In de strips over de cowboy Lucky Luke komen regelmatig personages voor die gebaseerd zijn op personen die werkelijk hebben geleefd. Dit kunnen personen zijn die werkelijk hebben geleefd in het oude westen. Maar het kwam ook voor dat personages qua uiterlijk werden gebaseerd op mensen die ten tijde van het verschijnen van het album beroemd waren.
In het album "Vogelvrij" uit 1954 komen voor het eerst de Daltons voor. Morris heeft in dit verhaal gebruik gemaakt van de levens van de echte gebroeders Dalton. Deze broers groep beruchte outlaws in het wilde westen gedurende de periode 1890-1892. De Daltons waren familie van de Younger broers die ook heel even in de strip worden aangehaald. Dit gebeurt wanneer de broers hun uiterlijk laten veranderen. Helaas voor hen lijken ze dan sprekend op de Younger broers.

Aan de rechterkant zijn de foto's van de echte Daltons opgenomen. Daarboven zoals Morris hen weergaf. Net als in de strip was Bob Dalton de leider van de groep.
Morris laat hun misdadige carrière aanvangen met bankovervallen. Dit is niet helemaal waar.
Opmerkelijk genoeg waren drie van de vier hiernaast afgebeelde broers zelfs eerst nog hulp-sheriff. Alleen Bill Dalton is nooit wetshandhaver geweest. Hoewel het nu allemaal wat opmerkelijk is, lag de scheidslijn tussen gezagsdragers en criminelen vroeger veel minder scherp. De Dalton broers zijn zeker niet de enige geweest die eerst een sheriff's functie hebben bekleed, om vervolgens aan de andere kant van de wet te eindigen.
De Daltons werden voor het eerst in verband gebracht met illegale activiteiten toen zij verdacht werden van paardendiefstal en dranksmokkel. Pas later volgden treinovervallen. Wel historisch is de laatste overval van de Daltons. Deze pleegden zij inderdaad 5 oktober 1892 in het stadje Coffeyville. Bij deze overval kwamen de meeste bendeleden om. Alleen Emmet Dalton heeft de overval kunnen navertellen. Meer weten over het leven van de echte Daltons? Lees hier verder.


In 1957 gebruikt Morris voor het eerst een bekendheid om een personage in één van de Lucky Luke albums neer te tekenen. Dit was Phil IJzerdraad in het gelijknamige album uit 1957. Als basis gebruikte Morris de Amerikaanse acteur Jack Palance.
Jack Palance (18 februari 1919 - 10 november 2006) had in 1953 de rol gespeeld van revolverheld Jack Wilson in de western Shane. Voor die rol werd hij zelfs genomineerd voor een Oscar. Links is een afbeelding opgenomen van Palance in de film Shane. Daarnaast is Phil IJzerdraad uit de gelijknamige Lucky Luke. De overeenkomst van Phil IJzerdraad met de rol van Palance in Shane is overduidelijk. Morris heeft een karikaturale versie van Palance gebruikt om vorm te geven aan de revolverheld in zijn strip. Ook de manier van kleden en de kleursoort is door Morris overgenomen.
Palance heeft nog in vele andere films en tv-series gespeeld. Als acteur is hij nooit tot de grote gaan behoren qua naam, maar zijn cv omvat een grote hoeveelheid bekende films.
Zo won hij een Oscar voor Best Supporting Actor voor zijn rol in de film comedy City Slickers uit 1991. Maar hij trad ook op in films als Young Guns (1988) en Tim Burton's Batman (1989). In deze laatste film speelde hij de rol van crime boss Carl Grissom.


In het album 'De bende van Joss Jamon' treedt René Goscinny zélf op als één van de personages. Morris heeft hem de rol van Pete de windvaan toebedacht.
Pete de windvaan maakt deel uit van de bende van Joss jamon. Ik kan mij goed voorstellen dat beide mannen er plezier in schiepen om één van henzelf in te strip te laten voorkomen. Aan de rechterkant is Pete de windhaan te zien met naast hem René Goscinny. Het was pas de tweede keer dat Goscinny het scenario voor zijn rekening nam. Wie het initiatief heeft genomen om de auteur van het verhaal er zelf in te laten verschijnen is mij onbekend. Het idee om echte personen in een karikatuur in de strip te laten voorkomen was uiteraard afkomstig van Morris. Maar Goscinny hield ook wel van een grapje.


