120 Opdracht des doods

Lasso deel 120 - Opdracht des doods (1968)

Jim was de sheriff van het stadje West Fork. Maar de rust zou snel verstoord worden door de komst van drie mannen. Op een kwade dag reden Brayan, Manigan en een roodharige vent, beter bekend als de Californier, het stadje binnen. De vriendin van Jim, Anna, wilde dat Jim zich gedeisd zou houden. Ook andere dorpsinwoners gaven hem dit advies. Maar Jim wilde zijn plicht niet verzaken en trad de drie mannen tegemoet die net onrust veroorzaakten in de saloon.
Iedereen vreesde de afloop maar tot grote verwondering gingen de drie beruchte mannen gedwee mee met Jim. Hiermee was de sheriff de gevierde man van het dorp. Een jonge, onervaren sheriff had de moed gehad die drie kerels, die het moorden in het bloed zat, op te sluiten. De volgende dag meldde zich echter nog een vreemdeling in de stad en dat gaf de gebeurtenissen een ander aanzien. Hij stelde zich voor als Pat Morgan. Het was al snel duidelijk dat hij op zoek was naar de drie mannen. Omdat Jim de mannen niet vrij wilde laten liep het uit op een vechtpartij met Morgan. Toen Jim zijn wapen trok, bleek Morgan sneller te zijn. Hierna verliet de vreemdeling de stad, maar Pat Morgan bleef in de buurt van West Fork. Toen het er op leek dat Morgan na verloop van tijd toch vertrokken was, liet Jim de drie mannen vrij. Hierop toonde Brayan, Manigan en de Californier hun ware aard. Ze terroriseerde West Fork. Toen Jim hen wilde stoppen werd hij neergeschoten. Hij bleef gewond liggen. Maar nu verscheen ook Pat Morgan weer. Hij nam het op tegen de drie boeven. Hiermee kwam een einde aan hun leven van geweld.
Verschenen: januari 1968.

121 De wet van de revolvers

Lasso deel 121 - De wet van de revolvers (1968)

Waarschijnlijk is de reden waarom Minnesota een staat van betekenis werd, de eeuwigdurende rivaliteit tussen de mijnwerkers uit Duluth en de fabrikanten uit de stadjes die in Canada lagen. Weicos Clean was naar Duluth gekomen om Lars Olsen te verdrijven. In de saloon doodde hij enkele van de mannen van Olsen. De enige overlevende kreeg een brief mee met een ultimatum. Bob Colber galoppeerde naar de ranch om de brief aan Olsen te overhandigen. Olsen kwam direct kijken en hoorde van de dood van de anderen. Lars Olsen las de brief van Clean. Olsen moest Minnota verlaten en niet meer in de ijzermijnen werken. Maar Olsen trok zich niets aan van het ultimatum. Hij ging naar Hibbing om het geval aan de directie voor te leggen. Ondertussen verbleef Clean in Duluth en wachtte af. In de dagen die volgden kwamen ook de mannen van Clean in Duluth aan. Het was Olsen duidelijk dat Clean voor de Canadezen werkte. Op zijn beurt sprak Clean de mooie Adrea Dean aan, de vriendin van Olsen.
Hij deed of hij een oude vriend was en stelde voor dat Olsen beter in Canada kon gaan werken. Toen Olsen dit hoorde verloor hij zijn temperament. Hierna werd het oorlog tussen Olsen en Clean. Over en weer werd hard gevochten. De mijnwerkers wilde niet meer afhankelijk zijn van de trein. Deze werd te vaak aangevallen. En dus stelde Olsen voor om een kanaal te graven en de voorraden met schepen te vervoeren. In Washington zag men wel iets in het plan en dus begonnen de werkzaamheden. Het kanaal zou het einde van de Canadese handel betekenen. Het kwam tot een gevecht tussen Clean en Olsen. De huurling was veel snellermet zijn wapens maar werd ook overmoedig. Dit gaf Olsen de kans om hem te doden. Hierna was de terreur voorbij.
Verschenen: januari 1968.

122 Een klant voor de beul

Lasso deel 122 - Een klant voor de beul (1968)

Ieder verhaal over het wilde westen zou incompleet zijn als de saloons er niet een rol in zouden spelen. Het werd een Amerikaanse instelling die befaamd, rumoerig, opwindend en vaak berucht was. De naam van de stad Fellows, in het district Nuences, is nu verdwenen van de kaarten van Calofirnië. Het is een dode stad. Twee mannen rijden de spookstad binnen. Het is al avond aan het worden en de twee besluiten de nacht hier door te brengen. Colby en Herter gaan de verlaten saloon binnen en vinden een oude fles met whiskey. Dan blijkt dat Herter meer weet van de geschiedenis van Fellows. Het is de plaats waar zijn ouders elkaar hebben leren kennen. Die avond vertelt hij Colby hun geschiedenis. Een geschiedenis die begint met een Fransman genaamd Raoul de Arnoul. Deze Fransman besloot een saloon te openen in Fellows. De eerste jaren verliep alles prima, de saloon had een goede omzet. Maar Raoul de Arnoul wilde meer, hij begon te pokeren. In het begin won hij vaak. Maar op een zekere dag kwam er een vreemdeling de saloon binnen. De man heette Flavy Bergson. Ook hij nam deel aan het pokerspel en won. Uiteindelijk verspeelde de Fransman ook zijn saloon. Maar Bergson betrapte hem ook op vals spelen. Het liep uit op een schietpartij waarbij Bergson de Fransman doodde. Kit Herter was getuige van het vuurgevecht en hij en Bergson werden goede vrienden. Bergson was een revolverheld die zijn leven een andere wending wilde geven. Hij leerde Kit schieten. Op een zekere dag verscheen er een mooie vrouw in Fellows, Sarah Boyle. Ze kwam om les te geven op een school, maar deze bestond niet in Fellows. Beide mannen werden verliefd op haar. Uiteindelijk trouwde ze met Bergson. In de jaren die volgden was Kit Herter niet veel in Fellows, maar wel op de avond dat Bergson werd gedood door een andere revolverheld. Op zijn beurt schoot Kit de man neer. De saloon was nu van Sarah en toen er goud werd gevonden in de regio werd Kit de sheriff van Fellows. Maar aan deze goldrush kwam een einde. En Kit en Sarah trokken weg naar San Francisco waar ze trouwden en kinderen kregen. Een ervan kwam terug in de saloon die zoveel had betekent voor zijn ouders.
Verschenen: januari 1968.

123 Het lood beslist

Lasso deel 123 - Het lood beslist (1968)

In 1875 werd de streek van Nogales in Californië geteisterd door een misdaadgolf. Op een avond wordt bankier Porter vermoord. Sheriff Tunstall haast zich met zijn assistent naar de bank. Maar de kluis is al leeg. Onderweg hebben ze alleen Ray Waldorf gezien. Iemand waarvan iedereen weet dat hij een beetje gek is maar verder ongevaarlijk.
De volgende dag verschenen twee van de belangrijkste mensen van Nogales in de stad. De jonge Lee Johnson, een van de belangrijkste herenboeren in het district, en Clip Zixo, de eigenaar van de kopermijn. Beide mannen waren politieke rivalen voor de functie van gouverneur voor de staat Californië. Zixo bood aan de schade te vergoeden voor iedereen die geld kwijt was geraakt door de overval. Het viel Lee op dat er de laatste tijd wel veel mensen gedood zijn die zijn campagne steunden. Hoewel niemand het besefte had Lee het bij het juiste eind. Want Zixo gebruikte Ray Waldorf om mensen uit de weg te ruimen die zijn rivaal steunde.
En omdat sheriff Tunstall ook een sta-in-de-weg was werd de wetshandhaver op een avond vermoord. De dader was weer Ray Waldorf. Zixo zorgde ervoor dat er een man sheriff werd die volledig op zijn hand was. Maar wat Zixo niet wist, was dat Waldorf heimelijk verliefd was op Gail Hogan. En zij was de verloofde van Lee. Toen Zixo aan Ray de opdracht gaf om Gail te vermoorden kon hij dit niet. In plaats daarvan doodde hij de corrupte sheriff en Zixo. Lee, op zijn beurt, zag kans om Ray neer te schieten. Net voor Ray stierf bekende hij dat Zixo achter de moorden zat.
Verschenen: januari 1968.

