1 De Jappen vallen aan

Buck Danny - De jappen vallen aan (Les japs attaquent)

Het is juli 1941. De net afgestudeerde ingenieur Buck Danny dwaalt door de straten van New York op zoek naar werk. Uiteindelijk vindt hij dit bij de Beauchamp Naval Corp. Het bedrijf stuurt Buck naar hun werf op Hawaii, Pearl Harbour. Terwijl hij daar is, maakt Buck de Japanse aanval op Pearl Harbour mee. De Verenigde Staten nemen deel aan de tweede wereldoorlog en Buck Danny gaat in dienst. Hij wordt ingelijfd bij een eskader bommenwerpers op een vliegdekschip in de Pacific. Buck Danny vlak voor een vlucht De commandant stuurt hem en zijn mannen op een verkenningsmissie. Samen met Fats, de schutter, en Dickie, de waarnemer, begint hij aan de tocht. Al snel komen ze in gevecht met Japanse vliegtuigen. Na een dapper gevecht stort hun toestel neer en de mannen brengen zich met hun parachute in veiligheid. Ze komen terecht op het eiland Guadalcanal. En met de hulp van een jongen, Terry Lorrimer, bereiken de drie een Japans vliegveld. De jongen hield zich schuil voor de Japanners. Het lukt ze om een toestel te stelen en te vluchten. Alleen wordt Fats bij de vlucht gedood. Buck keert terug op het vliegtuigschip de 'Yorktown' en krijgt de beschikking over een nieuw toestel. Een hellcat. Al gauw volgt een nieuwe missie. Een aanval op een Japans vliegveld. Dit is ook het moment dat Buck zijn eerste tegenstander neerschiet. De gevechten om het eiland Guadalcanal zijn ondertussen in volle hevigheid losgebarsten. Het eskader van Buck Danny neemt deel aan de gevechten. Tijdens een missie wordt Buck weer neergeschoten en ditmaal wordt hij gered door een torpedobootjager. Omdat hij zijn hellcat kwijt is, krijgt Buck ditmaal de beschikking over een helldiver-toestel. Na een verkenningmissie hebben ze de Japanse vloot gevonden en de gevechten barsten weer los. Ditmaal betalen de Japanners een hoge prijs. Hun vliegdekschip 'Ryukaku' wordt door de Amerikaanse vliegers tot zinken gebracht. Dan barst de slag om de Koraalzee in alle hevigheid los. Over en weer vallen slachtoffers. De Amerikanen komen ook niet ongeschonden uit de strijd. Het vliegdekschip 'Lexington' verdwijnt in de golven. De slag om Midway gaat beginnen.

Het album 'De jappen vallen aan' (Les japs attaquent) is het eerste uit de serie over Buck Danny. Het verscheen kort na de afloop van de tweede wereldoorlog in 1949. Het is duidelijk te merken dat dit de eerste verhalen zijn waaraan Charlier en Hubinon hebben gewerkt. De tekenstijl is nog verre van vast. Zoals al eerder opgemerkt, had Hubinon in deze fase nog wat moeite met het weergeven van de personen. Het uiterlijk wil nog wel eens iets veranderen en is zeker nog niet gedetailleerd. Ook het scenario is nog duidelijk beïnvloed door de tijd waarin het is geschreven. De avonturen van Buck Danny vinden plaats tijdens de gevechten in de Pacific, waarbij vooral Guadalcanal en de slag om de Koraalzee een grote rol spelen. De manier waarop over deze gevechten wordt bericht is redelijk typerend voor de tijdsperiode en geven vooral het Amerikaanse perspectief weer.

2 De geheimen van Midway

Buck Danny - De geheimen van Midway (Les mystères de Midway)

Buck Danny is weer op de Yorktown. Wanneer er een vrijwilliger gevraagd wordt voor een verkenningsvlucht meldt hij zich aan. In een Grumman Wildcat stijgt hij op. Een tijdje lijkt er niets aan de hand totdat hij belaagd wordt door een groep Japanse zero's. Hoewel Buck zich moedig weert, verliest hij zijn Wildcat en moet hij uit zijn vliegtuig springen. Buck en Susan nemen afscheid Ook een japanner komt in de zee terecht, maar de Amerikaanse vlieger rekent met hem af met de hulp van de haaien. Maar omdat de Japanse vliegtuigen niet naar hun basis zijn teruggekeerd komt een ander vliegtuig hen zoeken. Ze vinden Buck en nemen hem gevangen. Eenmaal op het eiland Guadalcanal wordt Buck ondervraagd. Maar hij weigert iets los te laten. Dan spelen de Japanners een troep uit. Ze hebben een Amerikaanse vrouw gevangen genomen, Susan Holmes. Als Buck niet praat, dan doden ze haar. Op het moment dat Buck voor dit dilemma staat wordt hij geholpen door een groep Amerikaanse bommenwerpers die de Japanse basis aanvallen. Dankzij de aanval van de B-25's kunnen Buck en Susan ontsnappen. Ze stelen een Japanse tank en rijden totdat het voertuig geen brandstof meer heeft. Te voet gaan ze verder en komen bij een plantage. Een Zweed is de eigenaar en hij helpt het tweetal verder. De Zweed, die Olson heet, zorgt ervoor dat ze aan boord van een Chinese jonk het eiland kunnen verlaten. Maar Olson betaald een hoge prijs voor zijn hulp. Een inlander verraad zijn baas aan de Japanners, die Olson executeren. De Japanners zetten de achtervolging in, maar de tussenkomst van een Amerikaanse onderzeeër redt hen. Buck en Susan gaan met de onderzeeër verder en komen aan op een basis op de Fidji eilanden. Met een B-17 Vliegend Fort gaan de twee verder naar Hawaii. Onderweg vallen Japanse vliegtuigen hen aan, maar Susan blijkt haar mannetje te kunnen staan. Buck neemt afscheid van Susan en keert terug naar de Yorktown. Dan begint de slag om Midway die beslissend is voor het maritieme overwicht in de Pacific. Buck neemt deel aan de gevechten. De Amerikanen winnen de slag, maar tegen een hoge prijs.

