Deel 51 - Electric city deel 1 (1992)

Batman deel 51 - Electric city deel 1

Een kolos van een man klimt gestaag tegen het gebouw op. De regen en wind hinderen hem, maar hij gaat door. Gedreven door haat, want Elmo "Buzz" Galvin wil wraak. Galvin wil wraak uit de comic Batman, tekening van Tom Lyle Wraak op de mannen die toekeken tijdens zijn executie. Tijdens de klim gaan zijn gedachten terug in de tijd. Samen met zijn makkers was hij op het vliegveld van Gotham. Hun vliegtuig zou over tien minuten opstijgen. Ze zouden naar een klein, gastvrij eiland in het Caribische gebied gaan. Een eiland dat geen uitleveringsverdrag had met de V.S. Ze hadden twee miljoen aan contanten bij zich, ze lieten vier lijken achter. Toen door hij op. Batman! Al snel verscheen de politie. Hij neemt het de agenten en Batman niet kwalijk, ze deden immers alleen hun werk. Zijn makkers verlinkte hem, hij kreeg de schuld van alle vier de moorden. Dit leidde naar de elektrische stoel. Ook dat begreep hij nog wel. Maar de mannen die naar zijn terechtstelling kwamen kijken, die haatte hij. En nu is hij bij de volgende op het lijstje, de advocaat. Galvin geeft de man geen kans en elektrocuteert zijn slachtoffer. Hij gebruikt zoveel energie dat het hele blok zonder stroom komt te zitten. Een verkoold lichaam blijft achter. Commissaris Gordon en zijn mensen zijn al ter plaatse wanneer Batman en Robin arriveren. Het batsignaal had hen geroepen. Gordon wijst de agenten Bullock en Montoya toe aan de zaak. Maar de politie kan best wat hulp gebruiken.
Zodra Batman en Robin weer verdwenen zijn schiet het Gordon te binnen. Hij had een afspraak met Sarah! Natuurlijk is hij veel te laat maar gelukkig treft hij haar nog net wanneer ze wil vertrekken. Zijn plan, haar ten huwelijk vragen, gaat nu niet meer door. Terwijl de politieman baalt, heeft een lokale boef Clyde wel meer redenen om te balen. Hij wordt ondervraagd door een gemaskerde man die zichzelf de Elektrokuteer noemt. En hij zit achter Galvin aan. Als een vigilante achtervolgt hij Galvin en bedient zich van methoden die weinig onderdoen voor die van de criminelen die hij wil stoppen.
Batman en Robin zijn er inmiddels achter dat de aanvaller die de advocaat heeft vermoord nog meer slachtoffers heeft gemaakt. Alleen wie de verbindende factor is, blijft nog onduidelijk. Wel beseft Batman dat de dader ergens grote hoeveelheden energie vandaan moet halen. Wanneer er weer een piek te zien is gaat hij op onderzoek uit. Tim blijft in de grot om de informatie te analyseren. En Galvin bevindt zich inderdaad in een van de ondergrondse tunnels die Batman betreedt. Maar ook de Elektrokuteer heeft uitgedokterd waar Galvin zich moet bevinden. Omdat Batman in zijn weg dreigt te komen valt de Elektrokuteer de misdaadbestrijder aan. Gelukkig is Robin zojuist ook aangekomen op de plek en heeft hij een geïsoleerd kostuum aan waar de Elektrokuteer geen vat op heeft. Want de aanval op Batman heeft gezorgd voor een hartstilstand bij de misdaadbestrijder. Dankzij de ingreep van Robin brengt de Elektrokuteer het hart van Batman weer op gang zonder dat er blijvende schade ontstaat. Galvin is echter nog op vrije voeten en heeft nog drie doelwitten. De journalist Driscoll, rechter Haggerty en commissaris Gordon.

Het script voor 'Electric city' is van de hand van Charles "Chuck" Dixon die op 14 april 1954 werd geboren in Amerika. Zijn vroegste comics werk was het schrijven van 'Evangeline' voor Comico Comics in 1984. Redacteur Larry Hama huurde hem in om back-up verhalen voor Marvel Comics 'Savage Sword of Conan' te schrijven. Hij schreef onder de naam Charles Dixon en zou uiteindelijk de Conan reeks op een semi-regelmatige basis overnemen. In 1986 begon hij te werken voor Eclipse Comics, waar hij 'Airboy' schreef. Zijn werk trok de aandacht van DC redacteur Dennis O'Neil die hem broeg voor de eerste Robin limited series, die hij samen met Tom Lyle maakte. Dit leidde er toe dat hij vast ging schrijven voor de Detective Comics. Hij schreef voor deze serie van 1992 tot en met 1999. daarnaast schreef hij ook voor de reeksen 'Nightwing' en 'Batgirl'. In het begin van deze eeuw maakte hij een uitstapje naar CrossGen waar hij werkte aan series zoals 'Way of the rat' uit juni 2002, Brath (maart 2003), The Silken Ghost (juni 2003) en de piraten comic El Cazador (oktober 2003). In 2004 keerde hij terug naar DC waar hij vooral filmscripts vertaalde naar comics. In 2008 stapte hij weer over en wel naar naar Dynamite Entertainment. Hij werkte aan de series 'The Man with No Name' gebaseerd op het bekende western karakter uit de films. Voor IDW Publishing schreef hij GI Joe verhalen.

