11 De wraak

Buddy Longway - De wraak

Bij de opening van dit verhaal zien we een jonge moeder over de vlakte zwerven. Vrijwel tegelijk heeft Chinook een droom waarin zij en Buddy Longway van elkaar gescheiden zullen raken. Haar droom zal snel bewaarheid worden. Cesar brengt een bezoek aan de Longways en vraagt de hulp van Buddy. Michael is het jaar daarvoor getrouwd met zijn kleindochter Katia. Omdat hij meende niet voldoende geld te hebben om zijn gezin te ondersteunen, is hij goud gaan zoeken in de bergen. Hij is niet teruggekeerd voor de geboorte van zijn dochter en Cesar maakt zich zorgen over het lot van Michael. Hoewel hij eerst niet wil gaan praat Chinook hem om. Samen met Cesar vertrekt Buddy voor de lange reis. Tijdens de reis ontmoeten de twee mannen een andere trapper genaamd Jim Clymer. Hij verteld dat hij goudzoekers heeft ontmoet in Bear Mountain. Omdat hij eerst meer informatie wil hebben gaat Buddy samen met Cesar naar Slim Eenoog (zie onder meer het album 'Chinook'). Hier treffen ze ook de jonge vrouw van Michael. Van Slim hoort hij dat er op Bear Mountain een stad wordt gebouwd. Omdat de omgeving erg gevaarlijk is, wordt het besluit genomen dat Buddy zal wachten op Jeremie voordat hij de stad intrekt. Cesar zal met zijn kleindochter teruggaan en Chinook en Kathleen mee naar het fort nemen. Ook zal hij tegen Jeremie zeggen waar zijn vader op hem wacht.

Tijdens de reis heeft Buddy Longway nog een ontmoeting. Het is Jimmy McClure, de trouwe metgezel van luitenant Mike Blueberry. Een leuke cross-over naar een andere geweldige western strip.
Van Jimmy hoort Buddy dat hij voor informatie naar het Nuggets hotel moet gaan en moet vragen naar Kitty. Nadat Jeremie zich bij zijn vader heeft gevoegd, trekken de twee Bear Town in. In het Nuggets hotel hebben ze een ontmoeting met een oude bekende. Het is Curly (zie het album 'Drie mensen gingen voorbij'). Ze leggen aan Curly uit wat het doel is van hun bezoek aan Bear Town en krijgen ook Kitty, de partner van Curly, te spreken. Helaas heeft ze nog nooit van Michael Cooper gehoord.
Hun zoektocht leidt hen eerst naar een graf. Hier zou Michael begraven liggen. Vlakbij de mijn van de familie Mackenzie. Teleurgesteld verlaten de twee het graf en kloppen aan bij de Mackenzies. Omdat het weer omslaat en er een sneeuwstorm heerst, besluiten ze de nacht door te brengen bij de Mackenzies. Het is opvallend hoe schichtig het paard van Buddy, Darky, in de stal reageert. De volgende ochtend gaan vader en zoon terug naar Bear Town, maar onderweg veroorzaakt iemand met opzet een lawine waarin ze bijna omkomen. Dan vindt er een gebeurtenis plaats die van invloed is op het besluit van Michael en Jeremie om terug naar huis te gaan. Een dochter van Mackenzie werkt in het hotel van Curly en Kitty. Hij wil haar mee naar huis nemen, maar het meisje weigert. Uiteindelijk wordt de vader het hotel uit gegooid. Dan valt bij Buddy het kwartje. De Mackenzies hebben Michael ontvoerd en gebruiken hem om de mijn te ontginnen. Tijdens de bevrijding van Michael raakt Jeremie gewond wanneer hij de zoon van Mackenzie doodt. Gelukkig van de Longways is Curly hen gevolgd en redt hij hen van de oude Mackenzie. Samen met de bevrijde Michael trekken Buddy, Jeremie, Curly en de gevangengenomen Mackenzie terug naar Bear Town. In de stad wil de bevolking de man lynchen, maar zijn eigen dochter schiet hem dood. Buddy en Michael aanvaarden de reis naar huis. Michael blijft nog een tijdje in het hotel van Curly en Kitty om te herstellen van zijn verwondingen. Zo wordt het verhaal in 'De wraak' (La vangeance) uit 1982 afgesloten. het verhaal zal in een volgend album een vervolg krijgen.

12 Kapitein Ryan

Buddy Longway - Kapitein Ryan

Het vervolg verscheen in januari 1983 met het album 'Kapitein Ryan' (Capitaine Ryan). Het verhaal gaat verder waar 'De vijand' stopte. Buddy Longway en Michael Cooper zijn onderweg naar het fort waar zich hun families bevinden. Buddy Longway en zijn paard Darky, tekening van Derib Dan komen ze een patrouille van het leger tegen. De cavalerie eenheid wordt geleid door de zojuist bevorderde kapitein Ryan. De familie van Michael bevindt zich in het fort, maar Chinook en Kathleen zijn vertrokken.
"De squaw en je bastaard zijn niet meer op het fort, Longway" luidt de racistische opmerking van Ryan. Hierop ontsteekt Buddy in woede en valt de kapitein aan. Hij vlucht gelijk daarna de bossen in. Ryan stuurt twee soldaten achter hem aan, maar deze kunnen hem niet meer vinden. Wanneer Buddy weer gekalmeerd is, bedenkt hij dat zijn vrouw en dochter waarschijnlijk naar hun blokhut zijn gegaan. Buddy besluit hier naar toe te gaan, maar hij zal omzichtig moeten reizen want de soldaten zoeken hem nu. Eenmaal in het fort verteld Michael aan Cesar wat er is gebeurt. Beide mannen besluiten Buddy achterna te reizen met voorraden zodat hij langer kan reizen. Van Cesar hoort Buddy dat de Blackfeet in november het fort hadden aangevallen.
Als vergelding heeft Ryan ervoor gezorgd dat Chinook en Kathleen moesten vertrekken. Cesar vertelt verder dat Chinook besloten heeft om naar haar stam te reizen. Buddy heeft een lange reis voor de boeg. De haat van Ryan voor de indianen komt voort uit de dood van zijn grootvader die met zijn hele gezin gedood is door een indiaanse aanval. Omdat een legereenheid in de buurt is, zorgen Cesar en Michael ervoor dat Buddy ongezien kan wegglippen. Op zijn beurt besluit Buddy de soldaten van een afstandje te volgen, zodat hij zeker weet dat hij niet gezien wordt. De soldaten leidden hem naar zijn oude hut. Die is inmiddels bewoond door een ander gezin, op gezag van Ryan. Terwijl hij de hut observeert komt Buddy een jongen tegen die nu in de hut woont. Terwijl hij met de jongen aan het praten is, wordt de hut aangevallen door een groep indianen. Iedereen behalve sergeant Garit vindt de dood. Buddy helpt om de doden te begraven en neemt dan afscheid van Garit die de jongen mee terug neemt naar het fort. Omdat hij met zijn hoofd er niet bij is, wordt Buddy verrast door twee indianen die hem gevangen nemen. Zo komt hij in het kamp van Rennend Paard (zie het album 'Vuurwater'). Buddy verblijft enige tijd bij de stam. Maar wanneer hij op een ochtend wil vertrekken valt het leger onder leiding van Ryan aan. Nu komt het tot een confrontatie tussen Buddy Longway en Ryan. Hierbij vindt Ryan de dood. Sergeant garit neemt het lijk mee en belooft dat hij zal melden dat Ryan gedood is tijdens gevechten met indianen. Buddy Longway vertrekt nu echt bij de stam en begint aan zijn lange reis.

