Deel 11 - Een moordende hemel (1985)

Batman deel 11 - Een moordende hemel

Nadat Batman heeft gehoord wat er met Jason Bard en James Gordon is gebeurd zoekt hij deze laatste op in het ziekenhuis. Maar hij is niet de enige die een bezoek brengt. Batman wacht af in de nacht getekend door Don Newton Terwijl niemand nog weet dat de gemaskerde misdaadbestrijder aanwezig is, komt de nieuwbakken commissaris van politie Pauling de kamer binnen. Hij is in het gezelschap van één van de agenten die Gordon en Bard hebben aangevallen. De dochter van Gordon, Barbara, wil dat de aanvallers van haar vader weggaan. Maar Pauling bedreigt Gordon. Als hij niet stopt met rond te snuffelen gebeuren er nog wel ergere dingen. Dit is het moment dat Batman laat merken dat hij er is en hij waarschuwt Pauling op zijn beurt.
Maar op de Atlantische Oceaan gebeuren ook hele vreemde dingen. Een onderzeeboot wordt aangevallen door een zeppelin. Dankzij speciale apparatuur wordt de onderzeeër uit het water getild en meegenomen.
En de gebeurtenissen houden niet op. Vicky Vale brengt een laat bezoek aan de redactie van de Picture News. Zij wil haar redacteur, Monroe, op de hoogte brengen dat de rapportage over de ware identiteit van Batman niet doorgaat. Tot haar verbazing is ook Boss Thorne bij Monroe. Woedend beent de gangster weg. En terwijl Vicky snel een foto maakt van Thorne, schiet Monroe zich een kogel door het hoofd.

Diezelfde avond gaan Bruce en Vicky naar een party. Zij zijn er getuige van dat de zeppelin weer een marineschip uit het water tilt. Vicky komt met haar fototoestel direct in actie. En Bruce ook, maar dan als Batman. Het lukt hem om op de zeppelin te komen en één van de motoren uit te schakelen. De leider van de groep, kolonel Blimp, stuurt zijn mannen naar buiten. In het korte gevecht dat volgt lijken de mannen van Blimp te hebben gewonnen. Maar natuurlijk is dit schijn. Batman heeft kunnen ontkomen, zij het met moeite. Wel heeft hij een zendertje aan de zeppelin aangebracht. Wanneer hij samen met Robin het signaal wil volgen lopen ze bijna in een val. Voorlopig zijn ze Blimp kwijt. Maar hij laat van zich horen. Boven Washington DC verschijnt een onbemande zeppelin. Blimp eist 10 miljoen dollar voor de teruggave van de gestolen schepen en de bemanning. Batman en Robin hebben uitgedokterd waar Blimp de schepen naar toe gebracht moet hebben, de noordpool. En dus vertrekt Robin voor een ijzige missie terwijl Batman probeert Blimp op te sporen.

Deel 12 - Laatste lach (1985)

Batman deel 12 - Laatste lach

Het plan van het dynamische duo begint vorm te krijgen. Robin vindt met het batvliegtuig de schepen die door Blimp gestolen zijn. The Joker uit Batman, tekening van José Garcia Lopez De bemanning is in orde en Robin bereidt een verrassing voor wanneer de mannen van Blimp verschijnen. De zeelui hebben zich verdekt opgesteld en zijn bewapend. De mannen van Blimp lopen in de val en worden ingerekend. Nu alleen de leider nog. Dat is een werkje voor Batman. Hij is in de hangar waar Blimp het resultaat van zijn mannen afwacht. Batman schakelt eerst de overgebleven bendeleden uit en rekent dan Blimp in.
Maar net als je denkt dat de problemen voorbij zijn, doemen de volgende moeilijkheden alweer op. The Joker is ontsnapt. Hij haalt zijn bende weer bij elkaar en begint zijn plannen uit te voeren. Batman heeft ondertussen een bezoekje gebracht aan Arthur Reeves. De voormalig wethouder bekent dat hij de foto's die de identiteit van Batman zouden bewijzen van Boss Thorne gekregen heeft (zie Batman deel 2). Robin en James Gordon horen ook zijn bekentenis en iedereen beseft dat Thorne Gotham weer in zijn macht wil krijgen. Maar dat is voor latere zorg. The Joker heeft explosieven en een computer gestolen waarmee een oud beeld zou worden neergehaald.

En dus gaat Batman op pad om uit te zoeken wat de dodelijke clown nu weer van plan is. Het eerste wat zowel Batman als Alfred opvalt, is dat zij niet gehoord hebben dat The Joker ontsnapt is. Toen Gordon nog commissaris was gebeurde dit wel, maar zijn opvolger Pauling vertelt hen niets. Beide beseffen dat Pauling en de nieuwe burgermeester Hill stromannen van Boss Thorne zijn. En dus gaan ze zelf verder zoeken. Alfred ontdekt dat in New Yersey ene Harlan Quinn een groot stuk grond gekocht heeft. Batman weet genoeg en haast zich naar de locatie. En inderdaad hier treft hij de explosieven aan. Maar ook The Joker. De criminele clown verdooft Batman. Wanneer de misdaadbestrijder weer bijkomt zit hij vastgebonden aan de rots waar de explosieven zijn aangebracht. Dan vertelt The Joker wat hij van plan is. Hij heeft zich bijzonder gestoord aan het punt dat bijna iedereen een standbeeld krijgt, behalve hij (ja, gek he). Door gebruik te maken van de speciale computer en het precies plaatsen van de explosieven, moet er een beeltenis van The Joker gaan ontstaan. Maar terwijl de misdadige clown bezig is om zijn mannen te vertellen wat er gaat gebeuren, ziet Batman kans om een hand vrij te maken. Met een speciaal apparaatje uit zijn gordel is hij in staat om de computer te neutraliseren. Eenmaal volledig vrij gaat hij de strijd aan met de mannen van The Joker. Nadat deze zijn uitgeschakeld is de hoofddader aan de beurt. Nu ontploft de boel toch nog, maar de beeltenis blijft maar een paar seconden bestaan. Blijkbaar was de computer van slag en gaat The Joker terug naar de gevangenis.

