Jason Brice  introIn 2008 werd de serie Jason Brice op de markt gebracht. De serie over deze Engelse detective wordt geschreven door Didier Swysen en getekend door Milan Jovanovic.
Didier Swysen is geboren in 1970 in België. Hij werkt onder het pseudoniem Alcante. Swysen studeerde economie aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Als kind las hij al graag strips en schreef ook al verhalen vanaf zijn 6de. In 1995 wordt zijn werk voor het eerst gepubliceerd in Robbedoes. Andere korte verhalen zijn in het tijdschrift van 2002. In 2005 schrijft hij de verhalen voor de 'Pandora Box' serie. In 8 delen verschijnt de reeks over de 7 dodelijke zonden. Door dit succes krijgt hij de gelegenheid om een nieuwe serie te gaan maken. Deze verhalen handelen in het begin van de twintigste eeuw, Jason Brice.
Milan Jovanovic is in 1971 geboren in het voormalige Joegoslavië. Zoals velen kreeg hij al in zijn tienerjaren interesse in strips. Aan het einde van de jaren 80 worden zijn eerste eigen strips gepubliceerd. Nadat hij zijn studie had afgerond werkte hij 2 jaar in een filmstudio. Ook werkte hij voor diverse agentschappen en tijdschriften. Tussendoor vond hij ook werk als illustrator en designer. Jovanovic tekende onder meer historische reeks 'Kalokagathia'. Met de Franse scenario-schrijver Frank Giroud werkte hij samen aan albums voor de reeks Geheimen.

1 Wat geschreven staat

Jason Brice - deel 1 - Wat geschreven staat (Ce qui est écrit)

Theresa Prendergast keert terug naar de omgeving van Londen. Het is 1920. De wereld heeft een aantal jaren gelden een verschrikkelijke oorlog meegemaakt. Theresa heeft zojuist een nieuw huis gekocht en terwijl zij bezig is om haar nieuwe woning te betrekken, vindt haar bediende Hopkins een opmerkelijk boek. Opmerkelijk is het zeker, want de titel van het boek is 'De moord op Theresa Prendergast'. De inhoud is voor de jonge vrouw onheilsspellend. Zo voorspelt het boek dat zij gedood zal worden op de dag dat het bloed regent. En dat de raven haar dood zullen inluidden. Wanneer Theresa omhoog kijkt ziet zij de raven in de boom. Geschrokken neemt ze contact op met een privé-detective, Jason Brice. Jason Brice en Theresa Prendergast door Jovanovic Nu is hij geen doorsnee detective. Schaduwen uit het verleden achtervolgen hem. Schaduwen afkomstig uit de Grote Oorlog. En hij heeft een verslaving aan opium. Maar hij heeft ook een helder en goed analytisch verstand en een nuchtere kijk op de wereld. Theresa ontmoet Jason op de renbaan in Gatwick. Hij stelt haar gerust. De tekst is nogal obscuur vindt hij en er worden een aantal voortekenen in het boek genoemd, zoals dode vissen en een dode baby. Bovendien mist Theresa aan haar linkerhand geen vinger en volgens het boek zou dit het geval moeten zijn. Wat Jason wel opvalt, is dat de twee laatste pagina's in het boek ontbreken. Toch wil Theresa dat hij uitvindt wie het boek heeft geschreven en dus heeft Jason Brice er een zaak bij. Maar er is iets wat Jason Brice niet weet. En dat is dat hij geobserveerd wordt door een geheimzinnige man genaamd David. De volgende dag gaat Jason op onderzoek uit. De naam van de schrijver heeft hij al snel achterhaald, namelijk Morgan Fatoy. En deze Fatoy was een opmerkelijk schrijver. Zo beschreef hij in 1902 in detail de ondergang van de Titanic. Een ramp die pas 10 jaar later zou plaatsvinden. Fatoy zelf is sinds 1012 spoorloos. Deze informatie krijgt hij van de vorige eigenaar van het huis van Theresa. Op de vraag waarom deze Mr. Brent verhuisd is luidt het antwoord dat Fatoy had voorspeld dat de woning dit jaar zou afbranden. Hoewel Jason nog niet echt overtuigd is, wordt de zaak wel steeds meer sinister. Want één voor één beginnen de voortekenen uit te komen. Schuilt er dan toch waarheid in het boek?