Het tekenwerk van 'Electric city' is van de hand van Tom Lyle. Deze Amerikaanse tekenaar werd op 2 november 1953 geboren in Jacksonville, Florida. Samen met schrijver Chuck Dixon werkte hij aan de eerste Robin limited series. Deze uitgaven zijn opgenomen in de Nederlandse Batman reeks vanaf deel 46 ('Grote boze wereld'). De serie was een enorme hit en werd veelvuldig herdrukt. Dit succes leidde tot twee vervolg mini-series, Robin II Joker's Wild en Robin III Cry of the Huntress. Voor DC Comics werkte hij ook aan The Comet. Het werk van Tom Lyle is ook in Marvel uitgaven te bewonderen. Zo werkte hij aan The Amazing Spider-Man Annual nr 27 en The Punisher.

Deel 52 - Electric city deel 2 (1992)

Batman deel 52 - Electric city deel 2

Elmo "Buzz" Galvin had de elektrische stoel overleefd. Maar hij was een wrak, alleen door een toevallige speling van het lot kon hij met elektriciteit zijn lichaam regenereren. Komen Batman en Robin op tijd, tekening van Tom Lyle Nu is hij op wraaktocht. Wraak op al die mannen die stonden te lachen bij zijn executie. De meeste van zijn slachtoffers heeft hij al te pakken gekregen. Nu is het de beurt aan de journalist Driscoll. Batman en Robin hebben inmiddels uitgedokterd hoe de vork in de steel zit en proberen de reporter te beschermen. Maar in de buitenlucht aangekomen ziet Galvin zijn kans schoon. Een enorme stroomstoot schiet door de lucht. Waar ooit Driscoll stond is nu alleen nog een smeulend hoopje over. Door een tankwagen in brand te schieten ontkomt Galvin aan zijn achtervolgers. Op weg naar zijn nieuwe doelwit, commissaris Gordon. Het bericht gaat direct via de radio naar alle politie-eenheden en bereikt zo ook de Elektrokuteer. Op het politiebureau wachten James en Sarah op de komst van Galvin. In zijn verwrongen geest dacht de moordenaar dat de mannen die toekeken stonden te lachen, maar niets was minder waar. Terwijl Galvin het bureau binnengaat, arriveren ook Batman en Robin. Snel gaan ze naar binnen waar Gordon probeert om Galvin tegen te houden. Dan verschijnt ook de Elektrokuteer. Hij moet echter al snel in Robin zijn meerdere erkennen. Blijft over de gevaarlijkste tegenstander, Galvin.

Gelukkig beseft Batman precies op tijd wat de bron is van alle kracht van Galvin. Sluit je die bron af dan is de race gelopen. En dat is dan ook wat Batman doet. Ongevaarlijk gemaakt valt Galvin voorover. Nu is het niet precies de plek en de omstandigheid die James Gordon in gedachten had, maar toch overhandigd hij aan Sarah de ring die hij al een tijdje in zijn zak had. Hoewel er nu afgerekend is met Galvin en de Elektrokuteer, betekent dit niet dat de zorgen over zijn. In een loods zit de bendeleider Cutter en zijn mannen. Plots stapt daar een man binnen die zichzelf de Cluemaster noemt. Na een korte demonstratie van zijn kunnen heeft hij een aanbod voor Cutter. De Cluemaster heeft, naar eigen zeggen, een paar geniale plannen. Maar hij heeft een bende nodig om de plannen uit te voeren. En Cutter en zijn mannen moeten die bende worden. Nu heeft Cutter zo zijn twijfels. Hij heeft wel gehoord van de Cluemaster, de crimineel die de neiging had om overal aanwijzing achter te laten. Dat was dan ook de reden dat hij gepakt werd. Maar in de gevangenis is hij hiervan genezen, bezweert de Cluemaster. En dus gaan Cutter en zijn mannen met hem in zee. Wat niemand beseft is dat de Cluemaster in de gaten gehouden wordt. Nog niet door Batman maar een ander gemaskerd persoon. En die iemand stuurt de politie aanwijzingen over de plannen van de Cluemaster. Naast dit probleem moet Gordon nog een ander probleem onder ogen zien. De ex-officier van justitie, Armand Krol, neemt de politie verbaal onder vuur in de aanloop naar de verkiezing van de nieuwe burgemeester. Problemen te over.

