Baldakijn Uitgaven

Batman getekend door Andru en Giordano in 1989

Al sinds de jaren 60 verschenen de avonturen van Batman in stripvorm op de Nederlandse markt. In eerste instantie werden de boekjes uitgegeven door de uitgeverij Vanderhout. Vanaf het begin van de jaren 70 nam Classics Nederland het stokje over. Dit duurde tot 1981 toen het laatste deel (nummer 134) verscheen. Daarna werd het drie jaar stil rond de Dark Knight. Maar in 1984 zette de uitgever Baldakijn de Batman strip voort. Begonnen werd met een introductie special. Dit gebeurde overigens niet alleen bij Batman, ook de Superman strip werd door hen op de markt gebracht. De introductie was vooral bedoeld als inleiding in de Batman serie. Deze leende zich daar dan ook uitstekend voor. Het (wat dikkere) deel bevatte een herdruk van eerder verschenen Batman uitgaven. Door Classics Nederland waren deze al eens eerder op de markt gebracht.
Maar er veranderde wel iets ten opzichte van de uitgaven uit de jaren 60 en 70. Bakdakijn begon ook met een Batman Specials serie. Hierin waren ook verhalen te vinden die soms terugsloegen op de verhaallijnen in de comics uitgaven. Dit lijkt meer op de manier waarop Batman in Amerika op de markt wordt gebracht. Wel hield men zich meer aan de volgorde waarin verhalen in Amerika verschenen en ook liep de reeks niet ver achter bij de Engelstalige uitgaven.

Deel 0 - De onbekende legende van Batman (1984)

Batman deel 0 - De introductie

In 1984 verscheen deel 0 met als titel 'De onbekende legende van Batman'. Eigenlijk zijn het drie afleveringen die werden samengevoegd tot één deel. In Amerika had men in 1980 het idee opgevat om orde te scheppen in het Batman universum. Daarom werden er drie afleveringen gewijd aan het verleden van Batman en aan de belangrijkste personages uit de serie.

Batman en Alfred door John Byrne en Jim Aparo Het drieluik begint met de aflevering 'Hoe het begon'. Batman ontvangt een postpakket en opent dit. Tot zijn schrik en die van Alfred is de inhoud van het pakketje het beschadigde bat-kostuum van de vader van Bruce Wayne. Batman gaat de trofeezaal binnen en ziet dat het kostuum inderdaad weg is. Wel is er een briefje opgeplakt waarop de waarschuwing staat dat de dader Batman zal vernietigen. De vader van Bruce droeg het kostuum ooit tijdens een gemaskerd bal. Hiervan werd de vader van Bruce, die arts was, ontvoerd om een misdadiger medische verzorging te geven. Deze crimineel heette Lex Moxon. Dankzij de vader van Bruce ging Moxon de gevangenis in. Toen Moxon weer op vrije voeten was, waarschuwde hij de vader van Bruce dat hij wraak zou nemen. Maar voor het zover was werden de ouders van Bruce voor zijn ogen doodgeschoten door een andere misdadiger, Joe Chill. De jonge Bruce zwoer wraak en oefende elke dag en leerde veel over misdaadbestrijding. Toen viel zijn oog op een krantenartikel over detective Harvey Harris.

De jonge Bruce kan Harvey overtuigen hem verder op te leiden. Verkleedt als een Robin is hij een tijdje het hulpje van de detective. Harvey was de eerste die achter de identiteit van Bruce kwam. Daarna kwam het memorabele moment dat Bruce op een avond in zijn stoel zit en een vleermuis voorbij ziet vliegen. En zo ontstond Batman.
Jaren later, wanneer Dick Grayson al Robin is, komt Batman de moordenaar van zijn ouders, Joe Chill, op het spoor. Hij confronteert de moordenaar en onthult dat Bruce Wayne Batman is. De geschrokken Chill vlucht maar wordt door andere criminelen vermoord. Hiermee leek het dossier van de moord op Thomas Wayne en zijn vrouw afgesloten. Maar niets was minder waar. Later bleek Lex Moxon de opdrachtgever voor de moorden. Omdat Moxon zijn geheugen kwijt was, trok Bruce het pak van zijn vader aan. In het allereerste batkostuum zocht hij Moxon op die door de schrik zijn geheugen terug kreeg. Ook hij vluchtte, kwam onder een vrachtauto terecht en stierf.

The untold legend of Batman part 1 In het eerste verhaal wordt de achtergrond van Batman zelf op een rijtje gezet. Verschillende oude verhalen uit de jaren 50 krijgen hun plaats in de biografie van de misdaadbestrijder. In Nederland is dit verhaal al eerder verschenen in de reeks van Classics Nederland, deel 130 'De nooit vertelde legende van Batman', uit 1981. In Amerika verscheen het origineel een jaar eerder als 'The untold legend of the Batman part 1'.
In het eerste verhaal wordt de achtergrond van Batman zelf op een rijtje gezet. Verschillende oude verhalen uit de jaren 50 krijgen hun plaats in de biografie van de misdaadbestrijder. In Nederland is dit verhaal al eerder verschenen in de reeks van Classics Nederland, deel 130 'De nooit vertelde legende van Batman', uit 1981. In Amerika verscheen het origineel een jaar eerder als 'The untold legend of the Batman part 1'.

