Jessica Blandy intro

Eind jaren 80 kwam er een nieuwe serie op de markt. De hoofdrolspeelster van de serie is de ex-journaliste Jessica Blandy. Inmiddels is ze een succesvol schrijfster. De serie Jessica Blandy wordt geschreven door Jean Dufaux en getekend door Denauw Renaud.

Jean Dufaux werd geboren op 07 juni 1949 in Ninove, België. Hij studeerde aan het institut des Arts de Diffusion en was aanvankelijk journalist. Hij maakt zijn debuut als journalist bij Ciné-Presse. Dufaux heeft echter een voorliefde voor strips. In 1984 begon hij zijn eerste scenario's te schrijven voor stripverhalen. Naast Jessica Blandy heeft hij scenario's geschreven voor series als 'De aasgieren', 'Djinn', 'Gotcha' en 'Jaguar', Murena en Barracuda.
Renaud werd geboren op 28 november 1936 in Moeskroen. Hij studeert aan het Saint-Luc in Doornik reclame en lithografie. In zijn schooltijd ontmoette hij een jongen die later ook bekendheid zou verwerven, namelijk Raoul Cauvin (onder meer bekend van de serie De Blauwbloezen). Na een jaartje in de reclamewereld te hebben gewerkt, begint Renaud strips te tekenen. Na zijn overstap van Robbedoes naar Kuifje wordt hem voorgesteld om een reeks over drie waaghalzerige meiden te gaan maken: 'Pokervrouw'. Hiermee leert hij ook Jean Dufaux kennen. Samen besluiten ze een wat volwassener serie met een sexy dame in de hoofdrol te gaan maken: Jessica Blandy.

1 Denk maar aan Enola Gay

Jessica Blandy - Denk maar aan Enola Gay (Souviens-toi d'Enola Gay) Jessica Blandy door Renaud

De westkust van Amerika in de vroege ochtend. Aan de branding van de zee staat een schitterend huis. Eén van de mensen in het huis is al wakker. Na zich te hebben omgekleed stopt hij iets in een boek in de woonkamer en gaat dan afscheid nemen van de dame. Scott Mitchell treft zijn maîtresse Jessica Blandy slapend aan in haar bed. De twee nemen afscheid en Scott Mitchell vertrekt, op weg naar zijn eigen huis, zijn gezin en een afspraak met de dood. Het nieuws van de moord op het gezin Mitchell wordt aan de westkust met een schok ontvangen.
Twee dagen later bezoekt Jessica Blandy de voormalig politie-inspecteur Gus Bomby in San Francisco. Bomby werkt nu als privé-detective. Naast zijn huidige zaak, het volgen van een overspelige echtgenote, gaat hij Jessica helpen om de moordenaar van Scott Mitchell te vinden. Om haar verdriet te verwerken bezoekt Jessica een oude bekende. Ze rijdt naar Sausolito om Kim op te zoeken. Maar terwijl Jessica haar vriendin opzoekt, wordt haar huis aan het strand doorzocht door een roddeljournalist. Hij vindt een aantal expliciete foto's van Jessica met Scott. Deze denkt hij te kunnen gebruiken om er zijn voordeel mee te doen. Er zijn namelijk meer partijen geïnteresseerd in het verleden van Scott Mitchell, zoals zijn zus Penelope Mitchell. Maar de zaken worden al snel veel gecompliceerder. Terwijl hij de overspelige echtgenote volgt, betrapt Gus Bomby bijna de moordenaar van drie mensen. Hieronder bevindt zich de vrouw die hij volgde en haar minnaar, maar ook hun buurman Jeffrey Lanes. Gus zoekt naar informatie en wendt zich tot een voormalige beroepsgenoot, de politieagent Robby. Maar ook Jessica ontvangt informatie via een anoniem telefoontje. Via dit telefoontje leert ze dat er een verband is tussen de moord op Jeffrey Lanes en Scott Mitchell. Maar de moordenaar is nog lang niet klaar.

