Deel 21 - Batman in Londen (1989)

Batman deel 21 - Batman in Londen

Gotham. Avond aan avond woedt de eeuwige oorlog: een gemaskerde gestalte toomt het kwaad in. Telkens weer behaalt hij een overwinning, om daarna met onverminderde kracht de strijd opnieuw aan te binden. Batman en Gordon krijgen te maken met terroristen, tekening van Norm Breyfogle Maar er worden talloze misdaden gepleegd. En er is maar één Batman. Hij kan niet alles voorkomen. En op een avond vindt er een gruwelijke misdaad plaats. Twee mannen stappen een club binnen van Vietnam veteranen en openen het vuur op de ongewapende mensen terwijl zij de kreet "voor de roem van de revolutie" slaken. Nadat zij een bloedbad hebben aangericht plegen de twee mannen zelfmoord. Batman en de politie zijn snel ter plaatse, maar kunnen alleen de doden bergen en de gewonden verzorgen. Maar op de plaats van het misdrijf verschijnt ook FBI-agent Hoffer. Hij weet wie de opdracht heeft gegeven voor de aanslag. Een diplomaat uit het land Siraq, Abu Hassan, is de initiator. De FBI kan hem niet aanpakken. Niet alleen heeft Hassan diplomatieke status, hij bevindt zich in Londen. En dus gaat Bruce Wayne op vakantie naar Engeland.
Het is Guy Fawkes avond in Engeland wanneer Batman aan zijn patrouille door de Britse hoofdstad begint. Ongezien dringt Batman de ambassade van Siraq binnen. In de ambassade gaat de telefoon. Berichten worden uitgewisseld. Er is een nieuwe aanslag op komst. Terwijl de opdracht wordt gegeven, schakelt Batman twee bewakers uit en vindt hij uit waar Abu Hassan zich bevindt. Een kort gevecht volgt. Batman heeft Hassan in handen. Maar Hassan is niet bang. Hij verwijt Batman blind te zijn voor de gevolgen van de Amerikaanse machtspolitiek in de derde wereld. Het is eenvoudig om nieuwe rekruten te werven onder de arme en hongerige bevolking stelt Hassan. Maar hij vertelt Batman ook waar de nieuwe aanslag zal plaatsvinden. Wat Guy Fawkes niet lukte zal hen wel lukken. Het Britse parlementsgebouw is het doelwit van de aanslag. Er volgt een nieuwe worsteling waarbij Hassan uit het raam valt, zijn dood tegemoet. Door snel te handelen lukt het Batman om de aanslag te verijdelen. Maar Bruce blijft achter met morele vragen. Had Hassan gelijk? Er moet een antwoord zijn, maar Bruce Wayne kan het niet vinden. Wel weet hij dat niets dit soort misdaden kan rechtvaardigen. Dit soort moorden op onschuldige en weerloze mensen door personen als Hassan zijn nooit te verdedigen.

Uit de droomwereld van de Australische oertijd naar een nachtmerrie in de straten van Gotham. Hij is gezonden door de aard-moeder met een opdracht van wraak en dood. De aard-moeder zorgt voor een goede jacht. In ruil zal hij, Umbaluru, wraak schenken. Nadat hij als zijn alter-ego Batman een groep misdadigers heeft uitgeschakeld en klaar gelegd heeft voor de politie, moet Bruce Wayne zich haasten. Hij is één van de gasten op een liefdadigheidstentoonstelling ten behoeve van de stichting voor minderbedeelde kinderen. De gastheer is Kerry Rollo. Na de opening maken Wayne en Gordon een praatje met Rollo die hen een bijzonder been laat zien. Het is afkomstig uit Australië. Terwijl de tentoonstelling een aanvang neemt, is Umbaluru zijn spoor aan het volgen. Hij overvalt drie mannen die iets uit zijn land hebben meegenomen. Iets dat nu in het bezit is van Rollo. Het duurt dan ook niet lang voordat Umbaluru bij Rollo opduikt. Maar Batman is ook ter plaatse. De twee mannen vechten. En hoewel de misdaadbestrijder jaren ervaring heeft bereikt Umbaluru toch zijn doel. Hij doodt Rollo en verdwijnt dan in de nacht. Maar Batman zal hem zoeken.