 • Titel: In the Beginning
 • Verschenen: juli 1980
 • Schrijver: Len Wein
 • Tekenaar: John Byrne
 • Inkleuring: Jim Aparo & Glynis Wein
 • Redacteur: Paul Levitz
 • Cover: José Luis Garcïa-López
Een jonge Dick Grayson door John Byrne en Jim Aparo

In het tweede deel van het verhaal, getiteld 'Als dat je vrienden zijn' vinden we Batman in een louche kroeg, op zoek naar antwoorden. De gemaskerde misdaadbestrijder is niet helemaal zichzelf en is minder alert dan anders. Gelukkig krijgt hij rugdekking van een oude bekende, Robin. Op de weg terug naar de batgrot denkt Dick Grayson terug aan het verleden. Een verleden waarin hij samen met zijn ouders de vliegende Graysons vormde. Het gezin had een trapezenummer in het circus. Maar tijdens de uitvoering van een nummer stortte de ouders van Dick naar beneden, hun dood tegemoet. Nog diezelfde avond kwam de jonge Dick achter de waarheid. Zijn ouders waren vermoord door een bende die het circus geld afperste. Toen, uit het niets, was daar Batman. Batman nam de jongen onder zijn hoede, als Bruce Wayne verkreeg hij het voogdijschap over Dick Grayson. En na een uitputtende training nam Dick zijn plaats in aan de zijde van Batman als Robin, de wondertiener. Het dynamische duo was geboren. Samen met Batman zorgde Robin ervoor dat de moordenaar van zijn ouders op de elektrische stoel kwam. In de jaren die volgde had Dick het niet altijd makkelijk, op school moest hij zich veel laten welgevallen, maar als Robin beleefde hij de meest spannende avonturen. Dit bleef zo tot het moment dat Dick oud genoeg was om zijn eigen weg te gaan. Een weg die hij nog steeds volgt. Eenmaal terug in de batgrot wacht de trouwe butler, Alfred Pennyworth, het tweetal op. Ook hij denkt aan het verleden.

The untold legend of Batman part 2 Zijn rol bij de bevrijding van Europa en hoe hij zijn vader beloofde om de familietraditie voort te zetten. En dus reisde Alfred naar Amerika en nam min of meer zichzelf in dienst als butler van Bruce en Dick. Al snel kwam hij erachter dat zijn broodheren er een ander beroep op na hielden, namelijk die van Batman en Robin. Sinds die tijd helpt hij het tweetal waar hij maar kan. In het gesprek tussen de vrienden passeren vijanden als The Joker en Two-Face de revue. Genoeg vijanden voor Batman die hem willen vernietigen, maar wie? Maar dan ontploft de batmobiel.

 • Titel: With friends like these
 • Verschenen: augustus 1980
 • Schrijver: Len Wein
 • Tekenaar: Jim Aparo
 • Inkleuring: Jim Aparo & Glynis Wein
 • Redacteur: Paul Levitz
 • Cover: José Luis Garcïa-López & Dick Giordano
Bruce Wayne door John Byrne en Jim Aparo

Het sluitstuk is getiteld 'De man achter het masker'. Terwijl Batman op zoek gaat naar antwoorden, pleegt Robin een telefoontje naar Jack Edison. Batman heeft ooit het leven van deze coureur gered en hij is degene die de batmobiel bouwt. Of hij een nieuwe wil bouwen? Ondertussen is Batman verbeten op jacht naar de dader. Maar nergens wordt hij ook maar iets wijzer. Een eerste aanwijzing hoort hij eigenlijk pas wanneer hij met commissaris Gordon praat. Volgens de agent negeert Batman onbewust aanwijzingen omdat de dader een persoon is die dicht bij Batman staat. Nog voordat de politieman een antwoord krijgt is Batman alweer verdwenen. Ook Gordon denkt terug aan de tijd dat hij Batman voor het eerst ontmoette. In het begin was Batman niet eens een naam, maar een schaduw. Keer op keer leverde de mysterieuze misdaadbestrijder criminelen af die aan de politie ontsnapte. En toen stond Gordon ineens oog in oog met Batman. de agent aarzelde een seconde, genoeg voor Batman om te verdwijnen. Toch sloten de twee vriendschap. Een vriendschap die nog steeds voortduurt. Maar ook de dochter van Gordon is beïnvloedt door Batman. Barbara Gordon was als tiener verliefd op de mysterieuze bezoeker van haar vader. Deze verliefdheid ging over.

The untold legend of Batman part 3 Maar toen zij naar een gemaskerd bal zou gaan verkleedde zij zich als een vrouwelijke Batman. Alleen kwam ze terecht in een zaak van Batman. Dit ging haar zo goed af dat ze sindsdien als Batgirl de misdaad bestrijdt. Maar dankzij de woorden van Gordon komt Batman achter de waarheid. Hij is zelf verantwoordelijk voor de valstrikken. In een recente zaak was Batman geraakt door een explosie, die een tijdelijke schizofrenie hebben veroorzaakt. Met de hulp van Robin is Batman in staat om dit te overwinnen.

 • Titel: The man behind the mask
 • Verschenen: september 1980
 • Schrijver: Len Wein
 • Tekenaar: Jim Aparo
 • Inkleuring: Jim Aparo & Glynis Wein
 • Redacteur: Paul Levitz
 • Cover: José Luis Garcïa-López & Dick Giordano

Met deze introductie aflevering zijn de achtergronden van de belangrijkste personages uit de Batman strip verklaard. De redactie voor dit project was in handen van Paul Levitz. Hij werd geboren op 21 oktober 1956. Levitz heeft meer dan 35 jaar gewerkt voor DC Comics (de uitgever van de Batman strip in Amerika). In de jaren 70 kwam hij werken bij DC Comics, voornamelijk als schrijver. Later werd hij de redacteur voor de Batman lijn en in de periode van 2002 tot en met 2009 was hij de voorzitter van DC Comics.
Een andere naam die erg verbonden is aan Batman is die van Jim Aparo. Deze Amerikaanse tekenaar werkte vanaf 1960 voor DC Comics. James N. "Jim" Aparo (1932-2005) stond er vooral om bekend dat hij streefde naar een realistische weergave van zijn onderwerpen. De door Aparo getekende gespierde figuren waren vaak slanker dan die van zijn leeftijdsgenoten. Hij besteedde ook veel aandacht aan de details voor de achtergronden.
Len Wein (1948) was de schrijver van het drieluik. Hij is vooral bekend als schrijver van verhalen voor Swamp Thing en Wolverine. Nadat hij een aantal jaren voor Marvel had gewerkt, kwam hij eind jaren 70 weer terug bij DC Comics. De eerste Batman waar hij nadien aan werkte was Batman nummer 307 (Dark messenger of mercy) van november 1978.
John Lindley Byrne (1950) was de tekenaar van het eerste verhaal in het drieluik. Hij is een Britse geboren Amerikaanse auteur en tekenaar van de comic books. Byrne is vooral bekend van series zoals The Fantastic Four en X-Men. Hij werkt dan ook uitsluitend voor marvel. De reden dat hij toch het eerste deel kon tekenen kwam doordat hij een korte periode geen contract had bij Marvel en aangezien hij altijd al Batman had willen tekenen, greep hij de kans met twee handen aan.
Glynis Wein (geboren Glynis Oliver) is niet veel bekend. Ze werkte een groot aantal jaren als color artist in de comic industrie. Ze is getrouwd (geweest?) met Len Wein.

