Benson gate intro


In april 2007 zag het eerste deel van deze nieuwe reeks het levenslicht. De serie 'De meester van Benson Gate' (Le Maître de Benson Gate) is een donker verhaal dat speelt in het begin van de twintigste eeuw. De schrijver van het verhaal is Fabian Nury. Hij is geboren in 1976 en afgestudeerd aan de Ecole Superieure de Commerce de Paris. Nury is een veelzijdige schrijver. Naast de serie over Benson Gate heeft hij scenario's geschreven voor onder meer 'I am legion', 'W.E.S.T.', 'Tijgerbrigades' en 'Er was eens'. Hij werkte als copywriter en creatief verantwoordelijkheid in de reclamewereld. Een ontmoeting met Xavier Dorison, de scenarist van 'Derde Testament', bracht hem in de wereld van de strips. Op zijn 27ste begint hij met het schrijven van scenario's voor strips. Voor de serie W.E.S.T. was hij co-auteur.

De tekeningen in Benson Gate zijn van Renaud Garreta. Hij werd in 1964 geboren in Brest. Na een aantal teleurstellingen wilde hij het tekenen van strips layen voor wat het was. Maar op advies van zijn ouders schreef hij zich toch in op de kunstacademie. Na afloop van zijn studie werkt hij voor allerlei bioscopen en marketingbureaus. In 1998 verschijnt het eerste album van zijn hand. Het is deel 1 uit de serie Fox. Het album krijgt een positief ontvangst. In 2001 begint hij samen te werken met Jean-Claude Bartoll. Zij starten samen de serie Insiders. In 2007 verschijnt het eerste deel van Benson Gate van zijn hand. De tekenstijl van Garreta is zeer verzorgd, met een goed oog voor details en sfeer.

1 Vaarwel Calder

De meester van Benson Gate - deel 1 - Vaarwel Calder (Le Maître de Benson Gate - Tome 1 - Adieu Calder)

Taylor Strickland kijkt terug naar het begin. Boston, Massachusetts, 8 juli 1912. Taylor is op het perron om de zoon van zijn werkgever van de trein te halen. Officieel is hij de privé-secretaris van Elmar Benson, maar hij is zoveel meer dan alleen dat. Killer, kruier, handlanger. Richard Benson en Taylor uit de comic De meester van Benson Gate, tekening van Garreta Benson heeft zijn fortuin gemaakt. Hij heeft een olie-imperium. Ooit zal dit van zijn zonen zijn. Eén van deze zonen wordt nu van de trein gehaald. Richard Benson heeft gestudeerd in Yale. Thuis wacht hem een groot ontvangst. De eerste die hij daar ziet is zijn broer, Calder Benson. Maar al snel wordt hij naar een kamer gebracht waar zijn vader met invloedrijke vrienden wacht. Zijn toekomst lijkt uitgestippeld, maar Richard heeft andere plannen. Hij wil gaan werken voor de Officier van Justitie, dit zeer tegen de wens van zijn vader in. Tussen de broers is er altijd rivaliteit. Richard is de intellectueel, Calder de harde, wreed en slim. Ze strijden om alles, de macht, de vrouwen en dan vooral Eleanor Hunt. Samen hebben ze een nachtelijke uitspatting. Een gokclub, een bordeel. Maar daar gaat het fout. Calder heeft schulden bij de eigenaar van de gokclub, Chuckie Imblud, en deze komt in het bordeel verhaal halen. Tijdens de vechtpartij wordt één van de prostituees gedood. De aanwezige agent zorgt dat het geen schandaal wordt. Maar de volgende ochtend moeten de broers zich bij hun vader verantwoorden. Het probleem Imblud moet worden geregeld. En dan komt Taylor in beeld. Maar Calder rijdt hem in de wielen en schiet Imbrug op de nachtelijke straten van Boston dood. De lijfwacht van Imbuld vlucht. Maar de macht van hun vader reikt ver. De zaak wordt in de doofpot gestopt en Calder zal een tijdje moeten verdwijnen naar Mexico. Maar de onderlinge strijd om de macht is ver van over. En dan vindt een zwerver het lichaam van een jong meisje in MacArthur park.

Een fantastisch album! Het verhaal zit echt heel goed in elkaar.Wanneer je het verhaal leest wordt je echt teruggevoerd naar Boston aan het begin van de 20ste eeuw. De tekeningen van Garreta zijn echt heel goed. Vol sfeer en diepgang. Je waant je soms werkelijk op de straten van deze Amerikaanse stad. Het scenario is ingenieus. Als lezer ben je getuige van een machtsstrijd tussen twee broers, maar er is zoveel meer. Het is ook een kijkje in de wereld van de mensen die een absolute macht hebben. Het gezegde dat macht corrumpeert gaat zeer zeker op. De familie Benson heeft zoveel invloed dat de wet niet meer op hen van toepassing lijkt te zijn. Het enige waar voor wordt gevreesd is het verlies van aanzien. Deze kennismaking met het werk van Nury is echt heel veel belovend. Met het werk van Garreta had ik al kennisgemaakt via de serie Insiders en ook hij stelt geen moment teleur. Dit album is een absolute aanrader!