Deel 22 - De angst (1990)

Batman deel 22 - De angst

Het is een koude avond in Gotham. Dit weerhoudt echter de criminelen niet. Vier vallen een eenzame wandelaar aan. Gelukkig weerhoud het weer ook Batman niet om op pad te gaan. Batman imponeert, tekening van Norm Breyfogle Binnen de kortste keren liggen de vier tegen de grond. Maar er zijn meer personen die zich in Gotham die avond door de kou begeven. Een vrouw is bezig bij haar man weg te gaan. De taxichauffeur staat voor de deur en moet de vrouw helpen met haar bagage. Haar zoontje wacht voor de deur. Dan komt er een wandelaar met een winkelwagenkarretje aan. De man legt iets in de kofferbak van de taxi en kijkt dan naar de jongen. Tot verbazing van het kind ziet hij het gezicht van Jezus. Maar zodra de chauffeur en de vrouw uit het huis komen zien zij een lijk in de kofferbak liggen. Batman hoort de gil in de nacht en is snel ter plaatse. Nadat de politie is gewaarschuwd en gearriveerd wordt het lijk weggevoerd. De identiteit van de man is snel bekend, hij was namelijk als vermist opgegeven. Zijn hart is uit zijn lichaam verwijderd. Maar wanneer Batman navraag doet in het mortuarium lijkt de doodsoorzaak een hartstilstand te zijn. De man is zich letterlijk doodgeschrokken. Ergens anders is Gotham heeft een zwerver een ontmoeting met een man die sprekend op Abe Lincoln lijkt. Lijkt, want de man slaat de zwerver bewusteloos en neemt hem mee. Ondertussen heeft Batman een lijst opgevraagd van mensen die recentelijk zijn ontslagen uit de gevangenis en ook uit het Arkham gesticht. Op de lijst staan vijf namen. Batman besluit de eerste op de lijst, ene Ronald Dillon, alias Hooker, een bezoekje te gaan brengen.

De gemaskerde misdaadbestrijder valt het huis binnen waar Hooker zich met een maat ophoudt. De twee hebben net een kruimeldiefstal begaan en willen niet terug naar de gevangenis. Maar de criminelen zijn natuurlijk geen enkele partij voor de getrainde Batman. Binnen korte tijd zijn de twee verslagen. Maar Batman beseft ook dat deze mannen niets met de moord van doen hebben. Dan de tweede op de lijst, Cornelius Stirk, kort geleden vrijgelaten uit Arkham. Hij zoekt de man op die Stirk moet begeleiden, maar vindt deze dood in zijn huis. Het is duidelijk. Stirk is de moordenaar. In het dossier dat de dode man bijhield over Strik is een adres genoteerd. Batman haast zich door de koude nacht. Hij moet zien te voorkomen dat deze krankzinnige moordenaar nogmaals toeslaat. Maar daarvoor is het al te laat. De zwerver is vermoord en zijn hart is uit zijn lichaam gehaald. Stirk heeft de gave om mensen een ander uiterlijk te laten zien dan die van zichzelf. Zo denkt een agent dat hij met een blonde vamp meegaat. Maar wanneer hij het huis binnengaat, treft hij daar Batman die hem waarschuwt. Maar Stirk krijgt de overhand en neemt Batman en de agent gevangen. De gestoorde man wil de angst van Batman. Maar uiteindelijk blijkt de vleermuisman te sterk voor hem. Als er iemand is die angst verspreid dan is het Batman. Het lukt hem zich te bevrijden en Stirk te verslaan. De krankzinnige man wordt weer opgesloten in Arkham.

Deel 23 - Extase (1990)

