150 Vuile verraders

Lasso deel 150 - Vuile verraders (1968)

Onder de fel brandende zon was Max Cowl onderweg naar het stadje Fall's Hill. Eindelijk kwam zijn eindbestemming in zicht. Max had een brief van zijn vriend Danny Elrich ontvangen. Danny bezat een grote ranch. Misschien waren de dagen van het zwerven voor Max nu voorbij. Fall's Hill was een welvarende stad in Arizona. Maar tot zijn verbazing reageerde iedereen vijandig toen hij in de stad informeerde waar Danny was. Uiteindelijk hoorde hij waarom iedereen een hekel aan Danny had. Volgens de jonge Todd had Danny met een groep een postkoets overvallen, maar zijn broer Wyatt had Danny herkend. Max kon het niet geloven. Samen met Todd en de sheriff reed hij naar het huis van Todd. Maar hier troffen ze Wyatt dood aan. Hij was vermoord. Terug in de stad kwamen ze een paar mannen van Danny tegen. Ene Kingaby leek de leiding te hebben. Volgens hem was Danny naar Phoenix. Na een paar dagen wachten trof Todd in de woestijn Danny Erlich. Een vuurgevecht volgde. Danny was gedood en Todd zou zijn gevlucht. Toen Max hoorde dat Danny dood was wilde hij de stad verlaten, maar tot zijn verrassing was hij de erfgenaam van Danny. Max was nu schatrijk. Dit zou een teleurstelling zijn voor Kingaby die dacht dat hij de ranch zou erven. Max wilde de helft van zijn erfenis geven aan het meisje die met Danny zou gaan trouwen. Maar Bruna Salzi wilde er niets van hebben. Max reed naar zijn ranch, maar Kingaby en zijn mannen vertrokken. Ze wilden niet voor hem werken. Maar tot verrassing van Max verscheen die nacht zijn vriend Danny, in levende lijve. Het bleek dat het lichaam van Todd in de doodskist had gelegen. Danny had inderdaad de postkoets overvallen. Zijn plan was dat Max de ranch zou verkopen en dat de twee mannen de opbrengst zouden delen. Maar hoewel Danny eens het leven van Max had gered, wilde Max niet meewerken aan het plan. Maar Danny haalde hem over. Max verkocht de ranch en ging naar de afgesproken plaats, Grey Canyon. Maar voor hij vertrok vertelde hij aan Bruna de waarheid. Samen gingen ze naar Grey Canyon. Danny had een val laten zetten voor max, maar toen hij zag dat Bruna werd beschoten besloot hij Max te helpen. In het vuurgevecht dat volgde werden Danny en zijn mannen gedood. Max nam afscheid van Bruna. Beiden reden een andere kant op.
Verschenen: augustus 1968.

151 Handen met bloed

Lasso deel 151 - Handen met bloed (1968)

Men kan bijna zeggen dat de welvaart van het westen werd bereikt door het fokken van vee. En, als het waar is, kan men er zeker van zijn dat de ranch een van de belangrijkste plaatsen innam in het leven van het westen. Dit is de geschiedenis van zo'n ranch. Dennis O'Keefe en zijn vader hadden een ranch in het westen. Toen Dennis op een dag het vee ging inspecteren, zag hij dat de dieren ziek waren. Ze waren besmet met het gevreesde mond- en klauwzeer. Samen met zijn vader en een paar cowboys probeerde Dennis de zieke dieren te scheiden van de gezonde. Maar het mocht niet baten. Na verloop van tijd verloren ze de hele veestapel. Er moest geld komen om nieuwe dieren te kopen anders zouden ze de ranch kwijt raken. Daarom besloot Dennis zich te gaan verhuren als cowboy. De ranch van Dennis en zijn vader werd niet als enige getroffen door de ziekte. Vele ranchers raakten geruïneerd. Het werd onrustig in het gebied en het leger moest er aan te pas komen om de rust te herstellen. Hoewel hij zeker niet de enige man was die werk zocht, vond Dennis een baan als cowboy op de ranch van Morgan. Op een dag wilde zijn baas dat Dennis en de voorman mee zouden rijden. Samen met zijn dochter Margaret wilde hij geld naar de bank brengen. Maar er vond een overval plaats. De voorman werd gedood. Maar Dennis doodde op zijn beurt de overvallers. Hierna werd Dennis de voorman op de ranch van Morgan. Hoewel niemand het verwachtte bleef de mond- en klauwzeer de kop op steken. Iedere keer werd een rancher geruïneerd. En de grond werd iedere keer gekocht door een zekere Omstock. Wat niemand nog wist was dat Omstock en zijn mannen zieke dieren tussen het vee van de ranchers lieten lopen. En nadat de rancher geen dieren meer had, kocht Omstock de ranch voor een spotprijs. Maar Omstock had ook zijn oog laten vallen op Margaret. Maar Dennis kwam achter zijn plannen. Samen met de sheriff ruimde hij Omstock en zijn mannen uit de weg. Dennis had genoeg verdiend om weer terug te gaan. Samen met zijn vrouw Margaret.
Verschenen: augustus 1968.

152 Een schurk minder

Lasso deel 152 - Een schurk minder (1968)

Vanaf de top van een heuvel zagen een groep mannen hoe een andere man geknield bij een graf zat. De ruiters op de heuvel waren de sheriff, zijn assistent en een groep helpers. De groep was twee mannen op het spoor die een overval hadden gepleegd in Silvertown. De man bleek bij het graf van zijn gedode broer te zitten. De sheriff vertelde wat er was gebeurd. Drie dagen geleden kwamen Steve Lennox en zijn nichtje aan in Silvertown. Lennox was een belangrijke man van de spoorwegmaatschappij. Hij bracht ook een koffer mee met hierin 100.000 dollar. Hij had het geld nodig om de boeren wiens land hij kocht schadeloos te stellen. Door Silvertwon moest een spoorweg komen. Lennox ging de bank binnen en stond op het punt het geld aan de kassier, Jed Bruce, te overhandigen. Op dat moment verschenen er vier gemaskerde mannen. Zodra hij merkte wat er gebeurde kwam de sheriff, samen met zijn assistent Gerard Gropex, in actie. Zij slaagden er in om een overvalles te doden en een tweede gevangen te nemen. Twee ontkwamen, maar een van hen was gewond. De sheriff en zijn mannen volgden de sporen en kwamen uit bij de ranch van de Danny Lohman en zijn broer. Gerard wilde het graf openen want daar zou het geld wel eens in kunnen liggen. Maar omdat het niet zeker was, bleef het graf ongestoord. Ze namen Danny mee terug naar de stad, maar niemand herkende hem. Toch vertrouwde Gerard het niet en dus volgde hij Danny. Maar hij was niet de enige. Toen Danny in het huis was, kwam de kassier Jed naar binnen. Het bleek dat de mannen hadden samengewerkt tijdens de overval. Nu Gerard hen allebei inrekenen. Maar het geld was nog steeds weg. De vierde overvaller Curt had het meegenomen en lag dus niet in het graf. Toch was Lennox tevreden met het werk van Gerard, Maar toen ze samen waren kwam Curt naar de stad en probeerde Lennox te doden. Weer ging Gerard achter een overvaller aan. Nadat hij hem had neergeschoten en Curt stervende was hoorde hij dat Lennox ook van de overval op de hoogte was. De spoorwegman verscheen met een geweer achter Gerard. Maar gelukkig was de sheriff op zijn beurt Lennox gevolgd. En zo werd de laatste boef ingerekend en het geld teruggevonden. Het nichtje van Lennox, Ada, wilde teruggaan naar het oosten. Maar Gerard had haar ook een toekomst te bieden.
Verschenen: augustus 1968.

