Deel 31 - Een eenzame plek om te sterven deel 1 (1990)

Batman deel 31 - Een eenzame plek om te sterven deel 1

Op een stuwdam zijn twee mannen in gevecht. Beide dragen een kostuum. De een vertegenwoordigt het kwaad. Hij wordt de Verwoester genoemd. In twee weken heeft hij meerdere agenten gedood. Batman in gevecht met de Verwoester, tekening van Jim Aparo De ander staat voor het goede. Hij is Batman. Door een aantal overduidelijke aanwijzingen is Batman hierheen gelokt. Iemand wilde dat hij de Verwoester vond. Het gevecht eindigt met een overwinning voor het goede, maar niet zonder een prijs. Batman is gewond en strompelt naar de wagen die hem naar huis zal brengen. Maar hij wordt gadegeslagen en gefotografeerd. Eenmaal thuis moet Bruce Wayne herstellen van zijn verwondingen. Zijn trouwe butler Afred maakt zich zorgen over zijn baas. Sinds de dood van Jason is Bruce niet meer dezelfde vindt hij. Niemand weet dat de nieuwe Robin dood is. Ook de kranten niet maar zelfs zij rapporteren dat Batman zich anders gedraagt. Met Dick Grayson aan zijn zijde leek Bruce Wayne gelukkiger, mijmert Alfred. Het lijkt wel of het zijn baas allemaal niets meer kan schelen. Maar Alfred wil dat het hem wel iets doet. Dat hij weer de oude Batman wordt. Maar praten lijkt niet te helpen. En dus trekt Bruce het pak weer aan van de vleermuisman en verdwijnt in de nacht. Op een heel andere plek is de persoon die Batman heeft gefotografeerd en beseft dat onder het masker Bruce Wayne zit, op zoek naar Dick Grayson.
Hij zoekt hem bij de Titans Tower. Maar ook bij de New Titans ziet hij Dick niet. Hij besluit Starfire aan te gaan spreken. Van haar hoort hij dat Dick sinds een week de New Titans verlaten heeft, waarop de bezoeker wegrent. Batman is weer op zijn ronde. Maar hij is inderdaad niet de oude. Alles gaat op de automatische piloot. Hij vecht met zijn lichaam, niet met zijn verstand. Hij ziet de aanwijzingen voor een hinderlaag over het hoofd. Een hinderlaag die voor hem gezet is door Two-Face. De zoekende persoon heeft inmiddels een aanwijzing gevonden waar hij Dick Grayson zou kunnen vinden. Het Haley circus is in de stad voor de allerlaatste voorstellingen. En zoals deze persoon beseft dat Batman en Bruce Wayne dezelfde zijn, weet hij ook dat Dick Grayson tegenwoordig Nightwing is. En dat er iemand is die de identiteit van Nightwing kent, beseffen nu ook de New Titans. Dick is zich hier nog niet van bewust. Hij is terug bij zijn oude circus. Het duurt dan ook niet lang voordat hij herkend wordt. De leden van het circus onthalen de verloren zoon vrolijk, hoewel er weinig reden is om vrolijk te zijn. Het circus is failliet en zal ophouden te bestaan. De spanningen onder de artiesten loopt dan ook op. Verwijten zijn niet van de lucht. En dan lijkt er ook nog eens een dodelijk ongeval plaats te hebben tijdens de voorstelling, hoewel Dick nog probeert in te grijpen. In het publiek zit een jongen die aan de bewegingen ziet dat het Dick moet zijn. Nadat iedereen de tent verlaten heeft komt Dick in contact met de jongen die zegt dat het geen ongeluk was, maar moord. De jongen, die weigert zijn naam te geven, lijkt Dick te overtuigen met de aanwijzingen die hij gevonden heeft. Maar wie is hij en hoe weet hij wie Dick en Bruce ook zijn? En valt Batman in de hinderlaag van Two-Face? Vragen te over.

