Agent Alfa van de CIA
Verraad, bedrog, dubbelspel, moord. De wereld van de geheime diensten. Met het lezen van de serie Alfa beland je in het schimmenspel dat over op de wereld wordt gespeeld.
Hoofdpersoon in de serie is Alfa, werkzaam voor wellicht de meest bekende geheime dienst ter wereld, de Central Intelligence Agency. De afkorting van deze dienst, CIA, is aan iedereen bekend.
De CIA is de buitenlandse inlichtingendienst van de Verenigde Staten. Hoewel het hoofdkantoor van de CIA gevestigd is in Langley, Virginia, heeft zij overal op de wereld kantoren en agenten voor haar werken. Eén van deze agenten is Alfa.
Hij is werkzaam in Parijs. Zijn echte naam wordt niet genoemd. Ook in gesprekken met zijn meerderen wordt hij aangesproken met Alfa.

De serie Alfa is in eerste instantie te danken aan de schrijver Pascal Renard en de tekenaar Youri Jigounov. Vanaf 1998 wordt het scenario verzorgd door Mythic (Jean-Claude Smit Le Bénédicte). In 1996 is Pascal Renard helaas op veel te jonge leeftijd overleden. Zijn werk wordt nu voortgezet door Mythic.
De verhalen lezen heerlijk weg, niet dat je er achterloos doorheen kunt bladeren. Voor je het weet heb een stukje informatie gemist dat later van belang zal blijken te zijn. De serie roept het gevoel op dat je ook hebt wanneer je naar een Bourne film zit te kijken. Overal om je heen gebeurt van alles, maar of je te maken hebt met medestanders of juist tegenstanders is niet direct duidelijk.1 De overdracht

Alfa - De overdracht

Het eerste deel van de serie verscheen in 1996 onder de titel 'De overdracht'. Assia Donkova is in Parijs om kunstgalerijen te bezoeken en nieuw schilderstalent te vinden die eventueel in Moskou zou willen exposeren. Assia Donkova, uit de comic Alfa Zo ontmoet zij de vrolijke jonge schilder Julien Morgan. Zij lijkt haar eerste schilder gevonden te hebben. Maar al snel blijkt dat niets is wat het lijkt te zijn. Voorafgaand aan de ontmoeting in de galerij heeft een groepering al informatie ingewonnen over de persoon die Assia 's avonds in het geheim zal gaan ontmoeten. Assia moet namens haar man onderhandelen met Horowitz, een Duitse bankier. Er zal een overdracht plaats gaan vinden. Het hele gesprek tussen beide wordt nauwlettend door de geheime dienst in de gaten gehouden. Overdag blijft Alfa met Assia contact houden. Hij toont haar Parijs waarbij er tussen beiden een vonk overslaat. De volgende avond vindt de overdracht plaats. En dan gaat alles mis.

Het album 'De Overdracht' (L'échange) is een goed geschreven verhaal, met veel wendingen en genoeg actie. De personages zijn geloofwaardig en dit geldt ook voor het verhaal. Nergens heb je het idee dat er in het script zaken staan die wel heel ver gezocht zijn. Hoewel de CIA een goed functionerende dienst is, is zij zeker niet onfeilbaar of alwetend. Ook de ambiance in het verhaal vind ik precies goed. De tekeningen ondersteunen het script zeer goed. De tekeningen van een nachtelijk Parijs ademen de juiste sfeer uit, zoals iedereen die ooit in de lichtstad is geweest kan beamen. De tekeningen zijn overigens niet alleen ter ondersteuning, maar voegen ook iets toe. De gelaatsuitdrukkingen van de personages helpen je goed aan te voelen wat het personage op dat moment doormaakt. Absolute aanrader!2 De Bogdanov clan