Absoluut een geweldig verhaal en heel goed getekend! Met het eerste deel van Jason Brice wordt je direct meegezogen in een bijna ouderwetse sfeer. Hoewel niet misschien direct herkenbaar, gebeurt er van alles. Het plot oogt zeer subtiel geschreven. Hoewel de detective in 'Wat geschreven staat' (Ce qui est écrit) denkt alles onder controle te hebben, zijn er onvermoedde krachten aan het werk. Maar is het iets bovennatuurlijks of wordt een zeer geraffineerd spel met hem gespeeld?
Ook het tekenwerk van Jovanovic is weer dik in orde. Mooi weergegeven, op een hele spannende manier worden gebeurtenissen aan je ogen gepresenteerd. Kortom een nieuwe reeks waarvan ik hoop dat deze een lang leven beschoren is.

2 Wat verborgen blijft

Jason Brice - deel 2 - Wat verborgen blijft (Ce qui est caché)

Jason Brice zit verbijsterd in zijn flat na de dood van Theresa Prendergast. Hij kan en wil niet geloven dat het lot hem aan zijn handen ontglipt. Zijn gedachten dwalen af naar de oorlog. Zijn ontsnapping aan een zekere dood doordat hij het lot in eigen handen nam. Jason Brice met Chloe en haar zoontje door Jovanovic Gedwongen door de omstandigheden zet hij zijn speurtocht naar Morgan Fatoy voort. Een zoektocht die hem dwingt een oud contact bij de politie aan te spreken. En dit contact bevestigd wat hij aldoor heeft bevroed, maar niet wilde geloven. Maar dit is niet het enige. Via de uitgever van Fatoy komt hij achter diens werkelijke naam. Fatoy is slechts een pseudoniem verzonnen door de agent van Fatoy. Ook duikt er een niet verschenen werk van Fatoy op. Een werk dat inhoudelijk grote invloed uitoefent op Jason. Daarnaast duiken er nieuwe gezichten op in het leven van de detective. Zo is er de raadselachtige David Tew en natuurlijk de prostituee Chloé en haar zoontje Jeffrey.
Uiteindelijk gaat Jason noodgedwongen weg uit Londen, naar het noordelijk gelegen Schotland. Maar er zijn zoveel raadselen om op te lossen door Jason Brice. Zoveel vragen waarop hij geen antwoord heeft en het bestaan van sommige vragen realiseert hij zich nog niet. Duidelijk is wel dat er weinig is waarop hij kan vertrouwen en waaraan hij houvast kan ontlenen op zijn zoektocht.

Ook nu zijn de makers van het tweede deel in de serie over de detective Jason Brice er in geslaagd om een subliem album af te leveren. Met 'Wat verborgen blijft' (Ce qui est caché) wordt de zoektocht van de privé-detective voorgezet. Het scenario van Alcante is zeer goed en het tekenwerk van Jovanovic is echt geweldig. Wat een prachtige sfeer roepen de twee weer op in dit album. Een soort Arthur Doyle gevoel bekruipt mij bij al het moois dat de twee makers de lezer voorschotelen. Spannend, raadselachtig en geheimzinnig. Je hebt werkelijk geen idee hoe het verhaal zal gaan aflopen. Deze serie is een absolute aanrader!