Deel 32 - Een eenzame plek om te sterven deel 2 (1990)

Batman deel 32 - Een eenzame plek om te sterven deel 2

Twee mannen beloeren elkaar. Niet letterlijk maar wel figuurlijk. Aan de ene kant is daar Two-Face. Hij wil Batman vermoorden, maar hoe te handelen? Wat moet hij stelen? Nightwing uit de comic Batman, tekening van Jim Aparo Welke sporen moet hij achterlaten? Hij wil Batman op een bepaalde plek krijgen, onder bepaalde omstandigheden, met bepaalde redenen. Plan na plan komt in het verknipte brein van Two-Face op. Maar geen van de plannen kan zijn eigen goedkeuring wegdragen. Sommige liggen teveel voor de hand en dus ontbreekt een zekere stijl. Andere voldoen niet aan zijn criminele denken, de buit zal niet hoog genoeg zijn. Aan de andere kant van het spectrum zit Batman. Hij moet Two-Face stoppen, hem weer vangen voordat er slachtoffers vallen. Hij moet een val zetten. Maar welke? Two-Face zal het meteen door hebben. Het moet iets zijn waaraan hij geen weerstand kan bieden. Maar wat? Dan lijken beide tegenpolen op hetzelfde moment het idee te krijgen waarop ze zaten te wachten. Het schaduwspel kan beginnen. Terwijl dit zich alles afspeelt arriveert Dick Grayson in huize Wayne met een gast. Een bijzondere gast. Het is de jongen die weet dat Dick Grayson tegenwoordig Nightwing is en dat hij vroeger Robin was. Maar deze jongen, Tim Drake, weet nog veel meer zo blijkt al snel. Niet alleen kent hij het alter-ego van Dick, maar hij heeft ook beredeneerd dat Bruce Wayne en Batman één en dezelfde man zijn.
Dit vraagt natuurlijk wel enige uitleg van de kant van Tim Drake. Jaren geleden bezocht Tim met zijn ouders een circus. Het was het circus waar de familie Grayson werkte. En hij zag Dick de viervoudige salto doen, iets wat maar weinig mensen kunnen. Maar Tim en zijn familie waren ook getuige van de dood van de ouders van Dick en het verschijnen van Batman. Sindsdien heeft Tim een fascinatie voor Batman en later ook voor Robin. En het kwam door een televisie-uitzending dat Tim begreep dat Dick Grayson en Robin dezelfde persoon moesten zijn. Robin deed namelijk de viervoudige salto die hij Dick had zien doen. En als Dick Grayson en Robin dezelfde personen waren, dan moest Bruce Wayne wel Batman zijn. Toen Dick wegging en Nightwing werd verdween ook Robin. Maar nadat Bruce de jonge Jason Todd had geadopteerd was er weer een Robin. Maar wel een andere als de eerste. Na de dood van Jason, die in de krant stond, verdween Robin weer. Maar de reden dat Tim Drake nu contact zoekt is dat hij zich zorgen maakt. Zorgen over Batman. De misdaadbestrijder is niet meer zichzelf en hij heeft hulp nodig. Van Robin. Maar Dick weigert dit. Hij beseft dat hij niet meer terug kan gaan naar Robin. Dat is geweest. Omdat Tim alles weet wordt hij naar de Batcave gebracht. En de jonge Tim heeft wel een punt, Batman neemt teveel risico. Bovendien zoekt hij via een omweg contact met Nightwing. En dus gaat Dick Grayson er als zijn nieuwe alter-ego op uit. Samen met Batman gaat hij op zoek naar Two-Face. Maar die heeft een dodelijke val opgesteld voor het duo.

Deel 33 - Een eenzame plek om te sterven deel 3 (1990)