Deel 1 - Een dodelijke dolk (1984)

Batman deel 1 - Een dodelijke dolk

Een eindje buiten Gotham City is Batman op speurtocht naar de verblijfplaats van Kirk Langstrom. Deze wetenschapper is wederom veranderd in Man-Bat na een overdosis serum. Batman wil proberen hem te helpen, maar zijn zoektocht die avond is vruchteloos. Terwijl hij onderweg is naar de batgrot ziet de misdaadbestrijder dat een gemaskerde man op een motor met dolken een vrachtwagen tot stilstand brengt. Batman achtervolgt de dader, maar één van de messen treft de batmobiel en Batman moet de achtervolging opgeven. Maar dit zijn niet de enige problemen. Wanneer hij als Bruce Wayne die ochtend op kantoor verschijnt, is Poison Ivy verschenen. Zij eist de haar toegezegde miljoenen op. Bruce (en anderen) zijn door haar onder hypnose gebracht en zo hebben zij afstand gedaan van vele miljoenen. De hypnose zorgt er ook voor dat de mannen er niet over kunnen spreken.
Maar voorlopig concentreert Batman zich op de misdadiger Dagger. Deze probeert overal bedrijven geld af te persen. Hij onderzoekt het mes dat de batmobiel heeft geraakt en komt zo het bedrijf Rennington Steel op het spoor. Wanneer hij het bedrijf bezoekt ziet de nachtelijke jager dat de messenfabriek zijn beste tijd heeft gehad. De eigenaar van het bedrijf blijkt dan ook Dagger te zijn. Na een kort gevecht is de messenwerper overmeesterd.
Maar nieuwe problemen doemen alweer op. Lucius Fox, de trouwe medewerker van Bruce Wayne, wordt ontvoerd door de Mad Hatter. Deze wil het brein van Lucius 'uitlezen'. Dat de man hierdoor sterft neemt hij op de koop toe. Maar gelukkig voor Lucius grijpt Batman tijdig in en kan hij de Mad Hatter buiten gevecht stellen en diens plan verijdelen.
Wat Batman nog niet weet, maar al wel dreigt, is dat de wethouder Reeves door een onbekende wordt geholpen aan foto's die de ware identiteit van Batman zouden onthullen.


Gerry Conway (1952) is een Amerikaanse schrijver van stripverhalen en televisieprogramma's. Het personage The Punisher is mede door hem ontstaan. Het was ook een scenario van hem voor de strip Spiderman waarin de vriendin van Peter Parker, Gwen Stacy, om het leven kwam.
Eugene "Gene" Colan (1926) is een oudgediende. Hij is een Amerikaanse stripauteur vooral bekend van zijn werk voor Marvel Comics (Daredevil). Na een ruzie bij Marvel, stapte hij over naar DC Comics waar hij een in de periode 1982-1986 de primaire tekenaar was van de verhalen over the Dark Knight. De stijl van Conan kenmerkt zich door vloeiende figuren en een uitgekiend gebruik van schaduwen in zijn tekeningen om een bepaalde sfeer op te roepen.
Adrienne Roy (geboren 1953) is een color artist die werkte in de comics industrie, vooral voor DC Comics. Ze was grotendeels verantwoordelijk voor de kleur op de Batman lijn - (Batman en Detective Comics) gedurende de jaren 80 en vroege jaren 90.
Klaus Janson werd geboren in Coburg, Duitsland in 1952. In het begin van de jaren 70 was hij assistent van Dick Giordano. Hoewel hij ook schrijft, is hij het meest bekend als color artist. tegenwoordig werkt hij vooral als freelancer voor zowel Marvel als DC Comics.
Tenslotte Dick Giordano (20 juli 1932 - 27 maart 2010). Een grote naam in de stripwereld. Dick Giordano werd geboren in New York City , in de wijk Manhattan , waar hij het School of Industrial Art bezocht. Hij begon in 1952 als freelancer bij Charlton Comics. Uiteindelijk werd hij hier in 1965 editor-in-chief. Hij hield zich vooral bezig met het vernieuwen van de actiehelden die door het bedrijf op de markt werden gebracht. Namen als die van Jim Aparo en Denny O'Neil zijn voor altijd aan hem verbonden. DC Comics toenmalige vice-president Irwin Donenfeld en redactionele directeur Carmine Infantino huurden Giordano in als redacteur in april 1968. In 1971 verliet hij DC Comics omdat hij vond dat er een gebrek was aan redactionele kansen. Samen met Neal Adams zette hij een eigen bedrijf op poten. Maar in 1981 bracht de nieuwe president van DC, Jenette Kahn, hem weer terug. Giordano werd gepromoveerd tot Vice President/Executive Editor in 1983 (een functie die hij bekleedde tot 1993).

Deel 2 - Batman versus Poison Ivy (1984)

Batman 2 - Batman vs Poison Ivy

De verkiezingscampagne voor de nieuwe burgermeester van Gotham City woedt in alle hevigheid. Het gaat tussen wethouder Arthur Reeves die belooft heeft om Batman de stad uit te jagen en Hamilton Hill, die commissaris Gordon wil ontslaan. Terwijl Batman het debat van een afstandje volgt, ziet hij hoe een beroving plaats heeft. Onmiddellijk grijpt hij in. Reeves denkt nu zijn slag te kunnen slaan en wil Batman laten arresteren. Als snel blijkt dat de kandidaat voor het burgermeesterschap een enorme flater heeft begaan. Hamilton Hill lacht in zijn vuistje. Batman en Poison Ivy door Gene Colan Maar eenmaal terug in zijn penthouse beseft Bruce Wayne dat hij een groter probleem heeft dan Reeves. Morgen komt Poison Ivy haar geld incasseren en er is niets wat Bruce ertegen kan ondernemen. En zo gebeurt het dan ook. De volgende ochtend is Ivy op kantoor en wandelt het pand uit met miljoenen op haar rekening. Bruce kan en wil dit niet over zijn kant laten gaan. Maar als Wayne kan hij niets ondernemen. Dus schakelt hij zijn alter-ego Batman in. Op het moment dat Ivy de straat op wandelt, is zij volkomen tevreden. Haar plan is geslaagd. Maar haar vrolijkheid duurt niet lang. Want een zwijgende en starende Batman wacht haar op. Nerveus verdwijnt ze, met haar chauffeur Igor, in de auto en gaat er vandoor.