Batman deel 23 - Extase

Een stel straatjongens reageert op de aanwezigheid van een dure auto die door hun buurt rijdt. Maar de chauffeur keert zijn wagen en rijdt regelrecht op de jongens af. Batman is in de buurt en ziet wat er te gebeuren staat. Bliksemssnel sleurt hij de jongens weg voor de auto, die tegen een lantaarnpaal tot stilstand komt. Wat niemand weet is dat de man in zijn hoofd stemmen hoort. Zodra de auto stil staat gaat Batman verhaal halen. De man beweert de macht over het stuur verloren te hebben omdat hij moest niesen. Batman probeert een explosie te voorkomen, tekening van Norm Breyfogle Maar dan doet de man iets wat niemand verwacht. Hij schenkt zijn dure Porsche aan de straatjongens die het geschenk aannemen. De man loopt weg en de jongens stappen in de auto en rijden de andere kant op. Maar hun rit duurt niet lang. Een man met een getrokken wapen sommeert hen te stoppen. Weer werk voor Batman. De gemaskerde misdaadbestrijder raakt in gevecht met de man die zegt Joe Potato te heten. Terwijl de twee vechten kijkt de originele chauffeur van de auto van een afstandje toe. De man, die Ed Hallen blijkt te heten, heeft een afstandsbediening in zijn hand en drukt op een knop. Met een enorme knal vliegt de auto met de jongens de lucht in. Na de explosie kijken Batman en Joe verbijsterd toe. Dan legt Joe uit dat hij een privé-detective is. Een uur geleden ging zijn telefoon. Een persoon vertelde hem dat Ed Hallen drie bommen had gekocht en hiermee de drughandel ging bestrijden. Potato zou $10.000 krijgen als hij Hallen kon tegenhouden. De drugs waar het Hallen om gaat blijkt ecstasy te zijn. Batman heeft genoeg gehoord. De drugshandel uitroeien is een goede zaak...maar dan niet op zo'n manier. Nadat de politie is gearriveerd en Potato zijn verklaring heeft afgelegd, gaat ook hij weer op zoek naar Hallen. De man die door de detectives gezocht wordt loopt door de stad. Hij rilt en zweet. Dan stopt hij voor de ingang van een gesloten nachtclub. De eigenaar zit in de gevangenis wegens drugshandel. Hallen gooit de tweede bom naar binnen. Weer een explosie. Tewrijl zich dit afspeelt laat Batman Alfred uitzoeken waar Ed Hallen woont en werkt. Net voor hij eerder die avond bij Batman wegliep zei hij dat hij ging werken. En dit blijkt waar te zijn. Ed komt zijn afdeling op waar de drugs gewoon op tafel staan. Dan dringt Batman de kamer binnen en Ed Hallen trekt zijn derde en laatste bom. Ook Joe Potato komt de kamer binnen, Hallen is in verwarring en loopt met bom en al de kluis binnen. Daar gaat de bom af en doodt Hallen.

In dit deel bevindt zich nog een tweede verhaal. Het is getiteld 'Onze man in Havanna' en maakt geen deel uit van de lopende verhaallijn binnen de Batman reeks. In dit verhaal zijn er aliens op de aarde geland. Ze houden Cuba bezet. Maar Batman bindt de strijd met hen aan.

Deel 24 - Vidioten (1990)

Batman deel 24 - Vidioten

Een jongen verlaat op een avond de bioscoop. Zijn vrienden blijven zitten maar de jongen heeft nog werk te doen. In gedachten verzonken loopt hij door de straten. Batman rekent de regiseur van de moordvideo in, tekening van Eduardo Barreto Plotseling staat hij oog in oog met een groep gewapende en gemaskerde mannen. In de veronderstelling dat het om een overval gaat geeft hij zijn geld. Maar het is de mannen om iets heel anders te doen. Een van hen houdt de jongen vast terwijl twee anderen hem in elkaar slaan. De vierde man staat alles te filmen. Gelukkig voor de jongen is Batman in de buurt. Hij gaat de strijd aan. Drie van de vier mannen gaan tegen de grond, maar de vierde man ontkomt. De camera blijft achter. Later op het hoofdbureau van politie kijken Batman en de politie naar de band. Het is een walgelijk schouwspel. Batman vermoedt dat er nog veel meer achter zit en dat de man die ontkomen is het opnieuw zal proberen. Wie het is weten ze niet. De drie mannen die wel zijn gearresteerd weten niet wie hij is.
De man die ontkomen is belt naar ene Milton Sladek, zijn opdrachtgever. De man die Oscar wordt genoemd moet het nieuws brengen dat de camera verloren is gegaan, iets waar Sladek niet blij mee is. Ondertussen doet Batman in de batgrot onderzoek. Ze weten niet wie de man is, maar er is wel een foto van zijn laarzen, misschien een spoor. De volgende dag gaat Bruce Wayne de gespecialiseerde schoenenwinkels af. Uiteindelijk vindt hij de naam die hij zoekt: Oscar Lampet, een videotheekeigenaar. Maar ook Sladek is bezig omstappen te zetten. Hij heeft een grote gorilla-achtige man tot zijn beschikking. Een zekere Tonka. En die avond slaan de gewelddadige videomakers weer toe. Een nietsvermoedend slachtoffer wordt aangevallen. Maar Batman is in de buurt. Op zijn beurt krijgt hij te maken met Tonka. Deze blijkt heel sterk te zijn, maar met de hulp van een aantal jongeren is Batman in staat om Tonka in te rekenen. Hoewel hij gewond is, blijft Batman de man volgen die de opnamen heeft gemaakt. Tijdens de worsteling heeft Batman kans gezien om een zendertje op de man te plakken. Dit leidt hem rechtstreeks naar Lampet. De crimineel vertelt Batman wie zijn opdrachtgever is en wanneer de volgende voorstelling is voor een groepje rijken. Batman maakt een einde aan de voorstelling en zorgt ervoor dat de groep toeschouwers oog in oog komen met de slachtoffers van het geweld. Sladek wordt gearresteerd en de groep rijken zijn met hun neus op de feiten gedrukt. Geweld is geen entertainment.