Batman deel 33 - Een eenzame plek om te sterven deel 3

In de Batgrot wachten Alfred Pennyworth en Tim Drake op nieuws. Nieuws van Batman en Nightwing. Tim vertrouwt het niet, er is al veel te veel tijd verstreken. Er moet iets gebeurd zijn. Het tweetal is immers achter Two-Face aan, het gevaar is groot. Komt er een nieuwe Robin in de comic Batman? Tekening van Jim Aparo Alfred wil blijven afwachten op gebeurtenissen die gaan komen. Maar Tim niet. Ze weten immers waar Batman en Nightwing zich bevinden en hij moet iets doen. Zijn blik valt op het kostuum van Robin. Het lukt de jongen om Alfred om te praten en dus rijdt het tweetal over de nachtelijke wegen. Op de achterbank kleedt Tim zich om en hult zich in het o zo bekende kostuum. Een kostuum dat voor hem werd gedragen door Dick Grayson en Jason Todd. In de stad is Two-Face ervan overtuigd dat hij gewonnen heeft. Batman en Nightwing zijn in zijn val gelopen en het puin dat na de explosie ontstond houdt het tweetal gevangen. Na een laatste blik verlaat de man met het dubbele gezicht het pand en brengt de andere explosieven tot ontploffing. En precies op dat moment duikt Robin op. Hij gaat het gevecht met Two-Face aan. Met de hulp van de toegesnelde Alfred lukt het Tim om Two-Face tijdelijk uit te schakelen. Maar de onmiddellijke zorg betreft Batman en Nightwing. Leven zij nog onder het puin? Terwijl Two-Face vlucht vinden Tim en Alfred een opening aan de onderkant van het pand. Robin gaat de kelder binnen. Eenmaal binnen hoort hij klopgeluiden. Batman en Nightwing leven nog.
Het lukt Tim om het puin zoveel mogelijk te verplaatsten. Het bedolven tweetal blijkt niets te mankeren, ze hebben wel voor hetere vuren gestaan. Maar Batman is ontstemd dat Tim in het kostuum van Robin is verschenen. Maar de jongen besluit zijn hart te luchten en hij vertelt dat Batman een Robin nodig heeft. Iemand om hem af te remmen en hem op de gevaren te wijzen. Hij lijkt met zijn pleidooi succes te hebben. Maar eerst gaan Batman, Nightwing en Robin de achtervolging inzetten op Two-Face die dreigt te ontkomen. Ook in dit gevecht bewijst Tim zijn waarde. Robin zal terugkeren. En dat is nodig ook want op de achtergrond klinkt een onheilspellende lach.

Noot
In dit deel is ook een verhaal te vinden over Two-Face. Dit stond oorspronkelijk in 'Secret Origins Special 1'.

Einde van de kinderjaren
Twee mannen zitten in een auto, gereed om een overval te plegen. Een van hen twijfelt maar zijn vriend, Carl, tracht hem te overtuigen. Bovendien, zegt Carl, ik ga toch niet schieten. Maar het gaat mis. De man in de auto hoort de schoten en vlucht met de wagen, over het trottoir. Een jongen en zijn ouders dreigen geraakt te worden, maar Bruce Wayne ziet kans om de jongen voor de auto weg te sleuren. Voor de ouders is iedere hulp te laat. Natuurlijk zit de jongen vol wraakgevoelens, een beeld wat Bruce maar te goed kent. Maar dat zijn leven de loop heeft gekregen die het heeft, wil hij de jongen besparen. Het lukt Batman om de dader te pakken, een schrale troost voor de jongen.

Deel 34 - Als de Aarde sterft (1991)

Batman deel 34 - Als de Aarde sterft

Heel Gotham is zijn stad. Er is geen straat, geen tunnel, werkelijk geen deel waar hij de weg niet weet. Voor Batman is ieder deel van Gotham even belangrijk. Bruce Wayne en Anna Petrova uit de comic Batman, tekening van Jim Aparo Of het nu de East Side is met zijn herenhuizen, of de zakenwijk, of het Spaanse ghetto. Hij bestrijdt in ieder deel de misdaad, dus ook nu. Wanneer hij de Slachter bezig ziet die op het punt staat een nieuw slachtoffer te maken. Het gevecht duurt niet lang en de Slachter besluit er vandoor te gaan. Hij denkt dat hij een vluchtweg kent. Een route waarmee hij Batman af zal schudden. Maar de vleermuisman kent elk riool, elke tunnel. Hij weet waar ze beginnen en waar ze eindigen. En daardoor eindigt ook de vlucht van de Slachter. Weer is een gevaarlijke man van de straat afgehaald. Batman beseft dan echter nog niet dat aan de andere kant van de aarde zich gebeurtenissen voordoen die hem zullen gaan raken. Waar hij betrokken bij zal worden. Inspecteur Nikita Krakov is midden in de nacht uit zijn bed gehaald. In de Russische hoofdstad is een lijk gevonden. Het is het derde polit-buro lid dat gruwelijk vermoord wordt aangetroffen. Volgens Krakov hoort de zaak bij de KGB thuis. En er worden inderdaad stappen gezet. Van Russische kant is een vertegenwoordiger vertrokken naar de Amerikaanse stad Gotham, het thuis van de man die zij nodig denken te hebben bij de moorden. Op het dak van het politiebureau flitst een bekend signaal door de nachtelijke hemel.
Terwijl commissaris Gordon met de Rus wacht vertelt deze laatste wat er in Moskou aan de hand is. Batman heeft ooit de moordenaar K.G.-Beest uitgeschakeld. De man verantwoordelijk voor de recente moorden is een leerling van K.G.-Beest. Een man die Dosynski wordt genoemd en hij verafschuwt de toenadering tussen de Russen en de Amerikanen. Daarom wil hij tien vooraanstaande politici vermoorden waarna de wereld weer de Russische kracht zal kennen. Deze Dosynski wordt ook wel de Demon genoemd. Vanuit een verdekte positie heeft Batman het verhaal aangehoord. Het wordt tijd dat Bruce Wayne weer eens op reis gaat. Zogenaamd op zoek naar mogelijkheden om de activiteiten van zijn bedrijf ook in Moskou te laten plaatsvinden. Maar in zijn schaduw reist iemand anders mee, Batman. Die ditmaal de strijd moet aangaan in stad die niet de zijne is. Maar dat heeft hem nog nooit weerhouden.

