I.R.$. All Watcher


In 2009 verscheen het eerste deel van de spin-off serie van de reeks I.R.$. Ook nu maakt Larry Max, de agent van de Amerikaanse I.R.S., deel uit van de verhalen. De schrijver van deze reeks is dezelfde als van de originele serie.

Stephen Desberg is geboren op 10 september 1954 in Brussel. Vanaf 1976 schrijft hij een aantal korte verhalen voor het weekblad Kuifje. Desberg ging in de leer bij Maurice Tillieux, de bedenker van onder meer Guus Slim. In 1978 gaat Desberg zich bezighouden met het schrijven van verhalen voor de serie 'Baard en Kale' die in het weekblad Robbedoes verschijnt. Verder werkte hij onder meer aan de serie 'Kasper'. In 1996 begint zijn samenwerking met Bernard Vrancken. Samen maken ze de reeks 'Zwart bloed'. Vanaf 1999 produceert het tweetal de avonturen van Larry Max. Maar Stephan Desberg is op meer fronten actief. Zo is hij ook de schrijver van onder meer Empire USA en de serie 'Sienna'.

Echter in tegenstelling tot de originele reeks I.R.$. wordt het tekenwerk ditmaal niet verzorgd door Bernard Vrancken, maar wordt per aflevering een tekenaar aangezocht om de illustraties bij het verhaal te verzorgen.

Wie of wat is All Watcher? Bij het begin van deze nieuwe serie, die uit zeven delen gaat bestaan, is dit niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat er een kracht werkzaam is in het financiële systeem, of dit nu één persoon is of meerdere personen zijn, die ongehoord grote sommen geld tot zich trekt. Hiermee wordt de werking van het financiële systeem grote schade toegebracht. Larry B. Max en Mai Mai, de experts van de I.R.S., gaan zich met dit fenomeen bezig houden en komen steeds iets dichterbij.

1 Antonia

I.R.$. All Watcher - Antonia

Het is een zwoele nacht zoals er zoveel zijn in de Italiaanse hoofdstad. In een luxe villa brandt in één kamer nog licht. Aan de rand van het zwembad kijkt een knappe, jonge vrouw naar het licht. Dan komt ze in beweging. Soepel beklimt ze de muur van de woning en belandt op de eerste etage. De jonge vrouw, die Antonia Sporzi heet, opent de deur die toegang geeft tot de woning. Zeker van haar zaak loopt ze door de woning, het is duidelijk dat zij de woning kent. Antonia uit de strip IRS All Watcher, tekening van Queireix Antonia loopt naar de kamer toe waar het licht brandt. Hier treft zij de man die zij in haar hart gesloten heeft. Maar haar verbijstering is groot wanneer deze Renato niet alleen is. Hij is in het gezelschap van een naakte, blonde vrouw. Het is duidelijk dat de gevoelens niet wederzijds zijn. Wat voor Antonia een liefdesverklaring was, was voor Renato een eenmalige zaak. Aangeslagen en verdrietig zit zij even later aan de oever van de Tiber. Het verdriet moet zij verwerken. Maar wanneer het weer licht wordt moet zij zich gaan omkleden. Want ze heeft een afspraak met haar vader. Een vader die zij al een half jaar niet meer gesproken heeft, maar vandaag is het haar drieëntwintigste verjaardag. En dus gaat ze dineren met haar vader. En hoewel ze van haar vader houdt, vindt ze hem ook saai en streng. Haar vader wil dat Antonia in zijn voetsporen zal treden, maar Antonia wil niet die kant op. Haar vader werkt immers zijn hele leven al bij de juridische afdeling van een bank. Maar dan gebeurt er iets wat Antonia echt verbijsterd. Haar vader vraagt haar hem te volgen. Ze lopen op de toiletten af. Haar vader gaat naar binnen, trekt een wapen, spreekt ene signor Bettini aan en....schiet de man dood.
Eerder die dag was de dood van monsignor Markus Scailer, het hoofd van de Vaticaanse bank, in het nieuws geweest. Volgens sommige bronnen was deze bank betrokken bij fraudeleuze transacties met de Banca Notario. De voorzitter van deze bank, Michele Paliacci, overleed eerder die week (zie ook de I.R.$. albums 'Romeinse betrekkingen' en 'De loge van de moordenaars'). En nu ligt er in Rome een verzoek van de Amerikaanse I.R.S. Een van hun beste medewerkers bevindt zich in de hoofdstad en deze inspecteur is de enige die een link legt tussen Markus Scailes en een bepaalde loge. De leden hiervan gaan de mogelijke contacten na. En er is er één. Ene Ligio, medewerker van het Italiaanse Ministerië van Financiën en lid van de loge komt met een naam. Een wisselagent, ene Bettini, is de laatste schakel tussen Banca Notario en Scailes. Besloten wordt dat Bettini geliquideerd moet worden. En de man die dit doet is de vader van Antonia. Hij licht zijn werk en hun familieverleden toe aan zijn dochter. Al vijf generaties werkt de familie Sporzi voor de familie Valeroni. Wanneer haar vader de tijd rijp acht zal hij haar aan de loge voorstellen. Maar eerst moet Antonia een test ondergaan, hoewel zij denkt dat het ernst is. Ze krijgt opdracht om iemand te doden maar faalt. Het beoogde slachtoffer was echter op de hoogte, het immers was een test. Maar dan wordt haar vader gedood door een motorrijder. En de leden van de loge wijzen Antonia de dader aan. Zal zij haar eerste stappen zetten als huurmoordenaar voor de loge? Dan ontmoet ze een blonde Amerikaan, die voor zaken in Rome is.