153 Milord neemt wraak

Lasso deel 153 - Milord neemt wraak (1968)

Hij was een van de grote mannen uit het westen, die kwam en ging alsof hij door de wind gedreven werd. Niemand kende zijn werkelijke naam. Ze noemden hem kortweg "Milord".
Op een dag reed hij de stad Alomas binnen en zag hoe een man zijn revolver richtte op een ongewapende burger. Zijn zweep knalde door de lucht en de man liet zijn revolver vallen. Woedend greep hij zijn andere wapen. Maar toen kwam Milord snel in actie en schoot de man dood. Toen hij vroeg waar de sheriff was, gaf niemand antwoord behalve Stella Holden. Zij was de eigenaresse van de saloon. In de saloon trof Milord een oude bekende, Marty Donovan. Maar nog voor Milord kon vragen wat er in Alomas aan de hand was, kwamen drie mannen binnen. Zij waren vrienden van de man die Milord had gedood. Milord besefte dat hem wilde doden, maar hij was hen voor. Van Stella hoorde Milord dat een bende genaamd "de belastinginners" een schrikbewind voerde in Alomas. Als iemand niet wilde betalen werd hij vermoord. Milord nam zijn intrek in een hotel, maar trof daar Marty aan. Hij was vermoord. Milord zwoer wraak. Van Stella hoorde Milord dat haar verloofde, Hud Savage, wel tegen de bende wilde vechten, maar niemand wilde hem helpen. En dus was hij weggegaan. Maar nu had Hud Savage een bondgenoot. Milord trok er op uit om Savage te vinden. Toen hij hem gevonden had besloten beide mannen naar Alomas terug te keren om de bende te bestrijden. Eenmaal terug in Alomas hoorde ze dat de bende de man wilde ophangen die door Milord was gered toen hij Alomas aankwam. Omdat Milord het niet vertrouwde trok hij er 's nachts al op uit. Zo kwam hij er achter dat de bende een valstrik voor hem wilde zetten. Maar Milord was ze voor. Een voor een doodde hij de bendeleden. Maar toen schoot Savage van achteren op Milord. Hij en Stella waren de bendeleiders. Milord vuurde en doodde Savage die per ongeluk Stella doodde. Alomas was bevrijd van het schrikbewind.
Verschenen: augustus 1968.

154 Bloed vloeit in de Mississippi

Lasso deel 154 - Bloed vloeit in de Mississippi (1968)

De Mississippi is een geweldige rivier. Na de Amazone is hij de grootste in Amerika. De rivier is bevaarbaar en als hij in zuidelijke richting wordt bevaren, vormt zijn loop de grenzen van verschillende staten. Tot 1776, het jaar van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, vormde de Mississippi de grens tussen het oosten en het onbekende westen. Maar toen zich een natie had gevormd, waren vele mensen op zoek naar een nieuwe horizon. De kolonisatie van het westen was begonnen. Steden vormden zich langs de rivier en in de loop der jaren werd de rivier bevaren door de typische stoomboten. Maar geweld was aan de orde van de dag. Vele jaren was het water van de Mississippi vermengd met bloed. Bandietenbenden bevolkten de oevers. Uiteindelijk bereikte berichten over het geweld het witte huis. De president loofde een beloning uit van $100.000 voor de maatschappij die voor een regelmatige vaart op de Mississippi kon zorgen. Er waren vele moedige mannen en de oude kapitein Mulligan Meredith was er een van. Met zijn schip Intrepid wilde hij een gooi doen naar de beloning. Om het schip en de passagiers te beschermen zocht Meredith mannen uit die niet voor een kleintje vervaart waren. Onder hen waren de beroepsgokker Basil Brass en de gunman Jackie Lee. Samen met andere schepen begon de Intrepid aan de gevaarlijke reis. Maar het gevaar kwam niet alleen van de oever. Jackie wist dat hij ook bedacht moest zijn op sabotage. Nadat een schietpartij met Basil voor de nodige problemen had gezorgd kwamen passagiers, zoals de jonge vrouwen Odette en Berly, hun bezorgdheid uiten. Odette wilde in New orleans een winkel beginnen en Berly was onderweg naar haar verloofde Newcombe. De ene na de andere verraderlijke aanval werd gepleegd op de schepen. Een van deze schepen kwam zelfs tot zinken, maar de Intrepid bereikte Vicksburg. Hier probeerde men kapitein Meredith te doden, maar Jackie en een andere gunman voorkwamen dit. Hierna zetten ze koers naar Grand Gulf waar onder meer Berly door Newcombe werd opgewacht. Newcombe nodigde iedereen uit voor de bruiloft, maar Jackie bleef aan boord. En dat was een geluk want Newcomb en Berly waren de leiders van de bandieten die de Intrepid hadden aangevallen. Tijdens het vuurgevecht om te ontkomen werden Meredith en Basil gedood, maar Odette bereikte het schip. Nadat de aanval was afgeslagen rekenden ze af met de bandieten, waaronder Newcomb en Berly. Hierna ging de tocht verder en uiteindelijk bereikte het schip New Orleans. Het is dankzij mannen als Jackie Lee, Meredith en Basil Brass dat de Mississippi kon uitgroeien tot de belangrijke rivier die het nu is.
Verschenen: augustus 1968.

155 Bugsy's laatste gevecht

Lasso deel 155 - Bugsy's laatste gevecht (1968)

Bugsy Lynn was de laatste zes jaar sheriff van Pine Bluff geweest. Maar voor die tijd was hij een gunman. Het gevolg was dat hij hierdoor vaak in moeilijkheden kwam. Op een dag kwam Cassidy Conroy in Pine Bluff aan. Bugsy wist precies hoe Cassidy en zijn broers waren. En dus zorgde hij ervoor dat Cassidy de stad verliet, iets wat de gunman maar moeilijk kon verkroppen. Hij beloofde dan ook terug te komen met zijn broers. Iedereen in de stad feliciteerde Bugsy met zijn daad. Maar wat de inwoners niet wisten was dat Bugsy maar al te blij was dat het niet op een schietpartij was uitgelopen. De gedachten van Bugsy gingen terug naar een aantal jaren geleden toen hij in het gezelschap van twee mannen, Joe Yuma en Yul Todd in Pine Bluff aankwam. In de saloon liep het uit de hand en Joe wilde een ongewapende man neerschieten. Maar toen greep Bugsy in en keerde zich tegen zijn twee kompanen. Yuma en Todd vertrokken en Bugsy bleef in de stad. Toen de dochter van de man die hij gered had hem kwam bedanken werd Bugsy getroffen door haar schoonheid. Haar naam was Ginger. Toen Yuma en Todd samen met een derde man terugkwamen om verhaal te halen, hielp Bugsy de sheriff. De oude sheriff werd gedood, maar ook de drie boeven eindigden op het kerkhof. Hierna werd Bugsy de nieuwe sheriff en trouwde met Ginger. Samen hadden ze een zoontje. Maar wat alleen Bugsy en de dokter wisten was dat Bugsy last had gekregen van reumatiek. Hij kon zijn handen niet meer gebruiken in een vuurgevecht. Toen Cassidy en zijn broers terugkwamen naar Pine Bluff trad Bugsy hen tegemoet. Hij probeerde zich te redden met zijn reputatie. Maar de Cassidy's bleven in de stad. Bugsy aarzelde, maar ging toch de confrontatie aan. Hij had geen kans tegen de vier mannen. Inmiddels wisten de dorpelingen wat er aan de hand was en zij rekende met een muur van lood af met de vier mannen. Bugsy overleefde zijn wonden, maar zijn dagen als sheriff waren voorbij.
Verschenen: september 1968.