Ze denkt van batman af te zijn. Maar een uurtje later wil ze gaan eten in het luxe restaurant Le Bistro. Op het moment dat ze wil gaan zitten is hij daar weer: Batman! Zo achtervolgt Batman Poison Ivy door de stad. Overal duikt hij op tot grote ergernis van Ivy. Dan wordt het tijd voor de laatste confrontatie. Batman brengt op zijn eigen wijze een bezoek aan het appartement van Ivy en moet het gevecht aangaan met Igor, de chauffeur van Ivy. Alleen heeft ze de man veranderd in een monsterlijk gedrocht. Batman wint het gevecht en Igor legt een bekentenis af waaruit blijkt dat Ivy via hypnose het geld heeft gestolen. De Wayne miljoenen zijn weer veilig. Maar Ivy is niet de enige bedreiging voor Batman. Reeves maakt zijn uitspraak waar en onthult op de televisie dat Batman in werkelijkheid de crimineel Big Jack Johnson is. Maar nog voordat de avond om is, onthult de journaliste Olivia Ortega dat de foto's een vervalsing zijn. De kansen van Reeves zijn verkeken. Zijn "weldoener" heeft hem vervalsingen in de hand gedrukt. Maar waarom? Ook zijn er twee oude bekenden die weer opduiken in Gotham. In de eerste plaats is Vicky Vale terug. Zij is ervan overtuigd dat Bruce Wayne en Batman één en dezelfde persoon zijn. En dit wil ze gaan bewijzen ook. En ook Dick Grayson keert terug in huize Wayne.

Het personage Vicky Vale is een oude bekende in de Batman serie. Zij verscheen voor het eerst in Batman no 49 (oktober/november 1948), en is een creatie van Bob Kane en Bill Finger.
Poison Ivy verscheen pas later in de serie en wel in Batman no 181 (juni 1966). Zij is verzonnen door Robert Kanigher en Sheldon Moldoff.

Deel 3 - De ogen bedrogen (1984)

Batman deel 3 - De ogen bedrogen

Na de blunder van wethouder Reeves was het eigenlijk al een gelopen race. En die avond volgt de bevestiging. Hamelton Hill wint de verkiezingen en wordt de nieuwe burgermeester van Gotham City. De uitslagen worden ook in de batgrot nauwgezet gevolgd. Commissaris Gordon en Batman door Don Newton Hoewel Dick en Alfred verwachten dat Bruce opgelucht is dat Reeves het niet heeft gered, is de misdaadbestrijder niet echt opgetogen. Hij vraagt zich af wie Reeves er heeft ingeluisd en waarom? Terwijl Bruce hierover nadenkt, heeft Vicky Vale een ontmoeting met de schurk Mirage. Deze rooft de opbrengsten van de autorace die op dat moment gehouden wordt. Toeschouwers krijgen een illusie voorgeschoteld waaruit ze niet kunnen loskomen. Zo meent Vicky dat ze zich op een ijsvlakte bevindt, terwijl ze toch echt nog in Gotham is. De volgende dag haalt Bruce Vicky op van haar werk, terwijl Dick op de campus van de universiteit ook een vrouw tegenkomt. Ze heet Dala, is iets ouder dan Dick, maar trekt direct zijn aandacht. De twee gaan ieder op hun eigen manier nog genoeg te stellen krijgen met deze vrouwen, maar dat is voor later. Het batsignaal flitst door de nachtelijke lucht van Gotham. Batman is nodig! De gemaskerde misdaadbestrijder ontmoet zijn vriend commissaris Gordon op het dak van het politiebureau. Gordon heeft de hulp van Batman nodig om Mirage te vangen. Deze misdadiger pleegt diverse overvallen die allemaal één kenmerk gemeen hebben.

Iedere keer denken de slachtoffers dat ze heel ergens anders zijn dan in Gotham. Op de één of andere manier slaagt Mirage er in deze illusie te scheppen. Maar het is Robin die het eerste met Mirage te maken krijgt. Op het moment dat hij wil ingrijpen bij een overval, gebruikt Mirage een juweel aan zijn arm. Dit licht op en Robin denkt dat hij in gevecht is met een inktvis. Ook de toegesnelde Batman krijgt een illusie voorgetoverd en Mirage ontsnapt. Maar Batman heeft geleerd van hun ontmoeting. Het is hem opgevallen dat er een hoge toon te horen was. Tegen het licht kan hij niets ondernemen, maar wel tegen het geluid. Hij heeft speciale oordoppen gemaakt die het geluid tegengaan. Bij de volgende ontmoeting werkt de illusie van Mirage dan ook niet. Totdat de speciale bescherming van de oren van Batman beschadigd worden in het gevecht. Plotseling waant hij zich op de Afrikaanse vlakte en staat hij oog in oog met een leeuwin. Maar wanneer hij zich wil verdedigen realiseert Batman zich dat het een illusie is. Door zijn wilskracht verbreekt hij het beeld en rekent Mirage en zijn bende in. De volgende dag neemt Bruce een beslissing. Hij stelt Lucius Fox aan als hoofd van de Wayne-foundation. Hierdoor heeft de playboy meer tijd voor zijn alter-ego Batman. Maar dit is niet het enige dat er gebeurt. Wethouder Reeves gaat verhaal halen bij zijn "weldoener" en komt zo achter diens identiteit. Het is Boss Thorne!

