Jerry Siegel

Jerome (Jerry) Siegel werd geboren op 17 oktober 1914 in Cleveland, Ohio. Al op jonge leeftijd was Siegel in de ban van films, strips en vooral science-fiction pulpromans. Hij begon al snel te corresponderen met andere science-fiction fans. In 1929 publiceerde Siegel wat misschien wel het eerste fanblad, namelijk Cosmic Stories. Dit vervaardigde hij volledig op een typemachine. Hij maakte meerdere boekjes in de 2 volgende jaren. Siegel bezocht de Glenville High School in Cleveland, Ohio. Hij nam deel aan de weekelijkse studentenkrant.

Hier leerde hij ook Joe Shuster kennen. Gezamenlijk begonnen zij een science-fiction blad. De twee mannen gingen werken voor Wheeler-Nicholson. Deze had de uitgeverij National Allied Publications, nu bekend als DC Comics. Zij begonnen te werken voor de serie 'New Fun'. Deze lijn bracht uitsluitend nieuw materiaal uit. Zo maakten zij 'Henri Duval' en 'Doctor Occult' voor deze reeks. Siegel en Shuster kwamen vervolgens met een kale, telepathische boef genaamd 'The Superman'. Deze was uit op wereld dominantie. De strip werd in 1933 uitgegeven, maar was geen succes.
Toch bleef het idee hangen. In 1933 had Siegel 's nachts het idee voor de actie held Superman. Hij beschreef dit als volgt:
"Ik kwam uit bed en schreef het een en ander op. Dan ging ik weer naar bed en bleef een paar uur liggen denken. Weer uit bed, meer notities. Dit ging zo de hele nacht door tot ik 's ochtends een compleet script had."

Die ochtend ging hij naar zijn vriend Joe Shuster, die meteen enthousiast was. Gezamenlijk gingen zij aan het werk. Als inspiratiebronnen voor Superman noemde Siegel later science-fiction pulp reeksen die hij las en één van zijn favoriete boeken 'Gladiator'. Dit was een boek van Philip Wylie uit 1930, waarin de held beschikt over bepaalde supergaven. Ook de pulpheld Doc Savage was een inspiratiebron.
Hoewel de mannen ervan overtuigd waren dat zij een hit hadden duurde het 5 jaar voordat het hen lukte om Superman gepubliceerd te krijgen. Uiteindelijk lukte dit bij National Allied Publications (nu DC Comics). In 1938 stond Superman op de voorkant van het eerste nummer van Action Comics. Het succes was direct zo groot dat Superman een eigen serie kreeg in 1939.

Om Superman gepubliceerd te krijgen hadden Siegel en Shuster bij het tekenen van het contract met DC moeten afzien van de rechten van Superman. Zij werkten voor een gage van $10 per bladzijde. In 1946 voerden beide mannen dan ook een rechtszaak tegen DC over de rechten. Deze verloren zij. Uiteindelijk kregen ze $ 94.000 compensatie.

Siegel vertrok begin jaren 50 om de comics redacteur te worden bij uitgeverij Ziff Davis. Later keerde hij terug bij DC om verhalen te schrijven voor Superman, maar zijn naam werd nergens vermeld. In 1967 speelde de kwestie over de rechten weer op. Opnieuw vertrok Siegel.

Het latere werk van Siegel verscheen bij Marvel Comics, waar hij werkte onder het pseudoniem Joe Carter. Zo werkte hij aan verhalen voor de X-Men en The Human Torch.
Eind jaren 70 werden Siegel en Shuster weer in ere hersteld. De eerste Superman film werd gemaakt en onder alle media aandacht ging DC overstag. Hun namen werden weer vermeld bij de verhalen van Superman en zij kregen een pensioen van $ 20.000 per jaar.
In 1986 werd Siegel nog wel door de toenmalige redacteur van DC Comics, Julius Schwartz, aangezocht om een laatste verhaal te schrijven voor Superman. Maar Siegel bedankte voor de eer.
Jerry Siegel overleed op 28 january 1996 in Los Angeles op 81-jarige leeftijd.

Jerry Siegel

Geraadpleegde bronnen:

en.wikipedia.org/wiki/