Met 'De geheimen van Midway' (Les mystères de Midway) uit 1949 werden de avonturen van Buck Danny voortgezet. De structuur van het album is vrijwel hetzelfde als het eerste deel uit de serie. De lotgevallen van Buck Danny worden verteld en geplaatst tegen de achtergrond van de strijd in de Pacific. Vooral het laatste deel van het album vertelt eigenlijk alleen hoe de gevechten verliepen. De hoofdpersoon komt dan alleen nog sporadisch in beeld. Het verhaal ademt ook duidelijk de geest van eind jaren 40. Buck is de stoere, koene en ridderlijke held die het opneemt tegen de wrede vijand. Ik vind dat dit vooral merkbaar is tijdens de ondervraging op Guadalcanal. Susan Holmes duikt eigenlijk uit het niets op in het verhaal. Volgens de Japanners is zij een spion, maar nergens spreken Buck en Susan over hoe zij op het eiland terecht is gekomen. Naarmate de serie zich zou gaan ontwikkelen, zou in het scenario hier wel aandacht aan worden besteed. Maar goed, het is een verhaal uit 1949 en duidelijk is dat de strip nog tot wasdom moest komen. Toch was het zeker voor een strip uit die periode een goed verhaal. De technische details van de vliegtuigen worden steeds beter. Het is duidelijk dat, voorafgaand aan het maken van het verhaal, studie is verricht. De meeste Amerikaanse toestellen uit de tijd komen wel voorbij. Van een aantal zijn bijzonderheden vermeldt op de pagina De vliegtuigen van Buck Danny.

3 De zonen des hemels

Buck Danny - De zonen des hemels (La revanche des fils du ciel)

Na een korte rustperiode wordt Buck Danny teruggeroepen naar het hoofdkwartier van de luchtmacht in de Stille Oceaan. Na een lange vlucht komt hij aan in San Diego. Hier krijgt hij te horen dat hij is bevorderd tot commandant en dat hij het bevel over een groep vliegers krijgt. Buck wordt de commandant van een groep vliegers die de vliegende tijgers worden genoemd. Deze piloten steunen de Chinezen in hun strijd tegen de Japanse bezetter. Buck Danny en Sonny Tuckson De volgende dag vliegt hij naar Australië waar de rest van de vliegers al zijn. Althans op één na. Op het vliegveld ontmoet Buck de impulsieve vlieger Sonny Tuckson. Samen maken ze de reis naar Australië. Eenmaal aangekomen maken ze kennis met de rest van de groep. Naast de Amerikanen Stinson, Little, Jones en Tumbler maken ook drie Chinezen deel uit van de groep. Buck komt er al snel achter dat Tumbler niet erg is ingenomen met zijn nieuwe commandant. Wanneer ze eenmaal op zee zijn, spreekt hij Tumbler hierover aan. Deze is van mening dat Buck zijn baantje in de schoot geworpen heeft gekregen. Hij zal Buck gehoorzamen, maar verder wil hij niets met zijn commandant te maken hebben. Het beloofd een spannende reis te worden. Mist is een gevaarlijk iets, omdat het schip dan het konvooi kwijt kan raken. Maar er is een veel groter gevaar aan boord. Eén van de Chinese vliegers, Mo-Sjoeng-Joeng, is een Japanse spion. Hij seint de positie van het schip door. Het schip waar de vliegers op zitten wordt dan ook aangevallen door Japanse vliegers en tot zinken gebracht. De mannen brengen zich in veiligheid in een reddingsboot. Eenmaal op zee worden ze aangevallen door een Japans toestel, maar nu bewijst Tumbler dat hij in ieder geval moedig is. Hij schiet het toestel neer. Dankzij de radio van de Japanner kunnen de vliegers hun positie doorgeven en worden ze gered. Ondertussen heeft Sonny al wel het idee dat er een spion in hun midden is. Uiteindelijk bereikt de groep de basis van de vliegende tijgers, ondanks de valstrik die de spion had gezet. Maar bij de eerste missie dreigt het al meteen mis te gaan. Het toestel van Tumbler stort neer, maar Buck kan hem redden. Wanneer de vier toestellen weer terugvliegen, worden ze aangevallen door de japanners. Eén van de vliegers, Stinson, is zijn angst niet meer de baas en vlucht. Sonny dekt nu in zijn eentje de aftocht van zijn kameraden. Hij raakt gewond en moet zijn toestel aan de grond zetten, midden in vijandelijk gebied. Maar Buck begint een reddingsmissie zodra hij terug is. Ook Stinson, die zijn fout goed wil maken, gaat mee. Het lukt om Sonny terug te halen. Stinson maakt zijn fout goed door zich op te offeren voor zijn kameraden. En terug op de basis is de vrede getekend tussen Buck en Tumbler. Maar de avonturen bij de vliegende tijgers zijn nog lang niet over.

Het derde album van Buck Danny verscheen in 1950. Met 'De zonen des hemels' (La revanche des fils du ciel) worden de avonturen van Buck Danny voortgezet. Het is een deel dat een groot aantal veranderingen inluidt. In de eerste plaats is er natuurlijk de kennismaking met de twee personages die deel uit zullen blijven maken van de reeks, Sonny Tuckson en Jerry Tumbler. Maar het is ook het eerste album dat volledig draait om de avonturen van de vliegers zelf. In de vorige twee albums werd meer terloops een verhaal verteld over Buck Danny, terwijl ook een groot deel besteed werd aan het vertellen over de slag bij Midway. Dat is nu niet meer het geval. Ook krijgt Danny voor het eerst te maken met een spion en moet hij als commandant leiding geven aan een groep vliegers. Een rolverdeling die niet meer weg zou gaan. Dit album legt de contouren neer voor de rest van de serie.

