Lucky Luke in Pep in 1965


De avonturen van Lucky Luke zijn vanaf het eind van de jaren 40 op de Nederlandse markt gebracht door verschillende uitgevers. Naast de volledige albums verscheen de eenzame cowboy vanaf 1965 ook in het stripweekblad Pep. De uitgeverij Dupuis bracht als eerste deze avonturen. Het eerste album werd in 1949 uitgebracht, 'Dick Digger's Goudmijn'. Later zou deze in 1969 worden herdrukt in de versie die de meeste lezers in huis zullen hebben. Dupuis bleef de albums uitgeven tot en met 1967, het deel 'Tortillas voor de Daltons' was het laatste wat door deze uitgeverij werd uitgebracht. In 1969 werd dit overgenomen door de Geillustreerde Pers. Bij dit bedrijf was 'De postkoets' de eerste die verscheen. Later werden deze uitgaven door Dargaud opnieuw uitgegeven. De laatste nam dan ook het stokje over en bleef de avonturen van onze held uitgeven tot en met 1988, toen de 'Pony Express' verscheen. Vanaf het volgende nummer werden de albums op de markt gebracht door de uitgever Lucky comics. Deze in Frankrijk gevestigde uitgever is speciaal opgericht om de verdere avonturen van Lucky Luke op de markt te brengen.

Op deze pagina worden de eerste 10 albums behandeld die door Dupuis zijn uitgegeven. Voor de overzichtelijkheid worden de in totaal 31 delen behandeld op 3 pagina's. De verhalen die bij andere uitgevers verschenen zullen later worden toegevoegd. In het menu bovenaan is ook een link opgenomen naar eventuele historische personages of gebeurtenissen die in de Lucky Luke reeks opduiken.

1 Dick Digger's goudmijn

Lucky Luke - Dick Digger's goudmijn (La mine d'or de Dick Digger)

In de reeks die door Dupuis in Nederland is uitgegeven, is dit het eerste nummer van de in totaal 31 deeltjes. Het kreeg als titel 'Dick Digger's goudmijn' (La mine d'or de Dick Digger). Het was echter niet het eerste avontuur dat door Morris werd getekend. Dat was 'Arizona' uit 1946. Dick Digger stamt uit 1949. Wat dat betreft is dit een verschijnsel dat je wel meer aantreft bij strips die in de jaren 50 en 60 verschenen in Nederland. Aan de chronologie werd niet veel aandacht besteed.
In het album zijn twee verhalen opgenomen. Het eerste verhaal is 'Dick Digger's goudmijn'. Lucky Luke ontmoet de oude Dick Digger die al feestvierend voorbij komt rijden. Hij heeft een goudmijn ontdekt en zijn fortuin is gemaakt. Al snel komt de oude goudzoeker in de problemen, wanneer twee boeven zijn kaart stelen waarop de goudmijn staat aangegeven. Als klap op de vuurpijl is Digger zijn geheugen kwijt.
Bij zoveel onrecht kan Lucky niet anders dan achter de boeven aan te gaan. In zijn strijd tegen de boeven krijgt Lucky natuurlijk steun van zijn paard Jolly Jumper.
Al snel komt Lucky de boeven tegen en begint de strijd. Wanneer de boeven uiteindelijk denken met Lucky Luke te hebben afgerekend, komt hij als een duiveltje uit een doosje weer boven drijven. Uiteindelijk lukt het hem de twee boeven te vangen en het plan van de goudmijn terug te bezorgen. Ook Digger krijgt zijn geheugen terug.

Het tweede verhaal is iets korter. Lucky Luke blijkt een criminele dubbelganger te hebben genaamd Mad Jim. Deze laatste zit net in de gevangenis. Wanneer Lucky in de saloon is slaan twee handlangers van Mad Jim toe en ontvoeren Lucky Luke. Ze bevrijden Mad Jim en laten Lucky in de cel achter. Wanneer Lucky dreigt te worden opgehangen, ontstaat er chaos en ontsnapt hij. Natuurlijk gaat hij achter Mad Jim aan. Nadat hij Jolly Jumper heeft terug gevonden, komt hij Mad Jim en zijn mannen tegen en neemt hen gevangen.
Na een kort intermezzo met een paar indianen, bereikt Lucky Luke met zijn gevangen de stad. In het kantoor van de sheriff dreigt het alsnog mis te gaan maar Jolly Jumper brengt uitkomst. Wanneer Mad Jim er toch vandoor gaat Lucky achter hem aan en komt het tot een shoot-out.