Deel 25 - Monstermaker (1990)

Batman deel 25 - Monstermaker

Op een avond is Batman op patrouille. Terwijl hij wacht voor een verkeerslicht stopt er een auto naast hem. De misdaadbestrijder kan vervolgens zijn oren niet geloven. Batman en de politie zijn verbaasd, tekening van Norm Breyfogle De bestuurder naast hem daagt Batman uit voor een snelheidswedstrijdje. Met gierende banden trekt de Ferrari op. Bekomen van zijn verbazing gaat Batman achter de man aan. Er kunnen de grootste ongelukken gebeuren met die idioot achter het stuur. Hoe eerder Batman hem tot staan brengt hoe beter. En inderdaad moet Batman ingrijpen om een ongeluk te voorkomen. Samen met de inmiddels gearriveerde politie gaat Batman op de gestrande Ferrari af. Maar wat dan gebeurt verwacht niemand. Voor hun ogen vergaat de chauffeur tot stof. In de auto treffen ze nog wel $5.000 aan. Wat is hier aan de hand?
Voor het antwoord op die vraag moeten we naar een ander deel van Gotham. Een jonge Tibetaan, Tenzin, wacht in spanning de terugkeer van zijn creatie af. Een creatie die hem $5.000 moet brengen om de afperser Kellogg en zijn mannen tevreden te stellen. Maar wanneer de bel gaat zijn het Kellogg en zijn mannen die het huis betreden. Omdat het geëiste geldbedrag niet aanwezig is, slaan ze Tenzin in elkaar. Morgen komen ze terug. En als hij dan het geld niet heeft...
Diezelfde nacht proberen Batman en de politie nog te achterhalen wat er gebeurt is. De Ferrari was gestolen. Ook het geld was afkomstig van diefstal. Maar opmerkelijk genoeg lag er veel meer geld in de kluis, maar dit is blijven liggen. En dus gaan Batman en de politie weer weg. Misschien dat het antwoord nog komt.
In zijn huis probeert Tenzin zich te herstellen van het pak slaag dat hij heeft gekregen. Hij beseft dat hij opnieuw moet proberen om aan het geld te komen. Vanuit zijn geest creëert de jongeman een nieuw wezen. Deze gaat op pad. Het doel: Wayne Manor! Maar tijdens de inbraak wordt het wezen gestoord door Alfred. Na een korte vechtpartij ontkomt het wezen, maar Alfred heeft wel kans gezien een zendertje op de kleding van de indringer aan te brengen. Het volgende is een telefoontje naar zijn broodheer. Batman maakt af waar hij mee bezig was en volgt de zender. Het wezen is terug bij Tenzin die zijn creatie vernietigd en zo de zender vindt. Dan komt hij tot een rigoureus besluit. Hij gaat zich verdedigen en daalt hiervoor af in de diepste spelonken van zijn geest. Hij creëert een moordzuchtige demon genaamd Mahakala. Wanneer Kellogg en zijn mannen weer aanbellen worden ze opgewacht door een dodelijke tegenstander. Maar ook Batman is ter plaatse. Niet dat hij veel tegen de demon kan uitrichten. Tijdens het gevecht is Tenzin gewond geraakt en Bataman beseft dat hij hulp nodig heeft. Hiertoe wendt hij zich tot Jason Blood, in wie een demon huist, en zijn vriend Randu Singh.