Deel 53 - Laat de puzzel passen (1992)

Batman deel 53 - Laat de puzzel passen

Het is drie uur in de nacht. De geheimzinnige volger van de Cluemaster is druk bezig om een aanwijzing aan te brengen op een gebouw. Het is een van de vele die zijn achtergelaten. Stephanie Brown aka The Spoiler uit de comic Batman, tekening van Tom Lyle En natuurlijk worden commissaris Gordon, Batman en Robin op de hoogte gebracht. Waar leiden deze aanwijzingen naar toe? Omdat het nog niet duidelijk is gaat Batman op pad. Op zoek naar informatie. En uiteindelijk krijgt hij een concrete aanwijzing waar de Cluemaster zich zou kunnen bevinden. Maar in plaats van zelf te gaan laat hij het moment aan de politie van Gotham. Onder leiding van Bullock en Montoya naderen de agenten de flat waar Arthur Brown, ook bekend als de Cluemaster, zich moet ophouden. Professioneel gaan de agenten naar binnen. Het is er donker. Er zit wel een man gekleed in het kostuum van de Cluemaster, maar hij beweegt niet. Er speelt een bandje. Montoya heeft het als eerste door. Dit is een val! Snel maken ze dat ze wegkomen. Terwijl de agenten op zoek gaan naar veiligheid, ziet Robin een persoon over de daken bewegen. Terwijl Batman blijft kijken wat de uitkomst is, gaat Robin achter die persoon aan. Het is de geheimzinnige volger van de Cluemaster. Een kort gevecht volgt. Robin heeft de situatie onder controle. Althans dat denkt hij

Wanneer Robin het masker verwijdert kijkt hij in het gezicht van een blonde, jonge vrouw. Heel even is hij van zijn stuk gebracht en meer heeft ze niet nodig. Met een steen die in de buurt ligt, slaat ze Robin tegen de grond en gaat er vandoor. Ondertussen is de bom in de flat afgegaan. Gelukkig zijn er geen doden of gewonden te betreuren. Terug in de Batgrot overzien Batman en Robin de gebeurtenissen. De aanwijzingen die zijn achtergelaten door de jonge vrouw heeft Batman op het spoor gebracht waar de Cluemaster wil toeslaan. Zijn doelwit is de opening van het Castleland park winkelcentrum. Zondag wordt daar een liefdadigheidsbijeenkomst gehouden die ook op televisie wordt uitgezonden. Er zullen miljoenen liggen. Terwijl Batman op weg gaat naar commissaris Gordon besluit Tim wat werk te gaan verrichten. Want wie is de jonge vrouw?
De volgende dag heeft hij zijn antwoord. Vanaf een afstandje observeert hij de jonge vrouw. Haar naam is Stephanie Brown en ze is de dochter van de Cluemaster. Samen met haar moeder leeft ze in armoedige omstandigheden. En hiervoor houdt ze haar vader verantwoordelijk. Wanneer ze die avond er weer op uitgaat wacht Robin haar op. Ditmaal is de helper van Batman beter voorbereidt. Na een kort oponthoud neemt Robin haar mee. De stad in voor een ontmoeting met Batman. Als alias gebruikt Stephanie de naam The Spoiler. Ze vertelt Batman wat ze weet. Volgens haar was het niet haar vader in de flat maar het lichaam van de dode Cutter. Haar vader leeft nog en zal zijn slag willen slaan. Batman en Robin gaan onderweg om hem tegen te houden. Maar The Spoiler is niet van plan om toe te kijken.

Deel 54 - De Destroyer deel 1 (1993)

Batman deel 54 - De Destroyer deel 1

Een verlaten buurt in Gotham, gebouwen die hun beste tijd hebben gehad. Zoals het Murray gebouw. Het kostte 180 man drie maanden om het Murray Building te bouwen. De Destroyer uit de comic Batman, tekening van Norm Breyfogle Tijdens de bouw stierven er zeven. Veertig jaar lang hadden de armen van Gotham hier gewoond. Nu stond het al een tijd leeg. Er was maar een paar pond explosieven nodig, op strategische plaatsen bevestigt, om het gebouw met een daverend geraas te doen instorten. Batman heeft hier nog geen weet van. Hij is op jacht naar een andere prooi. De schilder Zekol heeft geen eigen stijl, maar kan wel vervalsen als de beste. Een lucratieve handel waar Batman die avond een eind aan maakt. Wanneer twee agenten de boeven komen inrekenen vertellen ze hem over het ingestorte gebouw. Batman begeeft zich direct naar de plek. Commissaris Gordon treft hij hier niet, hij moet zich rustig houden na zijn hartaanval. In plaats daarvan voert Batman het gesprek met brigadier Sarah Essen. Maar de politie heeft geen aanknopingspunten, alleen dat de persoon die de explosieven heeft geplaatst een expert moet zijn. Op een andere plek in Gotham betreden twee zwervers een ander oud gebouw. Smiley's is gebouwd in de tijd van de flower power. Ook dit gebouw is onbewoond. Terwijl de twee zwervers naar binnen gaan komt er een gemaskerde man het gebouw uit rennen. Hij springt op zijn motor en ziet dan de twee zwervers die het gebouw binnengaan.