De echte Flying Tigers Vanaf het derde deel van de reeks dient Buck Danny bij de 'Flying Tigers'. Deze eenheid heeft tijdens de tweede wereld daadwerkelijk bestaan. The Flying Tigers was de populaire naam van het 1st American Volunteer Group (AVG) van de Chinese luchtmacht in 1941-1942. De vliegende tijgers waren een groep particuliere militairen die voor de Chinese regering vlogen op contractbasis. Tegenwoordig worden deze groepen omschreven als huurlingen. De leden van de Flying Tigers hadden lucratieve contracten met de Chinese regering, met salarissen variërend van $600 voor een piloot tot $750 voor een squadron commandant. Deze salarissen waren drie keer zoveel als wat ze zouden hebben verdiend bij de Amerikaanse troepen. Het waren meestal voormalige Verenigde Staten Army (USAAF), Navy (USN) en Marine Corps (USMC) piloten en grondpersoneel.
De Flying Tigers werd opgericht door Luitenant-generaal Claire Lee Chennault (6 september 1893 - 27 juli 1958) met toestemming van president Roosenvelt en het Amerikaanse oorlogsministerie (de voorloper van het ministerie van defensie). De Chinese overheid had dringend behoefte aan ervaren vliegers en dus werd oogluikend toegestaan dat er Amerikanen werden geworven om bij de Flying Tigers dienst te doen. (Wat dat betreft is er weinig veranderd in de wereld.) De groep bestond uit drie fighter squadrons met ongeveer 20 vliegtuigen per stuk. Ze werden getraind in Birma voor de Amerikaanse toetreding tot de Tweede Wereldoorlog met als missie het verdedigen van China tegen de Japanse strijdkrachten. Het logo van de Flying Tigers (de tijger mond) is één van de meest bekende uit de tweede wereldoorlog. De groep zorgde voor positieve berichten in de periode dat de Japanners overwinning op overwinning behaalden. Dit heeft zeker bijgedragen aan hun huidige bekendheid, hoewel deels gecreëerd door de toenmalige media. De Flying Tigers vlogen met de Curtis P-40.

4 De vliegende tijgers

Buck Danny - De vliegende tijgers (Tigres volants)

Op de basis van de vliegende tijgers heerst opwinding. Er zijn nieuwe toestellen aangekomen. Drie P-38 Lockheed Lightnings behoren nu ook tot de mogelijkheden van de Amerikanen. Tumbler gaat de toestellen uittesten samen met twee nieuwe piloten. Omdat deze onervaren zijn, vliegen ze naar een rustige sector. Maar de Japanse spion, Mo-Sjoeng-Joeng, slaat wederom toe. Hij informeert zijn contactpersonen en de drie Lightning toestellen komen terecht in een gevecht met Japanse jagers. De twee nieuwe piloten worden neergehaald en Tumbler redt het maar net terug naar de basis. En hier wacht hem een nare verrassing. Tumbler en Buck Danny, tekening van Hubinon De kolonel laat hem arresteren. Een woedende Tumbler wordt afgevoerd en krijgt die avond bezoek van Mo-Sjoeng-Joeng. De Japanner is er van overtuigd dat Tumbler verraad wil plegen en wraak wil nemen. Maar Tumbler krijgt nog een bezoeker, namelijk Buck Danny. Deze legt aan Tumbler uit dat zijn arrest bedoeld is om de Japanners zand in de ogen te strooien in de hoop zo het spionnennetwerk bloot te leggen. Tumbler is direct akkoord en vertelt van het bezoek van de Mo-Sjoeng-Joeng. Om de zaak echt te doen overkomen, spreken de twee af dat Tumbler net zal doen of hij het toestel van Buck saboteert. Buck zal dan net doen alsof hij een probleem met zijn toestel. Die nacht voert Tumbler het plan uit, maar weet niet dat Mo-Sjoeng-Joeng zijn werk aan het toestel van Buck voltooit. Danny stort dan ook echt neer en komt in de ziekenboeg terecht. Maar het plan van de Amerikanen slaagt. Tumbler kan het Japanse spionnennetwerk infiltreren. Maar er doet zich een nieuwe noodsituatie voor. In een belegerde stad dreigen kinderen om te komen in het oorlogsgeweld. Wanneer Buck dit hoort en ook nog dat een oude bekende van hem bij de kinderen is, bedenkt hij zich geen moment. Hij ontslaat zichzelf uit het ziekenhuis en gaat samen met Sonny en Tao onderweg met een vliegtuig om de kinderen en Susan Holmes (zie het album 'De geheimen van Midway') te redden.
Met een Dakota toestel naderen ze de stad. Het lijkt er op dat de Japanners instemmen met een staakt-het-vuren om de kinderen te evacueren. Maar zodra het toestel met de kinderen weer in de lucht is, vallen de Japanse toestellen aan. Dankzij een list en de snel te hulp gekomen vliegende tijgers, ontkomt het toestel met de kinderen aan zijn belagers. Maar de problemen zijn nog lang niet over. Er wordt een nieuw offensief gepland en de vliegende tijgers moeten hun orders op de één of andere manier zien binnen te halen. En dus wordt er een list verzonnen. Buck doet net alsof het met hem een stuk slechter gaat. Hij wordt teruggebracht naar Calcutta, waarbij Susan als zijn verpleegster meegaat. Eenmaal op het hoofdkwartier, krijgt Susan de nieuwe plannen en vliegt Buck met haar terug. Althans dat is het plan. Ook Mo-Sjoeng-Joeng vliegt mee naar Calcutta. Tumbler blijft achter als zijn plaatsvervanger. De Amerikanen denken alles onder controle te hebben. Maar wat zij niet weten is dat miss Lee, een verpleegster, ook een Japanse spion is. Ook zij vliegt mee naar Calcutta. Eenmaal aangekomen wordt Mo-Sjoeng-Joeng gearresteerd voor verraad. Maar andere Japanse agenten bevrijden hem. Ondertussen zorgt miss Lee ervoor dat Buck een slaapmiddel krijgt, waarna ze zijn identiteitspapieren steelt. Zo kan Mo-Sjoeng-Joeng de plaats van Buck innemen. Wanneer de Amerikanen hier achter komen is het te laat en is het toestel met Mo-Sjoeng-Joeng en Susan al vertrokken. Gelukkig ontdekt Susan dat niet Buck, maar Mo-Sjoeng-Joeng het toestel bestuurt en zij springt uit het vliegtuig met een parachute. Wanneer de Japanse spion ontdekt wat zij heeft gedaan, verlaat ook hij het vliegtuig. Eerst zijn de Amerikanen te neergeslagen maar zodra bekend wordt dat Susan zich ergens in de jungle bevindt met de plannen, gaan Buck, Sonny en Tao naar haar op zoek. Ze vinden haar terug, maar bevinden zich in vijandelijk gebied. Ze moeten zich een weg banen naar hun eigen linies.

