Vanderhout Uitgaven

In 1965 begon de uitgeverij Vanderhout & co uit Uitrecht begonnen met de uitgaven van boekjes met de avonturen van Superman. Maar in 1966 kreeg de man van staal gezelschap van een andere superheld, Batman. Het eerste verhaal heette 'De strijd van Superman en Batman!' en verscheen in deel 6 van dat jaar. Zoals ik al in de introductiepagina over Batman heb opgemerkt is het een merkwaardig verhaal.
Batman is in geen enkel opzicht de nachtelijke bestrijder van de misdaad zoals wij hem kennen. Het verhaal was afkomstig uit de cross-over reeks World's Finest. In de serie werden verhalen gepubliceerd waarin meerdere superhelden tegelijk voorkwamen. In de latere jaren werden ook verhalen uit de detective comics reeks in de Vanderhout serie opgenomen.
Oorspronkelijk begon de serie in zwart en wit. Pas van deel 10 uit 1966 werd het blad volledig in kleur uitgegeven. Zoals gezegd begon de serie als uitgaven met avonturen van Superman. De uitgaven waarin geen verhalen over Batman zijn opgenomen blijven hier dan ook verder onbesproken. Op deze pagina staan de verhalen uit 1966. In de tabel hieronder staan de andere jaren vermeldt.

Deel 1966-06
Titel: De strijd tussen Superman en Batman
Verschenen: 1966
Inhoud:
In dit verhaal denkt Batman dat Superman zijn vader, Thomas Wayne, heeft gedood. Hiervoor wil hij wraak nemen. Uiteindelijk blijkt dat een robot gemaakt door Lex Luthor verantwoordelijk was.

Overige verhalen:
In de macht van de speelgoedmaker (Superman)
Deel: World's Finest 153
Titel: The clash of cape and cowl
Verschenen: november 1965
Schrijver: Edward Hamilton
Tekenaar: Curt Swan
Inkleuring: George Klein
Redacteur: Onbekend
Cover: Curt Swan


Deel 1966-07
Titel: Aan de verkeerde zijde van de wet
Verschenen: 1966
Inhoud:
Batman en Superman testen een wetenschappelijk apparaat. Hierdoor komen zij op een parallelle aarde terecht. Op deze parallelle aarde zijn Superman en Batman superschurken en zijn Lex Luthor en Kleiman juist dienaren van de wet. Wanneer ze hen overtuigd hebben dat zij niet de superschurken zijn, helpen zij Luthor en Kleiman om hun criminele evenbeelden te vangen en te behandelen zodat zij geen boeven meer zijn.

Overige verhalen:
Jimmy Olsen en de toverhandschoenen (Jimmy Olsen)
Deel: World's Finest 148
Titel: The evil Superman and Batman
Verschenen: maart 1965
Schrijver: Edmond Hamilton
Tekenaar: Curt Swan
Inkleuring: Sheldon Moldoff
Redacteur: Onbekend
Cover: Curt Swan


Deel 1966-08
Titel: Het ontstaan van het Superman-Batman-team!
Verschenen: 1966
Inhoud:
Wanneer Lex Luthor uit de gevangenis ontsnapt, ontwikkelt hij een wapen met vloeibare kryptonite. Batman en Robin bieden Superman aan te helpen met Luthor. Wanneer ze aan de slag willen gaan, verschijnt Superman met een robot om hem te helpen. Batman en Robin laten zich niet afschrikken en gaan verder met het onderzoek tegen Luthor. Ze vinden een schild uit tegen het nieuwe wapen.

Overige verhalen:
De Interplanetaire Olympiade (Superman)
Deel: World's Finest 148
Titel: The origin of the Superman-Batman team
Verschenen: juni 1958
Schrijver: Edmond Hamilton
Tekenaar: Dick Sprang
Inkleuring: Stan Kaye
Redacteur: Jack Schiff
Cover: Curt Swan, Stan Kaye &: Sheldon Moldoff


Deel 1966-09
Titel: Sando, de verschrikkelijke
Verschenen: 1966
Inhoud:
Batman en Robin achtervolgen een paar juweeldieven. Ze komen uit in een circus waar ze Sando een oude vriend van Robin tegenkomen. Sando wordt van de diefstallen verdacht omdat er bewijs tegen hem gevonden is. Batman gaat achter de echte dieven aan, maar hij kan de onschuld van Sando nog niet bewijzen. Dan vindt hij een briefje met hierop een aantekening voor een bijeenkomst. Op de bijeenkomst moeten de juwelen worden verkocht. Batman stopt de verkoop, grijpt de dieven en bewijst de onschuld van Sando.
Deel: Batman 129
Titel: The man from Robin's past
Verschenen: februari 1960
Schrijver: Bill Finger
Tekenaar: Sheldon Moldoff
Inkleuring: Charles Paris
Redacteur: Jack Schiff
Cover: Sheldon Moldoff
Noot: Dit deeltje bevatte nog 2 verhalen, namelijk 'The web of the spinner' en 'Merriweather Jones crime prophet'.

Overige verhalen:
De 1.001 uitvindingen van Batman (Batman & Robin)
Inhoud:
Batman gebruikt een vliegende afluister- en kijkmachine om criminelen te observeren die een misdrijf plannen. De boeven zeggen dat één van Batman's eigen uitvindingen bij het misdrijf zal worden gebruikt. Batman en Robin gaan oude zaken na om te ontdekken of een uitvinding gestolen is. Bijna alles wordt uitgesloten, behalve het vliegende oog. Ze realiseren zich dat de criminele uitvinder Curt Mathis x-ray foto's van het oog moet hebben gemaakt. Nu zijn ze in staat om Mathis te stoppen.

