Geheimen van het Vaticaan


Al enige jaren brengt uitgeverij Saga een aantal interessante stripreeksen op de markt die zijn ondergebracht in de collectie 'Geheimen van het Vaticaan'. Zoals de naam van de collectie al aangeeft bevatten de verhalen elementen waarbij naar een hogere orde wordt verwezen. Geloof speelt zeker een rol in de verhalen die in deze serie worden gepresenteerd, alleen nu niet direct op een alledaagse manier. Esotorie is in alle verhalen een terugkerend element. Alleen ingewijden hebben toegang tot de kennis die nodig is om het geheim te ontrafelen. In alle verhalen is sprake van mysteries, vaak in verwijzing naar het verleden waarbij niet geschroomd wordt om ook legendes te verwerken in de verhalen. Maar dit gebeurt allemaal op een zeer aangename wijze. Een serie als 'Het vijfde evangelie' bijvoorbeeld roept bij mij een echo op naar de verhalen in de trant van Dan Brown. Hoewel de serie zich afspeelt in de tijd van de kruisvaarders is de aanwezigheid van een onbekend evangelie, tempelridders en wat al niet meer waarschijnlijk de trigger om deze associatie te maken. Het geweldige verhaal in 'De Drakenorde' speelt weer in de jaren 30 en ook hier gaat het om fantastische ontdekkingen. Wanneer je houdt van Indiana Jones-achtige entourages zit je met de reeks helemaal goed.

Door Saga wordt de collectie als volgt verwoord:
Antieke cultes, heidense profetieën, ketterse theorieën, occulte rites. Al de mysteries van de mensheid zijn samen op één plaats, bepaald door één enkele kunde! Stelt u het hart van de ware Heilige der Heiligen van de universele kennis voor: de geheime archieven van het Vaticaan!


De geheime bibliotheek in het Vaticaan
Dit is natuurlijk een geweldig uitgangspunt voor een collectie verhalen, even in het midden gelaten of alle geruchten over een bibliotheek in het Vaticaan waarin vele geheimen te vinden zijn, nu waar zijn of niet. Het begint met een geheime gang van het Vaticaan naar de Engelenburcht en gaat zo verder. Al vele jaren gaan er verhalen in de ronde dat er in de archieven van het Vaticaan geheime stukken liggen opgeslagen. Dit gaat van brieven geschreven tot Michelangelo tot zeer oude evangeliën die bewust nooit zijn opgenomen in de Bijbel (complotje?).
Wanneer je de series leest, merk je dat Saga een omschrijving heeft genomen die de lading uitstekend dekt.

De series in de collectie
Tot op heden zijn er zeven verschillende series uitgegeven. Van sommige zijn al meerdere delen uitgegeven, van andere moeten we het tot nu toe doen met het openingsdeel. Aan de series wordt door verschillende mensen gewerkt. Zo verzorgt Jean-Luc Istin een aantal scenario's, maar ook Thomas Mosdi en Novy. Evenzo zijn verschillende tekenaars actief. Genoemd kunnen worden Augustin Popescu, Thimothée Montaigne (die debuteert), Denis Rodier en Laurent Paturaud. De verschillende series zijn:

• De geheime dagboeken van het Vaticaan
Drie jonge vrouwen, op drie totaal verschillende plaatsen, worden geconfronteerd met gebeurtenissen die hun oorsprong vinden in zowel de Bijbel, als de geschiedenis. Het volstaat niet te weten dat de kostbare Zwarte Dagboeken en de archieven van het Vaticaan heel wat antwoorden herbergen, je moet ze ook nog kunnen ontcijferen.
Meer lezen? Zie ook de pagina De geheime dagboeken van het Vaticaan.

• Het testament der tijden
Na meer dan 2000 jaar staat de echte boodschap die Jezus aan de mensheid heeft nagelaten, op het punt te worden onthuld. Na de dood van zijn vader ontdekt Damien Louvel, scenarist van een succesvolle televisieserie, dat de man vreemde historischfilosofische opzoekingen deed, die hem waarschijnlijk het leven gekost hebben. Geholpen door een journaliste, besluit Damien om de opzoekingen van zijn vader verder te zetten.

