Fort Bowie

Dit fort heeft een rol gespeeld in de oorlog tussen het Amerikaanse leger en de Indiaanse Apache stammen. Het fort speelt in de strip Blueberry een rol. Fort Bowie in 1880 De foto van Fort Bowie die hiernaast is afgebeeld stamt uit 1880 en werd gemaakt door George Rothrock. Het fort werd in 1862 opgericht naar aanleidng van twee incidenten.
Het eerste incident vond plaats in januari 1861 en is bekend geworden als de 'Bascom affaire'. Een jonge onervaren Tweede Luitenant moet uitzoeken wat er is gebeurt met de stiefzoon van John Ward, wiens ranch is overvallen en waarbij de jongen is ontvoerd. Bascom beschuldigde ten onrechte Cochise en de Chiricahua Apachen van deze overval.

De Bascom Affaire
Een scout van het Amerikaanse leger had de sporen van de plunderaars gevolgd naar Apache pass. Bascom ging naar dat punt en sloeg zijn tenten op vlakbij het Overland Mail postkoetsstation. Hij nodigde Cochise uit voor een ontmoeting die de volgende dag (4 februari 1861) plaats moest vinden. Cochise kwam de volgende dag met een klein groepje voor de ontmoeting. Cochise ging de tent van Bascom binnen. Deze laatste beschuldigde Cochise van de plunderingen. Cochise ontkende dit en vertelde dat dit was gedaan door leden van de Coyotero stam (dit bleek later waar te zijn). Wanneer Bascom geduld had en zou wachten, dan zou Cochise onderhandelen voor de terugkeer van de jongen. Bascom van zijn kant stelde dat Cochise en de anderen zijn gevangen waren totdat de jongen was terug gebracht. Verontrust en boos trok Cochise een mes, sneed de tent open en ontsnapte aan de Amerikaanse soldaten waarbij hij werd geraakt door 3 kogels. De anderen werden gevangen genomen en beëindigde de hoop op onderhandelingen.
De volgende dag kwamen Cochise samen met Francisco (een Coyotero stamhoofd) en een aantal anderen onder dekking van een witte vlag naar de Amerikanen. Bascom vertrok om de mannen te ontmoeten, maar Cochise vermoedde verraad.Hierop keerde hij terug naar het station van de postkoets.
Cochise nam een medewerker van Butterfield Overland Mail Line, James Wallace, gevangen. Hierbij werd een andere medewerker gedood en wist een ander (hoewel gewond) te ontsnappen. Op 6 februari bood Cochise aan om Wallace en 16 overheids ezels te ruilen voor de gevangen genomen Chiricahuas. Maar Bascom wilde ook de jongen geretourneerd hebben. Die avond ontving bascom een briefje van Wallace, waarin hij verklaarde dat de Indianen nog 3 gevangen hadden. Deze zouden allen de volgende dag worden betrokken in de gevangenenruil.

In een sfeer van onderling wantrouwen ontstonden al snel kleine gevechten tussen de mannen van Cochise en die van Bascom. In Fort Breckenridge was Luitenant Moore op de hoogte gekomen van de gebeurtenissen. Hij vertrok samen met Luitenant Lord (met hun companieën Dragonders) naar de Apache pass. Toen de troepen aankwamen waren de Indianen verdwenen. Moore verkende de omgeving een aantal dagen, maar trof geen Indianen meer aan. Wel vond hij de lichamen van de vermoorde Wallace en andere. In wraak werden vervolgens 6 Indianen opgehangen. Onder het gezelschap van Cochise die gevangen werden genomen bevonden zich ook nog een vrouw en 2 jongens. Deze werden eerst overgebacht naar Fort Buchanan maar werden later vrij gelaten.
De jongen die onbewust de aanleidng was van het drama, Mickey Free, kwam nooit meer terug bij zijn moeder of John Ward. Hij groeide op binnen de Coyotero stam. Als één van de weinigen die zowel Spaans, Engels als de Indiaanse taal vloeiend sprak werd hij een gewaardeerd scout voor het Amerikaanse leger. Hij strief in 1915 op een Indianen reservaat in het zuid-oosten van Arizona.

Gevecht bij de Apache Pass
Het tweede incident had betrekking op het gevecht bij de Apache Pass (15 en 16 juli 1862). Hierbij werd een regiment van de noordelijken (de Amerikaanse burgeroorlog was in volle gang) onder leiding van Generaal James Henry Carleton werd overvallen door een groep Apachen terwijl de militairen onderweg waren van Californië naar New Mexico om slag te leveren met de zuidelijken. Door deze gevechten werd uiteindelijk Fort Bowie in het leven geroepen. Het doel was om controle te hebben over de Apache Pass en een belangrijke waterbron, de Apache Spring.

In 1862 werd begonnen met de bouw van het eerste Fort Bowie. Dit leek echter meer op een tijdelijk kamp dan op een militair fort. In 1868 werd dan ook begonnen met de bouw van een tweede Fort Bowie dat veel robuster was. Het werd gebouwd op een plateau, ongeveer 270 meter naar het zuid-oosten.

Meer dan 30 jaar lang zijn Fort Bowie en de Apache pass het centrum geweest van miltiare operaties. Dit eindigde uiteindelijk met de overgave van Geronimo en de deportatie van de Chiricahua Apachen naar Florida en Alabama. In 1894 werd het fort verlaten.

Tegenwoordige tijd
Tegenwoordig is Fort Bowie een United States National Historic Site. Het werd in 1972 opgericht ter nagedachtenis aan het conflict tussen de Chiricahua Apachen en het Amerikaanse leger. In 1960 was de locatie van het fort en de Apache Pass al uitgeroepen tot een National Historic Landmark. Er is ook een eigen site met informatie Fort Bowie National Historic Site.

Geraadpleegde bronnen:

en.wikipedia.org/wiki/Fort_Bowie_National_Historic_Site

www.desertusa.com/bow/

www.legendsofamerica.com/AZ-FortBowie.html

www.discoverseaz.com/Attractions/Bowie.html