In het album zat echter nog een tweede bekendheid verwerkt. Dit betrof de Franse acteur Jean Gabin (1904-1976). Hij komt maar heel kort voor in de strip. Dit gebeurt wanneer Lucky Luke vermomd als oude man het in de saloon aan de stok krijgt met Bill de knoeier. Het personage van Jean Gabin komt dan voor Lucky op.
Jean Gabin (die eigenlijk Jean-Alexis Moncorgé heette) begon in 1928 met acteren. Met de films Maria Chapdelaine en La Bandera beleefde hij zijn doorbraak. Gabin maakte nog veel andere films, niet altijd even succesvol, maar was een grote naam in de Franse filmwereld.


Het leven van Roy Bean speelt een belangrijke rol in het 13de album uit de Lucky Luke reeks. De echte Roy Bean (hiernaast afgebeeld naast de interpretatie door Morris) leefde van circa 1825 tot 1903. Hij had als bijnaam 'Hanging judge Roy Bean' en hij werd ook wel 'The law west of the Pecos' genoemd.
Bean leidde in het eerste deel van zijn leven een nogal zwervend bestaan. Hij onderhield zich met gokken en het uitvechten van duels. Hij kwam uiteindelijk in San Antonio terecht. Hier opende hij een saloon en stichtte hij een gezin.
Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog hield hij zich bezig met wapensmokkel en allerhande vormen van oplichting en zwendel.
Uiteindelijk hield hij het niet uit in zijn huwelijk en verdween. Hij trok naar het westen en kwam terecht in het dorpje Langtry. Over de naam van dit dorpje doen nogal wat mythes de ronde. Zo zou Bean dit dorpje zo hebben genoemd naar de (toen) bekende actrice Lilly Langtry. De twee worden in de volksverhalen vaak met elkaar in verband gebracht. In werkelijkheid hebben de twee elkaar nooit ontmoet. Het dorpje was vernoemd naar een Amerikaanse generaal. Het enige dat betrekking had op de actrice, was een protret van haar dat hing in de saloon die Bean begon in het dorpje. Vanuit zijn saloon begon Roy Bean recht te spreken. Hij deed dit op geheel eigen wijze. Dit leverde hem een beruchte reputatie op als rechter. Hij zorgde er in ieder geval wel voor dat zijn vonnissen hem financieel geen windeieren zouden leggen. In het album van Lucky Luke laat Goscinny Bean min of meer verzonnen uitspraken doen, gebaseerd op niet bestaande artikelen. De gedaagde kreeg dan steevast een geldboete opgelegd die aan de rechter moest worden afgedragen. Het bizarre is, dat dit waarschijnlijk nog echt gebeurde ook!
In het album wordt ook nog gerefereerd aan zijn bijnaam Hanging judge. Of deze bijnaam verdient was, daar zijn tegenstrijdige meningen over te vinden. Feit is wel dat hij de reputatie had (al dan niet terecht).
Over het leven van Roy Bean is in de minireeks Lasso ook een deeltje verschenen. Het was deel 46 'Kogel of strop".Morris heeft zijn personage Dopey uit het album 'De trek naar Oklahoma' gemodelleerd naar het uiterlijk van een in Zwitserland geboren acteur.
Michel Simon (1895-1975) was die acteur. Hoewel geboren in Geneve trok hij al snel naar Parijs. Hoewel hij eerst diverse baantjes had begon zijn artiestenleven in 1912. Hij had een kleine bijdrage in een show als clown, goochelaar en acrobaat. In 1915 werd hij opgeroepen voor de militaire dienstplicht in Zwitserland. Het duurde nog tot 1920 voordat hij als acteur op het toneel stond. Daarna had hij nog een aantal kleine rollen, maar zijn doorbraak als acteur met de film 'Feu Mathias Pascal'.
Deze film stamt uit de tijd dat films nog zonder geluid waren. Hij dankte zijn doorbraak aan zijn verschijning en opmerkelijke uiterlijk.Het was op zijn eigen verzoek dat Morris het uiterlijk van Victor Hubinon gebruikte voor één van de personages in een Lucky Luke strip. Het werd Barry Blunt uit het album 'In de schaduw der boortorens'.
Victor Hubinon (1924-1979) was net als Morris een striptekenaar.
Hij heeft een aantal bekende reeksen op zijn naam staan. Samen met Jean-Michel Charlier maakte hij de strip Buck Danny. Hierin staan de avonturen van drie Amerikaanse piloten centraal. De eerste 40 delen uit deze serie zijn van zijn hand.
Het duo maakte ook de bekende serie Roodbaard, over de belevenissen van deze piraat en zijn aangenomen zoon Eric. Van deze reeks heeft Hubinon de eerste 18 delen getekend.