124 Eer van de snelste

Lasso deel 124 - Eer van de snelste (1968)

Bart Barring was een revolverheld. Al op jonge leeftijd kreeg hij een grote reputatie. Met de dood van Vance Cobb uit Hot Springs had hij vijf mannen doodgeschoten. Als jongen was Bart er getuige van hoe een groep revolverhelden zijn ouders vermoorden door de ranch in brand te steken. Bart groeide daarna op in grote armoede. En nu was Bart op zoek naar de moordenaars van zijn ouders. Alleen de leider van de groep, Sharks, was nog in leven. En dus verliet Bart de stad. Hier werd hij opgewacht door Dick Landsbury die Bart vroeg om lid te worden van zijn groep. Iets waarvoor Bart bedankte. Uiteindelijk vond Bart de man die hij zocht. Sharks was inmiddels de eigenaar van een saloon. Omdat het er op leek dat Bart nu de saloon over zou nemen, werd hij in een val gelokt door mannen die zelf hun oog op de bar hadden laten vallen. Maar ditmaal werd Bart gered en wel door Dick Landsbury en zijn mannen. En dus werd Bart lid van de bende die postkoetsen overviel. Maar toen de bende de passagiers wilde vermoorden probeerde Bart hen tegen te houden. Nu werd hijzelf ook neergeschoten. Maar Bart was alleen gewond en toen hij weer bijkwam had het drama zich al voltrokken. Alleen een jongen leefde nog. Bart bracht het kind naar de dichtstbijzijnde stad. Doordat hij het leven van de jongen had gered kreeg Bart niet de strop, maar werd hij veroordeeld tot 8 jaar cel. Op een zekere dag kwam hij weer vrij. Bart Banning was nu een man geworden, een man vol zorgen. Per toeval ontmoette hij de jongen wiens leven hij had gered, Lionel. De twee trokken samen verder zonder dat Bart onthulde wie hij echt was. Maar toen Lionel op een dag zijn zus. Miriam, meenam herkende zij Bart en kwam de waarheid op tafel. Lionel keek erg op tegen de reputatie van de revolverheld die Bart ooit was geweest. En al snel oefende Lionel zodat ook hij een gunman kon worden. Dit leidde tot een breuk met Bart. Maar toen Lionel in de problemen kwam redde Bart hem. De jongeman had zijn les geleerd en bleef op de ranch, samen met Bart en Miriam.
Verschenen: februari 1968.

125 Onfeilbare schoten

Lasso deel 125 - Onfeilbare schoten (1968)

Toen het paard van Jef Crosby stierf, moest hij naar een ander vervoermiddel uitzien. Gelukkig kwam er een postkoets voorbij. In de postkoets zat maar één passagier, een vrouw en zij wilde niet dat Jef mee zou reizen. Maar Crosby dwong de koetsier om hem mee te nemen naar Dry City. En zo reed Jef mee met Alice Fayer. Maar eenmaal aangekomen in Dry City werd er op Alice geschoten. Jef reageerde bliksemssnel en doodde de schutter.
Iedereen had gezien wat er was gebeurt en dat Jef uit zelfverdediging handelde. Alice besloot om Jef in te huren om haar te beschermen. Na de dood van haar man kwam Alice om haar ranch op te eisen. Iets waar de neef van haar man het niet mee eens was. Jef besloot de neef, Bill Wenkos, op te zoeken. Volgens Wenkos was de ranch van hem en niet van Alice. Toen er weer een aanslag op jef en Alice werd gepleegd doodde Jef één van de aanvallers.
Hij bleek te werken voor Janet Newman, de eigenaresse van de saloon. Het was Janet die achter de aanslagen zat omdat zij de ranch en Bill Wenkos voor zichzelf wilde hebben. Omdat haar mannen Alice hadden ontvoerd gingen Bill en Jef op pad om haar te redden. Tijdens de bevrijding werden zowel Bill als Janet gedood. De ranch was nu echt van Alice.
En hoewel hij makkelijk had kunnen blijven trok Jef Crosby weer verder. eerst moest het verleden vergeten worden, maar Alice wist dat ze niet lang op Jef zou hoeven wachten.
Verschenen: februari 1968.

126 Pioniers van Oregon

Lasso deel 126 - Pioniers van Oregon (1968)


In de bossen van het jonge Amerika werkten houthakkers van de vroege ochtend tot de late avond. Met het hout was heel veel geld te verdienen. Zo ook in de staat Oregon. Een van de houthakkers was Roger Bunyon, eens een gevreesde schutter.
Omdat hij de mooie Bettina Carnahan ontmoette en hij zijn oude leventje zat was, trok Roger naar Oregon. Daar trouwde hij met Bettina. Samen stichtte ze een gezin. De houthakkers waren vaak 5 maanden van huis. De mannen gingen naar de saloon om hun geld uit te geven aan een leuke avond. Echter een van de houthakkers werd die avond uitgedaagd en doodgeschoten.
Roger besloot een brief te schrijven waarin hij de gevaren in Oregon uit een zette. Dit leidde er toe dat de gouverneur hem uitnodigde om naar Salem (de hoofdstad) te komen. Roger kreeg de opdracht om een politiemacht op de been te brengen naar het voorbeeld van de rangers en die van de Canadese politie. Roger stuurde berichten naar zijn makkers van vroeger. Het werd een harde strijd, maar mannen als Bunyon maakte Oregon tot een veilige staat.
Verschenen: februari 1968.

127 De dood grijpt in

Lasso deel 127 - De dood grijpt in (1968)


De dagen van Max Johnson, een zwerver en huurmoordenaar uit het midden-westen, waren geteld. Hij zwierf door de woestijn. Hitte en dorst deden hem bezwijken. Maar zijn paard stierf als eerste. De gieren vlogen al om hem heen. Woedend schoot hij op enkele van hen. Deze schoten werden gehoord door Dean Kenneth die aan de rand van de woestijn reed.
Hij vond Johnson. Maar omdat hij maar een paard had, milde hij weer weggaan om hulp te halen. Toen Johnson op hem schoot, vuurde Dean terug en raakte de moordenaar. De stervende Johnson gaf Dean een hanger en een brief. Wanneer hij deze inleverde bij Sam Hill in Crowton zou Dean 1.000 dollar krijgen. Nadat hij Johnson begraven had ging Dean op weg.
Onderweg naar het stadje redde Dean een jonge vrouw van een wisse dood. Haar naam was Lory MacDowall. Toen Dean in Crowton aankwam hield men hem voor Johnson. Sam Hill was de voorman van de MacDowall ranch. Al snel werd duidelijk dat de vrouw die Dean had gered niet de echte Lory was. Zij was door Johnson vermoord in opdracht van Hill. Hij had een zangeres de plaats laten innemen van de dochter, die jaren weg was geweest. Zo wilde hij de ranch in handen krijgen. Maar de jonge vrouw, die in het echt Liz heette, wist niets af van de moord. Bovendien was ze gesteld geraakt op de oudere MacDowall, die dacht dat Liz zijn dochter was. Dean schakelde Hill en zijn mannen uit. Liz bleef voor iedereen Lory en Dean trok verder, de wereld in.
Verschenen: februari 1968.

