Barracuda introDe serie 'Barracuda' speelt zich af in het Caribisch gebied in de tijd dat daar piraten de wateren onveilig maakten. Het verhaal, dat drie albums beslaat, is geplaatst in de 16de of 17de eeuw. Het is de tijd van piraten als Henry Morgan, Black Bart, John Davies en Zwartbaard. Een tijd die ook in de roman Schateiland (Treasure Island) van Robert Louis Stevenson tijdloos is geworden. Vele speelfilms werden gemaakt over deze zeerovers, waarmee bijvoorbeeld Errol Flynn onsterflijk zou worden. Ook nu nog zijn de piraten een dankbare bron van inspiratie. Denk maar aan de Pirates of the Caribbean films. In het voorwoord worden dan ook niet voor niets deze invloeden genoemd. Zij hebben bij de schrijver van de serie het idee gevoed voor de reeks Barracuda. En deze schrijver is Jean Dufraux.
Hij werd geboren op 07 juni 1949 in Ninove, België. Hij studeerde aan het institut des Arts de Diffusion en was aanvankelijk journalist. Hij maakt zijn debuut als journalist bij Ciné-Presse. Dufaux heeft echter een voorliefde voor strips. In 1984 begon hij zijn eerste scenario's te schrijven voor stripverhalen. Naast Jessica Blandy heeft hij scenario's geschreven voor series als 'De aasgieren', 'Djinn', 'Gotcha' en 'Jaguar', Murena en Kruistocht.

De serie Barracuda betekende het debuut van Jérémy Petiqueux als tekenaar. Hij werd geboren op 20 oktober 1984 in België en werkt onder de naam Jérémy. Hij is ook bekend als de persoon die de inkleuring verzorgt van de reeks Murena.

1 Slaven

Barracuda - Slaven (Esclaves)

Het Spaanse schip wordt op open zee aangevallen door piraten. Het is de Barracuda van kapitein Blackdog. Iedereen kent zijn reputatie. Geen genade, voor niemand, nooit! De piraten openen het vuur en enteren het schip. De bemanning probeert zijn huid duur te verkopen, maar zijn kansloos. Een Spaanse edelman, kapitein De la Loya, blijft als enige over. Hij wil zoveel mogelijk piraten met hem meenemen, maar Blackdog heeft een ander idee. Zijn zoon, Raffy, gaat een duel aan met de Spaanse edelman. Maar tegen de verwachting in is het De La Loya die het gevecht wint. Met het degen op de keel van Raffy lukt het de Spanjaard om zijn vrijheid te herwinnen. Dat kan niet gezegd worden van de passagiers op het schip. De Spaanse edelvrouw Doña Emililia Del Scuebo, haar dochter Maria en de jongen Emilio worden gevangen genomen. Om te overleven heeft Emilio zich als meisje verkleedt. Ook vader Ricardo, de biechtvader van Doña Del Scuebo valt in hun handen. Zodra Blackdog beseft wie hij in handen heeft gaan zijn ogen glinsteren. Want de Spaanse familie Del Scuebo is de bezitter van de diamant van Kashar. Om het leven van haar dochter Maria te redden, vertelt de edelvrouw waar de diamant zich moet bevinden. Hierna werden de gevangenen overgebracht naar de Barracuda, om ze naar het eiland Puerto Blanco in de Caribische Zee te brengen, om daar te worden verkocht. Doña Del Scuebo kan worden gered door een groep geestelijken die de broeders van het kruis worden genoemd. Vader Ricardo lukt het om te ontsnappen. Maar voor Maria en Emilio (die zich nu Emilia noemt) wachten andere kopers. De rijke slavenkoopman Ferrango koopt Maria en mishandelt haar op gruwelijke wijze. Emilia wordt gekocht door de eigenaardige mr. Flynn. En hoewel deze laatste er al snel achter komt dat Emilia een jongen is, laat hij dit ongemoeid. Ondertussen maakt Blackdog zich op om achter de diamant aan te gaan. Dit ondanks de vervloeking die van deze edelsteen zou uitgaan.