In 2009 verscheen het eerste deel van de serie I.R.$. All Watcher onder de titel 'Antonia'. Nu zijn de meeste spin-off reeksen minder sterk dan het origineel. Maar bij het openingsdeel van deze reeks is daar geen sprake van. Ook ditmaal heeft Stephen Desberg een spannend en zeer gedegen verhaal afgeleverd. Opmerkelijk is dat, hoewel Larry Max natuurlijk in het verhaal voorkomt, het scenario de vertelling benadert vanuit het oogpunt van de jonge vrouw die gemanipuleerd wordt. Een keuze die zeer goed uitpakt. Larry Max is meer een personage dat in het wereldbeeld van Antonia schuift dan andersom. Desberg grijpt voor het eerste verhaal terug op delen uit de originele reeks waardoor er toch een band wordt gecreëerd met de basisreeks. Dit versterkt het gevoel dat je gewoon verder gaat met I.R.$., zij het in een iets andere setting. Al met al een prima begin.

De eerste tekenaar die het penseel voor deze nieuwe avonturenreeks ter hand nam was Alain Queireix. Al op vroege leeftijd was hij zeer enthousiast over strips en een groot bewonderaar van Dethorey. Door het vroegtijdige overlijden van zijn vader was hij gedwongen om zijn droom, namelijk als tekenaar te werken, uit te stellen. Hij werkt een aantal jaren als verkoopagent, maar blijft zijn droom houden. En langzaam maar zeker komt hij in de tekenwereld terecht. Vooral zijn tekeningen van vrouwelijke heldinnen springen in het oog en door schrijver Erik Arnoux krijgt hij zijn eerste grote kans. Hij verzorgt het tekenwerk voor Celadon Run (de avonturen van een mooie spionne). Voor uitgeverij Lombard maakt het tweetal ook de serie Ava Dream. En dan krijgt hij het tekenwerk voor dit deel. Het tekenwerk van Alain Queireix wijkt niet heel veel af van de wijze waarop Bernard Vrancken lange tijd I.R.$. tekende. Vloeiende lijnen, een realistische stijl met oog voor details. Alain Queireix toont aan klaar te zijn voor het werk aan dit soort series. Een mooi schouwspel trekt aan de blik voorbij dankzij zijn werk. Meer dan goed, zeer goed.

