Empire USA introVeel actie, spanning, drama en een vleugje humor. Dat zijn de ingrediënten van de serie Empire USA die in 2008 voor het eerst verscheen. Zoals wel vaker gebeurt, is het scenario van de serie van de hand van één schrijver. Het tekenwerk wordt echter door meerdere personen verzorgd. Afhankelijk van het deel dat je leest. In het geval van Empire USA zijn de volgende tekenaars bij het project betrokken: Werner Goelen (Griffo), Alain Mounier, Eric Juszezak, Daniel Koller en Henri-Joseph Reculé. Bij ieder deel wordt meer over de tekenaar verteld.

Stephen Desberg is de schrijver van de serie. Hij is geboren op 10 september 1954 in Brussel. Vanaf 1976 schrijft hij een aantal korte verhalen voor het weekblad Kuifje. Hij ging in de leer bij Maurice Tillieux, de bedenker van onder meer Guus Slim. In 1978 gaat Desberg zich bezighouden met het schrijven van verhalen voor de serie 'Baard en Kale' die in het weekblad Robbedoes verschijnt. Verder werkte hij onder meer aan de serie 'Kasper'. In 1996 begint zijn samenwerking met Bernard Vrancken. Samen maken ze de reeks 'Zwart bloed'. Vanaf 1999 produceert het tweetal de avonturen van Larry Max. De avonturen van Larry verschijnen in de serie 'IR$'. Daarnaast schreef Desberg het scenario voor de serie Sienna.

Deel 1

Empire USA - Deel 01

Oktober. De FBI, de CIA en de andere inlichtingendiensten hebben eindelijk eens samengewerkt. Maar het resultaat is er dan ook wel naar. Drie terroristische bommen en groeperingen worden onschadelijk gemaakt. Maar wat niemand weet is dat er nog een bom is. Een vierde. Een chemische bom in San Francisco. Duane en Jared tijdens de mssie door Griffo Als deze afgaat, zal dit honderdduizenden doden veroorzaken. De Verenigde Staten zelf zullen in een spiraal van geweld terecht komen. Burgerlijke vrijheden zullen worden afgeschaft. De makers van de bom, de Hashashin-broederschap, zal over ter wereld bevochten gaan worden. Zonder rekening te houden met de gevolgen. Het Amerikaanse hooggerechtshof zal de Amerikaanse grondwet ondergeschikt verklaren aan de wet Gods. Amerika zal een empire worden. Maar er is één man die deze geweldsspiraal kan verhinderen. Tijdens een routine missie in Irak hoort deze CIA medewerker per toeval van het bestaan van een massavernietigingswapen op Amerikaanse bodem. Samen met zijn collega Duane bevrijdt hij een Amerikaanse vrouw, Scarlett en hoort hij van het bestaan van Ipcon. Eenmaal terug in Amerika rapporteert hij aan zijn baas Troy. Samen met Duane en het derde teamlid Saskia gaat hij op onderzoek uit en krijgt een niet mis te verstane waarschuwing zich niet met deze zaak te bemoeien. Toch zet hij door. Tegelijkertijd bezoekt hij Scarlett die afgekickt is van de drugs die in haar lichaam zaten toen hij haar vond in Irak. het is deze man, die grotendeels buiten de Verenigde Staten is opgegroeid, die in staat zal zijn om de vierde bom onschadelijk te maken. Zijn naam is Jared Gail. Er is echter één probleem. Hij staat op het punt zichzelf door het hoofd te schieten.

In 2008 verscheen het eerste deel van de serie 'Empire USA'. En het belooft een uitstekende serie te worden. De opening is op zijn minst opmerkelijk. De hoofdpersoon staat op het punt zich van het leven te beroven. Terugkijkend voert hij ons langs de gebeurtenissen die, vermoedelijk, naar dit punt zullen leiden. Het scenario is spannend, draalt nergens en leest als een trein. Je komt terecht in de wereld van bedrog, verraad en misleiding. De wereld van de inlichtingendiensten. De eerste contouren van de tegenstanders van Jared zijn waarneembaar en sommige zijn heel dichtbij. Grappig is de Jedi tik van Duane.

Werner Goelen (Griffo) is de tekenaar van dienst voor het eerste album. Hij werd geboren op 21 mei 1949 in Wilrijk(België). Hij volgde eerst een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 1971 trad hij toe tot de groep Ercola en begon te publiceren. Ook maakte hij illustraties en karikaturen voor tijdschriften, waaronder Humo. In 1984 biedt Griffo zijn diensten aan bij de redactie van Robbedoes. Hij tekent in de loop der jaren diverse strips, waaronder Mister Black en Beatifica Blues.

