37 Met hand en tand

Lasso deel 37 - Met hand en tand (1966)

'Met hand en tand' vertelt het verhaal van Lucy Stanton. Hoewel het verhaal in dit deel als min of meer authentiek wordt gepresenteerd, heb ik (in ieder geval tot op heden) geen informatie kunnen vinden of Lucy Stanton ook echt heeft bestaan.
Volgens het verhaal werkte Lucy Stanton in 1870 als zangeres in een saloon in El Paso. Met haar schoonheid verblindde ze menig man. Vaak werd er ook om haar gevochten, soms met dodelijke afloop. Maar al deze inspanningen waren tevergeefs. Zij had alleen oog voor de beroepsgokker Harry Krane. Hoewel de kaartspeler eerst geen oog had voor Lucy, veranderde dit toen zij op een avond zijn leven redde door hem tijdig te waarschuwen voor een man die Krane wilde neerschieten. Lucy Stanton uit Lasso deel 37 - Met hand en tand Daarna begon een romance tussen de twee. Al snel besloten zij dat ze het saloonleven achter zich wilden laten. Maar een zomeravond in mei 1876 veranderde alles. Toen stapten de vier broers Vincent de saloon binnen. Krane had Lucy beloofd het valsspelen te laten en dit deed hij dan ook. Toch won hij 30.000 dollar van Mark Vincent. Terwijl Krane die avond in zijn nopjes onderweg was naar zijn aanstaande bruid, werd hij vanuit het donker doodgeschoten. Hoewel niemand iets kon bewijzen was het voor velen duidelijk dat de Vincent broers wraak hadden genomen voor hun verlies. Omdat niemand haar gerechtigheid kon bezorgen vertrok Lucy naar Mexico en huurde daar een groep moordenaars in. In juli 1876 leidde zij de aanval op de ranch van Lester Vincent. Niets was veilig voor de moordzaaiende bende. Lester Vincent vond de dood, zijn ranch ging in vlammen op. Om haar mannen te kunnen betalen ging Lucy Stanton over tot het plegen van overvallen. De een nog gedurfder dan de ander. In 1877 was de tweede Vincent broer aan de beurt. Ook hij kwam om. Lucy liet hem ophangen. De overgebleven Vincent broers huurden op hun beurt moordenaars van alle slag in. Sommige van hen gingen actief achter de bende van Luct Stanton aan, maar vonden de dood. Hoewel veel mensen beweerden dat Lucy Stanton slechts één wens had namelijk schieten om te doden, redde zij een oude bekende het leven. Maar deze man, Tom Albi, werd niet geloofd.
Op 11 oktober 1878 volgde de afrekening met de laatste twee overgebleven Vincent broers. Als gevolg hiervan werd een grote zoektocht naar de bende van Lucy Stanton georganiseerd. Uiteindelijk werd de bende gevonden en vernietigd. Maar Lucy Stanton was er niet meer bij. De zoektocht ging door en kwam tot een eind op 11 december 1878 in het rotsgebergte bij de Kwa-rivier. In het nauw gedreven zag ze geen andere uitweg meer. Lucy Stanton wierp zich van de rotsen, haar dood tegemoet.
Verschenen: januari 1966.

38 Billy de Kid

Lasso deel 38 - Billy de Kid (1966)

Volgens het verhaal in het boekje begon Billy zijn woeste bestaan toen zijn moeder werd aangevallen door een koetsier. Zonder aarzelen doodde hij de man. Hierdoor was hij gedwongen om te vluchten. Op zijn vlucht werd hij aangevallen door drie Chiracahua indianen die hij alledrie doodschoot. Billy zwierf rond en had diverse baantjes. Toen een soldaat het vee van een werkgever probeerde te stelen schoot Billy de man dood. Weer moest hij op de vlucht. Billy the Kid uit Lasso deel 38- Billy de Kid Hij ging naar Mexico. Daar ging alles een tijdje goed totdat hij in de saloon tijdens het kaartspelen ruzie kreeg. Beide mannen trokken hun wapens met de bekende afloop. Weer doodde Billy een man in een vuurgevecht. Hoewel hij in zijn recht stond kreeg hij advies te vertrekken. De broers van de man die hij had gedood zouden op wraak uit zijn. Billy volgde het advies en nam de koets naar Chihuahua. In de koets leerde hij een meisje kennen. Wanneer de koets onderweg wordt aangevallen toont hij zijn bekwaamheid met zijn wapens.
Het voorval wordt bekend in Chihuahua en Billy krijgt een aanbod van een rijke landeigenaar, Martin Chavez. Dit is de oom van het meisje met wie Billy in de koets heeft gezeten. Haar naam is Talina. Billy gaat voor Chavez werken. Maar de landeigenaar wordt afgeperst door een Mexicaanse legerofficier. Billy gaat met hem mee om de officier te ontmoeten. Al snel trekt Billy zijn wapens en doodt de mannen. Hoewel Billy te horen krijgt dat Chavez geen bezwaar zou hebben tegen een relatie tussen Billy en Talina, verkiest de jonge revolverheld te vertrekken. Hij gaat naar Lincoln waar op dat moment een oorlog woedt tussen veehouders. Hij arriveert in Lincoln. Inmiddels is hij beroemd geworden onder de naam Billy the Kid. Doordat een veehouder, Tunstall, wordt vermoord in het bijzijn van de Kid weet hij aan wiens kant hij staat.
Een getuige verteld later dat de moordenaar van Tunstall de sheriff van het stadje is genaamd Brady. Impulsief vertrekt Billy naar Lincoln en schiet sheriff Brady dood. Twee mannen uit het kamp van Billy, Macsween en Chisum, waren hem gevolgd. Als vervolgens Copeland wordt gekozen tot nieuwe sheriff lijkt alles goed te gaan. Maar de rivaliserende veehouders, met Murphy voorop, gaan naar de gouveneur. Ze laten Copeland afzetten en vervangen door hun eigen man Papin. Vrijwel direct hervat Papin de vee-oorlog. Chisum is niet aanwezig als de boerderij wordt aangevallen. Na een fel gevecht moeten de mannen vluchten, waarbij Macsween wordt gedood. Billy the Kid zweert wraak. Als geheel onverwacht Murphy sterft komt er een einde aan de vee-oorlog. Maar Billy heeft nog een rekening open staan. Doordat hij nu persoonlijk wraak ging nemen kwam hij buiten de wet te staan. De gouveneur stuurde Pat Garrett achter Billy the Kid aan. Het lukt Garrett om Billy gevangen te nemen. Tijdens de rechtzaak wordt de revolverheld veroordeeld tot de strop. Ondertussen zijn Chavez en zijn nichtje Talina ook aangekomen om Billy te helpen. Maar hun pogingen halen niets uit. Maar Billy the Kid zou nooit hangen. Talina smokkelt een wapen zijn cel in en hij ontsnapt. Toen Garrett vernam dat Billy ontsnapt was, ging hij direct over tot actie als de nieuwe sheriff van Lincoln. Hij besluit Talina te gaan volgen in de hoop dat zij hem naar Billy zal leiden. Dit gebeurde dan ook. En op 13 juli 1881 werd Billy The Kid doodgeschoten.

Natuurlijk las het boekje lekker weg en wist ik al op jonge leeftijd dat er ooit een man had bestaan die de naam Billy the Kid had gedragen. Grappig is overigens dat in de jaren 60 hij als Billy de Kid werd omschreven op het titelblad. Hoewel het levensverhaal van Billy the Kid (die overigens in het echt Henry McCarty heette maar ook de namen William H. Bonney en Kid Antrim gebruikte) in hele grote lijnen gevolgd, wordt er ook veel weggelaten en net iets anders verteld dan het in werkelijkheid is gegaan. Natuurlijk is het verhaal geromantiseerd. Sommige stukken zijn gewoonweg aangepast. Zo klopt het gedeelte waarin Billy uit de cel ontsnapt niet helemaal. Ook de manier waarop Billy de dood vond ging in werkelijkheid iets anders en de rol van Garrett was een stuk minder fraai dan het boekje wil doen geloven. Wilt u meer weten over de echte Billy the Kid? Lees hier verder.
Verschenen: januari 1966.