2 De ongrijpbare Roxana

I.R.$. All Watcher - De ongrijpbare Roxana (La Nébuleuse Roxana)

Het lijkt een alledaags tafereel. Een makelaar die een potentiële koper het huis laat zien. Nu is het niet zomaar een huis. Het is een huis met een rijke geschiedenis. Iets waar de aanstaande koper zich niet echt voor lijkt te interesseren. Hij is meer geïnteresseerd in de makelaar die hem rondleidt. Maar Roxana Wilson-Habib maakt korte metten met de lompe en ongewenste avances van de man. Haar makelaarskantoor is niet geïntresseerd in geld. Zij verkoopt uitzonderlijke eigendommen omwille van hun geschiedenis, hun magie of hun schoonheid. Zaken van onschatbare waarde.
Roxana Wilson Habib uit de strip IRS All Watcher, tekening van Koller De avond is gevallen. Een groepje van vijf mensen heeft zich verzameld. De man met het witte haar is bekend. Het is Larry B. Max, speciaal agent van de I.R.S. Ook de twee vrouwen in het gezelschap zijn bekenden. Mia Mai, de collega van Larry en Antonia. De jonge vrouw die weet dat All Watcher op haar loert om een rekening te vereffenen. Larry vraagt haar van deelname af te zien, maar Antonia is vastberaden. Gespannen en gewapend trekt het vijftal een gebouw binnen. Een gebouw waar All Watcher zich moet bevinden, wie dit dan ook is. Iedereen moet zijn taak perfect uitvoeren om deze onbekende vast te zetten en te grijpen. Maar er is verwarring. Een schot valt. Larry Max schrikt en vreest voor het leven van Antonia. Dan klinken er meerdere schoten en de I.R.S.-agent beseft dat dit betekent dat All Watcher Antonia gevonden heeft. Larry vindt de stervende vrouw. Verwarring volgt. Meerdere schoten klinken. Dan is er een stilte en de overgebleven vier mensen stappen een grotere ruimte binnen. Daar treffen ze een andere groep waar Roxana deel van uitmaakt. Ook deze groep is gewapend. Iedereen kijkt elkaar aan. Men beseft dat All Watcher tussen hen in staat, maar wie is het? In de groep van Larry bevindt zich ook Vincent Coutellier. En deze geniale oplichter die door vele diensten ter wereld wordt gezocht heeft al eens te maken gehad met All Watcher. Als enige zou hij ooit, zonder het werkelijk zelf te beseffen, All Watcher te slim af zijn geweest. De gedachte van Coutellier dwalen dan ook af naar het verleden. Naar twee jaar eerder. Hij had de plaats ingenomen van een archeoloog en was op weg gegaan naar het door oorlog geteisterde Irak. In Bagdad aangekomen liet hij zich graag begeleiden door het Amerikaanse leger. Zijn doel is echter om alle laatste informatie over de toestand van de Iraakse olievelden te bemachtigen. En deze geheime informatie later te verkopen aan de hoogst biedende. Coutellier is een beroeps en een goede ook. Hij slaagt in zijn opzet. Maar dit was ook meteen de eerste keer dat hij te maken kreeg met Petra Göre en met All Watcher. En deze geheimzinnige persoon geeft Vincent Coutellier een waarschuwing. Een enige en laatste waarschuwing zich geen zaken toe te eigenen waar All Watcher meent recht op te hebben. Maar Vincent Coutellier laat zich niet zo gemakkelijk afschrikken. In Parijs gaat hij een zaak aan met Roxana Wilson-Habib. En nu staan Roxana en Petra tegenover hem.

In het tweede deel getiteld 'De ongrijpbare Roxana' (La Nébuleuse Roxana), maak je kennis met een aantal van de hoofdpersonages. Natuurlijk de mysterieuze Roxana maar eigenlijk meer nog met Vicent Coutellier. Ook is er korte glimp van Petra. Door het verhaal krijg je ook een iets vaster beeld van de macht van All Watcher. Desberg vertelt het verhaal door de oplichter in gedachten terug te laten keren naar zijn verleden en eerdere ontmoetingen. De vertelling in het heden komt niet veel verder maar is dit een geslaagde manier om de achtergrond van de verhaallijn neer te zetten.
Het tekenwerk is ditmaal van Koller. Hij werd geboren op 16 december 1963 in Zwitserland. Koller werd in de jaren 80 gevraagd om enkele korte strips te maken voor een tijdschrift. Dit deed hij in eerste instantie onder het pseudoniem K. Bader. Maar later ging hij onder eigen naam werken. Het eerste eigen werk van Koller werd in 1999 uitgegeven bij Casterman. Met Desberg maakt hij ook de serie Mayam en werkte hij mee aan Empire USA.