Het tekenwerk is ditmaal van José Luis GarcĂ­a-López, die op 26 maart 1948 werd geboren in Pontevedra, Spanje. In 1974 verhuisde hij naar New York waar hij Joe Orlando van DC Comics ontmoette. Zijn eerste werk voor DC is te vinden in aflevering 448 van de serie Action Comics uit 1975. Door de jaren heen heeft hij aan diverse series gewerkt voor DC zoals Superman, The New Teen Titans en natuurlijk Batman.

Deel 13 - Jaar een (1987)

Batman deel 13 - Jaar een

Hij zal de grootste misdaadbestrijder worden die de wereld ooit gekend heeft..... Makkelijk wordt het niet. Het begin van Batman tekening van David Mazzucchellin Gotham City. In de trein die onderweg is naar het station zit inspecteur James Gordon. De reis duurt nu al een aantal uren. Zijn vrouw Barbara komt ook naar Gotham, maar wel per vliegtuig. Het is een vliegtuig die ook een andere man naar Gotham brengt. Een man die als jongen is opgegroeid in de stad. Een jongen die in dezelfde stad zijn ouders vermoord zag worden. Een jongen die nu een man is. En één van de rijkste van de stad bovendien. Zijn naam: Bruce Wayne.
De aankomst van Wayne in Gotham is groot nieuws. Zelfs op de televisie wordt er aandacht aanbesteed. Iedereen gaat ervan uit dat de jonge miljonair zich in het society leven van Gotham zal gaan storten. Maar ze krijgen iets anders. Bruce wordt bij Wayne Manor opgewacht door de trouwe bediende van de familie, Alfred Pennyworth.
De aankomst van James Gordon in Gotham krijgt bijna geen aandacht. Hoofdagent Flass is door commissaris Loeb naar het station gestuurd om het nieuwe lid van het politiekorps op te halen. Na een kort gesprek met zijn baas gaat Gordon op pad met agent Flass. Al snel komt James er achter dat het politiekorps van Gotham corrupt is.

Het is geen politiedienst maar een gangsterbende met een legitimatiebewijs. Flass doet waar hij zin in heeft, neemt geld aan en drinkt. Wanneer Gordon zich niet aanpast aan de geldende regels binnen de politiedienst krijgt hij een eerste waarschuwing van Flass. Nu nog in bedekte termen. Maar dit verandert niets aan de houding van de inspecteur. Flass doet zijn beklag bij Loeb. Maar Flass moet wachten tot Loeb uit de stad is om Gordon op zijn nummer te zetten. Korte tijd later is dat moment gekomen. Een groep van vijf mannen overvallen Gordon en bewerken hem met slaghouten. Ergens halverwege hoort Gordon zeggen dat dit een waarschuwing is en dat hij om zijn zwangere vrouw moet denken. Maar Gordon herkent de stem van Flass. Ook Bruce Wayne zet zijn eerste stappen binnen Gotham. Verkleed als zwerver maakt hij kennis met de donkere kanten van de stad. En met de corruptie van de politie. Zowel Wayne als Gordon beseffen dat zij iets moeten doen. Voor de politieman is het duidelijk. Hij pakt Flass aan. Voor Bruce is het minder duidelijk. Er is iets dat hij mist. Een element van angst voor de vijand. Dan vliegt er een vleermuis de studeerkamer binnen.
Een paar weken later beginnen de eerste rapporten binnen te komen op het bureau. Over een bovenmenselijk wezen. Een reusachtige vleermuis. Batman.
Voor Gordon is hij gewoon de volgende wetsovertreder. De inspecteur wil er tegen optreden, samen met agent Essen. De jonge vrouwelijke agente is duidelijk gecharmeerd van de inspecteur. Terwijl dit verbond zich begint te vormen krijgt de top van de criminele wereld in Gotham een waarschuwing van Batman. Vanaf nu jaagt hij op hen. Dit krijgt ook de aandacht van de corrupte commissaris Loeb. Hij wil dat Gordon Batman opjaagt. En hoewel Gordon Batman wil vangen wil hij geen geweld. Maar de mannen van Loeb denken daar duidelijk anders over.

