Durango intro
In 1981 kwam er een nieuwe westernstrip op de markt. De serie was getekend en geschreven door één man, Yves Swolfs. De hoofdpersoon in de serie was een eenzame revolverheld, Durango. Een man die naam had gemaakt als vredesstichter, een man wiens revolver te huur was, een begenadigd killer. Vanaf het eerste album had ik al direct iets met de serie. De ruwheid, hardheid, de spanning en het goede tekenwerk trokken mij onmiddellijk aan.

Yves Swolfs werd geboren op 4 april 1955 in Brussel (België). Hij studeerde aan het Sint-Lukas Instituut in Brussel. Zijn eerste strip verhaal verscheen in 1978 in Le Rêve Neuvième van Sint-Lukas. Dit was al een westernverhaal. Kort daarna verscheen het eerste deel van de serie Durango bij uitgeverij Archers. De invloed van de spaghetti western is in het werk van Swolfs overduidelijk aanwezig. Naar verluidt is hij dan ook een grote fan van dit filmgerne, aan de films van Ennio Moriconi zou hij in een album nog een eerbetoon brengen. Naast Durango werkt hij aan series als Dampierre, Black Hills en Vlad.

1 Sterven als een hond in de sneeuw

Durango - deel 1 - Sterven als een hond in de sneeuw (Les chiens meurent en hiver)

Een eenzame ruiter verschijnt in de mistige nevelen van de bergen van Wyoming in februari 1896. Hij is getuige van de mishandeling van een echtpaar door vier mannen. Kordaat ingrijpen van de vreemdeling redt het echtpaar. Maar voor zij de kans krijgen hem te bedanken, verdwijnt de vreemdeling weer net zo snel als hij gekomen is. Durango door Yves Swolfs De vreemdeling is Durango. Hij is naar de streek White Valley gekomen op verzoek van zijn broer Harry Lang. Durango leeft van zijn wapen. Als beroepsschutter heeft hij naam gemaakt. Hoewel zijn broer verafschuwt hoe Durango zijn brood verdient, doet hij nu toch een beroep op hem in een brief.
Een rijke landeigenaar, de senator, wil de hele streek in zijn greep hebben. Hiertoe heeft hij een grote groep revolverhelden ingehuurd onder leiding van ene Reno. Landeigenaren die een kudde hebben worden valselijk beschuldigd van veediefstal en na een schijnproces opgehangen. Anderen worden simpelweg dood aangetroffen op hun boerderijen. Er is bijna geen oppositie meer, alleen een groep onder leiding van Arch Lanning biedt vanuit de bergen nog weerstand. Maar nu verandert de situatie door de komst van Durango. Een confrontatie kan niet uitblijven. Met de hulp van het barmeisje Rosie gaat Durango de strijd aan met de moordenaars. Zeker nadat hij heeft vernomen dat zijn broer Harry door de mannen van de senator zijn gedood. Maar in de strijd zullen de doden niet alleen vallen aan de kant van de moordenaars. De vrijheid vraagt haar prijs.

Al vanaf het eerste album vond ik de serie Durango heel erg aansprekend. Meteen was de invloed van de spaghettiwesterns merkbaar aanwezig. De manier waarop het verhaal is verbeeld vertoont veel overeenkomsten met dit filmgenre. Het is een hard, ruig verhaal geworden. De spanning wordt steeds iets verder opgebouwd. Echt een uitstekende western. De tekenstijl van Swolfs oogt bijna als een film. Vanaf het eerste album 'Sterven als een hond in de sneeuw' (Les chiens meurent en hiver) uit 1981 ben ik de serie blijven volgen.

2 Het geweld van de woede

Durango - deel 2 - Het geweld van de woede (Les forces de la colère)

In 1982 verscheen 'Het geweld van de woede' (Les forces de la colère) als tweede deel in de serie. In het stadje Peachfull Church in Wyoming wordt de lokale bank overvallen door de bende van "Crazy" Joe Callahan. Durango bij een graf door Yves Swolfs Het is mei 1896. Tijdens de overval worden een aantal inwoners van het dorp gedood, waaronder de marshal en zijn deputy. De bende ontvlucht de stad maar één van de bendeleden is gewond geraakt. Ze vluchten naar de naburige stad. In die regio bevindt zich ook Durango die herstelt van zijn verwondingen. Hij verblijft bij de oude Sean Kelly. De lokale bevolking maakt duidelijk dat zij dit niets vinden en willen dat Durango vertrekt. In het dorp zelf komt ondertussen de bende aan van Joe Callahan. Die nacht wordt Scott Callahan gedood omdat hij probeert een meisje te verkrachten. Zijn vader wil wraak en vermoord de dominee. Maar in de avond ervoor zijn nog vier andere leden van de bende gedood. Door Durango, nadat zij Sean Kelly hadden vermoord. Met de hulp van een aantal dorpelingen bereidt Durango zich voor op de eindconfrontatie met de bende.

Ook in het tweede deel is de kwaliteit zeer goed. Het verhaal is wederom hard. De bende van Callahan bestaat uit gewetenloze mannen die tot stoppen moeten worden gebracht. De serie zet zich met dit tweede deel uitstekend voort. Yves Swolfs bouwt voort op het eerste deel en doet dit uitstekend. De verwondingen die Durango in het eerste deel heeft opgelopen hinderen hem in dit verhaal. Zelf vind ik dit een mooi iets. Hij wordt hierdoor menselijk neergezet. Hij is geen superheld die in een paar maanden kan herstellen van zijn wonden. Ook kan hij niet alles alleen, hoe handig hij ook is met wapens. Gewoon een zeer goede western serie.

3 Valstrik voor een killer

Durango - deel 3 - Valstrik voor een killer (Piege pour un tueur) Durango in de strip van Yves Swolfs

Durango schaft een nieuw wapen aan voor zijn volgende opdracht. Het wapen is een automatisch wapen van het type Mauser. De opdracht betreft de bescherming van de eigenaar van een aantal mijnen. En dus begeeft Durango zich in juni 1898 naar Arizona. Maar wanneer hij het afgesproken punt van ontmoeting bereikt, blijken de mannen die op hem moesten wachten vermoord te zijn. Ook Durango zelf wordt onder vuur genomen, maar zijn instinct redt hem. En zo begeeft hij zich naar het plaatsje Silver Bridge in de hoop zijn werkgever te ontmoeten. Maar zijn aankomst in de stad blijft niet onopgemerkt en er wordt een val voor hem gezet. Die nacht wordt hij ruw gewekt door de mannen van de sheriff. Naast Durango ligt het lijk van de man die hem wilde inhuren, mister Allen. Er wordt geprobeerd om hem de moord in de schoenen te schuiven. Maar Durango ontsnapt. Hij zal alles in het werk moeten stellen om zijn onschuld te bewijzen. Hiertoe roept hij de hulp in van de weduwe van Allen. Op de achtergrond speelt de wapenhandel van Deale met Mexicanen voor goud. Deale hoopt ondanks zijn vuile zaakjes burgermeester te worden en heeft de sheriff in zijn zak zitten. Ook heeft hij zijn oog laten vallen op de mijnen van Allen. Problemen genoeg voor Durango en op de achtergrond wacht nog een tegenstander.