Het album 'De vliegende tijgers' (Tigres volants) verscheen in 1951 en ademt nog volledig de sfeer die net na de oorlog aanwezig moet zijn geweest. De Japanners zijn per definitie onbetrouwbaar en worden ook in de tekenstijl niet erg flatteus neergezet. De tekenstijl moet zich sowieso nog verder ontwikkelen. Wat eerder gold voor Buck en Sonny, geldt ook zeker voor de weergave van Tumbler. Hij lijkt nog niet erg op de versie uit de latere jaren. Het album kent wel de terugkeer van Susan Holmes, de vrouw waar Buck al eerder avonturen mee beleefde.

5 De zwarte draak

Buck Danny - De zwarte draak (Dans les griffes du dragon noir)

Achtervolgt door de Japanse troepen banen Buck Danny, Sonny Tuckson, Susan Holmes en Tao zich een weg door de jungle. Door een list lukt het hen om de Japanse troepen een forse nederlaag toe te brengen. De vrienden lijken voor even gered. Maar Mo-Sjoeng-Joeng laat zich niet zo gemakkelijk afschudden. Sonny Tuckson met Buck Danny en Susan Holmes in de problemen, tekening van Hubinon Hij zet de achtervolging in en heeft het geluk dat hij op het juiste moment een Moï treft. Deze stam leeft in dit deel van de jungle en zijn zeer anti-Amerikaans. Mo-Sjoeng-Joeng weet de Moï's te overtuigen. De stam zal hem helpen om de Amerikanen te vangen. En die nacht gebeurt dit dan ook. Tao wordt bewusteloos en vastgebonden achtergelaten in de jungle. De drie Amerikanen worden meegevoerd naar het dorp. Hier treffen zij een triomfantelijke Mo-Sjoeng-Joeng. Maar Buck en zijn vrienden weten de Japanse spion ervan te overtuigen dat zij de plannen al hebben vernietigd. In werkelijkheid heeft Susan ze net op tijd kunnen verstoppen in een waterkan die in hun verblijf stond. Maar dit weerhoudt de spion er niet van om aan te dringen op hun dood. Iets waar de Moï's gehoor aan gaan geven. Hun hoofden zullen door de heilige olifant van het dorp verpletterd worden. Althans dat is de bedoeling van de Moï's. Maar gelukkig voor Buck, Sonny en Susan heeft Tao zich weten te bevrijden.
Door vuur te stichten redt hij zijn vrienden uit het kamp. De plannen worden vlug opgehaald en de reis gaat verder. Ze kunnen hun radio nog eenmaal gebruiken en ontvangen de opdracht om naar Tia-Minh te gaan. Daar worden ze opgewacht door Van-Phun-Tien. Hij zal hen verder helpen op hun reis. Dankzij een gestolen boot bereiken ze eenvoudig de stad en maken ze contact met Van-Phun-Tien. Hij heeft ook al een plan om de groep verder te helpen. In doodskisten worden ze vervoerd naar een Portugees schip, waarvan alleen de kapitein weet wat er werkelijk in de kisten zit. Maar ook nu kijkt het genootschap van de zwarte draak mee. Het schip wordt overvallen en Buck en zijn groep vallen in de handen van piraten. Helaas is de leider ook lid van de zwarte draak. Maar dan steekt er een zware storm op en het schip lijkt te verdwijnen in de oceaan.

Het avontuur wordt voortgezet in het album 'De zwarte draak' (Dans les griffes du dragon noir) uit 1951. Wat Charlier en Hubinon toen nog niet konden weten is dat Buck Danny en zijn gezelschap door een gebied trekken waar de Amerikanen later hun handen nog aan vol zouden hebben, namelijk Vietnam. Voor het verhaal niet van belang, maar toch een saillant detail.
Het verhaal is zeer onderhoudend. Het is duidelijk dat de makers zich goed hebben voorbereid op dit album. Het wijkt af van de eerdere albums omdat het hele verhaal zich op de grond afspeelt. Er is geen enkel luchtgevecht. Toch zijn Charlier en Hubinon er in geslaagd om het verhaal spannend te houden. En de afsluiting van het album dwingt je om direct het volgende deel te gaan lezen.