Frank Miller werd op 27 januari 1957 geboren in Olney, Maryland. Eind jaren 70 werd voor het eerst werk van Miller gepubliceerd. Het was art director Vinnie Colletta van DC Comics die zijn talent herkende. Het eerste werk wat hij deed voor DC was het verhaal 'Deliver Me From D-Day', naar een script van Wyatt Gwyon. Maar Miller werkte ook voor Marvel. Zo tekende hij een aflevering van Spiderman. In de jaren 80 tekende hij de Daredevil strip voor Marvel. In 1986 verscheen bij DC Comics het verhaal 'Batman: The Dark Knight Returns' van zijn hand. Ook het verhaal 'Batman: Year one' is van de hand van Miller. Hij schreef het verhaal over de oorsprong van Batnam opnieuw. De uitgave werd een enorm commercieël succes. Maar de versie die Miller neerzette van Batman heeft nog veel meer effect gehad. Het is deze Batman die van grote invloed is geweest op de films die Christopher Nolan heeft gemaakt met Batman Begins en de opvolger The Dark Knight.
De tekenaar van 'Batman: jaar een' was David Mazzucchelli. Hij werd in 1960 geboren en studeerde aan de Rhode Island School of Design. In de jaren 80 begon hij strips te tekenen bij Marvel Comics. Hier leerde hij onder meer Denny O'Neil kennen en ene Frank Miller.

Deel 14 - Jaar een (1987)

Batman deel 14 - Jaar een

Batman zit gevangen in het brandende gebouw. Commissaris Loeb heeft de redelijk psychopate agent Branden en zijn mannen naar binnen gestuurd. Hun opdracht is duidelijk. Batman mag niet levend uit het gebouw ontsnappen. Catwoman in de problemen uit Batman tekening van David Mazzucchelli Inspecteur Gordon en zijn mannen worden op een afstand gehouden. Batman beseft dat hij in het nadeel is, zeker nu hij een deel van zijn uitrusting kwijt is. Hij moet gebruik maken van zijn intellect en de dekking die de schaduwen hem bieden om af te rekenen met Branden en zijn mannen. En dan nog wachten er buiten een grote hoeveelheid agenten. En de nacht glijdt langzaam voorbij, dadelijk wordt het licht. Een voor een ziet Batman kans om met de mannen van Branden af te rekenen. Hij maakt gebruik van de verwarring die er is onder de agenten. En hij heeft voor zijn ontsnapping nog een hulpmiddel achter de hand. Dankzij een speciale uitvinding is hij in staat om duizenden vleermuizen naar de plaats gelokt te krijgen. De toekijkende burgers en de agenten zoeken allen verschrikt dekking. Er is verwarring, weinig zicht. En hier maakt Batman gebruik van om van de locatie weg te komen en ogenschijnlijk in het niets op te lossen. Inspecteur Gordon heeft het allemaal aanschouwd. Samen met agent Sarah Essen heeft hij een theorie. Wie kan zich alle uitrusting veroorloven die Batman heeft? Deze man moet zeer welvarend zijn. Hun oog valt op Bruce Wayne. Maar hun ogen vallen ook op elkaar. Essen en Gordon worden verliefd op elkaar. Een gevoel dat bij Gordon een schuldgevoel oproept. Een schuldgevoel jegens zijn zwangere vrouw Barbara.

Het voorval in het brandende huis doet Bruce beseffen dat hij tegenover een overmacht staat. De criminelen van Gotham en de corrupte politie. Hij kan het niet alleen. Hij heeft een medestander nodig. En er komt maar één naam in zijn hoofd op, die van James Gordon. En dan is er nog de assistent-officier van justitie, Harvey Dent. Zijn hoofdverdachte Skeevers is door de rechter op vrije voeten gesteld. Een beslissing waar Dent merkwaardig genoeg weinig tegen protesteert. Maar Batman doet des te meer. Het gevolg, Skeevers wil met Dent praten over de corrupte agent Flass. Terwijl Gordon probeert uit te vinden of Bruce Wayne ook Batman is zit de criminele kliek van Loeb niet stil. Ze weten het zwakke punt van Gordon. Zijn vrouw en kind. En terwijl deze criminele plannen worden gemaakt verschijnt er een bevallige dievegge op het toneel. Selina Kyle zet haar eerste stappen als Catwoman, zij het nog niet helemaal zeker. Ondertussen krijgt Gordon hulp wanneer zijn gezin wordt bedreigd.

Deel 15 - Jaar twee (1988)

Batman deel 15 - Jaar twee

De nieuw benoemde commissaris van de politie van Gotham, James Gordon, geeft op de televisie een interview. Natuurlijk komt ook Batman ter sprake. De wereld van Batman tekening van Alan Davis De interviewster vergelijkt Batman met een andere verklede persoon, namelijk de Maaier. Deze was twintig jaar geleden actief in Gotham. Maar Gordon wijst er op dat Batman met de politie samenwerkt en niet tegen het korps. Terwijl dit gesprek verder gaat grijpt de vleermuisman in bij een inbraak. Dit tot groot verdriet van de criminelen. Ergens anders in de stad komt een man terug die lang weg is geweest. Zijn dochter Rachel stelt hem voor aan dr. Leslie Thompson. Hij blijkt Carpian te heten. Rachel en Leslie hebben een afspraak en wel met Bruce wayne. De multimiljonair is bezig een flatgebouw te laten bouwen in Gotham. Het drietal gaat uit eten. Rachel houdt zich ook intens bezig met het kwaad in de stad, maar op een heel andere manier dan Bruce. Zij wil de menselijke ziel leren kennen en zo het kwaad in de wereld bestrijden. Wanneer Bruce haar naar huis brengt nodigt hij haar uit voor een ballet voorstelling. Maar Rachel kan daar niet op ingaan. Zij legt binnenkort haar laatste gelofte af. Ze wordt een non. Haar vader heeft ondertussen een wandeling gemaakt door Gotham City en ziet hoe de stad verloedert is. Wanneer hij weer in de woning is opent hij een verborgen kast. De inhoud is het kostuum van de Maaier. Nog diezelfde avond gaat hij op pad. De Maaier is terug in Gotham. Een groep mannen overvalt een jonge vrouw. Maar dan grijpt de Maaier genadeloos in en doodt de vier mannen. Hij is terug in Gotham.