Billy the Kid is één van de belangrijke personages in het gelijknamige album uit 1962. Door Morris werd hij als een kwajongen afgebeeld, maar wel een gevaarlijk. Naast de versie die door Morris werd vervaardigd is de enig bekende foto van de echte Billy the Kid opgenomen. Dat deze jongeman in het echt ook gevaarlijk was blijkt wel uit het aantal slachtoffers, dat hij in zijn korte leven maakte. Volgens de overlevering zou hij 21 mannen hebben gedood, maar dit aantal ligt naar alle waarschijnlijkheid op de helft. Billy the Kid werd geboren 23 november 1859, in de Ierse wijk van New York City. Zijn echte naam was Henry McCarty, maar hij gebruikte ook de aliassen William H. Bonney en Kid Antrim. Er is niet veel bekend over zijn vroege jeugd, maar algemeen wordt aangenomen dat hij geboren is in de Ierse wijk van New York City, net voor het uitbreken van de Amerikaanse burgeroorlog. Hij leidde al vroeg een zwervend bestaan. In 1877 doodde hij voor het eerst een ander. Hoewel er bronnen zijn die vinden dat er in dit geval sprake was van zelfverdediging. In de herfst van 1877 raakte hij betrokken bij wat later de Lincoln County War werd genoemd. Het betrof hier een vee-oorlog tussen verschillende veehouders. Door een aantal oorzaken kwam Billy the Kid buiten de wet te staan. Uiteindelijk werd hij in 1881 doodgeschoten door Pat Garrett.
Opmerkelijk is dat de legende over Billy the Kid pas na zijn dood een aanvang nam. Meer gedetailleerde informatie over het leven van de echte Billy the Kid is op een aparte pagina te vinden (Lees hier verder).
Billy the Kid komt niet alleen voor in de verhalen van Lucky Luke. Ook in de Lasso serie is een deeltje aan hem gewijd.Het personage van kolonel Macstraggle werd door Morris getekend met een knipoog naar de Amerikaanse acteur Randolph Scott (1898-1987). Zijn filmcarrière liep van 1928 tot en met 1962. Scott trad op in vele verschillende soorten films, maar de meeste indruk maakten de westerns.
Hij speelde in zo'n 60 films die in het wilde westen waren gesitueerd. Zo speelde hij onder meer Wyatt Earp in Frontier Marshal uit 1939.


Calamity Jane (Martha Jane Cannary) in Lucky Luke Martha Jane Cannary (1852-1903), beter bekend als Calamity Jane, was in het Wilde Westen bekend om haar 'mannelijke' gedrag en haar relatie met Wild Bill Hickok.
Zij werd geboren bij Princeton in Missouri. Als jong meisje ging ze met haar ouders mee naar het wilde westen. Spoedig na aankomst stierven haar ouders. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werkte ze als verkenner voor generaal Custer. Het was ook in die periode dat ze de bijnaam Calamity kreeg. In die tijd kon calamity zowel ongeluk als geluk betekenen.
In 1876 werkte ze korte tijd als rijder voor de Pony Express. Hierna vestigde zich in de buurt van Deadwood in Zuid-Dakota. Volgens haar eigen verklaring is ze in 1976 ook getrouwd met een andere legendarische wild west figuur, namelijk Wild Bill Hickok. Haar dochter zou zijn kind zijn geweest. Na de dood van Hickock hertrouwde ze. Rond de eeuwwisseling ging ze deel uitmaken van het wild west circus van Buffalo Bill. Ze stierf op 1 augustus 1903 en is begraven in Deadwood.