128 Verkeerd gegokt

Lasso deel 128 - Verkeerd gegokt (1968)


Roy Mason zat boven een vuurtje zijn potje te koken. Plotseling werd zijn paard onrustig. Een vreemde probeerde zijn paard Jolly te stelen. Zijn verbazing was groot toen het een mooie jonge vrouw bleek te zijn. Na het voorval te hebben uitgepraat trokken de twee samen verder naar het stadje Gunsight. Na enige tijd zagen ze een groep veedrijvers.
Ze deden net als of ze een pas getrouwd stel waren en mochten met de veedrijvers meereizen naar Gunsight. Maar na enige problemen trokken de twee toch weer samen verder. Uiteindelijk bereikten ze het stadje. Roy zocht Mark Taylor en hij vond hem. Roy doodde de man in een eerlijk duel. De jonge vrouw was haar eigen weg gegaan. Roy trof haar weer in de saloon waar zij zong. Ze bleek Nat Koleman te heten.
Om Roy in de problemen te brengen diende Nat een valse klacht tegen hem in. Toen Roy verhaal ging halen bleek ze verdwenen. Drie mannen hadden haar meegenomen naar West City. Ze was ontvoerd door Farrell uit West City. Hij wilde dat Nat een valse verklaring zou afleggen zodat zijn zoon weer vrij zou komen. Brad Farrell had een man vermoord en moest eigenlijk hangen. Maar met de valse verklaring zou alles anders zijn. Maar Roy kwam op tijd en verhinderde dat Nat een valse verklaring moest geven. Hij doodde Farrell. Nu bleef hij in West City bij Nat.
Verschenen: maart 1968.

129 Je tijd is om

Lasso deel 129 - Je tijd is om (1968)

De oorlog was al jaren voorbij maar kolonel Coleman weigerde te erkennen dat het noorden had gewonnen. Hij zette de strijd vanuit de Arkansas Mountains voort. Toen Chips Roley en Sutton Long de bergen inreden werden ze beschoten door de mannen van Coleman. Sutton raakte gewond. Roley vocht goed terug maar hij en Sutton werden gevangen genomen. Roley en Sutton waren verkenners van het leger en zij kwamen een aanbod voor amnestie brengen aan Coleman. Maar het aanbod bleek vals te zijn.
Zonder dat Roley en Sutton het wisten was majoor Gordon niet van plan zijn woord te houden en viel de mannen van Coleman aan. Allen werden gedood. Alleen Coleman ontkwam. Roley en Sutton namen ontslag en gingen Coleman zoeken. Ze vonden hem maar hij was stervende. Als laatste wens moesten Roley en Sutton de hond van Coleman naar zijn kleinzoon John Tracy in Newport brengen. Na Coleman te hebben begraven gingen de twee op weg. Onderweg werden de twee aangevallen, maar ze verjoegen hun aanvallers. Toen ze in Newport aankwamen wilde ene Milkey de eigenaar van de saloon de hond kopen. Dit weigerde de twee vrienden. Maar er waren andere problemen. John Tracy zat in de cel op beschuldiging van moord. Een zangeres van de saloon, Kitty, had hem aangegeven. Maar John zwoer onschuldig te zijn. En dit bleek ook waar te zijn. Milkey had de man vermoord. En hij wilde de hond hebben omdat er in de halsband een kaart zat waar goud en juwelen verstopt waren. Nadat ze de waarheid hadden aangetoond trokken Roley en Sutton verder.
Verschenen: maart 1968.

130 Erger dan moord

Lasso deel 130 - Erger dan moord (1968)

Het einde leek nabij voor Tick Falkner. Hij was een gezocht man en een sheriff had hem te pakken. Het leek er op dat hij aan de strop zou eindigen. Maar de tussenkomst van Nancy Barlow voorkwam dat Tick werd gehangen. Het was op de aanklacht van Nancy dat Tick gezocht werd. Een aanklacht die ze introk. Nancy Barlow was inmiddels rijk en bezat een grote ranch. Maar Tick wist hoe zij aan haar geld was gekomen. Zijn gedachten dwaalden naar het verleden. Tick had een broer Lucky, een outlaw. Op een dag verscheen hij samen met Nancy bij de farm die Tick bewoonde na de dood van hun ouders. Lucky wilde vanuit hier samen met zijn bende de bank van hun geboortestad overvallen. Tick probeerde er iets tegen te ondernemen maar Lucky was hem sneller af. Hij bleef onder bewaking van Nancy terwijl Lucky met zijn bende naar de stad reed. Maar Nancy had Lucky en zijn bende verraden. Als wraak omdat hij haar als jong meisje een bandietenbestaan had ingelokt. Toen Tick hier achter kwam probeerde hij zijn broer te waarschuwen. Maar het was te laat. Lucky en zijn bende werden gedood. De sheriff zag Tick aan voor een van de bendeleden. Tick bezwoer hem dat hij onschuldig was en dat Nancy alles zou bevestigen. Maar toen ze bij de farm aankwamen vertelde Nancy dat Tick haar ontvoerd had. En zo kwam hij in de cel terecht. Maar Nancy huurde twee mannen in om hem te laten ontsnappen. Ze wilde samen met Tick een toekomst opbouwen, iets wat hij weigerde. En zo zwierf hij rond tot het moment dat de sheriff hem pakte. Opnieuw weigert Tick om het verleden te vergeten. Maar een van de mannen van Nancy had het gesprek gehoord en wilde nu zijn fortuin maken. Toen Tick bij de ranch van Nancy kwam brak er een vuurgevecht uit. Nancy ging in de baan van een kogel staan die Tick getroffen zou hebben. De mannen van Nancy werden uitgeschakeld en Tick zorgde ervoor dat zij herstelde van haar verwondingen. Zodat ze samen opnieuw konden beginnen.
Verschenen: maart 1968.

131 Hang hem op!

Lasso deel 131 - Hang hem op! (1968)

Toen Fess Ames op de top van een heuvel zijn paard tot stand bracht en over de vallei keek, zag hij een man op de grond liggen. Maar het bleek een valstrik te zijn. De man op de grond was Gale Ball, de gezochte bankovervaller. Een sheriff zat hem op de hielen en Ball was door zijn munitie heen. En dus sloeg hij Fess neer en gebruikte zijn wapens om op de achtervolgers te schieten. Hij doodde de sheriff en een helper. Toen Fess weer bijkwam was alles voorbij.
Maar de achtervolgers gaven het niet op. En Ball en Fess werden samen gearresteerd. Omdat er met het wapen van Fess geschoten was dacht iedereen dat hij de moordenaar was. Ball moest terug naar de gevangenis, maar Fess zou hangen. Voor moorden die hij niet had begaan. Maar Gale Ball weigerde de waarheid te vertellen. Maar de bankovervaller wilde ook niet terug naar de gevangenis en dus werkten de twee mannen samen om te ontsnappen.
Ball had Fess een deel van de buit beloofd wanneer hij hem zou helpen. Maar Fess wilde Ball en de buit inleveren in de hoop zijn onschuld aan te tonen. De twee zwierven een aantal dagen rond. Nu wilde het toeval dat de vrouw en de dochter van Ball in hetzelfde stadje woonde als de verloofde van Fess. De twee mannen werden weer gepakt. Fess zag in dat hij niets meer kon veranderen en schreef een laatste brief aan zijn verloofde. Toen Ball zag wie zijn verloofde was herzag hij zijn verklaring en vertelde de waarheid. En zo eindigde Ball aan de galg. Later bleek dat hij de vader was van de verloofde van Fess.
Verschenen: maart 1968.