Terwijl de Maaier weer op pad is, is Leslie Thompson te gast bij Bruce Wayne. Maar het batsignaal verlicht de nachtelijke hemel. Bruce Wayne heeft een afspraak als Batman. Commissaris Gordon zoekt de hulp van Batman. De Maaier is terug en heeft al vier doden gemaakt. Hij zwerft door het duister wanneer plotseling zijn oog valt op een jonge prostituee die een mogelijke klant aanspreekt. Maar de man die zij aanspreekt is de Maaier. En zo komen de twee verklede mannen voor het eerst tegenover elkaar te staan. Het gevecht dat hierna los barst is niet bepaald prettig voor Batman. Zwaar gewond kan hij ontkomen en redt het terug naar Wayne Manor waar hij wordt opgevangen door Alfred en Leslie. Bruce wil de Maaier nu bestrijden met zijn eigen wapens. Al die jaren heeft hij het pistool bewaard waarmee zijn ouders zijn vermoord. Dit moet hem nu gaan helpen tegen de Maaier.
Een groep agenten moet de crimineel Big Willie Golonka naar de gevangenis brengen. Plotseling wordt het vuur geopend, maar het is een valstrik. De Maaier doodt de crimineel en verwond een groot aantal agenten. Ondertussen oefent Bruce met het pistool. Leslie is fel tegen het plan om een vuurwapen te gaan gebruiken. Omdat Leslie niet kan gaat Bruce Wayne naar de afspraak met Rachel Carpian. Haar moeder werd tijdens een overval doodgeschoten. Zonder dat zij het weet is dit de reden dat haar vader de Maaier is geworden. Die avond gaat Batman naar Gordon. De misdaadbestrijder heeft een plan maar wil Gordon er niet bij betrekken. Er zit een lek binnen de politie. Dat dit juist is blijkt wel wanneer Gordon en zijn mannen een andere crimineel willen arresteren. Plotseling is daar de Maaier. Maar Batman is er ook en het lukt hem om de crimineel mee te nemen. Dit tot verbijstering van Gordon en zijn agenten. Batman gaat naar de misdaadbazen van Gotham. De aartsvijanden besluiten samen te gaan werken tegen de Maaier. En Batman krijgt een helper meer. Ene Joe Chill

Mike W. Barr is de schrijver van het verhaal. Hij werd geboren in 1952. Zijn debuut maakte hij in Detective Comics nummer 444 (januari 1975) met een verhaal waarin Elongated Man de hoofdrol had. Tijdens zijn lange dienstverband bij DC Comics schreef hij al vele verhalen. Naast Batman schreef hij ook andere verhalen. Zo schreef hij ook mee aan afleveringen voor de verschillende Star Trek series.
De tekenaar van dit Batman verhaal is Alan Davis. Hij werd in 1956 in Engeland geboren. Zijn eerste stripwerk maakte hij in zijn geboorteland. In 1985 bracht DC Comics hem naar Amerika om te werken aan 'Batman and the Outsiders'. In 1987 begon hij ook te werken voor Marvel Comics. Sindsdien heeft hij voor beide uitgeverijen aan vele strips gewerkt.

Deel 16 - Jaar twee (1988)

Batman deel 16 - Jaar twee

Leslie vindt Batman voor het graf van zijn ouders. Ze vraagt zich af waar Bruce mee bezig is. Samenwerken met misdadigers. Dezelfde mensen die zijn ouders hebben gedood. Maar de misdaadbestrijder ziet geen andere mogelijkheid om de Maaier af te stoppen. De werkwijze van de Maaier is zo ruw dat hij evenveel misdadigers doodt als onschuldige burgers. Batman door Todd McFarlane Die nacht. Twee schaduwen op het dak. Ze kijken naar twee mannen die de wacht houden. Joe Chill wil direct over gaan tot het gebruik van hun wapens, maar Batman neemt het initiatief en schakelt beide mannen uit. Ze dringen het pand binnen en komen terecht op een drugsfeestje. Nadat de bewapende mannen zijn uitgeschakeld krijgen de overgebleven hippies een opdracht. Daarna gaan beide mannen uit elkaar. Bij Batman begint de twijfel te knagen.
Chill rapporteert terug aan zijn baas Morritz. De criminelen willen de hippies gebruiken om de Maaier uit zijn tent te lokken en dan met hem af te rekenen. Daarna is Batman aan de beurt. Het nieuws van een aanstaande drugsdeal bereikt ook Gordon. De politie zal aanwezig zijn om in te grijpen. Maar voor het zover is gaan Bruce Wayne en Leslie Thompson op bezoek bij Rachel Caspian en haar vader. Door haar omgang met Bruce is Rachel op haar voornemen om non te worden teruggekomen. De twee mannen praten wat en de vader van Rachel geeft hun zijn zegen. Maar zowel Bruce als de vader van Rachel moeten weg. Beiden hebben een afspraak. Zonder het te weten zullen de twee mannen elkaar binnen enkele uren weer tegenkomen.