Alfa - De Bogdanov clan

'De Bogdanov clan' (Le clan Bogdanov) verscheen als tweede deel in de reeks in 1997. Het verhaal gaat verder nadat de overdracht is mislukt en Assia naar Moskou is teruggekeerd. Alfa krijgt de opdracht om haar te volgen. Eén van de gevolgen van de mislukte transactie is dat zo'n slordige 450 miljoen dollar wordt vermist.
Er blijken meerdere partijen betrokken te zijn bij de affaire. Zo is er de criminele Russische organisatie de Bogdanov clan die haar ogen op het geld had laten vallen. Maar ook de FSB (de Russische geheime dienst, opvolger van de KGB) speelt een rol in het geheel. De man van Assia, die kolonel is bij de FSB, had haar naar Parijs gestuurd om de overdracht in zijn naam te doen. Vanzelf zijn ook leden van de regering op de hoogte van de deal die werd gesloten. Dan is er nog een Duitse criminele organisatie die werkt voor de Bogdanov clan. Iedere groep verdenkt de anderen dat zij het geld hebben gestolen. Om hun posities duidelijk te maken en een signaal af te geven, gaan alle groepen al snel over tot het gebruik van geweld. Zo wordt de Russische minister van Financiën vermoord door een groep Duitse motorrijders. Om zijn borst hangt een bord met hierop de tekst "Waar is ons geld?" geschreven. De adjudant van de man van Assia wordt vermoordt door de Bogdanov clan en ook de FSB doet zich gelden. Te midden van dit geweld is Alfa in Moskou gearriveerd. Samen met andere CIA agenten aanschouwt hij de gebeurtenissen en probeert de raadsels te ontrafelen. Maar veel tijd heeft hij niet, want Assia bevindt zich in levensgevaar.

Ook het tweede deel van de serie is uitstekend. Renard en Jogounov handhaven het hoge niveau van het eerste deel. Het script is wederom zeer realistisch en geeft een inkijkje in de harde wereld van de Russische maffia en de toch wat verwarrende verhoudingen die zijn ontstaan in dit land. De tekeningen van Jogounov zijn ook nu in een woord geweldig.3 Het loon der wolven

Alfa - Het loon der wolven

Dit album verscheen in 1999. Het is de eerste Alfa na het vroegtijdig overlijden van Pascal Renard. Het script is van Mythic, die het begonnen verhaal heeft beëindigd. Al direct in het begin wordt door de Russische geheime dienst afgerekend met de resterende leden van het Duitse terreurcommando.
Voor Assia en Alfa wordt de situatie steeds benauwder. Ze worden gezocht door de Bogdanov clan. Een contact van Alfa blijkt te zijn vermoord. De FSB groep van Assia's man zit achter hen aan. Assia besluit dat zij hun toevlucht moeten zoeken bij een kennis van haar. Wat zij niet weet is dat hij de zoon is van de leider van de Bogdanov clan. Hij doet op zijn beurt een greep naar de macht in de clan. Maar dit zijn niet alle gevaren die Assia en Alfa bedreigen. Op de achtergrond dreigt nog een gevaar, onbekend voor beiden. En waar is het geld gebleven?

Het zal voor Mythic zeker niet gemakkelijk zijn geweest om voort te moeten bouwen op het eerdere werk van Pascal Renard. Maar hij slaagt hier uitstekend in. Nergens is sprake van een storende factor. De verhaallijn gaat logisch verder. Met het verschijnen van 'Het loon der Wolven' (Le salaire des loups) wordt een 3-luik afgesloten. Het eerste verhaal in 3 delen over de belevenissen van Alfa smaakte zeker naar meer. Gelukkig kwam dit dan ook.4 De lijst

Alfa - De lijst

Het verhaal begint in Berlijn in 1989. De val van de muur, het ineenstorten van de DDR. Wolfgang Wagemuller, kolonel van de Stasi, is hiervan ooggetuige. Sheena, uit de comic Alfa Hij beseft dat zijn toekomst ergens anders ligt. Hij verdwijnt. Maar met hem verdwijnt geheime informatie. Deze informatie zal jaren later van belang blijken te zijn. Hij bouwt met zijn gezin een nieuw leven op. Wanneer hij jaren echter opnieuw dreigt te worden herkend, besluit hij de informatie te verkopen. Het betreft een lijst met hierop informatie die van groot belang is voor de CIA.Alfa en Sheena, zijn beeldschone nieuwe collega, krijgen opdracht de familie Wagemuller in Nederland op te halen en naar de Verenigde Staten te brengen.
Het lijkt een gemakkelijke opdracht. Maar wat Alfa en Sheena niet weten is dat er meer kapers op de kust zijn. De Israëlische geheime dienst, de Mossad, is ook zeer geïnteresseerd en is bereid om ver te gaan om de informatie in handen te krijgen. Aan Alfa en zijn team de taak om ervoor te zorgen dat de familie Wagemuller en de informatie heelhuids in de Verenigde Staten komen.