13 De wilde wind

Buddy Longway - De wilde wind

In een uitgestrekt woud rijden een man en een zwangere vrouw in huifkar, geteisterd door een storm. Ze schikken van een reusachtige schim en verliezen de controle over de paarden. Een ongeluk waarbij de kar beschadigd raakt is het gevolg. Gelukkig voor hen is ook Buddy Longway in hetzelfde woud en is hij niet ver bij hen vandaan. De trapper schrikt ook van de reusachtige schim die uit de storm opduikt. De volgende ochtend ruikt hij de geur van verse koffie en gaat een kijkje nemen. Na een korte kennismaking gaat hij samen met de man de paarden zoeken. Maar één van hen heeft een gebroken been en moet worden afgemaakt. Wanneer ze weer terug komen is de vrouw een kijkje gaan nemen bij de reusachtige schim. Het blijkt een groot rotsblok te zijn. Buddy helpt hen de schade aan de kar te herstellen. De man en de vrouw blijken Gregor en Mariska Komonczy te heten en zijn immigranten uit Hongarije.
Gregor blijkt heel verdienstelijk de viool te kunnen spelen. Omdat één van de paarden dood is, lijkt het erop dat Gregor en Mariska hun spullen in het woud zullen moeten achterlaten. Maar dan komt er uit het niets een muilezel aangewandeld. De ezel blijkt toe te behoren aan een priester, maar deze is in geen velden of wegen te bekennen. Dit lost het probleem voor Gregor en Mariska op, niet dat Buddy heel enthousiast is. Hij reist nu verder op de ezel.
Al spoedig komen ze een stel Creek indianen tegen. Dankzij het spel van Gregor op de viool mogen ze verder reizen. Omdat Gregor en Mariska totaal vertekende beelden hebben over de indianen, verteld Buddy hen het levensverhaal van Chinook. Hoe ze opgroeide bij haar stam, haar gevangenneming door blanke jagers en haar kennismaking met Buddy Longway (zie ook het album 'Chinook'). Hij verteld hen ook dat hij met Chinook getrouwd is. Dan ontmoet het drietal Xavier Baron die door de streek trekt om gegevens over de indiaanse stammen te verzamelen. Van hem leert Buddy dat de ezel toebehoort aan Pater Morin. Deze pater probeerde de Blackfeet indianen te bekeren. Het viertal besluit samen verder te reizen.

Het in 1984 verschenen album 'De wilde wind' (Le vent sauvage) geeft meer achtergrond over het personage van Chinook. Tot dan toe wisten we niet veel meer van haar dan wat ze mee had gemaakt aan de zijde van Buddy Longway. Nu krijgt ze meer diepgang. Ook worden er nieuwe personages in de serie geïntroduceerd en wordt een brug geslagen naar het restant van de zoektocht van Buddy Longway. Nieuw is ook het ten tonele verschijnen van een pater die op bekeringsmissie is. Ook dit zijn elementen die in werkelijkheid ook hebben plaatsgevonden. Stukje bij beetje komen er steeds meer elementen uit het oosten naar het westen van Amerika.

14 De zwartrok

Buddy Longway - De zwartrok

Buddy Longway, Gregor en Mariska Komonczy en Xavier Baron reizen gezamenlijk door met regen overgoten vlakte. In dit noodweer moeten zij een rivier oversteken wat vooral voor de huifkar een probleem is. Het lukt ze wonderwel om de andere oever te bereiken. De regen stopt, maar de weeën van de zwangere Mariska beginnen. Met de hulp van Buddy brengt ze een gezonde zoon, Joseph, ter wereld.
Terwijl Buddy en Xavier op verkenning gaan, wordt Mariska ontvoerd door een groep Crees indianen. Om haar te bevrijden heeft Buddy een plan. Spelend op zijn viool betreedt Gregor 's avonds het kamp van de Crees. Samen met Buddy lukt het hem om Mariska weer weg te halen bij de overblufte indianen. Buddy Longway, tekening van Derib Ze denken uit de problemen te zijn, maar de volgende ochtend zijn de Crees bij het viertal. Hoewel de leider alleen geïnteresseerd lijkt te zijn in het verwerven van een horloge, bekruipt hen het gevoel dat de indianen iemand zochten. Wanneer de Crees weer weg zijn blijkt één van de paarden verdwenen. Omdat ze het dier niet terug kunnen vinden, trekken ze maar verder. Maar wanneer de volgende ochtend ook voedsel verdwenen blijkt te zijn, weet Buddy Longway het zeker. Ze worden gevolgd!
De trapper besluit een val te zetten en dit lukt. Hij vindt een verwilderde blanke man. Zodra Buddy hem bij de rest van zijn reisgezelschap brengt, herkent Xavier de man. Het is Pater Morin. Langzaam maar zeker komt het geheugen van de pater terug. Ook hij bevond zich in het woud ten tijde van de storm (zie 'De wilde wind'). Net als de andere reizigers schrok hij van het silhouet van de reusachtige steen. Hij verloor het bewustzijn. Toen hij weer wakker werd bevond hij zich in een indianen dorp, die van de Crees. Doordat hij Gregor viool heeft horen spelen in het dorp, besloot de priester hen te volgen in de hoop zijn geheugen weer terug te krijgen. Omdat de geestelijke toch nu bij het viertal is, doopt hij de kleine Joseph. Bij het avondvuur verteld Pater Morin dat hij de rijkdom van het indiaanse leven heeft ontdekt doordat hij in hun midden verbleef. De volgende dag trekken ze verder, maar plotseling worden ze aangevallen door de Crees. Een pijl velt Xavier. Wanneer alles verloren lijkt, verschijnt het leger waarop de Crees vluchten. Xavier blijkt dodelijk getroffen en sterft. Al snel komt Buddy Longway achter de oorzaak van de indianen aanval. Het leger heeft een aantal bisons afgeschoten zonder hierover te onderhandelen. De begrafenis van Xavier is de laatste daad van Jean Morin als geestelijke. Hij keert terug naar het dorp van de Crees om hen te helpen. Omdat het leger nu Gregor en Mariska kan begeleiden, scheidden de wegen van het gezin en Buddy Longway zich. Als afscheidscadeau geeft Gregor aan Buddy zijn reisjournaal. In de zacht vallende sneeuw gaat Buddy Longway alleen verder met zijn lange reis.

