Bob Kane

Bob Kane

Bob Kane werd geboren op 24 oktober 1915 in New York. Hij is de geestelijke vader van de superheld Batman. Zijn naam is niet altijd Bob Kane geweest. Hij werd namelijk geboren als Robert Kahn. In 1933 liet hij zijn naam veranderen in Bob Kane. Op jonge leeftijd leerde hij zichzelf tekenen, voornamelijk door het natekenen van andere comics. Kane studeerde kunst aan Cooper Union in New York.
In 1936 werkte hij al als freelancer aan comics. Begin 1938 solliciteerde Kane bij DC Comics. Hier was zojuist de stripheld Superman doorgebroken in een serie. Binnen DC Comics leerde hij Bill Finger kennen.
Het idee dat hij uitwerkte begon met een concept van vogel-achtige vleugels. Hij werd hiertoe geïnspireerd door tekeningen van Leonardo Da Vinci over een primitief vliegtuig. Een tweede bron van inspiratie was een oude film die hij had gezien, The Bat Whispers, uit 1930. De film 'The Mask of Zorro' noemde hij later ook als ingeving voor het ontstaan van het personage.
Omdat zijn eerste ontwerp nog veel te veel leek op een held als Superman, overlegde hij met Bill Finger hoe verder te gaan. Uit de samenwerking tussen beide mannen ontstond uiteindelijk de superheld Batman zoals deze ook tegenwoordig nog bekend is.
Batman verscheen voor het eerst in mei 1939 als nummer 27 van de Detective Comics lijn. Vanaf het begin was Batman een groot succes.
Al snel werden de Detective Comics alleen nog gevuld met verhalen van de nachtelijke held. Omdat Batman alleen niet voldoende bleek om en nog groter lezerspubliek te bereiken werd er een side-kick verzonnen. Dit werd Robin.
Vanaf 1943 liet Kane het maken van de Batman verhalen over aan een team van ghost-writers en ging zich op andere Batman projecten concentreren. In de jaren 60 stopte zijn bemoeienis met Batman en ging hij zich bezig houden met andere projecten.
Bob Kane stierf op 3 november 1998 in Los Angeles op 83 jarige leeftijd.

Geraadpleegde bronnen:

en.wikipedia.org/wiki/Bob_Kane

www.batmanytb.com/