Dantes intro
De strip Dantès verscheen in 2007 in Nederland. De reeks is geschreven door Boisserie & Guillaume en getekend door Juszezak.
Pierre Boisserie werd geboren op 21 mei 1964 te Parijs. Naast het schrijven werkt hij part-time als fysiotherapeut. Hij werkt vaak samen met Eric Stalner, onder meer aan de serie Flor de Luna.

Philippe Guillaume werd geboren in 1954. Dankzij Kuifje hield hij zich al vroeg bezig met stripverhalen. In 1974 begon hij zijn carrière als journalist. Hij schrijft recencies voor strips.

Eric Juszezak werd op 13 januari 1959 geboren in Kameroen. Hij begon in 1986 met het maken van illustraties voor spelletjesboekjes. Later maakte de overstap naar de strip. Zo tekent hij ook voor de reeks Empire USA.

De serie Dantès is een moderne versie, althans op de hoofdlijnen van het verhaal, van het bekende boek van Alexandre Dumas, 'De graaf van Monte-Christo'. In het voorwoord stellen de auteurs dan ook dat zij zich hebben laten inspireren door deze klassieke roman.

1 De val van een trader

Dantès - De val van een trader (La chute d'un trader)

Parijs, mei 2000. Iedereen die ook maar iets voorstelt in de financiële wereld van Frankrijk is aanwezig op het millenniumgala in de Franse hoofdstad. Maar dan maakt zich een opwinding meester van de aanwezigen. De mysterieuze Christopher Dantès en zijn partner Sarah maken hun opwachting op het feest. Dantès is voor velen slechts een naam, een enkeling twijfelde zelfs aan zijn bestaan. Maar plotseling is hij daar. Zijn blik glijdt over de aanwezigen en hij ziet de mensen die hij zocht. Jean Saint-Hubert, Thierry Minez, Marion Tagher, Sylvie Fontaine, Lucie Mondran en Michel Bonnefond. Eén persoon is er niet: Alexandre.
Twaalf jaar eerder bij de Banque Générale de Crédit et D'Investissement (BGCI). Alexandre, een jonge medewerker van de BGCI, moet zich melden bij zijn baas Saint-Hubert. Alexandre uit de comic Dantès door Juszezak Voordat hij naar binnen gaat treft hij daar ook Patrick Sancier, de financiële waakhond van de instelling. Saint-Hubert vertelt Alexandre dat hij de leiding krijgt over een nieuwe afdeling die moet gaan opereren op de Matif (Franse financiële termijnmarkt). Sancier is er bijzonder tegen gekant dat Alexandre niet alleen de handelingen op de beursvloer onder zich krijgt, maar ook de leiding over de backoffice. Deze laatste is de afdeling die ervoor moet zorgen dat alle transacties op een correcte wijze worden afgehandeld. Door Alexandre de leiding te geven over beide afdelingen, krijgt hij de vrije hand. Niemand die hem direct controleert. Alleen Sancier zal vanaf een afstand zijn verrichtingen volgen. Ook Alexandre is verbaasd over het aanbod, maar hapt toe. Dit is de kans waar hij op heeft gehoopt.
Hij krijgt zelfs de gelegenheid om zijn jeugdvriend Thierry Minez bij het project te betrekken. Die avond vieren de twee het nieuws uitbundig. Wel maakt Alexandre zich zorgen over het toenemende drugsgebruik van Thierry, maar vanwege hun vriendschap maakt hij er geen issue van. Alexandre raakt zelf geïnteresseerd in een nieuwe medewerkster op de afdeling, Marion Tagher. Maar dan komen de eerste problemen. Een lelijke misrekening, zo lijkt het. Maar Thierry weet wel een manier om de zaken recht te trekken. Vlak daarna komen de zaken in een stroomversnelling. Saint-Hubert stelt Alexandre voor aan Michel Bonnefond. Vanaf nu neemt Alexandre de zaken voor Bonnefond waar. Maar wederom gaan er dingen niet zoals de jonge trader had beoogt. Om de zaken te herstellen gaat Alexandre nog verder dan de vorige keer.
Iets waarvan Thierry op de hoogte is. Alexandre heeft inmiddels de aandacht getrokken van twee vrouwen. De journaliste Lucie Mondran en Sylvie Fontaine. Zij voert de accountantscontrole bij de BGCI uit. Inmiddels heeft Alexandre een relatie met Marion. Maar zijn vriendschap met Thierry zet deze relatie onder druk. Ook zakelijk gaat het steeds meer fout. Alexandre komt steeds dieper in de problemen. Maar dan komen de misleidingen van Alexandre aan het licht. De finaciële recherche doet een inval en de jonge trader is opeens een gezocht man. Dan gebeurt er iets onverwachts. Sancier wacht Alexandre op en vertelt de jonge beurshandelaar dat hij is gebruikt. Hij is gemanipuleerd en Sancier heeft de bewijzen. Maar nog voordat Sancier Alexandre kan helpen wordt hij door een moordenaar op een motor vermoord. Alexandre wacht alleen nog de cel.