Het album 'De zwartrok' (La robe noire) uit 1985 vormt het logische vervolg op het vorige album. Het is opmerkelijk dat Derib in zijn verhaal juist een geestelijke gebruikt om te benadrukken dat de indiaanse cultuur haar eigen rijkdommen had die lang niet altijd door de kolonisten op waarde werden geschat. Uit de aard van het conflict waardoor de Crees ten aanval over gaan, komt naar voren dat de druk van de kolonisatie en het onbegrip voor de levenswijze van de indianen tot gewapende conflicten hebben geleid. Verder vormt het album natuurlijk een onderdeel van een verhaallijn. Namelijk die van de zoektocht van Buddy Longway naar zijn verdreven gezin. Inmiddels was duidelijk geworden dat deze zoektocht ingezet is met het album 'De wraak'.

15 Hooka Hey

Buddy Longway - Hooka Hey

We treffen Buddy Longway aan bij het avondvuur. Hij tracht het reisjournaal te lezen dat Gregor Komonczy hem ter afscheid cadeau had gedaan (zie 'De zwartrok'). Dan heeft de trapper een bijzondere ontmoeting met een oude vriend. Een wolf nadert zijn kampement. Het is Wolfje (zie 'Drie mensen gingen voorbij'). Oude herinneringen komen terug. De volgende dag blijft de wolf in het spoor van het paard van Buddy. Totdat de wolf hem plotseling de weg verspert. Buddy negeert de waarschuwing en trekt toch verder en tot zijn verbazing wordt hij aangevallen door een groep Sioux. Hij wordt getroffen door een speer en meegenomen. In het dorp van de Sioux wordt hij ondergebracht in een tipi waar zich al een gevangene bevindt. Het sergeant Robert Hoffman, een verkenner die ook door de Sioux gevangen is genomen. Van de sergeant hoort Buddy dat de leider van deze groep Sioux, Morgenbliksem, zich niet wil houden aan het verdrag dat zijn stamhoofd Twee Manen met het leger heeft gesloten. Wanneer Morgenbliksem hen bezoekt verteld Buddy dat hij geen deel uitmaakt van het leger, maar de indiaan gelooft hem niet. Hij verteld hen dat ze beide morgen zullen sterven. De volgende ochtend worden beide mannen aan een paal gebonden, waarna de Sioux een reeks pijlen op hen afvuren. Sergeant Hoffman sterft als gevolg van de pijlenregen. Wanneer het laatste uur voor Buddy Longway geslagen lijkt, komt er plots hulp uit een onverwachte hoek. Wolvengejank doet een ieder omkijken en de oude wolf loopt het kamp binnen en gaat naar Buddy.
Dankzij het ingrijpen van Wolfje herkrijgt Buddy zijn vrijheid. De trapper waarschuwt Morgenbliksem voor de kracht van het Amerikaanse leger, maar de indiaan is ervan overtuigd te kunnen winnen. Vermoeid reist Buddy verder. Wanneer hij een pauze inlast, treft hij een tweede oude bekende. Het is Grijze Wolk (zie 'Drie mensen gingen voorbij'), een oud speelkameraadje van Jeremie. De jongen is inmiddels een man geworden. Maar direct daarna verschijnt een eenheid van het leger en Grijze Wolk moet vluchten. De soldaten brengen hem naar hun commandant, kolonel Carrington. Terwijl ze het kamp binnen komen ziet Buddy kanonnen staan en beseft dat het een ongelijke strijd zal gaan worden. De kolonel geloofd het verhaal van Buddy niet en wederom wordt hij gevangen gezet. Het leger is aanwezig om Morgenbliksem te dwingen de overeenkomst te respecteren. Het is gelukkig voor Buddy dat Grijze Wolk in de buurt is gebleven zodat deze hem kan helpen ontsnappen. Tijdens de vlucht hoort Buddy dat Morgenbliksem bij het ochtendlicht wil aanvallen. Hij beseft dat het een slachting zal gaan worden aan de kant van de Sioux. Grijze Wolk wordt geraakt en Buddy moet hem tijdelijk achterlaten. Vanaf de bovenkant van een rots aanschouwt hij de aanval van de Sioux en de daarop volgende slachting door het vuren van de kanonnen. Omdat hij dit niet kan aanzien, zorgt hij voor een lawine die de kanonnen vernietigen. Wederom vallen de indianen aan. Na afloop is alleen de dood de winnaar. Met een trieste blik in zijn ogen neemt de oude wolf afscheid van Buddy. Hij zou het dier nooit meer terugzien. Wanneer de trapper terug is bijGrijze Wolk verteld deze dat hij weet waar Chinook en Kathleen zijn. Gezamenlijk reizen ze verder.