2 Littekens

Barracuda - Littekens (Cicatrices)

Vader Ricardo doet met de hulp van de broeders van het kruis een poging om Maria te bevrijden uit haar gevangenschap. Emilia uit de comic Barracuda, tekening van Jérémy Een poging die de biechtvader het leven kost en waarbij Maria, onbedoeld, Raffy neerschiet. Omdat de jongen zwaargewond is, besluit Blackdog om zijn zoon achter te laten op het eiland. Met de geheimzinnige vrouw Madame Si-Non aan boord, vertrekt de Barracuda. Na zijn in vrijheidstelling door Blackdog, lukt het De La Loya om Spanje te bereiken. Hier moet hij zijn slechte nieuws aan de Spaanse koning overbrengen. Hij wordt door de biechtvader van de koning, vader Sanche, geïnstrueerd om de diamant van Kashar te vinden. Met meerdere galjoenen moet hij de piraten op het eiland Puerto Blanco uitroeien en indien mogelijk Doña Del Scuebo en haar dochter redden. Op het eiland is men zich hiervan natuurlijk niets bewust. Er zijn andere zaken die de aandacht vragen. Zo is er de aankomst van de beruchte piraat kapitein Morkam. De kapitein met het beangstigende gezicht, mismaakt na een duel met Flynn. Beide mannen willen elkaar dan ook doden. Flynn heeft de opvoeding van Emilia (zoals iedereen de pupil van Flynn noemt) ter hand genomen. Maar er zijn meer veranderingen die zich hebben voltrokken. Maria heeft de bovenhand gekregen in haar verhouding tot de man die haar gekocht heeft. Het lijkt er meer op dat Ferrango de slaaf is van Maria dan andersom. Bovendien heeft Maria inmiddels een minnaar. En dat is niemand minder dan Raffy. Het tweetal heeft het verleden van zich afgegooid. Alleen is Maria niet de enige vrouw die in Raffy geïnteresseerd is. Een prostituee heeft ook gevoelens voor hem opgevat. Ondertussen blijft Raffy hopen op nieuws van de Barracuda.

3 Duel

Barracuda - Duel

Het kon niet uitblijven en dat deed het dan ook niet. Het duel tussen Flynn en Morkam. Hierbij doodde deze laatste de geliefde van Emilia op laffe wijze en Emilia wil wraak. Maar het nu opnemen tegen Morkam zou dwaas zijn. En dus wordt hulp gezocht. Bij een oude bekende van Flynn, meester Donadieu. Deze man is de meest deskundige schermer die Flynn kende en nu neemt Donadieu Emilia bij de hand. Stukje bij beetje komen de benodigde vaardigheden. Maar zal het genoeg zijn? Ondertussen laat Maria geen kans onbenut om Ferrango verder te vernederen. Maar de kans dat zij te ver gaat ligt altijd op de loer. Ondertussen is De La Loya aangekomen in het Caribische gebied. Maar hij vaart niet rechtstreeks op zijn doel af. Eerst is er een tussenstop. Want op een afgelegen eiland waar alleen melaatsen leven is een van de bemanningsleden van Blackdog te vinden. En deze man kan vertellen waar de Barracuda is geweest en of Blackdog de diamant gevonden heeft. De matroos vertelt zijn verhaal. Volgens hem is de Barracuda vervloekt. De kapitein van de Barracuda heeft de diamant aanschouwd en wil er nu niet meer van scheiden. Waanzin raast over het schip dat nu in de macht lijkt van Madame Si-Non. Maar is dit ook echt zo? Wat is werkelijkheid en wat leeft alleen in het hoofd? Op het eiland Puerto Blanco gaat zich ook het een en ander voltrekken. Morkam ruimt een lastige getuige van de moord uit de weg. Maar hij wordt uitgedaagd voor een duel door Emila. De piraat denkt eerst een gemakkelijke prooi te hebben voor zijn degen, maar blijft toch wel op zijn hoede. En Raffy en Maria komen in de problemen door toedoen van een andere vrouw. Een vrouw die Raffy met niemand wil delen. Maar het grootste gevaar is nog niet op het eiland gearriveerd.