In 1983 verscheen 'Valstrik voor 'n killer' (Piege pour un tueur). Dit album markeert de introductie van de Mauser. Dit wapen werd in 1898 geïntroduceerd op de markt. Durango was er dus vlug bij. Volgens de achterzijde van het album zou het hier gaan om een Mauser M98. Deze aanduiding betreft, voor zover ik kan nagaan, echter een geweer. De Mauser C96 (Construktion 96) is wel een semi-automatisch pistool dat oorspronkelijk werd gemaakt door het Duitse wapenbedrijf Mauser in de periode 1896 tot 1937. Afgaande op de afbeelding en de tekeningen in de strip zou het om dit type moeten gaan. Dit wapen schoot 7.63mm en had een uitvoering met een magazijn van 10 patronen. Wellicht een klein schoonheidsfoutje. Voor het overige betreft het wederom een goed album. Het scenario heeft iets meer diepgang en verrassende wendingen dan de vorige albums. De Durango strip bleef zich uitstekend ontwikkelen.

Clint Eastwood in de strip Durango door Yves Swolfs Clint Eastwood in The good, the bad and the ugly Maar in dit album zit ook nog een klein gastoptreden verwerkt van een andere, heel beroemde, revolverheld. Op pagina 28 rijdt niemand minder dan Clint Eastwood voorbij. Hij is door Yves Swolfs getekend naar de rol die Eastwood speelde in de drie westerns die geregiseerd werden door Sergio Leone. De uitmonstering waar Swolfs voor gekozen heeft is die van de film 'The good, the bad and the ugly' uit 1966. Deze film is het derde deel uit de zogenoemde Dollarstrilogie van Sergio Leone. De eerste twee delen waren 'A fistful of dollars' en 'For a few dollars more'. Het is een mooie ode van Yves Swolfs aan het genre waaraan hij zoveel plezier beleeft en die als een duidelijke inspiratiebron geldt voor de serie Durango. In latere albums komen nog meer gastoptredens voor van beroemde cowboys.

4 Amos

Durango - deel 4 - Amos

Vier mannen naderen een rustplaats. De premiejagers zijn op zoek naar hun prooi. Even later arriveert Amos Rodriguez die in de val loopt. Maar dan bemoeit een andere reiziger zich ermee, Durango. Durango bij een graf door Yves Swolfs Nadat de vier mannen zijn uitgeschakeld biedt Amos zijn redder aan hem te helpen naar Mexico te ontkomen. Net als Amos is Durango een gezocht man (zie het album 'Valstrik voor een killer').
Maar Durango wil het liever zelf proberen en bedankt voor de eer. Wat de nu gezochte revolverheld niet weet, is dat de maatschappij die achter de mijnen van Deale en Allen aanzat (zie 'Valstrik voor een killer') een groep mannen, onder leiding van Logan, opdracht heeft gegeven om Durango te vermoorden. Hij weet immers teveel. De groep wordt gecomplementeerd door sheriff Jenkins van Silver Bridge die zijn rekening met Durango wil vereffenen. Maar er is nog een derde partij in het spel, namelijk Siringo van het detectivebureau Pinkerton. Hij is op zoek naar de groep van Amos omdat zij wapens leveren aan de Mexicanen. Durango dreigt in handen te vallen van de groep van Logan. En net op het moment dat Jenkins hem wil vermoorden, wordt Durango gered door Amos en zijn mannen. Nu sluit hij zich wel aan bij de groep en komt zo terecht in het huis van ene Billings die de wapens aan Amos levert. Alsof Durango al niet genoeg problemen heeft, kruipt de vrouw van Billings die avond in zijn bed, wat gezien wordt door een medewerker van Billings. Omdat Billings wraak wil nemen verteld hij aan Logan waar de groep van Amos naar toegaat. Logan en zijn groep gaan een valstrik opzetten. Op zijn beurt volgt Siringo de bewegingen van Logan. Op het moment dat de val dicht dreigt te slaan, worden Amos en Durango gewaarschuwd door de vrouw van Billings. Zij heeft haar man en zijn sadistische assistent gedood en wil met Durango mee naar Mexico. Een vuurgevecht volgt. En wederom dreigt Durango in de handen van Logan en Jenkins te vallen. Maar nu wordt hij gered door Siringo en zijn mannen. Omdat Durango gezocht wordt neemt Siringo hem als gevangene mee. Amos is ontkomen aan de val en rijdt samen met de vrouw van Billings richting de grens met Mexico.

Met het album 'Amos' uit 1984 heeft Yves Swolfs wederom een uitstekend album afgeleverd. Het scenario borduurt voor een deel voort op het vorige album. Zo zijn Logan en Jenkins afkomstig uit de situaties die zich in 'Valstrik voor een killer' hebben voorgedaan. Nieuw is wel dat het scenario zich ditmaal niet beperkt tot één album. Het duidelijk dat het verhaal verder zal gaan in het volgende deel. Er lopen nu ook meer verhaallijnen door het album heen. Deze ontwikkeling was in het vorige album al ingezet en wordt nu verder uitgewerkt. Dit komt de strip zeker ten goede. Overigens refereer ik aan de dame waar Durango een amoureuze nacht mee beleeft als de vrouw van. Voor zover ik weet heeft zij namelijk nooit een naam gekregen in het scenario.

5 Woeste Sierra

Durango - deel 5 - Woeste Sierra (Sierra sauvage)

Na zijn gevangenneming zit Durango al drie maanden opgesloten in de gevangenis. Dan op een dag krijgt hij een voorstel van de gouverneur van Texas. Durango kan amnestie krijgen en een beloning van 5.000 dollar als hij Amos Rodriguez aanbrengt. Dood of levend. Voor het uitvoeren van de opdracht krijgt Durango vier Rangers mee. De volgende dag verlaat Durango, onder begeleiding, de gevangenis. Maar de groep wordt gadegeslagen. Durango met machinegeweer door Yves Swolfs Logan bespied hen van een afstand, maar er is nog een man die Durango met aandacht volgt. Die nacht worden de Rangers gedood en Durango meegenomen. De leider van de groep, Ortega, brengt Durango naar Amos. Hoewel Larenza, één van de mannen van Amos, wantrouwig is sluit Durango zich bij de groep aan. De Amerikaan leidt de groep de hacienda van Torres binnen.
De groep van Amos behaalt de overwinning. Maar wanneer Larenza en zijn mannen zich willen vergrijpen aan de vrouwen die zij in de hacienda aantreffen, houdt Amos hen tegen. Dit tot woede van Larenza. In de hacienda treffen ze ook nog een opmerkelijke gevangene: Maximiliaan von Ruhenberg. Deze Max is speciaal vanuit Duitsland naar Mexico getrokken om de strijd van dichtbij mee te kunnen maken. Maar de verrichtingen van Amos en de zijnen wordt van een afstandje gadegeslagen door Logan. En hij raadt wat het volgende doel van de groep zal zijn. De rebellen willen met een list een volgend fort innemen, maar de commandant is door Logan gewaarschuwd. De val klapt dicht en Durango en Amos dreigen niet te kunnen ontsnappen. Meer door geluk dan wijsheid weten zij zich toch in veiligheid te brengen, maar de verliezen zijn hoog. En Larenza wil een greep doen naar het leiderschap van de groep.