Het eerste album met de avonturen van Jessica Blandy verscheen in 1987. Voor die tijd was het zeker een apart album, hoewel de sfeer in 'Denk maar aan Enola Gay' (Souviens-toi d'Enola Gay) wel heel eighties is. Af en toe moet ik een beetje aan Magnum PI denken met een vleugje Miami Vice. Maar goed het album is ook uit die periode en een terugkeer naar die periode is zeker geen vervelende ervaring. De vrijgevochten Jessica wordt in haar leven getroffen door een diepe tragische ervaring. Want hoewel haar minnaar wel getrouwd was had ze veel liefde voor hem (ze denkt aan zelfmoord). Er is wel degelijk al direct geprobeerd om diepgang te geven aan het karakter van Jessica. Wat mij wel opviel was dat haar personage veel nadenkt over haar dode minnaar maar geen verdere gedachten heeft over het gezin. We maken ook kennis met de personen uit haar directe omgeving. Op zich allemaal personages die niet helemaal onbeschadigd uit het leven zijn gekomen. Hier en daar is wel een korte referentie naar het verleden van Jessica zelf (bijvoorbeeld door Kim), maar verder blijft het onbesproken in dit eerste deel. Een goede start van deze serie die al een flink aantal jaren meedraait.

2 Het huis van Dr. Zack

Jessica Blandy - Het huis van Dr. Zack (La maison du Dr Zack)

In zijn onderzoek naar de dood van Scott Mitchell, werkt Gus Bomby zich aardig in de nesten. Uiteindelijk moet hij zelfs zijn wapen gebruiken om uit de problemen te komen, maar dit gaat wel ten koste van een dode. En dus heeft hij de hulp nodig van de rechercheur Robby om uit de problemen te komen. Jessica Blandy op zoek naar antwoorden door Renaud Deze agent voert, op geheel eigen wijze, zelf ook een onderzoek uit. Hij wil de reden weten waarom de groep mannen Jessica Blandy hebben aangevallen. Alleen een tijdig optreden van de politie heeft erger voorkomen. Al gauw slaat de arrestant door en noemt hij de naam van Penelope Mitchell. Maar de politie is niet de enige die onderzoek doet. Ook Jessica gaat onverdroten voort met de speurtocht naar de moordenaar van haar minnaar. In een verlaten casino vindt zij de stervende Lars Groffin. Hij onthuld dat Jeffrey Lanes hem heeft gebeld vlak voor deze stierf. Wat Jessica echter niet weet is dat de moordenaar nog in het pand aanwezig is en haar observeert. De stervende man citeert een zinsnede uit een boek. Een boek dat Jessica thuis op de plank heeft staan. Eenmaal aangekomen in haar huis zoekt zij het boek direct op en treft in dit boek een foto aan van Scott. Het is een foto van Scott Mitchell terwijl hij diende in Vietnam, ook Goffin staat op de foto. Wat is het belang van de foto en wie zijn de anderen? Maar nog dringender is het punt dat zij aangevallen zal gaan worden door de moordenaar. Maar ook Robbie heeft zo zijn problemen. De arrestant is gewurgd in zijn cel, hij heeft een verrader in zijn korps. Om antwoorden te krijgen gaat hij op bezoek bij Penelope Mitchell. Antwoorden is ook hetgeen Jessica zoekt. Maar eerst moet zij afrekenen met de moordenaar. En dan wacht haar een gevaarlijke afspraak in het huis van Dr. Zack. Alleen hier zijn de antwoorden uit het verleden te vinden.

De ontknoping van het eerste verhaal over Jessica Blandy. Met 'Het huis van Dr. Zack' (La maison du Dr Zack) vindt Jessica antwoord op de vragen die zij zichzelf stelt. Renaud en Dufaud hebben een hard verhaal afgeleverd. Dat het scenario uit de jaren 80 stamt verklaard waarom wordt verwezen naar gebeurtenissen in Vietnam. De Amerikaanse betrokkenheid stamt immers uit de jaren 60 en 70 uit de vorige eeuw. Dit was in de jaren 80 een populair thema in films en boeken. Wellicht vandaar de keuze voor het antwoord op de vraag wie Scott Mitchell heeft vermoord. Toen het verhaal verscheen zal het album toch wel wat wenkbrauwen hebben doen fronsen. Er komt immers aardig wat bloot en geweld voor in beide albums. Ook zijn de karakters die je tegenkomt aardig verknipt, of dit nu Penelope Mitchell is of de agent Robbie. Renaud en Dufaud hebben duidelijk de onderkant van de samenleving willen tonen. Het hoofdpersonage is ook aardig vrijgevochten en houdt er een eigen moraal op na. De tekenstijl van Renaud is enigszins wisselend in ieder geval voor wat betreft de inkleuring. Toch heeft het album mij wel kunnen boeien. Het antwoord op de vraag welke gebeurtenis tot een zo gewelddadige afrekening heeft geleid is in het verhaal tot het einde toe bewaard gebleven. Ik denk wel dat dit typisch een serie is die je aanspreekt of die je helemaal niets vindt.