Deel 26 - Strijd der demonen (1990)

Batman deel 26 - Strijd der demonen

Kellogg en zijn handlanger zijn op de vlucht voor de demon die door Tenzin Wyatt geschapen is. Niets lijkt het wezen tegen te kunnen houden. De criminelen zoeken bescherming bij de sterke arm der wet. Batman treedt het gevaar tegemoet, tekening van George Freeman Maar de twee agenten komen er al snel achter dat hun vuurwapens geen effect hebben op het wezen. Snel leiden ze de twee mannen een bouwterrein op. En dit is gezien door Batman die samen met Randu arriveert. Batman weet dat zijn eigen kracht onvoldoende is om het wezen af te stoppen. Dus zoekt hij naar iets dat hem kan helpen. En zijn oog valt op een grote, mechanische sloopbal. Hij slingert de bal regelrecht op het wezen af. Kreunend stort het wezen dat zichzelf Mahakala noemt ter aarde. Randu onderzoekt de gevallen demon en het lijkt er op dat het wezen verslagen is. Maar niets is minder waar. Terwijl iedereen het bouwterrein wil verlaten kruipt de Mahakala weer op en hernieuwt zijn aanval. En dit wordt gevoeld door Jason Blood. Hoewel hij met zichzelf worstelt, staat hij uiteindelijk toch toe dat het wezen dat in hem huist vrij komt. Hij bevrijdt de demon Etrigan.
Op het bouwterrein is Batman weer de strijd aangegaan met Mahakala. Maar dan verschijnt Etrigan ten tonele. Het gevecht tussen de twee demonen is heftig, maar ook van korte duur. Mahakala is niet opgewassen tegen Etrigan. Batman wil Etrigan bedanken, maar de demon heeft andere plannen. Hij wil Kellogg en zijn handlanger meenemen, iets wat Batman niet toe kan staan. En dus moet de gemaskerde misdaadbestrijder wederom de strijd aangaan met een demon. Maar Entrigan is veel gevaarlijker. En wanneer het er op lijkt dat Batman het onderspit gaat delven, schiet Etrigan plotseling in de lach. Hij stopt het gevecht en verdwijnt in de nacht. Jason Blood krijgt zijn menselijke gestalte. Het gevaar is geweken.
Clayface zit in een stoel. Naast hem zit een pop die door hem wordt aangeduid als Helena. Hij mijmert over het verleden. Zijn gevecht met Batman, zijn ontsnapping uit de vlammen. Het kwijtraken van een Helena. Zijn zoektocht naar haar in zijn verwarde gedachten, hoe hij haar weer "gevonden" heeft. In zijn hoofd meende hij dat een nachtwaker de nieuwe geliefde van zijn Helena was. En dus heeft hij de man gedood. Maar natuurlijk werd de gedode nachtwaker gevonden. Commissaris Gordon wist meteen wie de dader was. En dus scheen er een signaal door de nachtelijke hemel. Batman is ter plaatse. De misdaadbestrijder gaat het pand binnen waar Clayface zich ophoudt. Een woest gevecht neemt een aanvang. Maar Clayface krijgt een zenuwinzinking en stort huilend ter aarde. Batman beseft dat hulp nodig is. En zo komt het dat Clayface met zijn Helena in een opvang wordt geplaatst.

George Freeman, die deze aflevering tekende, (geboren 27 mei 1951 in Selkirk, Manitoba) is een Canadese tekenaar. Hij begon zijn carrière bij Richard Comely onafhankelijke Canadese uitgave Kapitein Canuck. Daarna werkte hij aan verschillende superhero comics, zoals Green Lantern en Aquaman, en Marvel Comics The Avengers. Hij was een van de vele roterende kunstenaars op de kortstondige horror comic bloemlezing Wasteland door schrijver en acteur Del Close en schrijver John Ostrander. In 1991 was Freeman mede-oprichter van Digital Chameleon, een Winnipeg-gebaseerde comics inkleuring en inkt studio.