Met het in 1985 verschenen album 'Woeste sierra' (Sierra sauvage) wordt het verhaal voortgezet. Durango bevindt zich ineens midden in een Mexicaanse revolutiestrijd. Het verhaal krijgt door de bevrijding van Durango door de grote Ortega een andere wending. Ook nu is het verhaal goed geschreven. Er wordt wel sterk ingezet op de vriendschap (of de dankbaarheid zo je wilt) van Amos. Dit lijkt namelijk de enige motivatie te zijn om Durango te bevrijden. Maar dit mag de pret niet drukken. Het verhaal ontwikkelt zich in de beste traditie van de spaghettiwestern. Met alle dramatiek en actie die daarbij hoort.

6 Het noodlot van een desperado

Durango - deel 6 - Het noodlot van een desperado (Le destin d'un desperado) Durango vuurt zijn wapen door Yves Swofs

Durango, Amos en Ortega en zijn mannen houden zich schuil voor de federale Mexicaanse troepen. Ze verplegen de gewonde Max. Maar in de vroege ochtend worden ze aangevallen door de Mexicaanse troepen en Logan en zijn mannen. De mannen moeten vechten voor hun leven. Durango en Ortega slagen er als eerste in om te ontsnappen. Ook Amos en Max ontkomen, maar krijgen het Mexicaanse leger achter zich aan. Tijdens de vlucht verteld Max aan Amos zijn levensverhaal.
Maar Amos moet al zijn slimheid aanwenden om uit de handen te blijven van de achtervolgers. Nadat hij er in geslaagd om wat tijd te winnen, begeven Amos en Max zich naar San Cristo. Ook Durango en Orteta zijn onderweg naar San Cristo. Hier zullen de vier elkaar weer treffen. Maar ook de achtervolgers komen in de buurt van de ontmoetingsplaats. Logan en zijn mannen verschijnen ook in het gehucht. Hier zal de uiteindelijke confrontatie plaats gaan vinden. En deze confrontatie zal bloedig zijn. Durango zal al zijn vaardigheden moeten aanwenden om uit deze val te ontsnappen en definitief af te rekenen met zijn achtervolgers.

Met 'Het noodlot van een desperado' (Le destin d'un desperado) wordt het drieluik afgesloten. Het verhaal draagt alle elementen in zich die je jezelf voorstelt bij een verhaal in het roerige Mexico op het einde van de 19de eeuw. Dit album luidt tevens de rehabilitatie van Durango in. Al met al is Yves Swolfs er in geslaagd om een geweldig westernverhaal te maken die als een film aan je voorbijgaat.

7 Loneville

Durango - deel 7 - Loneville

Terwijl een jong meisje bij het graf van haar ouders zit en haar gevoelens verwoord, rijdt door de sneeuw een eenzame ruiter. Toeval alleen brengt hem naar de hut van de familie Stoney. Hij komt te laat om de man en de twee kinderen te redden, maar kan de vrouw net op tijd hulp bieden. Durango neemt afscheid door Yves Swolfs Nadat de doden zijn begraven, vergezelt de vreemdeling de vrouw naar de stad. Een stad die bijna een spookstad is. Hun intocht in de stad wordt nauwlettend gade geslagen door de locale bankier. Nadat een misverstand is opgehelderd leert Durango wat er in de stad aan de hand is. Zo'n drie maanden geleden is er een bende in de streek neergestreken, geleid door Whitehead. Deze groep killers hebben de sheriff en de rechter vermoord en terroriseren de streek.
De mannen die door Durango zijn gedood behoorde tot die bende. Het jonge meisje verteld Durango wat er zich de afgelopen tijd heeft voorgedaan. En wanneer zij door de mannen van Whitehead wordt meegenomen, voelt Durango zich moreel verplicht om in te grijpen. Whitehead is niet de echte leider van de terreur. Hij wordt betaald door een gemaskerde man die voor zijn eigen doeleinden de terreur in stand houdt. Nu is het aan de zwervende revolverheld om de strijd aan te gaan met Whitehead en zijn bende. Het is de enige hoop voor de streek en het jonge meisje.

Yves Swolfs verteld in het album 'Loneville' een klassiek westernverhaal. En doet dit wederom zeer goed. Het eerste wat mij opvalt, is dat de meeste personages geen naam krijgen toebedeeld. De opening en het einde van het verhaal doen mij wel denken aan de film 'Pale Rider', van en met Clint Eastwood. Hierin is het een gebed van een jong meisje dat begeleid wordt door beelden van een eenzame revolverheld die een streek nadert die geterroriseerd wordt. Dat het werk van Eastwood een sterke invloed heeft op de verhalen die door Yves Swolfs zijn gemaakt, is bekend. De film verscheen twee jaar eerder (1985) dan het album (1987). Hoewel het verhaal geïnspireerd lijkt te zijn door de film, wijkt het scenario op een aantal punten hier ook duidelijk van af en heeft Swolfs er zeker een eigen verhaal van gemaakt.

8 Een reden om te sterven

Durango - deel 8 - Een reden om te sterven (Une raison pour mourir)

Durango arriveert in het stadje Dale City en komt meteen in de moeilijkheden. Het is nog niet overal bekend dat hij amnestie heeft gekregen. In ieder geval geloven de drie premiejagers er niets van en Durango ziet zich genoodzaakt zichzelf te verdedigen. In een paar tellen is het duel voorbij. De drie premiejagers liggen dood in de straten van Dale City. Meteen daarop komt de lokale sheriff in actie en wil Durango arresteren. Maar ingrijpen van ene Baldwin voorkomt dit. Baldwin werkt voor de rijkste en machtigste man in Dale City, Steelgrave. En deze Steelgrave heeft een bodyguard nodig voor een jachtpartijtje dat zijn vrouw wil ondernemen. En dus wordt Durango ingehuurd. Maar dan gebeurt iets opmerkelijks. Mevrouw Steelgrave, die veel jonger is als haar man, maakt vanaf het begin duidelijk dat ze de aanwezigheid van Durango liever niet heeft. Duncan en Durango wachten af door Yves Swolfs Ze biedt hem zelfs geld om niet mee te gaan. Geïntrigeerd als hij nu is, laat Durango zich niet wegsturen en trekt met het gezelschap de bergen in. Maar ze zijn niet alleen. Vanaf een afstandje wordt het jachtgezelschap gevolgd door de bende van Mac Stanton. Die nacht gebruikt Lucy Steelgrave haar charmes om Durango in de val te lokken. Op haar teken overvallen de mannen van Stanton het kamp en doden iedereen. Iedereen behalve Durango, die op aandringen van Lucy wordt gespaard.Vastgebonden aan een boom blijft hij achter. Maar er is nog iemand die de jachtgroep niet uit het oog heeft verloren. De oude mensenjager Duncan. Hij bevrijdt Durango uit zijn benarde positie. Ze besluiten de handen ineen te slaan. Duncan heeft wel één voorwaarde. Lucy Steelgrave is zijn zaak. Gezamenlijk gaan ze naar het stadje Haves City, omdat volgens Duncan de bende van Stanton daar zal toeslaan. Het is ze om de lonen te doen en Lucy zal daarin een rol spelen. Lucy en Stanton zijn ondertussen met de bende aangekomen bij een boerderij in de bergen. Genadeloos worden de inwoners vermoord. En alleen door ingrijpen van Lucy overleefd de dochter de slachting en wordt ze niet verkracht door Stanton. Dan begeeft de bende zich naar Haves City en beroven ze met de hulp van Lucy de bank. In haar opdracht worden alle bankmedewerkers vermoord. Maar dan grijpen Duncan en Durango in en decimeren de bende. Alleen Lucy met een helpen en Stanton ontkomen. Duncan rekent wel af met de helper maar wordt gedood door Stanton. Dan vindt de bendeleider zelf zijn einde door toedoen van Durango. Duncan was de vader van Lucy en heeft een grote hoeveelheid goud begraven. Samen met Durango trekt ze er op uit om die te vinden.