Fragment uit Dick Digger's goudmijn (La mine d'or de Dick Digger) Het is duidelijk dat deze verhalen stammen uit de beginperiode van de strip Lucky Luke. Morris had aan aantal jaren daarvoor nog een periode gewerkt voor een tekenfilmstudio. En dat zie sterk terug in zowel de tekeningen als de verhaallijnen.
Qua tekenwerk oogt het allemaal wat minder 'af' dan in zijn latere werk. Met het minder af bedoel ik ook dat het allemaal wat simpeler oogt.Ook vertonen de personages allemaal nog ronde vormen, iets wat zeer gebruikelijk was in tekenfilms in de jaren 40 van de vorige eeuw. Het uiterlijk van de boef met de baard in het verhaal over Dick Digger lijkt wel heel sterk beïnvloedt door een personage uit de tekenfilmserie 'Popeye', de boef Brutus (Amerikaanse naam Bluto).

Popeye-meets-bruto Op de afbeelding hiernaast (afkomstig uit Popeye meets Sinbad, met Brutus als Sinbad) is een voorbeeld opgenomen van de tekenstijl die invloed heeft gehad op Morris in zijn eerste jaren met Lucky Luke.

Ook het scenario is nog relatief eenvoudig. De grappen zijn simpel en zijn nog niet voorzien van een laagje. Hiermee bedoel ik te zeggen dat in periode dat René Goscinny het script voor zijn rekening ging nemen, er vaak verwijzingen in zaten die de volwassen ook konden waarderen. Dit omdat het een verwijzing was de dagelijkse werkelijkheid.
In deze fase is de strip alleen nog gericht op kinderen. Het gevecht met een van de boeven in Dick Digger (met de flessen in de schuur) doet sterk denken aan slapstick films, zoals die werden gemaakt door bijvoorbeeld Laurel en Hardy.

2 Rodeo

Lucky Luke - Rodeo (Rodéo)

In 1950 verscheen het tweede album. Het had als titel Rodeo (Rodéo). In de later verschenen herdruk zitten drie verhalen. Of dit in de originele uitgave uit 1950 ook het geval is geweest weet ik helaas niet.
In het titel verhaal komt Lucky Luke aan in Navajo City net op het moment dat daar een rodeo wordt georganiseerd. Al direct bij binnenkomst in de saloon hoort hij dat iedereen ervan uitgaat dat Cactus Kid de rodeo zal gaan winnen. Tegenstanders worden gesaboteerd, maar onze cowboy is niet van plan om dit buitenkansje te laten lopen.
Ook Cactus Kid komt de saloon binnen en hij en Lucky Luke willen allebei een kamer. Maar er is er maar één vrij. Hierover vechten de twee en onze cowboy wint.
Lucky Luke en Cactus Kid Wanneer de rodeo begint blijkt al snel dat of Lucky Luke of Cactus Kid gaat winnen. Dan probeert Cactus Kid de boel te saboteren. Als dit mislukt en Lucky Luke de rodeo wint, gaat Cactus Kid er met de kas vandoor. Maar onze held laat het er niet bij zitten. Hij gaat achter Cactus Kid aan en levert hem als postpakket af. Samen met het gestolen geld.

In het tweede verhaal belandt Lucky Luke in Desperado City. Hij krijgt het direct aan de stok met de gebroeders Pistol. Keer op keer leggen de boeven het af en wanneer ze een koets overvallen waar Lucky bij is, gooit hij ze in de gevangenis. Daar is de rest van de bende niet blij mee. Lucky Luke moet het tegen de hele groep opnemen en wanneer het er slecht lijkt uit te zien voor onze held, komt het vee hem te hulp. Hij zuivert het stadje van de boeven dat nu Justice City heet.

Het derde en laatste verhaal heet 'De goudrush naar Buffalo Creek'. Lucky Luke besluit een goudzoeker een poets te bakken en plant een goudklompje. Het gerucht dat er goud is gevonden leidt tot een ware goldrush. Hij probeert uit te leggen dat het maar een grapje was. Maar niemand luistert naar hem. Dan blijkt dat er helemaal geen goud te vinden is. En het stadje Buffalo Creek raakt weer verlaten. Wanneer de goudzoeker besluit boer te worden vindt hij als nog een goudklomp.

Deze drie korte verhalen zijn geschreven en getekend door Morris. Net als in het eerste album zijn de verhalen eenvoudig van opzet. Hierboven is een afbeelding van Lucky Luke met Cactus Kid. Hoewel hij al wat lijkt op de huidige cowboy, zijn er toch nog wel verschillen. Het hoofd is nog steeds rond en de cowboy is minder slank dan de latere versie.