Hooka-Hey is het 15de deel uit de reeks en verscheen in 1986. De titel refereert aan een indiaanse uitroep. Vaak wordt dit vertaald met de term "Het is een mooie dag om te sterven". Maar deze vertaling is niet juist. De correcte term is Hokahe, het is een uitdrukking in de Lakota taal. Deze taal werd gesproken door Lakota van de Sioux stam. De uitdrukking werd gebruikt door de Lakota tijdens een gevecht en betekent "We gaan". De beroemde indiaanse leider Crazy Horse gebruikte de uitdrukking voor "Ten aanval!" (bron:en.wikipedia.org).

Wolfje, tekening van Derib De term symboliseert wel de gebeurtenissen in het album wanneer vooral de incorrecte betekenis wordt gehanteerd. Overduidelijk is de ongelijke verhouding tussen de strijdende partijen. Het Amerikaanse leger is talrijker, beter bewapent en hanteert veelal effectieve tactieken om het tegen de indiaanse stammen op te nemen. De uitkomst van het conflict is overbekend. Rond 1900 leefden het restant van de indianen die de slachtingen hadden overleefd in reservaten zonder al teveel rechten. Deze ongelijke strijd konden zij dan ook nooit winnen. Deze ongelijke strijd wordt in dit album tot uitdrukking gebracht.

Meer dan ooit bevindt Buddy Longway zich tussen twee werelden. Gevangene van zowel de Sioux als het leger, door beide gewantrouwd, staat hij voor een groot ethisch dilemma. Wat te doen wanneer de Sioux worden afgeslacht door de kanonnen van het leger. Derib laat zijn hoofdpersonage een lawine veroorzaken die het kanon tot zwijgen brengt, maar veroorzaakt daarmee eveneens de dood van veel mensen, voornamelijk onder de soldaten. Dit zijn duivelse dilemma's voor een persoon die tussen beide groepen instaat. Uiteindelijk levert de strijd alleen maar verliezers op. Zowel de Sioux als de soldaten vinden de dood. De trieste blik van de oude wolf geeft genoeg uiting aan de menselijke dwaasheid tot zelfvernietiging.

16 De laatste afspraak

Buddy Longway - De laatste afspraak

De opening van het verhaal is op zee. Een Engels zeilschip bevindt zich op de oceaan en we zijn getuige van de begrafenis op zee van Maureen Longway. Een jonge Buddy Longway blijft achter met zijn vader en zijn oom Jeremy. Met z'n drieën bereiken ze de nieuwe wereld. Dan keren we terug naar een volwassen Buddy. Hij is samen met Grijze Wolk onderweg naar de stam waar Chinook en Kathleen zich bevinden. Grijze Wolk is gewond na een confrontatie met een legerafdeling (zie 'Hooka Hey').
Dan duikt plotseling uit het niets een oude indiaanse vrouw op de sneeuwvlakte op. De verbazing van Buddy Longway is groot wanneer de oude vrouw verteld dat ze hem verwacht had. Samen met de gewonde Grijze Wolk volgt hij haar naar het kamp van de oude vrouw. Eenmaal aangekomen realiseert Buddy zich dat de vrouw een medicijnvrouw is. Nadat de medicijnvrouw Grijze Wolk heeft verzorgd, heeft zij een verhaal voor de zoon van Harold Roodhoofd.
Lang geleden kwam de vader van Buddy in het dorp van de indiaanse die toen nog Kleine Maan heette. Vrijwel direct werd ze verliefd op hem. Zijn vader sloot al snel vriendschap met de indianen en bleef in hun dorp wonen. Hij ging mee met de jacht en leerde hun taal. Met toestemming van het stamhoofd mocht Harold Longway een hut bouwen op de heuvels boven het kamp. Kleine Maan bezocht Harold veelvuldig samen met haar broertje Die-Met-Zijn-Hart-Luistert. Haar broertje kon niet spreken. Harold vertelde hen zijn geschiedenis. De Longways kwamen uit Ierland. Hij was timmerman van beroep. Maar door economische noodzaak vertrok het gezin, samen met de broer van Harold (Jeremy), naar de nieuwe wereld. Tijdens de overtocht komt zijn vrouw Maureen te overlijden, zodat hij er alleen voor staat met zijn zoontje Buddy. Harold neemt een baan aan als timmerman. Hierdoor gaat hij mee met een groep pioniers. Buddy blijft bij zijn oom Jeremy. Nadat het fort voor de pioniers is afgebouwd gaat Harold zwerven en kwam zo uiteindelijk in het gebied van de Sioux terecht en bij de stam van Kleine Maan.
De gevoelens van Kleine Maan voor Harold werden in het dorp steeds duidelijker en dit leidde tot problemen. De indiaanse zou de vrouw worden van een krijger genaamd Zwarte Wapiti, maar Kleine Maan was niet meer in hem geïnteresseerd. Ze maakte een speciaal hemd van damhertenleer voor Harold en hoopte op een relatie, maar de dingen zouden anders lopen. Nadat Die-Met-Zijn-Hart-Luistert bij een ongeluk om het leven komt, realiseert Harold zich dat hij terug wil naar zijn zoontje. Nadat hij uit het kamp vertrokken is volgt Kleine Maan hem en verteld aan Harold haar gevoelens. Maar Harold kan deze niet beantwoorden. Zij keerde terug naar haar stam. Maar wat zij toen niet wist, was dat Zwarte Wapiti hen ook gevolgd was. De krijger had niet gezien dat Kleine Maan weer naar haar stam terug was en daagde Harold uit voor een tweegevecht. Dit eindigde met de dood van Harold Longway. Zwarte Wapiti dacht als overwinnaar terug te keren in het kamp. Maar toen hij Kleine Maan zag realiseerde hij zich zijn vergissing en hakte zijn hand af en verdween uit het dorp. Kleine Maan verloor haar verstand toen ze de dode Harold zag. Zij werd opgevangen door de medicijnman van de stam. De medicijnman leerde haar veel en gaf haar een nieuwe naam: Dwaze Wijsheid. Tijdens een visioen had ze Buddy gezien en wist dat hij op een dag zou komen. En deze dag was nu aangebroken.
Terwijl Grijze Wolk in het kamp achterbleef, ging Buddy op pad naar zijn gezin. Maar toen hij ze eenmaal zag via zijn kijker, ontstond er een lawine. Maar Chinook en Kathleen werden gered door een oude indiaan met één hand, Zwarte Wapiti die zo zijn schuld inloste en hierbij de dood vond. Buddy, Chinook en Kathleen zijn weer herenigd. Later vertelde Grijze Wolk dat Dwaze Wijsheid precies op het moment van de lawine was overleden.