Een opmerkelijk deel uit de Durango reeks. Opmerkelijk omdat in 'Een reden om te sterven' (Une raison pour mourir) uit 1988 het karakter van de hoofdpersoon toch minder nobel lijkt te zijn dan in de eerdere delen. In het vorige album gaat Durango nog belangeloos de strijd aan met de bende die de stad wil overheersen. Nu gaat hij in zee met een vrouw die toch wat minder fraaie karaktertrekken heeft. Hoewel het personage van Lucy zowel donkere als meer nobele kanten heeft, laat zij rustig het gezin in de bergen uitmoorden. Alleen het jonge meisje redt zij uit de klauwen van Stanton. En dit voornamelijk omdat het haar doet denken aan haar eigen tijd als prostituee. Ik vroeg mijzelf wel af wat er van het meisje geworden is, in het scenario komt ze in het geheel niet meer voor. Ook heeft Lucy er geen moeite mee dat het bendelid in de bank de kelen van het aanwezige personeel doorsnijdt. Sterker nog, ze geeft hiertoe zelfs opdracht. Maar zorgt zij er wel voor dat Durango in leven blijft. Met de keuze voor het personage van Lucy heeft Swolfs een apart personage in de reeks gebracht. Wellicht was het zijn bedoeling om de karakters in de serie minder zwart-wit te maken en ze meer te voorzien van zowel goede als slechte eigenschappen. Een glimp hiervan was al waarneembaar in het vorige album, waar de bankier eveneens een duistere kant etaleert maar ook nobele trekken heeft. Wat dat betreft voorziet Swolfs zijn personages van meer realistische menselijke trekken. Ook Durango wordt iets minder de ridder op het witte paard.

9 Het goud van Duncan

Durango - Het goud van Duncan (L'Or de Duncan)

Terwijl ene Ryan uit de gevangenis wordt bevrijdt, reizen Durango en Lucy Duncan samen door Wyoming. Nadat de twee zijn aangekomen in het stadje Sheridan, nemen ze kamers in het plaatselijke hotel. Durango in Het goud van Duncan door Swolfs Maar al snel na hun aankomst worden hun kamers doorzocht door een insluiper. Lucy is de kaart van haar vader kwijt. Maar uit voorzorg heeft Durango de kaart uit zijn hoofd geleerd. De insluiper brengt de kaart naar Dragon Lilly, een serpent van een vrouw. Ze laat de insluiper direct vermoorden en beseft dat de zoektocht begint op de ranch van Bob Robertson. Ook Durango en Lucy weten dit en begeven zich op pad. Van een afstand worden ze gade geslagen door Lilly en haar mannen. Maar er zijn nog twee mensen op weg naar de bergen. De ontsnapte Ryan en zijn helper Benson. Ryan is in het verleden hulpsheriff geweest in Sheridan. Wanneer ze aankomen bij een oude hut, ontdoet Ryan zich van Benson en doodt de man. Bewapend begeeft ook Ryan zich op pad, richting de ranch van Robertson. Wanneer Durango en Lucy bij de ranch aan komen blijkt deze doorzocht te zijn. Ze zijn bang dat het spel uit is. Robertson is dood en begraven. Maar Durango vindt achter de foto van Robertson de verdere aanwijzingen naar de schat. Omdat Lucy zich 's avonds alleen naar buiten begeeft, valt zij in de handen van Ryan. Maar het lukt haar om Ryan ervan te overtuigen dat ze Durango nodig hebben. En dat is maar goed ook, want de scherpschutter is op zijn beurt weer in de handen van de groep van Dragon Lily gevallen. Ryan bevrijdt Durango uit zijn benarde positie en gedrieën ontkomen ze. Maar de problemen beginnen pas. Dragon Lilly is niet van plan zo gemakkelijk de schat van Duncan op te geven. En Durango en Lucy rijden met Ryan mee, terwijl hij hen onder schot houdt.

Met 'Het goud van Duncan' (L'Or de Duncan) uit 1991 wordt het tweeluik afgesloten. Het album zet de verhaallijn voort. Durango blijft de beschermengel van Lucy Duncan. Om de zoektocht naar het goud te bemoeilijken heeft Swolfs nieuwe personages in het verhaal gebracht. Naast de gevaarlijke Dragon Lilly is er ook de oud-hulpsheriff Ryan. Hij heeft gewerkt voor de vader van Lucy en kent het geheim van een schat. In tegenstelling tot het vorige album lijkt het personage van Lucy wat zachter te zijn geworden. Ze geeft toe verschrikkelijke dingen te hebben gedaan en dat ze de dood van een aantal mensen op haar geweten heeft. Maar hoewel ze zich probeert te distantiëren van Durango, is de aantrekkingskracht duidelijk aanwezig.

Bob Robertson alias Sergio Leone door Swolfs Lucky Luke in de strip Durango door Yves Swolfs

In het album heeft Yves Swolfs ook nog een eerbetoon verwerkt aan twee verschillende invloedrijke karakters op de huidige westerns. De eerste betreft een Poor lonesome cowboy, far away from home. Op pagina 15 van het album zien we een realistisch getekende Lucky Luke door het beeld lopen. Precies op het moment dat Durango en Lucy het stadje verlaten.
De tweede is een ode aan Sergio Leone. De filmmaker gebruikte de naam Bob Robertson als een pseudoniem toen hij de western 'A fistful of dollars'(1964) met Clint Eastwood opnam. Hij (en Morricone) waren bang dat het publiek geen Italiaanse westerns zouden willen zien. Dus pasten de twee hun namen aan. Morricone gebruikte de naam Dan Savio. De man op de foto die Durango vindt, is Sergio Leone.