6 Aanval in Birma

Buck Danny - Aanval in Birma (Attaque en Birmanie)

Een verlaten strand op een eiland. Vier mensen liggen bewegingloos in het zand. Sonny Tuckson is de eerste die het bewustzijn herkrijgt. Snel stelt hij zich op de hoogte van de anderen. Buck Danny en zijn groep op een vlot, tekening van Hubinon Maar ook Buck Danny, Susan Holmes en Tao hebben de storm overleefd. Van anderen is geen spoor. De missie moet nog steeds worden uitgevoerd. Het viertal is in de buurt van de locatie waar de volgende dag de onderzeeboot op hen wacht. En dus besluiten ze een vlot te bouwen en zo van eiland naar eiland te varen om het doel te bereiken. Hoewel Sonny had beloofd om voor voedsel te zorgen, kan gelukkig Susan wel goed vissen. En zo bereiken ze de afgesproken plek. Na enige moeite lukt het ze om contact te maken met de duikboot. Het viertal komt veilig aan boord. Maar de zorgen zijn nog lang niet voorbij. Japanse schepen zoeken aan de oppervlakte naar de duikboot. En uiteindelijk loopt de onderzeeër dan ook op een mijn. Dankzij de moed van een matroos ontkomt het viertal en bereiken ze een Chinese haven. Hier krijgen ze even rust, maar dit duurt maar even. Want Miss Lee herkent Sonny die op straat rondloopt. Ook de jonge vlieger ziet de spionne. Er zal haast moeten worden gemaakt. Ze reizen verder per trein, maar de Japanse spionnen laten de trein overvallen. En zo vallen ze toch in de handen van de Japanners.
Maar het lukt Buck om de plannen tijdig te verstoppen en dus doen de Japanse spionnen een beroep op Tumbler. Ze denken nog steeds dat hij voor hen werkt. Tumbler gaat mee naar de plek waar zijn vrienden gevangen worden gehouden. En het lukt bijna om te ontsnappen. Maar dan verschijnt plotseling Mo-Sjoeng-Joeng. Hij heeft de jungle en het vuur wel overleefd. De vrienden maken gebruik van de verwarring om zich op te sluiten in een toren. Voor zijn vertrek had Tumbler nog kans gezien om de basis op de hoogte te stellen en helikopters zoeken de omgeving af. Buck en zijn groep krijgen contact met de piloten en worden bevrijdt. De plannen worden afgeleverd en het offensief wordt ingezet. Buck Danny wordt bevorderd tot majoor en met de anderen gedecoreerd. Susan keert terug naar haar eigen onderdeel en de oorlog gaat verder. Vele maanden gaan voorbij. De oorlog in Europa is voorbij. En dan komt ook het moment dat Japan capituleert. De oorlog is voor de vrienden voorbij. Ze verlaten het leger en in San Francisco nemen ze afscheid van elkaar. Een ieder gaat zijn eigen toekomst tegemoet.

Het album 'Aanval in Birma' (Attaque en Birmanie) sluit niet alleen deze verhaallijn af. Het verhaal uit 1952 sloot tevens de belevenissen van Buck Danny tijdens de tweede wereldoorlog af. De eerste 6 albums hebben de grondvesten gelegd voor de rest van de reeks. De belangrijkste hoofdpersonages zijn alle drie geïntroduceerd en de basis van hun karakters is vastgelegd. Buck Danny: een leider, dapper en verantwoordelijk; Sonny Tuckson: een heethoofd, een bluffertje met een hart van goud, dapper maar af en toe een stoethaspel. Tenslotte Jerry Tumbler: de zwijgzame van de drie, maar niet minder bereid zijn leven te wagen.
Gedurende de eerste albums is de serie ook duidelijk gegroeid. Waar in het begin de lotgevallen van Buck Danny tussen de oorlogshandelingen door werden verteld, zijn zijn avonturen en die van zijn kameraden centraal komen te staan. Ook het tekenwerk wordt steeds beter. De serie zou, terecht, nog vele jaren blijven bestaan.

7 De smokkelaars van de Rode Zee

Buck Danny - De smokkelaars van de Rode Zee (Les trafiquants de la mer rouge)

De tweede wereldoorlog is voorbij. Buck Danny zwerft door de straten op zoek naar werk. En dat blijkt niet mee te vallen. Door het einde van de oorlog worden er veel minder bestellingen geplaatst en er komen ineens heel veel mensen op de arbeidsmarkt. Hoewel Buck Danny eigenlijk ingenieur is (zie het album 'De Jappen vallen aan') blijken zijn papieren na 4 jaar niet veel meer waard. Maar dan bedenkt hij zich dat hij ook nog iets anders kan, namelijk vliegen! En dus loopt hij het eerste de beste kantoor van een luchtvaartmaatschappij binnen. Maar eenmaal binnen valt zijn oog op een man die hij onmiddellijk herkent. Het is Tumbler. Ook hij kwam op het idee om als civiele piloot zijn diensten aan te bieden, maar ook hier zijn veel te veel mensen op zoek naar een baan. Enigszins ontmoedigd verlaten de twee vrienden het gebouw. Ze besluiten samen iets te gaan eten in een klein Italiaans restaurant. Maar zodra ze ook maar een voet in de zaak hebben gezet, horen ze een bekende stem. Het is Sonny Tuckson die op hoge toon van zijn avonturen tijdens te oorlog verhaalt. De voormalige vlieger heeft een baantje aangenomen als ober, iets wat hem nu niet direct geweldig afgaat. Maar ja, hij verdient er wel geld mee. Afgesproken wordt dat Buck en Tumbler rond blijven kijken voor werk en zodra ze iets gevonden hebben zullen ze Sonny ook op de hoogte brengen. Buck Danny, Tumbler en Sonny naar de Rode Zee, tekening van Hubinon Maar de dagen gaan voorbij zonder dat ze enig geluk hebben. Maar dan lijkt vrouwe fortuna toch in hun richting te kijken. Buck en Tumbler worden op straat aangesproken door een man die op zoek is naar piloten voor een Arabische luchtvaartmaatschappij. Hoewel het allemaal nogal vaag is, gaan de vrienden toch akkoord. Ook Sonny gaat, na enige aarzeling, toch mee. Maar zodra ze het contract hebben getekend blijkt dat ze op eigen kosten in Egypte moeten zien te komen. Maar hoe kom je in Port-Saïd zonder geld? Sonny weet hier wel iets op. Hij regelt het zo dat ze met een vliegtuig mee kunnen liften naar Caïro. Een oude dienstmaat vliegt op die route. Alleen gaan ze mee als verstekelingen, dus moeten ze zorgen dat ze aan het begin van de startbaan klaar staan zonder dat ze gezien worden. Dit laatste gaat mis. Een agent betrapt de drie vrienden en ze moeten snel aan boord van het vliegtuig vluchten. Hierdoor wordt het nog een spannende vlucht, maar met enig geluk bereiken ze heelhuids Caïro en slagen er in ongezien van het vliegveld af te komen. Een deel van de reis kunnen ze hierna nog per trein doen, maar dan is het geld op. Er rest hen niets anders dan de rest per voet af te leggen. Maar plotseling zijn ze getuige van de overval op een jonge vrouw. De mannen aarzelen geen seconde en schieten de vrouw te hulp. De boeven ontkomen maar de jonge vrouw is gered. De jonge vrouw heet Myriam Ben Mhaadi en zij is de dochter van de sjeik der Oulaïs. Als dank geeft ze de vrienden een lift tot Port-Saïd. Daar vinden ze uiteindelijk een kantoor van Arabian Airways. Nadat ze zich gemeld hebben maken ze kennis met Jake, een onaangename man die piloot schijnt te zijn maar ook dronken is. Ze vertrekken direct. Er moeten goederen en mensen naar Mekka gevlogen worden. Jake wil in beschonken toestand zelf het vliegtuig besturen, maar Buck Danny grijpt in en neemt het stuur over. Maar het toestel is veel te zwaar geladen en Buck moet op het vliegveld een noodlanding maken. Bovendien krijgen de drie vrienden direct ruzie met hun nieuwe baas Bronstein. Hoe langer Buck, Tumbler en Sonny rondlopen, hoe meer ze ervan overtuigd raken dat ze bij een stel boeven zijn beland. Een vermoeden dat bevestigd wordt nadat ze een lading wapens hebben gevonden. Maar Bronstein betrapt hen en Tumbler en Buck worden gedwongen om de wapens af te leveren. Sonny blijft achter als gijzelaar. Het nieuwe avontuur is duidelijk geen sprookje uit duizend-en-één-nacht.