De politie is ter plaatse. Een vermomde agent houdt de boel in de gaten. Ook Batman en Chill zijn present. Lang hoeft er niet gewacht te worden. De Maaier doodt de vermomde agent en gaat het gebouw binnen. Chill en Batman volgen. Ze gaan de strijd aan met de Maaier. Wanneer dan ook de politie verschijnt, is de chaos compleet. De Maaier ontkomt en Batman is gedwongen het leven van Chill te redden.
In het privé-leven van Bruce lijkt alles goed te gaan. Hij neemt Rachel mee uit eten en doet haar een huwelijksaanzoek. Een aanzoek dat wordt geaccepteerd. Ondertussen is de Maaier niet van plan om te wachten op de volgende aanval. Die begint hij zelf. Een politieverklikker wordt gedwongen om informatie door te geven. De sterke arm der wet overvalt de schuilplaats van de criminelen waarmee Batman een verbond heeft gesloten. De Maaier zelf is ook aanwezig en doodt Morritz. Het gevecht met de Maaier en de politie barst los. Ook Batman verschijnt. Maar weer ontkomt de Maaier. Batman beseft wat er aan de hand is. Hij maakt een afspraak met Chill. Hij neemt de misdadiger mee naar de plek waar de ouders van Bruce zijn vermoord door Chill. Dan onthult Batman de reden waarom ze daar zijn. Twintig jaar eerder vermoordde Chill hier twee mensen. Zijn ouders. Batman onthult aan Chill dat hij Batman is. Bruce wil Chill vermoorden maar kan het niet. En dat is iets waar de Maaier geen moeite mee heeft. Hij doodt Chill en kent nu het geheim van Batman. De Maaier laat Batman volgen naar het gebouw dat door Bruce gebouwd wordt. Hier is de laatste confrontatie. Batman wint. De Maaier pleegt zelfmoord. De strijd is gewonnen, maar de prijs is hoog. Door de dood van haar vader besluit Rachel alsnog om non te worden. En Bruce wordt weer de nachtelijke misdaadbestrijder.

Deel 17 - Stierf Robin vanacht? (1989)

Batman deel 17 - Stierf Robin vanacht?

Batman en Robin zitten de weer eens ontsnapte Joker achterna. Hij heeft diamanten gestolen en de bewaking gedood. Er volgt een fel gevecht op een dak in de regen. Batman ontmoet Jason Todd tekening van Chris Warner Maar The Joker schuwt het gebruik van vuurwapens niet. Hij schiet, mist Batman maar raakt Robin die over de rand van het dak valt. Zijn goed getrainde instincten redden zijn leven. Zo kan Batman zich om de misdadige clown ontfermen. De val die Robin heeft gemaakt is gezien door een tv-ploeg in een helikopter. En natuurlijk vraagt iedereen zich af of Robin dood is. Gelukkig is Dick alleen maar gewond. Maar na een korte woordenwisseling met Bruce besluiten de twee dat de tijd gekomen is om Robin figuurlijk te begraven. Vanaf nu zal Dick Grayson zijn eigen weg gaan zoeken met een nieuw alter-ego. Hij zal Nightwing worden. In de weken die volgen trekt Batman alleen ten strijde. De vraag die op ieders lippen brandt is "Stierf Robin die nacht?". Alleen commissaris Gordon krijgt te horen dat Robin wel figuurlijk dood is maar niet letterlijk. De politieman begrijpt het. Een persoon die het niet begrijpt is Vicky Vale. Zij wil een burgercomité oprichten tegen Batman en vraagt de hulp van Bruce. Maar Bruce weigert. Maar van Vicky hoort hij nog wel een ander nieuwtje. In Crime Alley is Ma Gunn een opvangschool begonnen voor jongeren die het verkeerde pad op dreigen te gaan. Op de avond dat Batman altijd Crime Alley bezoekt gaat hij naar de opvang van Ma Gunn. Hij complimenteert haar met haar werk. Niemand beseft dat Batman altijd een speciale avond uitkiest om naar Crime Alley te komen. De datum dat zijn ouders daar vermoord werden.

