Mandrill introIn 1999 verscheen het eerste deel van een nieuwe serie genaamd Mandrill. De reeks is ondergebracht in de Moord en Doodslag collectie van uitgeverij Arboris. De hoofdpersoon is Adrien Mandrill, een advocaat die het niet altijd even nauw neemt met de regeltjes. De serie is gesitueerd in het begin van de jaren 50 in Frankrijk. Europa is nog maar net bekomen van de tweede wereldoorlog. Langzaam stijgt de levensstandaard. Tegen deze achtergrond beleeft Mandrill zijn avonturen.

Frank Giroud is de schrijver van de reeks. Deze getalenteerde schrijver is geboren op 03 mei 1956 in Toulouse (Frankrijk). Van zijn hand verschenen vele scenario's. een aantal bekende serie die door hem zijn geschreven zijn De Tien Geboden, De Expert, De Erfgenaam en Geheimen.

Barly Baruti tekent de serie. Hij is geboren in Kisangani (Zaïre) in 1959. Hij voltooide de lerarenopleiding en werkte als groepsleider op het Franse culturele centrum in Kisangani tot 1982. In de jaren 80 liep hij stage bij de Hergé studio's in Brussel. Daar werkte hij samen met Bob De Moor. In 1992 vestigde hij zich in België. Met Giroud maakte hij de trilogie EvaK.

Adrien Mandrill is advocaat in de Franse hoofdstad. Hij heeft echter niet altijd Mandrill geheten. Voor de oorlog was zijn familienaam Muzard. Tijdens de bezetting van Frankrijk heeft zijn vader zich verbonden met de bezetters. De zoon ging echter in het verzet. Hier nam hij de naam Mandrill aan. Een naam die hij ook officieel mocht gaan voeren na de oorlog. Mandrill is getrouwd met Odile, de dochter van de politicus in spe Philippe Kerjean. Dat Mandrill het niet zo nauw neemt met de huwelijksbelofte blijkt al snel. De verhalen met Mandrill spelen zich af vanaf 1950. Overal in Europa is men bezig met de wederopbouw van de economie en de infrastructuur. En vooral ook het verwerken van de verschrikkingen. Niettemin staan er nog rekeningen open uit het verleden. Daarnaast is het de tijd van de koude oorlog. In Korea voerde een coalitie geleid door de Amerikanen slag met de communistische troepen uit het noorden, die zich gesteund weten door de Chinezen. Het is in dit tijdsbeeld dat de avonturen van Mandrill een aanvang nemen.

1 Het meisje zonder geheugen

Mandrill - Het meisje zonder geheugen

Adrien en Odile Mandrill brengen de kerst door bij de vader van Odile. Hij vraagt Mandrill voor zijn steun omdat Philippe Kerjean de politiek in wil. Een steun die Mandrill hem echter onthoud. Wat Mandrill dan nog niet weet is dat een jong meisje door de straten van Parijs zwerft. Nu is dat op zichzelf niet zo bijzonder. Wat het bijzonder maakt is dat zij een groot, ingepakt 14de eeuws zwaard met zich meezeult. Mandrill en Vanaker door Baruti Wanneer de politie het meisje oppakt, blijkt dat er bloed aan het zwaard zit van een veel recenter datum. En zij heeft een briefje in haar jas zitten, met hierop de naam en het adres van meester in de rechten Mandrill. Omdat het meisje geen woord uitbrengt wordt zij overgebracht naar de psychiatrische afdeling van het justitiële ziekenhuis in Parijs. Commissaris Vanaker laat Mandrill hier naar toe ontbieden. Maar Mandrill heeft het meisje nog nooit gezien. Wel maakt hij hier kennis met de aantrekkelijke vrouwelijke arts Edmonde Ferriéres. Daarmee lijkt de zaak gesloten voor Mandrill. Maar niets is minder waar. Eerst verdenkt Vanaker hem van heling, omdat het zwaard aan het einde van de oorlog in Duitsland gestolen is samen met een hele collectie. Delen van de collectie duiken op de zwarte markt op. Maar er gebeurt nog iets. Iets wat verontrustender is. Na een nachtelijk uitstapje van het meisje liggen er onder haar kussen ineens twee foto's. Eén foto toont de klas van Mandrill net voor de oorlog, een ander toont het meisje ergens in een zeehaven. Mandrill krijgt Ferriéres zover dat zij niets tegen Vanaker zegt en Mandrill begint zijn eigen onderzoek. Een onderzoek dat hem, samen met Ferriéres en het meisje, naar de Franse havenstad Le Havre brengt. Alles wijst erop dat er iemand is die wil dat Mandrill naar de Franse havenstad komt. Maar waarom? En wie? Nadat hij een slippertje heeft gehad met Ferriéres en het meisje de naam François heeft geuit, gaat de voormalig verzetsstrijder op onderzoek uit. Op zoek naar antwoorden.