2 Acht Kleine Geesten

De meester van Benson Gate - deel 2 - Acht kleine geesten (Le Maître de Benson Gate - Tome 2 - Huit petits fantômes)

Richard Benson is benoemd tot hulp-officier van justitie. In het park is het lichaam gevonden van een vermoord meisje. Het is de negenjarige Joan Bartlett. De politie heeft al vrij snel een schuldige op het oog, Willy Birkhoff. Taylor en Richard Benson uit de comic De meester van Benson Gate, tekening van Garreta Het onderzoek van de politie wordt gedaan door luitenant Nicholson en sergeant Kovacs. De zaak lijkt duidelijk. Birkhoff is in het bezit van een schoen van het dode meisje en haar schoolspullen. Het slachtoffer was de dochter van Jack Bartlett, één van de vrienden van de vader van Richard. Maar een verpleegster geeft Birkhoff een alibi. Samen met Richard kan luitenant Nicholson aantonen dat haar verhaal niet kan kloppen, bovendien komen ze er achter dat ze stiekem als prostituee werkt. Tijdens de zitting maakt de officier van justitie dan ook korte metten met haar. Dan komt de laatste zittingsdag. Maar de officier van justitie is door ziekte verhinderd. Richard Benson vervangt hem en beleeft zijn moment van glorie. Birkhoff wordt tot de strop veroordeeld. De dag na de executie trouwt Richard met Eleanor Hunt. Iedereen die ook maar iets te betekenen heeft in Boston anno 1813, is aanwezig. Al snel krijgt het getrouwde stel een dochter, Emily, die door door dokter Godart ter wereld wordt gebracht. Alles lijkt voorspoedig te gaan in het leven van Richard. Maar dan krijgt hij een brief van een oude kennis van zijn broer , Jake Sanders. En dit zal zijn leven drastisch veranderen. Er is namelijk meer aan de hand in Boston dan dat op het eerste oog lijkt. Door Sanders en Taylor wordt Richard Benson gewezen op die duistere wereld. De ontdekking hiervan heeft vergaande gevolgen voor Richard. Dan is er nog het nieuws over zijn broer Calder, deze zou zijn omgekomen bij een explosie. Is hij werkelijk dood? Of wacht hij in de schaduwen op zijn kans?

Wederom een fantastisch album! De reeks 'De meester van Benson Gate' (Le Maître de Benson Gate) ontwikkeld zich tot een serie van formaat. Het eerste verhaal, Vaarwel Calder (Adieu Calder), gaf al een prachtige sfeertekening. Het tweede deel, Acht kleine geesten (Huit petits fantômes), zet deze lijn helemaal voort. Het verhaal is spannend, intrigeert en toont de ontwikkeling die Richard doormaakt na zijn thuiskomst uit Yale. Hij komt terug naar huis als een idealist. Maar de ontwikkelingen in zijn directe omgeving zullen hem doen veranderen. Zijn donkere kanten gaan meer naar voren komen. Ik las ergens dat de ontwikkeling van zijn personage te vergelijken is met die van Michael Corleone in de legendarische speelfilm 'The godfather'. En daar is wel iets voor te zeggen. Net als de jonge Corleone komt Richard Benson terug naar Boston, vastbesloten om zijn leven een positieve wending te geven. Maar hij zal al snel geraakt worden door de manier waarop zijn vader zaken doet, zijn broer zich manifesteert en tenslotte door kennis te gaan nemen van de werkzaamheden die Taylor voor de familie uitvoert. Werkzaamheden die nodig zijn om het familiefortuin te kunnen uitbreiden. Ook maakt hij kennis met de vergaande corruptie en vriendjespolitiek die de inner circle altijd zal beschermen en hen vrijwel onaantastbaar maakt.
De rol van Taylor is naast die van verteller ook die van de onzichtbare dienaar, de helper waar altijd op vertrouwt kan worden.
De twee albums vormen samen de eerste cyclus die als titel Richard draagt. Dit suggereert dat in de toekomst ons nog meer delen wachten. En daar is ook alle aanleiding toe. Wat is er met Calder gebeurd? En welke omstandigheden bracht de twee mannen naar de ruïne in de jungle, het vertrekpunt van het verhaal in deel 1?