3 Petra

I.R.$. All Watcher - Petra Mia Mai uit de strip IRS All Watcher, tekening van Queireix

Een stapje terug in de tijd. Het kantoor van de Amerikaanse I.R.S. Twee van de beste agenten hebben openlijk woorden met elkaar. Larry Max en Mia Mai bekvechten over een dossier. Beide willen het op hun naam hebben, beiden claimen verder te zijn dan de ander. Natuurlijk blijft deze emotionele uitbarsting niet onbekend en dus vinden zij zichzelf terug voor het bureau van hun chef. Hij vraagt zich af of ze soms gek geworden zijn. En hij beslist meteen wie er aan het dossier All Watcher gaat werken. Beiden! Samen moeten ze dit probleem tot een goed einde zien te brengen. Een samenwerking die hen tot het punt brengt dat zij samen met Vincent Coutellier, Antonia Sporzi en Shaba Larsens voor het gebouw staan waar All Watcher zich zou bevinden. Wat volgt is bekend. De dood van Antonia, de confrontatie met de andere groep. Vincent Coutellier herkent een van de vrouwen, Petra Göre. Maar hij is niet de enige die haar direct herkent. Ook Mia Mai weet wie zij onder meer tegenover zich heeft. Want haar pad heeft dat van Petra Göre eerder gekruist. De gedachten van de I.R.S. agente dwalen terug naar het verleden, zes maanden eerder. Mia Mai bevindt zich in het echtelijke bed van de Göres. Ze heeft een affaire met Donald Göre, de man van Petra. Want de agente valt op oudere, getrouwde mannen. Hoewel vallen is een groot woord. Voor haar zijn die mannen een tijdelijk speeltje, iets om zich mee te amuseren. Ze laat de mannen altijd verklaren dat ze van hun vrouw zullen scheiden voor haar, iets waar ze in werkelijkheid helemaal niet op zit te wachten. Nadat ze met Donald seks heeft gehad besluit ze wat grapjes uit halen met de rekening van Donald op zijn computer. Wat betalingen aan prostitutiesites, een escortservice, dan heeft Donald wat uit te leggen. Maar plots valt haar oog op een transactie in het overzicht. En dan nog een en nog een. Grote sommen geld gaan naar een specifieke rekening. Een rekeningnummer wat Mia Mai meent te herkennen. Maar waarvan? Ze weet dat Donald een onbenul is, dus is haar interesse gewekt in zijn vrouw. Petra Göre. Dochter van Ross Gorfeld en Melina Mangold. Erfgename van grote internationale ketens. Oprichtster van een succesvolle cosmeticalijn. Haar dossiers vertellen haar niet veel meer, dus gaat ze op zoek naar informatie. En deze zoektocht brengt haar bij het andere werk van Petra Göre. Huurmoordenares! Deze tocht brengt haar ook in contact met een man die recent een aanslag van Petra als enige overleefde, de radicale milieuactivist Shaba Larsens. Maar nadert zij nu ook All Watcher?

Het derde deel uit de reeks werpt meer licht op de personages van Petra Göre, Shaba Larsens en Mia Mai. Hoewel de titel van het album 'Petra' zo doen vermoeden dat alleen deze huurmoordenares centraal staat, vertelt Desberg in dit deel veel meer. Op een mooie manier speelt hij met heden en verleden en laat de levens van de verschillende personages elkaar kruisen. Je krijgt als lezer een steeds beter beeld wat er aan de hand is en hoe de verhoudingen liggen. Natuurlijk weet je nog niet wie All Watcher nu is, wel duidelijk is dat Desberg weer een geweldige serie geschreven heeft die zeer goed in elkaar zit en uitermate boeiend is.