3 De duivel bij dageraad

Jessica Blandy - De duivel bij dageraad (Le diable à l'aube)

Op een warme maandagochtend in de Everglades (Florida) komt een tussenpersoon twee broers betalen. De tussenpersoon heet James Currie en hij werkt voor Irving Balasco. Maar de broers, Clay en Boogie Woogie, zijn iets heel anders van plan. Een plan dat Currie het leven kost.
Het werk dat de broers moeten opknappen is namelijk geen fris werkje. Ze moesten Henry Balasco ontvoeren en na een tijdje zich van hem ontdoen. Maar nu de broers er achter zijn dat zijn eigen familie achter de opdracht zit, willen ze meer geld. Ze sturen de ringvinger van de dode als boodschap. Er is echter nog een complicatie. In de auto van Henry zat een blondine: Jessica Blandy. Clay is van mening dat zij de perfecte echtgenote voor hem zal worden. Hij bereidt met zijn vader de trouwerij voor. Het is niet de eerste maal dat een jonge vrouw door de moerasfamilie tegen haar wil wordt gedwongen tot een huwelijk. Een eens bekende zangeres overkwam jaren eerder dit lot. Ondertussen heeft de politie de verlaten wagen van Henry gevonden met hierin het lijk van de chauffeur.
Twee rechercheurs beginnen aan het onderzoek. Maar ook Irving Balasco zit niet stil. Hij heeft ene Blue ingehuurd om het zaakje met de twee broers op te knappen voor hem. Blue is een ervaren huurmoordenaar. Ondertussen probeert Jessica te overleven.

Het derde album uit de reeks, 'De duivel bij dageraad' (Le diable à l'aube), verscheen in 1988. Het verhaal is krachtig, ademt sfeer uit. De makers zijn er bijzonder goed in geslaagd om dat speciale gevoel van de zuidelijke Amerikaanse staten in het verhaal te brengen. Althans het gevoel dat ik mij erbij voorstel. De moerassen van de zuidelijke staten, de warmte, de drukkende sfeer. Het zit er allemaal in. Goed album.

4 De laatste blues

Jessica Blandy - De laatste blues Jessica Blandy in De laatste blues door Renaud

Jessica Blandy is nog steeds behoorlijk onder de indruk van de gebeurtenissen in de moerassen van Florida (zie het album 'De duivel bij dageraad'). Ze probeert de herinneringen te bestrijden met overdadig alcoholgebruik. Haar twee vrienden, Gus en Kim, nemen zich voor om haar uit het dal te trekken. Ze nemen haar mee naar een jazz gelegenheid die helemaal in is: Maxie.
Maar wat niemand kan bevroeden op dat moment, is dat het noodlot weer toe zal gaan slaan in het leven van Jessica Blandy. Kort daarvoor is een jonge vrouw vermoord. Een jonge vrouw die voor de politie werkte. Inspecteur Robbie is dan ook een onderzoek begonnen. En via een informant komt hij uit bij ene Maxie, die een jazzclub heeft in de stad. De jonge vrouw is vaak in zijn uitgaansgelegenheid gezien. En dus volgt de zwaarlijvige politieagent het spoor. Hij legt de eigenaar, Maxie, het vuur zo na aan de schenen dat hij zijn eigen 'medewerkers' voor speciale klusjes opdracht geeft om het zaakje uit te zoeken. Wanneer Jessica en haar vrienden die avond Maxie bezoeken valt het oog van Jessica op de saxofoonspeler die naast Miles Davis op het toneel staat. De aantrekkingskracht is wederzijds en ze beginnen een relatie. Maar dan wordt een medewerkster van Maxie vermoord op bijna dezelfde wijze als de agente. Het is duidelijk dat er een verband bestaat met Maxie's. Maar welke relatie? De nieuwe vlam van Jessica, Stan, ruimt de sporen op van de moord in de flat van het vermoorde meisje. Is hij de moordenaar?

Ook het vierde album uit de serie, het in 1988 verschenen 'De laatste blues'(Nuit couleur Blues) is bijzonder goed geslaagd. Net als in het voorgaande deel weten de makers op een uitstekende wijze een sfeervol album neer te zetten. Een album dat ook doorspekt is met verwijzingen naar de jazz. Je komt er zelfs twee jazz grootheden in tegen. Miles Davis (1926-1991) en Charlie 'Bird' Parker (1920-1955). Het verhaal lijkt af en toe dan ook wel een ode aan de jazz, de manier waarop het verhaal heen en weer golft. De naam van de saxofoonspeler, Stan, doet mij natuurlijk ook direct denken aan de grote Stan Getz (1927-1991). Voor een ieder die het werk van deze drie grote namen uit de jazz niet kennen, absolute aanraders. Het verhaal heeft dan ook het broeierige dat je in hun muziek ook aantreft. Maar goed, klein uitstapje naar de muziek, terug naar de strip. Het scenario is gewoon goed. Hoewel je op een gegeven moment wel een beetje de afloop kan raden, althans wie de moordenaar is, is het einde zelf toch weer verrassend te noemen. Aan de tekenstijl van Renaud ben ik inmiddels helemaal gewend en deze past gewoon goed bij de serie en hij draagt dan ook in grote mate bij aan de sfeer. Weer een prachtverhaal over de onderkant van de samenleving.

