George Crook (Gen.)

Generaal George Crook

George Crook (8 september 1828 - 21 maart 1890) was een Amerikaanse leger-officier die vooral naam heeft gemaakt tijdens de Amerikaanse burgeroorlog en de oorlogen met de Indiaanse stammen (1860-1890).
George Crook werd geboren op een boerderij in de buurt van Taylorsville, Ohio. Hij werd toegelaten tot de militaire academie waarvan hij in 1852 als Tweede Luitenant afkwam. Hij was wel de slechtste van zijn jaargang. Hij diende in Californië en Oregon in de periode van 1852 tot 1861. Daar moest hij voor het eerst Indiaanse stammen bestrijden. Nadat hij eerst was gepromoveerd tot Eerste Luitenant, werd hij in 1860 kapitein.
Door het uitbreken van de Amerikaanse burgeroorlog werd hij naar het oosten gesommeerd en bevorderd tot kolonel. Hierbij kreeg hij het bevel over de 36th Ohio Volunteer Infantry, die aan de kant van de noordelijken vochten.

Crook en zijn mannen vochten in het westen van de Amerikaanse staat Virginia. Op 7 september 1862 werd hij bevorderd tot brigadier-generaal. Met zijn brigade van Ohio regimenten vocht hij vervolgens in Maryland. Deze gevechten staan ook bekend onder de naam de Antietam campagne en worden gezien als één van de keerpunten in de Amerikaanse burgeroorlog. In deze periode ontwikkelde hij een levenslange vriendschap met één van de mannen die onder zijn bevel stond, kolonel Rutherford B. Hayes. Vervolgens kreeg Crook het bevel over een cavalerie eenheid, van de Army of the Cumberland. Tenslotte kreeg hij het bevel over de Kanawah divisie.

In 1864 stuurde de bevelhebber van de noordelijken Generaal Ulysses S. Grant de eenheid van Crook weer naar het westen van Virginia. Zijn opdracht was om de 'Virginia and Tennessee Railroad' aan te vallen. Dit was een belangrijke aanvoerslijn voor de zuidelijken. In februari 1865 werd Crook tijdens gevechtshandelingen gevangengenomen door de zuidelijken. Een tijd lang was hij een gevangene in Richmond (stad in het zuiden van de V.S.), totdat hij werd betrokken in de uitwisseling van gevangenen in maart 1865. Hierna kreeg hij het bevel over een afdeling cavalerie van Army of the Potomac tijdens de Appomattox campagne.

Generaal George Crook met Indiaanse scouts Na afloop van de Amerikaanse burgeroorlog werden veel officieren in rang teruggezet. Niet omdat zij het slecht hadden gedaan, maar tijdens de oorlog waren er wel heel veel promoties uitgedeeld. Dit gegeven zie je trouwens vaker na de afloop van een oorlog. George Crook kreeg weer de rang van Luitenant-Kolonel. Eerst diende hij in het Noord-Westen van de V.S., waar hij een conflict met de Paiute Indianen uitvocht. Zijn verdienste vielen Ulysses S. Grant (die inmiddels President was geworden) op. Daarom gaf President Grant hem het bevel over het Arizona Territory. Door gebruik te maken van Indiaanse scouts wist hij de Apachen, die onder leiding stonden van Cochise, reservaten in te drijven. In 1872 was de rust in Arizona teruggekeerd en werd Crook bevorderd tot brigadier-Generaal. Vervolgens moest hij de strijd aanbinden met de Sioux in de oorlog van 1976-1877.

Crook was de opperbevelhebber van de daar opererende strijdkrachten in de periode 1875 tot 1882, met als hoofdkwartier Fort Omaha in Nebraska. In 1879 gaf hij getuigenis ten gunste van de Indiaanse Ponca stam en de rechten van de Indianen in de zaak Standing Bear versus Crook. In dat jaar kwam ook zijn woning gereed wat nu het 'General Crook House' is.
In 1882 was Crook weer terug in Arizona. De Apachen en de Amerikanen waren weer in oorlog met elkaar. Ditmaal werden de Indianen aangevoerd door Geronimo. Bij herhaling wist Crook de Indianen te verslaan, maar geronimo bleef uit zijn handen. Blijkbaar was er wel sprake van wederzijds respect tussen Crook en Geronimo, deze laatste had een bijnaam voor Crook. Dit was "Nantan Lupan", wat grijze vos betekent. Crook werd gedurende de oorlog vervangen door Nelson A. Miles, die een einde aan de gevechten maakte, toen hij Geronimo, de Chiricahua Apache stam en de Indiaanse Chiricahua scouts die in het Amerikaanse leger dienden, naar Florida deporteerde.
Naar verluidt was Crook hier furieus over en vond hij het verwerpelijk dat de scouts die het Amerikaanse leger trouw hadden gediend eveneens werden gedeporteerd. Hij stuurde talloze protest telegrammen naar Washington.

In 1888 werd Crook de bevelhebber van de Aerikaanse strijdkrachten in de staat Missouri. Gedurende de laatste jaren van zijn leven sprak Crook zich openlijk uit tegen de slechte behandeling van de Indianen, tot hij plotseling kwam te overlijden terwijl in Chicago was. Generaal George Crook werd oorspronkelijk begraven in Oakland, Maryland. Maar later werd zijn lichaam overgeracht naar de militaire begraafplaats van Arlington National Cemetery.
In de strip Blueberry speelt Generaal Crook een rol. Hij komt voor het eerst op het toneel in het album De eenzame adelaar.

Geraadpleegde bronnen:

en.wikipedia.org/wiki/George_Crook