Asterix intro

"Zo'n 2000 jaar geleden was heel Gallië (zo heette Frankrijk toen) bezet door soldaten van Ceasar, de Romeinse veldheer. Heel Gallië?
Nee, een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakte het leven van de Romeinen in de omringende legerplaatsen bepaald niet gemakkelijk..."
Velen van ons hebben deze introductie bij de Asterix strips gelezen. De strip over Asterix en zijn onafscheidelijke vriend Obelix is een creatie van de schrijver Rene Goscinny en de tekenaar Albert Uderzo. De strips vertellen de gebeurtenissen van een dorpje in Gallië (het huidige Frankrijk). De inwoners van dit dorpje weerstaan de Romeinen van Julius Caesar met behulp van een toverdrank waardoor zij oersterk worden en onoverwinnelijk.
In 1951 ontmoette René Goscinny de tekenaar Albert Uderzo in Parijs. Samen begonnen zij strips te ontwikkelen. Vanaf 1959 begon hun strip Asterix te verschijnen in stripblad Pilote. Het eerste verhaal dat verscheen was 'Asterix de Galliër '. Het album verscheen in 1961. In Nederland werden de verhalen gepubliceerd in het stripweekblad Pep. Vanaf het begin is de strip over Asterix een doorslaand succes geweest. Door de jaren heen zijn strips uitgegeven in meer dan 70 landen (waaronder China, Groenland, India, Rusland en Vietnam). Goscinny en Uderzo hebben samen 24 albums gemaakt over de belevenissen van Asterix. In 1977 overleed Goscinny, waardoor Uderzo de verhalen vanaf dat moment ook voor zijn rekening nam. Uit respect wordt de naam van Goscinny nog steeds op de albums vermeld.

In de strip is naast Asterix natuurlijk ook Obelix van belang. Als kind is hij in de toverdrank gevallen en blijft hij altijd even sterk. Grappig detail: de opmerking die kenmerkend is voor Obelix "Rare jongens die ... (meestal Romeinen)" is zo bekend geworden, dat deze is opgenomen in het woordenboek van Van Dale.

Zoals gezegd is de reeks na het overlijden van Goscinny voortgezet door Uderzo. Begin 2009 gaven Albert Uderzo en Anne, de dochter van in 1977 overleden Goscinny te kennen dat zij de groep Hachette Livre de toestemming gaven dat Asterix ook na zijn overlijden nog avonturen mag beleven. De uitgeversgroep verwierf eind 2008, 60 % van de aandelen van Albert-René. Het is niet bekend of Uderzo daar ook bepaalde voorwaarden aan gesteld heeft naar het karakter van de toekomstige albums.

Asterix & Obelix bij de Britten De twee bekendste Galliërs aller tijden hebben inmiddels ook hun weg gevonden naar het witte doek. Inmiddels zijn er al drie films met de ons bekende helden in de bioscoop geweest en in oktober 2012 is het voor de vierde keer raak met de film Asterix & Obelix bij de Britten.

Nadat Julius Caesar met zijn troepen op het eiland is geland blijkt al snel dat de Britten niet opgewassen zijn tegen de Romeinse invallers. En dus wordt Flegmatix naar Gallië gestuurd om hulp te vragen bij dat kleine dorpje dat moedig weerstand biedt aan de Romeinse legioenen. Natuurlijk willen onze vrienden een helpende hand toesteken, maar ze hebben ook nog zo hun eigen zorgen. Zij moeten een echte man maken van Hippix, het lastige neefje van de Baas. En dus wordt Flegmatix op zijn terugreis met een ketel vol toverdrank vergezeld door Asterix, Obelix en Hippix. Maar eenmaal aangekomen in Londonium beginnen de problemen pas goed, want Hippix raakt tot over zijn oren verliefd op Ophelia. En laat deze jongedame nu net verloofd zijn. Maar de situatie wordt pas echt lastig wanneer ze de ketel met toverdrank kwijtraken en Hippix gevangen wordt genomen. Onze twee favoriete Galliërs staan voor de klus om Hippix te bevrijden en de toverdrank terug te vinden zodat de Britten het Julius Caesar behoorlijk lastig kunnen maken. De toekomst van het Britse eiland hangt er vanaf. De hoofdrollen werden vertolkt door Gérard Depardieu (Obelix) en Edouard Baer (Asterix).

Na het verschijnen van het album 'De verjaardag van Asterix en Obelix - Het guldenboek' in 2009 leek het einde van de Asterix reeks te zijn aangebroken. Gelukkig bleek niets minder waar, want in 2013 verscheen het avontuur 'Asterix bij de Picten'. Albert Uderzo heeft de voortzetting van de serie toevertrouwd aan Didier Conrad en Jean-Yves Ferri.

Geraadpleegde bronnen:

nl.wikipedia.org/wiki/Asterix/

www.zilverendolfijn.nl/