Deel 35 - Dag van de Aarde (1991)

Batman deel 35 - Dag van de Aarde

Batman is naar Moskou gereisd op verzoek van de autoriteiten. In Rusland krijgt hij te maken met Gregor Dosynski, die zich ook N.K.V.-Demon laat noemen. Batman op patrouille, tekening van Norm Breyfogle Hij is een leerling van de gevreesde K.G.Beest. Demon wil proberen om Glosnost te stoppen, hij wil terug naar de tijd van Lenin. En zeker geen samenwerking met de Amerikanen. Hij heeft een lijst met daarop de namen van tien Russische politic die de ontspanningspolitiek steunen. Een voor een brengt hij ze om. De Russische inspecteur van politie, Nikita Krakov, is daarom blij met de aanwezigheid van Batman. Want het was de vleermuisman die het K.G.Beest wist te verslaan. Natuurlijk bevindt ook Bruce Wayne zich in Moskou, zogenaamd op zoek naar nieuwe locaties voor zijn bedrijven.
In de Russische hoofdstad loopt hij Vicki Vale tegen het lijf die een rapportage aan het maken is. Maar de Demon is Batman en de politie te slim af en slaagt er in om toe te slaan en weer een politicus te doden. In de achtervolging raakt Batman gewond en de Demon ontsnapt. Dan proberen ze een val te zetten voor de Demon, maar het draait uit op een gevecht. Voor de tweede maal gewond valt Batman naar beneden maar zijn reflexen, die jarenlang zijn getraind, redden hem ook ditmaal. Ook nu slaagt de Demon er in om zijn beoogde slachtoffer te doden. Zo werkt hij zijn lijst af totdat hij er nog maar een op heeft staan. En dat is niet de minste, die van president Gorbatchov. En de tijd begint te dringen, Batman is letterlijk bezig met een race tegen de klok.
Nadat hij de opdracht in Moskou ternauwernood tot een goed einde heeft gebracht is Batman weer teruggekeerd in Gotham. Ook Bruce Wayne is terug en heeft een afspraakje met Vicki Vale. Een afspraakje waarover hij zich drukker maakt dan normaal. Terwijl het tweetal begint te eten valt het oog van Bruce op een gebeurtenis in de straat. Een vuilnisman wordt bedreigd en geslagen door medewerkers van zijn concurrent. Wanneer de nacht valt besluit Batman het geval nader te onderzoeken. De bedreigde vuilnisman heeft een zoon van vijftien die bezig is met een werkstuk over afval in Gotham. En hij wil per se die avond bij de vuilstortplaats een kijkje nemen. Een besluit met tragische gevolgen.

