Guust Flater intro


Guust Flater, of Gaston Lagaffe zoals zijn Franse naam luidt, is gecreëerd door André Franquin in 1957. Franquin werd geboren op 03 januari 1924 te Brussel. Na de middelbare school bezoekt hij anderhalf jaar lang de St. Lucas Tekenacademice. Later gaat hij werken voor een tekenfilmstudio. Hier leert hij onder meer Jijé, Morris en Peyo kennen. In 1946 gaat Franquin werken voor de uitgeverij Dupuis. Hij maakt een paar korte verhalen voor het blad Robbedoes, om vervolgens de personages Robbedoes en Kwabbernoot van Jijé over te nemen. Op een gegeven moment stelt Franquin aan Yvan Delporte, hoofdredacteur van Robbedoes, voor om een personage te gaan maken die niet in de vorm van een serie verschijnt. Dit wordt de antiheld Guust Flater. Het personage verschijnt door het blad heen en lijkt te "werken"" op de redactie van Robbedoes zelf. Dit tot groot verdiet van Kwabbernoot.
Op 28 februari 1957 maakt Guust voor het eerst zijn opwachting in nummer 985 het blad Spirou (de Franse uitgave van Robbedoes). Het was enkel een afbeelding van Guust, wiens naam toen nog onbekend was met een reeks voetstappen er om heen. Een van de eerste uitgaven van Guust Flater (Gaston Lagaffe) in Frankrijk Ook de volgende drie weken verschenen er tekeningen van hem in het blad. Maar nog steeds zonder woorden en omringd door voetstappen. Wel ging het personage er steeds meer ontspannen bijlopen. Guust verschijnt bij de eerste tekening nog in pak en vlinderdas, maar de volgende week wordt het een zwarte spijkerbroek, groene trui en sportschoenen. In Spirou 990 volgt dan het eerste gesprekje tussen Robbedoes en Guust. Hij weet zelf ook niet waarom hij op de redactie rondloopt. Wel leren we nu zijn naam kennen. Guust is een groot kind, lui en soms een miskleun.
Maar het komt zelfs zover dat de wetenswaardigheden van Guust in een album verschijnen. Nu zag het er niet uit zoals we stripalbums tegenwoordig kennen. Allereerst was het formaat van het boekje nogal ongewoon. Later bleek dat het boekje gemaakt was van restjes papier. Niemand weet ook precies hoeveel exemplaren er van dit allereerste album zijn gemaakt. Sommige boekhandelaren dachten dat het om een presentje ging en gaven het boekje gratis weg. De commerciële afdeling van Dupuis was ten tijde van het verschijnen van het album niet bijster positief over het boekje. "Niemand koopt dit ooit! Het is te klein, te slecht gepresenteerd, en bovendien interesseert zich niemand voor zo'n anti-held. De heer Franquin zou zijn tijd beter besteden aan de avonturen van Robbedoes." Over een miskleun gesproken!

Nu zijn we gelijk aangeland bij de albums van Guust. Het oogt namelijk nogal onoverzichtelijk. Er bestaan namelijk twee series. Overigens bevatten beide series wel (min of meer) dezelfde verhalen.
Het meest bekend is de klassieke reeks die uiteindelijk 16 albums zal beslaan. Deze 16 albums hebben allen een aparte titel. De tweede reeks bestaat uit 19 delen en hebben alleen een volgnummer. Het betreft hier een heruitgave van de serie. De 16 albums die tot de klassieke reeks behoren zijn de volgende:

 • 0. Gadgets en gags
 • R1. Flaterfestijn
 • R2. Daverende flaters te koop
 • R3. Flagrante flappende flaters
 • R4. Heet van de flater
 • R5. Het zware verleden van Guust Flater
 • 6. Flaters schade
 • 7. Van flaters gesproken
 • 8. Flaters van formaat
 • 9. Het geval Flater
 • 10. Die reuze Flater
 • 11. Flaters, floppen en flouzen
 • 12. De flater-bende
 • 13. Flater verdient een optater
 • 14. De flater-saga
 • 15. Van flaters tot kraters


In het begin besloegen de verhalen van Guust een halve pagina. Deze eerste verhalen hebben hun weg gevonden in vijf albums die een afwijkend formaat hadden. Ze waren wat langwerpig. Dit wordt het oblong-formaat genoemd. In 1968 verscheen het zesde album. Nu besloegen de verhalen van Guust wel één pagina. Toen de eerste vijf albums uitverkocht waren zijn deze als als R1 t/m R4 opnieuw, maar dan in een normaal albumformaat. De albums werden aangevuld met onuitgegeven grappen en teksten. Kwabbernoot en de Mesmaker uit Guust door Franquin Meeuwtje van Guust door Franquin Maar hiermee is de verwarring nog niet ten einde. Heel lang bestond album nummer 5 namelijk niet. Pas in 1986 verscheen R5. Hierin werden diverse Guust verhaaltjes opgenomen die ook al eens verschenen waren, maar niet hun weg naar een album hadden gevonden.
Hoofdpersonage in de strip is natuurlijk Guust. Zoals al eerder opgemerkt is hij nogal lui en onhandig en doet hij voornamelijk waar hijzelf zin in heeft. Guust werkt als postsorteerder bij Robbedoes, maar is volkomen onbekwaam in zijn werk. Zijn voortdurende flaters drijven eerst Kwabbernoot en later Pruimpit tot wanhoop. Ook zijn voorliefde voor experimenten is nogal berucht op de afdeling. Ook de Flaterfoon, een zelfgemaakt muziekinstrument dat verwoestende klanken voortbrengt, is menigmaal de aanleiding voor een kleine ramp. Een ander opvallend bezit van Guust is zijn auto (een Fiat 509), die van ellende aan elkaar hangt. Daarnaast heeft Guust een voorliefde voor dieren. Zo zijn Meeuwtje en zijn kat te noemen. Maar boven alles heeft Guust een hart van goud en bedoeld hij het zelden slecht. Alleen zijn spontane ideeën worden niet altijd op prijs gesteld of pakken even goed uit.

Naast Guust zijn er nog andere terugkerende personages in de strip. De oudste is natuurlijk Kwabbernoot(in de Franse versie Fantasio) die heel lang de chef van Guust was. Later nam Pruimpit deze rol over. Ook veel aanwezig in de strip is de heer de Mesmaker. De zakenman die keer op keer probeert een contract te tekenen en keer op keer loopt het op niets uit. Maar Guust heeft ook een bewonderaarster op de afdeling, namelijk juffrouw Jannie. Een persoon die hem niet zo bewondert is agent Vondelaar (in de Franse versie Joseph Longtarin).

Al met al is de strip Guust Flater natuurlijk een heerlijke reeks met geweldige grappen en grollen. De anti-held heeft toch wel ieders hart veroverd en kan rekenen op grote schare fans. En terecht!

Albums Guust Flater Albums Guust Flater