Met de serie Barracuda zijn Jean Dufraux en Jérémy Petiqueux er absoluut is geslaagd om een weergaloos goede reeks te produceren. Fascinerende personages, dramatische gebeurtenissen, onverwachte wendingen. Alles valt perfect op zijn plaats. In het eerste deel brengen zij de wereld die ze geschapen hebben langzaam voor het voetlicht, het tweede deel brengt de personages verder tot leven en krijgen deze een achtergrond. In het derde deel vindt de confrontaties plaats. Niet alleen op het eiland tussen de hoofdpersonages, ook aan boord van de Barracuda wordt een prijs betaald. Ik heb de drie delen achter elkaar uitgelezen en nergens dwalen de gedachten af. Jean Dufraux en Jérémy Petiqueux houden de aandacht vast met een geweldig verhaal dat ook nog eens zeer goed is geïllustreerd. Over waar krijgen voor je geld gesproken, klasse!

4 Rebellie

Barracuda - Rebellie (Révoltes)

De verhouding tussen Raffy en Maria Del Scuebo is geen geheim meer. Ferrango neemt wraak voor al die jaren dat Maria hem vernederd heeft. Raffy wordt gevangen gehouden en Maria verkoopt hij aan Morkam. Opstand uit de comic Barracuda, tekening van Jérémy Maar deze zal er zijn voordeel niet mee kunnen doen. Nadat hij Flynn heeft gedood, betaalt Emilio hem met gelijke munt terug. Voor zijn dood doet Morkam nog een ontdekking door een rood boek te stelen. De gouverneur van Puerto Blanco, Jean recht-door-zee, was de maîtresee van de Rode Valk. Ondertussen nadert kapitein de La Loya met twee galjoenen de kust. Op zoek naar de kashar-diamant en de vrouwen Del Scuebo. Die ochtend verneemt de gouverneur dat Ferrango zijn vrouw heeft betrapt terwijl ze hem bedroog. Haar minnaar, de jonge Raffy, gaat een wisse dood tegemoet. Want Ferrango wil de kuip gebruiken. Jean wil echter niet dat Raffy terechtgesteld wordt. Hij is immers de zoon van Blackdog. Daarom wil de gouverneur gebruik maken van haar recht om amnestie te verlenen. Onderweg naar de plaats waar de kuip is wordt zij echter aangesproken door Felle Furie, de voormalige prostituee. Zij wil niet dat aan Raffy amnestie wordt verleend. En ze heeft een middel om Jean te dwingen. Subtiel laat zij merken dat ze na de dood van Morkam in het bezit is gekomen van het rode boek. De gouverneur beseft dat Felle Furie haar geheim kent. Nu staat ze machteloos en moet Raffy zijn lot ondergaan. Het is druk in Puerto Blanco want de kuip wordt niet veel gebruikt. In het bassin zwemmen twee haaien, belust op eten. Bloedend wordt Raffy naar voren geschoven. Hij wordt gedwongen om twaalf kroezen rum te drinken waarna hij geblinddoekt en geboeid over een smalle plank moet lopen. Haalt hij de overkant, dan wordt zijn leven gespaard. Valt hij dan verscheuren de haaien hem. Raffy haalt tegen de verwachtingen in het midden van de loopplank, maar dan breekt de hel los. De Spaanse galjoenen openen het vuur. In de verwarring die vervolgens ontstaat, redt de bediende van de gouverneur, Goudron, het leven van Raffy. Terwijl iedereen in paniek wegrent, gaan de Spanjaarden tot de tanden gewapend aan land. De geheimzinnige broeder Esteban vergezelt de Spaanse troepen. Op het strand vindt een fel gevecht plaats, een gevecht zonder genade. Maar de verdedigers moeten het afleggen tegen de gedisciplineerde troepen. Een nieuwe machtsverhouding begint zich af te tekenen.

Jean Dufaux en Jérémy Petiqueux gaan met het album 'Rebellie' (Révoltes) verder waar ze gebleven waren. Met dezelfde fascinerende verteltrant en schitterende tekeningen. Een rauw verhaal, vol geweld, verraad, ontsnappingen en onverwachte wendingen, laten je als lezer geen moment op adem komen. Ook het einde van dit deel belooft weer veel voor het vervolg. Een album dat je niet mag missen!

