Jim Aparo

Jim Aparo

James N. Aparo (1932-2005) was een Amerikaanse striptekenaar die vooral bekend werd in de jaren 60 en 70 voor zijn werk bij DC Comics. Tot de bekendste personages waar hij aan werkte behoren Batman, Aquaman en the Spectre. Hij groeide op in New Britain, Connecticut en was een autodidact.

Charlton Comics
Hij kwam in de comics wereld terecht in zijn 20-er jaren. Eerst benaderde hij EC Comics, maar die wees zijn diensten af. Daarna werkte hij in de reclame-industrie in Connecticut, waar hij vaak tekeningen voor mode illustraties maakte voor krantenadvertenties. Hij bleef een carrière in de comics wereld na streven tijdens het werken in de reclame.
Zijn eerste kans kreeg hij met de comic Stern Wheeler, die geschreven was door Ralph Kanna, die in 1963 een jaar lang verscheen in een krant in Hartford, Connecticut. In 1966 huurde redacteur Dick Giordano (die toen bij Charlton Comics werkte) hem in waar zijn eerste opdracht was om te werken aan de humor strip "Miss Bikini Luv" in "Go-Go Comics.".
In de volgende jaren bij Charlton werkte Jim Aparo aan een grote variëteit aan reeksen, uiteenlopend van westerns, science fiction, romantiek, horror, mysterie tot aan spanning. Hij was een van de weinige tekenaars in het mainstream genre die zowel het tekenwerk als het inktwerk en de belettering zelf verzorgde.

DC Comics
Eind jaren 60 verliet Dick Giordano Charlton Comics voor een redacteurfunctie bij DC Comics. Hij bood Jim Aparo een baan aan om Aquaman te komen tekenen. Hij zou de reeks jaren lang blijven verzorgen. Een korte periode werkte Jim Aparo ook nog voor Charlton Comics waar hij de serie The Phantom produceerde. Na verloop van tijd werkte hij echter exclusief voor DC Comics.
In 1971 werd hij toegewezen aan The Brave and the Bold. Hierin kwam met grote regelmaat Batman voor die samen met een andere superheld een avontuur beleefde. Jim Aparo tekende The Brave and the Bold totdat de reeks stopte. Inmiddels werkte hij ook aan de Batman reeksen zelf (waaronder Detective Comics). Van zijn hand is ook de minireeks The Untold Legend of the Batman (1980).
Toen The Brave and the Bold in 1983 stopte ging hij werken aan Batman and the Outsiders (die hij samen schreef met Mike W. Barr), waarin Batman een superheldenteam leidt. Zijn volgende grote klus was het tekenwerk voor Batman en Detective Comics, waarbij zijn tekeningen bijna altijd werden geïnkt door Mike DeCarlo. Gedurende deze periode zijn er een aantal memorabele afleveringen, waarbij "A Death in the Family" waarschijnlijk het meest naar voren komt. Maar ook de "KnightFall" verhaallijn is tijdens zijn periode geproduceerd, later werkte hij nog een de Green Arrow reeks. Zijn laatste werk voor DC tijdens zijn leven was de cover van de paperback "Batman in the Eighties", gepubliceerd in 2004. Jim Aparo overleed op 19 juli 2005.

Geraadpleegde bronnen:

en.wikipedia.org/wiki/Jim_Aparo