10 Een reden om te sterven

Durango - De prooi van de jakhals (La proie des chacals)

Een groep mannen slepen een vastgebonden indiaanse vrouw voort door de woestijn. In de verte doemt een waterput op. Maar daar staat een man. Eén van de mannen maakt zich los van de groep en gaat naar de waterput toe. "Wanneer je in de buurt van Howland vier ruiters tegenkomt die een Indiaanse achter zich aanslepen, stel je geen vragen. Je vervolgt je weg alsof het de gewoonste zaak van de wereld is". Jammer genoeg voor de groep mannen is de eenzame ruiter bij de waterput Durango. En hij vraagt het zich wel af. Een kort vuurgevecht is het gevolg. Maar één van de mannen uit de groep kan ontkomen. Ook de indiaanse vrouw is er vandoor gegaan. Durango brengt op tijd redding door Swolfs Hoewel hij beseft dat hij Howland beter kan mijden, dwingt gebrek aan proviand hem toch naar het stadje. Het duurt daar niet lang voordat hij door de sheriff wordt ingerekend. Wanneer de invloedrijke Warner vervolgens het kantoor bezoekt en zegt dat Durango drie van zijn mannen heeft vermoord, ziet de eenzame scherpschutter de bui al hangen. Dat wordt de strop, tenzij hij kan ontsnappen. En hierbij krijgt hij onverwachte hulp. Wanneer Durango en de indiaan die hem hielp ontsnappen in de nacht wegrijden, vertelt zijn redder hij had gezien hoe Durango de indiaanse vrouw redde. Hij vraagt nu de hulp van Durango om zijn aanstaande vrouw te redden die ook ontvoerd is. Samen gaan ze naar de ranch van Warner en ontvoeren hem. Dan blijkt dat Warner de indiaanse vrouwen verkoopt aan een Mexicaan die ze in een bordeel laat werken.
En dus steken ze de grens over, Mexico in. Hun bestemming is het stadje Santa Rosa. De Mexicaan die ze zoeken heet Jaime Alonzo, de ongekroonde koning van Santa Rosa. Alles in het stadje is van hem. En hij heeft een groep handlangers, tuig van het ergste soort. Volgens Warner is de leider van die groep Diego Chanas, een gevaarlijke gek, die plezier ontleent aan het martelen van zijn slachtoffers. Durango en de indiaan dwingen Warner hen naar de locatie te brengen waar Alonzo zich ophoudt. Een eerste confrontatie is het gevolg. De indiaan maakt de afspraak dat hij de volgende ochtend zal horen of hij zijn aanstaande vrouw terugkrijgt. Maar het enige dat de volgende ochtend wordt bezorgd is het lijk van Warner. Durango en de indiaan zullen alles op alles moeten zetten om de vrouw te bevrijden, en een einde te maken aan de terreur.

In 1991 verscheen het album De prooi van de jakhals (La proie des chacals). Ditmaal is het een verhaal dat weer in één album past en dat op zichzelf staat. Voor de tweede maal is er een personage in de Durango strip waarvan de lezer de naam nooit te weten komt. Het is natuurlijk de indiaan. Wel komt naar voren dat hij scout is geweest in het leger, maar niet hoe hij heet. Het verhaal is een typisch Durango scenario. Mooi getekend, in een vast ritme verteld, onderhoudend en spannend. Durango keert weer meer terug naar het oorspronkelijke personage. De eenzame revolverheld die in actie komt wanneer hij onrecht ziet. Goed album, gewoon lezen!

11 Colorado

Durango - Colorado

Terwijl twee jagers getuige zijn van een moord door sheriff Maxwell, werkt een trein zich langzaam door het gebergte van Colorado. In de trein vindt juist een gesprek plaats tussen een taxateur en een journalist annex fotograaf. De laatste is door zijn uitgever naar Colorado gestuurd om een reportage te maken van de mijnbouw in de VS en het stadje Nortonville is typisch zo'n stadje, aldus de fotograaf. De taxateur is ook onderweg naar Nortonville. Hij werkt voor de man die de hele stad bezit, Norton. Maar wanneer de taxateur de derde passagier bij het gesprek wil betrekken vangt hij bot. Deze man die een kille blik heeft, is Durango. Ook hij is onderweg naar Nortonville, maar met hele andere bedoelingen. Durango en Celia op de vlucht door Swolfs Eenmaal aangekomen op het perron worden de passagiers opgewacht door sheriff Maxwell en zijn helpers. Natuurlijk valt Durango hem op. Maar de revolverheld vraagt de sheriff om een baantje. Deze ziet wel wat in de hulp van de man met het automatische wapen en vertelt hem te wachten in het locale hotel. Wat de sheriff nog niet kan bevroeden, is dat Durango al werk heeft. Een nog onbekende heeft Durango vijf halve biljetten toegestuurd van honderd dollar. Hij moet in het hotel wachten op nadere instructies. Maar eerst wordt Durango opgehaald door mannen van Maxwell en naar Norton gebracht. Eenmaal aangekomen zegt Durango Joe Olson te heten en Norton neemt hem in dienst. Maar dan maakt Celia Norton haar opwachting. Het is al snel duidelijk dat zij en haar vader niets op elkaar lijken. Want Norton heeft een stevige greep op de mijnwerkersstad. Maxwell en zijn helpers oefenen een ware terreur uit over de mijnwerkers. Voor het stelen van een kip wordt je al doodgeschoten. Ook Durango moet zijn deel vervullen. Hij pakt de fotograaf uit de trein aan, maar doet dit op zo'n wijze dat hij eigenlijk het leven van de man redt. Die avond maakt Durango ook kennis met zijn opdrachtgever. Het is Celia! Zij heeft Durango ingehuurd om Maxwell te doden. Naast dat hij een moordenaar en wreedaard is, krijgt hij steeds meer greep op haar broer en weet ze dat zij ook niet veilig is voor hem. Wat Durango en Celia niet weten is dat de dochter van Norton gevolgd wordt en het gesprek in de stal wordt dan ook gezien. Dit leidt direct tot een reactie van Maxwell die Durango opsluit met de bedoeling om hem te doden. Maar Celia waagt haar kans en bevrijdt Durango. Helaas wordt zij alsnog gepakt en moet Durango vluchten. Ondertussen blijkt de fotograaf ook niet te zijn wie hij is. Hij heeft contact gekregen met een groep opstandige mijnwerkers, maar zij vermoedden dat hij een federale agent is en sturen hem weg. Durango ondertussen wordt achtervolgd en vlucht via de rivier. Dan volgt er een schot. Durango wordt geraakt en verdwijnt in het stromende water. Maxwell en zijn mannen zoeken de hele avond maar vinden geen lichaam. Iets wat Maxwell helemaal niet aanstaat.

Wat een mooie vergezichten in dit album. Perfect uitgevoerd door Swolfs wordt je meegevoerd naar het Colorado op het einde van de 19de eeuw. Durango komt terecht in de wereld van de mijnbouw. Het is her en daar al duidelijk dat het westen van de VS aan het veranderen is. Dit was in werkelijkheid natuurlijk ook zo en Yves Swolfs heeft dit magistraal verwerkt in zijn album 'Colorado' uit 1992. Zoals altijd is het script ook weer dik in orde en opent dit album een nieuw tweeluik van de revolverheld met de kille blik.