39 Sam Bass de schutter

Lasso deel 39 - Sam Bass de schutter (1966)

Het verhaal introduceert Sam Bass als één van de vele cowboys die in het wilde westen hebben geleefd. Sam was in Abilene door een andere schurk, Jack Davis, gevraagd om lid te worden van een bende die gespecialiseerd was in bank- en treinovervallen. Davis moest een lokale sheriff neerschieten omdat deze hem herkend had. De twee mannen gaan er hierna spoorslags vandoor.
De leider van de bende heet Collins. Met z'n drieën gaan de mannen naar Big Spring waar de rest van de bende op hen wacht. In Big Spring overvallen de mannen de trein die daar net het station is binnengelopen. In de trein treffen de mannen een grote voorraad goud aan. Maar de overval gaat niet zonder verliezen, ook de bendeleider Collins wordt gedood. Sam Bass ontspringt samen met Jack Davis de dans. Met het goud vluchten ze naar het zuiden.
Na de overval hielden de twee zich een tijdje rustig. Sam vestigde zich in het plaatsje Cooke. Van Davis nam hij voorgoed afscheid. Dan trekt Sam er samen met Jim Muphy erop uit. Zij geven in korte tijd zoveel geld uit dat het de argwaan wekt van de sheriff van het plaatsje Denton. Hij schiet de sheriff neer en vlucht. Hierop vormt hij zijn eigen bende en een reeks van overvallen begint. Dan komen we toe aan de laatste overval van Sam Bass op de bank in Round Rock. Murphy maakt een deal met de man die Sam Bass moet oppakken, Peack. Hierdoor lopen de bendeleden in de val en tijdens de vlucht wordt Sam Bass dodelijk getroffen. Meer weten over de echte Sam Bass? Lees hier verder.
Verschenen: februari 1966.

40 De galg wacht

Lasso deel 40 - De galg wacht (1966)

In Arkansas pleegt de bende van Valsky de ene na de andere succesvolle overval op de postkoetsen. Het is duidelijk dat iemand hem van informatie voorziet. Zo ook de overval waarmee het verhaal opent. McCoy uit Lasso deel 40- De galg wacht Aangeslagen verneemt de sheriff het nieuws. Hij overlegt met een aantal mannen wat te doen. Want over drie dagen moet er een flink bedrag naar de bank in Little Rock worden gezonden.
Dan stelt de sheriff voor om McCoy met de volgende zending mee te sturen. De mannen zijn er niet gerust op, maar gaan akkoord. McCoy is blij dat hij de kans krijgt om zijn naam te zuiveren. Twee dagen later vertrekt het transport met een flinke regenbui. De koest komt al gauw in de modder vast te zitten. Net op dat moment slaan de overvallers toe. McCoy slaagt erin om het volgende stadje te bereiken, maar de enige die hulp biedt is de lokale sheriff. De sheriff wordt neergeschoten en Valsky is de situatie meester. Dan biedt Valsky McCoy een plaats aan bij zijn bende, wat hij accepteert.
Het nieuws bereikt de plaats van vertrek. De sheriff levert zijn ster in en gaat op zoek naar Valsky en McCoy. De bende is inmiddels overgegaan op treinovervallen. Wanneer de ex-sheriff de schuilplaats van de bende vindt wordt hij gevangen genomen. Maar dan blijkt dat McCoy een spel speelt. Hij heeft alleen maar gedaan of hij lid wilde worden om zo de schuilplaats van de bende te vinden. Hij laat de ex-sheriff ontsnappen. De volgende ochtend komt McCoy in de problemen wanneer de bende beseft dat hij de ex-sheriff geholpen heeft. Het loopt uit op een vuurgevecht, maar de ex-sheriff is net op tijd terug met voldoende mannen. De bende van Valsky wordt vernietigd. Net voordat hij sterft verteld Valsky aan de ex-sheriff wat deze wilde weten. Eenmaal terug in de stad wordt de handlanger ontmaskert en de naam van McCoy gezuiverd.
Verschenen: februari 1966.

41 De schrik van Texas

Lasso deel 41 - De schrik van Texas (1966)

Het kaftje van dit deeltje levert informatie over de persoon die deze getekend heeft. Hij heeft rechtsonder zijn naam geplaatst. Het is Rafael Griera, geboren in Spanje in 1934 in Las Palmas de Gran Canaria. Zijn vader had een atelier voor het maken van religieuze beelden in Olot (Girona). Hier ontwikkelde hij zijn eigen artistieke aanleg. Hij studeerde voor een korte periode aan de Escola de Belles Arts d'Olot. John Hardin uit Lasso deel 41 - De schrik van Texas Naast schilderen en tekenen maakt hij ook beelden.

Of het tekenwerk ook van zijn hand is, is onbekend. Maar de kaft is wel door hem vervaardigd. Het verhaal zelf gaat over John Hardin, die geboren werd in 1853. Op 15 jarige leeftijd doodde hij voor het eerst een man. Als jonge man heeft hij nog enige tijd les gegeven. Maar al snel kwam hij weer in de problemen tijdens het kaartspelen. Na een ruzie schoot hij een andere speler dood. Uiteindelijk komt hij in Albine terecht waar hij wederom in de problemen komt. Ook nu ziet hij zich genoodzaakt iemand neer te schieten. Bij zijn vertrek uit Albine werd hij geraakt door een kogel. Gewond zwierf hij rond en kwam terecht op de ranch van Lane Bowen met wie hij later trouwde. Hoewel hij een gelukkige tijd kende achtervolgde zijn verleden hem. Sheriff Webb wilde hem arresteren, maar Hardin schoot hem neer en ging weer op de vlucht. Uiteindelijk wordt hij ingerekend door Amstrong, luitenant bij de Texas Rangers. Hardin wordt veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Na 12 jaar wordt hij vrijgelaten. Zijn vrouw is inmiddels overleden, maar hij heeft nu de zorg voor zijn twee zoons. Maar ook nu achtervolgt zijn verleden hem. Hij wordt neergeschoten door ene Selman, wiens zoon door Hardin was gedood. Hardin was ongewapend.
Verschenen: maart 1966.

42 De helse stad

Lasso deel 42 - De helse stad (1966)

Het verhaal begint met een vechtpartij. Wanneer een andere man zijn wapen trekt, wordt Geromy gewaarschuwd door zijn vriend Dik. Geromy ontwapent zijn aanvaller. De twee vrienden hadden geen geld en geen werk. Dan worden ze op straat aangesproken. Een man heeft een voorstel voor de twee en het levert hen 600 dollar op. De man wil hen inhuren om in zijn stad, Arrow, de sheriff bij te staan. Dik en Geromy gaan akkoord. Onderweg naar Arrow komen ze langs de aanleg van het treinspoor. Eenmaal aangekomen in de stad gaan ze naar de sheriff en de man die heeft bedacht dat er hulp moest komen, Butter. Hij verteld aan de twee vrienden dat een zekere Fulker de stad onder controle heeft en daar moet een einde aan komen. De twee vrienden beginnen aan hun opdracht. In de saloon gaan ze de confrontatie aan met een lid van de bende van Fulker, Donovan. Geromy en Dik winnen het gevecht. Donovan gaat rechtstreeks naar Fulker om het verhaal aan zijn baas te vertellen. Ondertussen maakt Geromy in de stad kennis met de mooie Diana Coney. Als een echte heer helpt hij haar door de regen. Dan komen Fulker en zijn mannen naar de stad. Het draait uit op een gevecht tussen de bende en Geromy en Dik. De twee vrienden winnen, Geromy wordt gered door Diana. Dik en Geromy worden betaald en vertrekken. Maar wat zij niet weten is dat Butter een val heeft gezet om ze te laten vermoorden. Tijdens de schietpartij wordt Dik gedood. Butter wilde de alleenheerschappij hebben in de stad zodat hij kan profiteren van de aanleg van het spoor. Nadat hij Dik heeft begraven ligt Geromy te piekeren wie de opdracht heeft gegeven om hen te vermoorden. Dan gaat er een lichtje bij hem op. Hij keert terug naar Arrow. Butter en zijn mannen proberen Geromy te doden, maar tevergeefs. Hij rekent de mannen in of doodt hen. Butter wordt door de sheriff gearresteerd. Samen met Diana trekt geromy weg van de stad voor een lange reis.
Verschenen: maart 1966.