Deze uitgave van Batman bevatte naast het verhaal 'De ogen bedrogen' ook een tweede verhaal, namelijk 'De onmogelijke moord'. Batman bezoekt een oud politie agent, Hensel, die tegenwoordig nachtwaker is. Plotseling gilt iemand "moord!". Er ligt een dode man op de grond, neergeschoten. De dode man heette Ralph Johnson en volgens zijn zakenpartner Richard Busse werd hij door een onbekende neergeschoten. Maar Hensel en Batman ontmaskeren Busse heel snel als de moordenaar. Tenslotte ook nog een kort verhaal over Alfred, getiteld 'De nerveuze neef'. Hierin lost ook Alred een moord op.
Boss Thorne is eerder voorgekomen in de Batman reeks. Thorne is geïntroduceerd als een corrupte politicus en een maffiabaas. Zijn eerste optreden was in Detective Comics no 469 (1977). Hij is verzonnen door Steve Englehart en Walter Simonson.

Don Newton (1934-1984) was een Amerikaanse tekenaar. Hij werkte voor een aantal uitgevers van comics, zoals Marvel Comics, DC Comics en Charlton Comics. Hij is vooral bekend door zijn werk aan The Phantom, Aquaman, Captain Marvel en Batman.

Deel 4 - Doctor Death (1984)

Batman deel 4 - Doctor death

Maanlicht en moord lijken bij elkaar te horen in Gotham. Een kapitein van een vuilnisschip ontdekte kort na zonsondergang een lijk. Commissaris Gordon roept Batman erbij. De dode man heette Keswick, een informant die informatie had die hij aan de politie wilde verkopen. Wanneer Batman de dode onderzoekt ziet hij dat deze een soort uitslag over zijn lichaam heeft. Batman en Robin op onderzoek door Gene Colan Dan snelt de misdaadbestrijder weer terug naar het feest waar hij als Bruce Wayne aan deelneemt. Hij is samen met Vicky Vale naar het feest gegaan, Dick heeft Dala bij zich. Vicky schiet snel een foto van het tweetal. Maar op het feest is ook ene Dr. Karl Hellfern aanwezig. Een soort wonderdokter voor rijke vrouwen. Bruce krijgt een akelig gevoel wanneer hij naar de man kijkt. Ondertussen zijn Dick en Dala naar buiten gelopen en hier zien zij hoe een helikopter een soort poeder uitstrooit over Gotham City. Werk aan de winkel dus voor Batman en Robin, hoewel de laatste een soort vreemde hoest begint te ontwikkelen. Robin laat de computer de stof analyseren die over de stad is uitgestrooid. Dit blijkt een dodelijke allergische stof te zijn. Robin beseft dat hij is besmet. Terwijl het tweetal zich in de batgrot voorbereidt, krijgt Gordon te horen dat hij 24 uur de tijd heeft om ontslag te nemen. Doet hij dit niet dan ontslaat de nieuwe burgermeester, Hamilton Hill, hem.

Batman en Robin zijn hun onderzoek begonnen. Al snel komen ze er achter dat de moordenaar van Keswick zich op Relief Island moet bevinden. Wanneer ze het eiland bereiken worden ze vrijwel direct aangevallen. Voorafgaand aan de aanval is er een felle lichtflits die de twee misdaadbestrijders tijdelijk verblind. De overmacht is dan ook te groot en de twee worden gevangen genomen. Wanneer Batman weer bijkomt, hangt hij samen met Robin onder de brug. Vastgeketend aan elkaar. De dader is Dr. Karl Hellfern die zichzelf Doctor Death noemt. Hij wil Gotham chanteren. Als ze niet ingaan op zijn eisen sterven er vele mensen. Alleen Doctor Death kent namelijk het tegengif. Wanneer de misdadiger en zijn mannen weggaan, lukt het Batman om zichzelf en de bewusteloze Robin te bevrijden. Dan gaat hij weer op zoek naar Doctor Death en vindt hem in één van zijn huizen. Ditmaal staat Batman niet op achterstand en wint het gevecht. Hij legt ook de hand op het tegengif. De dreiging is afgewend. Alleen Vicky Vale doet nog een opmerkelijke constatering. De foto van Dick en Dala is mislukt. Dick staat er wel scherp op maar Dala niet. "Dat moet wel aan de film liggen" denkt ze.

Deel 5 - Half om half (1984)

Batman deel 5 - half om half

Van alle inwoners van de Arkham inrichting behoort Two-Face tot de meest gevaarlijke criminelen die er zijn opgesloten. Groot is dan ook de schrik wanneer hij voor de ogen van twee bewakers in het niets lijkt te verdwijnen. Batman en Two-Face door Don Newton Two-Face is ontsnapt! Direct wordt de politie gewaarschuwd en de man die hem al eerder gevangen nam: Batman. De gemaskerde misdaadbestrijder lost vrijwel direct het mysterie op voor de twee bewakers. Two-Face is helemaal niet in rook opgegaan, hij had de twee bewakers met zijn munt gehypnotiseerd. Na de details van de ontsnapping te hebben gehoord, haast Batman zich terug naar huis. Naar zijn rol als de playboy Bruce Wayne. Een rol die hij nog even dik moet aanzetten wanneer Lucius Fox hem een bezoek brengt. Maar Bruce moest hem wel afpoeieren, hij heeft zijn tijd immers nodig voor de bestrijding van de misdaad. Onbewust geeft Vicky Vale hem een hint waar Two-Face zou kunnen zijn. De misdadiger wilde overgeplaatst worden naar Halfway House, iets wat geweigerd werd. Maar hij zou zich daar na zijn ontsnapping best eens kunnen ophouden. Wanneer Batman het pand binnengaat, zijn de tekenen al aanwezig. Two-Face gebruikt dit pand als zijn schuilplaats.