5 Vuurvreter

Jessica Blandy - Vuurvreter

Ergens in het zuiden van de Verenigde Staten, dicht bij de grens met Mexico. Een groep agenten perst een lokale restauranthouder af. Wanneer deze niet wil betalen wordt hij vermoordt door de groep agenten. Het gebouw wordt tot de grond toe afgebrand. Jessica Blandy op de vlucht door Renaud Een groep Mexicanen wordt de agenten in een truck geladen. De leider van de groep, een agent met de bijnaam Vuurvreter, loopt nog eenmaal rond en treft een jonge Mexicaanse jongen. De psychopaat vergrijpt zich aan de jongen en vermoord hem. Het toeval wil dat Jessica Blandy in deze regio logeert bij een vriend, Adrian Montague. Ze is hier niet alleen naar toegekomen. De detective Gus Bomby is met haar meegekomen. Hij heeft een opdracht. Hij moet een 14-jarige jongen genaamd Rafaele zien te vinden voor de adoptie ouders van het kind.
Hoewel Montague verbaast was dat Jessica de detective had meegenomen, staat hij niet onwelwillend tegenover Gus. Hij stuurt zijn chauffeur, Sam-Sam, met hem mee wanneer Bomby op onderzoek wil. En al meteen raakt Gus in de problemen. Hij wordt door een groep Mexicanen in elkaar geslagen en wanneer hij weer bijkomt, bevindt hij zich in de lokale gevangenis. Ook hier wordt hij belaagd. Hij denkt gered te zijn wanneer er agenten verschijnen, maar niets is minder waar. Toch is zijn redding nabij. In de vorm van Jessica en Adrian. Deze laatste gebruikt zijn invloed om Gus uit de cel te krijgen. Maar wanneer Jessica tekeer gaat over de werkwijze van de politie, komt net Vuurvreter binnenlopen. Haar felle tirade trekt zijn aandacht. Terwijl Gus bijkomt op bed neemt Jessica, wiens interesse voor de zaak is gewekt, de aantekeningen van de detective door. Hierin duikt nog een naam op, die van Lewis Singfold. Hij is de grootste landeigenaar van de streek en multi-miljonair. En een zakenrelatie van Adrian. Maar gaandeweg blijkt dat er veel meer aan de hand is dan dat op het eerste gezicht aan de hand lijkt te zijn. Singfold controleert Vuurvreter, ook Sam-Sam werkt voor hem. In opdracht van de despoot laat Vuurvreter Jessica in de val lopen. Hij doet haar over aan een andere man, die Jessica verdooft. Hij zal haar meenemen naar Mexico waar ze gedrogeerd te werk zal worden gesteld in een bordeel. Ook Adrian moet een keuze maken wanneer hij door Sam-Sam bij Singfold wordt gebracht. Nu onthult Singfold de werkelijke zaken waar ze alle twee in verwikkeld zijn.

Voor het 5de deel uit de serie getiteld 'Vuurvreter' (Peau d'Enfer) schetsen Renaud en Dufaux een ziekelijke wereld van machtsmisbruik, seksueel misbruik, mensenhandel, moord en wat al niet meer zij. Zij hebben het verhaal neergezet in het zuiden van Amerika, waar de illegale Mexicanen totaal overgeleverd zijn aan de grillen van een despoot en zijn psychopathische helper. Dit is zeker het meest donkere (en zelfs beangstigende) scenario in de serie tot nu toe. In de voorgaande verhalen trof je ook mensen aan uit de onderkant van de samenleving, maar veel lager dan Vuurvreter kun je niet zinken.
Het scenario zit wel weer goed in elkaar. Nergens hapert het verhaal en het neemt gaandeweg een richting die je aan het begin niet verwacht. Het tekenwerk van Renaud is iets veranderd ten opzichte van de eerdere albums. Zo wordt Jessica met hardere lijnen getekend dan hiervoor. Het verhaal is het begin van een tweeluik en Dufaud en Renaud slagen erin om een goede spanningsboog te maken voor het vervolg.