43 De dood als partner

Lasso deel 43 - De dood als partner (1966)

Morris Faber, waarschijnlijk de machtigste rancher van Sonora, behoorde tot de groep die elk meningsverschil met geweld oploste. Hij had zijn positie verworven door het gebruiken van zijn revolvers en handhaafde er zich zelf mee. Hij wilde zijn macht ten koste van alles en iedereen behouden. Degenen die hem ook maar iets in de weg legden, ruimde hij genadeloos op. Maar de sheriff van Sonora maakte bezwaar tegen de werkwijze van Faber, nadat een man onschuldig is opgehangen. Maar Faber dulde geen tegenspraak en liet de sheriff in een val lopen, waarbij deze werd vermoord. Maar de moord werd gezien door Billy Halliday en zijn vriendin Stella Grewen. Billy werkte voor de vader van Stella. De oude Grewen was een fanatieke tegenstander van Faber. De twee vertellen de oude man wat er is gebeurd, maar de rancher beseft dat hij niets kan doen. Bovendien wil Faber ook zijn ranch hebben. Omdat hij deze situatie niet alleen aan kan, roept hij de hulp in van een oude vriend. De revolverheld Don Lancet. Deze krijgt de brief en komt Grewen te hulp. Nadat Lancet de eerste aanval heeft afgeslagen, merkt Billy dat Stella de revolverheld bewondert. Iets wat zijn jaloezie oproept.
Maar Faber komt terug met de revolverheld Tornado. De situatie lijkt hopeloos, maar Don Lancet ziet in een vuurgevecht kans zowel Faber als Tornado te doden. Maar hij bekoopt dit wel met zijn leven. Nu Faber dood is, keert de rust in Sonora terug.
Verschenen: maart 1966.

44 De scherpschutter

Lasso deel 44 - De scherpschutter (1966)

Dit deel vertelt het verhaal van Ton Houston, de man uit Oklahoma. Hij stelde alles in het werk om het recht te laten zegevieren. Ton Houston begon zijn carrière in Texas maar werd beroemd in Oklahoma. Hij vocht mee aan de kant van Texas tegen de Mexicanen. Zijn vader was de leider van de Texanen, Sam Houston. Nadat de Mexicanen verslagen waren ging Ton terug naar de ranch. Hij leidde de ranch, maar op een dag werd hij overvallen door ene Korda, na een meningsverschil overde prijs van geleverd vee. Nadat Ton Houston hersteld was diende hij een aanklacht in. Maar hij werd niet geloofd en alleen doordat zijn vader zo'n belangrijk man was kreeg hij geen gevangenisstraf, maar slechts een boete. Door het onrecht dat hem was aangedaan, besloot Houston advocaat te worden. Maar al snel kwam hij er achter dat de corruptie weelderig tierde in de rechtbanken. Wie geld had, won de rechtszaak. Hoewel hij er iedereen van overtuigde dat de wet gerespecteerd moest worden, verloor hij zijn eerste zaak. Op een gegeven moment zou Houston, die inmiddels getrouwd was, de degens kruisen met ene Osborne. Deze leidde een stel schurken. Een aantal van zijn mannen zaten in de cel. Osborne liet ze vergiftigen. Het leek erop dat Osborne de dans zou ontspringen, maar Houston nam het recht in eigen hand en veroorzaakte een lawine waarbij Osborne de dood vond. Maar een overgebleven lid van de bende van Osborne, een vrouw genaamd Dorri, wilde wraak nemen. Maar de mannen die ze inhuurde vermoorden de verkeerde man. Toen Houston haar wilde confronteren viel ze uit het raam, haar dood tegemoet. Later werd Houston benoemd tot president van de rechtbank in Oklahoma.

Hoewel het verhaal in dit boekje doet lijken alsof Ton Houston een historisch personage is, is daar niet echt aanleiding voor. Althans niet een Ton Houston als een zoon van Sam Houston. Deze laatste is uiteraard wel historisch en had een aantal kinderen, maar de enige die ooit rechten heeft gedaan was Andrew Jackson Houston. Maar deze Houston is altijd in Texas gebleven en heeft nooit als advocaat in Oklahoma gewerkt.
Verschenen: april 1966.

45 De stille getuige

Lasso deel 45 - De stille getuige (1966)

Het verleden achtervolgt Len Murray. Al jaren is hij farmer en gelukkig getrouwd met zijn Norma, met wie hij een zoon heeft. Maar nu moet hij, noodgedwongen, zijn oude beroep van revolverheld weer oppakken. Wanneer hij gewapend wil vertrekken vraagt zijn vrouw wat er aan de hand is. Len neemt haar mee naar het verleden. Een verleden waarin hij een andere naam droeg, namelijk die van Darn Kick. Zijn beste vriend was in de rug geschoten door een boef genaamd Stip Canden. Hij zwoer de dood van zijn vriend te wreken. Daarom ging hij op zoek naar zijn moordenaar. Op een gegeven moment kwam hij aan in het stadje Floster. Hier trof hij een oude bekende, het meisje Mary. Maar ook Stip Canden en zijn mannen waren in de stad. Een lid van de bende ontwapent Kick en stuurt hem naar buiten, waar Canden op hem wacht. Hij krijgt wel een revolver, maar deze is niet geladen. Mary werpt hem een geladen revolver toe en wordt daarvoor doodgeschoten. Kick doodt de mannen van Canden, maar de hoofdschuldige ontkomt. Nu heeft Kick twee doden om te wreken. Dan komt hij aan in het stadje Dry Creek. Hier hoort hij dat Canden dood is en leert hij Norma kennen. Nu weet zijn vrouw zijn verleden. Maar hij verteld dat hij een paar dagen geleden herkent is als Darn Kick en een landeigenaar wilde hem inhuren. Len wilde daar niets van weten. Dan hoort hij dat canden nog leeft en in de stad op hem wacht.
Het komt tot een gevecht waarbij zijn zoon hem helpt. Canden en de landeigenaar worden gedood. Len Murray kan nu definitief het verleden begraven.
Verschenen: mei 1966.

46 Kogel of strop?

Lasso deel 46 - Kogel of strop? (1966)

Roy Bean werd op 21 februari 1825 geboren in Kentucky. Als kind had hij een hekel aan school, spijbelde veel en kwam nog wel eens in de moeilijkheden. Als jongeman zag hij geen toekomst voor zichzelf weggelegd op de ranch van zijn vader. Hij besloot te gaan zwerven en kwam terecht in Little Rock. Daar sloot hij vriendschap met Diamond Compton die hem leerde omgaan met wapens. Helaas had Diamond nog een vete uitstaan met twee mannen, Preston en Carnahan. Dit liep uit op een schietpartij waarbij Preston en Diamond gedood werden. Roy Bean besloot achter Carnahan aan te gaan. Uiteindelijk rekende Bean met Carnahan af.
Toen hij na een andere schietpartij in de cel van de stad San Drego terechtkwam, leerde hij daar Tomas Chavez kennen. De dochter van Chavez zat in de problemen. De arbeiders op hun ranch werden steeds lastiger en de voorman probeerde haar te dwingen met hem te trouwen. Toen Roy uit de gevangenis kwam, ging hij naar Californië waar de ranch van Chavez was. Hij stelde snel orde op zaken en trouwde met Victoria Chavez, waar hij een gezin mee stichtte. Na 22 jaar huwelijk kwam zijn vrouw te overlijden.
Toen de Amerikaanse burgeroorlog uitbrak, nam Bean dienst bij de noordelijken. Hij behaalde de rang van luitenant. Na afloop van de oorlog ging Bean weer zwerven en ontmoette op een gegeven moment Lily Langtry, een toen bekende zangeres. Hij begon weer een boerderij, ditmaal in Pecos. Hier werd hij uiteindelijk in 1882 tot rechter gekozen. Hij werd bekend om zijn aparte, eigen manier van het handhaven van het recht. Hij volgde niet de letter van de wet, maar keek naar goed of slecht. Zijn faam werd zo groot dat hij ook gevraagd werd om in andere gebieden recht te komen spreken. In één geval gaf hij de naam aan een stadje waar hij kwam. Hij noemde het Langtry, als herinnering aan de zangeres die een grote invloed op hem had. Lily Langtry was op haar beurt Roy Bean ook nooit vergeten. Toen zij hem weer wilde opzoeken op 21 april 1903 in de stad die naar haar genoemd was, lag Bean op zijn sterfbed. Hij stierf voordat de twee elkaar spraken. Roy Bean komt ook voor en een album van Lucky Luke, namelijk deel 13 'De rechter'.
Verschenen: mei 1966.