3 Arizona

Lucky Luke - Arizona

Een jaar na het tweede album bracht Dupuis het album 'Arizona' op de Nederlandse markt.
Dit deel bevat ook weer drie verhalen. Het verhaal Arizona is het allereerste wat Morris ooit tekende over de avonturen van de cowboy Lucky Luke.
Lucky Luke en Jolly Jumper in 1946 De eeuwig zwervende cowboy en zijn trouwe viervoeter lijken nog in niets op de wijze zoals we ze tegenwoordig kennen. Rechts zijn Lucky Luke en Jolly Jumper zoals zij in 1946 voor het eerst de wereld van strips binnenwandelde.
In het openingsverhaal wordt een postkoets die goud vervoerd overvallen. Het zoontje schiet driemaal met de revolver van zijn vader als deze na de overval klem zit. Gelukkig is Lucky Luke in de buurt en helpt het tweetal. Wanneer hij daarna in een stadje is krijgt hij het in de saloon aan de stok met een bruut. Wellicht niet toevallig lijkt ook deze boef heel sterk op de Brutus uit Popeye (zie ook het eerste album). Al gauw blijkt dit ook één van de overvallers. In rap tempo rekent Lucky Luke met de hulp van Jolly Jumper af met de boeven.

Het is duidelijk dat de strip zich nog volledig moest gaan ontwikkelen. Zoals ik al bij het eerste album opmerkte maakte Morris deze strip met de jeugd in het achterhoofd. Zij waren wat we tegenwoordig de doelgroep zouden noemen.

Het tweede verhaal heeft geen titel en beslaat maar twee bladzijdes. Allereerst temt Lucky een paard. Met de opmerking van Lucky doet Jolly Jumper dan zijn voordeel. Vervolgens bemachtigt Lucky in een overvol hotel alsnog een bed voor de nacht. Hij doet net alsof hij hoeveelheid goud heeft gevonden. De overige gasten stormen het hotel uit en onze eenzame cowboy heeft voor die nacht een plaats om te slapen.
Het laatste verhaal heeft als titel 'Lucky Luke tegen Caesar Sigaret'. Door het namaken van de sleutel ontsnapt Caesar Sigaret uit de gevangenis. De sheriff zet nog wel de achtervolging in, maar de boef ontkomt naar Mexico. Lucky Luke laat het er niet bij zitten. Hij trekt Mexico in om de boef te vangen. Een aantal keren is hij dichtbij, maar na een gevecht tussen de stieren slaagt onze cowboy in zijn opzet.

4 Avonturen in het westen

Lucky Luke - Avonturen in het westen (Sous le ciel de l'Ouest)

In 1952 verscheen het album 'Avonturen in het westen' (Sous le ciel de l'Ouest). Ook deze uitgave bevat drie verhalen.
Het eerste verhaal heet 'Joe Kruitdamp komt terug'. Lucky Luke komt aan in Nugget Gulch. Ter gelegenheid van de verjaring van Nugget Gulch wordt er een paardenrace gehouden. Net voordat hij in het stadje aankomt heeft Lucky een andere cowboy leren kennen die zichzelf John Smith noemt. Deze Smith wil ook de race winnen maar zijn paard is niet zo snel als Jolly Jumper. Daarom steelt hij het paard van Lucky en verft het dier zwart. Maar de eenzame cowboy herkent zijn trouwe viervoeter en ontdekt het bedrog van Smith. Nadat hij zijn paard heeft teruggenomen wint Lucky Luke de race. Smith heeft ondertussen het prijsgeld gestolen. Samen met de sheriff zet Lucky de achtervolging in.

Het tweede verhaal heeft als titel 'De lasso knalt'. Lucky Luke gaat werken als cowboy. Samen met de andere mannen drijft hij het vee naar zijn bestemming. Maar wanneer ze aankomen, blijkt er nogal wat vee verdwenen te zijn. Lucky gaat op onderzoek uit en ontdekt het gestolen vee. Hij rekent de veedieven in en brengt het vee terug.

Het album wordt afgesloten met het verhaal 'Harde knoesten'. Lucky ontmoet een oersterke cowboy die niet kan lezen met de naam Parcival Balden. Onze cowboy overtuigd hem om zichzelf Simon de Slager te gaan noemen en deel te nemen aan een bokswedstrijd. De tegenstander is Kelly de Doder. Tijdens de voorbereiding op het gevecht blijkt al dat Simon veel sterker is dan Kelly. Daarom ontvoeren de mannen van Kelly de vriendin van Simon, Rosita. Lucky bevrijdt haar en Simon wint de wedstrijd.

Ook dit album bevat korte verhalen. In de beginfase van Lucky Luke verschenen nog geen albumvullende verhalen. De verhalen verschenen eerst in een tijdschrift en waren nog niet helemaal gebonden aan een bepaalde hoeveelheid pagina's. Met het verschijnen van de verhalen over Lucky in albums werd dit veel dwingender.