132 Ze haten ons

Lasso deel 132 - Ze haten ons (1968)

In Oregon begon het conflict tussen veehouders en schapenhouders. Het was een zeer geweldadig conflict waarbij vele doden vielen. Het was allemaal na de burgeroorlog begonnen. Het land was eindelijk verenigd en zocht nu naar nieuwe bronnen die de schade zou kunnen herstellen. In 1872 kreeg Patrick Mackenny het idee om schapen naar het westen te brengen. Samen met zijn familie begon hij aan de tocht. Een tocht die eindigde met de dood. Maar zijn voorbeeld inspireerde Howard Shaw. Samen met zijn zoon Andrew en een groep revolverhelden voor de bescherming, begon ook hij schapen naar Oregon te brengen. Een veehouder, Sandor Lemans, was de eerste die hen opmerkte. Lemans wilde direct de revolverheld John Silver en zijn mannen er op af sturen. Maar zijn dochter Nelly probeerde een gevecht te voorkomen. Ze reed naar het kamp van de schapendrijvers. Maar haar pleidooi was tevergeefs.
Al snel braken er moeilijkheden uit. Schietpartijen volgden elkaar op. Toen de schapendrijvers door de stad wilde trekken wachtte John Silver en zijn mannen hen op. Opnieuw waarschuwde Nelly de schapendrijvers, wederom tevergeefs. Toen de schapendrijvers eenmaal in de stad waren, openden Silver en zijn mannen het vuur. De vader van Andrew werd gedood. Ook de vader van Nelly werd gedood door Silver die zich de ranch wilde toe eigenen. Nu trokken Nelly en Andrew samen op. Silver werd gedood. En de vrede keerde terug. De veehouders en de schapenhouders leefden vanaf toen vredig naast elkaar. Een toekomst die Nelly en Andrew samen deelden.
Verschenen: maart 1968.

133 De woestijn eist zijn tol

Lasso deel 133 - De woestijn eist zijn tol (1968)

Scotty Jackson trok door de woestijn in het zuiden van Californië. Een woestijn die bekend staat als de dodenvallei.Toen zag hij een gruwelijk schouwspel. Een huifkar was overvallen door indianen. De kolonisten vermoord. Maar al snel valt het Scotty op dat er een persoon ontbreekt. Uit een foto en kleding leidt hij af dat er ook een jonge vrouw bij de kolonisten was. De indianen moeten haar als gevangene hebben meegenomen. Scotty besluit har uit de handen van de indianen te redden. En dus volgt hij het spoor. Maar hij is niet de enige. Een groep bandieten doet hetzelfde. Zij doden de indianen, maar hiermee is de jonge vrouw niet gered. De bende wordt achtervolgd door een sheriff en zijn mannen en de bandieten willen bescherming zoeken bij een andere bandiet Folson. Het meisje moet hun levensverzekering zijn.
Een paar uur later komt Scotty bij de plek waar de indianen zijn neergeschoten. Een van hen leeft nog en vertelt Scotty wat hij heeft gehoord. De indiaan overlijdt alsnog. Maar dan verschijnen de sheriff en zijn mannen. Nadat Scotty heeft verteld wat hij weet besluiten de mannen gezamenlijk verder te gaan. Maar de harde woestijn eist zijn tol. Een van de mannen van de sheriff valt ten prooi aan een zonnesteek. Hij gaat er alleen vandoor en valt in de handen van de bandieten die hem gebruiken om een hinderlaag te leggen voor hun achtervolgers. Alleen Scotty overleeft de schietpartij. Met enig fortuin komt Scotty een andere bandiet tegen die ook naar Folson onderweg is. Hij doodt de man en neemt diens plaats in. Eenmaal in de schuilplaats van Folson lukt het hem om het meisje te bevrijden en Folson en zijn mannen uit te schakelen.
Verschenen: april 1968.

134 Moord in Montana

Lasso deel 134 - Moord in Montana (1968)

De wrede en eerzuchtige Glendive wil zijn ultieme slag slaan. Zijn grootste vijand, de gunman Cal Canden, is in zijn handen gevallen. Hij wil hem ophangen als voorbeeld voor anderen die hem in de weg willen lopen. Glendive wil namelijk zoveel mogelijk kopermijnen bezitten en dwingt anderen hun grond aan hem te verkopen. In Montana was de koperwet van kracht waardoor een persoon die een ader had deze helemaal mocht exploiteren ook al liep de ader over de grond van een ander.
Maar het einde voor Cal was nog niet gekomen. Hij werd gered door de jonge Tammy Hardin. Ook zij verzet zich tegen Glendive. De gewetenloze man probeert op zijn beurt om Tammy en Cal uit de weg te ruimen. Wanneer dit mislukt, dient Tammy een aanklacht in tegen Glendive, Maar hoewel de meeste mensen in de regio tegen Glendive zijn, komt hij toch weer vrij op borgtocht. En hij laat het er niet bij zitten. Om aan de blik van de mensen van de sheriff te ontkomen, graven hij en zijn mannen een onderaardse gang naar het huis van Tammy. Zijn mannen denken met Cal afgerekend te hebben. Maar dit is een vergissing. Op zijn beurt rekent Cal af met Glendive en zijn mannen. De koperwet werd herzien en voor Cal en Tammy brak een gelukkige toekomst aan.
Verschenen: april 1968.

135 Jacht op misdaad

Lasso deel 135 - Jacht op misdaad (1968)

Het leven van Ed Dexter veranderde in één afschuwelijke seconde. Eén schot veranderde zijn hele leven en zijn hele toekomst. Op hun trouwdag werd zijn bruid dodelijk getroffen door een kogel. Een kogel die bestemd was voor de sheriff. Afgevuurd door een vogelvrije. Deze Robert Lambert wilde wraak nemen op de sheriff maar trof de verkeerde.
Uit wanhoop en wrok brandde Ed Dexter het huis waar hij met zijn bruid zou gaan wonen, tot de grond af. Hij wachtte niet op de begrafenis van het meisje, waar hij zoveel van gehouden had. Hij had nog maar één doel: Lambert vinden en doden. Hij doorzocht alle grensplaatsen, maar zonder succes. Het was bijna alsof Lambert opgeslokt was door de aarde. Op een dag kwam hij terecht in een vuurgevecht. Bankovervallers trachten te ontkomen aan een sheriff. Maar Dexter greep meedogenloos in en doodde de bandieten. De sheriff was hem dankbaar en dankzij deze sheriff kwam Dexter op het spoor van Lambert. Hij vond de moordenaar van zijn meisje en schoot hem in koelen bloede dood. Hierna ging Dexter zijn leven wijden aan het jagen op vogelvrije. Nooit bracht hij er één levend terug. In zijn ogen verdienden zij allemaal de kogel. Het kwam niet in hem op dat er ook wel eens onschuldigen tussen zouden kunnen zitten. Langzaam aan werd hij een berucht man. Maar toen kwam het moment dat Dexter zelf een vergissing beging. Per ongeluk doodde hij een man die sprekend leek op een vogelvrije. Omdat niemand kon getuigen dat het een eerlijk gevecht was geweest wilde de sheriff hem arresteren. Hierop vluchtte Dexter. Nu waren de rollen omgedraaid, Dexter werd zelf gezocht. Hij stierf door kogels van premiejagers.
Verschenen: april 1968.