Deel 2

Empire USA - Deel 02

Het onderzoek door Jared en Duane in het vorige deel leverde op dat er ooit een zending wapens is gewest naar het Irak van Saddam Hussein waar iets vreemds mee was. Een oud medewerker van het Pentagon vertelde aan de CIA agenten dat de wapens niet werden geleverd door één van de gebruikelijke bedrijven. Inmiddels weet Jared dat Scarlett wekt voor de DIA (Defense Intelligence Agency, de militaire inlichtingendienst) en dat ze deel uitmaakt van Ipcon. Maar er is ook de mysterieuze bezoeker waar Scarlett duidelijk angst voor heeft. Hoewel Ipcon officieel niet lijkt te bestaan, moet Scarlett in de bestanden van de DIA voorkomen, zo redeneert Jared. Zijn sectiechef Troy gaat met deze gegevens aan de slag. Troy vindt inderdaad de naam Scarlett Cossler in de bestanden, maar ook een tweede naam, Jermaine Lavigne. En wanneer Jared die avond Scarlett bezoekt, is Jermaine ook aanwezig. Jared Scarlett en Jermaine uit Empire USA door Mounier Hij beseft direct dat zij degene was die hem heeft aangevallen en de boodschap achter heeft gelaten dat hij zich nergens mee moet bemoeien. Inmiddels weet Troy meer over beide dames. Jermaine Lavigne is afkomstig uit de neoconservatieve hoek, ook het dossier van Scarlett heeft hij gevonden. Beide maken deel uit van de cel 'nonofficial cover 7', een groep die na 9/11 in het leven is geroepen. Zij concurreren met de CIA. En ze vallen onder het 'Office for special plans', een soort overkoepelende organisatie, helemaal in handen van neoconservatieven.
Maar terwijl Jared deze informatie krijgt van Troy, zijn Scarlett en Jermaine bij hun opdrachtgever. Al snel blijkt dit een hele enge, op macht beluste en dominante man te zijn die beide jonge vrouwen in zijn greep heeft. Hun volgende missies zullen plaats vinden in Londen en Hamburg. Hier moeten zij een slachting aanrichten onder twee groepen terroristen die banden hebben met fundamentalistische moslim organisaties. Het is de taak van Jared en Duane hen te volgen. En zo ziet Jared de vrouw op wie hij verliefd begint te worden, door de werking van drugs veranderen in een moordmachine. Iets waar Scarlett meer dan genoeg van heeft. Maar beide missies slagen. Het dodenaantal is hoog. Maar dit is niet alles. De neoconservatieven leveren de chemische bom voor 100 miljoen dollar aan de Hashashin-broederschap. Het is duidelijk dat deze ultra rechtse groep in Amerika er op uit is om door middel van terreur en vele doden de macht in de Verenigde Staten te grijpen. En de kleine splintergroep van de CIA moet hen tegenhouden. Maar dan valt Troy in de handen van de conservatieven.Als hij praat, is dit ook het einde van de drie leden van de CIA groep. En als hij hun namen niet noemt staan ze er alleen voor. Een bijna onmogelijke taak.

Een geweldig tweede deel waarin het tempo van het verhaal omhoog gaat. Stukje bij beetje wordt de sluier opgelicht en kom je aan de weet welke rol een ieder speelt. Desberg heeft duidelijk niets op met de neoconservatieve beweging in Amerika, hij maakt van hen nadrukkelijk een stelletje gevaarlijke mensen, die alleen maar er op uit zijn hun zienswijze aan de rest van de wereld op te leggen. Je hebt nu eenmaal altijd een groep echte bad-guys nodig in een verhaal als dit en Desberg slaagt hier prima in. Het is een verhaal die naadloos past in de traditie van tv-series als 24. Op hoge snelheid vertelt, veel actie, een constant wisselen van locaties, drama en een duidelijke scheiding tussen goed en kwaad. En Desberg is absoluut in staat om een goed verhaal op de mat te leggen, iets wat hij al veel vaker bewezen heeft en met Empire USA wederom bevestigd. Kortom een geweldige serie om te lezen.