Deel 27 - Mensen van leem (1990)

Batman deel 27 - Mensen van leem

Clayface III zit weer in het Arkham gesticht. In zijn verwarde hoofd heeft hij hele gesprekken met de paspop die naast hem op de stoel zit. Zijn Helena. Dan komt het tot een woede uitbarsting. Batman gaat een paar boeven inrekenen, tekening van Norm Breyfogle Na een harde klap vliegt het hoofd van de paspop af. Nu worden alle gevangenen in het Arkham gesticht constant in de gaten gehouden met camera's. En dus begrijpt de bewaking dat Preston Payne, zoals Clayface III echt heet, met verdoving gekalmeerd moet worden. Maar het is te laat. Payne ontsnapt uit zijn cel. De pijn in Payne neemt toe en de enige manier om die te verminderen is om een mens te besmetten. Zijn aanraking is dodelijk. Een van de bewakers vindt dan ook de dood. Vrijwel direct begint de achtervolging van de ontsnapte man. Ondertussen heeft Batman net afgerekend met een groep criminelen die een vrouw aanvielen. Eenmaal in de batmobiel gaat zijn telefoon. Commissaris Gordon licht Batman in dat Clayface III is ontsnapt. De misdaadbestrijder kent Payne en weet hoe gevaarlijk hij is. Voor iedereen. En dus haast hij zich naar de locatie waar Payne naar toe is gevlucht. Maar hij is niet de enige. Zodra Payne, die tijdens zijn ontsnapping is geraakt door kalmeringspijlen, ter aarde stort verschijnt uit het niets een jonge vrouw. Een vrouw die er uitziet als een superheldin genaamd Looker. Ze beïnvloedt de achtervolgende bewakers die elkaar verdoven en verdwijnt met Payne. In Gotham loopt ondertussen een oudere man door de straten. Over zijn rug draagt hij een zak. Twee straatboeven zien hem lopen en denken een gemakkelijke prooi te hebben. Maar niets is minder waar. De man is een vrijgelaten moordenaar. Een man die nu weer doodt. Zijn naam is Basil Karlo en hij is Clayface I.
Dan voegt ook de vrouw met Payne zich bij hem. In de zak die Karlo meedroeg zitten de resten van de dode Matt Hagen, oftewel Clayface II. En de vrouw blijkt ook van klei te zijn. Het samenkomen van deze mensen van klei heeft meerdere doelen. Ze willen rijk worden, machtig zijn en wraak nemen op hun vijand. Batman! Om dit doel te bereiken heeft Karlo een plan ontwikkeld. Clayface IV moet Payne onder controle houden. Hij gaat overvallen plegen in het gezelschap van de vrouw die dan de vorm van Batman aanneemt. Zo wordt het plan ook uitgevoerd. Maar ondertussen heeft Batman al kunnen uitzoeken wat er gebeurd moet zijn. Hij heeft contact gehad met de echte Looker en zij wijst hem op Clayface IV. En terwijl de lemen mensen hun aanval uitvoeren is Batman op dat moment bij commissaris Gordon. Voor de politie staat de onschuld van Batman dus buiten kijf. Maar Batman zelf laat het verhaal dat hij mee zou doen met Payne toch in de kranten verschijnen. Karlo mag geen achterdocht krijgen dat Batman en de Politie hem doorhebben. Bovendien denkt Batman te weten waar ze de volgende keer toe zullen slaan. Hij wacht ze op. Maar wanneer Batman de situatie onder controle lijkt te hebben gebeurt er iets volkomen onverwachts.

Deel 28 - Dodelijk leem (1990)