156 Bedrog en leugen

Lasso deel 156 - Bedrog en leugen (1968)

Chuck Adams werkte samen met zijn zuster Leonorne en zijn vriend Luciano Machuca op een ranch in Varas de Largo, New Mexico. Het drietal kon het prima samen vinden. En hoewel de ranch van Chuck was betekende dit niet dat Luciano als een knecht werd behandeld. Omdat Luciano ook indiaans bloed had ging hij in de weekenden altijd op bezoek bij de stam van zijn moeder, de Zuni's. Lange tijd ging alles goed, maar de eerste tekenen dat er problemen op komst waren bleek bij het bezoek van Stroud, de grootste veehandelaar uit de streek. Hij wilde, tegen een goede prijs, vee van Chuck kopen. De overeenkomst was snel gesloten, maar toen Stroud Luciano zag maakte hij zijn afkeer van indianen duidelijk. Het leek met een sisser af te lopen. Luciano zou zijn mannen meehelpen het vee naar de ranch van Stroud te brengen. Onderweg probeerde de cowboys Luciano te vermoorden, maar mislukte in hun opzet. Toen Luciano de stam bezocht hoorde hij nog meer verontrustende berichten. De situatie verergerde en op een gegeven moment kwam ook het leger naar de regio om de rust te bewaren. Maar eigenlijk was het al te laat. Toen Chuck. Leonorne en Luciano op een avond in de stad waren kregen ze het aan de stok met Stroud en zijn mannen. De veehandelaar had een oogje op Leonorne en wilde Luciano uit de weg ruimen. Hij en zijn mannen vielen de ranch aan en het einde voor Chuck en Luciano leek te zijn gekomen. Gelukkig waren er een aantal Zuni indianen in de buurt. Stroud en zijn mannen bekochten hun bruutheid met de dood. Luciano werd gevraagd om de stam te leiden in de strijd tegen de blanken. En zo werd hij de leider van de opstand. Maar het was een kansloze strijd. Chuck probeerde nog te bemiddelen, maar de Zuni's hielden tot het einde toe vol. Nadat ze zich hadden overgeven wilde men Luciano ophangen. Maar hier stak Chuck een stokje voor. Hij bevrijde zijn vriend en gezamenlijk trokken ze naar Mexico waar Leonorne al op hen wachtte.
Verschenen: september 1968.

157 Gevaarlijk als de wervelstorm

Lasso deel 157 - Gevaarlijk als de wervelstorm (1968)

Een wervelstorm teisterde het land. Dwars door de storm reed een man op zijn paard. Deze man was dit leven gewend en voor niets bang. Zijn naam was Will Martos en zijn colt was, als altijd, geladen. Samen met zijn paard zocht hij even beschutting maar hoorde plotseling een geluid. Uit de stom kwam een man aanstrompelen. Met zijn laatste krachten want zodra hij Will bereikte zakte hij ineen. De man was met een zweep geslagen en stierf voor de voeten van Will. Hij vroeg zich af wat de man was overkomen en wie hem dit aangedaan had. Maar op zijn vragen waren geen antwoorden en dus begroef hij de arme man. Een uur later zette hij zijn reis voort en na enige tijd zag hij in de verte een stadje opdoemen. Nadat hij zijn paard verzorgd had zocht Will de saloon op. Maar het ontvangst was niet bijzonder hartelijk. Een man stapte naar voren en deze Tremaine eiste dat Will direct weer zou verdwijnen. Maar dat was wel het laatste wat Will van plan was. Toen kwamen een aantal mannen voorraden brengen en even later kwam er een knap meisje de saloon binnen. Zij was het nichtje van Tremaine. Haar naam was Selena en zij gaf geld aan een van de drie mannen die gewapend waren en het geld en de voorraden wilde meenemen. Een oude man maakte een opmerking en werd door een van de drie gedood, terwijl de oude man ongewapend was. Dit liet Will niet over zijn kant gaan. Op zijn beurt doodde hij de moordenaar. Omdat de andere twee hadden gezien hoe snel Will was met zijn revolver durfden zij niets te doen. Nadat Will navraag had gedaan leerde hij dat Tremaine de ingenieur was die een goudmijn beheerde voor aandeelhouders uit een grote stad. De bandieten persten Tremaine en de mijnwerkers af en doodde iedereen die er vandoor wilde gaan. Nadat de bandieten hadden gehoord dat een van hen gedood was, kreeg Tremaine 24 uur de tijd om met de man af te rekenen. Ook dreigden ze Selena mee te nemen zolang de mijnwerkers niet naar Tremaine luisterden. De man was zo bang dat hij akkoord ging. Maar de verloofde van Selena, Steve die ook een van de aandeelhouders van de mijn was, kwam op dat moment in de stad. Toen hij hoorde wat er aan de hand was ging hij op pad om met de bandieten af te rekenen. Samen met een mijnwerker reed Will hem achterna. Zij kwamen net op tijd om de dood van Steve te voorkomen. De overgebleven bandieten reden naar de stad waar ze Tremaine doodde. Op hun beurt werden ze door Will gedood. Selena vertrok met Steve en Will Martos stapte weer op zijn paard. De storm in.
Verschenen: september 1968.