Het tekenwerk is ditmaal in handen gelegd van Alain Mounier. Geboren op 15 oktober 1958 in de Ardéche, Frankrijk. Zijn tekenstijl lijkt wel iets op die van Griffo, maar is wat gedetailleerder en rustiger. Mournier heeft al een behoorlijke carrière achter zich. Zo werkte hij met Frank Giroud aan diverse series, waaronder De Tien Geboden. Mournier roept met werk altijd een geweldige sfeer op die past bij het verhaal dat hij illustreert. Hij heeft een mooi oog voor detail en is constant in zijn weergaven.

Deel 3

Empire USA - Deel 03

Scarlett is weer teruggekeerd bij Jared. Nog altijd weet zij niet beter dan dat hij een soldaat is die haar in Irak heeft bevrijdt. Nadat ze hebben gevreeën verteld Jared over zijn jeugd in Cairo en zijn eerste liefde Nahlia. Maar wanneer Jared de volgende ochtend de flat van Scarlett verlaat wordt hij opgewacht door Jermaine, die hem voor de laatste maal waarschuwt zich niet met Scarlett te bemoeien. Ook zij vermoedt niet dat Jared voor de CIA werkt. Omdat hij voelt dat Jermaine hem volgt, schakelt Jared zijn maatje Duane in om Scarlett te volgen. Jared en Duane uit Empire USA door Juszezak De Star Wars liefhebber volgt de liefde van Jared naar een grote, vrijstaande villa. Hier ziet hij haar praten met een man. Die een stem heeft die Duane kent. Later zal blijken dat de man in kwestie Morris Krove is en dat hij een hoge positie bekleedt in de regering. Via de flashbacks van Scarlett zien we dat deze Krove de jonge Scarlett al op jonge leeftijd seksueel heeft misbruikt. Iets waar hij maar al te graag mee doorgaat. Dat hij ook de dood van een aanbidder van zijn dochter op zijn geweten heeft, lijkt hem totaal niet te deren. Maar dan bespeurt Scarlett de aanwezigheid van Duane, die maar ternauwernood ontkomt. Maar Scarlett ziet wel zijn auto staan. Maar dit is niet het enige wat Jared bezig houdt. Via zijn moeder heeft hij een muntje teruggekregen dat hij als kind in het buitenland heeft gekocht. Een muntje met een gat erin. Op zich lijkt het muntje niet veel waarde te hebben. Totdat er een jonge vrouw verschijnt die 1 miljoen dollar biedt voorde munt. Dit is voldoende om de aandacht van Jared te trekken. Via zijn CIA status volgt hij de vrouw terug naar haar hotelkamer en confronteert haar. De vrouw verklaart dat zij alleen probeert het levenswerk van haar vader te voltooien. Deze pleegde zelfmoord, mogelijk in relatie tot de muntjes, want er zijn er meer. Ondertussen zet Scarlett zich af tegen Jermaine. Ze beseft dat haar partner Jared afgeschrokken moet hebben. Maar gaandeweg komt ze tot het besef dat dit wellicht het beste is. Maar dan ziet ze de auto van Duane en Jared die instapt.

Ook in het derde deel van de serie weet Desberg de spanning vast te houden. Ondanks dat hij een tip van sluier oplicht. Maar er blijven genoeg vragen over. Hoe ver reikt de samenzwering in de Amerikaanse regering? Hoe gaat Scarlett reageren nu ze het verband legt tussen Jared en Duane? Wat is de betekenis van de muntjes? Dit zijn maar een paar vragen die dit deel opwerpt. Dit nodigt uit om zo snel mogelijk aan het volgende deel te beginnen.

Het tekenwerk is ditmaal van Eric Juszezak. Hij werd op 13 januari 1959 geboren in Douala, de grootste stad van Kameroen. Toen hij geboren werd was Kameroen nog een Franse kolonië. Hij begon in 1986 met het maken van illustraties voor spelletjesboekjes voor het bedrijf Hachette. In datzelfde jaar maakte hij ook komische tekeningen voor uitgever Albin Michel. Twee jaar later maakte hij zijn eerste echte strip samen met schrijver Ranne voor uitgeverij Glénat. Inmiddels heeft hij aan diverse series gewerkt, waaronder Pandora box en Dantès. Ik ben wel gecharmeerd van zijn manier van tekenen. Zijn versie van Scarlett is heel mooi (soms doet ze mij denken aan een jonge Gina Gershon). Hij heeft een hele constane tekenstijl. Nergens in het album wijken de personages af van eerdere tekeningen. Ik vind het sowieso leuk dat er meerdere tekenaars aan deze serie werken. Hoewel je dit meer aantreft (vaak bij series van Frank Giroud), is het hier extra leuk. Omdat je nu meerdere versies te zien krijgt van de personages die door de hele serie heen voorkomen.