Met het in 1987 verschenen album 'De laatste afspraak' (Le dernier rendez-vous) sluit Derib de zoektocht van Buddy Longway naar zijn vrouw en dochter af. Zoals hij ook al in mindere mate met Chinook had gedaan in het album 'De wilde wind', geeft dit deel uit de serie meer inzicht in de geschiedenis van het personage van de hoofdpersoon. Wie was zijn familie? Waar kwamen ze oorspronkelijk vandaan? Natuurlijk bleven er nog punten waar geen antwoord op was gegeven. De meest belangrijk was natuurlijk hoe het zijn zoon Jeremie was vergaan. Maar het zou een flinke tijd duren voordat we daar antwoord op zouden krijgen.

Nadat hij het 16de deel uit de reeks had voltooid, richtte Derib zich op andere projecten. In de jaren 90 werkte hij aan onder meer aan de strip Red Road. Hij heeft lang geworsteld met het einde van de stripreeks. Want dat de reeks eindig zou worden stond voor hem vast. Daarnaast hield hij zich ook bezig met sociaal maatschappelijke problemen. Zo tekende hij in 1991 de strip 'Jo' waarin voor het eerst in een strip Aids wordt behandeld. Een ander sociaal bewogen album was 'Voor jou Sandra' (Pour toi Sandra) uit 1996 waarin hij ageert tegen seksueel geweld. Het duurde maar liefst 15 jaar voordat het volgende deel uit de serie zou verschijnen.

17 Kijkt-Voorbij-De-Wolken

Buddy Longway - Kijkt-Voorbij-De-Wolken

Dit werd het album 'Kijkt-Voorbij-De-Wolken' (Regarde au-dessus des nuages) uit juni 2002. Het is voorjaar. Buddy en Chinook willen op zoek gaan naar Jeremie, maar voordat ze op weg zijn gegaan vraagt de leider van de stam, Snel Hert, om hulp. De stam wordt overgebracht naar een reservaat en Snel Hert vraagt Buddy Longway om te bemiddelen tussen de stam en de blanken. Hoewel zij eigenlijk iets anders in gedachten hadden stemt Buddy toe.
Terwijl ze onderweg zijn met de stam horen ze een man viool spelen. Buddy snelt naar hem toe. Het is Gregor Komonczy (zie 'De wilde wind') die is aangesteld om het reservaat te leiden. Dan ontmoet de groep nog een groep mensen. Het is een legereenheid die een koets begeleid. Wie er in de koets zit wordt niet direct duidelijk, maar deze persoon kent Buddy Longway. Nadat de stam in het reservaat is aangekomen, verzoekt Gregor of Buddy paarden voor het leger wil vangen. Enkele dagen later verlaten Buddy, Chinook, Kathleen en Grijze Wolk het kamp. Maar al snel voegen twee soldaten (Clyde Lewis en Dane Russel) zich bij hen. Ze hebben orders om met de groep van Buddy mee te gaan. Maar dan blijkt al gauw dat beide soldaten het op Buddy gemunt hebben. Alleen door toeval kunnen zij hun plan niet uitvoeren. De groep reist verder naar de plek waar de mustangs zich zouden ophouden. Maar dan treffen ze een speer aan in de grond. Het is duidelijk dat het niet de bedoeling is dat ze verder gaan. Met een list probeert Buddy toch ongezien het gebied te betreden. Dit mislukt echter.Nu ontmoet hij de indiaan Kijkt-voorbij-de-wolken. Deze man leeft bij de paarden sinds de dood van zijn gezin. Buddy spreekt af de volgende dag terug te komen. Maar terwijl de trapper bij de paarden is, slaan de soldaten hun slag. Ze sturen Kathleen en Grijze Wolk op jacht. Zodra deze weg zijn binden ze Chinook vast en gaan achter Buddy aan. Hun plan om Longway te vermoorden lijkt te gaan slagen. Lijkt, want ingrijpen door grijze Wolk voorkomt dit. De beide militairen slaan op de vlucht, waarbij Lewis gewond is.
Nadat ze Chinook hebben gevonden gaan ze volgende dag terug. Kijkt-voorbij-de-wolken toont Buddy hoe hij praat met de paarden en hun vertrouwen wint. Eerst denkt de trapper aan een truc, maar dan blijkt dat het echt is. Langzaam maar zeker wint ook Buddy het vertrouwen van de groep en de kudde volgt het viertal de vallei uit. Maar de beide soldaten hebben nog een verrassing in petto. Terwijl de groep met de paarden onderweg is, steken ze de grasvlakte in brand. De kudde zoekt veiligheid in een nabijgelegen beek wanneer plotseling de wind draait en de soldaten zélf worden verrast door het vuur. Lewis vlucht, maar zijn kompaan blijkt minder fortuinlijk en verbrandt levend. Wanneer Buddy bij de stervende komt, blijkt het een vrouw te zijn. Ze heet Lyndsay Ryan, de dochter van kapitein Ryan die door Buddy is gedood (zie het album 'Kapitein Ryan'). In een bedrukte stemming vervolgt het viertal met de paarden zijn weg.

Met dit album zette Derib het verhaal over Buddy Longway en zijn gezin voort. Wat mij in ieder geval opviel was dat het tekenwerk van Derib in de periode van 15 jaar iets was veranderd. Hij legt nu minder de nadruk op het gebruik van bruine tinten, de inkleuring is nu meer gelijkmatig. In dit album gebruikt Derib oude bekenden (zoals Gregor) om het verhaal weer aan de gang te krijgen. Ook het ten tonele voeren van de dochter van Ryan geeft aansluiting bij het eerdere werk van Derib. Hoewel het verhaal enigszins langzaam op gang komt, is het geen slecht album. Ik vroeg mij wel af of het verschijnen van Kijkt-voorbij-de-wolken als een persoon die in staat is om met de paarden te communiceren, bij Derib werd ingegeven door het populair worden in de jaren 90 van verhalen over paardenfluisteraars. Al met al was het toch een prettige verrassing dat de verhalen over Buddy Longway werden voortgezet. De thematiek in dit verhaal is wel die zoals we dat van Derib gewend zijn. Hoewel hij nu meer nadruk legt op de natuur en het menselijke onbegrip voor zijn omgeving, zijn haat, onbegrip en de positie van de indianen nog steeds thema's in zijn werk.