5 Lucky Luke tegen Pat Poker

Lucky Luke - Lucky Luke tegen Pat Poker (Lucky Luke contre Pat Poker)

Het volgende album bevatte ook nog geen verhaal wat het hele album vulde. Het in 1953 verschenen deel 'Lucky Luke tegen Pat Poker' (Lucky Luke contre Pat Poker) heeft twee verhalen in zich. Nu is het wel zo dat Lucky Luke het in beide verhalen tegen dezelfde persoon opneemt, namelijk Pat Poker.
Lucky Luke en Jolly Jumper in galop Lucky heeft de baan van sheriff in Red City aanvaard. Onderweg naar het stadje besluit hij nog even een duik te nemen in een rivier. Terwijl hij aan het zwemmen is, worden zijn kleren en zijn paard gestolen. Gelukkig voor hem komt er een postkoets voorbij die hem een lift geeft. In geleende kinderkleding komt hij in het stadje aan. Dit tot grote hilariteit van de bevolking. Lucky Luke gedraagt zich als een broekje, maar weet zo wel veel te voorkomen. Dan komt hij Jolly Jumper tegen en wint deze terug bij een kaartspel van Pat Poker. Wanneer Poker en zijn mannen dreigen hem te doden lijkt hij de stad te verlaten. Maar dit is slechts schijn. In het duister keert hij terug. Omgekleed en gewapend gaat hij de strijd aan met Pat Poker in de saloon. Met een list probeert de beroepsgokker nog te ontkomen, maar dit mislukt.

'Alarm in Tubleweed' is het tweede verhaal. De zwervende cowboy komt op een dag het stadje Tumbleweed binnengereden. In de saloon maakt hij kennis met Babyface die al snel ruzie zoekt. Wanneer de ruziemaker een herdershond ziet gaat hij er achteraan. Wanneer hij de schaapsherder wil ophangen verhindert Lucky Luke dit. Terwijl Lucky weer in de stad is, komt Pat Poker het stadje binnengelopen. Na een spelletje poker in de saloon heeft de drankgelegenheid een nieuwe eigenaar: Pat Poker. Wanneer Babyface op dat moment buiten ruzie zoekt met Lucky herkent Poker de cowboy. Dus beraamt hij een plan om Lucky om te leggen, maar dit mislukt jammerlijk. Hierop besluiten Poker en Babyface samen te werken. Maar keer op keer mislukken hun aanslagen. Tenslotte vlucht Poker de stad uit met Lucky in de achtervolging. Voor de tweede keer verdwijnt de gokker achter de tralies.

6 Vogelvrij

Lucky Luke - Vogelvrij (Hors la loi)

Het zesde album uit de Lucky Luke serie bevatte iets nieuws. Een aantal personages waren gebaseerd op personen die werkelijk in het wilde westen hadden geleefd. Ik doel natuurlijk op de gebroeders Dalton. Zij verschenen in het album 'Vogelvrij' (Hors la loi) uit 1954 voor het eerst in de strip.
De Daltons die in dit verhaal voorkomen zijn niet Joe en zijn broers. Morris heeft in dit verhaal Emmet, Bill, Grat en Bob Dalton gebruikt. Dit zijn de namen van de originele Daltons. Meer bijzonderheden over deze Daltons is te vinden op de pagina Lucky Luke historisch.
Bob Dalton is de leider van de vier broers. Om aan hun schrikbewind een einde te maken wenden de spoorwegen zich tot Lucky Luke. Hij gaat mee met de trein die vrijwel leeg is omdat de Daltons gesignaleerd zijn. De vier broers overvallen de trein dan ook om er achter te komen dat deze geen passagiers heeft. Wel nemen ze de kluis mee, maar Lucky is ze te slim af geweest. Hij had het geld ergens anders verstopt. De Daltons staan met lege handen.
Nadat de trein is aangekomen in het stadje La Mesa gaat Lucky in afwachting van nieuws over de Daltons wat drinken. De bevolking lijkt helemaal gereed om de vier broers een warm onthaal te geven. Maar van deze dapperheid blijft weinig over zodra de vier schurken verschijnen. In de saloon treffen ze alleen Lucky Luke. Hij speelt het klaar om de vier broers in te rekenen. Nadat hij ze aan de sheriff heeft overgedragen lukt het de Daltons om weer uit de cel te ontsnappen. De mannen uit de stad zetten nog wel de achtervolging in maar tevergeefs. Hierna zetten de Daltons hun misdadige loopbaan met hernieuwde kracht voort. Omdat ze inmiddels tot de meest gezochte bandieten behoren, besluiten ze hun uiterlijk te laten veranderen. Jammer genoeg voor hen lijken ze nu sprekend op de gebroeders Younger, die ook worden gezocht. Daarom nemen ze hun oude uiterlijk maar weer aan en gaan ze op weg naar het stadje Coffeyvile. Maar Lucky Luke heeft geraden wat de Daltons van plan zijn en waarschuwt de sheriff van Coffeyville. De dubbele bankoverval die ze daar plegen wordt het einde van de broers die op de begraafplaats eindigen.