Deel 4

Empire USA - Deel 04

Een flashback. De jonge Jared leeft in het Midden-Oosten. Zijn vader is directeur van een groot Amerikaans bedrijf. De jongen leidt een gelukkig bestaan. Maar langzaam ontstaan er barsten in zijn wereldbeeld. Wanneer het bedrijf van zijn vader verantwoordelijk is voor een vergiftiging van een groot aantal bewoners (waaronder de moeder van zijn vrienden Tarik en Nahlia) koopt zijn vader de verantwoordelijkheid af. Het incident wordt in de doofpot gestopt, anders schaadt dit de carrière van zijn vader. Langzaam begint bij Jared het besef te komen waarom Amerikanen zou onpopulair zijn in deze verre landen. Jared ontdoet zich van een tegenstander uit Empire USA door Griffo In het heden volgen Jared en Duane de stafchef van de vice-president naar diens huis. Jared doet alsof hij een bekende was van de jongeman die zojuist begraven is. Maar hij zoekt de confrontatie met Morris Krove. Van hem hoort hij de plannen van de ultra-conservatieve groep. Krove droomt van een empire van de Verenigde Staten, gebaseerd op religie. De aanval door de Hashashin-broederschap moet de weg vrij maken voor een machtsovername. Maar wanneer Jared de gestoorde man wil meenemen, grijpt Scarlett in en Jared wordt overmeesterd. De jonge vrouw beseft nu dat Jared haar bedrogen heeft en is uit op wraak. In opdracht van Krove moet de CIA agent worden overgebracht voor verhoor. Maar Scarlett heeft andere plannen. Wanneer ze hem wil doden ziet Jared kans om te ontkomen. Hij krijgt de mogelijkheid om de jonge vrouw te doden, maar kan dit niet. Jared wil weer het spoor terug vinden. Hij gaat uit intuïtie naar het hotel waar Monica, de jonge vrouw die de munten zoekt, op hem wacht. Terwijl hij met haar over dit onderwerp praat ziet Jared beelden van de kruisiging, de Armeense woorden "Vergeef me" laten deze beelden ontstaan. Maar plots ziet hij Nahlia in het hotel. Uit de dossiers weet hij dat het meisje uit zijn jeugd nu behoort tot een terroristische cel. Hij volgt haar en spreekt kort met haar. Hiermee heeft hij wel de aandacht getrokken van anderen. Hij ontdoet zich van een man die hem bedreigt, maar plots zijn daar weer de beelden uit het begin van de jaartelling. En hij uit de opmerking dat het de 30 zilverlingen zijn van Judas. Ondertussen is ook de leider van de Hashashin-broederschap in Amerika en hij bereidt zijn eigen strategie voor.

Het vierde album uit de serie begint antwoorden te geven op een aantal vragen. Langzaam ontstaat er bij de lezer het beeld wat er nu precies aan de hand is en welke rol de verschillende personages spelen. Maar naast antwoorden op sommige vragen komen er ook nieuwe vragen naar voren. De twist in het scenario naar de kruisiging en de rol van Judas is een redelijk onverwachte. Hiermee lijkt een lotsbestemming voor Jared te worden gesuggereerd. Nog steeds zit er veel vaart in het verhaal en lopen er verschillende verhaallijnen door elkaar heen. Soms komen ze bij elkaar, maar dan gaan de draden weer uit elkaar. Goed vervolg van een spannend verhaal waarbij het tekenwerk weer van Griffo is.