12 De erfgename

Durango - De erfgename (L'Héritière)

Vier mannen van Maxwell rijden door de sneeuwstorm in de bergen. Eén van hen komt op het idee te gaan schuilen bij de oude Carsonmijn. Een fatale vergissing. Vier schoten weerklinken. Durango in de erfgename door Swolfs Denver. Een groep gewapende mannen stapt de praktijk van dokter Holwood binnen. Ze dwingen de dokter om Celia Norton aan hen over te dragen. De mannen brengen haar snel aan boord van de trein naar Nortonville. Eenmaal aan boord hoort Celia dat de mannen voor Durango werken. Celia haalt opgelucht adem, Durango leeft nog! Bij een stoppunt van de trein gaat het gezelschap van boord. De reis wordt voortgezet te paard, zodat Maxwell hen niet kan opwachten op het treinstation. Ondertussen beginnen de opstandige mijnwerkers zich te roeren in Nortonville. Maxwell krijgt één van hen in handen, maar dit is gezien. Snel worden Durango en James O'Leary gewaarschuwd. O'Leary wil een mijnwerkersvakbond oprichtten. Hij geeft leiding aan de opstandige mijnwerkers. Norton zelf begint ondertussen nattigheid te voelen. Zeker wanneer hij leest dat hij de huren heeft verhoogd. Maar hier heeft Norton geen opdracht voor gegeven. Hij begint zijn zoon Matthew te wantrouwen. Wanneer Matthew naar Maxwell gaat en hem vertelt dat zijn vader de zaak niet vertrouwt, tekent hij zijn eigen doodvonnis. Vier mannen van Maxwell vermoorden hem, maar wat zij niet weten is dat Celia hiervan getuige is. Inmiddels heeft de fotograaf zich kenbaar gemaakt als een federale agent genaamd Herbert Ashton. Hij zal geen geweld dulden van de groep van Durango. Zo verkondigt hij met stelligheid. Natuurlijk denkt Durango er het zijne van. Nu gaan de ontwikkelingen razend snel. De mijnwerkers komen in opstand en Maxwell denkt alles onder controle te hebben. Maar hij heeft gerekend buiten Durango en zijn Mauser.

Met het album 'De erfgename' (L'Héritière) wordt het tweeluik gesloten. Het is een mooi, klassiek western verhaal geworden. Langzaam maar zeker voert Yves Swolfs de snelheid op in het verhaal. Eens te meer heeft hij in het verhaal elementen verweven die zeker de sfeer van het westen op het einde van de 19de eeuw benadrukken. Denk maar aan het oprichtten van een mijnwerkersvakbond en de federale agent Ashton. Ook de beelden die hij schetst van Denver zijn die van een land dat de overstapt aan het maken is naar een nieuw tijdperk. Het tekenwerk van Yves Swolfs blijft groots. Niet alleen de magistrale vergezichten, maar ook zijn oog voor detail en de vastheid van de tekenstijl zijn echt een handelsmerk van hem geworden.

13 Zonder genade

Durango - Zonder genade (Sans pitié)

Durango denkt zijn rust gevonden te hebben in het stadje Nortonville. Helaas wordt de vrede ruw verstoord door een groep bankovervallers. Durango en zijn Mauser door Swolfs Tijdens de ontsnapping uit de stad doden de overvallers de sheriff. Maar de overvallers komen er ook niet ongeschonden vanaf. Eén van hen wordt gedood en het paard van een ander neergeschoten. De voortvluchtige overvaller, Louie Holedigger, zoekt zijn weg in de stad. Nadat hij nog een burger gedood heeft, vlucht Holedigger de stad uit. Al snel komt er een posse waar Durango deel van uit maakt. Wanneer ze een boerderij bereiken, aanschouwen de mannen het werk van Holedigger. En Durango beseft dat ze met een moordzuchtige psychopaat te maken hebben. En dus bestijgt de revolverheld weer het paard en gaat op zoek naar de moordenaar. Hij volgt de sporen van de overvaller naar het gehucht Holwood. Hier stuit hij op de rest van de bende. In een kort vuurgevecht rekent hij met ze af, maar Holedigger ontkomt. Dus nadat Durango de lijken van de overvallers en de buit bij de sheriff van Holwood heeft ingeleverd, gaat hij verder met zijn zoektocht. Deze tocht brengt Durango naar de regio waar Holedigger vandaan komt. En hier krijgt hij te maken met de marshall van de regio, Martin Retton, maar ook met de moeder van Holedigger. Maar er is nog meer aan de hand. Veel meer. Holedigger heeft een geheim. Een gevaarlijk geheim.

Drie jaar na het vorige album verscheen in 1997 het dertiende deel uit de reeks onder de titel 'Zonder genade' (Sans pitié). Na een korte rustperiode keert Durango terug. En hoe! Wederom is Yves Swolfs er in geslaagd om een uitstekende western af te leveren. Het is een hard verhaal in de traditie van de films van Sergio Leone. Ditmaal gaat Durango achter een gevaarlijke, moordzuchtige psychopaat aan. Ook nu is het tekenwerk van Swolfs weer uitstekend.

En er zit een ode in het album verwerkt. Op pagina 17 is te zien hoe een andere zeer bekend strippersonage het beeld in komt rijden. Het Mike Blueberry die samen met zijn maatje Jimmy MacClure de stad binnenrijdt. Deze creatie van Charlier en Giraud heeft ongetwijfeld zijn invloed gehad op Yves Swolfs. Mooi gedaan, leuk detail.

14 Vuur uit de hel

Durango - Vuur uit de hel (Un Pas vers l'enfer)

Durango is terug. En hoe! De revolverheld met de kille ogen is weer op pad. En uit op wraak. Wraak voor de dood van de vrouw waar hij van hield en hun kind. Omgekomen in een brand. Een brand die is aangesticht. Zijn eerste doel is een groep van drie mannen, waarvan ene Clyde de leider is. Durango in Vuur uit de hel door Swolfs Durango kan de man makkelijk terugvinden door zijn opvallende uiterlijk. Het duel duurt kort. Twee mannen sterven onmiddellijk en nadat Durango van Clyde heeft gehoord wat hij wil weten, gaat de moordenaar zijn kameraden achterna.
De opdrachtgever van de drie moordenaars is Lance Harlan en Durango gaat naar hem op zoek. Deze Harlan is juist bezig om zijn normale tactiek te gebruiken op een mijneigenaar, Gainsworth. Het is een tactiek van intimidatie en de dreiging en het vooral het tonen van geweld. Gainsworth heeft een vrouw en een zoontje, Harlan maakt duidelijk dat hen heel gemakkelijk iets kan overkomen. Dus Gainsworth doet er beter aan zijn mijnen voor een zacht prijsje te verkopen. Maar Gainsworth weigert en schakelt de locale sheriff in. Inmiddels is ook Durango gearriveerd en laat Harlan weten dat hij hem zoekt. Alleen de aanwezigheid van de sheriff verhindert de wraakzoeker om te handelen. Maar Harlan laat zich niet gemakkelijk in de hoek drijven. Hij laat Gainsworth ombrengen en begint druk uit te oefenen op de weduwe. Ook koopt Harlan de burgermeester om die de sheriff buiten spel moet zetten. Maar Harlan heeft niet gerekend op Durango die via de weduwe een boodschap laat bezorgen bij Harlan. Zeker nadat Harlan het zoontje van de weduwe als gijzelaar heeft, moet Durango voorzichtig optreden. Het leidt tot een duel bij een oude mijn. Een duel dat Durango in zijn voordeel beslist en hem de naam oplevert van de opdrachtgever van Harlan, Lawrence Mining Company. De opdrachtgevers die er verantwoordelijk voor zijn dat Cilia Norton en haar kind en dat van Durango dood zijn. De wraaktocht duurt voort.

