Dana Anderson uit Halloween Blues door Kas


Een aparte detective serie die verschijnt bij Lombard in de Polyptiek reeks. In de Polyptiek lijn is vooraf al bekend uit hoeveel delen een serie zal gaan bestaan. De reeks Halloween Blues zal uiteindelijk 7 delen gaan bevatten. De eerste 6 delen uit deze reeks zijn inmiddels verschenen.

Halloween Blues is een opmerkelijk soort detective serie. Goed beschouwd zijn er twee hoofdrolspelers in de reeks. Dit zijn politie-inspecteur Forester Hill en de geest van zijn dode vrouw Dana Anderson.
Hill is de enige die de geest van zijn dolende vrouw kan zien en horen. De serie is gesitueerd in de Verenigde Staten in de jaren 50 van de vorige eeuw.
Hoewel ieder deel in de reeks als een apart verhaal kan worden gelezen, zijn zij toch verbonden door de centrale vraag in de reeks. Hoe kwam Dana om het leven?
Aan de dood van Dana Anderson (eigenlijk Hill) werd veel aandacht geschonken in de media. Zij was een rijzende ster in Hollywood. Forester Hill is in de zaak de hoofdverdachte geweest, maar wordt vrijgesproken. Hill heeft zijn vrouw gevonden, maar het ontbreekt hem aan iedere herinnering wat er zich in die fatale uren heeft afgespeeld. Ook Dana weet niet wie haar gedood heeft, maar zij verdenkt Forester van de moord.

Dit is een aparte en opmerkelijke twist in de verhalen, die zonder dit gegeven doorsnee detectives zouden zijn. In ieder album moet Forester op pad om een ander mysterie op te lossen. Dana kan hem niet vergezellen, omdat haar geest verbonden is met hun huis. Althans op één nacht per jaar na. Dan kan zij gebruik maken van het lichaam van een gast om zich te bewegen op aarde.
Omdat de cliënten van Forester uitsluitend aantrekkelijke dames zijn, speelt het jaloerse element in Dana regelmatig op. De conversaties tussen Forester en Dana zijn zeer de moeite waard en brengen een apart karakter aan de serie.

De schrijver van deze reeks is Mythic. Dit is het pseudoniem van Jean-Claude Smit le Bénédicte. Deze in België geboren schrijver werkt voor Halloween Blues samen met de Poolse tekenaar Kas. Uiteraard is ook dit een pseudoniem en wel voor Zbigniew Kasprzak die de verhalen op fraaie wijze vormgeeft.

1 De voorspelling

Halloween Blues - deel 1 - De voorspelling (Halloween Blues - Tome 1 - Prémonitions)

Zoals als opgemerkt gaat de reeks bestaan uit 7 delen. Het eerste deel verscheen in 2003 onder de titel 'De Voorspelling' (Prémonitions). Het verhaal introduceert Forest Hill, een politie-inspecteur in New Salem, die wordt vrijgesproken van de moord op zijn mooie vrouw Dana Anderson, die furore maakte in Hollywood. Wanneer hij thuis komt maken we kennis met de geest van zijn dode vrouw. Uit hun gesprek blijkt dat beide niet weten, of althans zeggen niet te weten, wat er zich die fatale nacht heeft afgespeeld. Terwijl hij zich afvraagt wat er is gebeurt, krijgt hij te maken met een merkwaardige zaak. In New Salem is ene Millie opgedoken, die voorspellende visioenen heeft. Haar voorspellingen lijken allemaal uit te komen, maar in één geval is er een afwijkende bijzonderheid. Omdat zij ook heeft voorspeld dat de vallei zal worden verzwolgen door het water wanneer de nabijgelegen dam het begeeft, gaan sommige mensen twijfelen aan haar voorspellende vermogen.
De weduwe van de man die omkwam bij de voorspelling waarbij een gegeven niet klopte, roept de hulp in van Forester. Waarom was Millie in dat ene geval niet volledig juist in haar voorspelling? Dit is het vertrekpunt van de speurtocht van Forester. De man van de weduwe was een oude legervriend van Forester, maar Dana vermoed dat zijn bereidwilligheid meer met het uiterlijk van de dame te maken heeft dan zijn vriendschap met de dode man.

Zoals in de introductie al werd opgemerkt, is dit een apart soort detective verhaal. Het scenario is origineel en je krijgt de sfeer van de jaren 50 voorgeschoteld. Het is een geslaagd album geworden. Niet onbelangrijk wanneer een nieuwe reeks wordt geïntroduceerd bij het lezerspubliek. Mij kan de serie in ieder geval bekoren. Het verhaal boeit en heeft naast spanning ook zeker humor. Het tekenwerk is van een prima niveau.