158 Timber moet hangen

Lasso deel 158 - Timber moet hangen (1968)

Nancy was de mooiste vrouw uit de hele omtrek. Maar ze had geen hart. Haar enige eigenschappen waren hebzucht en eerzucht. Die dag waren Timber en Collis, de rijkste rancher uit de streek, in de saloon aan het vechten om haar gunst. Nancy moedigde Collis aan. Maar een vriend van Timber, Luke, kwam tussenbeide en maakte een einde aan het gevecht. Toen kondigde Nancy aan dat ze met Collis zou trouwen, iets wat Timber verbitterde. Maar de gebeurtenissen van die dag zouden grote opschudding brengen in Druy City. Het was gewoonlijk een rustige stad tot de dag van het huwelijk. Nog voor de rechter zijn bijbel kon vinden om Collis en Nancy in de echt te verbinden, werd Collis door het open raam dood geschoten. Nancy was verbitterd dat ze nog niet getrouwd was met hem want nu zou ze zijn ranch niet erven. En ze wees direct naar Timber. Hij moest wel de moordenaar zijn. Een groep mannen wilde Timber lynchen, maar Luke voorkwam dit en de sheriff sloot Timber op in de cel. Die nacht werd een revolver door de celram gegooid. Timber dacht dat het Luke was en ontsnapte uit de gevangenis. Luke ging de volgende dag direct op pad om Timber terug te brengen. Maar onderweg werd hij beschoten. Iemand wilde niet dat hij Timber zou helpen. Omdat zijn paard gedood was moest Luke te voet verder maar vond Timber. Het was niet Luke geweest die Timber de revolver bezorgd had. Maar Timber was niet van plan om naar de stad terug te gaan. Om de waarheid te achterhalen bedacht Luke een plan. Samen met de rechter ging hij te werk. Nancy werd in de waan gebracht dat ze wel alles geërfd had. Ze ging er direct naar leven. Maar haar handlanger verried zichzelf en werd gedood door Luke. Nadat duidelijk was wat Nacy had gedaan was de naam van Timber gezuiverd en was hij weer een vrij man.
Verschenen: september 1968.

159 Zwarte dagen voor Laredo

Lasso deel 159 - Zwarte dagen voor Laredo (1968)

Pat Barring had het gevoel alsof hij een eeuw in het zadel had gezeten. Maar nu was hij vlakbij de stad, die voor hem zoveel droevige herinneringen was. De stad zag er nu welvarend uit. Hij bond zijn paard voor de saloon vast. Net op dat moment werd de oude Falcon de saloon uitgegooid. Falcon herkende Pat direct. Hij wilde Pat mee naar binnen nemen. De twee mannen die Falcon er zojuist uit hadden gegooid wilde dit verhinderen. Maar dat hadden ze beter niet kunnen doen. De schietpartij trok de aandacht. Uit de saloon kwam een man met twee anderen. De man was Tex Galkin. Galkin was een bendeleider en kende Pat en wist hoe snel Pat was met zijn revolvers. Falcon was de dokter en had Galkin behandeld. In Laredo was goud gevonden en dat goud werd nu door Galkin en zijn bende meegenomen. De bandieten verlieten luidruchtig de stad. Toen de bende weg was ging Pat naar het kantoor van Helm, de sheriff. Hij lag op sterven en Mary was bij hem. Voordat Pat weer Laredo wilde verlaten ging hij langs bij Falcon. Pat bezwoer Falcon dat hij onterecht in de gevangenis had gezeten. Iedereen dacht dat Pat de vader van Mary gedood had. Dit had Helm iedereen in de stad verteld en Pat had jarenlang in de gevangenis gezeten. Pat had Galkin in de gevangenis leren kennen. Die avond kwam een bendelid voor Falcon. De wond van Galkin was weer open gegaan. Pat en Falcon gingen met de bandiet mee. Maar de hulp kwam te laat. Samen met Falcon doodde Pat de bendeleden. Toen bleek ook waarom Falcon dronk, Falcon was in werkelijkheid zijn zoon geweest. Pat verliet Laredo en Falcon vertelde Mary de waarheid. Het was Helm geweest die haar vader gedood had en hij had Pat vals beschuldigd zodat ze met hem zou trouwen. Misschien zou Pat ooit nog eens terugkeren naar Laredo maar voorlopig reed hij met zijn paard over de prairie naar het zuiden.
Verschenen: oktober 1968.

160 Schurken onder elkaar

Lasso deel 160 - Schurken onder elkaar (1968)

Bob Arkadine was een bewaker in de gevangenis. Vaak zat hij te kaarten met een van de veroordeelden. Terwijl ze kaart speelde praatte Bob met Reginald, de ter dood veroordeelde misdager. Hij vond het maar stom dat Reginald en een man als Gary Trebor zich hadden laten pakken. Toen Arkadine merkte dat de kust veilig was deed hij Reginald een voorstel. Na het einde van zijn dienst werd Arkadine afgelost door een andere bewaker, Loe Stark. Maar tijdens de nacht werd Stark neergeslagen en kreeg Reginald de sleutels van de cellen en een revolver. Hij sloop naar de cel van Trebor die tot levenslang was veroordeeld vanwege de overval op de Western Pacific postkoets. Gezegd werd dat Trebor hierbij 20.000 dollar had buitgemaakt. Maar hij had nooit verteld waar het geld verborgen was. Samen met Reginald ontsnapte Trebor met de paarden die al klaar stonden. De volgende ochtend werd de uitbraak natuurlijk opgemerkt en alle bewakers werden achter de ontsnapte gevangenen aangestuurd. Arkadine reed met twee andere naar een hut en trok plotseling zijn wapens en doodde de twee andere bewakers. Hij had Reginald en Trebor helpen ontsnappen. Maar nu wilde ze zijn geld en martelde hem om de locatie te weten te komen. Toen Trebor doorsloeg doodde Arkadine de beide gevangenen. Met een smoes ging hij terug en werd gefeliciteerd met het goede werk. een paar maanden later nam Arkadine ontslag en groef het geld op. Hij reisde naar Wichita om wraak te nemen op een aantal mannen en hiervoor had hij de gebroeders Terrell ingehuurd. De eerste was een kaartspeler aan wie Arkadine in het verleden zijn geld had verloren. Daarna was de ex-sheriff van Wichita, de man had Arkadine de stad uitgejaagd. Maar toen kwam Arkadine bij de derde man uit. Jimmy Dongo. Hij was getrouwd met Melanie, ooit het meisje van Arkadine. En hij wilde haar terug. De twee mannen spraken af een duel uit te vechten. En die nacht was Dongo onderweg. Maar de gebroeders Terrell hadden inmiddels de bewaker gesproken die de schuld had gekregen van het ontsnappen van Reginald en Trebor. Nadat ze genoeg hadden gehoord beseften ze dat Arkadine veel geld moest hebben. Ze waren niet van plan om het plan van Arkadine uit te voeren maar martelde hem om de plek van het geld aan de weet te komen. Dit was wat Dongo hoorde. De gebroeders Terrell hadden net Arkadine gedood. Maar lang zouden ze niet genieten want Dongo schoot de beide mannen dood. En zo kwam de waarheid toch aan het licht.
Verschenen: oktober 1968.