136 De man uit Kentucky

Lasso deel 136 - De man uit Kentucky (1968)

In 1792 werd Kentucky deel van de Verenigde Staten. In het nieuwe gebied moest eerst de orde worden gevestigd. Nadat dit was gedaan keerden de meeste troepen terug naar het oosten. Maar de indianen gaven zich niet zomaar gewonnen. Tientallen jaren heersten er dood en rouw in het sombere Kentucky. Maar een gids en scout, Dave Dixian, hielp mee vrede te stichten in het woelige gebied. Nadat de indianen bedwongen waren verliet hij het leger, op zoek naar een nieuwe toekomst. Op een dag belande hij in de stad Frankfort. Hij raakte al snel door zijn geld heen en moest op zoek naar werk. Terwijl hij buiten de saloon stond te wachten, arriveerde er een mooi meisje in het gezelschap van twee mannen. Met een van hen kreeg Dave het aan de stok. De man greep naar zijn wapen, maar Dave was sneller en doodde de aanvaller. Hierop kreeg hij het advies om de stad te verlaten omdat de man die hij gedood had werkte voor Farmer, een machtige man in Frankfort. Dave kwam er achter dat het meisje, Stella, iedere avond in de saloon optrad. Hij besloot dan ook die avond te gaan kijken. Maar in de saloon wachtte ook Framer op hem. Maar in plaats dat het tot een gevecht met de gunmen van Farmer kwam, nam Farmer Dave in dienst. Dit tot teleurstelling van velen, waaronder Stella. En zij was juist de reden dat Dave het baantje aannam, zodat hij bij haar in de buurt kon zijn. Al snel werd duidelijk dat een aantal mannen Farmer wilde doden, maar Dave was altijd sneller. Toch was hij niet gelukkig omdat Stella hem negeerde. Maar dankzij haar kwam Dave er achter dat hij voor een bandiet was gaan werken. Toen hij Farmer hiermee confronteerde kwam het tot een vuurgevecht. Ook nu won Dave, maar hij was toch gedwongen om de stad te verlaten. Hierna brak de burgeroorlog uit en Dave nam dienst bij de noordelijken. Maar toen hij een opdracht kreeg om een bende wapenhandelaren op te sporen, kruiste zijn pad weer dat van Farmer en Stella. Ditmaal rekende Dave resoluut af met de bandiet. En de toekomst voor hem en Stella kon beginnen.
Verschenen: april 1968.

137 Schenders der wet

Lasso deel 137 - Schenders der wet (1968)

De beroving van de bank van Torrenegra had de stad twee doden en drie gewonden gekost. En nu probeerde Mandy Chester en zijn mannen er vandoor te gaan.Maar sheriff Stin Borland kreeg hulp van de hele stad. En de drie overvallers werden dan ook gevangen genomen. De inwoners wilde de drie gelijk lynchen, maar Stin voorkwam dit. Het recht moest zijn beloop krijgen en dus moesten de drie overvallers zich bij de rechter voor hun daden verantwoorden. Zij kregen hun proces. De rechter sprak het vonnis uit. Dood door ophanging. En dus stuurde Stin een bericht dat er een beul naar de stad moest komen. En zo verscheen Chall Cloper in Torrenegra. Om de galgen goed te kunnen bouwen wilde hij de maat van de drie mannen opnemen. Maar deze waren niet zo meegaand en het kwam tot een handgemeen in de cel. Stin haalde Cloper uit de problemen. De dag van de ophanging brak aan. Maar tot verrassing van iedereen konden de drie mannen ontsnappen. Het was Stin duidelijk dat zij hulp gehad moesten hebben. En de helper was Cloper, de beul. Alleen was dit niet zijn echte naam. In werkelijkheid heette de man Lem Dusson. De drie mannen hadden zijn familie uitgeroeid en Dusson had de plaats van de echte beul ingenomen. Die nacht zocht hij de drie mannen op en doodde hen. Direct daarna verscheen Stin en hij bracht Dusson als een gevangene terug naar de stad. Stin had het moeilijk met het lot van Dusson en dankzij het advies van zijn vriendin Sandra vond hij een oplossing. Stin liet zich bewust overmeesteren zodat Dusson kon vluchten. Alleen werd hij gezien en door de inwoners van de stad neergeschoten. In zijn laatste momenten vroeg Dusson aan Stin om voor zijn zoontje te zorgen. Dit beloofde Stin hem. Hij hield woord. Hij trouwde met Sandra en ging op weg om voor de jongen te gaan zorgen.
Verschenen: mei 1968.

138 Bittere haat

Lasso deel 138 - Bittere haat (1968)

De komst van Dave Lynn in Rock Springs kon maar één ding betekenen. Hij kwam om de man te doden die zijn vader had gedood. Deze man was Ilan Weis, de sheriff van Rock Springs. Lynn ging naar het kantoor van de sheriff en daagde hem uit. Binnen hoorde Weis de man aan. Zijn assistent Yul adviseerde Weis om niet naar buiten te gaan. Maar de sheriff wilde niet voor een lafaard versleten worden en trad Lynn tegemoet. Maar omdat hij ook de sheriff was, wilde hij geen vuurgevecht op straat. Hij zou Lynn de volgende ochtend buiten de stad ontmoeten. Dan zouden ze het duel uitvechten. De volgende ochtend troffen de mannen elkaar. De sheriff slaagde er in om Lynn te ontwapenen. Maar plotseling werd Lynn in de rug geschoten en gedood. Niet veel later verschenen Yul en Ferguson, een machtige man in de stad. Hoewel beide zagen dat Lynn in de rug was geschoten, beloofde ze niets te zeggen. Maar Weis ging op zoek naar de echte moordenaar. Samen met Yul doorzocht hij de omgeving. Maar ze vonden niets. In de stad was het inmiddels bekend geworden dat Lynn in de rug was geschoten en de meeste mensen wilde niets meer met Weis te maken hebben. Ook niet zijn vriendin, die nu bezoek kreeg van Ferguson. Om zijn naam te zuiveren ging Weis verder met zijn onderzoek. En hij vond de waarheid. De vader van Lynn was ingehuurd door Ferguson om zijn eigen lading te roven en deze later stiekem zelf weer te krijgen. Yul voorzag Lynn van de informatie. Toen hij achter de waarheid kwam liet Weis Ferguson in de val lopen. Zo zuiverde hij zijn naam en de mensen hadden weer vertrouwen in hem.
Verschenen: mei 1968.

139 Het spel is uit

Lasso deel 139 - Het spel is uit (1968)

Wilton Deiter en Nesbert Kitmiller hadden een aardige zwendel verzonnen. Een zwendel die iedere keer leek te werken. Wilton reed altijd als eerste een stadje binnen en begon herrie te schoppen. In iedere stad was er altijd wel een man die de held wilde spelen en probeerde Wilton de stad uit te werken. Wilton deed dan net alsof hij bang was van de man en vertelde dan dat het gevecht de volgende dag zou plaatsvinden. Natuurlijk dachten de inwoners van de stad dat Wilton bang was geworden. Op dat moment verscheen Nesbert op het toneel. Hij ging dan weddenschappen aan dat Wilton wel zou verschijnen en zou winnen. En zo gebeurde het de volgende dag dan ook. Nadat ze de zwendel weer succesvol hadden toegepast in het stadje Griffin zocht Wilton Nesbert op. Maar Wilton had genoeg van dat bestaan. Hij wilde zich ergens vestigen in een stadje met een lieve vrouw. Nesbert haalde hem over om nog eenmaal mee te doen. Wilton stemde in. In het stadje Green Bay zouden ze de laatste zwendel doen. Maar ditmaal haalde Nesbert twee anderen mannen bij de zwendel. Deze mannen schoten twee inwoners van de stad dood. Wilton wist dit niet en deed zijn toneelstukje. Maar in het stadje ontmoette hij ook de mooie Dana. Nadat Wilton de drie anderen tegemoet reed volgde zij hem. Ze wilde dat hij de sheriff van de stad zou worden. Toen Wilton hoorde dat er gemoord was kreeg hij ruzie met de anderen. De twee helpers schoot hij dood, maar Nesbert nam hem onder schot. Gelukkig was Dana in de buurt. Haar stem leidde Nesbert lang genoeg af zodat Wilton hem kon doden. Hoewel ze alles had gehoord wilde ze nog steeds dat hij hun sheriff werd. De rest was hun geheim.
Verschenen: mei 1968.