6 Het meisje van Ipanema

Jessica Blandy - Het meisje van Ipanema

In het vorige album bleef Gus Bomby achter in het huis van Adrian Montague. De privé-detective werd gedrogeerd gehouden door een verpleegster. Maar Gus is voldoende hersteld om de vrouw te beletten hem nog langer verdoofd te houden op het bed. Onder bedreiging van een wapen brengt ze hem naar Sam-Sam, die aan de rand van een zwembad zit te wachten. Gus wil antwoorden en snel ook. Wanneer Sam-Sam te lang aarzelt, schiet Gus de verpleegster neer. Dodelijk getroffen valt zij in het zwembad. Gus Bomby uit Jessica Blandy door Renaud Nu heeft Gus de onverdeelde aandacht van Sam-Sam. Deze brengt hem naar de locatie waar de detective meer antwoorden zal vinden. Aangekomen bij het huis treft hij één van de mannen van Vuurvreter. Een Mexicaanse hulp vertelt dat Vuurvreter naar Moja zal gaan, over twee dagen. Nu ontstaat er een vuurgevecht waarin de corrupte agent wordt gedood en Gus een deel van zijn antwoorden heeft. Maar nog geen spoor van Jessica.
Zij is overgebracht naar Mexico. Ze is in de handen van een beest gevallen. Hij onthoudt haar voedsel en drinken en sluit haar vastgebonden op in een auto, in een verzeggende hitte. Met behulp van zijn handlangster, Mama Rosa, wil hij Jessica breken. Hij maakt naaktfoto's van haar en verkracht de jonge vrouw. Zij moet gaan dienen als prostituee. Maar gelukkig beschikt Jessica over een grote wilskracht. Zij slaagt er in zichzelf te bevrijden en ontsnapt. Ten koste van het leven van Mama Rosa en twee "klanten". Vastbesloten gaat ze op zoek naar de man die haar heeft gedrogeerd en verkracht. Maar na deze man wachten nog andere tegenstanders die uitgeschakeld moet worden: Vuurvreter en Singfold. Het einde van hun perverse bewind is nabij.

Het verhaal 'Het meisje van Ipanema' (Au loin, la fille d'Ipanema) vormt het sluitstuk van dit Jessica Blandy verhaal. Wat ik bij het eerste deel al opmerkte, blijft gedurende het hele tweeluik van kracht. Het is een zeer donker en gewelddadig scenario. Renaud en Dufaud adresseren in dit verhaal veel zeer donkere kanten van de mens. Helaas zijn het kanten die zich ook in het dagelijkse leven manifesteren. Het zijn deze donkere punten die de makers in hun verhaal hebben verwerkt. Het lijkt mij ook hun bedoeling om de lezer met de neus op dit soort feiten te drukken. Dufaud en Renaud tonen in de Jessica Blandy verhalen constant de donkere kant van de samenleving. Toch doen zij dit op zo'n manier dat de verhalen zeker de moeite waard zijn om te lezen. Nergens wordt geweld om het geweld gebruikt in het verhaal. Dufaud en Renaud lijken hier een doel mee te hebben. De lotgevallen van Jessica Blandy zouden je als lezer wakker moeten schudden. Niet de hele wereld is mooi.

7 Antwoord, stervende...

Jessica Blandy - Antwoord, stervende... Jessica Blandy in overpeinzing door Renaud