Het verhaal 'De lijst' (La liste) beslaat slechts 1 album. In dit album wordt een vaste partner voor Alfa geïntroduceerd, de knappe Sheena. Zoals we inmiddels gewend zijn van de serie is het verhaal vlot geschreven, met veel actie en wendingen. Zeker voor Nederlanders is het leuk om te zien hoe gedetailleerd Jigounov Schiphol en Amsterdam heeft weergegeven. Zijn stijl lijkt overigens bij ieder album beter te worden. Een enorm talent!5 Sancties

Alfa - Sancties

Het 5de deel van Alfa verscheen in februari 2000 onder de titel 'Sancties' (Sanctions). We beginnen in 1987. De CIA probeert een vrouw en haar kinderen naar het westen te brengen. Alfa en Sheena, uit de comic Alfa Wanneer zij een wegversperring tegenkomen kaken de agenten in paniek en laten de vrouw en haar kinderen aan haar lot over. Vrijwel direct daarna wordt een overloper van de KGB door de Amerikanen teruggestuurd naar de Sovjet Unie. De vrouw en de kinderen waren zijn gezin. De overloper had als codenaam de Griffioen. De man werd door Moskou veroordeeld en samen met zijn gezin naar een goelag gestuurd. Zijn vrouw, dochter en zijn zoon overleven het niet.
Een tweede flits uit het verleden, drie jaar later. Een man roept in paniek om hulp. Veiligheidsmensen gaan naar binnen en treffen een dode vrouw aan.
Dan naar het heden. Alfa en Sheena krijgen de opdracht om medewerkers van het FSB te begeleiden tijdens hun bezoek aan Washington. De Russen komen naar de VS om te praten over het probleem van de kernraketten die tijdens de ineenstorting van het Sovjetrijk zijn verdwenen. Nadat de Russen zijn aangekomen worden (oud) CIA medewerkers die bij de operatie in 1987 betrokken waren vermoord. Op hun lichamen wordt een zilveren griffioen gevonden. Aan Alfa en Sheena de opdracht om uit te vinden of de Griffioen terug is. Een bijkomend probleem is dat het oude hoofd van de CIA die de opdracht gaf om de overloper terug te sturen, nu de republikeinse kandidaat voor het Witte Huis is. Loopt zijn leven gevaar? En welke rol speelt de dode vrouw die in 1990 werd vermoord?

Ook nu weer een goed verhaal, schitterend weergegeven. De nieuwe partners (CIA en FSB) hebben nog wel wat lijken in de kast. Het verleden speelt een belangrijke rol in het heden. Ook de wisselwerking tussen Alfa en Sheena wordt verder uitgediept.6 De afgezant

Alfa - De afgezant

Het album 'De Afgezant' (L'émissaire) is het eerste deel van tweeluik. Het verscheen in april 2001. Anders dan in de vorige verhalen speelt het verleden geen directe rol. Althans niet voor de directe verhaallijn. Wel speelt het conflict in Noord-Ierland, dat eeuwenoud is, een rol.
De zittende president maakt zich zorgen over zijn herverkiezing. Om zich te onderscheiden van de andere kandidaat besluit hij zich bezig te houden met het conflict in Noord-Ierland. Hij stuurt een afgezant om te gaan onderhandelen over een wapenstilstand. Wat hij zich nog niet realiseert, is dat zijn grootste rivaal in de problemen is gekomen dankzij de ontdekkingen van Alfa.
Binnen de CIA is men niet geheel en al gelukkig met de wijze waarop Alfa met deze situatie is omgegaan.
Het team van de CIA komt op de plek in Noord-Ierland aan waar de adviseur gevangen zou worden gehouden. Alfa gaat naar binnen en treft daar een bloedbad aan. Hij en Sheena hebben de leiding van de operatie. Wanneer zij zich terugtrekken sneuvelt een lid van het team. Bij terugkomst in de VS, wordt Alfa voor het bloedbad verantwoordelijk gehouden. Hij wordt op non-actief gesteld terwijl er een onderzoek naar zijn handelen zal worden uitgevoerd. Ondertussen is wel duidelijk dat er hoog niveau een spel wordt gespeeld waar de regeringen van verscheidene landen bij betrokken zijn.7 Snow White, 30 seconden