In 1952 verscheen het album 'De smokkelaars van de Rode Zee' (Les trafiquants de la mer rouge). Charlier verplaatst de avonturen van de drie vrienden naar het Midden-Oosten. En dit pakt uitstekend uit. De drie vrienden komen na hun ontslag uit de luchtmacht op eigen benen te staan. En dat in een tijd dat er een groot aanbod is op de arbeidsmarkt. Dit vormt de directe aanleiding voor de oud-piloten om een baan te accepteren in het Midden-Oosten. De tegenstanders zijn wapensmokkelaars, iets waar zij zich niet voor wensen te lenen. Charlier heeft echt voor een ander uitgangspunt gezocht om de reeks voort te zetten. In dit album geen grootste luchtgevechten, maar een meer ingetogen strijd van de drie vrienden tegen de smokkelaars. De karakters van de drie hoofdpersonages krijgen nu steeds meer vorm. Langzaam aan ontstaat de rolverdeling zoals deze in de rest van de serie zou blijven. Het scenario heeft de tand des tijds meer dan doorstaan. Het verhaal leest nog steeds prettig en doet niet gedateerd aan. Waar in de vorige albums Susan Holmes als vrouwelijk personage een belangrijk aandeel had, wordt deze rol nu ingenomen door agente XB-16. Een vrouw die een bondgenoot zal moeten worden van de drie vrienden willen zij hun strijd winnen en hun vrijheid herkrijgen in deze turbulente regio. Ook het tekenwerk van Hubinon is weer iets veranderd. Gedurende de eerste albums van de reeks is dit een constant proces geweest. En met dit album beginnen de drie er uit te zien zoals ze in de verdere albums ook zullen gaan verschijnen. Sterke voortzetting van de serie.

8 De woestijnrovers

Buck Danny - De woestijnrovers (Les pirates du désert)

Sonny Tuckson voert samen met Jake een gevaarlijke vlucht uit. Het is echt noodweer, maar Jake wil van geen omkeren weten. Tijdens de vlucht ontmoeten ze een patrouille vliegtuig van de basis in Riyadh. De piloot is verdwaald en omdat Jake niet ontdekt wil worden, zorgt hij ervoor dat het toestel te pletter slaat. Omdat Sonny wil weten wat ze vervoeren doet hij net alsof hij luchtziek wordt en controleert de inhoud. Buck Danny, Tumbler, Jake en Muriel, tekening van Hubinon De vlieger weet niet direct wat het is en neemt een klein beetje mee om later aan Buck en Tumbler te laten zien. Zijn twee vrienden zitten ondertussen nog opgesloten op de basis en agente XB-16, die Muriel heet, wordt door een mannetje van Bronstein in de gaten gehouden. Eenmaal terug op de basis laat Sonny aan Buck zien wat hij heeft vervoerd. Volgens Buck is het hasjiesj. Bronstein smokkelt dus niet alleen wapens, maar ook drugs. Bronstein op zijn beurt bespreekt de gebeurtenissen met zijn beschermheer, Emir Hussein. Ze besluiten dat Muriel een "ongeluk" moet krijgen. Maar gelukkig is de agente van de Intelligence Service hierop bedacht en ontwijkt ze de dodelijke val die voor haar klaar staat. Ze maakt van de gelegenheid gebruik om Buck en Tumbler te bevrijden. Alleen was Bronstein hierop bedacht, toch lukt het de drie om de misdadiger (tijdelijk) uit te schakelen en er vandoor te gaan. Ze denken dat ze veilig zijn wanneer ze bij de Emir aankomen, maar deze hoort bij de bende van Bronstein en neemt de drie gevangen. Maar op de weg terug naar het kamp wordt het gezelschap overvallen door een zandstorm. Buck Danny maakt van de gelegenheid gebruik om zich te bevrijden. Hij slaat een bewaker neer en neemt diens wapen. Verkleedt als hun bewakers trekken de drie naar het kamp. Het lukt ze om de toren te bezetten en krijgen contact met Sonny die net terug komt van een vlucht. Hij ontdoet zich van Jake en het lukt hem om de drie op het vliegveld op te pikken. Jammer genoeg wordt hun vliegtuig wel geraakt door kogels en zij moeten een noodlanding maken in de woestijn. De mannen van Bronstein zetten direct de achtervolging in. Toen Buck in de verkeerstoren was heeft hij een noodsignaal uitgezonden dat bij de Intelligence Service terecht komt. Deze gaan ook op zoek naar het gezelschap. En ze komen op tijd om Buck, Sonny, Tumbler en Muriel te ontzetten wanneer ze onder de voet worden gelopen door de mannen van Bronstein. Meteen wordt koers gezet naar het kamp van de criminelen. Maar alles is in de brand gezet en de boeven zijn gevlogen. Buck en zijn vrienden zijn gered, maar nog lang niet thuis.