47 De vechtjas

Lasso deel 47 - De vechtjas (1966)

De kaft van het 47ste deeltje is ook van de hand van Rafael Griera. Op het gedeelte van de toonbank staat zijn naam. De stijl komt inderdaad overeen met die van de kaft van deel 41.
In dit deel wordt het verhaal verteld van Tom Horn. Hij werd in 1861 geboren in Memphis. Zijn jeugd was niet gelukkig, een apathische vader en een stiefmoeder waar hij totaal niet mee overweg kon. Het wekt dan ook geen verbazing dat hij al op zeer jeudige leeftijd het ouderlijk huis verliet en ging zwerven.
In zijn tienerjaren had hij het ene baantje na het andere. Op zijn twintigste was Horn in Sacramento.
Hier leerde hij Albert Sieber kennen. Deze was in zijn tijd een bekende scout voor het Amerikaanse leger. Samen met Sieber trok hij het gebied van de Apachen in Arizona binnen. Het doel was om de Indianen ervan te weerhouden een nieuwe oorlog te beginnen. Dit leek allemaal goed te gaan. Horn werd verliefd op een Indiaans meisje. In zijn afwezigheid wordt het kamp echter door Geronimo, de leider van de opstandige Indianen, met de grond gelijk gemaakt. Het meisje waar Tom Horn van hield werd gedood. Hierop zweert hij wraak.
Samen met Sieber gaat hij, als scout van het leger, erop uit om Geronimo gevangen te nemen. Zij hebben wat geluk aan hun zijde. Geronimo had net een gevoelige nederlaag geleden in de Gila woestijn.
Het lukt beide mannen om Geronimo gevangen te nemen. Hierna neemt Tom Horn weer ontslag als scout en gaat hij werken voor het detective bureau van de gebroeders Pinkerton.
Maar na enige tijd neemt hij ook hier ontslag. Hij gaat werken als ordehandhaver voor een groep veerhouders, die hem aanzienlijk meer willen betalen. Tom Horn glijdt vervolgens steeds verder af. Hij gaat als huurmoordenaar werken voor ene Mr. Ray. Horn leidt een luxe leventje, maar de prijs is hoog. De verdenking valt op hem. Een hulpsheriff, Leo Lever, laat zich op papier ontslaan en zoekt toenadering tot Horn. Dit lukt en Horn verteld Lever dat hij de geheimzinnige huurmoordenaar is. Dit leidt tot zijn arrestatie. Uiteindelijk wordt hij opgehangen voor het plegen van de moorden.
Verschenen: juni 1966.

48 Onversaagd

Lasso deel 48 - Onversaagd (1966)

Het volgende deel uit de Lasso reeks is enigszins apart, in die zin dat de hoofdfiguur geen eigen naam heeft. Hij wordt in de gehele strip aangeduid als de Apachen jongen. In het boekje zijn wel een aantal foto's opgenomen, maar ook hieruit is geen naam te herleiden.
De inhoud gaat over een Apache scout die voor Al Sieber werkt in San Carlos. De vader van de jonge sergeant scout wordt door een dronken man zonder enige aanleiding gedood. Wanneer hem geen recht wordt gedaan gaat hij dit halen en dood de moordenaar van zijn vader. Hierop wordt hijzelf gearresteerd, maar de overige Apachen scouts bevrijden hem. Sieber wordt op pad gestuurd met een gratie voor de scouts om hen terug te halen. Dit lukt, maar de blanken houden hun woord niet. De gratieverlening blijkt, tot woede van Sieber, waardeloos.
De groep wordt veroordeeld tot zeven jaar dwangarbeid. Tijdens de overplaatsing naar de gevangenis ontsnappen ze echter en beginnen schrikbewind. Ze vallen aan waar zij kunnen.. Wanneer de Apachen in een hinderlaag vallen komen bijna allen om behalve de leider. De voormalig sergeant vlucht met zijn vrouw naar Mexico. Ondertussen is een andere groep Apachen ook overgegaan tot aanvallen plegen. Hoewel hij niets van doen heeft met hen, worden hun daden wel aan hem toegeschreven. Omdat deze groep ook in Mexico aanvallen pleegt, besluit de voormalige scout met zijn vrouw terug te keren naar Amerika. Wanneer zijn vrouw bij een schietpartij wordt gedood keert hij weer terug op het pad van de wraak. Uiteindelijk wordt hij door Sieber en een deel van het leger in het nauw gedrongen. Tijdens de vlucht komt hij om het leven.
Verschenen: juni 1966.

49 Helden in het zadel

Lasso deel 49 - Helden in het zadel (1966)

Burke Ramsay was een ambitieus en gewetenloos man. Hij had bergen geld verdiend en nu wilde hij Grandville bezitten, de stad vlak bij Kansas City. Maar de inwoners van de stad werken hem tegen. Dan komt Ramsay op een nader idee. Hij gaat naar Kansas City, op zoek naar twee huurmoordenaars. Die vindt hij in de personen van Sid Deppart en Brand Teeter. Voor 25.000 dollar de man moeten ze vijf inwoners van het stadje vermoorden. Maar Ramsay wil dat het allemaal ongelukken lijken. Deppart en Teeter gaan akkoord. Ramsay keert terug naar Grandville en doet voorkomen alsof hij zijn plannen heeft laten varen. Dan verschijnt als eerste Deppart in de stad. Hij vergiftigd de voorman van een ranch waar hij wil gaan werken. Zijn opzet lukt en Deppart wordt aangenomen. Twee weken later verschijnt ook Teeter in Grandville. Hij gaat werken als houthakker. De moordenaars van Ramsay zijn gearriveerd. Om vanaf het begin nergens van te worden verdacht, organiseert Ramsay een aanslag op zijn eigen leven, die natuurlijk net mislukt. Maar het kan voldoende zijn om de sheriff, Peter Lamb, om de tuin te leiden. Die zomer werden de eerste twee moorden gepleegd. Beide leken op ongelukken en Ramsay kocht het land dat vrijkwam. Maar niet alles loopt volgens het plan van Ramsay. In zijn saloon werkt een meisje genaamd Virginia. Zij werkt daar noodgedwongen en hoewel Ramsay met haar wil trouwen is zij verliefd op de sheriff. Teeter vertrouwt haar wat dingen toe en wanneer ze Deppart en Teeter samen ziet met Ramsay informeert zij de sheriff. Samen zetten ze een val. Virginia weet Ramsay ervan te overtuigen dat hij Teeter niet meer kan vertrouwen. Ramsay laat Deppart Teeter doden. Bij het laatste slachtoffer zet de sheriff een val voor Deppart en Ramsay. Deppart wordt gedood en Ramsay eindigt aan de galg.
Verschenen: juli 1966.