The original Daltons Het verhaal zoals Morris dit verteld over de gebroeders Dalton is losjes gebaseerd op werkelijke feiten. Hij verweeft een aantal punten in het verder denkbeeldige verhaal. Pas later zou blijken dat ook de lezers het jammer vonden dat de Daltons al zo snel in de reeks aan hun einde waren gekomen. Dit zou leiden tot de creatie van de neven van de originele Daltons. Deze neven (Joe, William, Jack en Averell) zouden via de Lucky Luke strip wereldberoemd worden en uitgroeien tot een constante factor in de serie.

Ook in dit album zit een tweede verhaal. Hierin komen de Daltons zelf niet voor, maar zij spelen toch een rol in het verhaal. Lucky Luke arriveert in een stadje waar net de nieuwe sheriff gekozen moet worden. Tot zijn verbazing is één van de kandidaten Bill Boney, de laffe sheriff uit het album Rodeo. In de saloon verteld hij sterke verhalen over hoe hij de Daltons heeft aangehouden. Lucky besluit hem een lesje te leren. Samen met drie anderen verkleedt hij zich tot één van de Daltons en gaan gemaskerd de saloon binnen. Dan blijkt dat Bill Boney alles behalve dapper is. Hierdoor wordt een ander die de ster meer waard is tot sheriff gekozen.

7 Dr. Doxey's elixer

Lucky Luke - Dr. Doxey's elixer (L'êlixir du Docteur Doxey)

In het oude westen waren diverse rondreizende kwakzalvers. Eén daarvan ontmoet Lucky Luke. Nadat Dr. Doxey en zijn kompaan net een stadje uit zijn gevlucht komen ze in de problemen onderaan een heuvel. Lucky komt net voorbij en spant zijn paard ook voor de wagen om deze zo in beweging te krijgen, eenmaal boven gaan de mannen er met het paard van Lucky Luke vandoor. In het volgende stadje aangekomen ziet Lucky het resultaat van het wondermiddel. Hier kan hij ook een aan de drank verslaafd paard op de kop tikken. Toch zet hij de achtervolging op Doxey en zijn maat Scraggy in. Wanneer de beide oplichters weer een staaltje denken weg te geven is de eenzame cowboy hen te slim af. Bovendien heeft hij zijn eigen viervoeter weer terug. Om zijn omzet te vergroten laat Doxey in een riviertje een middel lopen, waardoor inwoners van een dorpje allemaal maagkramp zullen gaan krijgen. Dan verschijnt de huifkar van Doxey. Maar de zaken gaan niet helemaal zoals gepland. Maar Samuel Doxey geeft de moed niet op. Er is altijd weer een volgend dorp. Om hier hun zaakjes te kunnen doen, zorgen Doxey en Scraggy ervoor dat de sheriff een tijdje uit beeld is. Dit trekt de aandacht van Lucky Luke die de zaak gaat onderzoeken. Nadat Lucky Doxey en zijn maat heeft ontwaard, is hij ervan overtuigd dat ze iets van doen hebben met de verdwijning van de sheriff. Hij besluit een valstrik te zetten. Beide boeven trappen erin en verdwijnen achter de tralies.

In het titelverhaal van het album Dr. Doxey's elixer (L'êlixir du Docteur Doxey) uit 1955 krijgt Lucky Luke te maken met een kwakzalver en oplichter genaamd Doxey. Hij is een typisch voorbeeld van een zwendelaar.
De tekenstijl van Morris begon zich al te veranderen naar de wijze waarop ik meer gewend ben dat strip Lucky Luke is getekend. Maar Lucky was nog niet klaar met Doxey. Ook in het tweede verhaal in het album (Mensenjacht) krijgt hij het met de oplichter aan de stok.

Doxey slaagt erin te ontsnappen uit zijn cel door brand te stichten. Opnieuw gaat Lucky Luke achter hem aan. Hij volgt Doxey de woestijn in. Moeizaam overbruggen zij de zandvlakte. Wanneer Doxey eindelijk een stadje bereikt zorgt hij er eerst voor dat hij een andere verschijning krijgt. De eerste poging van Doxey om Lucky te pakken te krijgen mislukt en omdat hij platzak is, pakt hij zijn oude praktijken weer op. Maar al snel heeft Lucky hem door en moet de kwakzalver vluchten met onze cowboy op zijn hielen. Uiteindelijk drijft Lucky hem in het nauw en rekent hij Doxey opnieuw in.