Je moet het maar aandurven. De klassieke roman van Alexandre Dumas als blauwdruk nemen voor een verhaal over manipulaties en fraude in de financiële wereld. De makers van de serie Dantès durfden het aan. En gelukkig maar, want het pakt zeer goed uit. Het album 'De val van een trader' (La chute d'un trader) is een uitstekend verhaal geworden. Soms duizelt het je wel even van de vele termen (althans ik ben er niet aan gewend, maar ja, ik handel dan ook niet op de beurs), maar eenmaal hieraan gewend ontvouwt zich een spannende thriller. Een prima opening van de serie.

2 Zes jaar in de hel

Dantès - Zes jaar in de hel (Six années en enfer)

Tijdens het millenniumgala stelt Dantès zich voor aan zijn doelwitten. Hij werpt een aas uit en gaat ervan uit dat er gehapt zal worden. Hij is er klaar voor. Twaalf jaar eerder. Alexandre zit in voorarrest. Hij wordt niet alleen beschuldigd van fraude, maar ook van moord op Sancier. De jonge handelaar geeft de malversaties toe, maar niet de moord. Daar heeft hij niets mee van doen, maar niemand wil hem geloven. Lijdzaam wacht hij de dag van de zitting af. Er zijn immers getuigen te horen. Maar de één na de ander wast zijn of haar handen in onschuld. Ook Marion keert zich van hem af. Thierry zorgt daarvoor. Hij toont Marion foto's van de vrijpartij die Alexandre heeft gehad met Sylvie Fontaine. Met als doel haar de zijne te maken. Alleen de journaliste Lucie Mondran probeert de waarheid te achterhalen, zij gelooft niet dat Alexandre alleen verantwoordelijk is. Gabriël Levi uit Dantes door Juszezak Maar haar vasthoudendheid kost Lucie haar baan. En als klap op de vuurpijl getuigt ook Thierry tegen hem. Alle schuld wordt in de schoenen van Alexandre geschoven. Het gevolg van dit alles is dat Alexandre veroordeeld wordt tot 22 jaar gevangenisstraf. Het vonnis komt als een klap aan, ook bij zijn moeder en zijn zus. Eenmaal in de gevangenis komt Alexandre terecht in een cel met een oudere man, Gabriël Levi.
De celgenoot van Alexandre is een computerdeskundige die om onduidelijke redenen veroordeeld is. Een aantal jaren gaan voorbij, maar dan bereikt Alexandre het nieuws dat zijn moeder is overleden. Geen woord over het lot van zijn zus. Omdat Gabriël al eens had geopperd om te ontvluchtten, besluit Alexandre daar nu op in te gaan. Om het plan uit te voeren moet Alexandre een IT cursus gaan doen, zodat hij overweg kan met het programma Gizmo dat door Gabriël is ontworpen. Gaandeweg blijkt dat de IT leraar, Isaac, op de hoogte is van de ontsnappingsplannen. Maar wanneer het moment daar is, zal alleen Alexandre ontsnappen. Gabriël heeft alvleesklierkanker en nog maar kort te leven. Hij overlijdt nog voor de ontsnapping. Een route naar de vrijheid die Alexandre wel volgt. Maar hij betaalt een hoge prijs. Tijdens de vlucht wordt hij neergeschoten en valt. Zijn gezicht is zwaar beschadigd, toch ontkomt hij met de hulp van een helikopter. De helikopter wordt gevlogen door Sarah, de dochter van Gabriël. Alexandre overleeft de vlucht en wordt, onder een valse identiteit, opgenomen in een ziekenhuis. Hij zal plastische chirurgie nodig hebben, de patiënt genaamd Christopher Dantès.