161 De dood in de vallei

Lasso deel 161 - De dood in de vallei (1968)

De epidemie had zich door de hele staat Wyoming verbreid. Iedere dag stierven honderden koeien in het hele land. Niets kon de uitbreiding tegenhouden en de gouverneur gaf het bevel al het vee af te maken. Op een dag kwam de sheriff met zijn mannen bij de ranch van de oude Arwoth. Ook zijn vee moest worden gedood. Maar omdat dit het hele familiebezit was wilde Arworth er niets van weten en verzette zich. Hij ging zover dat hij de sheriff en een van zijn helpers doodde voordat hijzelf werd neergeschoten. Net op dat moment kwam zijn zoon, Lemy Aworth, bij de ranch. Lemy was geschokt door de dood van zijn vader maar hij wist ook dat het bevel moest worden opgevolgd. Samen met de cowboys vernietigde hij de veestapel en staken ze de ranch in brand. Nu was er niets meer dat Lemy bond en hij vertrok met twee paarden. Hij zat wekenlang in het zadel. Alles wat hij bezat waren zijn zorgen, zijn paard en de prachtige merrie 'Gala'. Op een avond kwam er een wild paard voorbij en Gala volgde de hengst. Het bleek al snel dat er zich in de vallei een hele kudde wilde paarden bevond. Lemy besloot zich hier dan ook te vestigen. Nadat Gala was teruggekomen ving Lemy eerst het hengst en temde het dier. Al snel volgde er meer paarden. Toen ging hij naar het stadje Cower Halt om ze te verkopen. Maar hier kreeg hij problemen met ene Clint Logan die de helft van de stad bezat. Logan wilde dat Lemy weer zou verdwijnen, maar dit was Lemy niet van plan. Een paar dagen later kreeg hij bezoek van Logan in het gezelschap van Crossly en Joan Bennet. Broer en zus bezaten een grote ranch in de vallei en wilde niet dat Lemy zich daar zou vestigen. Maar Lemy hield voet bij stuk. Maar een paar nachten later viel een groep mannen zijn ranch aan. Ze lieten de paarden ontsnappen en staken delen van de gebouwen in brand. Omdat Lemy ervan overtuigd was dat de Bennets er achter zaten, ging hij verhaal halen. Maar Joan bezwoer hem dat zij er niets mee te maken hadden. Op de terugweg werd Lemy onder vuur genomen door twee mannen. Een toevallige passant, Sanders Reynolds en zijn gezin, redde zijn leven. De Reynolds en Lemy werden buren en konden het goed vinden. Maar toen leek het vee van Reynolds ook aangetast door de epidemie. Op het laatste moment kwam Lemy er achter dat het Logan was geweest die achter alles zat. Hij wilde Joan hebben maar zij had oog voor Lemy. Door zijn leugens zag Reynolds zich gedwongen om Crossly te doden, maar ook Logan vond de dood. Toch zag de toekomst er vredig uit voor Reynolds en zijn gezin en voor Lemy en Joan.
Verschenen: oktober 1968.

162 De wet van het geweld

Lasso deel 162 - De wet van het geweld (1968)

De rechter arriveerde om vijf uur in West Fork. En zijn verschijning bracht de gemoederen in beweging. Hij was gekomen voor de berechting van Flash Curvis, die opgesloten zat in de cel bij de sheriff. De rechter, Emil Griffith, reisde in het gezelschap van zijn verloofde Mara Foster. Griffith en Mara gingen direct naar het kantoor van de sheriff. In de cel deed Flash zijn verhaal. Hij arriveerde vorige week in West Fork, een stadje waar hij nog nooit was geweest. Omdat hij dorst had ging hij de saloon van het stadje binnen. Terwijl hij aan de bar stond kwam er een plek vrij aan de pokertafel. En er werd hem gevraagd of hij de open plek niet wilde innemen. Maar Flash herkende een van de spelers. Het was Brian McGovan, een van de vijf beruchte broers die paarden temden, maar die ook heel makkelijk hun revolver trokken. Flash probeerde te weigeren, maar zag zich gedwongen om deel te nemen. En niet zonder succes want Flash won. Toen hij weg wilde gaan met zijn winst wilde Brian McGovan nog een kans en legde een horloge op tafel. In het horloge zat de foto van een vrouw. En Flash herkende het horloge. Het had toebehoord aan zijn vriend Cassius Lund, die dood was gevonden met drie kogels in zijn rug. De opmerking van Flash leidde tot een gevecht waarbij Brian McGovan zijn wapen trok. Maar Flash was sneller en verwonde de man in de arm. Nadat McGovan was verdwenen arresteerde de sheriff hem en sloot Flash op in de cel. Toen liet Flash het horloge zien en tot verbazing van Griffith leek de vrouw op de foto sprekend op Mara. Hierdoor werd Griffith jaloers en verdacht Mara ervan iets met Flash gehad te hebben. Maar het bleek de moeder van Mara te zijn geweest en Lund was haar vader geweest. De vijf McGovan broers keerde terug in West Fork om wraak te nemen, maar zij hadden buiten Flash gerekend. Tijdens het gevecht raakte Griffith gewond en Mara zou in West Fork blijven zolang hij verzorging nodig had. Maar daarna zou zij zich bij Flash voegen om met hem haar leven te gaan delen.
Verschenen: oktober 1968.

163 Whisky Jack

Lasso deel 163 - Whisky Jack (1968)

In Carmeny City, New Mexico, werd een ex-veehouder, Whiskey Jack genoemd, door de hele bevolking veracht. Iedereen keek hem met de nek aan. In de saloon zocht hij regelmatig ruzie, maar zijn vriend Scott en het barmeisje Stella kwamen vaak voor hem op. Al twee jaar lang greep Jack naar de fles. Men zag hem door het stadje onvast rondlopen. Zo ook de sheriff en ene Kendall. Iedere middag verliet Jack de stad en bezocht hij het graf van zijn vader. Kendall wist dit ook en samen met een werknemer van hem, Bud, zette hij een spel in scène. Het leek net alsof Kendall hem had gered. Kendall gaf hem geld en dus ging Jack regelrecht terug naar de saloon om het te verdrinken. Maar ook Bud was daar en die wilde een gevecht uitlokken. Maar Scott kwam tussenbeide en zag zich genoodzaakt Bud te doden. Toch gooide de sheriff Jack in de cel. De volgende ochtend kwam Kendall langs die ervoor zorgde dat Jack werd vrijgelaten. Natuurlijk hadden Kendall en de sheriff dit vooraf al afgesproken. Die avond kwam Jack naar de ranch van Kendall. De rancher voerde Jack dronken en gaf hem twee paarden. Volgens Kendall moest hij deze maar cadeau doen aan Scott. En dus verscheen Jack bij het ochtendkrieken bij de hut van Scott. Direct daarna verscheen de sheriff met een groep mannen. Jack werd bewusteloos geslagen en Scott werd opgehangen. De volgende dag werd Jack ook gearresteerd en opgesloten in de cel. Omdat hij een alcoholist was en geen drank kreeg had hij vreselijke hallucinaties. Na een maand in de cel leek de wil van Jack gebroken. Jack moest iedereen vertellen dat hij gehallucineerd had en dat Scott de paarden had gestolen. Maar Jack was nuchter en had zijn moed terug. Twee jaar geleden verloor Jack een grote som geld aan Kendall, iedereen dacht dat de vader van Jack zichzelf daarom had opgehangen. Maar Jack wilde nu de waarheid vertellen. De sheriff en zijn mannen grepen naar hun wapens, maar Jack was sneller. Kendall en de sheriff hadden het plan verzonnen. Kendall had het geld met vals spelen gewonnen. En de sheriff had de vader van Jack opgehangen waardoor het zelfmoord leek. Ook vertelde Kendall de waarheid over Scott. Kendall werd opgesloten voor zijn berechting. En Jack en Stella zagen een gelukkige toekomst samen, zonder whisky.
Verschenen: november 1968.