18 De verdwaalde kogel

Buddy Longway - De verdwaalde kogel

Het verhaal pikt de draad op waar het vorige album stopte. Het viertal is onderweg met de paarden naar Gregor wanneer plotseling het paard van Chinook van ouderdom sterft. De plaats van Maanvlek wordt ingenomen door de merrie die de kudde aanvoert, nu Wilde genaamd. Terwijl het fort nog maar anderhalve dag reizen is, doemen opeens een groep indianen op. Tot ieders verrassing bevindt Jeremie zich bij deze groep. Jeremie Longway uit de comic Buddy Longway, tekening van Derib Nadat ze elkaar hadden begroet vertelde Jeremie wat hem was overkomen nadat zijn vader met Michael Cooper Bear Town had verlaten (zie het album 'De wraak'). Het hotel van Curly en Kitty liep goed. Curly kreeg een aanbod om het hotel te verkopen, maar weigerde dit. Dus werd er een paardendiefstal in scène gezet, waarvan Kitty en Jeremie de schuld kregen. Al gauw waren de drie gedwongen om Bear Town te ontvluchten. Maar ver kwamen ze niet. Hun achtervolgers wilde Jeremie ophangen, maar door het ingrijpen van een groep indianen werd hij gered. Hierna nam hij afscheid van Curly en Kitty en sloot zich aan bij de groep indianen.
Samen met de groep begon hij aanvallen uit te voeren op de kolonisten en het leger. Jeremie had definitief de kant van de indianen gekozen. Tijdens de winter was de groep gedwongen een deel van hun eigen paarden op te eten om te overleven. Dus waren ze op zoek naar nieuwe rijdieren. De stofwolk van de kudde van zijn ouders trok de aandacht. Toen wist hij nog niet dat zij het waren. Aan het einde van zijn verhaal gaat Jeremie ervan uit dat zij een deel van de paarden kunnen nemen. Maar zijn ouders weerhouden hem hiervan. Jeremie is verbijsterd als hij verneemt dat de paarden bestemd zijn voor het leger. Vol van emoties probeert iedereen te slapen. Maar de volgende ochtend wordt Buddy gewekt door Chinook. Jeremie en de indianen nemen de kudde mee, maar op het moment dat zij willen vertrekken verschijnt een leger afdeling aan de horizon. De soldaten zijn gekomen om Buddy te arresteren. Bij de afdeling is soldaat Lewis, die samen met de dochter van Ryan heeft geprobeerd om Buddy te doden en nu beschuldigt hij Buddy Longway van de moord op Lyndsay Ryan. Dan ziet één van de soldaten de indiaanse groep van Jeremie. Een vuurgevecht volgt met een tragische afloop. Jeremie is dodelijk getroffen door een kogel en sterft.
Terwijl de rest van het gezin vlucht met de paarden wordt Buddy meegenomen door het leger. Eenmaal in de cel verteld Lewis dat hij Buddy vals heeft beschuldigd omdat hij van Lyndsay Ryan hield en Buddy verantwoordelijk is voor haar dood. Gregor komt Buddy verdedigen en bewijst de onschuld van de trapper. Maar Lewis is inmiddels gevlucht. Bij het tijdelijke graf van Jeremie komt het tot een confrontatie tussen Buddy en de soldaat. Lewis vindt hier de dood. Ondertussen heeft Chinook de kudde terug gebracht naar de vallei en laten de paarden achter. Het gezin wordt herenigd en Jeremie krijgt een traditionele indiaanse begrafenis.

Centraal in het album 'De verdwaalde kogel' (La balle perdue) uit 2003 staat natuurlijk de terugkeer van Jeremie. Hij heeft een keuze moeten maken in zijn leven. Een keuze die de rest van de Longways in mindere mate maakt. De zoon is veel radicaler. Maar zijn radicaalheid is ingegeven door zijn opgedane ervaring als kind van een blanke vader en een indiaanse moeder. Hij wordt gezien als een tweederangsburger en een grote hoeveelheid vooroordelen en racisme is zijn deel. Wanneer het zover gaat dat zijn omgeving denkt hem straffeloos te kunnen vermoorden (de ophanging na de valse beschuldiging), keert hij zich tegen de blanke maatschappij en gaat over tot geweldsdaden. Zijn haat voor dat deel van de wereld die hem heeft uitgestoten is het resultaat van de gedragingen van die samenleving zelf. Derib gebruikt dit thema met de verandering van de personage van Jeremie. De zoon wordt gedreven door zijn haat. In feite is hij hetzelfde geworden als de omgeving die hij verafschuwd. Iedere blanke kolonist of soldaat is een vijand die gedood mag worden, ongeacht wie het is. In de personages van Buddy en Chinook probeert Derib ook dit deel van de boodschap ook over te brengen (het moment van de blik). Doordat van Jeremie zo'n radicaal personage is gemaakt, kon het niet anders dan verkeerd aflopen met hem. Dit gebeurt dan ook wanneer hij wordt doodgeschoten tijdens het vuurgevecht.