4 De McParnellspiraal

I.R.$. All Watcher - De McParnellspiraal (La Spirale Mc Parnell)

De val die voor All Watcher was gezet had gewerkt, misschien wel iets te goed gewerkt. De gebeurtenissen waren gelopen zoals ze deden. En nu staan Larry Max en zijn bondgenoten tegenover een andere groep. Een groep machtige en gevaarlijke mensen. Abraham Romanovitsj, de Russische oligarch die in ballingschap in Londen woont. James McParnell, hoofd van de grootste privévebeveiligingsfirma in de Verenigde Staten. Petra Göre, de beste huurmoordenaar die er is. Haar tarief is niet gering ook al beleefd ze plezier aan wat ze doet. Larry Max in actie uit de strip IR$ All Watcher, tekening van Mutti Roxana Wilson-Habib die Kazan Real Estate leidt, niet per ongeluk het meest exclusieve makelaarskantoor ter wereld. En Parker Todd de mediatycoon en eigenaar van tweehonderd televisiezenders over de gehele wereld. Larry Max peinst want achter een van deze gezichten gaat All Watcher schuil. Maar achter welk gezicht? Beide groepen staan in een impasse tegenover elkaar na de dramatische entree die Antonia Sporzi het leven koste, slachtoffer van All Watcher. Antonia. Twee maanden eerder bevond zij zich nog in Venetië waar ze zich relatief veilig achtte. Maar een ontmoeting met een attente man leerde haar dat haar leven groot gevaar liep. All Watcher vergat niet en bleef achter haar aan jagen. De man die zij ontmoette werkte voor een man genaamd McParnell. Dit noopte haar om contact op te nemen met een andere man. Een man die ze in Rome had ontmoet. Een man van de I.R.S. Met deze man zou ze proberen om zich te ontdoen van All Watcher. Het liep anders. Maar Larry Max was niet de enige medewerker van de I.R.S. die achter All Watcher aanjoeg. Zijn collega Mia Mai volgde haar eigen sporen. Nu samen met de milieuactivist Shaba Larsens. Een spoor dat hen naar de flavela's van Rio de Janeiro bracht. Krotten werden massaal opgekocht, maar waarom? En niemand probeerde zich er toch te vestigen ondanks de schaarste aan woningen. De reden was simpel. Mensen werden afgeschrikt door medewerkers van het beveiligingsbedrijf van McParnell. Een spoor dat Mia Mai verder volgt en haar brengt naar Abraham Romanovitsj. De Rus is extreem rijk geworden in de tijd dat de voormalige Sovjet Unie op haar laatste benen liep. En dat alles omdat zijn vrouw Olga een Duitse minnaar had genomen. Nadat hij zijn rivaal had gedood nam hij bezit van de kennis van de Duitser en zette zijn eerste stappen in de ondoorzichtige financiële wereld van Rusland. Hij wil beslag leggen op de winning van het Siberische aardgas. Iets wat hem na enige tijd ook lukt. Zijn bedrijf Olgaz heeft hem miljarden opgeleverd. Zijn rijkdommen en bezittingen zijn publiekelijk bekend. Maar nu heeft hij een ander probleem. Een probleem in een mooie gedaante, dat wel. Maar hij vraagt McParnell wat hij aanmoet met Mia Mai, agent van de Amerikaanse I.R.S.

Ook nu begint het verhaal weer in de ruimte waar de twee groepen tegenover elkaar staan. Desberg introduceert weer nieuwe personages in het verhaal zodat er een steeds completer beeld ontstaat. Levens worden steeds meer met elkaar verbonden en de verbanden worden stukje bij beetje zichtbaar. Ook met het album 'De McParnellspiraal' (La Spirale Mc Parnell) houdt Desberg, ondanks alle onthullingen, de spanning in het verhaal. Dat de tegenstanders van Larry Max en zijn bondgenoten allen met All Watcher verbonden zijn begint steeds duidelijke te worden. Maar wie is de enige echte All Watcher? Knap hoe Desberg er in slaagt deze vraag boven de markt te houden. Het tekenwerk is ditmaal van Andrea Mutti.
Hij werd geboren op 05 maart 1973 in Italië. Nadat hij een opleiding in geometrie had voltooid, ging hij een tekenopleiding volgen bij Ruben Sosa. De eerste jaren tekende Mutti vooral superhelden voor diverse reeksen. Tussen 1993 en 2000 was hij een van de tekenaars voor de serie 'Nathan Never'. Daarna begon hij zich te richtten op strips die in Frankrijk verschenen. Zo tekende hij onder meer voor de reeks 'Brumes Hurlantes' en de serie 'Nero' met Alex Crippa. De afgelopen jaren werkte Mutti met diverse schrijvers samen om stripreeksen te vervaardigen.