De man waarschuwt hen nog, om weg te gaan. Maar het is te laat. Met een enorm kabaal stort het gebouw in. De twee zwervers waren kansloos. Hoewel hij niemand kwaad wilde doen zijn er nu twee slachtoffers te betreuren. De politie en Batman zijn snel op de plek. Er tekent zich een patroon af. Oude gebouwen die door een expert worden vernietigd. Natuurlijk denkt Batman aan verzekeringsfraude, zeker wanneer blijkt dat de twee gebouwen toebehoren aan dezelfde persoon. En deze Stewart Grean is niet de meest frisse jongen. Batman besluit dat het tijd is voor actie. Maar deze theorie houdt geen stand. Want al snel stort een derde gebouw in, op precies dezelfde wijze. En de Kercheval Tower is eigendom van de gemeente. Terwijl hij de situatie overdenkt, schiet Batman een andere mogelijkheid te binnen. Hij gaat naar de plek waar de explosies hebben plaats gevonden en ziet wat het gevolg is van het instorten van de gebouwen. Er komen andere gebouwen weer in het zicht. Gebouwen die lang aan het oog onttrokken waren door de nieuwe gebouwen die er voor stonden. Om zekerheid te krijgen gaat Batman naar een gebouw van de Wayne Foundation. In de archieven doet hij onderzoek naar zijn vermoeden. Maar de persoon die de gebouwen heeft doen instorten heeft al een nieuw doel op het oog. Het gebouw waar Batman zich op dat moment in bevindt.

Deel 55 - De Destroyer deel 2 (1993)

Batman deel 55 - De Destroyer deel 2

Voordat de bommen hun vernietigend werk hadden gedaan aan het Wayne gebouw, was Batman er in geslaagd om een motief te vinden voor de explosies van de Destroyer. Het antwoord begint in de tijd van de oorsprong van Gotham. Sarah en Gordon uit de comic Batman, tekening van Jim Aparo Het was net na de burgeroorlog en de man die het moderne Gotham heeft geschapen heette Solomon E. Wayne, de overgrootvader van Bruce. Solomon kwam oorspronkelijk uit Boston en werd de rechter in Gotham. Op een zeker moment maakte hij kennis met de architect Cyrus Pinkney. Solomon drukte zijn mening door en Pinkney begon te bouwen. En het zijn de gebouwen van Pinkney die door de explosies weer zichtbaar worden, onttrokken aan het oog als zij waren door de latere gebouwen. Gelukkig weet Batman zich te redden op het moment dat het gebouw instort. In de Batgrot gaat hij verder met zijn onderzoek en komt op de man die wellicht de Destroyer is. André Sinclair, voormalig kikvorsman van de marine en ook architect. De volgende avond krijgt Batman de bevestiging dat Sinclair inderdaad de Destroyer is, maar hij weet te ontkomen. Het is duidelijk dat Sinclair nog niet klaar is met zijn "werk". Maar wat kan het volgende doelwit zijn? Plotseling beseft Batman wat het volgende gebouw is dat de Destroyer op wil blazen. Snel waarschuwt hij commissaris Gordon. Want het gebouw dat het volgende doelwit van Sinclair moet zijn, is het politiebureau.
Doordat Batman op tijd een waarschuwing geeft, laat commissaris Gordon het bureau ontruimen. Hierdoor zijn er na de ontploffing geen slachtoffers te betreuren. Maar de Destroyer moet ook nog gevangen worden. Hiertoe wordt een valstrik opgezet. Met Bruce Wayne als het aas.

Tim rijdt zijn invalide vader over de begraafplaats. Ze willen het graf van de moeder van Tim bezoeken. Dan zien ze dat vandalen het graf van Janet Drake hebben beschadigd en beklad. Nadat ze van de emoties bekomen zijn, brengt Tim zijn vader terug naar het ziekenhuis. Morgen gaat zijn vader, die niet verder zal herstellen, terug naar huis. En hij wil dat zijn zoon bij hem komt wonen. Want de vader van Tim weet natuurlijk niet dat zijn zoon Robin is geworden. Voor hem is Bruce Wayne een playboy en niet het beste voorbeeld voor zijn zoon. Dit brengt Tim nogal in de problemen. Hij zit met een stuk onverwerkte emotie uit het verleden omdat zijn ouders er vroeger nooit waren. En hij wil zijn werk als Robin niet opgeven. Maar hij kan ook niet zomaar vertellen dat Bruce Wayne en Batman dezelfde persoon zijn. Het wordt een lastige periode voor Tim Drake. Wat moet hij kiezen?