8 Lucky Luke en Phil IJzerdraad

Lucky Luke - Lucky Luke en Phil IJzerdraad (Lucky Luke et Phil Defer)

Bottleneck Gulch is een stadje van grote bandeloosheid. Wet en recht bestaan niet. Gokken en drankmisbruik zijn aan de orde van de dag. De eigenaar van de saloon schoppenaas, O'Sullivan deed goede zaken. Wanneer er dan een tweede saloon wordt geopend door ene O'Hara zijn de rapen natuurlijk gaar. Om van zijn concurrent af te komen huurt O'Sullivan de diensten in van Phil IJzerdraad. Per toeval krijgt IJzerdraad ruzie met Lucky Luke wanneer beide met de postkoets mee willen. IJzerdraad blijft achter en Lucky komt alleen het stadje binnen. Iedereen denkt dat hij de revolverheld IJzerdraad is. Lucky besluit de rol voorlopig even te blijven spelen. Wanneer Lucky de saloon van O'Hara binnengaat, blijken de twee elkaar te kennen. Samen zetten ze de dood van de huurling in scène.
Phil IJzerdraad Maar dan verschijnt de echte Phil IJzerdraad op het toneel. Nu beginnen de problemen voor O'Hara van voren af aan.
Nadat IJzerdraad zijn schrikbewind heeft uitgeoefend, verschijnt Lucky Luke in vermomming op het toneel. Al snel heeft hij IJzerdraad verslagen. Maar de revolverheld laat het er niet bij zitten. Op elke zet van O'Sullivan en IJzerdraad hebben O'Hara en Lucky Luke een antwoord. IJzerdraad besluit Lucky te gaan confronteren, maar onze cowboy maakt goed gebruik van de bijgelovigheid van de revolverheld. Toch komt het tot een vuurgevecht dat Lucky wint dankzij zijn zevenklapper. De carrière van IJzerdraad is over. O'Sullivan verlaat de stad en er is nu één saloon.

Het album 'Lucky Luke en Phil IJzerdraad' (Lucky Luke et Phil Defer) uit 1957 is van alle albums die Morris alleen maakte misschien wel de beste. In dit album baseerde hij Phil IJzerdraad op de Amerikaanse acteur Jack Palance (zie Lucky Luke historisch).
Deze had in de jaren 50 van de vorige eeuw bekendheid. Door de revolverheld als een dunne snaak te tekenen kon Morris een aantal geslaagde grappen in het verhaal verwerken. Over het algemeen waren de scenario's niet de sterkste kant van Morris, maar dit is een geslaagd verhaal geworden. Het is duidelijk dat Morris zich heeft laten inspireren door de film 'Shane' uit 1953 van regisseur George Stevens. Niet toevallig speelt Jack Palance hierin ook de rol van een revolverheld.
In de film komt een revolverheld genaamd Shane in een bestaand conflict terecht. Hij kiest de kant van de kleine grondbezitter Joe Starrett. Deze heeft een tegenstander genaamd Rufus Ryker, die een veehouder is. Ryker wil dat Starrett vertrekt. Om zijn positie kracht bij te zetten huurt Ryker de revolverheld Jack Wilson (Jack Palance) in. Uiteindelijk komen Shane en Wilson tegenover elkaar in een shootout. Shane wint en vertrekt uit het stadje.

Ook met het scenario heeft Morris zich laten inspireren door de film. In de twee verhalen zijn immers overeenkomsten te ontdekken. In beide gevallen komen twee mannen tegenover elkaar te staan over bezit en invloed. In de film betreft het land, in de strip betreft het saloons. Allebei de partijen laten zich bijstaan door een revolverheld, Shane vs Wilson en Lucky Luke vs Phil IJzerdraad. Zowel in de strip als in de film komen beide gunmen uiteindelijk en wellicht onvermijdelijk tegenover elkaar te staan in een klassieke shootout. Hoewel in allebei de gevallen de good guy wint, is niet een kenmerk. Dit zie je in zoveel verhalen en films terugkomen.
Nu is het natuurlijk niet zo dat Morris het verhaal uit de film één op één heeft overgenomen (in de film is er bijvoorbeeld ook nog een love interest voor Shane), maar het geraamte van het verhaal lijkt mij wel geïnspireerd door de film.