5 Mia Mai

I.R.$. All Watcher - Mia Mai

Na maanden van onderzoek lijkt het dan eindelijk zover te zijn. De confrontatie met All Watcher. De uitkomst tot nu toe is bekend. De groepen staan tegenover elkaar. Een van de tegenstanders is All Watcher, dan kan niet anders. Maar wie? Is het dan toch misschien Parker Todd. De magnaat van Todd Media? De man die aan het hoofd staat van honderdvijftig televisiezenders? Zijn verleden is roerig, gewelddadig. Dit begon al toen hij op zijn zeventiende 's avonds thuis kwam. Zijn moeder lag op bed. Dood. Gedood door zijn vader, een alcoholist. Parker Todd uit de strip IRS All Watcher, tekening van Bourgne Zijn vader instrueert de jonge Parker om zijn camera te halen en te gaan filmen. Terwijl Parker filmt beroofd zijn vader zich voor zijn ogen van zijn leven. Nadat de zaak bekend was geworden boden TV-zenders grote bedragen voor de exclusieve rechten, maar de jonge Parker deelde de film met iedereen die hem wilde vertonen. Gratis. Velen zeggen dat hier zijn carrière begon. Maar zelf is hij een andere mening toegedaan zoals hij aan een jonge, ambitieuze journaliste uitlegt. Parker diende bij een eenheid die bij de eerste golfoorlog aan het front actief was. Hij vatte hij het plan op om de dagelijkse gebeurtenissen van de eenheid te filmen. Het werd een succes, een doorslaand succes zelfs nadat een van de soldaten gedood werd en zij de volgende dag wraak namen. Voor Parker Todd is informatie alleen van belang wanneer je het tot leven wekt. Dankzij Kazan Zorloff kreeg hij de kans om een zender te leidden. Het werd een succes. Parker Todd verwierf aandelen en kocht nieuwe zenders aan en zo bouwde hij aan zijn media-imperium. Hij leerde ook de vrouw van Zorloff kennen, Roxana Wilson-Habib. En via zijn vriend kwam hij in contact met zijn huidige vrouw, Olga, de ex van Abraham Romanovitsj. Het lukte Antonia om te ontkomen aan Petra en dankzij de tussenkomst van Shaba Larsens kwam zij in contact met Mia Mai. De IRS agent die zich zo merkwaardig is gaan gedragen. Shaba Larsens kan het maar niet geloven dat zij zich voor een relatief klein bedrag heeft laten omkopen. Althans zo komt het op hem over. Maar hun tegenstanders kennen de geheimen uit het verleden van Mia Mai. Een vreselijk geheim wat zij nu probeert recht te gaan zetten. Maar het lot speelt ook nog mee en de IRS agent heeft niet alles in eigen hand. Zal zij zich genoodzaakt zien om haar strijd tegen All Watcher op te geven? En verliest Larry Max en sterke, zij het wat onwillige, bondgenoot? De avond valt. Het moment van de confrontatie is daar. In dat gebouw moet All Watcher zijn. Dat kan niet anders.

Met het deel 'Mia Mai' verschaft Desberg inzicht in twee personen. Beide behorende tot een ander kamp. Parker Todd, de gewetenloze mediabaas. En Mia Mai. Haar verleden is eveneens roerig. En ze heeft een geheim. Zoals bij ieder deel begin en eindig je bij de confrontatie. Knap dat Desberg de aandacht niettemin weet vast te houden.
Het tekenwerk werd ditmaal verzorgd door Marc Bourgne. Hij werd geboren op 11 maart 1967 in Versailles. In 1989 beëindigde hij zijn studie aan de Sorbonne met succes. Zijn eerste werk was de stripreeks Être Libre. In 1997 verscheen Histoire de Monaco van zijn hand. Vanaf 1999 tekende hij de avonturen van Roodbaard, naar scenario's van Christian Perrissin. In 2000 kwam hij weer met een eigen reeks, Frank Lincoln.

