Joe Shuster

Joe Shuster

Joseph (Joe) Shuster werd geboren op 10 juli 1914 in Toronto, Ontario (Canada). Zijn vader was een Nederlandse immigrant uit Rotterdam en zijn moeder kwam uit Kiev in de Oekraïne. In zijn jeugd werkte Shuster als kantenjongen voor de Toronto Daily Star. In zijn vrije tijd had hij tekenen als hobby.
Toen hij 10 jaar was verhuisde het gezin naar Cleveland, Ohio. In Cleveland bezocht Shuster de Glenville High School. Hij werd vrienden met de latere schrijver Jerry Siegel. Gezamenlijk begonnen zij een science-fiction blad.

De twee mannen gingen werken voor Wheeler-Nicholson. Deze had de uitgeverij National Allied Publications, nu bekend als DC Comics. Zij begonnen te werken voor de serie 'New Fun'. Deze lijn bracht uitsluitend nieuw materiaal uit. Zo maakten zij 'Henri Duval' en 'Doctor Occult' voor deze reeks.
Siegel en Shuster kwamen vervolgens met een kale, telepathische boef genaamd 'The Superman'. Deze was uit op wereld dominantie. De strip werd in 1933 uitgegeven, maar was geen succes.
Het idee van een superman bleef wel hangen. Siegel herschreef het script in de meer bekende Superman van tegenwoordig. Het duurde alleen een aantal jaren voordat ze een uitgever vonden die de strip wilde hebben. Dit werd National Allied Publications. In 1938 stond Superman op de voorkant van het eerste nummer van Action Comics. Het succes was direct zo groot dat Superman een eigen serie kreeg in 1939.

Om Superman gepubliceerd te krijgen hadden Siegel en Shuster bij het tekenen van het contract met DC moeten afzien van de rechten van Superman. Zij werkten voor een gage van $10 per bladzijde. In 1946 voerden beide mannen dan ook een rechtszaak tegen DC over de rechten. Deze verloren zij. Uiteindelijk kregen ze $ 94.000 compensatie. In 1946 stopte Shuster met werk aan Superman. Omdat de rechtszaak waarschijnlijk kwaad bloed had gezet, verdwenen ook de credits voor Shuster en Siegel aan het begin van de strip. Nadat zij in de jaren 70 hierover de media zochten, werd dit laatste weer in ere hersteld en kregen zij een pensioen van $ 20.000 per jaar. In de tussenliggende jaren heeft Shuster met wisselend succes aan diverse strips gewerkt. Hij overleed in 1992 in Los Angeles.

Geraadpleegde bronnen:

en.wikipedia.org/wiki/Joe_Shuster