Deel 56 - Boven de wet (1993)

Batman deel 56 - Boven de wet

Het begon op de juwelenafdeling van Dolmans. Een groep gewapende en gemaskerde mannen beroofden de afdeling net voor sluitingstijd. Daarna vluchten ze naar beneden, naar het perron van de ondergrondse. The Huntress uit de comic Batman, tekening van Graham Nolan Een agent van de spoorwegpolitie is kansloos. Maar dan, uit het niets, verschijnt Batman. Achter een pilaar volgt een jonge vrouw de gebeurtenissen. Ze hoort dat de gewapende mannen een buitenlands accent hebben, maar ze kan het accent niet thuisbrengen. Nu grijpt Batman in maar er is een tijd geweest dat deze jonge vrouw zelf midden in de actie terecht was gekomen. Maar ze is haar routine al een tijdje kwijt. Terwijl het gevecht zich voor haar ogen ontvouwt, ziet de jonge vrouw dat één van de overvallers een tatoeage op zijn arm heeft, een heel aparte tatoeage. Door passagiers te gijzelen ontkomen de overvallers, Batman moet hen wel laten gaan. Dan kruist zijn blik die van de jonge vrouw en het lijkt wel of hij het weet. De jonge vrouw is Helena Bertinelli, de dochter van een van Gotham City's maffiabazen. Haar hele familie is gedood bij een bendeoorlog. Om wraak te nemen op de moordenaars werd Helena iemand anders, namelijk The Huntress. Tegenwoordig is Helena lerares maar The Huntress is nooit ver uit haar gedachten geweest. En ze voelt dat het tijd is dat haar alter-ego weer verschijnt. Maar eerst gaat ze onderzoek doen, want die tatoeage betekent iets.

Het vermoeden van Helena wordt al snel bevestigd. De afbeelding komt van een wapenschild, het wapenschild van het kleine hertogdom Krasna-Volny op de Balkan. Daarna gaat ze haar speurtocht beginnen om spullen te vinden die bij Dolmans zijn gestolen. Ze loopt de lommerds af op zoek naar aanwijzingen. Maar op haar tocht voelt ze zich beloerd, alsof iemand haar volgt. In de zevende winkel vindt ze een spoor. Wanneer ze naar buiten gaat valt haar oog op een zwerver die ze al eerder heeft gezien. Wanneer ze hem echter aanspreekt gaat deze man er als een haas vandoor. Wat Helena niet beseft is het Bruce Wayne is vermomming is die haar in de gaten hield. Wanneer ze die avond dan ook bij de winkel terugkeert als The Huntress wordt ze opgewacht door Batman. En de meesterspeurder is niet echt gecharmeerd van de methodes waar The Huntress zich van bedient. Maar op dit moment heeft ze nuttige informatie. Als Helena heeft ze een bandrecorder is de winkel achtergelaten. Dus voorlopig is er een tijdelijk verbond tussen haar en Batman. Dankzij de informatie op de recorder en de vertaalcomputer van Batman komen ze adres op het spoor. Tijd voor een bezoek. De gewapende mannen die zich in het gebouw bevinden zijn snel uitgeschakeld. Maar wanneer de politie verschijnt, moeten zij eigenlijk Batman en The Huntress arresteren. Zonder het te beseffen zijn ze de "ambassade" van Krasna-Volny binnengedrongen. Natuurlijk laat het tijdelijke duo dit niet toe en verdwijnen ze in de nacht. Duidelijk is wel dat ze niet hoeven te rekenen op hulp van de politie, die is met handen en voeten gebonden. Dus besluiten ze eerst informatie te gaan verzamelen. Ieder op de eigen manier. Batman ontdekt dat de kelder van het gebouw van Krasna-Volny vol ligt met wapens en munitie. The Huntress komt er achter dat ze een vete uitvechten met een andere groep in de stad. Het wordt tijd om in te grijpen voor er fatale gevolgen zijn.