Na haar terugkeer uit Mexico leidt Jessica Blandy een teruggetrokken bestaan. Samen met de jonge Rafaele heeft ze haar oude huis de rug toegekeerd. Op een andere plaats aan het strand laat Jessica een nieuw huis bouwen voor zichzelf en Rafaele. Om het huis te bouwen heeft ze een architect in dienst genomen. Deze Ronnie Bragman is vrijwel vanaf het begin gek op Jessica geweest. Maar hij is getrouwd. En Jessica probeert de verschrikkingen die ze beleeft heeft in Mexico te verwerken. Maar op zich lijkt het leven ditmaal vredig voorbij te glijden. Dit is echter schijn. Er worden in de regio een aantal mannen vermoord. De dader is een jonge, blonde vrouw. Zij brengt de mannen om het leven met messteken en laat na iedere moord een woord achter: Jalaga. Wie is deze jonge vrouw? En waarom vermoordt ze deze mannen? Er lijkt geen verband. Anders dan de naam die achter wordt gelaten. Maar er zijn meer wolken aan de horizon. De steenrijke Linda Bragman huurt een detective in om de gangen van haar man na te gaan. Ze is ervan overtuigd dat hij vreemd gaat met Jessica. Het rapport dat door de detective wordt uitgebracht zal de doorslag moeten geven. Niet alleen voor haar, maar ook voor haar recent vrijgelaten broer die zich zorgen maakt over zijn zus. Het is wel duidelijk dat Ronnie niet veel gevoelens meer koestert voor zijn vrouw.
De detective die wordt ingehuurd is gek genoeg Gus Bomby. Hoewel hij de opdracht aanvaard en ook rapport uitbrengt, biecht hij zijn daden toch op aan Jessica. Dat dit een breuk tussen de twee veroorzaakt lijkt niet zo raar. Linda Bragman overhandigt het rapport aan inspecteur Robbie. De conclusie in het rapport lijkt duidelijk. Jessica is een gevaar voor haar man. Maar na een nieuwe moord ziet de inspecteur de naam Jalaga staan. En hij herinnert zich wat die naam betekent. Het is de naam van mes. De eigenaar? Jessica Blandy! Is Jessica na de gruwelen die zij in Mexico heeft doorstaan doorgeslagen? Gus Bomby vertelt aan inspecteur Robbie dat hij denkt dat dit het geval is bij Jessica. Maar de politieman heeft er zo zijn eigen gedachten over. En is alles wel zoals het er in eerste instantie uitziet? Of is er iets heel anders aan de hand?

Het album 'Antwoord, stervende...' (Répondez, mourant...) is een goed vervolg is de reeks geworden. Niets was makkelijker geweest dan gewoon een nieuw avontuur te schrijven, maar Dufaud laat de gebeurtenissen uit de vorige albums meespelen in het scenario. Jessica Blandy maakt schoon schip met haar verleden. Ze vlucht er als het ware van weg, zelfs zover dat zij besluit om voor haar en de jongen een nieuw huis te laten bouwen. Een streep onder het verleden, een nieuwe start. Dat dit niet eenvoudig gaat is op voorhand duidelijk. Het album luidt ook een heroptreden van de dikke politieagent Robbie in. Net als in de vorige albums treedt hij in de zijlijn op, maar zijn optreden geven wel nieuwe wendingen aan het verhaal. Goed album.

8 Zonder wroeging, zonder spijt

Jessica Blandy - Zonder wroeging, zonder spijt

Jessica Blandy luncht met haar uitgever. Hoewel hij niet ontevreden is met de verkoop van haar boeken verzoekt hij haar toch om haar schrijfstijl enigszins aan te passen. Minder geweld, minder seks, iets meer vrolijkheid. Een aanpassing waar Jessica in eerste instantie helemaal voor voelt. Maar toch gaat ze in op een verzoek van haar uitgever. Deze heeft namelijk contact gehad met Cesare Vitale, de hoogste maffiabaas uit de regio. Oorlog binnen de maffia uit Jessica Blandy door Renaud Vitale is inmiddels oud en denkt er aan met pensioen te gaan. Vitale zou zijn mémoires kwijt willen en een paar interviews toestaan. Jessica werpt op dat ook in zo'n boek geweld een belangrijke factor zal zijn. Maar haar uitgever is van mening dat dit afhangt hoe het verhaal vertelt wordt.
Jessica gaat overstag en neemt de opdracht aan. Ze weet het nog niet, maar Jessica zal in een gewelddadige periode het contact zoeken met de maffiabaas. Binnen de maffia is namelijk de strijd om de opvolging van Vitale begonnen. Vooral Emmanuel Scolla is er op gebrand om Vitale op te volgen als hoofd van de familie. En een voor een worden de personen binnen de familie die eventueel tegen Scolla zouden kunnen stemmen vermoord. Ricardo Pecce wordt vermoord in zijn eigen restaurant. Sophia wordt dodelijk getroffen door een honkbal. Winnie verdrinkt in zijn eigen zwembad. Nu is er bij deze laatste moord nog een ander slachtoffer te betreuren. Een jongeman die Surfie wordt genoemd. Het is zijn dood die Jessica te horen krijgt van haar vriendin Kim (zie het album 'Denk maar aan Enola gay'). Surfie was haar vriend.
Jessica stapt dus een gevaarlijke wereld binnen. In deze wereld speelt ook de nicht van Vitale een gevaarlijke rol. Zij is op de hand van Scolla en is bereidt hem aan de macht binnen de familie te helpen. Door omstandigheden dreigt Jessica op een gevaarlijke manier deze machtsstrijd binnen gesleurd te worden. Haar leven zou zomaar gevaar kunnen gaan lopen. Toch is de ontknoping voor alle partijen verrassend.