19 Opstand

Buddy Longway - Opstand

In 2004 verscheen album Opstand (Révolte). We zien twee mannen, een zekere Nils Howard en de jonge kunstenaar Jeff Johnson, die met huifkar onderweg zijn naar het reservaat. We pakken de draad van het leven van de Longways weer op vijf jaar na de dood van Jeremie. Om het verlies van hun zoon te verwerken helpen Buddy en Chinook hun vrienden Gregor en Mariska om het indianenreservaat te leiden. Kathleen heeft zich in zichzelf teruggetrokken na de dood van haar broer.
Dan arriveren Howard en Johnson in het reservaat. Howard wil Gregor Komonczy spreken om hem een voorstel te doen. Hij wil handel met de indianen drijven. In ruil voor bizonhuiden levert hij hen snuisterijen zoals glazen kralen, dekens en keukengerei. Tijdens het gesprek zegt hij dat hij geen alcohol wil leveren aan de indianen. Dan blijkt ook de reden waarom Jeff Johnson met Howard is meegereisd. Tijdens het gesprek had hij al een schets zitten maken van Kathleen. Hij werkt als tekenaar voor een krant die hem gevraagd heeft een rapportage te maken over het indianenreservaat. Howard krijgt geen toestemming om zijn handel te drijven. Maar Buddy Longway volgt hen op afstand omdat hij zeker wil weten dat ze het reservaat verlaten. Wanneer Howard een kudde bizons ziet schiet hij er één neer. Hierop komt gelijk een groep indianen polshoogte nemen.
De groep wordt geleid door Zwarte Beer. Ondanks het verbod geeft hij de indianen toch een aantal snuisterijen. Wanneer Buddy hem hierop aanspreekt, kiezen de indianen echter de kant van Howard. Wat niemand weet is dat Kathleen de groep ook is gevold en alles van een afstandje observeert. Zodra Howard begint om de indianen whisky te geven probeert Jeff in te grijpen, maar dit mislukt. Hierop reist Jeff in z'n eentje verder. Kathleen Longway uit de comic Buddy Longway, tekening van Derib Inmiddels heeft Buddy Gregor op de hoogte gebracht. Hij gaat naar het fort voor hulp en Buddy en Chinook gaan op zoek naar Kathleen. Hun dochter heeft dan contact gemaakt met Jeff. Ze gaan samen proberen om Howard tegen te houden. Hierbij hebben ze de hulp van Grijze Wolk en zijn mannen nodig. Howard heeft Zwarte Beer meer whisky beloofd in ruil voor bizonhuiden. Met zijn tweeën kunnen ze de mannen niet tegenhouden, dus hoopt Kathleen dat Grijze Wolk hen kan helpen. Wanneer Kathleen en Jeff 's avonds bij een vuurtje zitten te eten verschijnt Grijze Wolk. Nadat Kathleen heeft uitgelegd wat er is gebeurt, zegt Grijze Wolk zijn hulp toe.
De volgende ochtend begint de groep van Zwarte Beer met de jacht. De bizons worden ontdaan van hun huiden. Ook Snel Hert, de stamleider in het reservaat komt dit te weten en rijdt met een groep krijgers naar de locatie. Ditzelfde doen Buddy en Chinook die onderweg de groep van Kathleen, Grijze Wolk en Jeff tegen komen.
Kathleen verteld haar ouders wat er is gebeurt. Wanneer ze denkt dat haar vader aan haar woorden twijfelt, bijt ze hem toe dat Jeff tenminste iets doet. Samen met haar ouders, Jeff, Grijze Wolk en zijn mannen rijdt ze Howard achterna. Maar de groep van Snel Hert is het eerste bij de handelaar. Wanneer hij Zwarte Beer wil stoppen wordt hij door deze laatste neergestoken. Gealarmeerd door een schot komt de groep van Kathleen nu ook op de plaats aan. Wanneer tenslotte het leger ook arriveert wordt de situatie nog meer gespannen. Onder aanvoering van Kathleen valt de groep van Grijze Wolk het leger aan. De soldaten openen het vuur. Buddy trekt zijn dochter uit het zadel, maar wordt zelf in zijn arm geraakt. Onder het vuur van het leger trekt de groep van Grijze Wolk zich terug. Howard maakt ondertussen van de verwarring gebruik om te vluchten, maar hij wordt gezien door Grijze Wolk die hem achtervolgt en doodt. Wanneer hij op zijn beurt wordt achtervolgd door twee soldaten, keert hij om en valt hen aan. De soldaten hebben geen keuze en schieten Grijze Wolk dood. Zijn dood en die van Howard maakte een einde aan de opstand. De indianen keren terug naar hun reservaat. Grijze Wolk wordt naast Jeremie begraven. Kathleen vertrekt samen met Jeff haar eigen toekomst tegemoet.

In dit voorlaatste deel van de serie staat de ontwikkeling van Kathleen centraal. Zij is een zelfstandige vrouw geworden die nog steeds moeite heeft met de dood van haar broer Jeremie. Ook zij heeft nu de kant van de indianen gekozen en besluit niet langer de weg van haar ouders te bewandelen. Zij kiest in haar emotie eerst de weg van het geweld, maar in tegenstelling tot Jeremie komt zij er tijdig achter dat dit niet de juiste weg is om te bewandelen.
Het vertrek van Kathleen met Jeff symboliseert een nieuwe fase in het leven van Buddy Longway en Chinook. Hun kinderen zijn ieder hun eigen weg gegaan. Die van Jeremie was kort en eindigde rampzalig, het pad dat hun nu volwassen dochter heeft gekozen belooft meer geluk voor de toekomst.
Zo wordt in de serie in algemene termen het natuurlijke verloop van het leven van Buddy voortgezet. Het begon dat hij als jongeman de vrouw van zijn leven ontmoette, dat zij verliefd werden op elkaar en hun eigen plaats in de wereld gingen maken. De geboorte van hun kinderen luidde een nieuwe fase in, gevolgd door de zorgen voor hun opgroeiende kinderen. Het volwassen worden van de kinderen die zich losmaken van hun ouders is met het vertrekt van Kathleen voltooid.