Alfa - Snow White, 30 seconden

In oktober 2003 verscheen het vervolg op 'De Afgezant', onder de titel 'Snow White, 30 seconden!'. Alfa is op non-actief gesteld naar aanleiding van het fiasco in Noord-Ierland. Omdat hij niet van plan is om als zondebok te gaan dienen, besluit hij (samen met Sheena) zijn eigen onderzoek te doen naar de ware toedracht.
In de tussentijd reizen de enige overlevenden van het bloedbad, Liam Collins, de leider van de groep die de afgezant gevangenhielden, en zijn dochter Eileen door Frankrijk en Canada.
Op zijn beurt komt Alfa er achter dat hun contact persoon in Noord-Ierland al dood was voordat zij het CIA team kon ontmoeten. De vrouw die hen begroette was dus niet wie ze zei dat ze was.
De dood van deze vrouw heeft echter onvoorziene gevolgen. Alfa krijgt hierdoor hulp uit onverwachte hoek. Samen met de rest van de overlevenden van het CIA team beginnen ze stukje bij beetje zicht te krijgen op de werkelijke samenzwering. Om de samenzwering volledig te doorgronden en te begrijpen waar deze uiteindelijk tot een climax moet komen, worden veel vriendendiensten ingeroepen. Zo komen ze uiteindelijk achter de locatie van de samenzwering en wie er bij betrokken zijn. Maar komen Alfa en Sheena nog op tijd om de samenzweerders voor te zijn?

Zoals we inmiddels gewend zijn is ook dit een uitstekend verhaal. De relatie tussen Alfa en Sheena (die duidelijk voor hem valt) begint steeds meer uitgediept te worden. Ook krijgen we voor het eerst een beetje zicht op de persoon die zich Alfa noemt. Van Sheena kennen we nu de volledige naam: Sheena Fergusson. Ook het tekenwerk blijft enorm goed. Zelfs invloeden als wind op bijvoorbeeld het haar van de personages wordt meegenomen in de tekeningen. Het zijn dit soort details waardoor het album wegleest als een spannende film.8 Het spel van de macht

Alfa - Het spel van de macht

Tien jaar terug in de tijd. Alfa voert een opdracht uit op Cuba en helpt Kolonel Rojas ontsnappen en brengt hem naar Amerika.Zo begint 'Het spel der macht' (Jeux de puissants).
Een sprong naar het heden. Een hoog geplaatste CIA medewerker (Harve) sluit een deal met President Chavez. Deze laatste wil aan de macht komen en vraagt de hulp van de CIA. Harve heeft zo zijn eigen plannen. Hij voert een informant op die hem helpt een aantal aanslagen te verijdelen. Het prestige van de dienst en zijn persoonlijke status nemen een vogelvlucht. Dat hij zelf de hand heeft in een aantal zaken en gebruikt maakt van een moordenares genaamd Scala, blijft uiteraard geheim.
Zo laat hij een aanslag verijdelen op het leven van de Zweedse minister-president en stopt hij een 'aanslag' door een jonge Arabier. Hij laat Scala ingrijpen in een operatie van de DEA zodat deze op een fiasco uitloopt. Deze 'misser' leidde tot het ontslag van een van de beste strategen van de dienst, de gedoodverfde nieuwe directeur. Een motorbootje propvol explosieven kon nog net tijdig worden onderschept voordat het zich in een schip van de Amerikaanse marine boorde, dat in een haven in Maine voor anker lag. Ondertussen vervelen Alfa en Sheena zich. Nadat zij het leven van de President hebben gered wil niemand hen meer aan gevaar blootstellen. Zeker niet nadat beide zijn ontvangen in de privé-vertrekken in het Witte Huis. Na enig aandringen van de zijde van de President worden ze geplaatst op de afdeling van Harve. Dan beginnen de twee vreemde gebeurtenissen te ontwaren en beginnen zij aan hun zoektocht.9 Scala