Batman deel 28 - Dodelijk leem

Heel even is Batman verstijfd. Want achter hem staat Robin! Maar de aanval komt direct. Verstandelijk weet de nachtelijke misdaadbestrijder dat er sprake is van een illusie, een truc. En dankzij dat besef is Batman in staat om terug te vechten. Hij schakelt Clayface IV uit maar laat daarna zijn gedachten even de vrije loop. Batman en Juweel, tekening van Norm Breyfogle Iets wat hij beter niet had kunnen doen. Want Clayface III is al weer hersteld en valt Batman aan. Een aanval waar hij geen antwoord op heeft. Payne draait nu door en wil de gemaskerde misdaadbestrijder doden, maar dan grijpt de vrouwelijk clayface in. Voor hun plannen moet Batman blijkbaar blijven even. Althans nu nog wel. Nadat ze Payne buiten gevecht heeft gesteld verandert zij zichzelf in een grote vogel en vliegt met beide mannen weg. Basil Karlo, de eerste Clayface, heeft Batman nodig om zijn wraak op de vleermuisman te kunnen voltooien. De vrouw moet weer de vorm van Juweel aannemen. Wanneer zij dit doet heeft ze ook de krachten van deze outsider. Met een psikracht moet ze in het hoofd van Batman doordringen en zo zijn grootste angsten blootleggen. Volgens Karlo zal de terreur beginnen wanneer Batman weer bijkomt. Ondertussen is de echte Juweel aangekomen in Gotham, een stad die ze verafschuwt. Haar eerste bezoek is aan commissaris Gordon. Van hem hoort ze wat er gebeurt is. Gewapend met deze wetenschap begeeft ze zich op weg.
En terwijl Juweel onderweg is voert Batman een strijd. Een strijd in zijn hoofd tegen de schimmen die daar leven. Basil Karlo stelt de vrouwelijk clayface voor om de overwinning te vieren. Hij opent een fles champagne. Maar wanneer zij even niet oplet, laat Karlo een pil in haar glas vallen. De vrouw valt tegen de grond. Karlo heeft namelijk nog een plan. Hij neemt bloed af van haar en van Payne. Want Karlo is geen echte clayface maar wil dit wel worden. Wanneer Payne weer bijkomt, richt hij zijn woede in eerste instantie op de vrouwelijke clayface. Maar dat duurt niet lang. Hij raakt betovert door de vrouw. Het verliefde stel vraagt zich verder niet meer af waar Karlo heen is en hoe het met Batman gaat. Het tweetal vertrekt samen, een toekomst tegemoet. Gelukkig is er iemand anders die wel waakt over het welzijn van Batman. Juweel heeft met enige moeite de plek kunnen achterhalen waar de vleermuisman zich moet bevinden. Ze treft hem aan in de staat waarin de Clayfaces hem achter hebben gelaten. Met haar psi-krachten probeert ze Batman te helpen. Hiervoor moet ze zijn geest binnendringen en de demonen verslaan. Nu Batman weer hersteld is gaan de twee achter Basil Karlo aan. Want hij moet gestopt worden. Er zijn twee mogelijkheden waar hij met het afgetapte bloed naar toe kan zijn gegaan. En dus nemen ze ieder een doel voor hun rekening. Op de locatie van Juweel was niets te vinden. Maar in het ziekenhuis van Gotham des te meer. Karlo heeft zich laten injecteren nadat het bloed behandeld is en verandert in een echte Clayface. En dat is een tegenstander waar Batman en Juweel hun handen vol aan hebben.

Deel 29 - Anarky in Gotham City (1990)

Batman deel 29 - Anarky in Gotham City

Zoals in iedere grote stad is ook Gotham City een verzameling van mensen met goede en slechte gewoontes. Over de slechte gewoontes wordt geklaagd. Soms mondeling maar soms ook via ingezonden brieven in de krant. Batman in volle actie, tekening van Norm Breyfogle Zoals de brief van Dave Strange. Hij klaagt over de overlast die wordt veroorzaakt door de concerten in het Heavy Heavy theater. En zoals iedere avond is Batman op patrouille op zoek naar mensen die een meer dan slechte inslag hebben. Ook de gemaskerde misdaadbestrijder begeeft zich naar het theater, maar dan niet met de bedoeling om naar muziek te luisteren. Hij heeft heel andere gronden om daar aanwezig te zijn. Bij zijn aankomst valt zijn oog op een stel straatdealers. Met een korte actie maakt hij een einde aan hun activiteiten. Dan gaat Batman het gebouw binnen. Hij is gedwongen om het concert van Johnny Vomit uit te zitten op een voor iedereen onzichtbare plaats.
Maar Vomit doet meer dan heel slechte muziek maken. Hij maakt ook deel uit van een bende die zich bezig houdt met de smokkel van cocaïne. En dat is hetgeen waar Batman voor gekomen is. Zodra Vomit met andere bendeleden samen is grijpt hij in. Vomit vlucht terwijl Batman met de andere bendeleden afrekent. Maar eenmaal buiten wordt hij opgewacht door een ander persoon. Een gemaskerd persoon. Met een stok elektrocuteert de gemaskerde man Vomit en laat een teken op de muur achter. Boven hem is een krantenknipsel geplakt. Het is de brief van Dave Strange die uit de krant is geknipt. Heeft Batman een concurrent? Maar dit is niet de enige daad van de man die zich Anarky noemt. Met een ingezonden film komt hij op televisie terwijl hij de directeur van een bedrijf bestraft dat zich schuldig maakt aan milieuvervuiling. Is deze Anarky niet hetzelfde als Batman? Bruce Wayne vindt van niet. Want Batman gebruikt geen geweld om de misdadigers te straffen, maar alleen net zoveel als nodig is om ze te vangen. Een mening die commissaris Gordon deelt. En zo gaat Batman op jacht. Op jacht naar een man wiens intenties wellicht goed zijn, maar de uitvoering van deze intenties niet. Maar er wacht hem nog een verrassing.