David Niven in Lucky Luke door Morris James David Graham Niven (1910-1983) was een Engels acteur, maar hij is bekend geworden door zijn rollen Hollywoodklassiekers.
Morris heeft van het uiterlijk van de oertypische Brit om de leraar goede manieren, Robert Gainsbourough, in het album Calamity Jane vorm te geven.
Veel mensen kennen David Niven uit de films waarin hij heeft gespeeld. Veelal speelde hij de typische Britse gentleman. Hij begon in 1934 op het toneel in Engeland. Het geluk was wel aan zijn zijde, want tijdens één van deze voorstellingen zat er een Amerikaanse filmproducent in het publiek die hem vroeg om naar Hollywood te komen.
Een jaar later vierde hij al zijn eerste Amerikaanse successen. Maar in 1940 kwam er een onderbreking in zijn acteerwerk. Hij keerde terug naar Engeland en nam dienst bij de Engelse landmacht. Hij diende 4 jaar lang als gevechtsinstructeur bij de infanterie. In 1944 nam hij actief deel aan de landing in Normandië en later aan operatie Market Garden, die vooral in Nederland vanwege de slag bij Arnhem bekend is.
Na afloop van de oorlog pakte hij zijn acteerwerk weer op. Zo speelde hij in 1950 de hoofdrol in 'The scarlet pimpernel', twee jaar eerder had hij één van de belangrijke rollen in de inmiddels klassieke kerstfilm 'The bishop's wife', samen met Gary Grant.
Er zijn talloze films waarin David Niven optreedt en vaak waren het nog successen ook, denk maar aan films als 'The pink panther', 'Round the world in 80 days' en 'The guns of Navarone'. David Niven overleed op 29 juli 1983 in Zwitserland.


Alfred Hitchcock in Lucky Luke door Morris In het in 1968 verschenen Lucky Luke album De postkoets (La Diligence) is een kort optreden van Alfred Hitchcock te zien als barkeeper. Hitchcock (1899-1980) was een Brits filmregisseur. Zijn eerste film was The Pleasure Garden. Tijdens het maken van zijn twee film, The Lodger (1926), kwam hij er achter dat hij heel goed was in het maken van thrillers. Met de thriller Rebecca (1940) won hij een Oscar voor de beste speelfilm. Hitchcock heeft vele films gemaakt, waarvan een groot deel als klassieker worden beschouwd. Films als Dial M for Murder (1954), The Man Who Knew Too Much (1956) en North by Northwest (1959) horen zeker in dit rijtje thuis. Maar Psycho (1960) wordt als zijn allergrootste film gezien.


Jesse James door Morris en in het echt Jesse Woodson James (5 september 1847 - 3 april 1882) vocht in de burgeroorlog als guerrillastrijder. Zo maakte hij ook deel uit van de beruchte groep van William Quantrill. Na afloop van de oorlog keerde hij terug naar zijn ouderlijk huis, om te ontdekken dat zijn moeder dit onder dwang had moeten verkopen. Investeerders wilden het land gebruiken om een spoorweg aan te leggen. Samen met zijn broer Frank vormde hij een gewapende groep die de aanleg ging saboteren. Jesse James werd een held voor de lokale bevolking. Het geweld richtte zich ook alleen tegen de investeerders en de personen die aan hun kant stonden. De James-Younger bende bestond voornamelijk leden van die twee families. Toen de Younger broers ook banken begonnen te overvallen, stapte uiteindelijk Jesse uit de bende. Onder de naam Tom Howard ging hij met zijn vrouw een nieuw leven opbouwen. Op 3 april 1882 werd hij vermoord door Robert Ford, die Jesse James van achteren doodschoot toen deze een schilderij wilde ophangen.