50 Broeders in het kwaad

Lasso deel 50 - Broeders in het kwaad (1966)

Het verhaal begint in San Antonio in het jaar 1861. Twee mannen rijden op een ezel de stad binnen en krijgen ruzie met een andere groep mannen. De twee doden hun uitdagers. De sheriff waarschuwt de twee dat zij beter kunnen verdwijnen, want de mannen die ze gedood hebben behoorden tot de bende van Johnny Rifler. Deze laatste bezit alle saloons in de stad en alle revolverhelden werken voor hem. De twee vrienden lieten zich geen tweede maal waarschuwen. Ze vertrokken onmiddelijk uit San Antonio. Maar op hun reis komen ze uit bij een farm waar een jonge vrouw zit te huilen. De twee mannen stellen zich voor als Tricks en Cayetano Valesco. Dan horen de twee vrienden wat het probleem is. De jonge vrouw, Fiona, heeft een jonger zusje, Joyce. Ze was verliefd op Rifler. Deze wilde ook met haar trouwen, maar Joyce wil nu niet meer. Ze wordt nu gevangen gehouden en Rifler wil haar dwingen met hem te trouwen. De twee vrienden besluiten daar een stokje voor te steken. Ze gaan terug naar San Antonio en lopen daar de sheriff tegen het lijf. Terwijl ze met hem staan te praten zien ze Rifler die ruzie heeft met een andere vrouw, Donna Wild. Met haar zou hij eerst trouwen, maar dat wil Rifler nu niet door laten gaan. Wanneer Rifler weg is gaat Cayetano het hotel binnen waar Donna wordt vastgehouden en bevrijdt haar. Samen met de sheriff (die gedwongen wordt) gaan ze naar de ranch om Joyce te bevrijden. Ondertussen heeft ook Rifler problemen. Als hij de steun wil houden van een aantal belangrijke dorpsinwoners moet hij van ze gaan trouwen. De sheriff is er tijdens de bevrijdingsactie vandoor gegaan en verteld alles aan Rifler die direct met zijn mannen naar de ranch gaat. Maar het is al te laat. Joyce is bevrijdt. Maar Tricks is nog samen met Donna op de ranch. Tricks spreekt Rifler toe en doet voorkomen alsof Joyce nog bij hem is. Hij laat Rifler de bruiloft op de ranch doen plaats vinden. Tricks zorgt ervoor dat Rifler en Donna trouwen. Dan gaat Tricks naar de farm van Fiona waar hij Cayetano treft. Samen trekken de vrienden verder.
Verschenen: juli 1966.

51 Zwarte Jack

Lasso deel 51 - Zwarte Jack (1966)

Tom Ketchum, beter bekend als Zwarte Jack, was een bende leider in het oude westen van Amerika. Samen met zijn broer Sam bracht hij zijn jonge jaren door als cowboy. In 1895 gingen de mannen ieder hun eigen weg, Tom was verliefd op de zangeres Cora Lewis, die werkte in een saloon in Clayton, New Mexico. Hij had een ranchbezitter, Frank Slim, als concurrent. Toen Cora Lewis koos voor Slim ging hij het stel achterna en vermoorde hen in San Francisco. warte Jack uit Lasso deel 51 - warte Jack Na de dubbele moord sloot hij zich aan bij de Cassidy bende waar zijn broer Sam al lid van was. Nadat hij al enige tijd lid was van de bende doodde hij Cassidy. Toen verkreeg hij ook de bijnaam Zwarte Jack. Hierna had hij de leiding over de bende. De groep pleegde een reeks aan treinovervallen. De spoorwegmaatschappij van Colorado nam agent W.H. Reno in dienst om de bende in te rekenen. Tijdens een overval van Ketchum en zijn bende op de Turkey Canyon lijn vond de eerste confrontatie plaats, die uitliep op een schietpartij. Vrijwel de gehele bende werd doorgeschoten, op de Ketchum broers en de bendeleden Kranks en Lay na. Ondanks deze tegenslag viel de bende op 11 juli 1899 de trein opnieuw aan, ditmaal met succes. De bende ging naar Orphan County in Colorado om te gaan genieten van de opbrengst van de overval. Maar sheriff Edward Farr was op de hoogte van zijn komst. Deze verzamelde een groep mannen en probeerde de bende in te rekenen. Tom Ketchum doodde de sheriff, maar ook Lay en een ander bendelid Love vonden de dood. Ketchum kon al schietend ontkomen. Op 16 augustus 1899 vielen de gebroeders Ketchum, samen met bendelid Franks opnieuw een trein aan. Franks werd gedood en Sam Ketchum werd zwaar gewond. De broers wilde zich schuilhouden, maar de klopjacht was geopend. Toen Tom Ketchum even weg was werd de hut waar zijn broer Sam was gevonden door een groep mannen. Sam Ketchum werd door twee mannen, Alan Datra en Tom Bossian, nogmaals geraakt. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht maar stierf op de operatietafel. Tom Ketchum besloot om Datra en Bossian te vermoorden. Hij ging naar hun woonplaats Poplars en doodde de beide mannen. Maar zijn onvoorzichtigheid werd hem dit keer fataal. De assistent sheriff van de stad, Cameron, rekende Ketchum in. Tom Ketchum stierf aan de galg op 21 april 1901 in New Mexico.
Verschenen: augustus 1966.

52 Johnny Ringo

Lasso deel 52 - Johnny Ringo (1966)

Deel 52 uit de Lasso reeks droeg de titel Johnny Ringo en verscheen in 1966. Hij begon voor het eerst naam te maken net na het einde van de Amerikaanse burgeroorlog. Ringo had gevochten aan de kant van de zuidelijke staten en behoorde dus tot de verliezers. Hij kwam te werken voor rancher Sam English. Als snel bloeide er iets moois op tussen Johnny Ringo en de dochter van Sam English, Diana. De twee trouwden uiteindelijk ook met elkaar. Omdat hij niet tevreden was met hun levensstandaard, ging Ringo op pad op zoek naar beter betalend werk. Hij kwam terecht in Tombstone. Daar kwam hij een oude bekende tegen, Dan Spade. Dankzij deze Spade kwam hij in september 1879 als ordebewaarder in dienst van ene Arjkmann. Van eind september tot de laatste dagen van november 1879, verwierf Johnny Ringo een bedroevende faam die zijn naam ook aan de geschiedenis van Tombstone koppelde. In december reed een man die de naam William Breakenbridge droeg, de stad binnen. Zijn leven zou invloed hebben op Tombstone. In diezelfde periode ging Ringo in zee met een bekende veedief Bill Brocius. Hij moest dan natuurlijk wel stoppen met zijn werk voor Arjkmann. Omdat Ringo veel wist van de zaken van Arjkmann kreeg Spade de opdracht om Ringo te vermoorden. Dit mislukte doordat Breakenbridge tussenbeide kwam. Ringo schoot op zijn beurt wel Arjkmann dood. Ringo begon een klein fortuin te vergaren met veediefstal. Het geld stuurde hij naar zijn vrouw. In 1881 kwam Wyatt Earp met zijn broers naar Tombstone om de orde in de stad te herstellen. William Breakenbridge trad bij Earp in dienst. De vrouw van Ringo kwam in die periode ook naar Tombstone. Toen Ringo haar daar ontmoette, kreeg hij een aanbod van de Clantons om voor hen te komen werken. Hij ging in op hun aanbod, tot ongenoegen van zijn vrouw en ondanks de waarschuwing van Breakenbridge. Eind oktober zou het vuurgevecht tussen de Earps en de Clantons bij de O.K.Corral plaats vinden. Hoewel Ringo eerst had toegestemd om de Clantons ter zijde te staan, liet hij onder druk van zijn vrouw verstek gaan. Zij op haar beurt verliet Ringo. Dit werd haar noodlottig. De koets waarin zij zat werd overvallen en zij vond hierbij de dood. Ze werd begraven op het, inmiddels, beroemde kerkhof van Tombstone, Boot Hill.
In de periode die volgde leefde Ringo van dag tot dag. Na weer een schietpartij verliet hij Tombstone en kwam terecht in Galleyville. Na een incident met een aantal gokkers, ging Ringo terug naar de ranch van zijn schoonvader. Toen deze in 1883 overleed ging Ringo weer zwerven. Hij kwam weer terecht in Tombstone. De Earps waren inmiddels al weer vertrokken en hij wilde Breakenbridge opzoeken. Nadat hij weer in een vuurgevecht verzeild was geraakt, wilde een lokale sheriff hem aanhouden. Ringo schoot hem neer. Breakenbridge ging hierop achter Ringo aan en schoot Johnny Ringo dood.
Verschenen: augustus 1966.