Ook het in 1992 verschenen album 'Zonder wroeging, zonder spijt' (Sans regret, sans remords) leest weer als een trein. Het verhaal is minder indringend dan het vorige album, maar de spanning en de verrassende ontknoping maken het verhaal tot een goed geheel. In dit album ook weer het weerzien met personages die in eerdere avonturen voorkwamen. Het verhaal is minder rauw dan de albums die aan dit deel vooraf gingen. Niet dat er geen bloed vloeit, maar kijk een gemiddelde maffiafilm en daar aanschouw je hetzelfde beeld. Maar het verhaal is minder confronterend dan de vorige delen. Prima deel uit de reeks die als een snelle actiefilm leest.

9 Satan, mijn broeder

Jessica Blandy - Satan, mijn broeder

Louisiana, het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika. Binnen enkele dagen plegen verschillende mensen zelfmoord. Een handelsreiziger in een schuur langs een eenzame landweg die zijn buik openreet aan een verroeste ploegschaar. Een kapper die eerst een klant de keel afsneed voordat hij de hand aan zichzelf sloeg. Tot haar verbazing wordt Jessica Blandy gevraagd om naar het landhuis van de gouverneur van de staat Louisiana te komen. Maar hij is niet de enige die op haar komst wacht. In het landhuis zijn twee mannen aanwezig die in het verleden eerder het pad van Jessica kruisten. De eerste is Comby, hij onderzocht de verdwijning van Jessica bij een eerder bezoek aan het zuiden (zie het album 'De duivel bij dageraad'). Jessica Blandy en Comby door Renaud De tweede is de geschifte priester Ismaël, die ooit het gedwongen huwelijk tussen Jessica en haar ontvoerder Clay inzegende (zie hetzelfde album). Wat is het geval? Sinds enige tijd zwerven een broer en zus door de staat. Zij zeggen volgelingen te zijn van satan. Ze zouden bijstand verlenen aan allen die teleurgesteld zijn in het geloof in God. De broer en zus, Louis en Victoria Charman, trekken door Louisiana en overal waar ze zijn geweest neemt het aantal zelfmoorden explosief toe. Natuurlijk heeft Comby het geval al onderzocht, maar de Charmans zijn nooit in de buurt wanneer de zelfmoorden plaatsvinden. Wel vinden ze naast ieder lichaam eierschalen en zwarte rozenblaadjes. De autoriteiten zitten op een dood spoor, maar volgens Ismaël (die gevangen zit) heeft hij een visioen gehad dat Jessica de zaak kan oplossen. En dus stort zij zich in de duistere wereld van de duivelsaanbidders en de voodoo. Comby heeft een politie infiltrant bij de rituelen van de Charmans kunnen krijgen. Maar zij hebben al door wat de werkelijke bedoeling van deze man is. En om de een of andere reden kan hij het eten van een ei niet weerstaan. Eieren vormen sowieso een belangrijk facet van de rituelen van de duivelsaanbidders Charman. Via een vrouw komt Jessica in contact met Victoria Charman. Zij nodigt Jessica uit om bij de volgende seance van haar broer aanwezig te zijn. Een uitnodiging waar Jessica op in gaat. Het is een avontuur dat voor Jessica zeker niet ongevaarlijk is. Zeker niet als je bedenkt dat de politie infiltrant net daarvoor zelfmoord heeft gepleegd. Zijn de Charmans hierbij betrokken? En zo ja, hoe dan?

In het album 'Satan, mijn broeder' (Satan, mon frère) uit 1993 duikt Jessica Blandy wederom in het bruisende en soms oh zo geheimzinnige zuiden van de V.S. De sfeer in het verhaal is precies wat je verwacht van een staat als Louisiana (geen idee of dit ook echt zo is, ik ben er nooit geweest, maar toch). Zij krijgt ditmaal te maken met een stel duivelsaanbidders, die een snuifje voodoo in hun rituelen hebben verwerkt. In dit album wordt ook teruggegrepen op een eerder avontuur van Jessica in het zuiden van de V.S. Een tweetal personages kwamen dan ook al eerder in de serie voor. Voorlopig is het vooral een thiller waarbij Jessica gevraagd wordt om een groot aantal zelfmoorden te gaan verklaren. En het begin is goed.