Het tweede deel, 'Zes jaar in de hel' (Six années en enfer), beschrijft de transformatie van Alexandre in Christopher Dantès. Alle elementen die in 'De graaf van Monte Christo' aanwezig zijn, worden in een eigentijds jasje in het verhaal verwerkt. De celgenoot die ook onschuldig vast zit en die een schat heeft (in dit geval het computerprogramma Gizmo). De dood van de moeder van de gevangene en de ontsnapping dankzij de dood van de celgenoot. Ook de vlucht van de maatschappelijke positie van de personen die verantwoordelijk zijn voor het lot van de gevangene zijn in het scenario verwerkt. Hoewel al deze elementen herkenbaar zijn, is het op zo'n manier verwerkt dat je niet direct het idee hebt het boek van Alexandre Dumas te lezen. Grappig is natuurlijk wel dat het originele werk zelf ook genoemd wordt. Goed vervolg.

3 Het gezicht van de wraak

Dantès - Het gezicht van de wraak (Le visage de la vengeancetome)

Parijs, juni 2000. Alexandre ontwaakt. Na een kort ontbijt en een blik op de nog slapende bedgenoten Sarah en Isaac begeeft hij zich naar buiten. Het duurt echter niet lang voordat hij gezelschap krijgt van Sarah. Nadat ook Isaac wakker is geworden gaan de drie aan het werk. Het drietal bespreekt de laatste details van hun plan. Gisteravond heeft Alexandre alle gegevens nogmaals nagelopen om er zeker van te zijn dat alles klopt. Zijn alter-ego Christopher Dantès heeft vandaag als eerste een afspraak met Jean Saint-Hubert. Zijn oude chef is inmiddels opgeklommen op de maatschappelijke ladder. Hij is een topambtenaar op het ministerie van financiën. Van zijn kant weet Saint-Hubert nog niet precies wat hij moet verwachten van zijn afspraak met de mysterieuze Dantès. Thierry en Marion hebben geen gelukkige relatie uit de strip Dantès, tekening van Juszezak Voor hij aankomt, overlegt hij telefonisch nog even met Bonnefond. Het verbaast hem om Dantès al aan te treffen in het restaurant. Hij was nog wel met opzet vroeger gekomen. Na een kort openingsgesprek, waarin Dantès duidelijk maakt dat hij zijn huiswerk heeft gedaan, komt hij tot de kern van de zaak. Hij verklaard dat hij zijn fortuin heeft gemaakt tijdens de internetbubble en net voordat deze uiteenspatte zijn geld er al weer uit had gehaald. Tijdens het gesprek biedt Dantès Saint-Hubert een mobiele telefoon aan. Hij zegt dat het een product is van zijn jongste aanwinst, een Zweedse firma die technologie ontwikkelt voor gsm's. En hoewel hij niet echt vertelt wat hij van plan is, doet Dantès het voorkomen dat hij de hulp van Saint-Hubert op politiek gebied goed kan gebruiken voor een nieuwe deal. Als tegenprestatie zal hij zeer genereus zijn. Hoewel Saint-Hubert lijkt te aarzelen hapt hij toch toe. Een afspraak kan worden gemaakt. De eerste vis lijkt binnen.
Van het ene contact komt de volgende. Op aanraden van Saint-Hubert nodigt Bonnefond Dantès uit voor een partijtje golf. Op de baan vertelt Dantès aan Bonnefond hoe zij elkaar kunnen helpen. Hoewel Bonnefond eerst wat afstand houdt begint ook hij hoe langer hoe meer geïntresseerd te raken. Het tweede doelwit hapt ook. En zo volgen de drie hun plan. Een plan dat maar één doel kent namelijk wraak. En het volgende doelwit op hun lijst is Sylvie Fontaine, de koningin van de accountancy en de vervalsing van boekhoudingen. Ditmaal is het Isaac die in het spel wordt betrokken. Zich voordoend als een IT medewerker van het bedrijf krijgt hij toegang tot de computer van Sylvie Fontaine. Het programma Gizmo kan zijn werk gaan doen. Terwijl Isaac zich bezighoudt met Fontaine, vangt Dantès in New York de journaliste Lucie Mondran op. Zij is uiteraard geïntresseerd in de persoon Dantès en wil een interview met hem doen. Dantès zegt haar dit toe en dat is precies waarom ze in New York is, op kosten van Dantès wel te verstaan. Maar er zijn niet alleen successen. Isaac wordt bijna betrapt wanneer hij de computer van Bonnefond probeert te bemachtigen. Maar dit is nog het minste. Toen Alexandre in de gevangenis zat is zijn moeder overleden. Zijn gehandicapte zus Nathalie bleef alleen achter. Natuurlijk maakt Alexandre zich grote zorgen over het lot van zijn zus. Maar hoe hij ook zijn best doet en informatiekanalen aanboort, van Nathalie is geen spoor te vinden. Wat kan er met haar gebeurt zijn? En er is nog een raadsel. Want op het graf van zijn moeder liggen verse bloemen. Iemand bezoekt haar graf en toont respect aan de overledene. Maar wie?