Frank James door Morris en in het echt Alexander Franklin James (10 januari 1843 - 18 februari 1915) was de oudere broer van Jesse James. Als kind toonde hij veel interesse in boeken van zijn vader. Vooral de werken van Shakespeare waren bij hem favoriet. In 1861 begon de Amerikaanse burgeroorlog. Frank James was toen 18 jaar. Hij diende in de Missouri State Guard. Later kwam hij terecht bij de groep van Quantrill. Samen met zijn broer nam hij deel aan de aanvallen tegen de investeerders van de spoorweg en overvallen. In die periode doodde hij tenminste vier mensen. Vijf maanden na de dood van zijn broer in 1882 gaf Frank James zichzelf over. Voor een deel overvallen werd hij veroordeeld. Later had hij diverse baantjes. Hij overleed op 18 februari 1915 op 72 jarige leeftijd.


Cole Young door Morris en in het echt Thomas Coleman Younger (15 januari 1844 - 21 maart 1916) was een bekende Amerikaanse crimineel. In de burgeroorlog vocht hij als guerrilla. Na de oorlog nam hij deel aan de James-Younger bende. Naast Jesse James en Frank James namen Cole, Jim, John en Bob Younger aan de bende deel. De bende begon banken en postkoetsen te overvallen. Het aantal overvallen nam zo toe dat het Pinkerton bureau achter de bende aanging. Op 7 september 1867 werd een groot deel van de bende gedood bij een overval in Northfield, Minnesota. Cole Younger werd gevangen genomen en veroordeeld tot levenslang. Later kreeg hij gratie. Hij overleed op 21 maart 1916.


W.C. Fields als Mulligan door Morris en in het echt W.C. Fields werd geboren op 29 januari 1880 in Philadelphia (Pennsylvania). Fields was niet zijn echte naam. In werkelijkheid heette hij William Claude Dukenfield. Maar als W.C. Fields werd hij bekend als een Amerikaanse komiek. Als jongeman leerde hij het vak door te reizen door Amerika en Europa. Zijn debuut op de planken van Broadway maakte hij in 1906 in de musical-comedy The Ham Tree. Zijn grootste triomf beleefde hij ook op Broadway met de musical Poppy uit 1923. Fields trad ook op in films, eerst in stomme films, maar later ook in films met geluid. Fields stond ook bekend om zijn alcoholisme. Hij stierf op 25 december 1946.


Elliot Bell uit Lucky Luke door Morris en Lee van Cleef Lee van Cleef werd geboren in 1925 in Californië. Hij was een Amerikaans filmacteur die veel bekendheid verwierf met rollen in westerns. Vaak werd hij gecast als de kwade in het verhaal. Zijn scherpe uiterlijk en zijn oogopslag maakte hem waarschijnlijk geknipt voor dat soort rollen. Hoewel hij ook andere rollen speelde (bijvoorbeeld in Escape from New York) ontleende hij zijn grootste bekendheid aan zijn rollen in de spaghettiwesterns van Sergio Leone. Zo speelde hij een premiejager in de film 'For a few dollars more', maar had hij ook een grote rol in 'The good, the bad and the ugly'. Lee van Cleef was de zoon van Nederlandse vader en een Indonesische moeder (vandaar de achternaam). Hij overleed op 16 december 1989.


De grootvorst uit Lucky Luke door Morris en Sydney Greenstreet Sydney Greenstreet was een Engels acteur die de meeste bekendheid verwierf door zijn werk met Humphrey Bogart en Peter Lorre in de jaren 40. Hij werd geboren op 27 december 1879. Na een mislukte poging om thee-planter te worden, besloot hij zich te gaan wijden aan het acteren. Op het toneel maakte hij zijn debuut in 1902. Hij speelde de rol van een moordenaar genaamd Craigen in een stuk gebaseerd op de verhalen over Sherlock Holmes door Arthur Doyle. In de jaren 40 maakte hij films. Een beroemde film is 'The Maltese Falcon', waarin hij meespeelde samen met Peter Lorre. Een andere klassieke film waar hij een rol in had was 'Casablanca', met Humphrey Bogart in de hoofdrol. Greenstreet stierf op 18 januari 1954.