Deel 30 - Ode aan een pinguin (1990)

Batman deel 30 - Ode aan een pinguin

Op de begraafplaats van Gotham City heeft een menigte zich verzameld. Een geestelijke spreekt stichtelijke woorden. Een cameraploeg filmt van een afstandje de gebeurtenissen. Batman en de Penguin, tekening van Norm Breyfogle De persoon die begraven wordt moet wel betekenis hebben gehad in de stad. Ja, dat zeker. Een persoon waar aan met genegenheid wordt teruggedacht misschien? Nou nee, dat niet. Want wanneer de bezoekers beter bekeken worden valt op dat dit een wel heel vreemd (en hier en daar onheilspellend) gezelschap is. Zo is Rafaël Santini aanwezig. De leider van de maffia in Gotham City. Maar ook commissaris Gordon bekijkt de begrafenis, geflankeerd door enkele agenten. En iets verder terug staat de grootste misdaadbestrijder van Gotham, Batman, toe te kijken. De persoon die ter aarde wordt besteld is dan ook niemand minder dan Oswald C. Cobblepot. Een man die beter bekend was als de Penguin. Batman kan dan eigenlijk niet geloven dat het misdadige leven van de Penguin ten einde is gekomen, overleden door een hartaanval tijdens de conditietraining in de gevangenis. Om zich nog eenmaal te overtuigen opent Batman de kist, wat een verontwaardigde reactie oproept van de geestelijke, maar daar ligt hij echt. Nadat de begrafenis is voltooid verlaten de toeschouwers de begraafplaats. Maar diezelfde nacht gebeurt er iets vreemds op de begraafplaats. Twee mannen graven de kist van de Penguin op en nemen het lichaam er uit en verdwijnen ermee in de nacht.
Deze opgraving is door niemand gezien, ook niet door Batman. Hij is op zijn normale nachtelijke ronde en corrigeert het gedrag van twee tiener jongens. Ook in de gevangenis van Gotham heeft de normale routine weer haar aanvang genomen. Maar die dagelijkse gang van zaken wordt onderbroken door een overvliegende helikopter. Aan boord zijn, behalve een piloot, de twee mannen die het lichaam van de Penguin hebben opgegraven. Zij zoeken een bepaalde cel uit en bevrijden een psychopaat genaamd Kadaver. De bewaking probeert de ontsnapping te verijdelen maar dit mislukt, met een dode als gevolg.
Terwijl de uitbraak plaatsvindt, luisteren Batman en commissaris Gordon en een groot aantal criminelen naar het testament van de Penguin. Hij laat heel zijn vermogen na aan het Penguin fonds, dat in het leven is geroepen om de dieren die zijn voorbeeld waren te beschermen. Maar aan boord van de gekaapte helikopter gebeurt iets opmerkelijks. Kadaver fluistert een aantal woorden in het oor van de Penguin. En dan ontwaakt de misdadige vogelman. Het is allemaal onderdeel van een plan geweest. Dankzij Kadaver was de Penguin schijndood en nu gaat hij verder om zijn misdadige plan uit te voeren. Ondertussen begint Batman steeds meer de waarheid te vermoeden en moet de nachtelijke wreker op pad om de Penguin te stoppen.