Deel 57 - De hamer (1993)

Batman deel 57 - De hamer

Het lijkt wel of de onderwereld overuren maakt. Batman en Robin hebben hun handen meer dan vol. Ook die avond doen ze een inval bij een motorbende die White Wolves heet. Er staat een bendeoorlog voor de deur, versterkingen zijn al aangevoerd. En dat betekent dat er veel onschuldige slachtoffers zullen vallen. Lynx en Robin in gevecht uit de comic Batman, tekening van Tom Lyle Dan vliegen de kogels opeens in het rond. Vanuit een helikopter wordt de schuilplaats van de motorbende onder vuur genomen. Dan is het plots voorbij. Batman beseft dat ze eerst informatie moeten hebben, dat betekent dat Robin een paar avonden thuis blijft. Maar het dynamisch duo is niet de enige die deze nacht op pad is. Ook de Huntress volgt een spoor. Haar doelwit is Toni Bressi, de maffialeider. Die avond luistert ze een bijeenkomst van Bressi af. Alleen verstaat ze de taal niet van de mannen waar Bressi zaken mee wil doen. Wanneer ze die nacht de spullen van de buitenlanders doorzoekt treft ze blanco papier aan. Wat is daar de bedoeling van? Dit houdt Tim Drake de volgende dag helemaal niet bezig. Op school wordt hij min of meer door zijn vriend Ives gedwongen om die avond naar het verjaardagsfeestje te komen dat voor Ives gegeven wordt. En het valt best mee, de familie van Ives is erg aardig. Wanneer Tim naar het toilet moet, vangt hij geluiden op van de straat. Het feestje wordt gegeven in een restaurant in de Russische wijk van Gotham. Buiten wordt een man in elkaar geslagen terwijl een jonge vrouw moet toekijken. Wanneer de Russische criminelen weggaan, helpt Tim de man naar binnen te dragen. De jonge vrouw heet Ariana Dzerchenko, de man is haar vader. Politie wordt niet gebeld, zoveel maakt de oudere man wel duidelijk. Wanneer de Russen bij hun leider komen moeten zij toegeven dat het nog niet zeker is of de vader van Ariana, die drukker is, zal doen wat er gezegd wordt. Maar de leider heeft nog een troef achter de hand. Die avond sluipt Tim, die weer bij zijn vader woont, het huis uit. Als Robin gaat hij het gebeuren in de Russische wijk onderzoeken. Vanaf het dak houdt hij het huis van Ariana in de gaten. Het duurt niet lang voordat de Russische schurken verschijnen. Wanneer zij het huis binnendringen, gaat Robin over tot actie. Maar de troefkaart van de Russen is er een die er mag zijn. Het is een oude tegenstander, genaamd het KGBeest. Die is een wat grotere uitdaging dan de gewone boeven voor Robin. Wanneer de vader van Ariana op zijn beurt Robin wil helpen, schiet het KGBeest hem neer. Dan slaan de Russen op de vlucht en ontkomen. Robin denkt dat de avond niet erger kan worden, maar daar vergist hij zich in. Want uit het niets duiken de Gohst Dragons onder leiding van Lynx op. Ondanks de overmacht gaat Robin het gevecht aan. Maar de verhoudingen zijn teveel in zijn nadeel. Het lijkt er op dat Lynx haar wraak kan gaan nemen. Plots is daar echter de Huntress. Zij grijpt kordaat in en samen met Robin gat ze er vandoor. De Huntress weet wel wie Robin is, maar hij weet niets van haar. Batman heeft hem niets verteld van de samenwerking die er kort is geweest. Wanneer ze met elkaar praten, blijken ze achter dezelfde groep aan te zitten. Een nieuwe samenwerking is geboren. Er zijn genoeg problemen om aan te pakken. Lynx brengt natuurlijk King Snake op de hoogte van haar ontmoeting met Robin. Sir Edmund koestert nog steeds een alles verzengende haat tegen de helper van Batman. De leider van de Russische criminelen is op dat moment bepaald niet gelukkig met het eindresultaat tot nu toe. Zijn mannen hebben de drukker gedood en Ariana meegenomen. Omdat haar vader dood is, heeft ook het leven van Ariana geen waarde meer voor de Russen. Robin en de Huntress hebben niet veel tijd meer.

Deel 58 - Uit de gratie (1993)

