Grenville M. Dodge (Gen.)

generaal Grenville Dodge

Grenville Mellen Dodge werd geboren op 12 april 1831. Hij was een Amerikaanse legerofficier, lid van het Amerikaanse congres, zakenman en directeur van de spoorwegen. Hij hielp bij het aanleggen van de verbinding van de spoorwegen tussen het oosten en het westen van de Verenigde Staten.

Dodge werd geboren in Putnamville in de buurt van Danvers in Massachusetts. Hij verliet de universiteit van Norwich met een graad als ingenieur. De volgende 10 jaar werkte hij voor de spoorwegen, waaronder Union Pacific. In 1854 huwde hij Ruth Anne Brown.
Aan het begin van de Amerikaanse burgeroorlog nam Dodge dienst in het leger van het noorden. Hij werd door de gouverneur van Iowa naar Washington gestuurd om 6.000 geweren op te halen voor de Iowa volunteers. In juli 1861 werd hij benoemd tot kolonel van het 4de Iowa Volunteer Regiment. Hij voerde het bevel over een brigade tijdens de slag om Pea Ridge. Tijdens deze slag raakte hij gewond. Dankzij zijn verdiensten tijdens deze slag werd hij benoemd tot brigadier-generaal van de Iowa Volunteers en kreeg hij het bevel over de regio van de Mississippi. Hier was hij betrokken in het beschermen en bouwen van spoorwegen.

In juni 1864 werd hij benoemd tot generaal-majoor en voerde het bevel over het 16de korps tijdens de campagne van William Sherman in Atlanta. Tijdens de slag om Atlanta werd het 16de korps in reserve gehouden, maar was daardoor precies op de juiste plaats om een doorbraak van de zuidelijken te voorkomen. Dodge leidde persoonlijk zijn eenheid tijdens de slag aan het front. Gedurende het verdere verloop van de slag werd Dodge in het hoofd geraakt door een kogel van een scherpschutter. Nadat hij was hersteld van zijn verwonding, bracht hij de rest van de burgeroorlog door als commandant van het departement van Missouri.

Toen de burgeroorlog op zijn einde liep, werd het departement van Missouri uitgebreid. Hierdoor omvatte het ook de departementen van Kansas, Nebraska en Utah. Gedurende de zomer van 1865 hadden de Sioux, Cheyenne en Arapaho Indianen diverse aanvallen uitgevoerd. Dodge beval een strafexpeditie om een eind te brengen aan de overvallen. Deze strafexpeditie werd bekend onder de naam 'the Powder River Expedition'.
Het leger bracht een beslissende nederlaag toe aan de Arapaho Indianen bij de slag aan de Tongue River. Maar over het geheel was de strafexpeditie niet succesvol in haar doelen en zou uiteindelijk leiden tot de oorlog van Red Cloud.

Gedurende een campagne in de Black Hills vond Dodge een locatie waarvan hij zich realiseerde dat deze bij uitstek geschikt was als een passage voor de Union Pacific spoorweg. In mei 1866 nam hij ontslag uit het leger en werd, met steun van de generaals Grant en Sherman, de hoofd ingenieur van de Union Pacific. Hierdoor werd hij een belangrijke kracht bij de aanleg van de transcontinentale spoorlijn.
De taak van Dodge was om de route te plannen en oplossingen te vinden voor de obstakels die werden tegengekomen. Dodge werd ingehuurd door Thomas Clark Durant, de grootste investeerder in de Union Pacific. Durant bedroog de UP wel. Hij manipuleerde de route om zo zijn aanspraak op land langs de spoorlijn te vergroten.
Hierdoor kwam Durant in conflict met Dodge. Uiteindelijk benoemde Durant een ingenieur genaamd Silas Seymour om Dodge te bespioneren en in te grijpen bij beslissingen van Dodge.
Omdat hij zag dat Durant een fortuin vergaarde, kocht Dodge aandelen in het bedrijf van Durant. Hij maakte een grote winst, maar toen het schandaal van het bedrog van Durant aan het licht kwam, verhuisde Dodge naar Texas zodat hij niet hoefde te getuigen.

generaal Grenville Dodge in de comic Blueberry In 1866 werd Dodge de afgevaardigde in het Amerikaanse Congres voor de staat Iowa. Zijn verkiezing zorgde wel voor problemen, aangezien hij zo vaak weg was voor werk aan de spoorweg. Hij gebruikte een groot deel van zijn tijd in Washington om te lobbyen voor de UP. Maar hij steunde ook een aantal verbeteringen voor het westen van de Verenigde Staten. In de jaren die volgden bouwde Dodge een groot aantal bedrijven op. Dodge stierf in Council Bluffs, Iowa, op 3 januari 1916. De stad Dodge City is naar hem vernoemd.

In de strip Blueberry speelt Generaal Dodge een rol. Hij komt voor het eerst op het toneel in het album Het ijzeren paard. Hiernaast is een afbeelding van Dodge zoals hij is getekend door Jean Giraud.
In de strip komt hij naar voren als een gedreven, maar gewetensvol man. Hij tracht geweld te vermijden waar hij kan en stelt een groot vertrouwen in Luitenant Mike Blueberry. De Blueberry albums waarin Dodge voor het eerst voorkomt zijn gesitueerd in de periode van de aanleg van de transcontinentale spoorweg.

Geraadpleegde bronnen:

en.wikipedia.org/wiki/Grenville_M._Dodge