Mark Twain door Morris en in het echt Samuel Langhorne Clemens (1835-1910) was beter bekend onder zijn pseudoniem Mark Twain. Hij was een Amerikaanse schrijver en journalist. Een groot aantal van zijn boeken behoren tot de klassieke wereldliteratuur. Wellicht het meest bekende boek van hem is De Lotgevallen van Huckleberry Finn. Naast de hoofdpersoon maakt ook Tom Sawyer deel uit van het avontuur. Maar er kunnen nog veel meer bekende boeken van hem worden genoemd, zoals De Prins en de Bedelaar, De avonturen van Tom Sawyer, Een yankee aan het hof van koning Arthur. Ook bekend is zijn min of meer autobiografische werk Leven op de Mississippi. Naast schrijver en journalist was twain ook een sociaal bewogen mens. Hij overleed in 1910 en ligt begraven bij het familiegraf van zijn vrouw op het kerkhof van Woodlawn in Elmira, New York. (bron:nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Twain)


Whittaker Baltimore en John Barrymore
John Barrymore (1882-1942) werd geboren als John Sidney Blyth in de Verenigde Staten. Hij was een Amerikaans acteur en niet de enige in de familie. Zijn vader was ook acteur, evenals zijn twee kinderen. Zelfs zijn kleindochter is actrice, Drew Barrymore (wellicht bekend). John werkte eerst als tekenaar bij een krant, maar ging als snel acteren. In 1914 begon voor hem het grote succes. Zijn bekendste films zijn Grand Hotel en Dinner at Eight. Maar hij speelde ook in veel andere films.
Hij overleed op 60-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.


Hank Wallys en Andy Devine
Andrew Vabre "Andy" Devine (1905-1977) was een Amerikaans acteur. Hij begon met acteren in de tijd van de stomme films. Later stapte hij over naar films die wel van geluid waren voorzien. En dat was maar goed ook, want zijn rasperige stem werd een handelsmerk van hem. De rollen die Devine speelde hadden vaak een komische inslag. Hij was dan ook vaak de aangever van de grap in de film. De films waar hij in speelde waren westerns. Hij speelde vaak met Roy Rogers en met de bekendste western acteur die Hollywood zo'n beetje heeft voortgebracht: John Wayne. Met deze laatste speelde hij in Stagecoach en The Man Who Shot Liberty Valance. Devine overleed 1977 aan de gevolgen van leukemie.


Otto von Himbeergeist en Emil Jannings Voor het uiterlijk van professor Otto von Himbeergeist liet Morris zich inspireren door Emil Jannings (1884-1950). Theodor Friedrich Emil Janenz werd geboren in Zwitserland en was de eerste winnaar van een Oscar voor de beste acteur in 1928. Hij won deze onderscheiding voor de films 'The Way of All Flesh' en 'The Last Command'. Jannings speelde ook mee in 'Der Blaue Engel', de film uit 1930 waardoor Marlene Dietrich een beroemdheid werd. In de jaren 30 was Jannings vanuit Amerika teruggekeerd naar Europa. Doordat hij ook in films optrad tijdens het nazi-bewind waarin deze ideologie werd uitgedragen, kon hij na de oorlog niet terug naar Hollywood. Jannings overleed in 1950 aan de gevolgen van kanker.


Abraham Lincoln volgens Morris en in het echt Abraham Lincoln (12 februari 1809 - 15 april 1865) was de 16de President van de Verenigde Staten. Hij werd geboren in Hodgenville, Kentucky. Toen hij zeven was verhuisden zijn ouders naar Indiana. In 1830 verhuisde Lincoln naar Illinois waar hij vanaf 1837 in New Salem woonde. Hij had er verschillende banen en kreeg hier de bijnaam Honest Abe. Al vrij snel begaf hij zich in de politiek. Eerst als lid van de United States Whig Party, terwijl hij zich later bij de Republikeinen aansloot. Lincoln begon ook rechten te studeren en werd al snel een succesvol advocaat. In 1860 werd Lincoln voor de Republikeinen kandidaat voor het presidentschap, en werd hij gekozen tot de 16e president van de Verenigde Staten. Hij legde de eed af als president op 04 maart 1861. Gedurende zijn presidentschap brak de Amerikaanse burgeroorlog uit. Ondanks de massale verliezen hield Lincoln stand voor de unie en won uiteindelijk de oorlog. Op 14 april 1865 werd Lincoln in Ford's Theatre neergeschoten door John Wilkes Booth. Hij stierf de volgende dag. Hiermee was Lincoln de eerste president van de Verenigde Staten die tijdens zijn ambtsperiode werd vermoord. Maar hij is ook één van de grote presidenten van Amerika. Zijn naam en voorbeeld zijn door de eeuwen heen beroemd gebleven.