2 Ik schrijf u uit Gettysburg

Halloween Blues - deel 2 - Ik schrijf u uit Gettysburg (Halloween Blues - Tome 2 - Je vous écrit de Gettysburg)

Een jaar later verscheen het tweede deel uit de reeks 'Ik schrijf u uit Gettysburg' (Je vous écrit de Gettysburg). Het verhaal begint met Dana die wakker wordt in het lichaam van een jonge vrouw. In het voorwoord van het album wordt dit dan ook toegelicht.
Forester Hill uit Halloween Blues door Kas
"Wanneer een man of een vrouw een geweldadige dood is gestorven, kan hij gedurende de gehele dag van Halloween bezit nemen van het lichaam van een andere man of vrouw (naar gelang het geslacht) en op deze wijze de veroorzaker van zijn leed fysiek belagen. Echter, het 'Halloweenwezen' kan niet zelf kiezen en loopt de kans dat het iemand krijgt toegewezen die heel jong of heel oud is, heel mooi of heel lelijk, die dichtbij woont of aan de andere kant van het continent."
Zo beschouwd mag Dana niet klagen met haar gastlichaam. Zij begeeft zich dan ook spoorslags naar Forester, waarna beide echtlieden voor één dag zijn herenigd in vlees en bloed.

Het mysterie dat Forester wacht heeft zich jaren daarvoor afgespeeld. Wanneer een verwarde vrouw naar een tandarts wordt gebracht valt haar oog op een mededeling van de verkoop van een brievencollectie getiteld 'Ik schrijf u uit Gettysburg'. Deze brieven waren in het bezit van de echtgenoot van de vrouw, die overigens Enola Morrison heet, op de dag dat hij samen met haar dochtertje, haar zus en haar ouders spoorloos verdween.
Zij komt in contact met Forester die de zaak op zich neemt. Natuurlijk ziet Dana de vrouw wanneer ze in hun woning is, wat weer een aantal snedige opmerkingen tot gevolg heeft. Kan Forester het oude spoor weer tot leven wekken?

Ook in het tweede deel weten de makers het niveau van de serie vast te houden. Het is een geweldig scenario geworden, Mythic overtreft zichzelf. Kas levert weer uitstekend tekenwerk af. Ook een compliment aan de inkeuring van het verhaal. Deze is eveneens grandioos. Het leuke is dat naast het mysterie dat Forester direct voorhanden heeft (en dat hij moet oplossen) er steeds een verwijzing is naar het grotere vraagstuk in de reeks. Namelijk hoe stierf Dana?

3 Andermans herinneringen

Halloween Blues - deel 3 - Andermans herinneringen (Halloween Blues - Tome 3 - Souvenirs d'une Autre) Fiona uit Halloween Blues door Kas

Andermans herinneringen' (Souvenirs d'une Autre) is titel van het derde deel. Het album verscheen in 2005. Forester Hill wordt op een vrijdag benaderd door Fiona Offerman. Omdat haar ouders vochten in de Spaanse burgeroorlog is zij in Europa geboren.
Het moment dat zij Forester aanspreekt is hij met Dana in de tuin aan het schommelen. Dit levert een vermakelijke scène op.
Fiona heeft een fotoalbum bij zich waarop zij staat met haar moeder, alleen kan zij zich deze locaties niet herinneren. Volgens haar is zij daar nooit geweest.
Toch lijkt het meisje als twee druppels water op Fiona. Haar vader is onvindbaar en haar moeder is twee geleden onverwachts overleden. Wie is het meisje op de foto's? Is het Fiona of haar tweelingzus?
Aan Forester de taak hier licht in te brengen. Wat hij niet weet is dat aan deze zaak nog een donkere en gewelddadige kant kleeft.

Het verhaal in dit derde deel is meer dan verrassend te noemen. Mythic slaagt erin je op het verkeerde been te zetten. Terwijl je aan het lezen bent twijfel je voortdurend wat er nu echt gebeurd is en wie Fiona nu werkelijk is. Deze serie is echt van een uitstekende kwaliteit. Zelf hou ik wel van reeksen die afwijken van de geëffende paden, die iets nieuws en origineels brengen. Dat is met de serie Halloween Blues zeker aan de orde. In hoeverre de serie is doorgedrongen tot het grote lezerspubliek weet ik niet, maar ze verdient alle aandacht die de serie kan krijgen.