Maar de misdadiger met de twee gezichten verwachtte dat Batman hem zou vinden. En dus heeft hij een val gezet voor zijn vijand. En zo valt Batman in zijn handen. Ondertussen is Dick Grayson begonnen om werk te maken van Dala. Op de universiteit laat ze hem volledig links liggen. Iets wat Dick natuurlijk irriteert. Maar de verdwijning van Batman doet zijn zorgen tijdelijk naar de achtergrond verdwijnen. Al meer dan een week is Batman onvindbaar. Ook voor Robin en Alfred. Dat Bruce Wayne tegelijk afwezig is als Batman, sterkt Vicky Vale in haar overtuiging dat haar vriend en de misdaadbestrijder één en dezelfde persoon zijn. Maar er zijn meer ontwikkelingen. Hamilton Hill krijgt zijn zin. Gordon treedt terug als politiecommissaris. Nu blijkt ook waarom Boss Thorne de val had gezet voor wethouder Reeves (zie deel Batman deel 3). Hij is namelijk de stuwende kracht achter Hill en wil een eigen mannetje als politiecommissaris. Terwijl deze ontwikkelingen zich voordoen, lukt het Batman door een list om Two-Face te verslaan en zijn vrijheid te herwinnen. De crimineel verdwijnt weer achter de tralies. Eenmaal terug neemt Bruce een besluit. Ze keren terug naar Wayne Manor.

Deel 6 - In de schaduw van Batman (1984)

Batman deel 6 - In de schaduw van Batman

Legendes vinden hun oorsprong in bijzondere daden. Van bijzondere mensen. Maar ze zouden nooit voortbestaan als er geen gewone mensen waren die ze keer op keer aan elkaar vertelden.

Batman grijpt een brandstichter door Trevor von Eeden Zo ook nu. Twee mannen zitten in een kamer. Samen bespreken zij de mogelijkheid om een bank te beroven. Maar een van hen is niet echt gelukkig met het voorstel, zeker niet in deze stad. Want in Gotham waakt Batman. En over deze geheimzinnige nachtelijke wreker gaan de gekste verhalen. Zo was er eens een opstand in de gevangenis. Een groep gevangenen ontsnapte. De politie durfde er niet achter aan te gaan. En toen was daar Batman. De gevangenen waren allen moordenaars. Maar één voor één verdwenen er gevangenen in het nachtelijk duister. Voordat ze het in de gaten hadden waren er nog maar 6 gevangenen over. Ze zagen wel een schim, ze schoten, maar niets. Uiteindelijk kwamen de 6 bij een verlaten schuur. Alles werd uitgekamd. Geen Batman. Toen verdween er weer een gevangene. Binnen volgde een schietpartij. Er was alleen nog chaos. Toen het allemaal voorbij was verscheen uit het niets Batman. Maar ze hoeven zich volgens zijn vriend geen zorgen te maken..

Batman is de stad uit. Bovendien doet de kerel achter het loket mee. Zij zullen een perfect alibi hebben. Niemand heeft er last van. Maar dat moet je niet te snel roepen volgens de ander. Hij kent nog een verhaal, ook over Batman. Leegstaande gebouwen werden in brand gestoken. De ene bandstichting na de andere. De eigenaren waren verzekerd en klaagde niet. Batman ging op onderzoek en kwam uit bij Jeremiah Jones. Maar de buurt zag hem als een held. Het was een statement en niemand had er last van. Totdat de oude Henry door een brand werd ingesloten en stierf. Batman sleurde Jones een brandend gebouw in. Hij confronteerde Jones met het ongeluk terwijl zij te midden van de brand stonden. Toen de waarheid naar buiten kwam waren de mensen geschokt. Er stierven dus toch onschuldigen. En zo besluiten de twee mannen om toch maar eerlijk werk te gaan zoeken.

Het verhaal 'In de schaduw van Batman' werd geschreven door Roger Slifer. Hij is een schrijver van comic books, animaties en video games. Slifer begon als redacteur bij Marvel Comics, waarvoor hij ook een aantal verhalen schreef. In het begin van de jaren 80 verhuisde hij naar DC Comics. Hij produceerde en schreef onder meer verhalen over G.I Joe en Transformers. De Yu-Gi-Oh! god card, Slifer the Sky Dragon is naar hem vernoemd als een hommage.
Het tekenwerk in deze aflevering is van Trevor von Eeden. Hij is als tekenaar bekend van zijn creatie Black Lightning, de eerste afro-amerikaanse superheld. Naast deze aflevering tekende hij voor Batman bijvoorbeeld ook de vijfdelige reeks 'Grimm'.

Het tweede Batman verhaal in dit deeltje is getiteld 'Haven'. Batman achtervolgt een groep misdadigers ten noorden van Gotham. De criminelen komen terecht in een hut waar zich een reus van een man bevindt, Haven. Maar hoe imponerend hij er ook uit ziet, niets kan hem verleiden om gewelddadig te worden. Totdat één van de boeven een vogeltje zonder reden doodt. Haven ontsteekt in woede. De criminelen schieten hem neer maar het geeft Batman voldoende tijd om te handelen. Hij schakelt de bende uit. Maar voor Haven is alle hulp te laat.

Deel 7 - Schaduwspel (1984)

Batman deel 7 - Schaduwspel

Ook ditmaal twee verhalen. Het eerste is getiteld 'Schaduwspel'. In de vorige aflevering had Bruce Wayne besloten terug te keren naar Wayne manor. Vicky Vale door Gene Colan Het oude buitenhuis van zijn familie. Bruce en Dick zijn bezig de spullen voor de batgrot uit de vrachtwagen te lossen. Alfred kijkt vanaf een afstandje toe. Wat niemand weet is dat er in het duister nog een paar ogen het schouwspel gadeslaan. Na een klein ongelukje lachen de vrienden hartelijk. Maar dit duurt niet lang. Er wordt aangebeld. Alfred haast zich naar boven en opent de deur. Er staat een vrouw met een jong meisje op haar armen. Ze eist Bruce te zien. De vrouw is Francine Langstrom met haar dochter Rebecca. Francine is de vrouw van Kirk Langstrom, maar Bruce kent hem ook als een gevaarlijk wezen genaamd Man-Bat. De uitgeputte vrouw beschuldigt Bruce ervan haar in de steek te hebben gelaten. Nadat Rebecca ziek was geworden gaf Kirk Bruce de schuld. En toen hij dacht dat zijn dochter dood was nam hij een extra dosis in van het serum dat hem verandert in Man-Bat. Maar nu verloor hij zijn verstand en het is aan Batman om de situatie ongedaan te maken. Batman weet dat Man-Bat zich ergens in de grotten onder Wayne manor moet bevinden. In de hoop dat het zien van Rebecca Man-Bat zal doen beseffen dat zijn dochter nog leeft, neemt hij het meisje mee het duister in. Maar hij is nog niet vertrokken of de Man-Bat vliegt achter de misdaadbestrijder aan. Batman zal al zijn kunnen moeten aanwenden om Man-Bat te genezen met een nieuw serum en het meisje veilig te houden.