Deel 5

Empire USA - Deel 05

Jermaine ontmoet de leider van de Hashashin-broederschap om de laatste details van de deal te bespreken. En terwijl dit gesprek (dat enigszins bizar is) aanvangt, vallen Jared en Saskia de flat binnen waar Nahlia zich ophoudt. De lijfwacht die bij haar is, is snel uitgeschakeld. Jared vindt het gebedenboek van Nahlia en omdat hij het Arabisch machtig is leest hij dat er in New York, Los Angeles en Chicago drie zware bommen klaar liggen om af te gaan. Maar niets over de chemische bom. En dus probeert Jared deze informatie uit zijn voormalige vriendin te krijgen. Maar hij is niet de enige die hierin interesse heeft. Met moeite weet Jared de invaller onschadelijk te maken, Nahlia is door de man in haar been geschoten. Monica uit Empire USA door Koller Terwijl Jared bij Nahlia blijft, haast Saskia zich naar een ontmoeting met Duane. De informatie over de drie aanvullende bommen moet zo snel mogelijk worden verspreid onder de FBI en de CIA. Wanneer Jared tenslotte het pand verlaat heeft hij wederom visioenen over een lang vervlogen tijd. De tijd waarin Jezus door de Romeinen werd gekruisigd. Steeds meer dringen er beelden in zijn hoofd waarbij hij door de ogen van Judas lijkt te kijken. De man die Jezus aan de Romeinen verraden heeft. In dit visioen ziet hij hoe Judas bemerkt dat zijn 30 zilverlingen door de Romeinen voorzien zijn van een gat. Net als het exemplaar dat Jared in zijn bezit heeft. Hoe meer beelden door zijn hoofd gaan, hoe meer Jared tot de overtuiging komt dat hij Judas is (of is geweest). Voor eeuwig dolend, voor eeuwig gebukt onder de last van zijn schuld. Veroordeeld tot de hel op aarde. En dus wil hij niet verder gaan. Hij heeft de mogelijkheid om de aanslag met de chemische bom te voorkomen. Maar hier staat hij met een wapen tegen zijn hoofd. Bereidt om zich een kogel door het hoofd te jagen. Maar dan verschijnt Monica, die namens haar dode vader op zoek is naar de munten. En het moment dat zij in gevaar komt, is het moment dat Jared besluit te handelen en haar te redden. Gaandeweg komt Jared er achter dat de Hashashin-broederschap niet van plan is om te luisteren naar de plannen van Krove. En hij heeft hulp nodig om een bloedbad in het Midden-Oosten te voorkomen. En die hulp gaat komen uit een hoek waar hij niet meer op rekent, maar wel op hoopt. De enige die hem kan bijstaan in zijn moeilijke zoektocht is Scarlett, maar zal ze hem geloven?

In het voorlaatste deel krijgt het verhaal uit Empire USA een onverwachte wending. Zeker in de eerste albums heb je geen idee dat de kruisiging een rol zal gaan spelen in het verhaal. Het vormt natuurlijk wel een mooie link naar de ultra-rechtste groep van Krove met zijn fanatieke geloofsaanhangers. Twee extreme religieuze groeperingen strijden om een machtspositie en de man die er tussenin wordt geplaatst was aanwezig bij een moment dat in ieder geval voor de groep van Krove zeer belangrijk is.
Het vijfde deel van de serie zit boordevol met actie en snelheid. De ontwikkelingen gaan razendsnel bij de diverse personages. Ook de jonge Monica krijgt nu een veel meer centrale plaats in het verhaal, door de verwijzing naar haar vader en het verleden van Jared. Bovendien zijn we nu aangeland bij het moment waarmee de reeks geopend werd. Nu komt het aan op de finale en eerlijk gezegd heb ik nog geen idee hoe Desberg de verhaallijnen laat uitlopen (een goed teken wat mij betreft).

Het tekenwerk is ditmaal van Daniel Koller. Hij werd geboren op 16 december 1963 in Zwitserland. Koller werd in de jaren 80 gevraagd om enkele korte strips te maken voor een tijdschrift. Dit deed hij in eerste instantie onder het pseudoniem K. Bader. Maar later ging hij onder eigen naam werken. Het eerste eigen werk van Koller werd in 1999 uitgegeven bij Casterman. Met Desberg maakt hij ook de serie Mayam.