Het derde deel uit de reeks heeft de titel 'Het gezicht van de wraak' (Le visage de la vengeancetome) meegekregen. Het is bijzonder knap dat de makers van deze strip erin zijn geslaagd om het verhaal een dusdanig eigen karakter mee te geven dat je niet langer aan de klassieker van Alexandre Dumas denkt. Want de opbouw van het verhaal is natuurlijk wel gespiegeld aan 'De graaf van Monte-Christo'. Het zijn de vier kenmerkende onderverdelingen en de schrijvers volgen dit pad zeer trouw, maar slagen er tegelijkertijd toch in om een geheel eigen karakter aan hetverhaal te geven.

  • de valse beschuldigingen en het worden van de zondebok;
  • de tijd in de gevangenis waar hij van een celgenoot nuttige dingen leert en de ontsnapping;
  • de terugkeer in de samenleving waaruit hij verstoten is en het ingang zetten van de wraak;
  • tot de uiteindelijke wraak zelf.


4 De afrekening

Dantès - De afrekening (Pour solde de tout comptetome)

De problemen voor Thierry Minez beginnen onoplosbare proporties aan te nemen. Gradenk, van de Russische maffia, wil zijn geld terug hebben. Hij heeft Minez voldoende tijd gegeven vindt hij. Maar omdat Thierry alleen met uitvluchten komt, lijkt de tijd daar gekomen dat de Fransman te maken gaat krijgen met de gewelddadige tak van zijn Russische partners. Er lijkt geen ontsnapping meer te zijn. Maar plotseling stopt er een auto naast hem. De deur zwaait open. Het is Dantès. Omdat deze hem een uitweg biedt springt Minez in de auto. Samen rijden ze hard weg van de plek, de Russen achterlatend. Maar de actie van Dantès is gezien door een paar oplettende en nieuwsgierige ogen. En deze persoon brengt rapport uit aan Saint-Hubert. Die nacht brengen Dantès en Minez al drinkend door. De volgende ochtend komt Alexandre weer boven water. Bonnefond krijgt bezoek van de Russische maffia uit de strip Dantes, tekening van Juszezak Hij treft Sarah die zich zorgen maakt over Isaac. In de komende dagen blijft Dantès zowel Saint-Hubert als Bonnefond bewerken. Beide lijken niet te kunnen weerstaan aan hun hebzucht en zijn gaarne bereid de regels te breken om een fortuin te vergaren. Maar er zijn meer spelers in het spel. Bonnefond krijgt bezoek van de Russische 'vrienden' van Minez. Thierry is bij hen. Om uit zijn problemen te geraken heeft hij de Russen verteld over de deal die binnenkort gesloten wordt. En de Russen willen hun graantje meepikken. Onder de dreiging dat de Russen hun geld terug zullen halen en een portie geweld besluit Bonnefond de Russen hun zin te geven. Maar de actie van Minez is niet iets wat hijzelf verzonnen heeft. Nee, het is zijn nieuwe vriend Dantès die hem het idee aan de hand gedaan heeft. Het lijkt er op dat Alexandre alles in de hand en onder controle heeft. Maar er is één persoon die hij niet onder controle heeft. Lucie Mondran, de journaliste, is vastbesloten te achterhalen wie Dantès echt is. Dagenlang werkt zij aan het dossier en speurt alles na. Ze vindt het verleden van de mysterieuze man net iets te glad. En dan op een avond valt het kwartje. Die avond bezoekt ze Dantès in zijn flat. En na een amoureus intermezzo onthult zij aan Dantès dat zij weet wie hij echt is, namelijk Alexandre. Maar er zijn meer mensen die langzaamaan beginnen te beseffen dat er iets heel anders aan de hand moet zijn dan dat er tot nu toe voorgespiegeld werd. Sarah en Marion hebben elkaar ontmoet op de begraafplaats waar de moeder van Alexandre begraven ligt. Omdat de waarheid er nu wel dik boven op ligt, speelt Sarah open kaart met Marion. Ze vertelt hem van haar vader en Alexandre. En ze vertelt over de achtergrond van Isaac. Voordat zij Alexandre leerde kennen hadden Sarah en Isaac elkaar al ontmoet. Beide zochten dezelfde man. Het is de man die verantwoordelijk is voor het lot van de vader van Sarah maar diezelfde man heeft ook de dood van de moeder van Isaac op zijn geweten. Hoewel beide vrouwen, Marion en Lucie, de waarheid weten lijken zij helemaal niet van plan om in te grijpen. Zo sluit het net zich langzaam om de mensen die ooit een jonge broker als zondebok hebben gebruikt.