4 Verdwijnpunten

Halloween Blues - deel 4 - Verdwijnpunten (Halloween Blues - Tome 4 - Points de chutes)

In november 2006 verscheen het deel met als titel 'Verdwijnpunten' (Points de chutes).
Het nieuwe avontuur van Forester Hill begint in het verleden. Een jonge vrouw is verliefd op de zoon van een welgestelde familie. En hoewel het gevoel wederzijds is, denkt de familie er niet aan om toestemming te geven. Integendeel, de familie ziet haar liever verdwijnen, hoe dan ook.
Forester en Dana uit Halloween Blues door Kas
Acht jaar later. Forester zit met Dana in een bar (opmerkelijk, dacht dat zij het huis niet uit kon). Zijn oog valt op een huilende vrouw.
Eenmaal bij haar thuis vertelt zij Forester (en Dana) het verhaal van Clayton Joyce. Deze zit in de cel wegens moord op zijn vrouw, maar volgens de vrouw is hij onschuldig. Forester gaat op onderzoek uit.
Niet beseffend dat hij niet één maar twee zaken onderzoekt. Hij bezoekt de mensen die 8 jaar geleden een rol hebben gespeeld in het leven van Clayton Joyce. Maar is iedereen wie hij of zij zegt te zijn? Is Clayton onschuldig?

Ook nu is er veel humor in de gesprekken tussen Forester en het spook van Dana. Wat mij opviel was dat zij zich nu zowaar naar een locatie (de bar) kon gaan. Mijn indruk uit de eerdere albums was dat zij juist aan hun oude huis gebonden zit. Wellicht is dit een eerste hint naar de afloop van de reeks. Het verhaallijn van het onderzoek dat Forester uitvoert is wederom goed uitgewerkt en verrassend.

5 Verdwenen letters

Halloween Blues - deel 5 - Verdwenen letters (Halloween Blues - Tome 5 - Lettres perdues) Sherwood Landis uit Halloween Blues door Kas

Op het politiebureau in New Salem ontvangt Forrester een brief. Deze krijgt hij van de posterijen. De brief is een deel van het adres kwijt. Dit komt omdat het adres er met opgeplakte letters op heeft gestaan. Forrester opent de brief en beseft dat hij gelijk middenin een ontvoeringszaak terecht is gekomen. De zaak wordt extra ingewikkeld omdat niemand een vermissing of ontvoering heeft aangegeven bij de politie. Het enige wat zij weten is dat er een meisje ontvoerd is en dat er een losgeld wordt geëist. Er wordt een team samengesteld om uit te gaan zoeken welke meisjes niet op school zijn en waar zij dan zijn. Het team heeft een kleine 23 uur voordat het losgeld moet worden overhandigd.
Wat het team niet weet is dat de jonge Sherwood Landis ontvoerd is. Daarnaast ruikt een journalist een verhaal, terwijl Forrester de ontvoering juist stil wil houden om de dader niet te alarmeren. Mochten ze er niet op tijd achter komen om welk meisje het gaat dan heeft de politie inmiddels het losgeld achter de hand en een scherpschutter ter plaatse.
Aan alles lijkt gedacht en er kan toch niets mis gaan. Of toch wel? Komt Forrester op tijd om het meisje te redden?
Aan het einde van het verhaal komt een glimp van de toekomst. Een vrouw is klaar met haar behandeling in een kliniek. Zij vraagt zich af hoe het met Forrester is. Wie is deze vrouw? En hoe kent zij Forrester?

Een beklemmend verhaal. De ontvoering van een jong meisje, stilte alom, niemand buiten het team mag met de buitenwereld praten over het onderzoek. De sfeer is uitstekend neergezet. Het verhaal houdt je in zijn greep, je voet bijna de angst die onder het team leeft. Wat als ze te laat komen? Ook nu is de afloop verrassend.
Maar daarnaast biedt het scenario van 'Verdwenen letters' (Lettres perdues) meer. De verhouding tussen Dana en Forester wordt nog verder uitgediept. Hoewel wederzijdse irritatie en soms wantrouwen over wat er die fatale nacht is gebeurd, je merkt de onderlinge genegenheid. Mooi gedaan door Mythic. In die zin is het naast een aparte detective eveneens een aparte liefdesgeschiedenis tussen van elkaar twee gescheiden geliefden. Maar er is nog meer.
Er wordt een wel heel interessante tip van de sluier opgelicht over het raadsel betreffende Dana. Maar dit is zo goed gedaan dat je werkelijk geen idee hebt hoe dit gaat aflopen. De makers houden je wat dat betreft nog even in spanning.