De swinging Superman (Superman & Jimmy Olsen)
Deel: Batman 109
Titel: The 1,001 inventions of Batman
Verschenen: augustus 1957
Schrijver: Edmond Hamilton
Tekenaar: Dick Sprang
Inkleuring: Charles Paris
Redacteur: Jack Schiff
Cover: Sheldon Moldoff & Charles Paris
Noot: Dit deeltje bevatte nog 2 verhalen, namelijk 'Three crimes against Batman' en 'Follow the Batman'.


Deel 1966-10
Titel: De 1.001 ontsnappingen van Batman en Robin
Verschenen: 1966
Inhoud:
Batman en Robin worden gevangen genomen door Paul Koning, die een dodelijke val voor hen heeft ontworpen. Robin komt als eerste bij en moet hem 4 ontsnappingen vertellen. Als Koning raadt hoe ze zijn ontsnapt, doodt hij het dynamische duo. Robin vertelt hem 4 ontsnappingen. Koning kan niet uitleggen hoe ze het deden. Maar hij heeft Robin bedrogen. Koning wilde nog meer informatie om zijn val nog dodelijker te maken. Ondertussen is ook Batman bijgekomen en neemt contact op met de politie. Deze komen op tijd en rekenen Koning in.

Overige verhalen:
Dr. Diabolica (Supergirl)
Deel: Detective Comics 221
Titel: The 1,001 escapes of Batman and Robin
Verschenen: juli 1955
Schrijver: Bill Finger
Tekenaar: Sheldon Moldoff
Inkleuring: Stan Kaye
Redacteur: Jack Schiff
Cover: J. Winslow Mortimer


Deel 1966-11
Titel: Drie flessen met gevaar
Verschenen: 1966
Inhoud:
Robin en Jimmy Olsen vinden in een grot flessen met miniatuur steden. Ze verdenken Brainiac ervan. De twee laten zich verkleinen en dalen af in de fles. Ondertussen vinden Batman en Superman de flessen in de bat-grot en dalen ook af in een fles. De bevolking van deze fles bestaat uit criminelen en nemen Batman gevangen en verwonden Superman. Het lukt de man van staal om zijn vriend te bevrijden. Ze verlaten de fles en onderzoeken ieder een andere fles. Batman is weer nel terug, maar Superman vindt Robin en Jimmy. Gelukkig lukt het de 4 om weer te ontsnappen. Als ze weer in de bat-grot zijn, ontmoeten ze Brianiac-A. Dit is de goede tegenhanger van de aartsschurk. Daarom had hij ook alleen maar misdadigers in zijn flessen opgesloten.

Overige verhalen:
Jor-El's bezoek aan de aarde (Superboy)
Deel: World's Finest 158
Titel: The invulnerable super-enemy
Verschenen: juni 1966
Schrijver: Edmond Hamilton
Tekenaar: Curt Swan
Inkleuring: George Klein
Redacteur: Onbekend
Cover: Curt Swan

Verhalen van het Bat-signaal (Batman & Robin)
Inhoud:
Een reporter krijgt opdracht om verhalen te schrijven waarbij het bat-signaal mensen redde. Commissaris Gordon verteld een verhaal over politie agent die van verdrinking werd gered omdat het signaal de bodem van de zee verlichtte en ze zo de agent konden zien. Ook vertelt hij een verhaal over en brand. De fotografe Victoria verteld hoe ze getuige was van de diefstal van het Bat-signaal en ze werd ontvoerd. Door gebruik te maken van de zon reflectie kon ze met signalen Batman alarmeren die haar toen redde.
Deel: Detective Comics 164
Titel: Untold tales of the Bat-Signal
Verschenen: oktober 1950
Schrijver: Edmond Hamilton
Tekenaar: Lew Sayre Schwartz
Inkleuring: Charles Paris
Redacteur: Jack Schiff
Cover: J. Winslow Mortimer & George Roussos


Deel 1966-12
Titel: De moord op Thomas Wayne
Verschenen: 1966
Inhoud:
Batman en Robin ontdekken dat een transportbedrijf gezochte criminelen de staat uit smokkelen. Wanneer Batman een foto ziet van de eigenaar van het transportbedrijf herkent hij direct Joe Chill. Dit is de moordenaar van zijn ouders. Batman handelt deze zaak zelf af. Maar Chill lukt het steeds om Batman voor te blijven. Dan neemt Batman een groot risico en onthult aan Chill dat hij Bruce Wayne is en dat Chill Batman heeft geschapen. Chill vlucht naar zijn bende toe en roept dat hij verantwoordelijk is voor het ontstaan van Batman. Voordat hij kan zeggen wie Batman echt is schieten ze hem dood. Hiermee sluit Batman de moord op de familie Wayne.

Overige verhalen:
De ongrijpbare Clark Kent (Superman)
De triomf van Lutor en Brainiac (Jimmy Olsen)
De Superman van 2967 (Superman)
Deel: Batman 47
Titel: The origin of the Batman
Verschenen: juni 1948
Schrijver: Bill Finger
Tekenaar: Bob Kane
Inkleuring: Jim Mooney
Redacteur: Charles Paris
Cover: Bob Kane & Charles Paris
Noot: Dit deeltje bevatte nog 2 verhalen, namelijk 'Fashions in crime' en 'The chain gang crimes'.