140 Dorst naar wraak

Lasso deel 140 - Dorst naar wraak (1968)

Er zijn altijd zeer ongewone namen geweest in het wilde westen, maar geen een zou eigenaardiger geweest kunnen zijn dan die van deze man. Hij stond overal bekend als "Naamloos". Op een zekere dag reed Naamloos een stadje binnen waar men zich voorbereide op een vrolijke gebeurtenis. Het was de dag dat Slade Norton zou gaan trouwen. Iedereen nam aan dat de onbekende een vriend van Norton was, zeker toen hij vroeg waar hij de bruidegom kon vinden. Ook ging men er vanuit dat de vreemdeling aan Norton een cadeau wilde geven voor zijn huwelijk. Wat niemand besefte was dat de onbekende man de dood kwam brengen. Naamloos was door Chuck Carlyle ingehuurd om een rekening te vereffenen. Een aantal jaren eerder had Norton een bank overvallen en hierbij had hij Carlyle neergeschoten. De kogel had de ruggengraat van Carlyle geraakt die hierdoor verlamd werd. Naamloos bood aan om tegen een vergoeding jacht te maken op Norton en het geld terug te halen. Al snel had Naamloos Norton gevonden. Nadat hij de bankrover had ontwapend en het geld had gevonden, beloofde Naamloos aan Norton dat hij over precies 3 jaar terug zou komen om hem te doden. Die jaren waren nu verstreken. Norton probeerde zijn wapen te trekken maar was kansloos en vond de dood. Toen Naamloos de stad verliet zag de vrouw die met Norton zou gaan trouwen, Patricia Wyatt, zijn gezicht en zwoer wraak te nemen. Patricia wist niet dat Norton in het verleden misdaden had begaan. Een aantal jaren ging voorbij en bij toeval kruiste het pad van Naamloos en Patricia elkaar. Vol van wraakgevoelens besloot de jonge vrouw een valstrik te zetten voor Naamloos. Ze deed voor alsof ze in gevaar was en Naamloos bood aan haar te beschermen. Maar op het moment dat Naamloos in de val liep kwam Patricia achter de waarheid, maar het was te laat. Naamloos werd gedood en de jonge vrouw betaalde een hoge prijs voor haar wraak en vergooide haar kansen op geluk.
Verschenen: mei 1968.

141 Sterf aan de Rio Grande

Lasso deel 141 - Sterf aan de Rio Grande (1968)

Tussen 1846 en 1860 vonden er woelige gebeurtenissen plaats langs de zuidelijke grens van Texas. En gedurende die periode werd de Rio Grande een naam die nooit meer vergeten zou worden. Schurken regeerden met geweld en een mensenleven telde niet voor hen. Zo ook bij de overval op een afgelegen ranch. Een van de boeven, Denver, vermoordde de rancher nadat hij zijn geld aan de bende had gegeven. De boeven wilde net vertrekken toen ze opgeschrikt werden door schoten. De onverwachte tussenkomst van twee rangers zou de bandieten fataal worden. Twee van de boeven, Terry Compton en Denver, ontkwamen te paard. Hoewel hij gewond was geraakt ging ranger Mark Bean achter de vluchtelingen aan. Hij kreeg de twee te pakken. Mark begroef het geld om eerst de boeven terug te brengen. Compton zag hem het geld begraven en dacht dat Mark de buit voor zichzelf wilde houden. Toen ze bij de plek kwamen waar Denver zou moeten zijn, bleek deze er vandoor te zijn. Compton werd veroordeeld tot een lange celstraf. Toen Mark Bean weer hersteld was, zorgde hij ervoor dat het geld bij de ranch terug kwam. Maar hij nam wel zijn ontslag als ranger. Vijf jaren gingen voorbij. Dankzij een brand in de gevangenis kon Compton ontsnappen. Hij dacht nog steeds dat Mark Bean het geld zelf gehouden had. En dus ging hij op zoek naar de voormalige ranger. Hij vormde ook weer een bende waar Denver weer toe behoorde. Mark had intussen een rustig leven opgebouwd. Hij had inmiddels een gezin. De boeven zochten Mark op en dreigden zijn gezin te doden als hij hen niet het geld zou geven. Compton geloofde niet dat Mark het geld had teruggegeven. Omdat Mark Bean door oude verwonding niet meer goed kon schieten, kon hij de bende niet aan. Hij besloot geld bij elkaar te brengen om de bandieten te betalen. Toen hij onderweg was naar de afspraak vond hij Compton gewond op de grond. Deze waarschuwde Mark dat de anderen hem wilde doden. Een voor een rekende Mark af met de boeven. Maar toen hij dacht klaar te zijn verscheen een gewapende Compton. Eerst vermoordde de bandieten zijn oude kameraden. Maar Mark Bean gaf hem die kans niet en doodde Compton. Weer was een drama aan de oevers van de Rio Grande geëindigd.
Verschenen: juni 1968.

142 In het spoor van de Comanches

Lasso deel 142 - In het spoor van de Comanches (1968)

Voor het westen getemd kon worden was er een generatie mannen nodig die op de hoogte waren van het totale karakter van de streek. Dergelijke mannen moesten moedig en slim zijn. Mannen zoals de padvinders die zoveel bijdroegen tot de natie die Amerika nu geworden is. Chram Slack had de reputatie verdiend als een van de beste padvinders in het westen. Zijn diensten waren van onschatbare waarde geweest bij het arresteren van gevaarlijke moordenaars, het waken voor de veiligheid van huifkar-karavanen en het begeleiden van regimenten cavaleristen. Hij kon het land lezen als een boek. Nadat hij het leger had geholpen om een groep Comanches onder leiding van Black Hawk op te sporen nam Chram ontslag bij het leger. Hij ging terug naar zijn geboortestreek. Hij hoopte dat het meisje Solange nog altijd in Burbon Falls zou zijn. Chram was van plan al zijn spaargeld in de farm van zijn broer Ted te investeren. Verscheidene weken bracht hij door in het zadel, maar tenslotte bereikte hij Burbon Falls. Hij hoorde haar zingen in de saloon. Solange was blij hem terug te zien. De twee besloten te gaan trouwen. Maar toen verscheen de assistent-sheriff. Er was iets ergs gebeurt op de farm van zijn broer. Een groep boeven hadden de farm van zijn broer overvallen. De familie van Chram was dood, de farm afgebrand. De padvinder besloot achter de boeven aan te gaan. Het koste Chram geen moeite om de sporen van de schurken te volgen.Uiteindelijk vond hij één van de vijf schurken in een eenzame hut. Chram doodde hem. Voor hij de man doodde had deze zich laten ontvallen dat zijn vrienden in Sante Fe waren. En dankzij andere farmers wist Chram hoe ze er uit zagen. Al snel had Chram de volgende schurk te pakken en gedood. De overige drie wilden een val zetten voor de scout. Maar Chram was ze alle drie te snel af. Toen keerde Chram terug naar Burbon Falls waar Solange op hem wachtte.
Verschenen: juni 1968.

143 Betaalde moordenaars

Lasso deel 143 - Betaalde moordenaars (1968)