Deel 36 - Pionnen (1991)

Batman deel 36 - Pionnen

Een misvormde man loopt door de kou. Onbeholpen gaat hij voort. Zijn donkere, sombere ogen dwalen over de vlakte. Ongewild trekt hij de aandacht van voorbijgangers. De Penguin is terug uit de comic Batman, tekening van Norm Breyfogle De opmerkingen uit de auto's zijn niet aardig. Maar het kan nog erger. Er stopt een auto. Drie personen stappen uit en de twee mannen uit het gezelschap vallen de misvormde man aan. Vanaf een afstand wordt het geweld gevolgd. Nadat de mannen weer verdwenen zijn, geeft Oswald C. Cobblepot aan zijn vrouwelijke chauffeur Lark opdracht om de man op te pikken. De man is in handen gevallen van de Penguin. Drie maanden later, de beursvloer van Gotham. Het aandelenhuis is gesloten maar binnen is volop activiteit. Tientallen vogels bevolken nu de beursvloer. Er is een man aanwezig, Batman. Hij beseft wie er achter deze vogelplaag zit. Dat moet de Penguin zijn. Maar wat wil hij? Batman slaagt er in de vogels uit te schakelen maar vindt geen antwoord op zijn vraag. De Pengiun is tevreden, de test is geslaagd. Hij is klaar voor de volgende fase. Het is net schaken, iets wat de vogelman gepassioneerd doet. Zeker met die ene, onbekende tegenstander. Soms wint de Penguin, soms zijn tegenstander, dan is het remise. En er is nog een grote passie van de Penguin. De tv-serie Heartstrings. In zijn verwarde brein is hij verliefd geworden op een van de personages uit de reeks. Een actrice speelt Heron, een gewetenloze vrouw, iets wat de Penguin aanspreekt.
Dan volgt een tweede test. Eerst wordt een bank aangevallen en dan stuurt Penguin de vogels het verkeer in. De chaos in Gotham is compleet. De autoriteiten staan machteloos. Maar tijd om na te denken is er niet. Want er is weer een aanval. Ditmaal is het de energiecentrale, een grote brand is al uitgebroken. Terug in de Batgrot overdenkt Bruce de situatie terwijl hij met die ene onbekende tegenstander schaak speelt. Nog steeds weet de nachtelijke kruisvaarder niet wat het oogmerk is van de Penguin. Dan wordt de actrice Sherry West ontvoerd, zij speelt het personage Heron. Batman zet de achtervolging in maar hij wordt gehinderd doordat een grote groep vogels hem blijft volgen. Op die manier terug gaan naar de Batgrot is ondenkbaar, hij moet de vogels kwijt zien te raken. Bovendien beseft hij dat een vogel zorgt voor een verbinding met de Penguin. Door een snel besluit lukt het Batman om de camera van de Penguin onklaar te maken. Nu kan hij de Batgrot in waar hij eerst met een grote groep vogels moet afrekenen die hem gevolgd is. Het gevecht met de Penguin is nog maar net begonnen.

Noot:
In dit deel is een kort derde verhaal terug te vinden met als titel 'Wachten in de coulissen deel 1'. Het verhaal is afkomstig uit Batman annual 13

Deel 37 - Gevleugelde wraak (1991)

Batman deel 37 - Gevleugelde wraak

Door puur toeval redde de Penguin een arme mismaakte man. Hij ontfermde zich over de man die Harold heet. Nu bleek dat Harold een technisch genie is en hij vindt voor de Penguin een apparaat uit waarmee vogels gecontroleerd kunnen worden. Batman onderzoek een vogel van de Penguin, tekening van Mark Bright Natuurlijk ziet de misdadige vogel direct de mogelijkheden. Hij bestookt Gotham met aanvallen van duizenden vogels. Hiermee wil hij zoveel mogelijk internationale bekendheid krijgen, de uitvinding van Harold is namelijk veel geld waard. Hoewel het voor Batman eerst niet duidelijk was wat de Penguin wilde bereiken, begint het langzaam bij hem te dagen. Batman doorziet wat de Penguin wil. Maar er gebeurt nog meer. De Penguin ontvoerd een actrice, Sherry West, die in een serie een rol speelt waar de Penguin dol op is. Inmiddels heeft Batman de aanval van de vogels afgeslagen en bestudeert hij in de batgrot een van de dode dieren. En hij vindt wat hij zoekt, het mechanisme dat de vogels bestuurt.
Nu hij weet hoe de Penguin werkt denkt de gemaskerde kruisvaarder na hoe de misdadige vogel te stoppen. Maar eerst moet hij weer verschijnen, er is een lokvogel nodig om de Penguin te vangen. Tot de tijd daar is wacht Batman af. Aan de rand van een klif denkt hij na en dan schiet hem een opmerking van Tim in gedachten. Wanneer de Penguin weer gaat uitzenden kan de radiosatelliet van Waynetech de zender opsporen. Ondertussen is de Penguin met Harold, Sherry West en de helpster Lark aangekomen op een hoge berg. Hier heeft hij een pand waar het bieden op de uitvinding kan gaan beginnen. Na de bieding en wanneer het geld daar is, moet Lark zich ontdoen van Harold. Een opmerking die de mismaakte man opvangt. Maar het bieden is ook meteen de kans voor Batman en de zijnen om te achterhalen waar de Penguin zich bevindt. De gasten moeten er immers naar toe en dit is de kans waar Batman op heeft gewacht.