Het album bevatte ook nog een tweede verhaal met als titel 'Pil'. Ditmaal is niet Lucky Luke het centrale personage, maar een man genaamd Pil. Lucky zit met andere cowboys rond het vuur en is degene die het verhaal verteld. Pil was het sulletje van de stad. In de bar was hij het mikpunt van spot van alle drinkers. Per toeval vloert hij een overvaller in de saloon. Hierdoor werd hij opeens benoemd tot sheriff van de stad. Keer op keer belandt hij in situaties waardoor, per ongeluk, zijn faam toeneemt. Zo ook wanneer hij zijn bril kwijtraakt tijdens een gevecht met boeven. Maar met alle geluk van de wereld verslaat hij ze.

9 De spoorweg door de prairie

Lucky Luke - De spoorweg door de prairie (Des rails sur la prairie)

We schrijven de periode van de Amerikaanse geschiedenis wanneer getracht wordt om de oost- en de westkust te verbinden met een spoorlijn. Bij de Transcontinental Railway maakt men zich grote zorgen omdat het werk stil ligt bij Dead Ox Gulch, ten oosten van Chicago.
Er wordt dan ook opdracht gegeven om het werk onmiddellijk te hervatten. Maar door Black Wilson wordt ook een telegram gestuurd. Hij wil dat er alles aan gedaan wordt om het werk te verijdelen. Dat is het moment waarop Lucky Luke Dead Ox Gulch binnenkomt. De handlangers van Black Wilson hebben zojuist de spoorwegwerkers weer eens tot staan gebracht. Lucky kiest de kant van de spoorwegwerkers. Hij gaat helpen om de spoorweg aan te leggen. Dankzij de cowboy begint het werk weer te vorderen.
Onderweg zijn er veel problemen om te overwinnen. Niet in het minst de problemen die veroorzaakt worden door de mannen van Black Wilson. Maar de handlangers van Wilson zijn niet de enige zorgen. Per ongeluk worden de indianen van de geelvoet stam aangevallen. De mannen van Wilson weten de indianen ervan te overtuigen om het spoor aan te vallen. Maar op het kantje af lukt het Lucky en de mannen van de spoorwegen om te ontsnappen.
Maar dan doemt het volgende probleem al weer op. De burgers van Nothing City moeten niets hebben van het spoor. Althans dat blijft zo totdat de spoorwegwerkers per ongeluk een olieveld aanboren die de inwoners van de stad rijk zal maken.
Uiteindelijk probeert Black Wilson zelf om het spoor tot staan te brengen. Hij wil afrekeken met Lucky Luke. Maar de cowboy is hem te snel af en Black Wilson delft het onderspit. Dan is het historische moment daar. Beide spoorlijnen ontmoeten elkaar. Oost en west zijn met elkaar verbonden. Onze cowboy gaat weer verder en zingt: "I'm a poor lonesome cowboy...far away from home".

Met het verschijnen van 'De spoorweg door de prairie' (Des rails sur la prairie) in 1957 is voor het eerst een verhaal verschenen wat een volledig album beslaat. Tot dan toe bevatte de albums altijd meerdere verhalen.
Ook opvallend is dat het liedje "I'm a poor lonesome cowboy..." weer door Lucky Luke gezongen wordt in het laatste plaatje van het album. Alleen in het verhaal 'Lucky Luke tegen Caesar Sigaret' uit het album Arizona komt dit ook voor bij de eerste negen albums. De eerste keer zong onze cowboy dit nog onder het licht van een maan, maar nu is ook de fameuze ondergaande zon aanwezig in het beeld. Dit laatste plaatje zou een kenmerk worden van de Lucky Luke strip.

Morris en Rene Goscinny Maar de grootste ontwikkeling was natuurlijk het begin van de samenwerking van Morris en Goscinny. Op de afbeelding hiernaast is een voorbeeld opgenomen uit het album. Deze ondertekening kom je overal in het album tegen.
"Morris & RG" staat er te lezen. De initialen R.G staan uiteraard voor Rene Goscinny. Hij heeft aan het scenario van dit album gewerkt. Buiten de initialen blijkt dit verder nergens uit. Bij de opening van het album staat vermeldt dat de tekst en de tekeningen van Morris waren. Inmiddels weten we dat dit niet zo was. De scenario's waren nooit helemaal het ding van Morris. Hij legde zich liever toe op het tekenwerk. In 1957 begon dan ook de vruchtbare samenwerking tussen beide mannen die ons onvergetelijke avonturen en grappen op zou gaan leveren.