Maar dit zijn niet de enige problemen die op de loer liggen, zoals blijkt uit het tweede verhaal getiteld 'Moordlessen'. Vicky Vale is ervan overtuigd te zijn dat ze het bewijs heeft dat Bruce Wayne en Batman dezelfde man zijn. Hoewel ze haar vermoedens niet uitspreekt bij haar uitgever zegt ze wel het bewijs te hebben. En haar baas staat op de loonlijst van Boss Thorne. Maar eerst komt Vicky naar Wayne manor en toont Alfred haar bewijs. De trouwe butler beseft dat zijn werkgever het te druk heeft met andere zaken en besluit het probleem Vicky zelf op te lossen. En Batman heeft inderdaad genoeg om handen. Hij is een school in misdaad op het spoor gekomen. Vermomd als Matches Malone begint hij zijn speurtocht. Ondertussen zwerft Gordon door de straten van Gotham. De nieuwe burgermeester heeft woord gehouden. Hij is commissaris af.

Deel 8 - Eindexamen (1984)

Batman deel 8 - Eindexamen

In het verhaal 'Eindexamen' gaat het verhaal verder waarin Batman, vermomd als Matches Malone, zijn speurtocht naar de school in misdaad voortzet. De lessen worden gegeven door een man die zich de meester laat noemen. Jason Bard en Barbara Gordon uit Batman door Don Newton Batman is getuige van een uitgevoerde moordaanslag op een man in het kostuum van de gemaskerde misdaadbestrijder. De stand-in overleeft de aanslag wel, maar toch is Batman er niet gerust op. Tijdens de "lessen" maakt Malone natuurlijk kennis met andere criminelen. Twee van hen, Dancer en Moses, nodigen hem uit om de avond eens de bloemetjes buiten te zetten. Omdat zijn alter-ego als crimineel intact moet blijven accepteert de vermomde misdaadbestrijder de uitnodiging. Wanneer de drie mannen over de donkere straten lopen ziet Batman vanuit zijn ooghoek een vechtpartij voor een billboard. Met een smoes trekt hij zich terug en gaat als de nachtelijke wreker naar het gevecht toe. Maar tijdens het gevecht heeft Batman het gevoel dat er iets niet klopt. En zijn gevoel bedriegt hem niet. Want wanneer Matches Malone de volgende morgen verschijnt om weer een les bij te wonen, krijgt hij het verzoek van de meester of Malone ditmaal voor Batman wil spelen. De criminelen hebben door dat Malone en Batman dezelfde zijn. Alleen zijn buitengewone reactie vermogen doet Batman ontkomen aan de val die voor hem gezet is. Een voor een schakelt hij de leerlingen van de meester uit. Totdat alleen de docent in het kwaad over is. En ook hij is geen partij voor Batman.

Ondertussen is er in Gotham ook van alles aan de hand. Zo heeft Alfred besloten om zelf stappen te zetten om Bruce uit de problemen met Vicky Vale te krijgen. Om haar bewijs te weerleggen huurt hij Christopeher Chance in. De man die ook wel het levende doelwit wordt genoemd. Tegen betaling neemt deze Chance de plaats in van mensen die bedreigd worden. Natuurlijk kan Alred hem niet de waarheid vertellen en verzint hij dat Bruce Wayne wordt bedreigd. Chance accepteert de opdracht, maar vermoed wel dat de butler niet de waarheid heeft verteld. Maar er dreigt een nog groter gevaar met de foto's van Vicky. Boss Thorne doet er alles aan om ze in handen te krijgen.
Barbara Gordon doet van haar kant er alles aan om haar vader, de ontslagen commissaris Gordon, te helpen. Ze ziet hoe ongelukkig haar vader is en neemt de privé-detective Jason Bard mee. Deze kan wel een partner gebruiken. Hun eerste onderzoek gaat zich richtten op de verkiezingen.
En dan is er nog Robin. Hij wordt wakker en merkt dat hij vastgebonden is. In zijn herinnering gaat hij terug. Nadat Dana het met hem had uitgemaakt besloot Dick haar te volgen. Gekleed als Robin ging hij het huis binnen waar Dana naar binnen was gegaan. Een klap uit het duister deed hem zijn bewustzijn verliezen. Met enige moeite het lukt Robin om zich te bevrijden, maar dan gaat de deur open. En hij ziet iets waar hij eigenlijk niet in gelooft.

Deel 9 - Scharlaken nachtmerries (1985)

Batman deel 9 - Scharlaken nachtmerries

In zijn nachtmerrie wordt Robin achtervolgd door demonen. Een van hen is de vrouw waar hij verliefd op is geworden, Dala. In zijn droom ziet hij haar tanden blinken in het nachtelijke licht. Robin in de greep van het kwaad door Gene Colan Dan schrikt de jonge misdaadbestrijder wakker. Angstzweet op zijn voorhoofd. Hij ligt in een bed. Naast hem zit een man. Het is pater Green en Robin bevindt zich in St. Jude's hospital. De vorige avond vluchtte Robin het huis uit, achtervolgt door Dala en een andere man. Robin kan zich niet meer herinneren waarom hij vluchtte, maar de pater zag hem vallen op de weg. Hierop besloot de geestelijke om Robin naar een ziekenhuis te brengen, zeker nadat hij de wonden in de keel had gezien van de partner van Batman. Wonden van de beet van een stel tanden! Batman zelf keert net terug in de batgrot en wordt opgewacht door Alfred wanneer beide een spookachtig geluid horen. Het is Robin op zijn motor. De twee schrijven het toe aan de echo in de batgrot. Maar Bruce vindt dat Dick zich vreemd gedraagt. Wel laat Dick weten dat Dala hen beide heeft uitgenodigd voor een feest bij haar thuis die avond. Een uitnodiging die al is geaccepteerd zegt Dick tegen zijn voormalige mentor. En dus belt Bruce Vicky Vale op en vraagt haar mee te gaan naar het society feest. Een uitnodiging die de journaliste gaarne aanvaard. Maar wat haar niet is opgevallen is dat haar baas, Morton Monroe, enkele minuten eerder haar kantoor heeft doorzocht. En hij heeft gevonden wat hij zocht. De foto's van Vicky die volgens haar bewijzen dat Bruce Wayne en Batman dezelfde man zijn. Foto's die Monroe aan Boss Thorne zal geven.