Gotham is nog steeds een grote chaos na de acties van de, inmiddels opgesloten, Penguin. Maar veel tijd voor rust is er niet. Samen met commissaris Gordon luistert Batman naar het verhaal van een jonge vrouw die in het ziekenhuis ligt. Deze vrouw was samen met haar vriend Sly een pizza gaan halen. Maar de vogels in de straat leken wel gek en vielen de mensen aan. Het tweetal vluchtte weg en kwam zo terecht op St. Michaels Square. Ze gingen onder de boog door en toen zagen ze hem. Een witte gestalte die alleen in het plantsoen stond en staarde naar de rots die de wenssteen wordt genoemd. Toen merkte hij het tweetal op en naderde hen. De gestalte sloeg de vrouw neer en viel Sly aan. De man, Sly Masons, is door de politie dood aangetroffen. Gewurgd en verminkt als een ritueel offer, maar het is een ordinaire moord. En dus gaat Batman op jacht naar de dader.

Noot:
In dit deel is het tweede deel van een verhaal terug te vinden met als titel 'Wachten in de coulissen deel 2'. Het verhaal is afkomstig uit Batman annual 13.

Deel 38 - Straatdemonen (1991)

Batman deel 38 - Straatdemonen

Vier jongens zijn op het dak van een gebouw druk in de weer. Ze demonteren bij het schijnsel van de maan twee schotelantennes. Ongezien denken ze. Maar vanuit de schaduwen worden ze nauwlettend in de gaten gehouden. Batman wacht. Batman waakt over Gotham, tekening van Norm Breyfogle Hij wacht al een half uur. Hij schat de leeftijd van de jonge dieven op een jaar of twaalf. De gedachten van de misdaadbestrijder gaan terug naar de tijd dat hijzelf twaalf was. En al wees. Ook toen al bezocht hij Crime Alley, de plaats waar zijn ouders werden vermoord. Hij moet zijn reis door het verleden onderbreken want de vier jongens gaan naar de plek waar ze de schotels willen verkopen. Dit zijn de criminelen die Batman zoekt, de jongens zijn misschien nog op het rechte pad te brengen. Een van de zware jongens, Bruut, laat het viertal binnen. Ze hopen op geld, misschien een paar honderd dollar. Maar Bruut heeft er niet meer dan dertig dollar voor over zegt hij. Wel heeft hij een ander voorstel. Dertig dollar of voor honderd dollar aan coke. De jongens gaan overleggen. Zelf gebruiken ze geen drugs, maar misschien kunnen ze de coke verkopen en zo aan hun geld komen.
Op slinkse wijze probeert Bruut de vier jongens verder op het criminele pad te brengen. Van dieven naar drugsdealers. Maar zover komt het niet want plots is daar Batman. Hij heeft genoeg gehoord en grijpt in. Het gevecht dat volgt duurt maar kort. Bruut en zijn mannen zijn geen partij voor Batman. Na afloop zijn de vier jongens verdwenen. Maar de problemen zijn nog niet over want Bruut leeft in de veronderstelling dat de vier jongens Batman hebben geholpen. En dat betekent wraak. Zeker omdat nog niet alle leden van de bende zijn ingerekend. De volgende dag zoekt Batman de jongens dan ook op wanneer ze op het schoolplein zijn. Hij waarschuwt hen maar het viertal gelooft de misdaadbestrijder niet. En dat zou wel eens een dodelijke beslissing kunnen zijn.