Terwijl hij hierover loopt na te denken ziet hij dat de voorbanden van de batmobiel gestolen zijn. Batman besluit te wachten of de dief ook de achterbanden komt halen. En jawel, een jongen verschijnt om de rest van de buit binnen te halen. Hij vlucht maar Batman volgt hem. In het huis waar de jongen alleen woont, komt hij er achter dat de jongen Jason Todd heet. Zijn moeder is dood en hij zegt dat zijn vader in de gevangenis zit. Batman laat hem de banden terug brengen. Daarna begeleidt hij de jongen naar de opvang van Ma Gunn. Maar dat had hij beter niet kunnen doen. Want eenmaal binnen blijkt Ma Gunn totaal iemand anders te zijn dan dat zij zich voordoet.
Jason Todd komt al snel achter de waarheid. De opvang van Ma Gunn is niet bedoeld om jongens van het slechte pad af te houden. Integendeel, ze wil de jongens alle trucjes leren die zij nodig hebben om een succesvolle crimineel te worden. Onder haar leiding natuurlijk. Maar hier voelt de jonge Jason helemaal niets voor. Bij de eerste de beste kans die hij krijgt gaat hij er dan ook vandoor. Ondertussen heeft Bruce onderzoek gedaan naar de ouders van Jason. Zijn moeder is overleden, wat er met zijn vader is gebeurd weet niemand. Hij was lid van de bende van Two-face. En naar verluidt is hij gedood omdat hij zijn baas wilde verraden. Die avond gaat Batman weer op patrouille en komt weer Jason tegen. Deze vertelt hem de waarheid over de school van Ma Gunn en dat zij op het punt staat in het museum in te breken. Batman besluit het te onderzoeken. En precies op tijd om de overval te verijdelen. Jason is op eigen houtje naar het museum gekomen en rekent af met een van zijn voormalige klasgenoten. Nadat de bende aan de politie is overgedragen neemt Batman de jonge Jason mee. Robin gaat terug komen.

Deel 18 - Als twee druppels water (1989)

Batman deel 18 - Als twee druppels water

Zes maanden lang al traint Jason Todd onder leiding van Bruce Wayne. Een half jaar geleden nam Batman de straatjongen onder zijn hoede. Het is een keihard trainingsprogramma dat Jason moet volgen. Een training die meer omvat dan vechttechnieken. Jason leert ook de modernste ontwikkelingen in de techniek, hij leert omgaan met computers. Maar Jason heeft zijn doel voor ogen. Batman en de nieuwe Robin tekening van Dave Cockrum Hij moet de nieuwe Robin worden. Hij stelt Batman dan ook duizend en een vragen over de misdadigers die in het verleden bestreden zijn. Zo leert hij over The Joker, The Pinguïn en andere superboeven. Maar is één misdadiger waarover Batman minder spraakzaam is. En dat de man wiens supermunt als trofee in de batgrot staat. Het is een reuzenmunt en de misdadiger is Two-Face. Batman vertelt zijn nieuwe helper alleen kort de levensgeschiedenis van Tw-Face. Hoe hij in een vorig leven Harvey Dent heette en een briljante officier van justitie was. Totdat een misdadiger zuur in zijn gezicht gooide. Dent verloor zijn verstand en werd Two-Face. Maar er is een reden waarom Batman weinig meer kwijt wil over de misdadiger met de twee gezichten. Willis Todd was de vader van de jonge Jason. Hij was een misdadiger en lid van de bende van Two-Face. Over zijn lot is weinig bekend, maar aangenomen wordt dat Two-Face hem heeft laten ombrengen omdat hij de crimineel wilde verlinken. En Batman denkt dat Jason aan deze waarheid nog niet toe is.

Toch zal deze misdadiger spoedig hun pad kruisen. Het batsignaal flitst door de nachtelijke hemel van Gotham City. Lang hoeft commissaris Gordon niet te wachten. Vrijwel meteen verschijnt Batman. Ze waren toch al onderweg naar de politieman. Het is het moment waarop Gordon kennismaakt met de nieuwe Robin. Nu had Gordon toch al een goede reden om hulp te vragen. Op het politiebureau is een enveloppe binnengekomen met hierin 5 speelkaarten. Door de dubbele boeren en koningen en de bijgevoegde 2 moet Robin aan Two-Face denken. En die gedachte kon best wel eens goed zijn want in Gotham zijn twee criminele tweelingen gesignaleerd. Het is duidelijk. Two-Face zal weer toeslaan. En het nieuwe dynamische duo weet ook waar, in het grote casino van Gotham. De redenering klopt volkomen. De overval wordt verijdeld, maar Two-Face ontkomt. Terug in de batgrot gaat Robin nog wat onderzoek doen. En stuit dan in de computer op de naam van zijn vader. Terwijl Bruce overdag aan het werk is om projecten van de grond te krijgen, pleegt Two-Face zijn volgende misdaad. En dus gaan Batman en Robin weer op pad. Het valt de nachtelijke misdaadbestrijder op hoe gesloten zijn jonge helper is. Maar eerst Two-Face. Weer zijn ze op de juiste plaats maar weer ontsnapt de misdadiger. Eenmaal terug in de batgrot komt de waarheid boven tafel. Jason weet wie de moordenaar van zijn vader is en wil wraak. Alleen een lang gesprek met zijn mentor brengt hem weer tot rust. En dan heeft Robin een ingeving. Hij weet waar Two-Face nu zal toeslaan. Weer het casino. Ditmaal is two-Face overrompeld en wordt door het tweetal ingerekend. De nieuwe samenwerking is uitstekend begonnen.