En dus begeeft het gezelschap zich die avond naar het feest. Vrijwel direct neemt Dala Dick onder haar hoede. Bijna slaafs lijkt de jongeling zijn oudere vriendin te volgen, iets wat Bruce totaal niet zint. Zeker niet wanneer hij de twee het feest stiekem ziet verlaten. Gelukkig is Vicky in een gesprek verwikkeld. Dit geeft Bruce de gelegenheid om als Batman het tweetal te volgen. Eerst lijkt hij zich compleet vergist te hebben. Zijn het niet gewoon twee verliefde mensen die even alleen willen zijn? Maar dan wordt Batman aangevallen door een vreemde man. Het schaarse licht weerkaatst op zijn lange hoektanden. Hij bijt de dark knight in zijn keel maar Batman geeft zich niet zomaar gewonnen. Maar dan grijpt Dick in en slaat Batman bewusteloos. Eenmaal bijgekomen strompelt Batman naar zijn huis en gaat naar de badkamer. Maar wat hij in de spiegel ziet is niet de gemaskerde misdaadbestrijder, maar een vampier. De deurbel gaat. Het is pater Green die weet dat Batman is veranderd. Hij vertelt Alfred een verhaal over een plantage-eigenaar Louis Dubois die honderd jaar geleden werd vervloekt en veranderde in een vampier. Op zijn beurt veranderde Dubois zijn zuster eveneens in een vampier. Sinds die tijd zwerven de twee over de aarde op zoek naar slachtoffers. De pater is ervan overtuigd dat het Dubois was die Batman heeft gebeten en geïnfecteerd. Alfred zal snel stappen moeten zetten om de identiteit van zijn werkgever te beschermen. Terwijl dit alles zich afspeelt begint een nieuw duo hun onderzoek naar de fraude bij de afgelopen verkiezingen. Gordon en Bard beginnen vragen te stellen.

Frank McLaughlin, die de kaft heeft getekend, werd geboren in 1935. Hij studeerde kunst aan de University of Bridgeport en de New Haven State Teachers College, beide in Connecticut. Na zijn studie ging hij eerst werken voor het bedrijf Raybestos, waar remmen werden gefabriceerd. Hij speelde namelijk in het softball team dat door dit bedrijf werd gesponserd. Na zijn militaire diensttijd kwam McLaughlin in de jaren 60 terecht in de stripwereld. Hij begon te werken voor Charlton Comics in Derby, Connecticut. Hier leerde hij Dick Giordano kennen. Zijn eerste eigen stripheld was Judomaster. In de jaren 70 werkte McLaughlin als freelancer voor zowel DC als Marvel Comics.

Deel 10 - Wie sluipt daar door de nacht (1985)

Batman deel 10 - Wie sluipt daar door de nacht

Batman beweegt zich door het nachtelijke Gotham. Hij volgt de bewegingen van Dick Grayson. De jongeman brengt de vriendin van Bruce naar huis. Omdat Batman naar zijn ouderlijk huis terugkeerde moet Dick Vicky Vale naar huis brengen. Batman in actie door Gene Colan Plotseling bekruipt hem de onbedwingbare neiging om Vicky te bijten. Haar bloed. Maar zover komt het niet. Een voor andere oren onhoorbaar geluid weerhoudt hem. Gelukkig denkt Vicky dat Dick haar op een nogal lompe wijze probeerde te versieren. Zodra zij uit het zicht is komt Batman in actie en schakelt Dick razendsnel uit. Hij brengt Robin naar de batgrot waar ze worden opgevangen door Alfred. Nu heeft de butler zo ook zijn eigen problemen. De door hem gehuurde Christopeher Chance heeft de rol van Bruce op zich genomen. Natuurlijk mag Chance niet achter het geheim van Batman komen. Wanneer Alfred ziet in welke staat zijn broodheren zijn, ziet hij slechts één uitweg. Pater Green in vertrouwen nemen en hem vragen om naar de batgrot te komen. De pater voldoet aan het verzoek. Samen met Batman denkt hij een manier te weten om een serum te maken waardoor de vloek van de vampiri ongedaan kan worden gemaakt. Maar dan heeft hij wel bloed nodig van Dubois. Batman en de pater ondervragen Dala en zij vertelt uiteindelijk waar ze haar broer kunnen vinden.

Batman gaat een verlaten kerk binnen en aanschouwt enkele van de gruwelen van de vampiri. Dubois geeft zich niet zomaar gewonnen. Een fel gevecht ontvouwt zich. Wanneer de pater naar binnen gaat om te helpen wordt hij aangevallen door Dala. Maar Batman overmeestert hen beide. En met de hulp van de pater wordt het serum gemaakt en toegediend. De vloek is gebroken. Pater Green neemt broer en zus mee in de hoop ook hen te kunnen helpen.
De herstelde Dick krijgt te maken met Chance die voor Bruce speelt. Maar uiteindelijk zal de ingehuurde man nog een prettige bijeenkomst hebben voor Batman. Boss Thorne heeft de moordenaar Deadshot uit de gevangenis laten ontsnappen. Zijn opdracht is dood Bruce Wayne en dus ook Batman. De vermomde Chance zit met Vicky als doelwit in een restaurant wanneer Deadshot aanvalt en wordt tegengehouden door Batman. De gemaskerde misdaadbestrijder schakelt de moordenaar uit. En Vicky Vale is er nu van overtuigd dat ze er helemaal naast zat. Gelukkig denkt Boss Thorne dit ook.