Jean Giraud

Jean Giraud is geboren op 8 mei 1938 te Fontenay-sous-Bois, Frankrijk. Hij gebruikte ook het pseudoniem Moebius. Giraud begon met tekenen halverwege de jaren 50. Op zijn 18de tekende hij zijn eigen strip, "Frank en Jeremie" voor het tijdschrift Far West.Na het vervullen van zijn diensttijd ging hij in 1961 in de leer bij een andere bekende tekenaar, Jijé. Jean Giraud Bij Jijé werkte hij mee aan de serie 'Jerry Spring'. Begin jaren 60 kwam Charlier met het idee voor de strip van Blueberry. Naar verluidt werd eerst Jijé gevraagd om de tekeningen te verzorgen. Hij wees echter op een andere tekenaar, namelijk Giraud. Hiermee ontstond de vruchtbare samenwerking tussen Giraud en Jean Michel Charlier en de strip Blueberry was geboren.
Het eerste verhaal, Fort Navajo, werd in 1963 gepubliceerd in het blad 'Pilote'. De strip Blueberry werd enorm succesvol. Tot 1974 verscheen er ieder jaar een deel. Het personage van Luitenant Blueberry was eigenlijk bedoeld als onderdeel voor een stripreeks waarbij Fort Navajo central stond. Omdat de figuur Blueberry zo populair werd, werd besloten om van hem de centrale figuur te maken. De stripreeks Blueberry was ontstaan.
Het prestige van Giraud in Frankrijk is enorm. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland worden strips daar wel serieus benaderd. Frankrijk heeft zelfs een postzegel uitgegeven om Giraud te eren. Giraud werkt onder verschillende pseudoniemen. Zo werkte hij ook onder de naam Gir. Een tweede pseudoniem is die van Moebius. Onder deze naam verzorgt hij science fiction en fantasy werk. Hiermee is hij in 1963 begonnen. Voor het satirische blad Hara - Kiri verzorgde hij in de jaren 1963 tot 1964 21 strips. Hierna werd het meer dan 10 jaar stil. In 19775 begon hij onder de naam Moebius weer werk te publiceren. In 1981 ging hij samenwerken met Alejandro Jodorowsky.

Onder de naam Moebius heeft Giraud ook veel werk verricht in de filmwereld. Zo werkte hij mee met storyboards en concepten voor voor veel science fiction films (bijvoorbeeld "Dune" en "Tron"). In 1988 werkte hij samen met Stan Lee aan een tweedelige special voor de Amerikaanse comic The Silver Surfer. In de speelfilm "Crimson Tide" met Denzel Washington en Gene Hackman is deze samenwerking verwerkt in het script van de film. Deze scene zou naar verluidt geschreven zijn door Quentin Tarantino. Hij heeft ook kostuum ontwerp gedaan voor de film "Alien" van Ridley Scott. Van december 2004 tot maart 2005 is werk van Giraud (onder het preudoniem Moebius) ten toongesteld in La Monnaie in Parijs. Deze tentoonstelling was een samenwerking met de filmmaker Hayao Miyazaki.

Giraud heeft ook nog meegewerkt aan de succesvolle reeks XIII. Van zijn hand is het deel "De Ierse versie", die tegelijk werd uitgebracht met een deel dat gemaakt was door Jean Van Hamme en William Vance ("De laatste ronde").

Wat mij persoonlijk erg bevalt aan het werk van Giraud is zijn oog voor detail. De strip Blueberry is in de loop van de jaren steeds meer verbeterd. Opvallend is dat Blueberry ook in de loop van de jaren zelf ouder wordt, dat vind ik wel mooi. Het draagt zeker bij aan de ontwikkeling van de reeks. Ook de keuze om de stijl van de strip over Blueberry van een klassiek western tafereel te veranderen in de sfeer van de spaghetti westerns van Sergio Leone vind ik een uitstekende keuze. Tekenaars als Yves Swolfs (van de serie Durango) zijn hem zeker schatplichtig. Overigens heeft Giraud altijd details in de strip verwerkt. Al in de eerste delen van de reeks staat Blueberry zich te scheren. Hiertoe heeft hij zijn shirt uitgetrokken en het leuke is dat Giraud er rekening mee houdt dat het hoofd en de nek van Blueberry bruiner moeten zijn dan de rest.

Aan Giraud zijn in de loop der jaren terecht veel prijzen deelgevallen. Zo ontving hij in 1973 de Shazam Award voor beste buitenlandse reeks (Luitenant Blueberry). Ook de Amerikaanse Harvey Award is hem meerdere malen ten deel gevallen. Voor "Het gekroonde hart" ontving hij in 2001 de Haxtur Award voor de beste lange strip. Dit zijn zeker niet alle prijzen die hij heeft ontvangen. Voor een overzicht wordt verwezen naar het overzicht in wikipedia. Jean Giraud overleed op 10 maart 2012.

Geraadpleegde bronnen:

www.zilverendolfijn.nl/

en.wikipedia.org/wiki/Jean_Giraud

http://www.bpib.com/illustrat/giraud.htm