Roan Wells reed met zijn paard over de vlakte. Wat hij niet wist was dat hij gadegeslagen werd door twee mannen. Deze mannen waren daar met maar een bedoeling in hun gedachten. Te doden! Het was hun beroep en ze werden er goed voor betaald. Twee schoten klonken over de vlakte. Het paard en de man vielen gelijktijdig. Beiden lagen bewegingloos op de grond. De twee huurmoordenaars kwamen snel de heuvel af om het karwei af te maken. Maar toen bewoog Roan Wells heel snel. De snelheid waarmee hij zijn revolver trok was ongelooflijk en twee schoten hadden een dodelijke echo. Voor Roan stond het vast wie de mannen had gestuurd: Wayne Curvert. Vol haat trok de gewonde Roan verder door de woestijn. Omdat zijn paard dood was moest hij te voet verder. Maar uiteindelijk haalde hij het huis van Wayne. Daar trof hij een jonge vrouw aan, met het geweer in de aanslag. Op dat moment verloor hij het bewustzijn. De jonge vrouw herkende Roan en bracht hem naar bed en verzorgde hem. Toen hij weer bijkwam herkende Roan op zijn beurt de vrouw, het was Gizel zijn vroegere liefde. De schok was groot voor Roan om te merken dat Gizel getrouwd was met Wayne, de man die vroeger zijn vriend was maar die hem verraden had. Een aantal jaren geleden waren Roan en Wayne lid van een bende die een postkoets hadden overvallen. Na de overval nam Roan het geld mee en Wayne ging terug naar de stad zodat niemand hem zou verdenken. Terwijl de bende zat te wachten op de terugkeer van Wayne werden ze aangevallen. Iemand had hen verraden. Alle overige bendeleden werden gedood alleen Roan leefde nog. En Roan was ervan overtuigd dat hij de stem van Wayne had gehoord. Toen de sheriff hem vond werd hij gearresteerd en bracht een aantal jaren door in de gevangenis. Nu was hij terug om de rekening te vereffenen. Gizel haastte zich naar de stad om Wayne te waarschuwen maar tot haar verbazing zat hij in de cel. Op verdenking van moord. Toen Roan hoorde wat er was gebeurd reed hij ook naar de stad. Zijn aankomst werd gadegeslagen door Lanning, de salooneigenaar. Toen Roan de stem van Lanning hoorde leek deze sprekend op die van Wayne. Het lukte Roan de sheriff te overtuigen om Wayne vrij te laten. Toen kwamen ze achter de waarheid. Een bendelid had de dag voor de overval teveel gedronken in de saloon en was loslippig geworden. Zo wist Lanning wat er ging gebeuren. Hij was het die de mannen had vermoord en het geld had gestolen. Roan en Wayne gingen het gevecht aan met Lanning en zijn mannen. De twee vrienden wonnen, maar Roan was dodelijk getroffen. Wayne en Gizel begroeven hem.
Verschenen: juni 1968.

144 Nog een nacht te leven

Lasso deel 144 - Nog een nacht te leven (1968)

Toen de landbouw in de staat Nevada tot ontwikkeling kwam begonnen de moeilijkheden. Landbouwer Ben Mulligan had zich met zijn gezin zojuist in de staat gevestigd. Hij had geen flauw vermoeden van het naderende onheil. Carter Page en zijn mannen reden naar Ben Mulligan toe. Op een ander paard lag het dode lichaam van Robert Brown, de man die hem het land had verkocht. Page en zijn mannen hadden Brown vermoord. En nu probeerde ze Mulligan te laten vertrekken. Zijn geld werd op de grond gegooid en drie mannen van Page gaven de boer een pak slaag. Maar nog steeds weigerde Mulligan om te vertrekken. Page en zijn mannen wilde Mulligan neerschieten, maar plotseling kwam de landbouwer in actie. Hij weerde zich uitstekend in het vuurgevecht. Alleen Carter Page en zijn helper, Palance, bleven in leven. En Mulligan had hen onder schot. Hij dwong hen om Brown te begraven. Hierna liet hij de twee moordenaars gaan. De volgende weken verliepen rustig. Maar de veehouder Page broedde allerlei snode plannen uit. Hij liet een kudde over het land van de Mulligans jagen en vernietigde zo hun eerste oogst. Maar Mulliagn betaalde met gelijke munt terug. Hierbij vond Palance de dood. Weer gingen een aantal weken voorbij. Toen was de volgende zet van Mulligan bekend, hij had prikkeldraad om zijn grond geplaatst. Dit betekende oorlog. Op een zeker moment hadden de mannen van Page een dam gebouwd zodat de rivier niet kon doorstromen. Maar Mulligan zag het gevaar. Als de druk van het water de dam zou verwoesten, zou iedere boerderij in het westen van het land meegesleurd worden. Ook die van de veehouders. Mulligan wilde Page waarschuwen maar deze liet het vuur openen. Gewond kon hij ontsnappen. Nadat hij weer hersteld was ging hij de dam inspecteren. Deze stond op instorten. Ditmaal ging hij naar de stad om iedreen te waarschuwen. Maar Page geloofde hem nog steeds niet en trok zijn wapen. Ditmaal echter geloofden andere veehouders wel wat Mulligan te vertellen had. Page werd gedood in het vuurgevecht. De gezinnen van de andere veehouders konden op tijd hun boerderijen verlaten en waren gered. Zo werd de vrede getekend tussen de veehouders en de landbouwer Mulligan.
Verschenen: juni 1968.

145 Wedren met de dood

Lasso deel 145 - Wedren met de dood (1968)

In zijn vroege dagen, was de staat Wyoming niet alleen rijk aan grasland, maar ook rijp voor geweld. En dat tierde er welig. De Terrell broers en hun bende dwongen een oude boer om een pop met een strop om de nek en een brief af te gaan geven bij zijn buurman. Die buurman was Dillon Stamp die met zijn gezin en zijn vriend Rex een aantal mijlen verder op een ranch hadden. In de brief was te lezen dat de bende Dillon de volgende middag om vijf uur in de saloon verwachtten voor een vuurgevecht. Terwijl Dillon de brief las, was Rex de kinderen van Marnie en Dillon Stamp gaan halen. Deze waren bij de geisers aan het spelen. Het hete water dat uit de aarde kwam fascineerde hen. Terwijl Dillon en zijn gezin die avond aten, werd de sheriff van het stadje door de bende in elkaar geslagen. De boodschap was duidelijk, niemand mocht morgen Dillon Stamp komen helpen. De boodschap werd ook op hardhandige wijze aan de andere ranchers duidelijk gemaakt. Wat Dillon niet wist was dat Rex aan Marnie had beloofd om de volgende dag naar de stad te gaan om meel te kopen. Toen hij in stad kwam wachtte de bende hem op. Ortis Terrell schoot de helper van Dillon dood. Toen zijn lichaam bij de ranch van de Stamps werd gebracht ging Dillon op zoek naar hulp in zijn strijd tegen de bende. Maar niemand kon of wilde hem helpen. In de saloon dacht Dillon terug aan een paar manden geleden. Marnie was in de rivier aan het baden toen de bende van de Terrells langs kwam. Eén van de broers wilde zich vergrijpen aan zijn vrouw. Dillon schoot de man dood en nu wilde de overige broers zich wreken. Maar Dillon was niet van plan zich naar de slachtbank te laten leiden. Hij liet een boodschap achter voor de Terrells. Hij zou ze ontmoeten bij de geisers. Dillon kende dit landschap goed maar de bende besefte niet dat ze precies tussen de geisers stonden. Toen deze hun hete water uitspuwden waren de bendeleden zo verrast dat dit Dillon de kans gaf om ze allemaal te doden. Hiermee kwam een einde aan de nachtmerrie.
Verschenen: juni 1968.

146 Een lijk als metgezel

Lasso deel 146 - Een lijk als metgezel (1968)

Achterdocht en twijfel verwelkomen meest een man die dood met zich meebrengt. En zo was het ook toen die vreemdeling Springwest binnenreed met een lichaam over een ander paard. Ook sheriff Jef Lawford en zijn vriendin Diane zagen de vreemdeling arriveren. De man bleek Edmund More te heten en hij bracht het lijk mee van Marty Konrad. Een gevaarlijke en gezochte gunman. In de zadeltassen van de dode gunman zat $8.000. Jef bood ze aan More aan, maar deze wilde er niets van hebben. Hij nam de zadeltassen aan en gaf deze aan Diane, voor de bouw van een nieuwe school. Toen Jef zag dat Ed More en Diane vriendschap sloten werd hij jaloers. Dit nam toe toen hij hoorde dat More in het plaatsje zou blijven. De volgende dag werd er feest gevierd om de aankomst van More te vieren. Maar terwijl de feestelijkheden aan de gang waren kwamen er twee mannen de stad binnen rijden. Het waren twee bendeleden van Marty Konrad die met Ed More wilde afrekenen. Maar Jef sloot ze op in de cel. Die nacht trok More er op uit en bevrijdde de mannen uit de cel. Toen kwam ook de waarheid naar voren. De vreemdeling was in werkelijkheid de gezochte Marty Konrad. De mannen ontsnapten. De volgende dag reed Konrad naar ze toe. De twee mannen wilde de $8.000 die Konrad bij zich had. Toen hij vertelde dat hij het geld niet meer had trokken de bendeleden hun wapens. Konrad doodde de eerste. De tweede man werd gedood door Jef die op het schieten was afgekomen. Jef koesterde argwaan, maar kon niets bewijzen. Een aantal weken ging voorbij maar toen kreeg Konrad een verontrustende brief. De rest van de bende daagde Konrad uit en als hij niet naar de opgegeven plaats zou komen, zouden ze Diane vermoorden. Toen hij wegreed zag Diane de brief vallen. Nadat zij hem gelezen had ging ze naar Jef. Hoewel hij er weinig trek in had moest hij als sheriff Konrad wel gaan helpen. Samen doden ze de bendeleden. Jef besloot de brief te vernietigen. Niemand zou ooit weten dat Ed More en Marty Konrad dezelfde man was. More wilde niet tussen Jef en Diane staan en verliet de streek. De sheriff kon samen met de onderwijzeres aan een toekomst bouwen en in Texas woonde een goede vriend.
Verschenen: juli 1968.