Het in 1952 verschenen deel 'De woestijnrovers' (Les pirates du désert) vormt het middenstuk van de avonturen van Buck Danny in het Midden-Oosten. Het verhaal heeft veel vaart gekregen van Charlier. De drie vrienden tuimelen van de ene gebeurtenis in de andere. Het lukt ze om zich, met de hulp van de agente Muriel, te ontdoen van de gevangenhouding door de criminele bende. Het verhaal is ook leuk door het decor waarin het zich afspeelt (ergens in Saoedi-Arabië). Maar anders dan andere verhalen uit die tijd wordt de achtergrond van het verhaal zeker niet overdreven voorgesteld. Het tekenwerk van Hubinon kan mij zeer bekoren in dit deel. Hij geeft mooie weergaven en ook het kleurgebruik is prima. De serie is de kinderschoenen duidelijk ontgroeit.

9 Petroleumgangsters

Buck Danny - Petroleumgangsters (Les gangsters du pétrole)

Buck Danny, Tumbler en Sonny Tuckson zwerven over de straten van het stadje Bereida. Na hun avontuur met de gangsters van Bronstein wachten ze hier op een mogelijkheid om terug te keren naar Amerika. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig omdat de drie vrienden illegaal het land hebben verlaten (zie het album 'De smokkelaars van de Rode Zee'). En majoor Pemberton van de woestijnpolitie heeft nog meer vervelend nieuws. Hij is ervan overtuigd dat Bronstein zich zal willen wreken. Dus raadt hij de drie vrienden aan voorzichtig te zijn. De drie vliegers hebben het kantoor van de majoor nog maar net verlaten en de woorden van de majoor worden bewaarheid. Schutters nemen de drie Amerikanen onder vuur. Alleen door de oplettendheid van Tumbler komen ze er zonder kleerscheuren vanaf. Wanneer kort daarna weer een aanslag wordt gepleegd, valt het besluit dat de drie vrienden voorlopig onderdak zullen vragen aan sjeik Sjeri-El-Maadhi. Buck Danny en zijn vrienden bij Myriam, tekening van Hubinon Het was zijn dochter Myriam die de drie vrienden nog niet zolang geleden hebben gered. De majoor vindt het een uitstekend idee en stuurt een gids met de mannen mee. Maar de spionnen van emir Hussein komen achter het plan en het viertal wordt in de woestijn aangevallen. Ternauwernood kunnen ze ontsnappen, maar ze raken wel hun water kwijt en bijna al hun kamelen. Ze hebben er nog één over en trekken te voet verder. Dorst is hun grootste vijand en en wanneer de situatie kritiek wordt, worden ze gevonden door een karavaan die hen meeneemt naar de hoofdstad van het rijk van de sjeik. Het blijkt niet eenvoudig om in contact te komen met Myriam. Maar dankzij een dommigheid van Sonny lukt dit wonderwel toch en belanden de drie vrienden in het paleis. Helaas begaat Sonny hierna weer een flater en jaagt hij de belangrijkste raadgever van de sjeik, emir Feral, tegen zich in het harnas. Gelukkig is de sjeik wel bereidt om naar de Amerikanen te luisteren dankzij de bemiddeling van zijn dochter. Buck waarschuwt de heerser voor het gevaar dat aanstonds is. Tijdens het gesprek blijkt dat er een oud vliegtuig depot in de buurt is. Buck, Tumbler en Sonny gaan met Myriam de volgende dag de vliegtuigen inspecteren. Door gebruik te maken van onderdelen kunnen ze twee Mustangs en één Spitfire in elkaar zetten. Wat ze nog niet kunnen bevroeden is dat verraad op de loer ligt. Afgunstig als hij is op de invloed van Buck en zijn vrienden, loopt emir Feral over naar Bronstein. Feral zorgt er dan ook voor dat het toestel van Buck gesaboteerd wordt. Maar de drie piloten laten zich niet zo gemakkelijk afstoppen. Het vliegtuig wordt hersteld en de patrouilles beginnen. Op een vlucht komt Sonny de groep van emir Hussein tegen en geeft hen de volle laag. De sjeik wordt geïnformeerd, maar emir Feral lokt de manschappen weg van de hoofdstad. Bronstein is met een groep huurlingen in vliegtuigen onderweg om de hoofdstad in te nemen. De drie Amerikaanse piloten schieten de vliegtuigen neer en wenden de dreiging af. Emir Hussein en emir Feral raken met elkaar slaags en beide vinden de dood. Zo keert de rust weer terug in het rijk. Nu moeten Buck Danny, Tumbler en Sonny Tuckson nog zien terug te keren naar Amerika.

