Kas (Zbigniew Kasprzak)

Zbigniew Kasprzak (Kas)

Zbigniew Kasprzak, beter bekend als Kas, werd geboren op 1 maart 1955 in Krakau, Polen. Hij studeerde grafische kunsten en interieurarchitectuur aan de Academie van Beeldende Kunsten in Krakau. Op jonge leeftijd verslond hij de avonturen van Lucky Luke.
Zoals vele Poolse tekenaars werd hij geïnspireerd door Grzegorz Rosinski, die vooral bekend is geworden bij het grote publiek als de tekenaar van de succesvolle reeks Thorgal.
Kas won in 1975 een tekenwedstrijd die was georganiseerd door het tijdschrift Relax. Dit betekende zijn doorbraak in de wereld van de strips.
Op een festival in Zwitserland in 1988 viel zijn werk op bij Rosinski. Door zijn bemiddeling kon Kas de science-fiction serie 'Hans' overnemen.
In 1994 begon hij samen met de scenarist Kasprzak McLeod te werken aan de serie 'Reizigers', waarvan een deel zich afspeelt in het Nederland van de 19de eeuw.
In 2003 begon hij samen met Mythic de reeks 'Halloween Blues', die hem grote erkenning heeft opgeleverd. De inkleuring is van oud-Thorgal-inkleurster en Kas' echtgenote Graza.
In 2006 illustreerde hij 'Shooting Star-Marilyn Monroe'. Dit verscheen in de collectie 'Rebels' van Jean-François en Maryse Charles.

Geraadpleegde bronnen:

www.zilverendolfijn.nl/

pl.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Kasprzak/

lambiek.net/artists/k/kas/

esensja.pl
>

www.depoort.com