164 De zwervende gunman

Lasso deel 164 - De zwervende gunman (1968)

Bill Martos leidde een zwervend bestaan. Op een dag reed Bill met zijn paard Traan op twee meisjes af. De twee kinderen stonden bij een graf. Toen hij vroeg wat zij daar deden vertelde ze dat ze op hun papa wachten. Bill keek naar de naam op het graf. Een zekere John Parker lag er begraven. Volgens de meisjes, die Norma en Agatha heetten, was hun vader met de duivel aan het vechten. Het tafereeltje werd onderbroken door een vrouwenstem die de meisjes riep voor het eten. De vrouw, Ariane, was de moeder van de meisjes en de weduwe van de man in het graf. Ze schrok toen ze zag dat Bill een pistool droeg. Als hij mee wilde eten moest hij zijn wapen afdoen. Terwijl Bill zijn paard op stal zette kwam er bezoek. Cary maakte Ariane al langer het hof. De beide mannen ontmoeten elkaar en schudden de hand. Van Cary hoorde Bill dat de man van Ariane was gedood door de handlangers van Goby West. Bijna de hele vallei was in handen van West en zijn wil was wet. Maar John Parker had zich verzet en daar een prijs voor betaald. Maar West had ook een oogje op Ariane. En die avond verscheen ook West in het huis van Ariane. Het draaide uit op een vechtpartij en Bill gooide West het huis uit. Nu had Bill zijn besluit genomen. Hij zou blijven en werken op de ranch van Ariane. Maar dan moest hij zijn wapens wel opbergen. Maar op een dag werd een dochter van Ariane ziek en Bill ging ongewapend naar de stad. Hier werd hij gegrepen door de mannen van West. West bracht het paard van Bill terug naar Ariane, maar wat er met de berijder was gebeurd vertelde West niet. Toen Cary arriveerde ging hij op zoek naar Bill. Uiteindelijk vond hij Bill in de woestijn. De mannen van West hadden hem gemarteld en vastgebonden achtergelaten om te sterven. Maar Cary kwam op tijd. Nu wilde West dat zijn mannen met Cary zouden afrekenen. Maar in het huis van Cary was ook Bill. En hij zaaide dood en verderf onder de schurken. Bill ging naar de ranch van Ariane en haalde zijn wapen. Hierop reed hij naar de stad en doodde West in een vuurgevecht. Bill Martos nam zijn oude bestaan weer op. Samen met zijn paard Traan volgde hij een spoor met onbekende bestemming.
Verschenen: november 1968.

165 Aan de galg ontsnapt

Lasso deel 165 - Aan de galg ontsnapt (1968)

Jim Whitman, die door iedereen "Okay" Jim werd genoemd was bijna aangekomen in het stadje Oraky City. In dat stadje had rechter Patrick Dereck zojuist een doodsvonnis uitgesproken. Hij had Glenn Hill ter dood veroordeeld voor de moord op Roddy MacDowall. Maar Jim wist dat er een getuige was in Laremie die kon vertellen dat Hill niet de moordenaar was. Omdat hij geen andere mogelijkheid zag, drong hij in het midden van de nacht het huis van de rechter binnen en dwong hem om mee te gaan naar Laremie. De rechter had van Jim gehoord en wist dat Jim boeven opspoorde en dat hij een goed gevoel had voor gerechtigheid. Tijdens de rit naar Laremie konden de twee mannen het goed vinden met elkaar en de rechter wilde nu ook die getuige spreken. De man die ze moesten spreken was Leo Anke, een oude jager die in een hut woonde in de bergen. Maar omdat het vertrek nogal onverwachts was geweest, had de rechter geen dagvaarding bij zich. Maar hij kende iemand in Laremie die dit met de sheriff zou kunnen bespreken. En dus gingen ze bij aankomst naar de saloon van Rusk Linley. Hij wilde wel met de sheriff gaan praten, maar deze weigerde de rechter te helpen. Daarom gingen Jim en de rechter zelf naar de hut. Maar toen ze aankwamen werden ze onder vuur genomen. Toen het schieten was gestopt gingen ze de hut binnen. Daar vonden ze de oude jager. Hij was in de rug geschoten en al een tijdje dood dus moest er iemand anders in de hut zijn geweest. Alleen Linley en de sheriff wisten dat ze met Anke wilden praten. Toen verscheen de sheriff met zijn mannen bij de hut en Jim en de rechter werden gearresteerd op verdenking van moord. De jury van de stad vond ze schuldig en het zag er slecht uit. Maar Linley bezocht de mannen in de cel en gaf hen een revolver. Die nacht ontsnapten ze en verborgen zich in de bergen waar Linley naar hen toe zou komen. Maar de saloonbaas verscheen met de sheriff. Tijdens de schietpartij die volgde vluchtte Linley. Jim slaagde er wel in de sheriff te ontwapenen. Omdat ze toen hoorden dat de helper van de sheriff was vermoord op de nacht dat ze ontsnapt waren besloten ze een valstrik te zetten voor Linley. En de truc wekte. Linley was de echte moordenaar. Hill zou wel een paar maanden de gevangenis in moeten maar was gered van de strop.
Verschenen: november 1968.

166 Mannen zonder eer

Lasso deel 166 - Mannen zonder eer (1968)

Toen de blanke immigranten westwaarts trokken, zagen verstandige mensen in Washington het gevaar van conflicten tussen de kolonisten en de indianen. Vele politici erkenden het recht van de indianen op hun jachtgebied en boden deze stammen een contract aan om deze rechten te beschermen. Maar, zoals altijd, waren er blanken die deze rechten op papier niet eerbiedigden. In de beroemde Zwarte Bergen van Dakota leefden de machtige Sioux in vrede met hun blanken buren. Maar op een dag ging Joe Clintock met zijn bende toch het gebied van de Sioux binnen. Het was immers bekend dat er goud in de bergen zat. Toen een Sioux Clintock en zijn mannen zag, vuurden ze op hem. Gewond wist de krijger te ontkomen en zijn kamp te bereiken. Voor hij stierf vertelde hij het opperhoofd van de Sioux, Lazy Dog, wat er was gebeurd. Zijn krijgers wilde direct wraak nemen, maar Lazy Dog wist dat het vredesverdrag met de blanken van groot belang was voor de stam. En dus reed hij naar Fort Pierre waar kolonel Jackson de leiding had. Nadat hij vertelde wat er was gebeurd beloofde de kolonel de blanken op te sporen. Hij gaf sergeant Tanner opdracht om de bende van Clintock te vinden. De sergeant reed uit met een groep mannen. Terwijl Lazy Dog in het fort was besloten een aantal krijgers, tegen de wens van hun opperhoofd in, de blanken te gaan zoeken. Het leidde tot een vuurgevecht waarbij de Sioux zich moesten terugtrekken. Maar de schoten hadden de aandacht van de soldaten getrokken. In het duister naderde zij het kamp van Clintock. Hij en zijn bende dachten dat de Sioux terugkwamen en openden het vuur. Een aantal soldaten werd gedood. Tanner dacht dat het de indianen waren die vuurden en trok zijn mannen terug. Toen Clintock zag wat er was gebeurd besloot hij ervoor te zorgen dat de Sioux de schuld zouden krijgen. Hij en zijn mannen scalpeerden de dode soldaten. Toen Tanner weer zijn gedode en gescalpeerde mannen zag was hij overtuigd. Het waren de Sioux. Terug in het fort vertelde hij de kolonel wat er was gebeurd en het leger trok er op uit om de strijd met de Sioux aan te gaan. Ondertussen wist Lazy Dog dat zijn krijgers Clintock en zijn mannen hadden aangevallen. Samen met zijn krijgers was hij op weg naar het fort toen ze het leger tegenkwamen. Een gevecht ontvouwde zich en Lazy Dog werd gevangen genomen. Hoewel hij vertelde wat hij wist geloofde niemand hem. Maar de Sioux zaten niet stil en bevrijden hun opperhoofd. Kolonel Jackson en zijn mannen gingen achter de indianen aan. Er volgde nog meer strijd tussen de indianen en het leger. Maar de Sioux hadden ondertussen ook de bende van Clintock gevonden en namen hem gevangen. Nadat Lazy Dog Clintock aan kolonel Jackson had overgedragen werd de waarheid bekend en de vrede hersteld.
Verschenen: november 1968.