Het vierde deel van deze serie wordt gevormd door het album 'De afrekening' (Pour solde de tout comptetome). De reeks is van een uitstekende kwaliteit. Hoewel het verhaal is afgeleid van een klassieke roman heb je niet de indruk dat je naar een remake zit te kijken. Het verhaal zit prima in elkaar en is gewoon heel sterk. Ook dit deel is uitstekend afgewerkt. Het komt nogal eens voor dat bij een reeks die een aantal albums beslaat, latere delen niet van hetzelfde niveau is als de eerdere delen. Daar is bij de serie Dantès geen sprake van. Ook dit deel is boeiend en houdt je aandacht meer dan vast. De hele serie is een knap staaltje!

5 Het politieke complot

Dantès - Het politieke complot (Le complot politique)

Het is 12 september 2001. Het wereldnieuws wordt maar beheerst door één ding. De vliegtuigen, het WTC, de vreselijke beelden. Sarah en Alexandre zien ook de afschuwelijke beelden. Maar een kort ander nieuwsitem heeft zomeer nog hun aandacht. De zelfmoord van Michel Bonnefond, CEO van Millenia, krijgt toch nog wat aandacht op de TV. Dan komt Isaac binnen, natuurlijk stellen Alexandre en Sarah vragen. Vragen waarop Isaac niet van plan is om antwoord op te geven. Isaac en Alexandre overleggen uit de strip Dantès, tekening van Juszezak Zijn persoonlijke wraak is grotendeels voltooid. Maar Isaac heeft op zijn beurt ook een hard oordeel over de wraak van Alexandre. Lang blijft hij er niet bij stil staan want hij heeft nog een doelwit over. Saint-Hubert is hem tot nu toe ontglipt. En dus gaat Alexandre een afspraak maken met Lucie Mondran. Op dat moment bevindt Saint-Hubert zich in het gezelschap van Charles de Salers. De directeur van het kabinet van het ministerie van financiën krijgt er verbaal van langs van de leider van de rechtse beweging Nation Française. Het geld dat De Salers aan Saint-Hubert had toevertrouwd is verdwenen. Saint-Hubert probeert uit te leggen wat er gebeurt is en krijgt hierin bijval van Justine, de dochter van De Salers. Men weet inmiddels wie Dantès in werkelijkheid is, namelijk Alexandre een voormalig medewerker van de BCGI. Justine vertelt ook hoe Alexandre Sylvie Fontaine heeft gemanipuleerd, hiervan was zij immers getuige. Nu heeft Saint-Hubert wel een oplossing voor de financiële problemen. Hij beheerde het privévermogen van Bonnefond. Op het vastgoed zal Justitie beslag leggen, maar er zijn tientallen off-shore rekeningen waar alleen Saint-Hubert toegang toe heeft. En dit geld kan hij overmaken naar de partij van De Salers. Maar de ultra rechtse politicus wil dat ook Alexandre onschadelijk wordt gemaakt. Hun doelwit bevindt zich een paar weken later op de burelen van de krant waar Lucie Mondran werkt. De journaliste wil het verhaal publiceren maar Alexandre vraagt zich af of er wel aandacht voor zal zijn. Terwijl ze dit bespreken komt de eerste waarschuwing van Saint-Hubert en consorten binnen. Alexandre vraagt Lucie meer tijd om de situatie onder controle te krijgen. Iets waar ze schoorvoetend mee instemt. Inmiddels heeft Marion haar hart gelucht bij Sarah. De eisen van de Russische maffia, de enorme geldbedragen die Thierry hen verschuldigd was en die nu van de jonge vrouw worden geëist. Het is als een schaakspel, zet tegen zet. Alexandre overtuigt Sylvie Fontaine, die in de gevangenis haar straf uitzit, om hem te helpen. Ze geeft hem het dossier dat zijn onschuld aantoont. Maar Isaac wordt op zijn beurt in het nauw gedreven door de medewerkers van Saint-Hubert en Justine de Salers. Hem krijgen ze niet te pakken, maar Sarah en Lucie zijn minder fortuinlijk.