Batman deel 58 - Uit de gratie

Tim Drake traint in de Batgrot. Zijn leventje is een behoorlijke puinhoop geworden. Hij heeft niet geluisterd naar Batman. Zijn poging om het leven van Ariana Dzerchenko te redden is op niets uitgelopen. Voor zover hij weet is het meisje dood, vermoord door de Russische gangsters. Zijn vader begrijpt hem niet en gesprekken tussen hen leiden tot woordenwisselingen. Hij kan zijn vader niet vertellen dat hij ook Robin is. Het KGbeest uit de comic Batman, tekening van Tom Lyle De dood van Ariana heeft hem erg aangegrepen en hij maakt het zijn taak haar te wreken. De enige die hem daarbij kan helpen is The Huntress. In haar alias zweeft Helena Bertinelli door Gotham. Ze is bijna thuis. Wanneer ze binnenkomt, wacht haar echter een verrassing. Robin heeft uitgevogeld wie ze is. Heel kort legt hij aan Helena uit hoe hij haar echte identiteit heeft kunnen achterhalen. Ook heeft Robin nieuws over het stuk papier dat The Huntress had gevonden. Het papier is in Duitsland gemaakt. Het is van hoge kwaliteit, met polymeer draden erin verwerkt. Het is papier waarvan geld wordt gemaakt. Ze hebben te maken met valsmunterij. Om meer te achterhalen gaat het tweetal terug naar de plek waar The Huntress het papier heeft gevonden. Wanneer ze de hotelkamer binnengaan is deze verlaten. Wel kunnen ze twee namen achterhalen. Die van Martin Brovzny en Yegar Kotlikoff. Wat ze niet doorhadden is dat er in de kamer een stil alarm was aangebracht, plotseling stormen er twee gewapende mannen binnen. Die zijn echter snel uitgeschakeld. Maar de mannen zijn niet alleen. Ook het KGbeest mengt zich in het gevecht. Het tijdelijke duo heeft de handen vol aan deze krachtpatser, die het uiteindelijk toch moet opgeven en vluchten.
De volgende dag draagt Tim nog de gevolgen van het nachtelijke gevecht. Dit geeft hem nog meer problemen. Zijn mentor maakt zich zorgen en wil antwoorden en de vader van Tim denkt er over om zijn zoon naar een school in Metropolis te sturen. Maar Tim is vastberaden. Hoewel hij een hoop mensen teleurgesteld heeft wil hij zijn zelfopgelegde taak volbrengen. Samen met The Huntress doorzoekt hij die avond Gotham. Er zijn maar een paar drukkerijen die het geld zouden kunnen verwerken. Bij de derde vinden ze wat ze zoeken. Los van elkaar gaan ze het gebouw in. The Huntress wordt gezien door het KGbeest en gevangen genomen. Robin heeft meer succes. Van een afstand ziet hij de de leider van de Russische criminelen Brovzny en Kotlikoff laten vermoorden, de mannen die het patent hadden op het speciale papier. Ook ziet hij dat zijn tijdelijke kompaan gevangen genomen is. Eerst schakelt hij de mannen uit bij de drukmachine en rommelt met de code die in het papier wordt verwerkt. Dan op zoek naar The Huntress. Maar eerst ontdekt hij een andere vrouw. Ariana Dzerchenko leeft nog! Samen met andere jonge vrouwen wordt ze gedwongen om heroïne te verpakken. Robin gaat direct tot de aanval over, Ariana moet gered worden. Ondanks felle tegenstand kan hij het meisje bevrijden. Nu The Huntress bevrijden die wordt gemarteld door de leider van de gangsters en het KGbeest. Ook nu is de aanval de beste verdediging. En het lukt. Terwijl Robin en The Huntress er vandoor gaan komen er nieuwe criminelen binnen. Het gebouw werd ook in de gaten gehouden door de bende van King Snake en deze bestormen nu het pand. Een fel vuurgevecht begint. Het gevecht eindigt met een overwinning voor de Dragons van King Snake. Nu staan Robin en The Huntress tegenover Sir Edmund. Maar Robin sluit een deal. King Snake houdt het geld en Robin kan met zijn gezelschap, waaronder alle meisjes, vrijuit vertrekken. De deal wordt gesloten. Wat Robin King Snake natuurlijk niet vertelt is dat hij de code in het valse geld heeft veranderd waardoor het waardeloos is geworden. Zo sluit Tim de periode toch nog positief af en hij en zijn vader sluiten elkaar in de armen.

Deel 59 - Knightfall 1 (1994)