167 Vreemdelingen ongewenst

Lasso deel 167 - Vreemdelingen ongewenst (1968)

Het westen veranderde. Waar eens de indianen gedwaald hadden heersten nu de veekoningen. De steden in het oosten breidden zich uit. Hun behoefte aan voedsel groeide, de prairie was rijk. De mensen veranderden ook. Het was niet meer voldoende alleen een revolver te kunnen hanteren. Abe Judd was van deze nieuwe generatie. Hij keerde terug naar huis na college te hebben gelopen in het oosten. Hij was nu veearts en onderweg naar Haven Valley waar hij geboren en getogen was. Het was duidelijk dat de streek veranderd was. Sommige mensen waren weg maar op de Bar X ranch was alles hetzelfde. Abe zocht Jake Mackie op die hem had geholpen om zijn opleiding te krijgen. Ook de dochter van Jake, Amy, was blij Abe weer te zien. Abe begon zijn praktijk. Alles ging goed, maar zijn klanten leken geen van allen geld te hebben om Abe te betalen. Mackie stelde voor dat Abe voor hem kwam werken maar dat wilde de jonge veearts niet. Toen kreeg hij een idee. Hij verzamelde alle kleine ranchers en als corporatie begonnen ze het vee te drijven naar het station. Een grotere kudde bracht meer op wist Abe. Toen Amy hoorde wat Abe deed was ze trots op hem en bood Abe hulp aan. Maar Jake Mackie reageerde anders dan zijn dochter. Hij verbood Abe en de ranchers de doorgang over zijn land om het station te bereiken. Maar Abe liet zich niet uit het veld slaan en de groep begon het vee via een omweg naar het volgende station te brengen. Toen Mackie daarvan hoorde stuurde hij wat mannetjes om de kleine ranchers tegen te houden. Maar Amy besefte wat er gebeurde en ging naar Abe om hem te waarschuwen. Dankzij haar hulp wisten ze de valstrik te omzeilen en brachten ze het vee naar het station waar er goed geld voor werd betaald. Abe en Amy hadden toen al besloten om te trouwen maar het gevaar was nog niet geweken. De mannen van Mackie lagen in hinderlaag toen de groep terugreed. Ze openden het vuur, maar Jack Mackie zelf kwam tussenbeide. Dit koste hem wel het leven maar hij had zijn fout op tijd ingezien. Jack Mackie was het verleden geweest. Abe en Amy vormden de toekomst.
Verschenen: november 1968.

168 Met geladen revolvers

Lasso deel 168 - Met geladen revolvers (1968)

Terine was een ingeslapen stadje tot Clint Modene arriveerde, waar hij vandaan kwam wist niemand. Maar één man dacht dat hij wist waar Modene heenging, naar Boot Hill. De man die dit dacht daagde Modene uit voor een vuurgevecht, maar de vreemdeling was veel sneller. Het was altijd hetzelfde. Een schietpartij gevolgd door de komst van de sheriff. Maar ditmaal kende Modene de wetsman. Het was Walt Emery. Toen het bij Walt doordrong wie de vreemdeling was gingen ze samen naar zijn kantoor. Jaren geleden waren ze sheriff en hulpsheriff en de twee zaten een indiaan achterna. Maar de andere krijgers lokten hen in een val en Clint werd door een mes in zijn rug getroffen. Walt dacht dat Clint dood was en liet hem daar achter. Alleen doordat hij een indiaanse pony vond kon Clint weg komen. Hij bereikte een groep kolonisten die hem verzorgde totdat Clint weer beter was. Eerst had Clint wraak willen nemen op Walt maar daar had hij nu geen trek meer in. De volgende dag wilde hij het stadje verlaten toen de postkoets een andere bekende Terine binnenbracht. Het was Burt Wesson. Weer gingen de gedachten van Clint terug naar het verleden. Samen met Walt en Wesson had hij deel uitgemaakt van een bende die een bank had overvallen. Omdat Wesson te graag zijn revolvers gebruikte verlieten Walt en Clint de bende. Bij toeval werden ze later Sheriff en hulpsheriff. Wesson wilde het verleden van Walt gebruiken om hem te dwingen akkoord te gaan met het openen van een gokhal. Maar Clint kwam tussenbeide. Woedend droop Wesson, die beide mannen herkende, af. Die avond waren Clint en Walt buiten toen Wesson vanuit het duister schoot en Walt in de rug raakte. Eerst dacht iedereen dat Clint de schutter was. Maar Walt was niet dood en al snel wist iedereen dat Clint onschuldig was. Hij begreep dat Wesson een gevaar bleef en ging de confrontatie aan. Het eindigde met de dood van Wesson. Walt had in Terine een vrouw gevonden en samen met hen ging Clint een ranch beginnen. De tijd van de revolvers was voorbij.

Noot: De kaft van dit deeltje is al eens eerder gebruikt in de lasso serie. Zie deel 29 - Jacht op vogelvrijen uit mei 1965.
Verschenen: december 1968.

169 Geef het recht een kans

Lasso deel 169 - Geef het recht een kans (1968)