Het openingsverhaal uit de serie Mandrill dat in 1999 verscheen onder de titel Het meisje zonder geheugen (La môme flamberge) is een interessant verhaal. Het heeft mij in ieder geval kunnen boeien. Zoals van Frank Giroud inmiddels verwacht mag worden is het verhaal goed opgebouwd, is het spannend en houdt het je van begin tot eind geïnteresseerd. Ook de periode waar hij het verhaal heeft geplaatst vind ik bijzonder goed gekozen. Het was een periode waarin nog veel mogelijk was en er van alles gebeurde. Hoewel ik niet kan ontkennen met een ietwat geromantiseerde blik naar deze periode te kijken.
Aan de tekenstijl van Barly Baruti moest wel even wennen, maar al snel blijkt dat het bijzonder goed werkt. Hij geeft de juiste sfeer mee met het verhaal. Misschien verbeeld ik het mij, maar ik meen wel wat invloeden te ontwaren uit zijn periode dat hij stage liep bij de Hergé studio's. Alles bij elkaar een uitstekend album. Een hele goede thriller die ouderwets goed oogt, maar zeker niet ouderwets is.

2 De bruidjes van Saint-Lô

Mandrill - De bruidjes van Saint-Lô (Les Mariés de Saint-Lô)

Rouen, Frankrijk, 1951. Een groepje spelende kinderen doet een gruwelijke ontdekking. Een jonge vrouw, gekleed in een bruidsjurk, ligt doodgestoken in de bosjes. De locale politie achterhaalt al snel de identiteit van het meisje. Haar naam was Marielle Floquet. Hoewel ze verloofd was, zou het huwelijk pas over drie weken plaatsvinden. Waarom ze dan vermoord is aangetroffen in een bruidsjurk is de politie een raadsel. Edmonde Ferrieres en Adrien Mandrill door Baruti Adrien Mandrill is zich hier helemaal niet van bewust. Hij is thuis in Saint-Cloud waar zijn vrouw Odile bezig is om hem te verlaten. Ze is zijn avontuurtjes met Edmonde Ferriéres meer dan zat en gaat terug naar haar vader. Die avond leest Mandrill in de krant over de moord op Marielle en zijn gedachten dwalen terug in de tijd. Naar 1944 tijdens de slag om Normandië. De verzetsgroep waar Mandrill deel van uitmaakte had zojuist een treinspoor opgeblazen en Mandrill werd achtervolgd door de Duitsers. Dankzij Marielle kon hij uit hun handen blijven. Wanneer Edmonde hem bezoekt vertelt hij haar dat hij naar de begrafenis gaat van Marielle.Maar net na de begrafenis van Marielle bereikt de politie het bericht dat er weer een vermoorde vrouw is gevonden.
Ook zij is gekleed in een witte bruidsjurk. Mandrill vergezelt de politie naar de plaats waar de moord is gepleegd en geeft de politie een mogelijke dader. Namelijk een voormalige klant van Mandrill. Een man genaamd Cottereau. Zijn aanstaande vrouw was vermoord door haar eerdere aanbidder en kreeg een lichte straf. Zou Cotterau gek zijn geworden? En pleegt hij misschien deze misdrijven? Of is er toch iets anders aan de hand? In het gezelschap van Edmonde gaat Mandrill de zaak zelf ook onderzoeken. Misschien is Mandrill er wel nauwer bij betrokken dan hij zelf beseft.

Ook het tweede deel uit de serie Mandrill is een uitstekende thriller geworden. Het verhaal in 'De bruidjes van Saint-Lô' (Les Mariés de Saint-Lô) is verrassend en het antwoord laat lang op zich wachten. Deze serie geniet niet heel veel bekendheid. En dat is jammer. Want de verhalen zijn bijzonder onderhoudend. De setting in de tijdsgeest is geweldig en er vindt ouderwets speurwerk plaats zonder allerlei high-tech hulpmiddelen. Voor liefhebbers van een spannend misdaadverhaal een absolute aanrader.