• De drakenorde
In 1930 ontdekt een wetenschappelijke expeditie in de Himalaya gebouwen die een link leggen tussen Bijbelse engelen en Keltische beeldhouwwerken. Drie jaar later is Eva getuige van de moord op haar vriend, een gereputeerde etnoloog, die haar vreemde informatie heeft achtergelaten. Twee clans lijken al eeuwen met elkaar te kampen, en nu zit zij er middenin.
Meer lezen? Zie ook De Drakenorde.

• Het vijfde evangelie
God werd mens opdat de mens God zou kunnen worden. 13 verdwijningen, 13 jonge Arabische meisjes van 13 jaar oud. Allen met een getatoeëerde hand van Fatima. Op hetzelfde moment lijkt een mysterieuze codex door heel wat mensen begeerd te worden. Van de koning van Jeruzalem tot de hoogste instanties in Rome, allen hebben ze het over een vijfde evangelie.
Meer lezen? Zie ook Het vijfde evangelie.

• Succubus
Sinds het begin der tijden beïnvloeden de succubussen in het geheim het verloop van de geschiedenis. In de schaduw van de groten der aarde werken ze samen om een groots plan met occulte doelstelling te bereiken!
Meer over deze serie? Zie ook Succubus.

• Atlantis experiment
Drie mannen en drie vrouwen, uit de vier uithoeken van de wereld, delen dezelfde vreemde visioenen. Op mysterieuze wijze komen ze in het hart van het antieke Griekenland terecht en worden uiteindelijk in 1470 voor Christus verenigd op het eiland Santorini, het vermeende legendarische Atlantis!

• Antichrist
1798, Egyptische veldtocht van Bonaparte. Onder het mom van een Franse expeditie om de Engelsen de weg naar India af te snijden, gaat de generaal op zoek naar een reliek dat werd achtergelaten door de hospitaalridders en de tempeliers toen ze het Heilige Land moesten ontvluchten

• Het evangelie volgens Satan
Marie Parks, verbonden aan de FBI, heeft de gaven van een medium. Ondanks haar gaven, heeft de jonge vrouw er geen idee van dat haar tegenstander, Caleb de Reiziger, al eeuwenlang verminkt, verkracht en moordt om het Evangelie volgens satan terug te vinden. Het boek, dat de enige getuigenis bevat van wat er gebeurde tijdens de passie van Christus, is zo gevaarlijk, dat het de ondergang van de Kerk kan veroorzaken. Zij die het boek in handen krijgen, zullen het lot van heel het christendom bepalen!

De korte omschrijving die bij de verschillende series staan vermeldt, zijn allen afkomstig uit de brochure die Saga heeft uitgegeven over de collectie en is te vinden op hun site. Wanneer je de omschrijvingen doorleest heb je gelijk door wat voor soort verhalen je te wachten staan. Ik kan enorm genieten van dit soort series. Niet alleen zijn de verhalen apart, ze voeren je mee naar grandioze avonturen, die de hoofdpersonen beleven in verre, soms onwereldse oorden. Ook het tekenwerk is een lust voor het oog. De tekenaars maken er werkelijk een fantastisch schouwspel van. Soms wordt er heel klein en gedetailleerd werk afgeleverd, dan weer adembenemend mooie platen die de hele pagina beslaan. Zoals gezegd speelt religie een sterke rol in de verschillende reeksen, maar ook de meer "aardse" elementen als intriges, moord, misleiding, hebzucht, liefde en opoffering spelen een rol in de verhalen. De schrijvers leveren een grandioze mix af wat resulteert in spannende vertellingen die prachtig worden gevisualiseerd. Wat mij betreft mag de collectie nog wel even doorgroeien.
Wanneer voor een bepaalde serie een aparte pagina is te vinden op deze site heb ik hiernaar een link opgenomen en staat de serie natuurlijk ook gewoon in het menu.

Geraadpleegde bronnen:

Catalogus Geheimen van het Vaticaan (Saga uitgeverij 2011)

mens-en-samenleving.infonu.nl/religie/33409-de-geheimen-van-het-vaticaan.html