Goscinny gebruikte de aanleg van de spoorweg dwars door Amerika als achtergrond voor zijn eerste Lucky Luke verhaal. Deze aanleg heeft ook daadwerkelijk plaatsgevonden. Met de aanleg werd in 1866 begonnen en werd in 1869 voltooid. Ook Charlier heeft deze episode uit de Amerikaanse geschiedenis gebruikt voor een avontuur van Luitenant Blueberry (zie onder meer 'Het ijzeren paard').
Het scenario is een opeenstapeling van grappen, waarbij allerlei te nemen hindernissen als decor dienen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bocht die het spoor maakt voor wat water en de koe waar het spoor omheen gelegd moet worden. Later wordt dit gegeven herhaald waarbij cactussen en bergen omzeild moeten worden. Het is een werkwijze die Goscinny nog wel vaker toe zal gaan passen, denk hierbij aan het album 'De trek naar Oklahoma'.
Al met al was het een geslaagde samenwerking. In dit album ontstaan elementen die later kenmerkend worden voor Lucky Luke. De laatste tekening heb ik al aangehaald, maar ook het gebruik van historische gebeurtenissen zal nu veel vaker voor gaan komen als grondslag voor de verhalen.

10 Blauwvoeten op het oorlogspad

Lucky Luke - Blauwvoeten op het oorlogspad (Alerte aux Pieds-Bleus)

In het stadje Rattlesnake Valley zit Pedro Curaracha te kaarten met de sheriff die fors verliest. De sheriff, Jerry Grindstone, wordt echter bedot. Lucky luke heeft al snel de truc van Curaracha door. Het kaartspel tussen Lucky en Curaracha wordt gadegeslagen door de sheriff en Bill Sparrow een mijnwerker. Als Lucky het kaartspel wint, trekt Curaracha zijn revolvers, steekt het geld en ontvlucht de stad. Met de sheriff en Lucky Luke op zijn hielen vlucht Curaracha het gebied van de blauwvoet indianen binnen.
Dorstige Beer Hij komt terecht in het kamp van Dorstige Beer, het opperhoofd van de blauwvoeten. Hij is verslaafd aan alcohol. Curaracha spant Dorstige Beer voor zijn karretje door hem te vertellen hoeveel whisky er wel niet te vinden is in Rattlesnake Valley. De indianen zullen het stadje aanvallen en Lucky Luke neemt de leiding van de verdediging op zich. De inwoners van het stadje slaan aanval na aanval af. Omdat de belegering niet naar wens verloopt, gaat Curaracha verkleed als vrouw het stadje in. Hij laat de schildwachten een slaapmiddel drinken en neemt Lucky en de sheriff gevangen. Maar het lukt onze cowboy om te ontsnappen en de aanval, mede dankzij Bill Sparrow af te slaan. Curaracha zit nu in het cachot. Wanneer het stadje uitgehongerd dreigt te raken, zorgt Lucky ervoor dat er vers vlees in de vorm van bizons komt.
De blauwvoeten krijgen nu hulp van de geelvoeten en de groenvoeten. De drie stammen vallen gezamenlijk Rattlesnake Valley en ditmaal lijken de bewoners geen stand te houden. Maar dan verschijnt juist op tijd de cavalerie. De indianen slaan op de vlucht en sluiten vrede met de soldaten. Ondertussen is Lucky Luke achter Curaracha aan die net weer ontsnapt is. Natuurlijk lukt het hem om de Mexicaan op te pakken. Als dank krijgt Lucky Luke een erediner aangeboden.

Het album 'Blauwvoeten op het oorlogspad' (Alerte aux Pieds-Bleus) uit 1958 is weer een solo productie van Morris. Rene Goscinny was naar verluidt op dat moment bezig aan een rondreis door Amerika. In die zin is het album uniek omdat dit het enige verhaal zou zijn dat Morris solo zou maken nadat de samenwerking met Goscinny een jaar eerder was begonnen met het album 'De spoorweg door de prairie'.
Wat wel nieuw was met dit verhaal is dat de rol van de indianen nu veel centraler is geworden. Zagen we eerst nog als figuranten door het verhaal heen komen, nu zijn ze veel meer de personages waar het verhaal om draait.
Natuurlijk valt er nog iets op. En wel op pagina 45 van de strip. Jolly Jumper heeft een gedachte. "Onbetaalbaar die cowboy" zien we hem denken. Dit was eerder alleen voorgekomen in het album 'Dick Digger's goudmijn'. In het tweede verhaal met de kwaadaardige Lucky Luke look-a-like heeft de viervoeter een gedachte. Het zou nog wel een aantal jaren duren voordat Rene Goscinny ervoor zorgde dat we weer de gedachten van Jolly Jumper zouden zien. Maar daarna was het ook definitief in de serie aanwezig.
Tenslotte viel op dat het afsluitende plaatje van Lucky Luke die al zingend de ondergaande zon tegemoet rijdt, in dit album weer afwezig is. Wellicht was dat toch meer een bedenksel van Goscinny.