53 De stille moordenaar

Lasso deel 53 - De stille moordenaar (1966)

In een saloon vindt een vuurgevecht plaats. Twee mannen vinden de dood. De eigenaar van de saloon, Raymond Kasselman, probeert een gesprek aan te gaan met de vreemdeling. Maar deze zegt niets terug en verlaat de saloon. De vreemdeling gaat naar het kerkhof bij het stadje. Hier betaald hij de opzichter tweeduizend dollar als hijzelf een graf mag graven. Nadat hij klaar is, plaats hij de grafsteen. Hierop staat de naam van Raymond Kasselman. Terwijl hij op het muurtje van het kerkhof zit, komen de gunmen van Kasselman voorbij. Eén van hen kent de vreemdeling, hij wordt Stille Kan genoemd. Omdat hij niet veel praat maar des te meer schiet. Nadat de gunmen zijn vertrokken hoort Stille van de opzichter dat Kasselman probeert om Brenda Taylor met hem te laten trouwen. Hierdoor zal hij de rijkste man van de streek worden. Maar het is dan al duidelijk dat Kasselman zijn nieuwe vrouw zal vermoorden. Stille gaat op weg naar de ranch van Brenda Taylor en stelt zich voor aan haar als Myron Kann. Nadat ze gepraat hebben en Stille heeft uitgelegd wat hij van plan is, stemt Brenda in met zijn plan. Die nacht denkt Myron Kann terug aan het verleden. Toen Myron nog een kind was vonden zijn ouders in de woestijn Kasselman. Omdat zij samen met een apache aan het reizen waren namen ze Kasselman mee. Maar deze vermoordde de ouders van Myron en verwondde de apache. Hij liet Myron in de woestijn achter om te sterven. Maar de apache redde de jongen. Een aantal jaren later doodde Kasselman de apache. Maar nu is Myron terug om wraak te nemen. Eerst doodt hij de gunmen van Kasselman en daarna de moordenaar zelf. Samen met Brenda kon hij toen een toekomst opbouwen.
Verschenen: augustus 1966.

54 Duivelse geest

Lasso deel 54 - Duivelse geest (1966)

In 1862 vielen een groep Apachen in Texas een groep kolonisten aan. Iedereen werd gedood, op een jongen na. De jongen was doodsbang. Enige tijd later kwamen George Curry, een rancher, en zijn mannen eraan. Ze vonden de jongen die Lee Hamil heette. Curry nam hem mee naar zijn huis, waar de jongen zou opgroeien. Curry had al drie kinderen en zijn dochter Caroline en zijn zoon Lucien accepteerden Lee direct als lid van het gezin. Maar zijn oudste zoon Rufus was niet ingenomen met het besluit van zijn vader. De jaren gingen voorbij en de houding van Rufus was nog niets veranderd. Op een dag kreeg George Curry een bod op zijn ranch door Dolan van Sickle. Maar Curry wilde er niets van weten. Die avond vertelde George zijn kinderen van de moeilijkheden. Maar Doran van Sickle nam ook zijn maatregelen. Hij huurde Watt Wallack, een scherpschutter, in om George Curry te vermoorden. Wallack liet het voorkomen als een ongeluk, maar George Curry werd doodgeschoten. Nu werd Rufus de baas op de ranch. Als eerste verwees hij Lee naar de woonruimte van de cowboys. De weken gingen voorbij en de liefde tussen Lee en Caroline bloeide op. Maar Lee begon steeds meer verdenking te krijgen tegen Van Sickle. Hij lokte een ruzie uit met Rufus en liet dit bekend worden. Hierdoor kon hij bij Van Sickle in dienst treden. Maar zijn bedoeling is om uit te zoeken wat er gebeurd is. Wanneer Lucien vermoordt dreigt te worden grijpt Lee in. Samen keren ze naar de ranch van Curry terug. Nadat Rufus overtuigd is moeten zij de aanval van Doran van Sickle en zijn bende af slaan. Het lijkt erop dat ze geen stand zullen houden, maar op het laatste moment is de sheriff met zijn mannen gearriveerd en arresteert Van Sickle. Lee en Caroline trouwen en voor de Curry familie ziet de toekomst er zonnig uit.
Verschenen: september 1966.

55 Belle Star

Lasso deel 55 - Belle Star (1966)

Het levensverhaal van Belle Star is het onderwerp van deel 55 uit de Lasso reeks. Ze overviel nooit een postkoets, trein of bank. Maar ze was een van de beste paardendieven uit het oude westen. Belle Starr werd op 5 februari 1848 geboren in Missouri. Ze was de dochter van rechter John Shirley en zijn vrouw Elisabeth, die haar Mirabelle noemden. Haar broer, Johnny, sneuvelde tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Na het einde van de burgeroorlog trok het gezin naar het westen. De Shirley's vestigde zich in Scyne, een stad ten oosten van Dallas. Hier ontmoette Mirabelle de bekende bandiet Cole Younger. De twee werden verliefd en trouwden. Pas later kwam het criminele verleden van Cole Younger naar voren,. Die er dan ook vandoor ging. Mirabelle schonk het leven aan een dochtertje genaamd Pearl. Mirabelle kon haar man niet vergeten en ging naar hem op zoek. Om in haar levensonderhoud te voorzien trad ze op in kroegen. In augustus 1874 dacht ze dat Cole Younger dood was. In de krant stond een dergelijk bericht, wat later onjuist bleek. Rond die tijd ontmoette ze ook een paardendief genaamd Blue Duck. Hij werd haar vaste begeleider. Toen Blue in de zomer van 1875 gedood werd bij een diefstal, nam Mirabelle de leiding van de bende over. Nadat ze eerst de paarden van Tom Chisum had gestolen, verkocht zij deze later aan toekomstig rechter Parker. Toen Parker meer wilde dan een zakelijke overeenkomst, maakte Belle hem duidelijk hier niet van gediend te zijn. Ze had er een vijand bij. Belle ontmoette toen ook een Cherokee indiaan genaamd Sam Starr. Hij werd al snel haar rechterhand en omdat Belle dacht weduwe te zijn trouwde de twee. Vanaf toen ging ze als Belle Starr door het leven. Sam Starr zocht naar een manier om met één slag het criminele leven achter zich te laten. Hij overviel een postkoets, maar werd herkend door de net benoemde rechter Parker. Dit leidde tot de aanhouding van het stel. Belle werd veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, Sam tot een jaar. In de herfst van 1884 waren beide weer vrij. Direct pakte zij hun oude criminele leventje weer op. Parker probeerde hen achter de tralies te krijgen, maar slaagde hier niet in. Op kerstavond 1886 werd Sam Starr gedood tijdens een vuurgevecht met een andere man. Niet lang daarna had Belle alweer een andere man aan haar zijde. Ook deze man was van Indiaanse afkomst. Hij heette Jim July. Zij redde hem van een onterechte hangpartij, bevolen door Parker. Als gevolg van de publiciteit die dit opleverde moest Parker zijn rechterlijke status inleveren. Op 3 februari 1889 werd Belle Starr vanuit een hinderlaag doodgeschoten. Wie Belle vermoord heeft, is altijd onbekend gebleven, maar velen zochten Parker achter de aanslag. Bewezen werd dit echter nooit.
Verschenen: september 1966.

56 Colt schaduw

Lasso deel 56 - Colt schaduw (1966)

In een saloon in San Francisco schiet de revolverheld Joe een man genaamd Bartlett neer. De aan de drank geraakte zangeres Virgy, die ook de vriendin van Joe is, bekritiseerd zijn handelswijze. Zij is niet de enige. Ook de eigenaar van de saloon Bud Weisser leest Joe de les. In plaats van al die vuurgevechten moet hij beter voor Virgy zorgen. De woorden raken een snaar en eenmaal thuis vraagt Joe waarom Virgy aan de drank is. Eenmaal was zij een gevierde zangeres. Ze zou gaan trouwen met een rijke man genaamd Ralph Gekson. Deze nam haar mee naar zijn familie, maar de neef van Ralph, Kent "Gekko" Gekson, zegt dat hij het meisje nog kent uit goedkope gelegenheden. Hierop krijgen de neven ruzie en Gekko doodt Ralph. Sindsdien is zij aan de drank. Bud Weisser kent Virgy nog uit haar glorietijd en probeert haar te helpen. Maar op dat moment komt Gekko de saloon van Weisser binnen. De twee krijgen ruzie en wanneer Gekko hoort dat zijn vriend Bartlett is gedood wil hij Joe doden. Wanneer hij hoort dat Virgy bij Joe is wil hij haar ook doden. Weisser snelt naar de twee toe en waarschuwt hen. Bud en Joe treden Gekko tegemoet. In het vuurgevecht vinden Joe en Gekko de dood. Bud is gewond maar overleeft. Met hem bouwt Virgy haar toekomst weer op.
Verschenen: oktober 1966.