Batman weet het. Hij loopt ergens rond in Gotham, in zijn stad. Hij verspreid waanzin en vermoord mensen. De mensen waar Batman over wil waken. De jacht is opnieuw geopend op de dodelijke clown. Een jacht die al zo vaak heeft plaatsgevonden. Tijdens die jacht heeft Batman ook eenmaal verloren. Jason spookt door zijn hoofd. Dan hoort hij een schreeuw en aarzelt geen seconde. In een gebouw treft hij een jonge crimineel aan die met een mes twee vrouwen bedreigt. De afloop van het gevecht is vooraf al bekend en ook de duur ervan. Een van de vrouwen voorspelt met een kristallen bol en maakt gebruik van tarot kaarten. Omdat je het maar nooit kunt weten, laat Batman de vrouw haar kaarten gebruiken. Terwijl zij de kaarten neerlegt gaan de gedachten van Batman terug naar eerdere confrontaties. Zoals die van drie jaar geleden. Toen de Joker zijn slag wilde slaan op een liefdadigheidstentoonstelling. Een tentoonstelling waar ook Bruce Wayne aanwezig was. Die keer kon hij de Joker inrekenen, maar waar is hij nu? De vrouw kan hem niet helpen en dus keert Batman terug naar de plek die hij zo goed kent. De nacht. En hij wacht.

Noot:
In dit deel is het eerste deel van een Robin verhaal terug te vinden met als titel 'In reserve'. Het verhaal is afkomstig uit Batman annual 12.

Deel 39 - Hoog spel (1991)

Batman deel 39 - Hoog spel

De politie treft het dode lichaam aan van rechter Patricks. Hij hangt aan een strop en op zijn borst is een boodschap geplakt. Een blik volstaat voor Jim Gordon. De Joker is weer terug uit de strip Batman, tekening van Jim Aparo Hij weet wie de dader is. Het is de misdadiger die zijn dochter Barbara kreupel heeft gemaakt, het is de enige man die Jim Gordon zou willen doden. De gevaarlijke clown is weer terug, de Joker. In gezelschap van rechercheur Hanrahan bekijkt de commissaris de aangerichte schade. Wanneer hij die avond weer in zijn huis is gaan er beelden door het hoofd van de politieman. De media pikken het bericht dat de Joker weer heeft toegeslagen en dus nog leeft direct op. Maar in de schaduwen van zijn schamele kamer is er een man in Gotham die er niets van begrijpt. Het kan de Joker niet zijn, want waar zit de grap vraagt hij zich af. Ondertussen worstelt ook Bruce Wayne met het nieuws dat de Joker nog in leven is. Die gevaarlijke tegenstander is verantwoordelijk voor de dood van Jason, de tweede Robin. Bruce is blij dat Tim in Japan is met een groep andere tieners. Hij wil niet nog een keer een Robin aan het gevaar van de Joker blootstellen. En hij weet niet zeker of hij zich bij een volgend gevecht voldoende kan beheersen of dat hij toch zal doden. Ergens anders in Gotham houdt Curtis Base, president van een beleggingsmaatschappij, een bijeenkomst die bedoeld is om nieuwe geldschieters warm te maken voor zijn projecten. Commissaris Gordon en Hanrahan houden vanuit de schaduwen de boel in de gaten want er zijn bedreigingen geuit tegen Base. Niet alle deals waren succesvol.
Maar dan wordt de bijeenkomst verstoord door de Joker en zijn mannen. Op wrede wijze doodt de Joker een aantal gasten terwijl zijn bendeleden het geld en de juwelen verzamelen. Commissaris Gordon en rechercheur Hanrahan staan machteloos tegenover de overmacht en worden gevangen genomen. Het lijkt wel of de Joker een spelletje speelt met de politieman. Base kijkt weinig te zijn overkomen door de aanval van de Joker. Maar dat is niet zo vreemd. Want de man die direct doorhad dat het niet de gevaarlijke clown was die de aanvallen uitvoerde had gelijk. Het is Base die gebruik maakt van een vermomming en voor de Joker speelt die de aanvallen en overvallen leidt. Inmiddels begint een bepaald gevoel ook bij Batman en Gordon te dagen. Er klopt iets niet, maar wat? In een donkere kamer worstelt ondertussen de echte Joker met zijn gevoel voor sterfelijkheid. Is hij nog wel de Joker? Maar de krankzinnige man is niet van plan zijn plaats zomaar af te staan. Hij wil zijn plaats terug! Om dit te bereiken moet hij de handschoen opnemen die Base geworpen heeft. En dat is precies wat de Joker gaat doen. Opeens zit Gotham met twee Jokers. Batman heeft zijn handen meer dan vol.