In het vijfde deel wordt het verhaal over de strijd tussen Alexandre en Saint-Hubert voortgezet. Boisserie en Guillaume hebben met hun scenario voor het album 'Het politieke complot' (Le complot politique) inmiddels het klassieke pad verlaten en volgen niet langer de lijnen van de klassieke roman van Dumas. Ze hebben er andere dimensies aan toegevoegd die zorgen voor nieuwe spannende elementen. De Russische maffia, de ultra rechtse partij, Justine de Salers. Het verhaal wordt even kundig als spannend voortgezet. Rest alleen nog het laatste deel van deze prima reeks.

6 De eindconfrontatie

Dantès - De eindconfrontatie (L'Affrontement final)

Het is een grote sensatie. Het nieuws op de radio gaat nergens anders over. Goedgehumeurd hoort Jean Saint-Hubert de nieuwsberichten aan. Inderdaad had niemand dit verwacht. Maar de zittende premier is niet de grote winnaar geworden in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Volkomen onverwacht is er een overwinning behaald door Charles de Salers, de kandidaat van Nation Française. Alle peilingen hadden het bij het verkeerde eind. Charles de Salers en zijn dochter Justine uit de strip Dantès, tekening van Juszezak Het zal dus Charles de Salers zijn die het over veertien dagen in de tweede ronde zal opnemen tegen de zittende president. Uitermate tevreden accepteert Saint-Hubert een tweede kopje koffie van zijn vrouw, maar het vocht zal nooit zijn lippen bereiken. Want er is nog een nieuwsitem op de radio dat breed uitgemeten wordt. Namelijk over malversaties bij de mislukte verkoop van France de Gaz. Hierbij wordt in de media een naam genoemd in relatie tot het misbruik van voorkennis.
En die naam is die van Jean Saint-Hubert. Scheldend en tierend en Lucie Mondran vervloekend loopt Saint-Hubert naar een kiosk om zich ervan te overtuigen dat het verhaal echt in de kranten staat. Ze heeft hem aangegeven bij de COB (instantie die toezicht op beleggingsinstellingen). De bedreigingen hebben niet geholpen. Een groot deel van die ochtend is hij bezig om contact te krijgen met Charles de Salers maar de voorman van het Nation Française geeft geen gehoor aan zijn oproepen.
Omdat telefoneren niets oplevert besluit hij in persoon De Salers op te gaan zoeken. Maar erg ver komt hij niet, want een bewaker houdt hem bij de ingang van het terrein tegen. Het is Justine die aan Saint-Hubert uitlegt dat haar vader nu niet meer met hem gezien wil worden. Van zijn kant besluit De Salers de druk op Dantès op te voeren. Hij maakt een videoboodschap waarin Lucie en Sarah een mededeling moeten voorlezen. Dantès krijgt binnenkort instructies die hij moet opvolgen, anders zijn de gevolgen voor de beide vrouwen. Maar Dantès is niet van plan om zijn tegenstanders zo gemakkelijk te laten winnen. Hij heeft een plan ontwikkeld om zowel Saint-Hubert als De Salers aan te pakken. Met de hulp van Isaac en Marion begint hij aan zijn tegenzetten. En hierbij is hij bereidt om alle risico's te nemen. Ook voor zichzelf. Lucie en Sarah proberen te ontsnappen uit hun gevangenschap en het lukt hen om een boodschap over te brengen aan Isaac. Toch worden beide vrouwen weer gegrepen maar nu weten Dantès en Isaac dat zij gevangen worden gehouden door De Salers en zijn dochter op het landgoed.Het gevecht gaat de laatste fase in, die van de eindconfrontatie.

Met 'De eindconfrontatie' (L'Affrontement final) wordt deze zesdelige reeks afgesloten. Over het geheel is het een uitstekende serie geworden waarbij de spanning door de makers goed wordt opgevoerd. De reeks, die uitgespreid is over drie verschillende cyclussen, is een thriller in de politieke en economische wereld waarbij corruptie, eigengewin en verwevenheid tussen de bovenwereld en de onderwereld allemaal elementen zijn die op een zeer knappe wijze zijn samengebracht tot een verhaal. Zeker de moeite van het lezen (en herlezen) meer dan waard.