3 Wat onthuld wordt

Jason Brice - deel 3 - Wat onthuld wordt (Ce qui est révélé)

1920. Jason Brice is samen met Chloé en haar zoontje Jeffrey aangekomen op een Schots eiland. De zoektocht naar Morgan Fatoy heeft hen hierheen geleid. Voor Jason begon alles toen hij een opdracht aanvaarde van Theresa Prendergast. Deze jonge vrouw had in haar nieuwe woning een boek gevonden. Nu is dit niet opmerkelijk, maar het boek ging over de jonge vrouw zelf en verhaalde van een groot aantal rampen die haar zouden overkomen. Alleen de laatste twee pagina's uit het boek ontbraken. Jason Brice in een gevaarlijke strijd door Jovanovic Maar Theresa Prendergast had het idee dat dit weinig goeds voorspelde. Enigszins sceptisch nam Jason de opdracht aan. Alleen hoe meer hij in het onderzoek vorderde hoe vreemder de situatie werd. De schrijver van het boek was de geheimzinnige Morgan Fatoy. Een man die de ramp met de Titanic jaren eerder precies beschreef, nog voor het schip gebouwd werd. Ook de onverkwikkelijkheden die hij over Theresa beschrijft overkomen haar. Het ene na het andere. Maar zij vindt ook de laatste pagina van het boek. Hierin staat dat Jason Brice haar zal doden. Iets wat dan ook prompt gebeurt, hoewel het een ongeluk was. De zaak laat Jason niet meer los. Alhoewel Theresa dood is zet hij zijn speurtocht voort. Hij leest alle boeken die door Morgan Fatoy geschreven zijn. Door zijn naspeuringen ontdekt Jason wel wie de agent was van Fatoy, de charismatische Andrew Angel. Deze informatie krijgt hij van de uitgever van de boeken, Madden. Om alles te verwerken zoekt Jason rust in een opiumkit genaamd de Gargoyle Club. Hier ontmoet hij Chloé waarbij hij wordt gadegeslagen door David Tew, de eigenaar van de Gargoyle Club. Dan wordt de uitgever Madden vermoord en alles wijst er op dat Jason de dader is. Omdat Chloé en Jeffrey ook in de problemen zitten, vlucht het drietal. Eenmaal aangekomen in het huis van Morgan Fatoy treft Jason een groot aantal boeken aan.
Boeken die allen zijn naam dragen en zijn leven tot in detail beschrijven. Jason leest en leest. We zien beelden van zijn jeugd. Zijn vader inspecteerde vuurtorens op mankementen in de constructie. Totdat hij tijdens een reis van boord geslagen werd en verdween in de golven. Na de begrafenis neemt zijn moeder hem mee naar zijn opa in Ierland. Omdat hij in Engeland geboren is, heeft de jonge Jason het niet gemakkelijk. Maar Jason leest ook over zijn lotgevallen in het leger, zijn verliefdheden, zaken die niemand anders kan weten. Wie of wat is toch die Morgan Fatoy? Terwijl deze vragen in zijn hoofd rondspoken, zien hij en Chloé iets ongelofelijks. Jeffrey komt in de problemen met een dier. En wat ze dan zien kunnen ze eigenlijk niet geloven. Chloé vertelt aan Jason hun levensverhaal en de rol die David Tew hierin heeft gespeeld. Dan opent zich de deur van het huisje. Er staat een onverzorgde man in de deuropening. Hij waarschuwt Jason van het eiland weg te gaan, anders zal Brice hier sterven. De man die hem waarschuwt is niemand minder dan Morgan Fatoy. Ook hij vertelt zijn levensverhaal en maakt een tekening van zijn agent Andrew Angel. Dit zorgt voor een grote verrassing. Maar de waarschuwing van Fatoy was terecht, er dreigt groot gevaar.

Het album 'Wat onthuld wordt' (Ce qui est révélé) vormt het sluitstuk van de cyclus. Het verhaal geeft de antwoorden op de vragen die de vorige delen opriepen. De serie kan mij bekoren, hoewel het karakter van het afsluitende deel voor mij gevoel een iets andere inslag heeft dan de vorige twee delen. Wellicht komt dit doordat de gebeurtenissen worden verklaard. Maar Alcante en Jovanovic hebben een uitstekende serie afgeleverd. Ik ben benieuwd of wij Jason Brice nog terug zien. Hier alle aanleiding toe.