3 Vuile spelletjes

Mandrill - Het meisje zonder geheugen (La môme flamberge)

Adrien Mandrill heeft een nieuwe klant. En niet zomaar eentje. Het is Robert Fauque, bijgenaamd "Judex", een verzetsman van het eerste uur. Fauque voert een kruistocht tegen allen die in zijn ogen collaborateurs zijn geweest tijdens de bezetting. Maar wanneer hij Alexandre Guitton, procureur bij het gerechtshof van de Seine, doodt wordt Fauque opgepakt. Mandrill en Edmonde door Baruti Zijn verdediging wordt gevoerd door Mandrill die hij nog kent van het verzet. Maar ondanks het vurige pleidooi van Mandrill wordt Fauque veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Wacht nog het hoger beroep, maar de hoop van Mandrill is niet hoog. Dit zijn echter niet de enige zorgen van Mandrill. Na de dood van zijn schoonvader (zie het album De bruidjes van Saint-Lô) is zijn band met zijn echtgenote Odile weer stukken verbeterd. En dit is zeer tegen de zin van zijn maîtresse Edmonde. Zij ziet een toekomst voor haar en Mandrill, zonder de bemoeienis van zijn vrouw. Nadat Mandrill met zijn vrouw naar de bioscoop is geweest en hij thuiskomt, is Edmonde daar. De twee krijgen een knallende ruzie. Maar zijn zaak gaat ook door en dus bezoekt Mandrill zijn cliënt in de Santé-gevangenis. Gaandeweg komt Mandill tot de conclusie dat hij Fauque moet helpen ontsnappen. En dus begint hij een plan te maken. Via de zus van Fauque wordt het plan besproken. Het zal er op moeten lijken dat Mandrill er niets mee te maken heeft. Hij en Fauque moeten alle banden doorsnijden, althans op het oog. En zo wordt het plan voor de ontsnapping op touw gezet. Hoewel mandrill een tegenslag heeft, lukt het Fauque om te ontsnappen en hij gaat naar het huis van Mandrill. Deze arriveert iets later en wanneer hij naar binnen gaat, doet hij een afschuwelijke ontdekking.

Met het derde album 'Vuile spelletjes' (L'Engrenage) wordt een begin gemaakt met een langer verhaal. De persoonlijke omstandigheden van Adrien Mandrill spelen meer nog dan hiervoor een rol in het verhaal. Een verhaal dat mooi en goed wordt opgebouwd en een aantal onverwachte wendingen kent. Deze serie geniet minder bekendheid dan het andere werk van Frank Giroud en dat is jammer, want de reeks verdient zeker aandacht. Goede verhalen met een schitterende sfeer en spanning op de koop toe.

4 Vrije val

Mandrill - Vrije val (Chute libre)

Advocaat Adrien Mandrill is de hoofdverdachte van inspecteur Vanaker voor de dood van Edmonde, de maîtresse van Mandrill. Adrien kan hem niet vertellen waar hij in werkelijkheid was toen Edmonde de dood vond. Dan zou hij moeten toegeven dat hij heeft geholpen om Fauque uit de gevangenis te laten ontsnappen. En bij die ontsnapping is een bewaker dodelijk gewond geraakt. Mandrill en Angele door Baruti Fauque is ontkomen naar Spanje, maar wordt hier gedood door ene Diego die nog een rekening met de Fransman te vereffenen had. Wel heeft Fauque een brief geschreven waarin hij Mandrill vrijpleit van de moord op Edmonde, maar hij krijgt niet de tijd om deze te posten. Mandrill is weer op vrije voeten en vertelt aan zijn secretaresse Angèle de waarheid. Zij vindt haar baas een stijfhoofd, heethoofd en rokkenjager. Maar een moordenaar? Nee, ze is ervan overtuigd dat Mandrill de waarheid vertelt. Ook de (bijna) ex-vrouw van Mandrill gelooft hem, maar zij wil niets van de zaak weten. De scheiding zal zij dan ook doorzetten. Mandrill weet dat Vanaker op zoek is naar bewijsmiddelen en een oorbel van Edmonde kan voor de agent heel belangrijk worden. Ook Mandrill realiseert zich dit. Hij probeert oude bekenden in te schakelen om hem van informatie te voorzien. Maar de een na de ander trekt zijn handen van de advocaat af. Alleen Angèle blijft in haar werkgever geloven. Om aan te tonen dat Mandrill niet aanwezig was toen Edmonde werd gedood, is het van belang om de chauffeur te vinden die Mandrill geholpen heeft toen hij een lekke band had (zie het vorige album). Maar Mandrill kan zich de naam van deze al wat oudere man niet herinneren. Dan ontvangt Mandrill een tekening van de oorbel van Edmonde. De schrijver wil dat hij naar een bepaalde plaats komt. Het blijkt Lhomer te zijn (zie het album 'Het meisje zonder geheugen'). Tijdens de oorlog heeft Lhomer, samen met onder meer Baco, de eigendommen gestolen van Joodse mensen die ze hebben verraden. Maar de buit ligt in een huis dat nu bewoond wordt door een andere advocaat. Mandrill moet hen helpen om de buit te stelen. Doet hij dit, dan krijgt hij de oorbel, zoniet... En dus stort mandrill zich in het avontuur met een ongewisse afloop.