6 Sweet Loreena

Halloween Blues - deel 6 - Sweet Loreena (Halloween Blues - Tome 6 - Sweet Loreena)

De jonge Loreena Sunbury verschijnt op het kantoor van Forrester met een fantastisch verhaal. Ze is aangevallen door één van de stenen beelden in de bibliotheek van haar huis.
Loreena is een wees en tot haar 21ste verjaardag zorgt haar oom Wesley Torn voor haar met behulp van de butler Jeeves. Loreena uit Halloween Blues door Kas Het verhaal van het 19-jarige meisje klinkt als een krankzinnig verhaal. Maar omdat het Forrester toch interesseert, bespreekt hij het geval 's avonds met Dana, die nogal wat pogingen doet om zijn aandacht te krijgen. Forrester gaat de volgende dag op onderzoek uit. Hij bezoekt het huis van Loreena en praat met haar oom. Tot zover vindt hij niets wat het verhaal van Loreena ondersteunt.
Wanneer Forrester 's avonds thuis is, wordt hij via een telescoopgeweer in de gaten gehouden door een vrouw. Dit is dezelfde vrouw die aan het einde van het vorige album verscheen. Zij lijkt weinig goeds voor te hebben met Forrester.
Forrester heeft de volgende dag een ontmoeting met Loreena, tot grote ergernis van Dana. Dan vindt er weer een aanval plaats van een beeld op Loreena. In paniek schiet zij Jeeves neer. Wanneer de volgende dag er van de schietpartij niets te zien is en Jeeves gewoon leeft, lijkt het erop dat het meisje haar verstand heeft verloren. Maar Forrester is daar niet zo van overtuigd.

Het zesde en één na laatste deel van de serie verscheen in december 2008 onder de titel 'Sweet Loreena'. Ook nu is Mythic erin geslaagd om een hele goede thriller te produceren. Het is een spannend uitgangspunt voor het scenario. Een meisje van 19 ziet stenen beelden tot leven komen. Daar moet wel iets mee mis zijn! Dat is dan precies wat iedereen denkt, behalve Forester. Ergens in mijn achterhoofd zit een film waarin een zelfde soort scenario het verhaal beheerste. Ook nu werd getracht om een vrouw dingen te laten zien die absoluut niet kunnen. Helaas is de titel mij ontschoten, maar zelfs als dit een inspiratiebron is geweest voor Mythic dan heeft hij het zeer origineel uitgewerkt. Dit is toch kenmerk van deze reeks. Originele verhalen in een jaren 50 setting in de Verenigde Staten. En dan is er nog de dreiging op de achtergrond voor Forester. Wie is de vrouw die hem bespied? Waarom doet zij dit en wat heeft zij voor? En wat is er met Dana gebeurd?
Ik heb het al vaker opgemerkt, maar de makers slagen er uitermate goed in om een fantastische reeks neer te zetten. De serie is spannend, origineel, grappig en boeiend. Niet alleen zijn de scenario's geweldig, ook het tekenwerk van Kas verdient een dikke pluim, evenals de inkleuring. Alles is precies goed. Geweldige reeks!

7 Remake

Halloween Blues - deel 7 - Remake (Halloween Blues - Tome 7 - Remake)

In New Salem County wordt door wandelaars het lichaam gevonden van een dode man. Uit alles blijkt dat het lichaam daar is neergelegd met de bedoeling dat het gevonden zou worden. Dit is opmerkelijk, want de man is vermoord. Forester Hill en Dana uit Halloween Blues door Kas De baas van Forester Hill, commissaris Martin Twingam, wil dat de speurneus naar het lijk komt kijken. Want er zijn nog wel meer eigenaardigheden te noemen. Zo had de man, die later Jerry Nash zou blijken te heten, een papiertje in zijn hand met hierop de naam en het adres van Forester Hill. Maar dat is nog niet alles. In zijn broekzak is een foto aangetroffen. Het is een foto van Dana op het kerkhof. De foto ziet eruit als een filmstill. Bijna niemand slaat echt acht op de foto. Niemand behalve Forester Hill. Want de foto geeft details te zien die pas zijn ontstaan nadat Dana was vermoord! Eerst denkt Forester aan een fotomontage als gevolg van een slechte smaak. Maar de foto is authentiek! Maar als dat het geval is, hoe verklaard Dana dan dat ze is vermoord? En zo begint voor Forester en Dana de ontknoping. Deze bizarre zaak moet antwoord geven op hun vragen. En wie is de vrouw door wie Forester steeds wordt geobserveerd? Een gevaarlijke ontknoping wacht.

In november 2009 verscheen (eindelijk) het laatste deel van de serie Halloween Blues. Ik zeg met nadruk eindelijk, omdat ik reikhalzend heb uitgekeken naar het verschijnen van het album 'Remake'. In dit album worden de vragen beantwoord die door de hele reeks heen zijn ontstaan. En petje af! Het is Mythic en Kas gelukt om een fantastische serie te creëren. Prachtige sfeer, spannende mysteries, een vleugje humor en geweldig tekenwerk. Het enige dat ik jammer vind, is dat er nu geen nieuwe delen meer zullen verschijnen. Maar wellicht dat de makers van deze serie in de toekomst nogmaals de handen ineen zullen slaan om wederom een geweldige reeks te maken. Ik hoop het van harte!