennen. De tekenstijl van Morris was nog sterk beïnvloedt door zijn werk aan de tekenfilms. De figuren hadden allemaal ronde vormen. Voor tekenfilms in die tijd was dit zeer gebruikelijk, denk maar aan de filmpjes van Popeye. Vanaf het eerste moment is de strip over Lucky Luke succesvol.

In 1948 vertrok Morris samen met Franquin en Jijé naar Amerika om de techniek van de Amerikaanse striptekenaars te bestuderen. Ook maakte hij met anderen een rondreis door het westen en het zuiden van de Verenigde Staten. Hierdoor kon Morris veel indrukken opdoen en informatie vergaren die hij kon gaan gebruiken voor zijn Lucky Luke strip. Terwijl Franquin en Jijé terugkeerde naar Europa, vestigde Morris zich in New York. Hier bleef hij 6 jaar wonen. Ondanks dat hij in Amerika woonde bleef Morris Lucky Luke strips vervaardigen. Hij leerde daar ook de latere Mad-tekenaars Jack Davids en Harvey Kurtzmann kennen. En een Fransman die tijdens de oorlogsjaren in Argentinië had geleefd en die zich later ook in New York vestigde, René Goscinny. Vanaf het begin konden beide mannen het goed met elkaar vinden.
In 1954 keerde Morris terug naar België en kort daarop begint zijn samenwerking met Goscinny. Goscinny was al eerder naar Europa teruggegaan. Vanaf dat moment schrijft Goscinny de scripts voor Lucky Luke. Dit kwam de verhaallijn ten goede. Hoewel Goscinny vanaf dat moment dus voor een belangrijk deel meewerkte aan de Lucky Luke strip duurde het tot 1961 voordat ook zijn naam op de albums verscheen. Dit kwam deels doordat Morris tot die tijd ook nog wel eens alleen een album maakte en een enkele keer werkte Jijé mee. Maar vanaf 1961 werkte Morris alleen nog met Goscinny aan Lucky Luke. Dit bleef zo tot het overlijden van Goscinny in 1977.

Eind jaren 50 was er een geschil tussen een aantal tekenaars en schrijvers aan de ene kant en de bureau's waarvoor zij werkten anderzijds. De oorzaak lag in de auteursrechten van de creaties. Omdat dit een hekel punt bleef richtte Goscinny het stripblad Pilote op. Onder meer Morris maakte vervolgens de overstap. Later verschijnt Lucky Luke in Paris Match. In Nederland werd Lucky Luke uitgegeven in het stripblad Pep (later opgevolgd door de Eppo).

Buiten de Lucky Luke strip is er weinig bekend over ander werk van Morris. Morris overleed op 16 juli 2001 op 77 jarige leeftijd te Brussel. Zijn werk is vertaald in dertig talen. Van de verschillende albums van Lucky Luke zijn wereldwijd meer dan 300 miljoen exemplaren verkocht.

Geraadpleegde bronnen:

www.zilverendolfijn.nl

nl.wikipedia.org/wiki/Maurice_De_Bevere

Lucky Luke Collectie (Uitegeverij Lekturama Voorschoten)