Met het album 'Petroleumgangsters' (Les gangsters du pétrole) uit 1953 wordt het drieluik van de avonturen in het Midden-Oosten afgesloten. Natuurlijk winnen de drie het van de gangsters, maar ik vind de albums een uitstekende keuze die door Charlier en Hubinon is gemaakt om de serie voort te zetten. Het is een spannend en leuk verhaal in een omgeving die je niet direct verwacht. Het was waarschijnlijk makkelijker geweest om de drie in het leger te houden of om alleen met Buck Danny verder te gaan. Gelukkig is hun keuze daar niet op gevallen. Waarschijnlijk beseften ze goed dat de drie karakters gezamenlijk het sterke punt van de serie zou zijn.
De rol van de vrouwelijke hoofdpersoon wordt in dit laatste deel overgenomen door Myriam, de dochter van de sjeik. Een sterke vrouw is tot dan steeds aanwezig in de serie. Dit zou later minder voor gaan komen.
De karakters van de drie mannen worden ook steeds verder vastgelegd. Sonny Tuckson was altijd al een beetje de pineut, maar nu etaleert hij toch wel heel duidelijk capriolen die alleen hem kunnen overkomen. Tumbler is de standvastige, betrouwbare kameraad en Buck wordt steeds meer de leider van de groep. De man die de beslissingen neemt. Het is een concept dat redelijk onverwoestbaar zal blijken te zijn.

10 Testpiloten

Buck Danny - Testpiloten (Pilotes d'essai)

Buck Danny, Jerry Tumbler en Sonny Tuckson zijn terug in Amerika. Om bij te komen van hun recente avonturen hebben de drie een kamer gehuurd in een luxe hotel in New York. Buck is er op uitgegaan om de diamanten te verkopen die ze van sjeik Sjeri-El-Maadhi hadden gekregen als dank voor hun hulp. Opgetogen komt Buck de hotelkamer binnen. Ze hebben een klein fortuin bij elkaar gekregen. Maar hoe dit te besteden? De drie lopen door New York als Sonny met een idee komt. Alleen wil hij weer eens op zo'n manier laten zien dat hij weer eens in de problemen komt. Gelukkig loopt alles met een sisser af en verlaten de drie vrienden het politiebureau. Ze gaan wat eten in een restaurant en Buck oppert dat ze gezamenlijk een luchtvaartdienst beginnen. Sonny is helemaal in de wolken en landt pardoes in de schoot van generaal Morton. Buck Danny test een vliegtuig, tekening van Hubinon Hij was hun commandant toen ze nog bij de vliegende tijgers vlogen (zie het album 'De zonen des hemels'). Ondanks de fratsen van Sonny is hij blij de drie vliegers weer te zien. Tussen neus en lippen informeert Morton of ze geen zin hebben om terug te komen bij de luchtmacht. Hij is op zoek naar goede testpiloten. Hoewel Buck er wel wat voor voelt, houden Tumbler en Sonny de boot af. Wel nodigt hij de drie mannen uit om eens op de basis Springfield te komen kijken. Een aantal weken gaan voorbij. De voorbereidingen voor hun eigen luchtvaartdienst gaan gestaag verder. Dan blijkt dat ze in de buurt zijn van de basis van generaal Morton. Ze zullen hem een bezoekje gaan brengen. Alleen Sonny haalt weer eens een stunt uit en moet de benen nemen. Buck en Tumbler gaan dan maar gezamenlijk naar generaal Morton. Ze krijgen een pracht van een rondleiding van kapitein Billings en het kost ze heel veel moeite om niet direct weer dienst te nemen. Wat ze echter niet weten is dat Sonny dit al wel gedaan heeft. Hij zat zo in de penarie dat hij ten einde raadt generaal Morton had gebeld. Deze beloofde Sonny te helpen, als tegenprestatie nam Sonny weer dienst. Wanneer Buck en Tumbler er achter komen, is ook hun laatste aarzeling voorbij. Ze nemen weer dienst bij de luchtmacht. Hoewel de drie mannen flinke ervaring hebben, zijn straalvliegtuigen natuurlijk een ander verhaal. De drie krijgen dan ook een opleiding in de nieuwste toestellen. En ondanks een kleine frats van Sonny verloopt alles vlekkeloos. Althans totdat de schietstoel getest moet worden. Natuurlijk is het luitenant Tuckson die de pech heeft en in het ziekenhuis belandt. Het baantje van testpiloot blijkt niet zonder gevaar. Zo komt Tumbler met gebroken benen in het ziekenhuis terecht. Wanneer hij zijn vrienden verlaat in het ziekenhuis vraagt Buck zich af hoe lang het duurt voordat ook hij daar ligt. Terwijl hij in gedachten verzonken loopt, wordt Buck aangesproken door een man die weet dat hij majoor Danny is. De man blijkt de uitvinder te zijn van een type motor dat Buck moet gaan testen. Deze man, Caffery, heeft al zijn geld in de motor gestopt en hoopt dat Buck slaagt in de missie. Alle testen hiervoor zijn om de een of andere onverklaarbare reden mislukt. Wat Buck niet weet is dat alle vorige ongelukken te wijten zijn aan sabotage en ook het toestel waar hij mee gaat vliegen is gesaboteerd. Zal het Buck Danny toch lukken om het nut van de motor te bewijzen en te ontkomen aan de saboteurs?

Hoewel de vorige albums zeker goed te noemen waren, hadden vele fans van de serie aan Charlier en Hubinon laten weten het jammer te vinden dat de drie vrienden niet langer bij de luchtmacht zaten. Als gevolg hiervan keren Buck Danny, Tumbler en Sonny weer terug in het uniform. Natuurlijk moest er wel een aanleiding voor worden gevonden. Charlier laat hiertoe een oude bekende van de drie mannen op het toneel verschijnen, namelijk kolonel (inmiddels generaal) Morton. Hij was de commandant van drie tijdens hun avonturen met de vliegende tijgers. Het verhaal zit weer prima in elkaar en is genieten van begin tot eind. De onhandigheden van Sonny vormen vaak de aanleiding voor een verwikkeling in het verhaal. Zo is dankzij hem dat de drie uiteindelijk weer dienst nemen. Het tekenwerk van Hubinon is ook erg goed. Hij tekent de verschillende toestellen op een mooie manier en heeft zich zeer goed verdiept in zijn onderwerp. Het onafscheidelijke trio is terug in de strijdkrachten en zullen deze niet meer gaan verlaten.