Deel 6

Empire USA - Deel 06

Goed, Jared (annex Judas) heeft dus besloten zich ditmaal niet van het leven te beroven. In plaats daarvan gaat hij op jacht naar de chemische bom. Jared wil de bom ontmantelen voordat deze duizenden doden veroorzaakt. Dat de Hashashin-broederschap niet van plan is om het scenario van Krove en zijn ultra rechtse kliek braaf te volgen, is hem ondertussen wel duidelijk. Alleen gelooft Krove nog steeds dat alles volgens plan zal gaan verlopen. Om handelingsvrijheid te hebben zal hij deze verwerpelijke man moeten zien te overtuigen. Met dit doel zoekt hij Krove op. Maar de kliek van Krove zit ook niet stil. Ze zijn Monica Gigli op het spoor gekomen in het ziekenhuis waar Jared haar achterliet. Twee mannen wachten naast haar bed op verdere opdrachten. Hoewel Scarlett niet een directe bedreiging meer is voor Jared (de informatie dat haar vader nog leeft, brengt haar aan het twijfelen), hangt de positie van Monica als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de CIA-agent. En wanneer Jared denkt de situatie onder controle te hebben, speelt krove deze kaart dan ook uit. De CIA agent wordt gevangen genomen. Jared en Krove uit Empire USA Omdat men toch is gaan twijfelen probeert Krove de informatie uit Jared te krijgen. De situatie wordt namelijk heel vervelend als Jared gelijk heeft. Zwalek (de leider van de Hashashin-broederschap) heeft dan niet alleen een chemische bom, maar ook een betaling van de Amerikanen. En als hij de bom laat afgaan in het Midden-Oosten, dan zal de chaos compleet zijn.
Maar Jared houdt wijselijk zijn mond. Wanneer hij Krove vertelt wat hij wil weten, is Jared ten dode opgeschreven. Bovendien heeft hij nog een troef achter de hand. Duane en Saskia zorgen ervoor dat de FBI en de CIA op de hoogte komen van de dreiging, zonder dat deze informatie naar hun vriend te herleiden is.
En dus rest Krove weinig andere keuze dan Jared toe te staan af te reizen naar het Midden-Oosten. Hij krijgt Scarlett en Jermaine mee als bewaaksters. Scarlett krijgt bovendien de opdracht om Jared te elimineren zodra de dreiging is afgewend. Maar ook Jermaine lijkt een eigen agenda te hebben. Eenmaal aangekomen in Jeruzalem zoekt zij contact met Zwalek. Drie van de moordenaars van de Hashashin-broederschap proberen Scarlett en Jared te vermoorden. In die missie slagen zij niet en betalen hiervoor met hun leven. Het is Scarlett nu ook duidelijk dat er iets goed mis is. Bovendien zal zij Jared laten leven wanneer hij haar de verblijfplaats van haar vader vertelt. Maar eerst volgt een wedloop met de klok. Eerst zal Zwalek moeten worden afgestopt. De bom mag onder geen beding afgaan. Maar dit is niet het enige doel dat Jared voor ogen staat. Ook de misdadige Krove en zijn kliek moeten de consequenties van hun daden onder ogen zien. Hij zal hoe dan ook de rol van Krove aan het grote publiek duidelijk moeten maken. Zal dit hem en Scarlett gaan lukken?

Met het zesde deel uit de serie Empire USA wordt het eerste seizoen van deze reeks afgesloten. Het is zeker een spannende serie, met hier en daar wat onverwachte wendingen. Het verhaal zit vol spanning en actie met een vleugje liefde en geheimzinnigheid. Ik ben benieuwd of de serie een tweede seizoen zal gaan beleven en of het beladen verleden van Jared hierin een rol zal gaan spelen. Want veel meer dan de vermelding dat hij zo'n tweeduizend jaar geleden Judas Iskariot was zit er verder niet in het verhaal verwerkt. Blijkbaar is hij meedere malen opnieuw geboren om uiteindelijk zijn eigen leven te nemen. Tot nu toe lijkt het verleden van Jared vooral te dienen als motivatie om deze maal te slagen in zijn plan. Op zich kan je met zo'n personage tenslotte alle kanten op. Benieuwd wat Desberg hiermee gaat doen. En of het koppel Scarlett/Jared terugkeert. Ook Monica en Duane zouden hier weer deel van uit kunnen maken. We zullen zien.

Henri-Joseph Reculé is de tekenaar van dienst voor het laatste deel. Hij werd in 1970 geboren in Chili. Als kind van een Belgische vader en een Chileense moeder, verhuisde hij in 1984 terug naar België. Hij studeerde kunst aan de Saint-Luc in Luik, waar hij zich specialiseerde in het maken van illustraties. Nog tijdens zijn studie won hij een prijs met een door hem getekende strip. Reculé werkt vaker samen met Desberg. Zo maken ze ook samen de serie 'De onsterfelijken'. Zijn stijl van teken is mooi, duidelijk en overzichtelijk. Hij maakt veel minder gebruik van schaduwen dan andere tekenaars in de reeks. Kleur en licht lijken meer zijn ding. De totale tekening moet bij hem het verhaal vertellen en in mindere mate de details of de gezichtsuitdrukkingen. Het is de eerste maal dat ik zijn werk zie en het bevalt mij in ieder geval heel goed.