Het vervolgverhaal 'Vrije val' (Chute libre) uit 2001 is eveneens uitstekend. Langzaam aan raakt de hoofdpersoon steeds verder in de problemen. Hij kan zichzelf alleen maar vrijpleiten van de dood van Edmonde als hij aantoont dat hij deel heeft genomen aan iets anders, dat ook strafbaar is. Zoals te verwachten was, blijken vriendschappen in deze situatie niet veel meer waard. Iedereen vlucht als het ware weg van Mandrill. Niemand wil met hem geassocieerd worden. Alleen zijn secretaresse Angèle blijft in hem geloven en blijft aan de kant van haar werkgever staan. Op zoek naar bewijzen dat Mandrill Edmonde niet gedood heeft. Ook de twist met Lhomer pakt goed uit. Wederom een uitstekend verhaal.

5 De orchideeën van Volnaïev

Mandrill - De orchideeën van Volnaïev (Les Orchidées de Volnaïev)

De Santé-gevangenis, Parijs, juni 1952. De voormalige advocaat en nu inwoner van de gevangenis Adrien Mandrill heeft een slechte tijd in de gevangenis. Hij probeert zich te handhaven, maar komt uiteindelijk toch in de moeilijkheden. Hij krijgt last met een medegevangene Pradal en een corrupte bewaker Cartroux. De bewaker en de gevangene hebben een handeltje opgezet waar Mandrill geen gebruik van wil maken. Mandrill krijgt een aanbod door Baruti En dus willen ze hem een lesje leren. Maar dat pakt iets anders uit dan verwacht. De bewaker eindigt bloedend op de grond en het is onduidelijk voor het toegesnelde personeel wie er verantwoordelijk is. Omdat beide gevangenen elkaar de schuld geven, moeten ze voor een onderzoeksrechter verschijnen. Maar tijdens het transport doet Mandrill een vluchtpoging. Hoewel hij geketend zit aan Pradal gaat hij er vandoor. Maar het transport wordt gevolgd door twee agenten, die dan ook direct het vuur openen. Pradal raakt gewond, maar de schoten die de ex-advocaat treffen blijken dodelijk. Onder een beperkte belangstelling wordt Mandrill naar zijn laatste rustplaats toegebracht. Onder de aanwezigen zijn zijn ex-vrouw en zijn voormalige secretaresse Angèle.
Ergens in de Sovjet-Unie, voorjaar 1952. De Sovjets voeren met succes een atoomproef uit. Ze zijn klaar voor de volgende fase. Februari 1953, op de NAVO-basis van Trebizonde in Turkije. Een Russisch watervliegtuig stijgt op. Aan boord bevinden zich mannen die allen gekleed gaan in uniformen van het leger van de Sovjet-Unie. Het doel bevindt zich in de Kaukasus ten noorden van de Turks-Russische grens. Het is een groep Amerikaanse commando's. Zij doen een aanval op een weekendlocatie van een groep geleerden die voor de Sovjets werken. Alleen door de oplettendheid van het hoofd van de beveiliging, Raïssa Kozlova, mislukt het plan om de geleerden in alle rust af te voeren. Er volgt een fel vuurgevecht en de Amerikanen druipen af, zonder de geleerde Friedrich Muzard, die net op tijd weer uit een bootje springt. De aanval lijkt een fiasco te zijn geworden. Maar is dit ook werkelijk het geval? Waarom is de leider van de Amerikaanse commando's dan zo tevreden over de afloop van de aanval? En wie waren de twee mannen die Mandrill hebben opgezocht in de Santé-gevangenis, vlak voor zijn ontsnappingspoging?

Met 'De orchideeën van Volnaïev' (Les Orchidées de Volnaïev) wordt een nieuw hoofdstuk aangesneden uit het leven van Adrien Mandrill. En wederom is Frank Giroud er in geslaagd om met een origineel verhaal op de proppen te komen. Mandrill krijgt te maken met de geheime diensten en voor hen is (zeker in die tijd) vrijwel niets onmogelijk. Zoals wel vaker met Giroud is de opbouw van het verhaal zeker verrassend. Het is je niet direct duidelijk wat er aan de hand is. Zeer verrassend.
Het tekenwerk van Baruti is enigszins veranderd ten opzichte van de vorige delen. De personen zien er minder gestileerd uit.
Het album is het begin van een langer verhaal, waar Mandrill zichzelf uit de problemen moet zien te krijgen. Een album dat zeker boeit.