Het tekenwerk was in handen van Dave Cockrum. Deze Amerikaanse striptekenaar werd op 12 november 1943 geboren in Pendleton, Oregon. Op jonge leeftijd leerde Cockrum al strips kennen. Zijn favorieten waren Captain Marvel en Blackhawk. Zijn ambitie was om zelf een stripboekauteur te worden. Cockrum ging in de jaren 60 werken voor Marvel Comics, waar hij samen met Len Wein meewerkte aan de nieuwe X-Men stripserie. Hij hielp bij het bedenken van personages als Storm, Nightcrawler en Colossus. Cockrum werkte aan verschillende titels voor zowel Marvel als DC. In 2004 werd hij zwaar ziek door de gevolgen van diabetes mellitus en een longontsteking. Hij overleed op 26 november 2006 in Belton, South Carolina. (bron: nl.wikipedia.org/wiki/Dave_Cockrum)

Deel 19 - De geest van Masahiko Tahara (1989)

Batman deel 19 - De geest van Masahiko Tahara

Op een nacht ziet Batman een man door de straten van Gotham City lopen. De man is bekend bij de politie van Tokio, Osaka en Kioto. Ook diverse politiediensten in Europa hebben interesse in de man. Zijn naam is Toshihiko Kikkawa. Batman en Robin op patrouille tekening van Kieron Dwyer Wanneer de Japanner in aanraking komt met Batman blijken zijn vaardigheden op het gebied van de vechtkunst onvoldoende. Hij moet in de gemaskerde misdaadbestrijder zijn meerdere erkennen. Van Kikkawa hoort Batman dat er een overval wordt beraamd op het Metropolitan Museum van Gotham. In het museum wordt momenteel de expositie Masahiko Tahara gehouden. De expositie is afkomstig uit Japan. Masahiko Tahara was een 16de eeuwse Japanse strijder. Een afstammeling van deze strijder is bij de expositie aanwezig. Zijn naam is Yoshio Tahara en hij is in het gezelschap van Dr. Pitt, de conservator die de tentoonstelling heeft georganiseerd. Ook Bruce Wayne en Jason Todd zijn op de expositie aanwezig. Maar die nacht verdwijnt er een kostuum van de expositie. Batman en Robin houden de zaak voorlopig in de gaten. Wanneer Dr.Pitt het museum wil verlaten wordt hij aangevallen door een straatbende. Batman en Robin willen in actie komen. Maar nog voor ze iets kunnen doen, verschijnt de figuur van Masahiko Tahara. Zodra het dynamische duo op het toneel verschijnt, verdwijnt de gestalte in het museum. Binnen is geen geest te zien. Geen alarm is afgegaan. Volgens Robin is er iets met het kostuum van Masahiko Tahara. Batman laat hem dit meenemen naar de batgrot. Zelf gaat hij een dojo binnen en treft daar Yoshio Tahara. Na een kort gevecht schakelt Batman de Japanner uit die zijn nederlaag moet erkennen. Maar Batman heeft genoeg geleerd. Samen met Robin stelt hij een valstrik op. En beiden mannen lopen er met open ogen in. Yoshio Tahara en Dr.Pitt werkten samen. Tijdens de expositie wilden ze andere museumstukken stelen waar niemand op dat moment aandacht voor had. Dankzij Batman en Robin gaat dat feest niet door.

Een lange nacht zit er op voor de twee misdaadbestrijders. En zaterdagnacht is de langste en drukste van alle nachten. Die zondagochtend gaan Batman en Robin, vermoeid van de strijd, huiswaarts. Zoals iedere week gaan de twee ook nu voor een moment van bezinning naar een vaste plaats in Gotham. Zij kijken op de St. Martins katedraal. Maar er is iets mis. De bellen luiden niet. Een kort onderzoek leert dat iemand de klepel van de kerkklok heeft gestolen. Maar dit is niet de enige vreemde misdaad in de stad. Van Gordon horen de twee dat meer kerken beroofd zijn van de klepels van de klokken. De volgende avond patrouilleren Batman en Robin. Er is een verkeersopstopping. Op de straat staat een mimespeelster. Plotseling trekt zij een vuurwapen en schiet op een chauffeur. Gealarmeerd komen Batman en Robin in actie. Batman achtervolgt de mimica, maar deze weet te ontsnappen. Maar Batman denkt dat hij weet wie zij is. En dus brengt Bruce Wayne de volgende dag een bezoek aan Vicky Vale. Of zij nog informatie heeft over Camilla Cameo. Deze mimespeelster heet eigenlijk Camilla Ortin. Zij is de dochter van de overleden vuurwerkkoning Oscar Ortin. Na de dood van haar ouders begon zij haar mimegezelschap. Maar toen de subsidies werden afgeschaft moest ze haar groep ontbinden en verdween in het niets. Batman is ervan overtuigd dat dit de persoon is die ze zoeken. In het theater waar ze vroeger optrad wordt nu een heavy-metal concert gehouden. Batman denkt dat zij daar weer zal toeslaan om haar afkeer van herrie kenbaar te maken. En inderdaad is Camilla Cameo bij het concert en gaat ze over tot actie. Maar ze had Batman gerekend.