6 De financiële snaartheorie

I.R.$. All Watcher - De financiële snaartheorie (La Théorie des cordes fiscales)

Terug in de tijd. Los Angeles, zetel van de I.R.S. Het is december 2008. De meeste medewerkers van de Amerikaanse belastingdienst verlaten het kantoor. De feestdagen komen er aan. Vrijwel alle lichten zijn gedoofd, behalve de lichten die de kamer van Larry Max verlichten. Mia Mai en Larry Max in actie uit de strip IR$ All Watcher, tekening van Koller De speciale agent van de I.R.S. werkt nog door. Maar hij is niet de enige. In zijn deuropening verschijnt een adembenemende mooie vrouw. Haar naam is Mia Mai. Beiden praten kort en besluiten samen iets te gaan eten zodra ze hun dossiers hebben bijgewerkt. Het diner is prettig, beide vinden elkaar aantrekkelijk. Het blijft dan ook niet bij eten alleen. Toch komt het werk weer terug. Mia wil de hulp van Larry inroepen. In 1987 verdween er naar schatting 300 miljard dollar uit de officiële economie naar illegale markten zo vertelt ze. Een jaar later nam dat bedrag toe tot 550 miljard. In de jaren daarna bleef het stijgen. Mia Mai vermoed dat daar iets achter zit. Ze denkt dat er iemand is doorgedrongen in het hart van het systeem en kolossale bedragen opslokt. Larry Max bevestigd dat hij hier ook al een tijdje over liep na te denken, het geld verdwijnt als het ware in een zwart gat. Maar zodra Larry zegt dat hij degene die er achter zit te pakken zal krijgen ontploft Mia. Ze verbiedt hem om nog langer aan de zaak te werken. Mia beschouwt dit als haar zaak en haar grote kans. Wanneer Larry dan opmerkt dat hij ook de naam weet van degene die er achter zit, All Watcher, zijn de rapen helemaal gaar. Woedend verlaat Mia de hotelkamer. Het is oorlog tussen de twee getalenteerde agenten. De ruzie vindt haar voorlopige hoogtepunt in de confrontatie op het kantoor waarna beide zich moeten verantwoorden bij de directeur (zie ook het album 'Petra'). De afloop is bekend, ze moeten samenwerken maar echt van harte gaat het niet. Toch beginnen beide aan het onderzoek. Ieder op hun eigen manier, dat wel. Niet geheel opmerkelijk komen ze beide bij dezelfde groep namen uit. All Watcher werkt intussen gestaag door. Hij ziet een wereld die ondermijnd is door politieke en financiële corruptie. Hij ziet de vervuiling van de planeet. Een planeet die in zijn ogen tot ondergang gedoemd is. Dan bereikt hem het nieuws dat Renato gedood is in Italië. Drie kogels hebben hem op slag gedood. Renato was enorm belangrijk voor All Watcher en dus wil hij de moordenaar van Renato doden, een jonge vrouw genaamd Antonia Sporzi (zie het eerste deel van de serie). Hij krijgt ook zicht op de groep die hem ten val wil brengen. Larry Max, Mia Mai, Antonia Sporzi, Shaba Larsen en Vincent Coutellier. Maar All Watcher weet waar ze zijn en wat ze gaan doen. Dan komt de avond dat de confrontatie plaats zal vinden. Hij ziet Antonia en schiet de jonge vrouw neer. Voor Renato, voor zijn zoon. De confrontatie mondt uit in een vuurgevecht met slachtoffers aan beide kanten. Terwijl Mia en Larry drie vluchters achtervolgen horen zij het nieuws. In Rio heeft een grote natuurramp plaats gevonden. Een groot deel van de stad verdween onder water. Maar is het wel een natuurramp? En waar is All Watcher? Dood of nog levend?