Noot:
In dit deel is het tweede deel van een Robin verhaal terug te vinden met als titel 'In reserve'. Het verhaal is afkomstig uit Batman annual 12.

Deel 40 - Katten (1991)

Batman deel 40 - Katten

Het is avond in Gotham. Een oude vrouw loopt langs de rand van het park. Ze zoekt iets. Maar haar zoektocht wordt wreed onderbroken door twee jonge schoffies die haar van haar tas beroven. Nu hebben de twee rovers wel pech want hun misdaad is gezien. Gezien door Batman die direct handelt. Catman uit de comic Batman, tekening van Norm Breyfogle Even snel als efficiënt stopt hij de twee jongens, die natuurlijk geen partij zijn voor de ervaren misdaadbestrijder. Nadat hij de vrouw haar tas heeft teruggegeven gaat Batman naar een van de jongens toe. De jongen is in paniek. Niet zozeer omdat hij Batman is tegengekomen op zijn criminele pad, maar door zijn vondst in de bosjes. Batman werpt een blik en daar ligt haar aangevreten lichaam van een mens. Vrij snel is commissaris Gordon met zijn mannen ter plaatse. Ook de lokale media is snel op de hoogte. En hoewel Sara Dulman, een iets te ambitieuze verslaggeefster, wel probeert om de zaak nog verder op te kloppen, houdt de politieman zich aan de feiten. In zijn ogen zijn ze op zoek naar een groot roofdier, niet naar een mens. Hoe hard Dulman ook haar best doet om Catwoman bij het geval te betrekken. Iets wat de katvrouw, die de rapportage ook ziet, niet echt kan waarderen. Maar ergens anders in Gotham komt iemand tot een ontdekking. Thomas Blake ziet dat zijn Siberische tijger, Rasputin, uit zijn kooi ontsnapt is. Dit noopt hem het dier te gaan zoeken. Maar niet als Thomas Blake, maar als de Catman. Er zijn nogal wat katten op straat die avond in Gotham en niet ze zijn niet allemaal even vriendelijk. Sommige zijn zelfs dodelijk.
Het gebeurt niet snel dat Batman met stomheid geslagen is. Maar deze avond is dat toch echt het geval. Het wezen waar hij in het donker naar kijkt is echt! Het is geen vermomming. Batman staat oog in oog met een wezen gedeeltelijk mens, gedeeltelijk vleermuis. Nadat het wezen is verdwenen, denkt Batman terug aan de gebeurtenissen die net daarvoor hebben plaatsgevonden. De zwarte bende had hem bij verrassing overvallen. Ze waren in de meerderheid en hadden in het donker uitstekend zicht dankzij hun infrarode brillen. Zonder de tussenkomst van die Man-Bat had het voor Batman veel slechter af kunnen lopen. Tijdens het gevecht met de bende merkte de misdaadbestrijder dat er iemand anders meevocht, maar dan aan zijn kant. Toen volgde de confrontatie. Natuurlijk wil Batman meer weten over deze mysterieuze Man-Bat. Waar kwam hij vandaan? Nadat de politie is gearriveerd onderzoekt Batman het gebouw verder en stuit dan op de werkruimte van Dr. Kirk Langstrom, een expert op het gebied van vleermuizen. De naam klinkt bekend want toen Langstrom vijf jaar was werd hij bekend als de 'grot-jongen'. Wat niemand weet is dat een jonge Bruce Wayne deze grot-jongen wel eens ontmoet heeft. Hij vertelde de jonge Bruce een fantastisch verhaal over vleermuismannen, iets wat misschien wel is blijven hangen. Ondertussen zwerft de Man-Bat door Gotham. Wanhopig probeert hij vast te houden aan zijn menselijke kant, die van Kirk Langstrom.