20 De bron

Buddy Longway - De bron

Een jaar is voorbij gegaan. Buddy is hersteld van zijn verwonding en hij en Chinook wonen nog steeds bij het reservaat. Dan arriveert een ruiter van de Pony Express, hij heeft post voor de Longways. Het is een brief van Kathleen en een krant met hierin het artikel van Jeff over het reservaat (zie het album 'Opstand'). Hun dichter gaat nu naar school en wil door leren om advocaat te worden en via deze legale weg de positie van de indianen in het reservaat verbeteren. Buddy en Chinook zijn verheugd met het nieuws. Ze besluiten terug te gaan naar de oude plek waar zij ooit hebben gewoond.
Nadat zij afscheid hebben genomen van de stam van Snel hert en van Gregor en Mariska, begint de lange reis naar het noorden. Onderweg komen ze een groep Blackfeet tegen. Gelukkig voor hen is Rode Tak (zie het album Het geheim) bij de groep aanwezig en mogen zij voortreizen. De man die Buddy (en vooral Jeremie) toen geholpen hebben, White Crow, is inmiddels getrouwd met de dochter van Rode Tak en woont in het dorp. De man die zij toen beledigd hebben, Vurig Paard, is nog steeds vervuld van haat jegens de Longways en zwerft in de marge van de stam rond.
Nadat zij hun reis hebben vervolgd, brengen ze eerst een bezoek aan de hut van Slim Eenoog (zie het album 'Chinook'). Inmiddels woont het neefje van Slim, Dennis, bij hem. Wanneer ze de volgende dag op de plaats komen van hun oude hut beseffen ze dat zij hier niet meer kunnen leven. De plaats herbergt teveel herinneringen. Wanneer ze de volgende dag wegrijden komen ze Dennis tegen. Slim wordt vermist. Hij is achter een grizzly aangegaan en niet meer teruggekomen. Buddy en Chinook helpen de jongen. Het spoor leidt hoog de bergen in. Uiteindelijk vinden Buddy en Dennis de bewusteloze en gewonde Slim. Ondanks een ontmoeting met de beer lukt het ze Slim naar de hut te brengen. Maar de verwondingen waren te erg en Slim overlijdt. Die winter bleven Buddy en Chinook bij Dennis in de hut van Slim.
Die winter treffen Rode Tak en Vurig Paard elkaar. Deze laatste is nog steeds vol haat vanwege zijn gekrente eergevoel. Op een nacht sluipt Vurig Paard de tipi van Rode Tak binnen en komt er dan achter dat Buddy en Chinook terug zijn. Hij vermoordt Rode Tak en sluipt weg in de nacht. Zijn volgende doelwit zijn de Longways. Tot aan de lente gebeurt er niets. Buddy en Chinook bezoeken het fort en zien de oude Cesar en Michael. Maar uiteindelijk komt Vurig Paard achter de woonplaats van Buddy en Chinook en begeeft zich op weg voor zijn wraak.

In het album is een epiloog toegevoegd. Het verhaal wordt nu verder verteld vanuit het oogpunt van Kathleen die het graf van haar ouders komt bezoeken. Nu leert zij ook dat Vurig Paard de moordenaar is van haar ouders. Nadat zij samen met Jeff een bezoek heeft gebracht aan het graf van haar ouders keert zij terug naar huis.

Het in 2006 verschenen album 'De bron' (La source) is het 20ste en laatste deel uit de reeks over Buddy Longway. Derib laat een aantal oude bekenden nog éénmaal ten tonele verschijnen. We komen er achter hoe het afloopt met Slim Eenoog. Dat de zus van Michael Cooper inmiddels is verder getrokken met haar gezin, haar broer leeft nog wel in het fort. Een aantal personages passeert zo de revue. Ook worden we deelgenoot gemaakt van het einde van Buddy Longway en zijn Chinook. Wel is enigszins opmerkelijk dat Derib hiervoor een personage gebruikt uit een veel eerder album, namelijk Vurig Paard uit het in 1977 verschenen album 'Het geheim'. Ook in de verhaallijn zijn dan inmiddels een flink aantal jaren verstreken, wellicht had een andere aanleiding voor het einde van Buddy en Chinook meer voor de hand gelegen.

Maar het einde is daar. De gekozen titel voor het album illustreert des te meer dat Derib het verhaal wilde laten eindigen waar het ooit begonnen is. Of dit het definitieve einde is van de verhalen over de trapper is natuurlijk nooit zeker. Er blijven altijd mogelijkheden om eerdere periodes uit zijn leven of een van de gezinsleden als uitgangspunt te nemen voor een nieuw verhaal. In de stripwereld is dit zeker vaker voorgekomen. Ook een nieuwe reeks met de laatst overgebleven Longway, Kathleen biedt mogelijkheden tot nieuwe verhalen. Maar of dit ooit zal gebeuren? Derib kan hier als enige antwoord op geven, maar wellicht weet hij het zelf ook nog niet.

21 Seizoenen van een leven door Kathleen

Buddy Longway - Seizoenen van een leven door Kathleen (Les Saisons d'une vie)

In 2006 verscheen, naar het zich liet aanzien, het laatste album uit de mooie serie Buddy Longway. Het laatste gedeelte van het vorige album gaf al een beleving vanuit het oogpunt van Kathleen, de dochter van Buddy Longway en Chinook en de enige overlevende van de familie. Na vijf jaar verscheen een nieuw album wat vanuit hetzelfde perspectief is gemaakt. Het is een terugblik op het leven van de familie Longway vanuit het gezichtspunt van Kathleen. Hoewel ik het nu een album noem, is het geen album in de klassieke zin. Er worden geen nieuwe belevenissen vertelt maar Kathleen kijkt terug naar het verleden. In haar gedachten die je als lezer kan volgen komen de belevenissen van het gezin nog eenmaal aan bod. Het is eerder een eerbetoon dan een verhaal. Kathleen is inmiddels advocaat en beschrijft haar herinneringen. Met mooie illustraties ga je als lezer nog eenmaal langs de geschiedenis van Buddy Longway, zijn vrouw Chinook, hun zoon Jeremie en natuurlijk de belevenissen van Kathleen zelf. Na Buddy, Chinook en Jeremie komen de eerste verwijzingen nog de albums. Zoals het spelen van Jeremie met wolfje.
Belevenissen die terug te vinden zijn in het in 1976 verschenen album 'Drie mensen gingen voorbij' (Trois hommes ont passé). En via het verhaal 'De eland' (L'original) kom je uiteindelijk bij de laatste delen uit de reeks. Ieder terugblik is bedacht met een schitterende tekening. De liefde voor de reeks die Derib heeft druipt ervan af. En zeer terecht. Want als iets deze serie zo kenmerkt is het liefde. Liefde voor het gezin en voor de naasten in de omgeving.
Ik ben blij met dit eerbetoon dat Derib nu als nog heeft laten uitgegeven. Een mooie serie als Buddy Longway verdient dit. Nogmaals het album 'Seizoenen van een leven door Kathleen' (Les Saisons d'une vie) is geen echt verhaal op zich, maar als je gecharmeerd bent van Derib en de albums over Buddy Longway is deze uitgave zeer zeker het overwegen waard.

Buddy Longway en Chinook tekening van Derib