147 Dood in het zadel

Lasso deel 147 - Dood in het zadel (1968)

Het fort maakt onlosmakelijk deel uit van de geschiedenis van het westen. Zonder deze steunpunten zou de verovering van het Amerikaanse westen vele malen moeilijker zijn geweest. Vele forten raakten met het verstrijken van de tijd in verval. Anderen, gebouwd op strategische punten, werden het begin van nieuwe steden. Op een dag vertrok een patrouille van het leger onder leiding van sergeant Ian Kimbal uit een forten in de buurt van Amarillo. De eenheid moest het apacheopperhoofd Setanto en zijn krijgers gaan bedwingen. Als snel stuitte Kimbal en zijn mannen op een kleine groep Apachen. Schoten werden afgevuurd en de indianen vluchtten de bergen in. Omdat Kimbal bang was voor een hinderlaag staakte hij de achtervolging. Het duurde echter niet lang voordat zij weer in actie moesten komen. In Crow Canyon werd een wagenstoet door de Apachen aangevallen. Kimbal en zijn mannen snelden te hulp. Ze verjaagden de aanvallers en brachten de wagenstoet, die onderweg was naar Californie, naar fort Amarillo. Maar een afschuwelijke verrassing wachtte hen. Sentano had het garnizoen van het fort aangevallen. Omdat het hele garnizoen was gedood wilde een jonge vrouw, Selinta Brown, dat de wagenstoet zou vertrekken. Maar daarvoor was het te laat. Het fort werd weer omsingeld door de indianen. Aanval na aanval werd door de soldaten met de hulp van de kolonisten afgeslagen. Hoewel de situatie steeds nijpender werd keerde de kansen toen Ian Kimbal kans zag om Sentano te doden. Na de dood van hun leider trokken de indianen zich terug. Het fort was gered.
Verschenen: juli 1968.

148 Schieten is moord

Lasso deel 148 - Schieten is moord (1968)

Clay Scott was onderweg naar Oak Park toen er plotseling een schot weerklonk. Zijn hoed werd van zijn hoofd geschoten en een stem vanachter de rotsen sommeerde hem om van zijn paard af te stappen. De schutter bleek Star Roux te zijn, die de bijnaam Denver had als revolverheld. Denver nam het paard van Scott. Maar niet alleen dat, hij moest ook van kleding ruilen met de revolverheld. Hierna ging Denver er op zijn paard vandoor. Er bleef voor Scott niets anders over dan te wachten op de postkoets die naar het stadje Newton ging. Toen de postkoets kwam kon hij instappen. Van de andere passagiers hoorde hij dat Denver eerst in de postkoets had gezeten. Maar waarom was hij dan uitgestapt en had hij het paard van Scott gestolen? In Newton wachtte echter een dodelijke verrassing. Een jonge vrouw had een man opdracht gegeven om één van de passagiers neer te schieten. De beschrijving die de schutter kreeg was die van Denver. En zodra Scott in de kleding van Denver uitstapte werd hij onder vuur genomen. Maar Scott handelde vlug en doodde de man. Omdat Scott geen idee had wat er aan de hand was, ging hij inlichtingen inwinnen in de saloon. De schutter bleek een cowboy te zijn geweest van Sue Lincoln, de eigenaresse van een grote ranch. En dus besloot Scott naar de ranch te gaan om duidelijkheid te krijgen. Maar Sue Lincoln deed alsof ze nergens van wist en dus reed Scott terug naar Newton. Hier trof hij Denver. De revolverheld wilde nu wel alles uitleggen aan Scott. Denver kende Sue Lincoln al langer. Vroeger was ze een zangeres geweest in saloons. Maar op een dag trouwde ze met een rijke rancher, Lincoln. Haar man kreeg een ongeluk maar haar zwager, Monet Linclon, beschuldigde haar van moord. Sinds die tijd was er een oorlog tussen de twee groepen. Denver was door Monet ingehuurd om zijn team te versterken. Net toen Scott de saloon wilde verlaten kwamen er mannen van Sue binnen en er begon een ongelijk gevecht met Denver. Scott besloot Denver te helpen en samen versloegen ze de mannen. Denver en Scott reden samen naar de ranch van Monet. Deze wilde ook Scott inhuren. Maar hiervoor liet Scott zich niet betalen. Toen hij wegreed kwam hij Sue tegen. Terwijl de twee aan het praten waren werd er op hen geschoten. De schutter ontkwam. Maar het was Scott wel duidelijk dat Sue en Denver nog steeds van elkaar hielden. Hij regelde een ontmoeting tussen de twee. Terwijl Denver en Sue stonden te praten verscheen Monet. Hij was de moordenaar van zijn broer en nu wilde hij ook Sue en Denver uit de weg ruimen. Maar precies op dat moment kwam Scott aan en schoot Monet neer. Deze had echter nog kans gezien om een schot af te vuren. Hiermee doodde hij Denver. De revolverheld werd begraven op het land van Sue en Scott verliet de plaats voorgoed.
Verschenen: juli 1968.

149 Levend aas

Lasso deel 149 - Levend aas (1968)

In heel Lake City heerste een sfeer van angst en hier was Charlie King de oorzaak van. Zo ook de dag dat hij een man afranselde omdat deze naar Lili Karlin had gekeken. Een jong meisje dat King als zijn privébezit beschouwde. Precies op dat moment kwam een vreemdeling, een goudzoeker, Lake City binnen. Hij zag wat er gebeurde en greep kordaat in. King werd van zijn paard gegooid en zijn helper in de schouder geschoten. Maar toen de vreemdeling probeerde om King in de cel te krijgen wilde niemand hem helpen. En dus liet hij King en zijn helper gaan. Niemand in de stad wilde de vreemdeling helpen. De barbier wilde hem niet scheren en ook de stalknecht was bang. Bang voor de wraak van King. De vreemdeling ging naar de saloon en hier werd hij wel geholpen. Lili Karlin was de eigenaresse van de saloon en de vreemdeling kreeg iets te drinken. Ook vertelde ze hem over de greep die King en zijn mannen over de stad hadden. Ook de volgende dag waren de inwoners van de stad doodsbang voor de wraak van King. Ze wilden niets liever dan dat de vreemdeling verdween. Maar de vreemdeling die Alan Acey heette, had andere plannen. Samen met Lili nam hij het op tegen de bende van King. Uiteindelijk stonden de twee mannen tegenover elkaar. Alan was sneller en dit betekende het einde voor King. Nu opende zijn mannen het vuur maar de rest van de stad besloot Alan toch te helpen. De bende werd gedood. En de gewonde Alan werd verpleegd door Lili. Zodra hij hersteld was zou hun toekomst beginnen.
Verschenen: juli 1968.