Brigham Young volgens Morris en in het echt Brigham Young (01 juni 1801 - 29 augustus 1877) was een Amerikaans theoloog en gouverneur van de voorloper van de deelstaat Utah. Brigham Young werd in een arm boerengezin in Vermont geboren als negende van elf kinderen. Op zijn derde verhuisde het gezin naar New York waar hij in 1824 voor het eerst trouwde. In 1832 werd hij gedoopt tot Mormoon en in 1841 werd hij de leider van deze gemeenschap. Op 24 juli 1847 stichtte hij samen met zijn groep Salt Lake City. Een zwarte bladzijde uit zijn geschiedenis is de moordpartij door indianen en mormonen waarbij 120 emigranten werden vermoord. Dit zou zijn gebeurd in opdracht van Young. ook werd hij meermalen berecht voor polygamie. Young overleed in 1877 kort na de laatste rechtszaak.


Hiram Sibley volgens Morris en in het echt Hiram Sibley (6 februari 1807 - 12 juli 1888) was een industrieel, ondernemer en filantroop. Hij raakte geïnteresseerd in het werk van Samuel Morse aan de telegraaf. Sibley werd de eerste president van de Western Union Telegraph Company. Deze onderneming was mede verantwoordelijk voor het voltooien van de telegraaflijn door Amerika. Later is nog getracht om een verbinding te maken tussen Alaska en Rusland. Silbey overleed in 1888.


James Gamble volgens Morris en in het echt
Wanneer James Gamble geboren werd is niet te achterhalen, maar hij overleed op 20 juni 1905. In 1852 bouwde hij de eerste telegraafverbinding in Californië. In 1856 was hij het hoofd van de Alta Telegraph Company. In 1865 ging hij naar de United States Telegraph Company als General Manager. Nadat de verbinding tussen beide kusten van Amerika was voltooid voor de telegraaf, ging hij werken voor de Western Union. Hier werd hij General Manager voor de Pacific Division. Deze functie hield hij tot 1888. daarna woonde hij een tijdje in het oosten on toch weer terug te keren naar Oakland. Hier overleed hij.


Louis de Funès in Lucky Luke Louis de Funès (1914 - 1983) werd geboren als Louis Germain David de Funès de Galarza. Hij was een succesvol Frans acteur en komiek. Hoewel Louis de Funès al vaak optrad in theaterstukken en speelfilms werd hij pas op latere leeftijd bekend bij het grote publiek. In 1964 speelde hij mee in twee succesvolle films, namelijk Le Corniaud en Le Gendarme de Saint-Tropez. Vooral deze laatste film maakte hem bekend met het personage inspecteur Cruchot.
Als deze inspecteur nam hij nog vervolgfilms op. In totaal zijn er zes films gemaakt waarin Louis de Funès de rol van Cruchot speelt. In deze komische films is hij een klunzige politieagent. Hij overleed op 68-jarige leeftijd.


President Hayes volgens Morris en in het echt Rutherford Birchard Hayes (1822-1893) was de 19de President van de Verenigde Staten van 1877 tot 1881. Tijdens de burgeroorlog had hij gediend als officier. Van huis uit was hij advocaat. Hayes was de opvolger in het witte huis van Grant. Hij had een reputatie als eerlijk man. Zijn scrupules konden soms zelfs zijn politieke bondgenoten tot wanhoop drijven en hij kreeg zelfs de bijnaam "Old Granny".Buffalo Bill door Morris en in het echt De echte naam van Buffalo Bill was William Frederick Cody (1846-1917). Zijn bijnaam kreeg hij toen hij een baan aannam om de werkers aan de Kansas Pacific Spoorweg te voorzien van bizonvlees. Cody kreeg de bijnaam toen hij in een wedstrijd "buffels schieten" won. Na zijn belevenissen in het westen ging hij de showbusiness in. Hij toerde door de Verenigde Staten met spektakels gebaseerd op zijn Western-avonturen. Hij ging met zijn circus zelfs naar Engeland waar hij optrad voor de koninklijke familie. Cody had een genuanceerde blik op de rechten van de indianen en vrouwen. Over de oorlogen met de indianen zei hij eens: "Ieder gevecht met Indianen dat ik heb meegemaakt was het gevolg van het breken van beloftes en verdragen door de regering".