In het zesde deel van de serie, die de titel 'De financiële snaartheorie' (La Théorie des cordes fiscales) draagt, worden eindelijk de antwoorden gegeven. Althans de meeste antwoorden. Een aantal zaken blijven nog bewaard voor het laatste deel uit de reeks. Ook nu worden de draden uit het verleden naar het heden verbonden en speelt Desberg knap met de verhaallijnen. Wie All Watcher is weet je na dit deel en de ontknoping is behoorlijk verrassend. Het is een mogelijkheid waar je niet direct aan denkt. Nu volgt nog de laatste confrontatie. Want kunnen Larry en Mia All Watcher stoppen bij het verwezenlijken van zijn plan? Het laatste deel zal het leren.

7 Het financiële zwarte gat

I.R.$. All Watcher - Het financiële zwarte gat (Le trou noir financier)

De schoten zijn verstomd. De doden zijn gevallen. In Los Angeles is de LAPD ter plaatste en aanschouwt het bloedbad dat zich heeft voltrokken. Larry Max, speciaal agent van de IRS, en zijn collega Mia Mai maken jacht op een gevaarlijke misdadiger, de rijkste mens ter aarde. Larry Max en Mia Mai uit de strip IRS All Watcher, tekening van Bourgne All Watcher is eindelijk uit de schaduwen gejaagd. Hoewel de gezochte erin slaagde te verdwijnen weten de twee agenten nu wie zich verbergt achter dat financiële zwarte gat. Ze kennen de naam en het gezicht. Als kind kende All Watcher geen gelukkige jeugd. De vader was gewelddadig, ze waren arm. Net twintig jaar geworden kreeg All Watcher een ongelofelijke kans in de schoot geworpen. Als beroepsmoordenaar kon All Watcher achter geweldige financiële geheimen komen. Een sleutel tot succes en een sleutel tot macht. In het heden hebben Larry en Mia natuurlijk wel iets uit te leggen aan de politieagenten die ter plaatse zijn verschenen. Nadat hun identiteit is gecontroleerd kunnen ze eindelijk de plaats van de schietpartij verlaten. Want er wacht hen nog een grote en gevaarlijke taak. Ze moeten hoe dan ook All Watcher stoppen. In het brein van deze persoon is een plan gerijpt. Een plan om blijvende sporen na te laten op de aarde. De tsunami die Rio de Janeiro heeft getroffen was slechts een voorproefje van wat de wereld te wachten staat. De twee agenten van de IRS weten waar ze moeten beginnen, bij de kantoren van Kazan Real Estate. Het eerste wat ze moeten weten zijn de locaties van de platformen die vanuit dit kantoor beheerd worden voor Todd Climate Watch. Tijd voor veel formaliteiten hebben ze niet. Om het argument kracht bij te zetten trekt Larry zijn wapen en dwingt een medewerkster om hen toegang te verschaffen tot de digitale dossiers. Wanneer ze de eerste delen van een promotiefilmpje bekijken slaat hen de schrik om het hart. All Watcher is van plan om overal op de wereld tsunami's op te wekken. Wereldsteden als New York, Londen, Bankok, Hongkong en Los Angeles zullen ten prooi vallen aan het woedende water. De steden zullen toebehoren aan hen die bereid zijn daarvoor een grote prijs te bouwen. De steden zullen herbouwd en ingericht worden zoals een select groepje mensen dit wil zien. Larry en Mia beseffen dat zij All Watcher moeten stoppen. En er is nog een kleine kans want Mia herkent een van de plekken op het filmje.

Met 'Het financiële zwarte gat' (Le trou noir financier) wordt deze spin-off serie van I.R.$. besloten. Lang heeft Desberg de ware identiteit van All Watcher geheim gehouden, maar op het einde van het vorige deel wordt deze dan toch bekend. Betekent dit dat dit laatste deel minder interessant is dan de vorige delen? Nee, geenszins. Desberg plaats nu de achtervolging op All Watcher door Lary en Mia in het centrum van het verhaal. Ook de interactie tussen beide personages is goed uitgewerkt en tegelijk laat Desberg het verleden van All Watcher zien. Natuurlijk weet je vooraf dat de beide agenten het zullen gaan redden om All Watcher te stoppen maar Desberg heeft het scenario zo ingericht dat je je geen moment hoeft te vervelen. Want de weg er naartoe zit vol verrassingen, spanning en actie.