57 Onruststokers

Lasso deel 57 - Onruststokers (1966)

Guy Miller had dagen in het zadel gezeten toen hij aankwam bij de oude eik. Het was aan deze eik te danken dat hij nog in leven was. Althans dat dacht hij. Plotseling hoorde hij geritsel tussen de bladeren en ontdekte in de boom sheriff Weldam, die een tak zat door te zagen. Want wat bleek? Toen Guy werd opgehangen aan een tak van de boom had de sheriff de dag ervoor ook al de tak doorgezaagd. Dit had zijn leven gered, omdat een man niet twee maal mocht worden opgehangen. Het plan was verzonnen door de sheriff en de vrouwelijke rechter Mara Lee. Toen Guy voor het eerst in het stadje Knoxville arriveerde had hij ruzie gekregen met Billy Butler. Billy was een zoon van de man die de streek in zijn greep had, Joe Butler. Tijdens het vuistgevecht was Billy met zijn hoofd tegen een aambeeld gekomen en overleden. Nu eiste Joe Butler en zijn overige zonen de dood van Guy. Omdat de sheriff niet tegen hen opkon, verzon de vrouwelijke rechter het plan. En nu was er weer een slachtoffer dat gered moest worden. Guy ging terug naar Knoxville om de Butlers tegen te houden. Hij verwachtte niet dat ze nogmaals in de truc zouden geloven. Maar dat was niet het enige. Joe Butler wilde dat een zoon van hem met de rechter zou gaan trouwen. Dit weigerde ze en Guy was gedwongen om in te grijpen. Het schot waarmee hij de Butler ontwapende bracht Joe Butler en zijn twee andere zoons naar het kantoor van de sheriff. Hier troffen ze Guy op hun pad. Ook de sheriff koos nu openlijk de kant van Guy. Het leidde tot een schietpartij, waarbij de Butlers werden gedood. Maar ook de sheriff kwam om het leven. De rust keerde terug in Knoxville. Guy Miller werd de nieuwe sheriff en trouwde met rechter Mara Lee.
Verschenen: oktober 1966.

58 Trefzeker

Lasso deel 58 - Trefzeker (1966)

Eén van de meest gevaarlijke gunman uit het oude westen was zonder twijfel Clay Allison. Allison werd geboren in 1840 in Tennessee en had een normale jeugd. Niets wees erop dat hij tot één van de meest geduchte revolverhelden zou uitgroeien. Sterker nog, tot aan zijn 30ste werkte Clay Allison als een anonieme cowboy. Maar toen vond een gebeurtenis plaats die zijn leven totaal zou veranderen. In een saloon was hij getuige van een woordenwisseling tussen twee andere bezoekers. Eén van deze twee was de gunman Frank Key. Nadat Clay Allison zich ermee ging bemoeien draaide het handgemeen uit op een vuurgevecht. En Clay Allison won en doodde Key. Allison was zich tot dan toe er niet van bewust geweest dat hij zo goed met wapens om kon gaan. Maar al snel moest hij zijn revolvers weer gebruiken. Een bende veedieven sloegen toe en doodde zijn vriend Jenks. Op bloed belust schoot Clay Allison het merendeel van de bende neer. Twee mannen waren ontkomen, maar hij ging naar de dichtstbijzijnde stad en schoot ook deze mannen neer. Hij bleef nog een tijdje werken als cowboy, maar merkte dat hij zijn agressie niet meer in toom had. daarom nam hij ontslag en vertrok naar Texas. In deze periode raakte hij ook aan de drank. Maar in het stadje Red River raakte hij verliefd op een Mexicaans meisje genaamd Margarita Lujan. Maar zijn reputatie als gunman stond geluk in de weg. Vaak werd hij uitgedaagd voor een gevecht die hij wel steeds won. Hoewel er sprake was van wederzijdse gevoelens tussen Allison en Margarita vertrok de gunman. Hij kwam terecht in het stadje Cimarron. Hier werd hij in dienst genomen door de beroemde sheriff Wyatt Earp als hulpsheriff. Een aantal jaren lukte het Clay Allison om de drank te laten staan en werd een verdienstelijke wetshandhaver. Toch begon hij zijn reputatie tegen hem te krijgen. Een aantal burgers wilde van hem af en probeerde hem een moord in de schoenen te schuiven. Maar Wyatt Earp kon de onschuld van Clay Allison aantonen. Allison nam ontslag en keerde terug naar Red River. Hier kwam hij echter tot de ontdekking dat zijn grote liefde Margarita Lejun in middels getrouwd was. Op de terugweg van zijn bezoek aan haar zat hij dronken op de bok van zijn kar. Hij viel er vanaf en brak zijn nek. Hij was op slag dood. Op 37 jarige leeftijd stierf Clay Allison. Een man die veel vuurgevechten had gewonnen stierf door een dom ongeluk.
Verschenen: november 1966.

59 De zwerver

Lasso deel 59 - De zwerver (1966)

De zwervende Ralf Crowder kwam op een dag het stadje Alphens binnenrijden. Dorstig als hij was, ging hij direct naar de saloon. Maar daar was precies op dat moment een schietpartij gaande. Terwijl hij buiten stond, kwam Gay Burnett al schietend uit de saloon. Burnett sprong op zijn paard en ging er vandoor. Omdat ralf in de weg liep. Krijgt hij het aan de stok met dezelfde mannen als Burnett. Maar de sheriff grijpt op tijd in. Dan hoort Ralf wat er is gebeurd. Burnett heeft de voorman van de 'KL' ranch gedood. De sheriff besluit direct een posse te organiseren. Omdat Ralf het zaakje niet vertrouwd, gaat hij zelf ook op onderzoek uit. Na enige tijd vindt hij Burnett. Hij helpt Burnett om de achtervolgers af te schudden. Dan verteld Burnett zijn kant van het verhaal. Burnett was in de saloon toen de voorman binnenkwam. Ze kregen ruzie. Terwijl ze aan het vechten waren kwamen er ook drie cowboys van de 'KL' ranch binnen. Terwijl deze probeerde het vechten te laten stoppen, klonk er een schot en werd de voorman gedood. Omdat Burnett dacht dat de kogel voor hem bestemd was, had hij zijn wapen getrokken. En toen dacht iedereen dat hij de voorman had gedood. Ralf geloofd Burnett en besluit hem te gaan helpen. Hij wil dat Burnett zich gedeisd houdt. Ralf gaat terug naar de stad en bezoekt de vriendin van Burnett, Martha. Ralf stelt het meisje gerust en gaat daarna naar de sheriff. Hij verteld de sheriff dat hij weet waar Burnett is. Maar omdat hij niet wil vertellen waar, sluit de sheriff hem op. Ongeduldig ontsnapt Ralf uit de cel en gaat terug naar Burnett. Samen gaan ze naar de 'KL' ranch. Dan komt Ralf er achter wat er aan de hand is. De cowboys van de 'KL' ranch veranderen de merktekens van het vee van een andere ranch en stelen zo de dieren. Wanneer Ralf met de eigenaar van de 'KL' ranch, Lowden, hierover gaat praten blijkt dat hij er ook van weet. Het is de reden dat de voorman werd vermoord, want die was er ook achter gekomen. Er volgt een schietpartij die door Ralf wordt gewonnen. Hij neemt Lowden gevangen en brengt hem naar de sheriff. Hier bewijst hij de onschuld van Burnett. Samen met zijn vriendin Martha gaat hij een mooie toekomst opbouwen en Ralf Crowder trekt verder. Op zoek naar nieuwe avonturen.
Verschenen: november 1966.