Christopher Lee in Lucky Luke volgens Morris en in het echt In het album 'De duivelsranch' maakt Lucky Luke kennis met Chris Lee. Het uiterlijk van dit personage werd door Morris ontleend aan Christopher Lee (27 mei 1922).
Christopher Frank Carandini Lee zoals hij volledig heet, werd geboren in Engeland. Hij is populair geworden door zijn rol als Graaf Dracula. In de triologie 'The lord of the rings' speelt Lee de rol van Saruman. Zijn doorbraak kwam in 1957 met zijn rol in de film 'The Curse of Frankenstein' waarin hij het Monster van Frankenstein speelde. In 1958 speelde hij voor het eerst Dracula in 'The Horror of Dracula'. In 1962 vertolkte hij de rol van Sherlok Holmes, de beroemde detective naar de boeken van Sir Arthur Conan Doyle. Christopher Lee was ook te bewonderen in een James Bond film. Hij speelt de tegenstander van 007 in de film 'The man with the golden gun'. Lee speelde in vele films waaronder dus ook 'The lord of the rings' en de laatste twee Star Wars films.


Groucho Marx in Lucky Luke volgens Morris en in het echt Julius Henry (Groucho) Marx (1890 - 1977) was een Amerikaanse komiek. Hij was één van de Marx Brothers. In 1905 debuteerde hij in 'The Leroy Trio'. Maar succesvol was hij toen nog niet. Dit kwam pas toen hij met zijn broers de muzikale komedie 'I'll Say She Is' op Broadway maakte. In de show 'Animal Crackers' speelde hij voor het eerst de rol van Captain Spaulding. De show werd later ook verfilmd. Samen met zijn broers had hij een succesvolle carrière in Hollywood. In de jaren die volgde presenteerde hij ook tv-shows, waarvan 'You bet your life' het meeste succes had.


William H. Russell volgens Morris en in het echt William Hepburn Russell (1812-1872) werd geboren in Burlington, Vermont. Samen met Alexander Majors en William B. Waddell heeft hij bekendheid gekregen door het oprichten van de pony express. Toen hij acht jaar was verhuisde het gezin naar Missouri. Zijn eerste zakelijke avontuur dateert uit 1840. Samen met William Waddell begon hij de Lexington First Addition Company. Diverse andere ondernemingen volgden, de een succesvoller dan de ander. In 1854 begon de samenwerking tussen Russel, Waddell en en Majors. In eerste instantie richtten zij zich op contracten voor het leveren van goederen aan het leger. De samenwerking kreeg later de naam Central Overland California and Pikes Peak Express Company. Dit was ook de eigenlijke naam van het bedrijf dat de geschiedenisboeken ingegaan is als de pony express. En hoewel de pony express legendarisch is geworden, was het zakelijk gezien een mislukking. Op een gegeven moment verloor het bedrijf zo'n $1.000 per dag. Al zou de telegraaf niet zijn aangelegd, dan is het maar zeer de vraag of de pony express lang had bestaan. In de periode dat de pony express actief was raakte Russel ook betrokken bij een omvangrijke fraude. Hij had op illegale wijze gelden verkregen in Washington voor zijn zakelijke activiteiten. Alleen door het uitbreken van de burgeroorlog bleef dit relatief onbekend. Om aan zijn schulden te voldoen begon Russel bedrijf op bedrijf, geen van alle succesvol. Door gezondheidsproblemen keerde hij terug naar Missouri waar hij in 1872 overleed.