Alfa - Scala

Alfa en Sheena worden op hun nieuwe afdeling bedolven onder het papierwerk. Harve wil er zo voor zorgen dat ze hem niet voor de voeten lopen. Dan wordt Alfa gebeld door Kolonel Rojas,, die een nieuw leven heeft opgebouwd in Amerika, onder bescherming van de CIA. Hij verteld Alfa dat hij op een oud onderduikadres Masha Bruni, alias Scala, heeft gezien. Scala, uit de comic Alfa Wat Alfa niet weet is dat Harve zijn gesprekken laat afluisteren.
Alfa en Sheena gaan erop uit om het verhaal van Rojas te controleren. Wanneer zij op de locatie aankomen, is deze natuurlijk allang geschoond in opdracht van Harve. Ondertussen zit Scala niet stil. Haar eerste doelwit: Alfa en Sheena. Tijdens een rit worden zij aan de kant gezet door mannen verkleed als militairen. Het blijkt een valstrik die beide agenten snel doorzien. Door enig fortuin mist Scala Alfa en verwond zij hem slechts. Ook een tweede aanslag mislukt. Ondertussen is Rojas in de handen gevallen van Harve en wordt hij gedwongen om Alfa te bellen. Hij verteld dat er een aanslag zal worden gepleegd op een gallerij. Na het telefoontje lukt het Rojas om met zijn gezin te ontsnappen. Ondertussen vindt de aanslag plaats. Voor Scala een mooie gelegenheid om haar commando één voor één te elimineren. Wanneer zij op de ontmoetingsplaats komt wordt zij zelf bijna het slachtoffer van één van de mannen van Harve. Voor de buitenwereld lijkt de aanslag verijdelt. Alfa en Sheena zijn op hun zoveelste receptie op het Witte Huis en besluiten er stiekem tussenuit te knijpen. De twee eindigen in een knus restaurant. Voor Harve eindigt de avond minder knus. In het donker wacht ... Scala.

Wederom een mooi tweeluik in de reeks Alfa. De delen verschenen in 2004 en 2006. Nu begint ook de relatie tussen Alfa en Sheena duidelijk een rol te spelen in de reeks. Beide hebben gevoelens voor elkaar, maar kunnen daar beroepshalve nog niet veel mee. Het scenario van dit tweeluik is weer verrassend en zit uitstekend in elkaar. Het is een mooi schaakspel dat wordt gespeeld in de duistere corridors van macht en prestige. Ook de rol van Scala, die toch een onberekenbaar element is, voegt veel toe aan de verhaallijn.10 Leugens

Alfa - Leugens

Het 10de deel uit de Alfa reeks vormt een apart album. De opzet van het album 'Leugens'(Mensonges) wijkt af van de voorgaande negen delen. Het album draagt als subtitel 'Dossier' en voor een deel is het album ook zo samengesteld.
Het verhaal geeft inzicht in de achtergrond van Dwight Delano Tyler oftewel Alfa. Allereerst ontdekt hij dat de man waar hij altijd van gedacht heeft dat het zijn vader was, niet zijn biologische vader is geweest. Deze informatie haalt Alfa uit een dossier dat de CIA heeft over zijn moeder. Dat het dossier bestaat leert hij van Sheena. Zijn moeder heeft een verleden als activiste, vandaar dat het dossier bestaat. Zijn echte vader blijkt ene Robert Davis te zijn geweest. Althans onder die naam kende zijn moeder hem. Davis was een Vietnam veteraan die later pacifist werd en bij een ongeluk om het leven zou zijn gekomen.
Gaardenweg het verhaal wordt echter steeds duidelijker dat de echte naam van zijn vader Graaf Gregory Sergejevitsj Poljakov was. Deze identiteit raakte hij samen met zijn zus kwijt. Door omstandigheden gingen zijn als Oleg en Tatjana Lavrenov door het leven. Oleg wordt door de toenmalige KGB gerekruteerd en naar Amerika gezonden waar hij de naam Robert Davis aannam. De CIA bracht hem in verband met slapende KGB agenten. Toen hij door een agent werd opgehaald werd Oleg inderhaast door de KGB gedood. De tante van Alfa kwam ook naar Amerika, maar dan als asielzoekster. Zij kreeg deze en trouwde met een Amerikaanse regiseur. Samen kregen zij een dochter Oona, de nicht van Alfa. Ondertussen is ook Boris Koval, een FSB agent in Washington actief bezig met de dossier over de familie van Alfa.11 Fucking patriot