Het duurde maar liefst 9 jaar voordat het nieuwe deel van Durango verscheen. Maar in november 2006 was toch zover met het verschijnen van 'Vuur uit de hel' (Un Pas vers l'enfer). Het voortschrijden van de jaren heeft de kwaliteit van de strip Durango zeker niet aangetast. Verre van zou ik zeggen. Het is nog steeds een uitstekende western serie. Ditmaal is het echter wel een coproductie geworden. Thierry Girod werkte mee aan de totstandkoming van dit verhaal. Girod is geboren in 1961 in Zwitserland en begon zijn carrière met de reeks 'Franck Blakmail', die hij samen met Laurent Tamanini maakte. In de jaren 90 begon Girod met de serie 'Wanted' naar de scripts van Simon Rocca. Na een afwezigheid van een aantal jaren brengen beide makers Durango terug. En gelukkig maar.

15 Cobra

Durango - Cobra

Een eenzame ruiter rijdt over de koude vlakten. Een spoor van lijken achter zich latend. Het is Durango. Hij is onderweg naar Leadville, de plaats waar de Lawrence Mining Company gevestigd is. De naam die hij aantrof op de papieren die Harlan (zie het vorige album) bij zich had. Maar Durango is niet de enige die zich interesseert voor Will Lawrence. Er is een andere ruiter Leadville binnen komen rijden. En deze gaat direct naar het kantoor van de mining company. In het kantoor zijn twee werknemers aanwezig die door de vreemdeling worden vermoord, zodra hij weet wat hij wilde weten. In de saloon is een meisje werkzaam, ene Mary, zij zou moeten weten waar Lawrence zich schuilhoudt. En dus gaat de vreemdeling naar de saloon. Dan arriveert Durango. Mary en Durango door Yves Swolfs Hij treft het kantoor gesloten en besluit zijn geluk in de saloon te beproeven. Hier raakt hij in gesprek met Mary. Durango doet voorkomen of hij werkt zoekt. Maar van Mary hoort hij dat Lawrence een aantal dagen de stad uit is. Niemand weet waar hij is. Zij adviseert Durango naar de ranch te gaan en zijn diensten daar aan te bieden aan de voorman en de moeder van Will Lawrence. Maar de onbekende moordenaar slaat het gesprek tussen Mary en Durango gade. En hij herkent meteen de man met de kille ogen. Hij besluit Durango dan ook voor te zijn en begeeft zich naar de ranch.
Hij wacht tot hij Durango in de verte ziet en gaat dan naar de ranch toe. Binnen een oogwenk rekent de man af met de aanwezige mannen. Zelfs de moeder van Lawrence ontkomt niet aan de dood. Langzaam gaat Durango het terrein van de ranch op en gaat het gebouw binnen. Hier maakt hij kennis met de man die zojuist een bloedbad heeft aangericht. Een die zichzelf Cobra noemt en wiens wapens te huur zijn. Hij zegt de faam van Durango te kennen en al direct beseft de laatste dat de jongere man hunkert naar een duel. Maar nu nog niet. Eerst moet de opdracht worden uitgevoerd. Cobra is ingehuurd door een man genaamd Steiner. Een steenrijke man voor wie Will Lawrence heeft gewerkt en waarvan Lawrence geld heeft onthouden. Iets wat Steiner niet over zijn kant wil laten gaan. Daarom is Cobra ingehuurd om een voorbeeld te stellen. Langzaam maar zeker begint Durango te twijfelen of Lawrence wel de man is die hij zoekt. Steeds meer dringt het beeld zich aan hem op dat Lawrence niet wist wat er werkelijk gaande was. En dat Steiner de man is die hij zoekt. De echte opdrachtgever. Maar om tot hem te geraken, moet Durango eerst een aantal moeilijkheden overwinnen. Hiervoor heeft hij de hulp van Mary nodig. En dan is er nog Cobra.

In 2009 verscheen het 15de album uit de serie Durango. In 'Cobra' zien we hoe de revolverheld zijn bloedige zoektocht voortzet. Maar het is geen zoektocht waarbij hij zonder aanzien des persoons wraak neemt. Hij kijkt wel degelijk naar de rol van de betrokkenen. Hiermee onderscheidt het personage van Durango zich van het karakter van de andere revolverheld, Cobra. Deze heeft geen probleem met het doden van wie dan ook. Durango is een revolverheld met een geweten. Het verhaal heeft alle klassieke elementen van de western in zich.
Het scenario van Yves Swolfs is wederom goed en ademt de sfeer uit die je gewend bent van de Durango reeks. Een sfeer die, wat mij betreft, nog niets aan kracht heeft ingeboet. Het tekenwerk van Girod is uitermate goed. Mooie details, sterke sfeer bepalende tekeningen en een krachtige weergave bij de actiescènes. Wederom een uitstekend album. Nu is het wachten op het vervolg.

16 Een gier in de schemer

Durango - Een gier in de schemer (Le crépuscule du vautour)