5 Kannibalen

Barracuda - Kannibalen (Cannibales)

De verhoudingen zijn behoorlijk veranderd. De verrassingsaanval van de Spanjaarden was snel en zeer doeltreffend. Alleen de matrozen boden enig verzet maar ze waren kansloos. De piraten sloten een deal met de Spanjaarden. En omdat ze bewijs in haar bezit had dat de oude gouverneur, Jean recht-door-zee, de minnares is geweest van de Rode Valk nam Felle Furie haar plaats in. Aanval van de Moori uit de comic Barracuda, tekening van Jérémy Maria del Scuebo denkt eerst dat de Spaanse troepen haar en haar minnaar Raffy zullen redden. Maar dit blijkt een misrekening. Broeder Esteban wil de Kashar diamant en de moeder van Maria heeft haar verteld waar deze te vinden is. Hij martelt de jonge vrouw om de informatie uit haar te krijgen. En hoewel De La Loya nog een rekening heeft te vereffenen met Raffy, belandt de zoon van Blackdog in de cel. Hier ontmoet hij Jean recht-door-zee ook weer. Het is aan Emilio te danken dat ze allemaal bevrijdt worden. Maria, Jean, Goudron en Emilio ontsnappen van het eiland in een klein bootje. Raffy wordt echter getroffen door een kogel van Felle Furie en blijft achter, in de handen van de Spanjaarden. De kleine sloep bereikt het eiland in de Ranelagh archipel waar het schip van Blackdog, de Barracuda, beschutting heeft gezocht. De kapitein vinden ze niet maar wel de geheimzinnige vrouw Si-Non die met Blackdog is meegegaan op zoek naar de diamant. Maria heeft haat horen praten over Blackdog. Ze hebben de diamant gevonden en Blackdog heeft het kostbare voorwerp. Hij moet zich ergens op het eiland bevinden. De bemanning van de Barracuda is dood, gestorven aan de korsten van de diepzee, opgelopen op het eiland van het sprekende hoofd waar ze de diamant gevonden hebben. Maria wil de kapitein gaan zoeken. Hij kan Raffy redden uit de handen van de Spanjaarden. En dat is iets wat Felle Furie zich ook goed realiseert. Ze laat de gewonde Raffy verzorgen maar draagt hem over aan broeder Esteban en De La Loya, want Blackdog zal zijn zoon zeker komen zoeken en dus terugkeren naar Puerto Blanco. Op het eiland in Ranelagh heeft Jean een nadere troef achter de hand om gered te worden. Haar oude minnaar Rode Valk zal zeker van haar problemen horen en haar komen helpen. Terwijl het viertal op het strand overleg heeft horen ze het geluid van trommels uit de dichte jungle. Ze zijn zeker niet alleen op het eiland. De volgende dag splitsen ze zich in twee groepen. Goudran en Maria blijven bij de zieke Si-Non, terwijl Emilio en Jean op zoek gaan naar Blackdog. Na een moeizame tocht door de dichte jungle vinden Emili en Jean een spoor van Blackdog. Ze gaan een grot in waar ze enigszins in de moeilijkheden komen maar gered worden door een Franse edelman. Ridder Jonathan-Pierre-Auguste D'Arlatan zegt de heerser te zijn over het eiland. Hij vertelt hen dat Blackdog de gevangene is van de Moori, een stam van kannibalen. Ze hebben Blackdog overgedragen aan hun tovenaar Penilla. En de tovenaar wil Blackdog aan het praten krijgen want ook de tovenaar wil de Kashar diamant. Ondertussen begint het in Puerto Blanco ook weer te broeien.

Het vijfde deel uit de serie Barracuda dat de titel 'Kannibalen' (Cannibales) heeft meegekregen is een spetterend album. Volop actie en wendingen. In het voorwoord van het eerste deel stelde Jean Dufaux welke boeken en films hem hebben aangezet tot het schrijven van dit avontuur. Wat mij betreft hoort zijn werk tot de top van het piraten genre. Geen moment is er verslapping, geen moment is het saai of onnavolgbaar. Gewoon absoluut top! En dan het tekenwerk, schitterend gewoon! Jérémy tovert een fantastische wereld voor je ogen. Wat een heerlijk album!