Alfa - Fucking patriot

In de situation room van het Witte Huis heerst een koortsachtige bedrijvigheid. De CIA heeft informatie ontvangen over een op handen zijnde aanslag door een zelfmoordterrorist. De terrorist bevindt zich aan boord van een Boeing 767 van Aeroflot, vlucht 314 van Moskou naar New York. Volgens de informatie heeft de terrorist een kernbom bij zich die hij op of boven het vliegveld JFK wil laten afgaan. De president ziet geen andere uitweg en geeft de opdracht om het vliegtuig neer te schieten. Een opdracht die foutloos wordt uitgevoerd door twee F-18's. Sheena en Dwight, uit de comic Alfa, tekening van Jigounov Maar al snel blijkt dat er zich geen terrorist bevond aan boord van het vliegtuig. De Amerikanen moeten iedere mogelijke moeite doen om de Russen te kalmeren en hun excuses aan te bieden. De misinformatie is afkomstig vanuit de CIA. Medewerkers zijn deze campagne doelbewust begonnen met als einddoel de vernietiging van het vliegtuig. Eén van hen, Charly Roberts, krijgt echter al snel wroeging. Dit uit hij ook tegen één van zijn mede samenzweerders, Rudy Swenson de nieuwe directeur Operaties van de CIA. Hoewel het met een sisser lijkt af te lopen komt alles in een stroomversnelling wanneer Roberts dood wordt aangetroffen. Men gaat uit van zelfmoord. Maar Swenson had zijn twijfels besproken met zijn baas, Martin Cox, de minister van binnenlandse veiligheid. De twee mannen bespreken de mogelijkheid dat er gezocht gaat worden binnen de CIA naar een persoon die heeft meegewerkt aan de desinformatie. Volgens Swenson kan Charly niet veel vertellen, zijn rol was die van contactpersoon voor kolonel Boris Koval van de FSB in Washington. Maar dan gebeurt er iets waar niemand op gerekend heeft. Voor zijn dood heeft Charly nog een e-mail verstuurd. Naar Dwight Tyler, voormalig veldagent van de CIA, codenaam Alfa.
Sinds zijn publieke bekendheid voor zijn rol in het redden van de president is Tyler niet langer werkzaam voor de CIA als veldagent. Hij is geplaatst bij de afdeling human recourses van het agentschap. Een gevolg hiervan is dat zijn partnerschap met Sheena Fergusson, codenaam China, is verbroken. Dit tot grote spijt van Sheena. Maar Tyler neemt haar mee op een wervingscampagne. Hij wil haar overhalen bij hem te komen werken. Beide hebben geen idee wat er zich in Langley heeft voorgedaan en dat men argwaan koestert naar Tyler toe. Nadat de twee met elkaar naar bed zijn geweest en Sheena op haar kamer terugkomt verandert alles echter drastisch. Een veldteam van de CIA moet Tyler oppakken, maar maakt er een rommeltje van en Dwight ontsnapt. Omdat het toeval dat Charly per ongeluk een mail aan Tyler heeft gestuurd en niet aan Swenson, komt de samenzweerders goed uit. Geen middel blijft onbeproefd om zijn schuld duidelijk te maken. De mensenjacht is geopend. Maar de Amerikanen zijn niet de enige die geïnteresseerd zijn in Tyler. Ook een afdeling van de FSB volgt hem nauwlettend. Maar waarom? En wat is het precieze karakter van het contact dat Tyler jaren eerder met hen had? Welke rol speelt zijn moeder hierin? En wat is de rol van Jeremy Portland, de directeur van de CIA en eerder baas van Tyler? Waarom vlucht Tyler naar een oude bekende uit zijn CIA verleden? En wat beweegt Sheena om naar Alaska te gaan en niet zoals bevolen terug naar Langley? Vragen genoeg die een antwoord behoeven.

Dit album is het eerste deel van de serie dat niet alleen door Youri Jigounov is getekend, maar ditmaal nam hij ook het scenario voor zijn rekening. En dit doet hij met verve! Opnieuw duik je met een duizelwekkende snelheid de wereld in van de geheime diensten. Het verhaal houd je van begin tot eind in spanning. Het album 'Fucking patriot' verscheen in september 2009 en er werd lang naar uitgezien. En terecht, want het verhaal voldoet aan alle verwachtingen en nog meer dan dat. Dit album leidt het tweede seizoen in van de serie Alfa en als dit album een prelude is op wat nog gaat komen, dan valt er een hoop te genieten in de toekomst. In een flitstreinvaart volg je de gebeurtenissen, alsof je een aflevering van '24' volgt. Het verhaal is werkelijk utstekend. Hopelijk laat het vervolg niet te lang op zich wachten.12 Een bewogen reis

Alfa - Een bewogen reis (Petit tour avec Malcolm)

