De historische achtergronden van Asterix

De strip Asterix werd door de schrijver René Goscinny en Albert Uderzo geplaatst in Frankrijk ten tijde van de Romeinen. Het gebied dat tegenwoordig Frankrijk en België beslaat stond ooit bekend onder de naam Gallië. De avonturen van Asterix beginnen ná de nederlaag van Vercingetorix in Alesia (52 v.Chr.).
Caesar en Vercingetorix in de comic Asterix, tekening van Uderzo In de strip wordt hiermee vaak geopend. Vercingetorix moet zijn meerdere erkennen in Julius Caesar en werpt zijn wapens voor (of eigenlijk op) de voeten van de Romeinse legeraanvoeder. Iedereen kent natuurlijk de historische persoon Julius Caesar, maar ook Vercingetorix heeft werkelijk geleefd. En er is een slag geleverd bij Alesia.

Vercingetorix (72-46 v.Chr.), was een Gallische koning uit Auvergne. Hij was degene die leiding gaf aan de Gallische opstand tegen de Romeinen in 53-52 v.Chr.
Vercingetorix wordt door Julius Caesar zelf genoemd in zijn werk Commentaren op de gebeurtenissen in Gallië. Het is overigens beter bekend onder de populaire naam (Commentarii) De Bello Gallico.
Het verzet van Vercingetorix verliep aanvankelijk voorspoedig. Maar een jaar na het begin van de opstand werden de Gallische troepen in
52 v.Chr. bij Alesia ingesloten. Na een beleg van een maand moest Vercingetorix de strijd staken. Hij werd door Caesar als oorlogstrofee meegevoerd naar Rome. Met de beslissende slag bij Alesia werd Gallië voorgoed verslagen en ingelijfd in het Romeinse Rijk. Naar deze gevoelige nederlaag wordt nogal eens verwezen in de serie: "Alesia? Ik weet niet waar Alesia ligt!".

Julius Caesar in de comic Asterix, tekening van Uderzo Zoals gezegd is natuurlijk Julius Caesar een historisch persoon. Julius Caesar werd vermoedelijk geboren op 13 juli 100 v.Chr in Rome. Hij werd vermoordt in de Romeinse senaat door een groep senatoren
op 15 maart 44 v.Chr. Zijn dood was de directe aanleiding voor een Romeinse burgeroorlog, die uiteindelijk werd gewonnen door zijn geadopteerde zoon Octavianus (de latere Augustus).
Veel mensen denken vaak dat Caesar een Romeins keizer is geweest. Feitelijk is dit onjuist. Caesar maakte eerst deel uit van een driemanschap dat de leiding had over het Romeinse rijk, het eerste triumviraat. Hij sloot het eerste triumviraat met Crassus en Pompeius. Uiteindelijk werd hij wel uitgeroepen tot dictator voor 10 jaar. De term dictator had toen nog niet de negatieve klank die het tegenwoordig wel heeft.
Het was de geadopteerde zoon van Caesar, de latere Augustus, die de term zou invoeren. Imperator Caesar Augustus was was de eerste princeps (oftewel keizer) van Rome. Na verloop van tijd werd de term Caesar werd een titel. Later werd in het in het Romeinse rijk gewoon om te spreken van Augustus en Caesar.
Augustus was de voornaamste titel, maar een Caesar stond direct onder hem. De huidige term keizer is afgeleid van het latinse Caesar.

De Gallische oorlog duurde van 58 tot 52 v.Chr. Met een serie veldtochten zou Julius Caesar er in slagen om Gallië te veroveren. En in tegenstelling tot het uitgangspunt in de strip was de verovering van Gallië volledig.
In de reeks van Asterix komen meer historische wapenfeiten voor van Julius Caesar. Zo verwijst het album 'Asterix en de Britten' naar de invasie door Caesar van dit eiland in 55-54 v.Chr. In het album 'Cleopatra' wordt verwezen naar de relatie van deze Egyptische farao met Julius Caesar. De twee hebben elkaar inderdaad gekend en de vrouwelijke farao was een minnares van de Romein.
Meer bijzonderheden over het leven van Julius Caesar is te lezen op de pagina die aan hem is gewijd klik hier.