Minden Twon, op de grens van Nevada en Californië. De belangrijkste kandidaat voor het winnen van de gouverneursverkiezingen houdt gloedvol een toespraak. Maar hij zal nooit het slot van betoog bereiken. Kille schoten klinken en de man die zoveel wilde betekenen voor de regio is dood. Vermoord in opdracht van zijn politieke tegenstanders. De ingehuurde moordenaar ontkomt, dankzij de hulp van een medeplichtige, gemakkelijk aan de zoekende arm der wet. De kale schutter kan zich gaan melden bij zijn opdrachtgever. Op een andere plaats, maar wel in dezelfde regio, zitten twee landmeters uit Sacramento. Aan de rand van het meer waar zij hun kamp hebben bespreken ze de afgelopen periode. Een vuurgevecht uit de strip Durango, tekening van Girod Vooral met de indiaanse Windbird zijn ze bijzonder ingenomen. Niet alleen verzorgt zij het kamp, ze verleent ook seksuele diensten aan de mannen. Maar dit gesprek wordt ook ruw onderbroken wanneer een pijl het einde maakt aan het leven van een van de mannen. Al snel volgt zijn kameraad. De moordenaars zijn wel indianen, maar niet van de Washo stam die in deze regio wonen. Om de gemoederen nog wat meer op te stoken, worden de beide blanke mannen gescalpeerd. Daarna gaan ze achter Windbird aan, ook zij moet sterven. De vrouw heeft echter gezien wat er gebeurt is en rent het bos in. En hier treft ze een wachtende man op een paard aan. De Mauser kraakt zijn vertrouwde geluid, lichamen vallen van de paarden af. Dood voor ze de grond bereiken. Slechts een van de moordenaars overleeft het schotenfestijn. Maar alleen omdat de schutter dit zo bedoeld heeft. Inmiddels is Windbird opgestaan en legt uit dat de indiaan die in de arm gewond is, geen Washo indiaan is maar behoord tot de Shoshone. De gewonde indiaan vertelt dat zij in opdracht van de man van de trein, die "zonder haar" genoemd wordt, de moorden hebben begaan. De kale man wil dat de Washo de schuld krijgen. Durango stuurt de Shoshone terug naar de trein en heeft ook een boodschap voor de man in de trein. De Cobra komt niet meer terug. De man in de trein is de meedogenloze Steiner, een man die alleen geïnteresseerd is in geld en macht. Mensenlevens tellen totaal niet, alleen zijn belang is interessant. Maar zo langzaam maar zeker begint hij te beseffen dat er ditmaal een tegenstander is die niet zomaar uit de weg is te ruimen door zijn handlangers, die onder leiding staan van de kale man met de naam Lavanski. Bovendien gaat Durango hulp krijgen uit een onverwachte hoek.

Na vier jaar wachten verscheen in 2013 het zestiende deel uit de reeks Durango onder de titel 'Een gier in de schemer' (Le crépuscule du vautour). De man die de Mauser zo kundig hanteert komt eindelijk uit bij de man die hij al zolang zocht. En deze Steiner (samen met zijn handlanger Lavanski) zijn echt verpersoonlijkingen van alles wat maar slecht is in de mens. Het is een western die volledig past in de traditie van de reeks zelf, zoals deze past in de spaghetti-westerns waaraan de reeks inspiratie ontleent. In de eindconfrontatie krijgt Durango hulp van een Washo indiaan die verder naamloos blijft. Ook is er een love-intrest in de persoon van de mooie Windbird. Swolfs en Girod hebben een sterk album afgeleverd dat veel actie bevat en een boeiend verhaal biedt. Het einde opent de mogelijkheid van nieuwe avonturen. Iets waar natuurlijk altijd op te hopen is, want van dit soort series krijg je als liefhebber van westernstrips niet snel genoeg.

17 Jessie

Durango - Jessie

Durango heeft in Californië afgerekend met Steiner en zijn moordenaars. Ongeschonden is hij niet uit de strijd gekomen. Om zijn opgelopen verwondingen te laten genezen en zijn vroegere snelheid met zijn automatische Mauser weer terug te krijgen, logeert hij bij zijn oude vriend Larry Haynes in Wyoming. Het is een opmerkelijke vriendschap. Durango de scherpschutter en Haynes de onvermoeibare sheriff. Hij was nu sheriff in Hancock, een klein plaatsje in het grensgebied tussen Wyoming en Utah. Haynes gelooft in wat hij doet en het is dankzij hem dat het in de streek zo vredig is als enigszins mogelijk. De enige uitzondering was kort voor de aankomst van Durango. Een huifkar die een grote som geld vervoerde werd op bloedige wijze overvallen. Het geld was bedoeld voor de koop van goud- en zilvererts uit de omliggende mijnen. De plaatselijke bankier, ene Emmerson, was belast met de organisatie van het transport. Dit had hij vaker gedaan. Maar die ene keer ging het dus helemaal mis. Ze vonden Emmerson in zijn eigen huis, hangend aan een touw. Toen bleek dat de bankier zelf verantwoordelijk was voor het lek waardoor de bandieten hun slag hadden kunnen slaan. Ondanks dat agenten van Pinkerton enkele weken onderzoek hadden gedaan bleef de buit spoorloos. Ook van de struikrovers ontbrak elk spoor. Langzaam begonnen de mensen de overval te vergeten. Behalve Larry Haynes. Zijn gevoel voor rechtschapenheid weerhield hem. Het was waarschijnlijk datzelfde gevoel waardoor hij zich genoodzaakt voelde in te grijpen toen een jonge vrouw de lokale kroeg uit rende. Jessie uit de comic Durango Direct achter haar rende een grote man, Max, de kroeg uit. Max werkt voor de uitbater van de kroeg annex bordeel, Elmer Maxwell. Hij baat de gelegenheid uit samen met een vrouw, Angie. Max wil de jonge blonde vrouw dwingen weer naar binnen te gaan, maar daar steekt Larry een stokje voor. Voor haar eigen veiligheid neemt de sheriff de jonge vrouw mee. Ze kan een nachtje in de cel slapen om morgen Hancock te verlaten. Haynes probeert wel te achterhalen wat er in de kroeg is voorgevallen. Volgens Maxwell doorzocht ze zijn bureau. Dus wat zou daar waar van zijn? Maar de jonge vrouw vertelt de man van de wet niets. Ze wil zelfs haar naam niet noemen. Wanneer ze het kantoor van de sheriff binnenstappen wordt het tweetal opgewacht door Durango. Larry laat de vrouw achter bij Durango en gaat zijn laatste ronde maken van die dag. Durango zal over de vrouw waken. Het rondje van de sheriff wordt gadegeslagen door Angie en Maxwell. De twee willen de jonge vrouw terughalen, koste wat het kost. Zeker Angie meent iets in de vrouw te herkennen maar ze kan haar vinger er niet opleggen. Maar de twee willen hoe dan ook weten waar de jonge vrouw naar op zoek is. Ze weten dat ze morgen met de koets zal vertrekken? Maxwell moet een hinderlaag gaan organiseren om de vrouw weer in hun macht te krijgen. Maar er is meer aan de hand. Een groep ongure mannen is in de streek van Hancock naar iets op zoek. En ze zijn bereidt te moorden om hetgeen ze zoeken te bemachtigen. In het bureau zoekt de jonge vrouw ook iets bij de scherpschutter. Genegenheid. Ze vertelt Durango niet veel, maar wel haar naam: Jessie. Er staan zaken te gebeuren die de nodige gevolgen zullen hebben.

Recent verscheen deel 17 uit de Durango serie onder de titel 'Jessie'. Ik ben vanaf het begin altijd fan geweest van deze geweldige reeks. En ook dit nieuwe deel voldoet meer dan aan de verwachting. De verteltrant is zeer prettig, Yves Swolfs laat op een zeer boeiende manier het verhaal zijn werk doen. Heel mooi brengt hij begin en eind bij elkaar. En dat met een opening op een vervolg. Het mooie is ook dat het een afgerond geheel is. Al heb je nog nooit iets van Durango gelezen, je kan dit deel oppakken en beginnen. Zeer goed!