6 Het paard van Troje

Mandrill - Het paard van Troje (Le Cheval de Troie)

Het moet wel een gave zijn van Adrien Mandrill. Om zichzelf zo in de nesten te werken. Daar zit hij dan. Hij heeft de plaats van zijn broer, die atoomingenieur is in het nucleair centrum van Wolnajew, ingenomen. Zijn opdracht is niet bepaald de gemakkelijkste. Hij moet de ontdekkingen die de geleerden in opdracht van de Sovjets hebben gedaan op een microfilm zetten. Zodra hem dit gelukt is, moet Mandrill een Charlie Chaplin das omdoen, zodat de agent van de Navo weet dat het gelukt is. Adrien Mandrill staat op het punt ontdekt te worden Als het hem lukt om met de geheimen terug te keren naar Frankrijk krijgt Mandrill zijn vrijheid terug. Maar zover is het nog lang niet. In de eerste plaats moet hij er in slagen lang genoeg voor zijn broer te kunnen doorgaan. De kwetsuur aan de stembanden verhullen voorlopig wel het een en ander. Maar een ander probleem dient zich al aan. Hij zal iets over het werk van zijn broer moeten vertellen. En van kernfysica weet Mandrill, volgens eigen zeggen, net zoveel als van Cambodjaanse sprinkhanen. Hier moet hij dus iets op zien te vinden, iets dat lang genoeg de illusie in stand houdt. Het lukt Mandrill op wonderbaarlijke wijze om de gevraagde geheimen te fotograferen. Maar hoe komt hij nu weer weg? Voorlopig gaan de geleerden niet meer terug naar de weekendlocatie. Dan maar contact zoeken met de aanwezige agent, wiens identiteit Mandrill niet kent. Maar dan blijkt dat zijn broer de Chaplin das heeft weggegooid in opdracht van hoofd van de beveiliging Raïssa Kozlova. Nu is Mandrill inventief genoeg om hier een oplossing voor te verzinnen, maar krijgt het wel weer gelijk aan de stok met Kozlova. Volgens zijn opdrachtgevers is Mandrill een paard van Troje, maar Mandrill voelt zich meer een offerlam. Per toeval komt hij dan toch in contact met de agent van de Navo. Aan haar onthult hij zijn plan om er vandoor te gaan. Alleen volgt dan de volgende kink in de kabel. De vrouwelijke arts van het onderzoekscentrum is geïntrigeerd geraakt door de kleine veranderingen in gedrag van de geleerde Muzard. Deze dokter Millstein vergelijkt de foto's van Muzard met die van Mandrill en komt tot de onvermijdelijke conclusie. De man die zij voor zich heeft is niet de geleerde, maar een zeer goede look-a-like. Hoewel hij ontdekt is door de arts, is zij niet van plan om hem aan te geven. Ze beseft dat Mandrill een spion moet zijn en dus haar kans is om naar het westen te vluchten. Zeker nu Stalin bezig is zuiveringen door te voeren binnen de medische wereld. Mandrill gaat akkoord. Wanneer ze weer in Leningrad zijn zal hij zijn plan uitvoeren. Jammer genoeg gooit een oprisping van Stalin roet in het eten.

Een uitstekend vervolg. In 'Het paard van Troje' (Le Cheval de Troie) leef je lezer mee met de problemen die Mandrill moet overwinnen om de missie te voltooien en vooral ook om zijn leven veilig te stellen. Giroud is er knap in geslaagd om de serie een volledig ander karakter te geven als toen deze begon. De inmiddels ex-advocaat Mandrill is tegen wil en dank een spion geworden in de koude oorlog. Hij komt terecht in de Sovjet-Unie dat nog zucht onder het juk van Stalin. De voormalige gevangene van de Santé-gevangenis moet al zijn kunnen aanwenden om in leven te blijven. De sfeer in het verhaal is uitstekend. Het is echt een spannend verhaal geworden die de geest ademt van de jaren 50. Dit verhaal is het middenstuk dat in het volgende deel zal worden besloten. Ik ben heel benieuwd. De Franse versie is al verschenen bij Glenat, het wachten is op de vertaling die bij uitgeverij Arboris verschijnt in de 'Moord en Doodslag collectie'.