60 De moedige bandiet

Lasso deel 60 - De moedige bandiet (1966)

Curtis Perry was een roekeloze dief. Hij was misschien wel de meest brutale crimineel uit het oude westen. Deel 60 uit de Lasso reeks gaat over hem. Ook dit deeltje verscheen in 1966. Zijn volledige naam was overigens Oliver Curtis Perry, in het boekje wordt hij alleen aangeduid als Curtis Perry.
In 1886 was Perry een gewone cowboy in Lincoln. Wanneer rechter Stanwick en zijn dochter Annabelle in de stad arriveren, verandert de wereld voor Perry. Hij valt als een blok voor Annabelle. Hoewel er een eerste kennismaking volgt, blijft Perry daarna weg van haar. Hij is ervan overtuigd dat hij haar een gouden toekomst moet bieden. Iets wat hij als cowboy niet kan. Daarom begint hij met veediefstallen. Wanneer hij verneemt hoeveel een treinoverval heeft opgeleverd sluit hij zich aan bij de bende van Carl en John Lubbock. Op 9 juni 1887 deed Perry voor het eerst aan een treinoverval mee. Dit loopt echter uit op een grote mislukking en Perry besluit zich te beperken tot veediefstal.
Maar wanneer Annabelle hem in 1891 schrijft hun verloving te willen verbreken, besluit Perry alsnog de gok te wagen. Op 20 september 1891 pleegt hij zijn eerste treinoverval. Niet met behulp van een bende, maar in zijn eentje. De overval lukt en de opbrengst is 60.000 dollar.
Op 21 februari 1892 werd Perry de meest opzienbarende treinovervaller van zijn tijd. Hij overviel de American-Express en verdween met 100.000 dollar. Zeker voor die dagen een fortuin. Omdat hij naar Annabelle terug wilde, besloot hij tot een laatste overval. Op 20 september 1892 stapte hij aan boord. Maar ditmaal liep het anders af. De bewaker in de trein liet zich niet zomaar verrassen. Perry nam het geld mee, maar de bewaker slaagde erin bij een tussenstationnetje van de trein te geraken. Hij alarmeerde de autoriteiten die Perry op het eindstation stonden op te wachten. Het lukte hem in eerste instantie te ontsnappen door op een locomotief te springen. Later stal Perry een paard. Maar zijn achtervolgers kwamen steeds dichterbij. En uiteindelijk werd hij dan ook gepakt. Perry werd veroordeeld tot 49 jaar gevangenisstraf.
Annabelle verbrak natuurlijk hun verloving. In april 1893 ontsnapte Perry uit de gevangenis in Dannemora. Zijn doel: Annabelle. Nadat ze hem duidelijk had gemaakt dat ze niets meer met hem van doen wilde hebben, liet Perry zich weer oppakken en werd hij weer in de gevangenis opgesloten. Op 30 september 1930 overleed Perry op 64-jarige leeftijd in de gevangenis.
Verschenen: december 1966.

61 Getrokken wapens

Lasso deel 61 - Getrokken wapens (1966)

Bij de naam Kid Curry moet ik eigenlijk altijd denken aan de western tv-serie 'Alias Smith and Jones' uit de jaren 70. Deel 61 uit de Lasso serie, met als titel 'Getrokken wapens', heeft echter een geheel andere Kid Curry als onderwerp.
Het verteld het verhaal van Harry Logan, samen met zijn broers Johnny en Lonny vormde hij een bende in het oude westen. Al op jonge leeftijd waren de Logan broers wezen geworden. Zij werden opgevoed door een zus van hun moeder. Hun neef Bob Lee werd al snel lid van de bende van George Curry uit Wyoming. Drie jaar later haalde Bob Lee zijn neven ook bij de bende van Curry. Onder leiding van Curry werden de Logan's veedieven. Blijkbaar beviel de samenwerking met Henry Logan uitstekend, hij begon zich de naam Kid Curry aan te meten. Volgens het verhaal kwam dit doordat Henry het leven redde van George Curry.
Doordat de bende te maken kreeg met het agentschap van de Pinkertons, moesten zij hun werk tijdelijk staken. Logan vertrok uit de bende van Curry en nam zijn broers, zijn neef en één bendelid (Thornill) mee. Begin 1889 bereikten Kid Curry en zijn bende Montana. Curry kocht een oude boerderij van Pike Landusky. Deze Landusky had een dorpje gesticht dat naar hem was vernoemd. Kid Curry liet ook zijn oog vallen op de dochter van Landusky, Ellie. Al snel kwam het tot een confrontatie tussen Landusky en Curry. Op een avondje in het dorp kwamen de mannen elkaar tegen tijdens een sociale gelegenheid. Landusky stuurde zijn beschermer Jim Winters op Curry af. Deze vloerde hem echter eenvoudig met een vuistslag. Dit kostte Winters niet alleen zijn baan, maar ook zijn verloving met Ellie. Kid Curry had een gevaarlijke vijand gemaakt.
Op een gegeven moment werden Kid Curry en zijn mannen weer door George Curry teruggehaald. In de periode 1891 tot eind 1893 hield de bende heel erg huis in Wyoming. Maar niet zonder een prijs. Op 19 september 1892 werd Lonny Logan tijdens een overval gedood. Ook de Pinkertons roerde zich weer in de strijd. George Curry viel in de handen van de wet. Kid Curry trok zich terug naar Montana. Hier liep het conflict met Landusky weer op. Ook Ellie wist inmiddels wat Curry deed en had geen behoefte meer om met hem om te gaan. Vanaf dat moment sloeg Curry ook aan het moorden. Uit de statistieken van de Pinkertons bleek later dat Curry 8 vrienden van Landusky had vermoord. Uiteindelijk schoot Curry ook Landusky dood. Hierna had de bende van Curry de vrije hand in het gebied. Tot januari 1896 bediende de bende zich ook van afpersing. Toen Curry na een avondje weg reed bleef Johnny Logan achter in de saloon. Hij werd doodgeschoten door Winters, die inmiddels met Ellie getrouwd was. Via een tussenpersoon kreeg Curry te horen wat er was gebeurd en dat Winters op zijn ranch op hem wachtte. Samen met zijn neef Bob reed Curry naar de ranch, maar de twee reden rechtstreeks een hinderlaag in, waarbij Henry Logan, alias Kid Curry, werd gedood.
Verschenen: december 1966.

62 Wraak is zoet

Lasso deel 62 - Wraak is zoet (1966)

Wade Clair werd in 1872 vermoord op zijn boerderij in de buurt van het stadje Tuscarona. Volgens een getuige schoot hij zichzelf dood toen hij zijn geweer schoon maakte. De lokale sheriff nam genoegen met het verhaal en daarmee leek de kous af. Dat leek zo totdat een week later een ombekende man de boerderij van Clair kwam bezoeken. Toen hij hoorde dat de oude man zichzelf had gedood bezocht hij treurig zijn graf. Hierna begaf hij zich naar het stadje waar hij zijn oor te luisteren legde. Hij kwam er al snel achter dat er één man was, die heel machtig was in de streek: Leo Royce. Maar in de stad kwam hij nog meer aan de weet. Zo kwam de sheriff hem ondervragen. De vreemdeling gaf als naam Mac Smith. Aan de ontmoeting hield Mac geen goed gevoel over. Toen hij door het stadje liep viel zijn oog op een mooie jonge vrouw. Hierdoor lette hij niet op en liep tegen een andere man op. De man werkte voor Royce. Mac zag geen andere uitweg dan de gunman neer te schieten. Omdat hij toch meer wilde weten besloot hij de volgende dag naar de ranch van Royce te gaan. Maar de volgende ochtend werd hij al vroeg gewekt door een boodschapper van Royce. Deze wilde hem spreken. Eenmaal bij Roce bood deze Mac werk aan, wat Mac accepteerde. Hij begon de orders van de voorman van Royce, Cassody, uit te voeren. Hierdoor nam Mac deel aan het uitvoeren van het schrikbewind van Royce. Maar op een gegeven moment hoorde Mac dat er een getuige was geweest bij de door van Clair. Ene Garland. Mac zoekt hem op en brengt hem naar de sheriff. Daar vertelde de man de waarheid. Clair werd vermoord door Cassidy in opdracht van Royce. Toen toonde ook de sheriff zijn ware kleuren; hij werkt ook voor Royce maar Mac maakte de onbetrouwbare wetsdienaar onschadelijk. Nadat hij een bericht had verzonden naar een naburige stad om hulp bezoekt Mac het huis van het mooie meisje. Al eerder had hij aan haar en haar vader verteld dat hij in werkelijkheid Jim Clair is en de moordenaar van zijn vader wil vinden. De jonge Clair gaat naar de ranch van Royce, die inmiddels weet dat Jim niet aan zijn kant staat. Het komt tot een schietpartij waarbij de boeven worden gedood en Jim wordt gewond. Maar dankzij de zorgen van het meisje komt hij er weer bovenop en de toekomst lacht hen beide toe.
Verschenen: december 1966.