Batman deel 59 - Knightfall 1

Bruce Wayne is nog suf van de kalmeringsmiddelen. Hij is zwak en moe. Maar het baken roept en de duisternis moet reageren. Inmiddels staan Robin en een als Batman verklede Jean Paul Valley klaar om naar Gordon te gaan. Maar de echte Batman arriveert op tijd. Hij gaat met Robin naar de commissaris. Deze heeft een aanwijzing ontvangen van The Riddler. The Joker ontsnapt uit de comic Batman, tekening van Jim Aparo Terwijl het drietal praat worden ze vanaf een afstandje gadegeslagen door Bane en zijn mannen. Het valt Bane op dat Batman zich anders beweegt, trager, alsof er iets met hem is. Bovendien heeft hij een plan om The Riddler voor zijn eigen doelen te gebruiken. Ook Batman is op zoek naar de raadselman, maar hij wil Robin niet meenemen. Een aantal uren rijdt de misdaadbestrijder door de stad, dan valt plots het kwartje. Het raadsel ziet op het stadhuis van Gotham. En dat is iets dat Bane ook begrepen heeft, hij is er alleen eerder dan Batman. Met een wapen schiet hij het gif in The Riddler dat hijzelf ook gebruikt en gaat dan weg. De man van de raadsels begint direct te reageren op het speciale gif, hij wordt groter en sterker. En dat bemerkte Batman ook wanneer hij arriveert. In het gevecht is The Riddler sterker dan ooit. Wanneer hij ervandoor gaat blijft Batman achter om de bom onschadelijk te maken. Het duurt niet lang voordat de raadselman weer van zich laat horen. Ook nu is Bane aanwezig in de schaduw wanneer Gordon en Batman overleggen. Natuurlijk lost Batman het raadsel op, maar hij merkt tijdens het gevecht dat hij verzwakt is. En The Riddler is sterker dan ooit. Alleen doordat de mannen van Bane ingrijpen kan hij zijn tegenstander onschadelijk maken en een verwoesting voorkomen. Nog weet Bane niet genoeg, er is een betere test nodig. En hij al een plan in zijn hoofd. Maar eerst heeft hij wapens nodig, veel wapens. Met een robot overvallen Bane en zijn mannen een wapenopslag van het Amerikaanse leger en gaan er met de geavanceerde wapens vandoor. Ook de politie van Gotham hoort van de wapenroof. Commissaris Gordon overlegt met zijn rechercheurs Bullock en Montoya. Maar de agenten denken dat de wapens zijn gestolen om naar het buitenland te brengen en Bane is iets heel anders van plan. Zijn doel is Arkham Asylum waar de gevaarlijkste misdadigers zijn opgesloten. Het asylum wordt geleidt door Jeremiah Arkham, die het gebouw ook heeft ontworpen. Bane heeft de blauwdrukken van het gebouw in handen gekregen via een corrupte bewaker. En de persoon die ze als eerste vrij willen hebben is The Joker. Met bijna militaire precisie beginnen Bane en zijn mannen hun aanval. Ze slagen in hun opzet om The Joker als eerste de vrijheid te schenken. En de gekke clown ziet direct zijn kans schoon om alle gevangenen vrij te laten. De bewakers en verplegers vormen geen partij voor de monsters die nu hun vrijheid herkrijgen. Doden vallen, sommige worden gegijzeld. Groot alarm wordt geslagen. The Joker gaat een persoonlijke rekening vereffenen met Jeremiah Arkham wanneer Batman op de plek arriveert. Hij staat alleen tegenover een overmacht, want opnieuw heeft hij Robin niet meegenomen. Zijn eerste taak is de levens van de bewakers en verplegers redden. Ook Jeremiah Arkham wordt gered maar The Joker ontsnapt, zoals zoveel andere gevangenen. De eerste echte grote vis waar Batman, die nu wel gesteund wordt door Robin, zicht op krijgt is Jervis Tetch, beter bekend als The Mad Hatter. Via de politieradio hoort het dynamisch duo dat er is ingebroken in een hoedenspeciaalzaak. En aankomen in de verwoeste winkel vinden ze een boodschap van The Mad Hatter. Batman wordt uitgedaagd naar het Tenniel Estate te komen. Nu wil Bane The Mad Hatter in de gaten houden, maar deze heeft door dat hij gevolgd wordt. Danzij zijn speciale hoeden heeft hij zijn wil opgelegd aan een aantal medegevangenen die ook ontsnapt zijn. Een van hen, Film Freak, wordt er op uitgestuurd om uit te zoeken wie The Mad Hatter volgt en deze uit te schakelen. Ondertussen arriveren Batman en Robin op de genoemde plaats. Het valt Robin op dat Batman verre van fit is, maar daar wil de misdaadbestrijder niets van weten. Zodra Batman zich bloot geeft begint het gevecht. Dankzij de speciale hoed van The Mad Hatter hoort Batman wat er met Film Freak gebeurt. Deze komt namelijk Bane tegen en is natuurlijk geen enkele partij voor zijn aanvaller. Het is het definitieve einde van Film Freak. Samen met Robin wordt The Mad Hatter en zijn kornuiten ingerekend door Batman. Maar hij weet nu met wie hij te maken gaat krijgen, Bane.

Het scenario van 'Knightfall' is van de hand van Doug Moench. Hij is op 23 februari 1948 geboren in Chicago, Illinois. Zijn eerste publicatie was het verhaal 'My Dog Sandy' in de krant van de school die hij bezocht. Hij begon zijn schrijverscarrière in 1970 met verhalen voor de reeksen Eerie (nr 29) en Vampirella (nr 7). In 1973 verhuisde hij naar New York. Daar begon hij te werken voor Marvel, onder meer aan de series Doc Savage en Master of Kung Fu. Samen met tekenaar Don Perlin verzon hij het personage Moon Knight. In 1975 lanceerde hij samen met George Pérez de reeks The Inhumans. Hij werkte in de jaren 1983-1986 ook al aan de series Batman en Detective Comics. Voor DC Comics werkte hij in de jaren 80 aan de series Omega Men en The Spectre. In 1992 keerde hij terug naar de Batman verhalen met Knightfall. Hij bleef vervolgens aan de reeksen verbonden tot 1998.