De vroege dagen van het westen waren gewelddadig en gevaarlijk. De wet was eenvoudig: oog om oog, tand om tand. Maar de tijden veranderden, nieuwe mensen kwamen en steden werden gesticht. Dit is de geschiedenis van een man uit het oude westen, die moest veranderen om in de nieuwe wereld te leven. Matt Kincaid keek naar de gevangenis waar hij 15 jaar had doorgebracht. Maar zijn straf zat er nu op en hij reed de vrijheid tegemoet. Hij wilde terugkeren naar Wyoming, waar hij vandaan kwam. Na twee weken kwam hij bij een kleine ranch en besloot zijn geluk te proberen. Joe en Rachel Baines verwachtte geen bezoek maar waren gastvrije mensen. Joe nam Matt aan als hulp. Maar om het verleden te laten rusten noemde Matt zichzelf Matt Carter. Weken gingen voorbij en Matt was gelukkig. Dit was het leven waar hij naar had verlangd. Hard werken op een ranch van vriendelijke en eerlijke mensen. Maar op een dag kwam er bezoek. Het bleek Joshua Nathan te zijn die zich kandidaat had gesteld om gouverneur van Wyoming te worden. Nadat hij met Joe en Sarah had gesproken zocht Nathan Matt op. Toen hij het gezicht van Matt zag schrok hij. Het was duidelijk dat beide mannen elkaar kenden. Een week ging voorbij en Joe haalde Matt over om mee te gaan naar de stad. Matt herkende de stad niet meer, er was zoveel veranderd. Ze gingen naar de saloon om wat te drinken toen er een gunman binnenkwam. Hij had Matt herkend en daagde hem uit tot een gevecht. Matt kreeg een wapen te leen en doodde de gunman. Maar nu was zijn ware identiteit bekend. Matt Kincaid, een gevreesde gunman uit het verleden. Terug op de ranch vertelde Matt van zijn misstap. Hij was lid geweest van een bende maar was gepakt en had 15 jaar in de gevangenis doorgebracht. Voor Joe en Sarah was het geen probleem. Matt had geboet en kon opnieuw beginnen. Maar niet iedereen dacht er zo over. Toen Joe in de stad een lening bij de bank wilde hebben werd hem dit geweigerd onder invloed van Nathan. Ook waren er aanslagen op Matt. Op een avond kwamen een groep mannen naar de ranch en beschoten het huis. Matt was nog niet terug maar toen hij arriveerde greep hij hardhandig in. De mannen waren door Nathan gehuurd. Nathan was namelijk ook een lid van de bende geweest, maar was toen niet gepakt. Toen Matt Nathan met de waarheid confronteerde greep deze laatste zijn revolver. Maar Matt was sneller en doodde Nathan. Het verleden was nu voorgoed begraven.
Verschenen: december 1968.

170 Rijp voor het schavot

Lasso deel 170 - Rijp voor het schavot (1968)

Vanuit het raam van de gevangenis zag Johnny Long de Clinton broers de stad binnen komen rijden. Hij wist dat ze gekomen waren om hem te doden. Maar ze kwamen te laat, omdat Johnny al veroordeeld was tot de strop. In zijn cel dacht Johnny terug aan de tijd waarin het allemaal begon. Op een jaarmarkt in Cheyenne won hij zijn eerste pistool en maakte hij voor het eerst kennis met de Clintons. Samen met hen ging Johnny de jaarmarkten af om deel te nemen aan de schietwedstrijden. De Clintons wedde dan op hem en op die manier kwamen ze aan de kost. Maar op een gegeven moment veranderde er iets. Twee mannen van de groep gingen eerst een stadje binnen. Pas daarna mocht Johnny naar het stadje toegaan. Iedereen was inmiddels verteld dat Johnny Long zou deelnemen. Bijna alle inwoners van het stadje kwamen kijken naar zijn vaardigheid met de revolver. Wat Johnny niet wist was dat de Clinton broers en de twee andere bendeleden inmiddels een bank beroofden. Toen Johnny hoorde wat er was gebeurd besefte hij dat de bankovervallers zijn reisgenoten waren. Maar hier wilde Johnny niets mee van doen hebben en hij ging weg bij de groep. De Clintons wilde Johnny niet laten leven en de twee andere leden van de bende werden gestuurd om met hem af te rekenen. Johnny doodde er een en verwondde de ander. Maar de man die het gevecht overleefde hield vol dat Johnny ook bij de bende hoorde. Hoewel hij gewond was zag Johnny kans om te vluchten. Op zijn vlucht raakte hij bewusteloos en werd gevonden door een rancher genaamd Bruce Layne. Samen met zijn zus Nora runde hij de ranch. Ze hadden nog een man in dienst Wally. Maar het ging niet goed met de ranch. Bruce had de ranch als onderpand gegeven voor een lening aan de gokker en geldschieter Ray Gregor. En Bruce had gokschulden bij Ray. Wat niemand wist was dat Gregor Wally had omgekocht om hem te helpen. Johnny probeerde te voorkomen dat Bruce weer ging gokken. De man werd kwaad en trok zijn wapen en Johnny schoot terug. Hij dacht dat hij op het wapen mikte maar Bruce werd gedood. En zo belandde Johnny in de cel. Maar de Clinton broers wilde Johnny zelf doden en ontvoerde hem uit de cel. Op een afgelegen plek kreeg hij een wapen en het vuurgevecht begon. Johnny won. Een van de broers was nog in leven maar ondertussen waren Ray en Wally verschenen. Ray vertelde dat Wally vanuit de schaduwen Bruce had gedood en wilde de trekker overhalen. Maar hij was gevolgd door de sheriff die alles had gehoord. En zo werd Johnny een vrij man die zijn toekomst met Nora zou opbouwen.
Verschenen: december 1968.

171 Ik wil niet doden

Lasso deel 171 - Ik wil niet doden (1968)

Floyd Corban werd beschouwd als een beroepsrevolverheld. Iedereen noemde hem de "onoverwinnelijke". Maar Floyd was zijn leven van zwerven wel zat geworden. Ook nu werd hij weer uitgedaagd door mannen die wilde bewijzen dat ze sneller waren. Maar ook nu won Floyd. Zijn gedachten gingen terug naar de tijd dat het allemaal begonnen was. Zijn familie was vermoord en Floyd wilde wraak.De Baker familie trok weg uit de streek en bood Floyd een plaats aan. Maar ondanks de smeekbedes van de mooie Jane weigerde Floyd het aanbod. Niets en niemand kon hem van zijn wraak weerhouden. Tegen alle verwachtingen in bleek Floyd sneller met zijn wapen te zijn dan de beide moordenaars, maar nu had hij ook een reputatie. Tijdens zijn omzwervingen leerde hij een jongen kennen, Lee Coward. Ook zijn familie was gedood. Maar Floyd behoedde hem voor het leven dat hijzelf moest leiden. De twee trokken samen verder. Floyd leerde Lee met zijn wapen om te gaan. En langzaam maar zeker ontstond bij Lee de drang om Floyd te willen verslaan. Op een dag redde ze het leven van de burgermeester van het stadje Lakeville. Schurken hielden de stad in hun greep. De inwoners vroegen Floyd en Lee om hen te helpen. Een tijd later zag Lee de moordenaar van zijn familie en doodde hem in een vuurgevecht. Ook hij had nu een reputatie. Maar de man die hij gedood had maakte deel uit van een bende geleid door Lucius Arnold. Uiteindelijk ging Lee voor Arnold werken en dat was het einde van hun vriendschap. Floyd keerde weer terug naar de werkelijkheid door de kreten van een vrouw. De paarden voor haar wagen waren op hol geslagen en Floyd hielp haar. Hij kende de vrouw, het was Jane Baker. Haar familie werd bedreigd door de bende van Arnold. Floyd besloot haar te helpen en moest zo de confrontatie met Lee aangaan. Maar Lee besefte dat zijn leven een verkeerde kant opging en koos weer de zijde van Floyd. De bende van Arnold droop af. Lee en Foyd bleven nu op de farm van de Baker familie. Jane en Floyd gingen samen een leven opbouwen.
Verschenen: december 1968.