Een deel van het tekenwerk werd ditmaal verzorgd door Kieron Dwyer. Deze Amerikaanse tekenaar werd op 06 maart 1969 geboren. Tijdens zijn carrière heeft Dwyer gewerkt aan comic book titels zoals Captain America (1987-1990), Danger Unlimited (1994), Action Comics (1995-1996) en Avengers vol. 3 (2001-2003). Dwyer's eerste gepubliceerde strips werk was het verhaal 'The Ghost of Masahiko Tahara' in Batman no 413 van november 1987), het verhaal dat in dit deeltje te bewonderen is. Dwyer was één van de vele kunstenaars die hebben bijgedragen aan de Superman one-shot aflevering 'The Wedding Album' uit 1996, waarin Superman trouwt Lois Lane. Starbucks klaagde Dwyer in 2000 aan voor de parodie op hun beroemde logo op de eerste cover van LCD, evenals de verkoop van het beeld op T-shirts en stickers. Met de hulp van de Comic Book Legal Defense Fund werd het uiteindelijk buiten de rechtszaal geregeld. (bron: en.wikipedia.org/wiki/Kieron_Dwyer)

Deel 20 - Koorts (1989)

Batman deel 20 - Koorts

De avond komt tot leven in Gotham City. Cafe's en restaurants lopen vol. Nachtclubs lonken. Drank vloeit rijkelijk. Niet alleen de eerzame burgers verschijnen. Batman in actie tekening van Norm Breyfogle De pooiers en de hoeren, de zuipers en de dealers. Hoog boven de stad hangt een figuur als een schaduw boven de stad. Dan plotseling een gil. Een groep verslaafde straatjongens zijn een al wat oudere bewaker te lijf gegaan met een fakkel. De oude man staat in brand en de jongens lachen om zijn leed. Batman grijpt in, maar de jongens zijn zo high dat ze niet onder de indruk zijn. Er rest de misdaadbestrijder niets anders dan de jongens zo snel mogelijk uitschakelen. Wanneer later de politie arriveert, hoort Batman dat de drugs "koorts" worden genoemd. Hoewel de politie al heeft geprobeerd om de dealers aan te houden zijn hun pogingen op niets uitgelopen. Maar Batman hoort wel waar de dealers zich ophouden. Hij kan ze vinden in een pand aan Delirius Street. Terwijl Batman onderweg is houdt een misdaadleider genaamd Scarface rechtspraak over twee van zijn bendeleden. De enigszins gestoorde man gebruikt een pop om tot zijn mannen te spreken. Een van hen doodt hij, de tweede krijgt een nieuwe kans. Ondertussen is Batman bij het pand aangekomen. Snel schakelt hij de dealers uit en zet hen onder druk om de naam te krijgen van de persoon die de drugs levert. Tenslotte bezwijkt een van de dealers. De leverancier heet Scarface.

Een bendelid van Scarface is de grens naar Mexico overgegaan. In de stad Tijuana moet hij twintig kilo onversneden grondstof voor de koorts drugs in ontvangst nemen. De man is angstig want dit is zijn laatste kans. Maar deze kans is slechts schijn. Een aanwezige Mexicaan wurgt de misdadiger. Zijn lijk moet als dekmantel voor het vervoer gaan dienen. Terwijl het lugubere transport wordt voorbereid brengt Batman een verrassingsbezoek aan Scarface. Hij waarschuwt de misdadiger dat Batman iets anders is als de politie. Met een slag onthoofdt de misdaadbestrijder de pop, die merkwaardig genoeg door blijft praten. Dan verdwijnt Batman weer in de nacht. Maar zijn echte doel was het plaatsen van een zender in de pop van de buikspreker. Nu hoort Batman hun misdadige plannen. En zo komt hij achter het transport vanuit Mexico. Hij haast zich naar de plaats waar het lijk wordt opgesneden om de drugs er uit te halen. Zodra Batman de begrafenisonderneming binnen stormt, openen de mannen van Scarface het vuur. Maar Batman gaat het gevecht aan. Echter tijdens het gevecht komen de drugs vrij en ademt iedereen de gevaarlijke stof in. Ook Batman krijgt de drugs binnen maar zijn jarenlange training en zijn wilskracht zorgen ervoor dat hij de invloed kan weerstaan. Hij schakelt de bende uit, inclusief Scarface. Daarna verlaat hij snel het pand en informeert de politie waar ze de bende en de drugs kunnen vinden. Scarface verdwijnt achter de tralies.

De tekenaar van dit deel was de Amerikaan Norm Breyfogle. Hij werd op 27 februari 1960 geboren in Iowa City, Iowa. Toen hij twaalf jaar was nam hij tekenlessen bij Andrew Benson. Rond die tijd won hij ook zijn eerste prijs bij een wedstrijd van The Daily Mining Gazette, een krant uit Houghton, Michigan. Na zijn middelbare school bezocht Breyfogle de Northern Michigan University, waar hij verder ging met schilderen en tekenen. In 1984 viel zijn werk op bij de San Diego Comic-Con Art Show. Zijn eerste werk betrof onder meer series als Tales of Terror (Eclipse Comics) en Whisper voor First Comics. Daarna kwam hij bij DC Comics terecht en werd een min of meer vaste leverancier voor de Batman reeksen in de jaren 1987 tot 1993. In de jaren die volgden legde hij zich op andere comics en graphics toe. In december 2014 werd Breyfogle getroffen door een beroerte. (bron: en.wikipedia.org/wiki/Norm_Breyfogle)