Na een zorgvuldig opgezette samenzwering is een Boeing met bestemming de VS uit de lucht geschoten. Er werd informatie verspreidt dat er een kernbom aan boord zou zitten, een bewering die later vals bleek te zijn. Het kost de directeur van de CIA zijn positie en senator Martin Cox zorgt ervoor dat Jeremy Portland op die plek benoemd wordt. Maar de samenzweerders werken bij de CIA. Een misverstand uit de comic Alfa, tekening van Lamquet Charly Roberts en Rudy Swenson hebben de samenzwering opgezet. Roberts pleegt zelfmoord en stuurt per abuis een mail naar Delano Tyler, ex-agent Alfa. Met de hulp van informaticadeskundige Howie Siedenberg, zorgt Swenson ervoor dat het lijkt alsof Roberts en Tyler de samenzweerders waren. Uiteindelijk wordt Tyler opgepakt maar slaagt er in om te ontsnappen. Er is in ieder geval één persoon die in zijn onschuld gelooft. En dat is Sheena Fergusson. Tyler vlucht naar Alaska waar hij hulp krijgt van Raul Vegas (alias Miguel Soto) en zijn vrouw. Vega en Tyler kennen elkaar van een CIA operatie in Midden-Amerika. Ook Sheena reist af naar Alaska, iets wat Swenson te weten komt op het moment dat ze haar GSM weer aanzet. Maar dat is niet een directe zorg van Swenson. Hij heeft Howie op pad gestuurd om contact te leggen met een vrouw. Een heel gevaarlijke vrouw die vermoedelijk Tyler uit de weg moet gaan ruimen. En omdat men ervan uit gaat dat Sheena wel weet waar Tyler zich bevindt, gaat de vrouw (die haar naam niet noemt en zich Malcolm laat noemen) met Howie en enkele anderen naar Alaska. Nadat ze zijn aangekomen gaat de zoektocht beginnen. Iets waar Sheena al mee bezig is. Ze weet niet zeker of Tyler zich in Alaska bevindt. Maar in het verleden heeft ze meegemaakt dat hij contact heeft gehad met Miguel Soto, blijkbaar iemand die Tyler vertrouwde. En dus gaat ze op zoek naar het huis van Miguel en Melinda Soto. Natuurlijk zit de ex-agent Alfa ook niet stil. Miguel bezorgt hem een prepaid telefoon waarmee Tyler contact kan zoeken met een andere bekende. Iemand die hem moet gaan helpen om zijn identiteit te veranderen. Hij wil gaan proberen om naar Brits-Columbia te komen. Vandaar uit naar een land dat geen uitleveringsverdrag heeft met de VS. Intussen is Sheena aangekomen in Moose Creek, de plek die ze zich herinnert uit het verleden. Zo zachtjes mogelijk gaat ze het huis binnen, maar Tyler is alert en hoort iets. Het is Miguel die gaat kijken wat er aan de hand is en meent de vrouw te kunnen overmeesteren. Een kleine inschattingsfout want Sheena bijt behoorlijk van zich af. Gelukkig wordt het misverstand snel uit de wereld geholpen en Sheena praat Tyler bij over de ontwikkelingen in Washington. Maar veel tijd om te praten hebben ze niet. Want de FBI is er inmiddels ook wel uit waar Tyler zich moet bevinden. En in hun kielzog volgt de onbekende vrouw met Howie.

Het heeft een paar jaar geduurd, maar daar is eindelijk het vervolg van de reeks met het album 'Een bewogen reis' (Petit tour avec Malcolm). En hoewel het even wachten was, is het dit meer dan waard geweest. Ook ditmaal is Jouri Jigounov er in geslaagd om een uitstekend verhaal te smeden. Vol met spanning, actie en intriges. De flashbacks naar het verleden verbinden personen en verhaalgedeelten. Het geheel zit gewoon uitstekend in elkaar met een onverwachte wending op het einde. Dit is echter niet het slot van dit seizoen. Jigounov besluit dit twaalfde deel met een prima cliffhanger die je doet uitkijken naar het volgende deel. Het tekenwerk is ditmaal niet van Jigounov, maar van de hand van Chris Lamquet.
Christian Lamquet werd op 10 januari 1954 geboren in België. Hij maakte in 1974 zijn debuut met d'Édouard Aidans in het stripblad Spirou (Robbedoes). Daarna maakte hij Louvenn (een ecologische science-fiction serie). In de jaren 80 en 90 werkte hij aan diverse reeksen zoals Quasar en Norfolk. Rond de eeuwwisseling wekte hij aan de serie Alvin Norge.