10 Satan, mijn smart

Jessica Blandy - Satan, mijn smart

Een begrafenisstoet beweegt zich door de straten. Het is een stoet zoals die wel vaker te zien zijn in Louisiana. Aangekomen bij de crypte zwijgt de begeleidingsband. De kist wordt bijgeplaatst. In de kist ontwaakt Jessica Blandy, zij dreigt levend begraven te worden. Ze lijkt te stikken, uit haar mond komt een ei. Ze gilt en ontwaakt in een bed. Het was een nachtmerrie. Jessica is in het huis van de gouverneur. Nadat ze had vernomen waar de Charmans woonde is ze naar het huis gegaan. In het huis heeft Jessica het bewustzijn verloren. Jessica Blandy en Victoria Charman door Renaud De bediende van de Charmans heeft Jessica gevonden en naar de woning van de gouverneur gebracht. Met de aanwezige Comby bespreekt Jessica de stand van zaken. Er is een verband tussen de de Charmans en de rijke Lavish. Maar dan is er bezoek voor Jessica. Het is Victoria Charman. Ze vertelt dat Jessica is gespaard omdat ze goed is geweest voor Victoria en haar broer. Maar de duistere zaken gaan door. In een nachtclub arrangeert de broer van Victoria dat de zanger van een band met een klaarstaande auto vertrekt. In de het duister stopt de man en opent de kofferbak van de auto. Hierin ligt het lijk van Alma, de vriendin van Victoria. Haar man heeft gewerkt voor Lavish en zichzelf van het leven beroofd. Het verbond tussen Lavish en de Charmans wordt steeds duidelijker. In ruil voor bescherming van de zijde van Lavish, zorgt Louis Charman er met zijn zwarte kunst voor dat Lavish steeds rijker en machtiger wordt.
Jessica is er inmiddels van overtuigd dat Louis Charman bijzondere krachten heeft. En ook Comby denkt niet dat zij de strijd alleen aan kan. Hij heeft een ontmoeting geregeld met Oscar Beaubois. Hij gaat over de nalatenschap van Marie Lavau, tussen 1850 en 1875 de ongekroonde voodoo-koningin van New Orleans. En omdat je de duivel volgens Comby alleen kan bestrijden met de duivel heeft hij de hulp ingeroepen van Beaubois. Jessica ondergaat het ritueel. Beaubois voorspelt dat in het conflict Victoria Charman de zijde van Jessica zal kiezen. En inderdaad. Wanneer Victoria verneemt dat Alma dood is beseft zij dat haar broer zijn krachten niet meer onder controle heeft. Ze spreekt Jessica aan en samen gaan ze de nacht van New Orleans in. Ze neemt Jessica mee naar een bordeel. Eenmaal binnen laat Victoria duidelijk merken dat zij valt op Jessica, gevoelens die zeker wederkerig zijn. Maar de onderzoekster wil eerst iets anders. Ze wil informatie van Victoria. Omdat er tot nu toe geen onschuldige slachtoffers vielen is Victoria haar broer trouw gebleven, maar de dood van Alma heeft alles veranderd. Ze bekent aan Jessica de band die er is tussen haar broer en de machtige Lavish. Ook brengt ze helderheid in de dood van de man van Alma. De man was te nieuwsgierig en te onvoorzichtig. En het pact met Lavish werkte. Niet dat Victoria en haar broer geld ontvingen. Beiden hadden een gelofte van armoede en kuisheid afgelegd. Het verbaast Jessica om het te horen, maar Victoria is nog maagd. Maar niet voor lang meer. Na een amoureuze nacht gaan de twee vrouwen naar een hut. Hier zal de strijd worden gevoerd tegen Louis Charman door Jessica en Victoria. Een strijd die maar één overwinner kent. Voor de verliezer wacht het einde. Een dodelijke strijd begint.

Het album 'Satan, mijn smart' (Satan, ma déchirure) is het sluitstuk van een tweeluik. Ook nu is het een broeierig verhaal. In het scenario zit een sensuele spanning verwerkt door Dufaux. Maar er zitten zeker ook mysterieuze elementen in het verhaal verweven. Het is een strijd in het duister, een sprong in de wereld van de voodoo. Veel magische formuleringen, die niet altijd even duidelijk zijn maar niet storend werken. Dit deel is een echt Jessica Blandy album geworden met een verrassende ontknoping.
Het tekenwerk van Renaud is wederom prima. Hij brengt precies die elementen in zijn werk aan die je ook zou verwachten voor een avontuur in de staat Louisiana. Maar daarnaast brengt hij ook de broeierigheid die het verhaal vraagt, uitstekend tot leven in de tekeningen. Goede uitvoering.